Follow my blog with Bloglovin

Ett och ett halvt år med menskopp

I annonssamarbete med ApoFemme

 

Jag skrev ett inlägg om att jag börjat med menskopp för ett år ett halvt år sedan och tänkte ge er en uppdatering om hur det har gått!

Ska jag vara ärlig gick det lite trögt i början. Jag hade svårt att lita på den. Jag nojade över om den satt rätt och det slutade med att jag fegade ur när jag skulle iväg och bytte till tampong istället. Hade gjort en big deal av det hela till F om att jag ”aaaaldrig skulle köpa mensskydd igen” och fick typ smyga in tamponger i lägenheten för att jag skämdes. Haha. Till slut fick jag nog och bestämde mig för att skärpa mig.

Bra beslut. Jag ÄLSKAR menskopp. Fråga bara mina vänner. Jag lovordar det vid varje givet tillfälle och tvingar alla att prova. Det är sån lättnad att alltid ha mensskydd hemma. Men det bästa är ändå att slippa byta lika ofta. Och att det är bättre för fiffin. Och plånboken! Ja, men ni hör. Alla måste börja använda menskopp genast!

 

Vanligaste frågan jag får är hur man sätter in den. Man viker ihop den såhär (menskoppen är gjord av silikon och är jättemjuk) och för in den som en tampong typ. Den vecklar sedan ut sig och sätter sig på plats.

ApoFemme kan man läsa mer om hur det funkar, fördelar med menskopp och annat bra att veta. Jag har även en rabattkod till er! Koden egoina20 ger 20% rabatt på hela sortimentet.

Läs mer eller beställ här!

 

 

En annan fråga jag ofta får är hur man gör om man ska iväg och inte vet om det kommer finnas ett handfat inne på toaletten. Ett tips är att alltid ha en ren menskopp med sig i väskan att byta till, så kan man tvätta den andra när tillfälle ges. Men som jag brukar säga, känns det för jobbigt så kan man självklart komplettera med ”vanligt mensskydd” vid sådana tillfällen. Det är ju inget livsavgörande.

Heja menskopp! ❤️

 

145 gillar

Kommentarer (68)

 • Annika

  |

  Använder tygbindor , bästa jag gjort för min fiffi 😊

  Svara

 • Frida

  |

  Jag köpte en menskopp efter att jag läste ditt inlägg för ett och ett halvt år sedan och jag har verkligen inte ångrat mig! Det är så skönt att slippa tänka på att köpa tamponger varje månad då jag vet att jag alltid har mitt mensskydd hemma.
  Jag rekommenderar också menskopp till alla mina vänner 😀 Tusen tack för detta tipset, det har sparat mig så mycket tid och pengar!

  Svara

 • Mikaela

  |

  Alltså tusen tack! ❤ Nu kom jag äntligen till skott med att beställa. Är också lite nojig över att det ska läcka osv, men känner att jag måste ge det ett försök. Känns bättre för både miljö och kropp.

  Svara

 • Sara

  |

  Vill också börja använda det men är så rädd att inte få ut den! Att det ska bildas något vakuum typ… Att hela livmoderns slits ut också. Okej hör att det låter sjukt, men är rädd att menskoppen ska fastna.

  Svara

  • Jennie

   |

   Jag brukar tänka såhär: jättebra om det blir vakuum för det är ju exakt det som är meningen ska hända!! Det är liksom det man är ute efter och som gör att den inte läcker. När man vet det känns det genast tryggare.
   Men till frågan att få ut den. Ja – om man bara drar och sliter kommer man aldrig få ut den. Precis som en sugpropp som sitter på väggen, drar man bara är det omöjligt att få loss den. Det gäller att lossa vakuumet först! På samma sätt som med en sugpropp att man får pilla loss ena kanten får man jobba med menskoppen. Liksom trycka till ena sidan på den så vakuumet släpper (brukar bli ett slurp-ljud) och sen är den bara att ta loss. Sitter den fast har man inte fått loss vakuumet.
   Första gången får man ofta ”gräva” lite för att få till knycket men sen går det bra 🙂

   Svara

   • J

    |

    Kanske sanning med modifikation. Kan bero på att jag tränar men jag får alltid ut den om jag ”drar och sliter” haha. Nä så tungt är det inte. Kanske beror på hur känslig man är. Jag drar alltid bara. Schwoopp! Hahah.

    Svara

   • Maria

    |

    Finns hur många smarta knep som helst på Youtube. Tjejer som förklarar sina knep så man kan avskräcka sig själv innan man köper. Den kommer ju aldrig sitta där för evigt 🙂

    Svara

  • Linda

   |

   Lovar att den inte kommer fastna! Jag var också rädd att inte kunna få ut den och läste på sååååå mycket innan jag köpte min menskopp för ett par år sen (av ett annat märke) men var fortfarande rädd. Först när jag provade så blev allt jag läst logiskt. Så våga testa bara! 🙂 superbra sätt att lära känna sin egen kropp också.

   Svara

 • Jessica

  |

  Älskar menskopp, livets mensskydd!! 🙏

  Svara

 • Tess

  |

  Köpte för några veckor sen, kan bara rekommendera det. Sparar en del dessutom.. lite övning sen funkar det bättre än tamponger, för mig iaf 🙂

  Svara

 • Robert

  |

  Ord och inga visor. Klart jag måste testa jag också. 😉

  Svara

 • Maria

  |

  Jag älskar min! Jag läcker ibland, men får byta trosor lite oftare bara om jag glömmer tömma. Vissa av mina vänner använder trosskydd också, men jag tycker det blir kaka på kaka. Har du plastpåse för den smutsiga då eller?
  Jag brukar bara torka med toapapper efter jag tömt den och stoppa in den igen, sedan tvätta händerna i handfatet utanför båset. Inget kladd i handväskan och ingen märker nåt 😀

  Svara

 • X

  |

  Alltså jag har verkligen försökt tycka om menskopp men jag tycker att det gör SÅ ONT att ta ut den? Alltså den är ju enorm? Försöker vika den och hålla på men det gör ju jätteont!!

  Svara

  • Ellen

   |

   Vet inte om du redan gör det, men det är viktigt att liksom inte dra ut den i ”piggen” under, utan att trycka på sidorna av själva koppen så att vakuumet försvinner. Kan också tycka att det ibland kan kännas lite ändå när en drar ut den, men inte så att det gör ont. Men det är nog också en vane- och övningssak.

   Svara

 • Cecilia

  |

  Jag har använt menskopp i +5 år nu och det är det absolut bästa. Behöver inte oroa sig om man ska bada, man kan simma även vid mens utan minsta problem, för mig som har relativt lite besvär vid mens så är det fantastiskt. Tycker knappt ens det är jobbigt att ha mens nu efter att jag skaffat menskopp.

  Svara

 • Milla

  |

  Åh, vill så gärna byta till detta men är LIVRÄDD att inte få ut den?!

  Svara

  • Jennie

   |

   Jag svarade på en annan kommentar om det här ovanför. Jag blev genast lugnare när jag lärde mig att det inte går att dra ut utan att man måste lossa vakuumet först. Det kommer ta lite tid första gången men det handlar bara om att få till tekniken med att trycka till ena sidan så vakuumet släpper.

   Svara

 • Malin

  |

  Har länge velat testa menskopp så passade på att beställa nu 😃
  Är dock livrädd att det ska läcka med den mindre storleken då jag enligt mig själv blöder en hel del och speciellt första dagarna.
  Någon annan som blöder rätt mycket första dagarna som har en den mindre storleken?

  Svara

  • Angelica

   |

   Jag blöder rätt mycket de första dagarna och då tömmer jag bara lite oftare än de andra dagarna, där jag blöder mindre 😀 Man kan också komplettera med trosskydd om man oroar sig. Menskopp är det bästa!!

   Svara

  • J

   |

   Jag beställde på menskopp.se. Deras menskopp får man lov att prova och är storleken inte rätt för en så kan man byta till annan inom 6 månader. 🙂 jättebra om man är osäker! Är du rädd att det ska läcka i början så ha på en binda medan du lär dig använda koppen, det hade jag. 🙂

   Svara

 • Lina

  |

  Har haft menskopp sen 2013. Sjukt bra grej! Måste räkna på hur mycket pengar jag har sparat, haha. För att inte tala om hur mycket trevligare den är än uttorkande tamponger och klumpiga bindor. Mer menskoppar till folket! 😃

  Svara

 • Tuva

  |

  Beställde förra gången du gjorde reklam på dessa. Är galet nöjd och kommer aldrig återgå till tamponger igen! Och bindor är så nasty.
  För mig funkade det bra och jag fick in snitsen efter bara något försök. Fett värt!
  ⭐⭐⭐⭐⭐

  Svara

  • Tuva

   |

   *FÖR dessa såklart😂

   Svara

 • Rebecca

  |

  Har använt i flera år men haft problem med att det läcker från och till. Sen insåg jag att det förmodligen är pga. att urinblåsan trycker emot när den är full och då håller det inte helt tätt för mig. Pendlar fram och tillbaka med koppen. Tycker den är kanon, men funkar inte optimalt för mig. När jag blöder mycket kör jag med trosskydd till eller med tampong istället och mot slutet kör jag koppen för då är det svårare med tampong.

  Svara

 • Mimmi

  |

  Älskar menskopp, haft flera år. Däremot höll jag på att ge upp för fick inte riktigt till den bra, tills jag prövade origami-vikningen istället för den du tipsar om. Finns flera andra vikningsvarianter att pröva innan man ger upp, ett litet tips till alla! Och så finns det som styckförpackade våtservetter för menskoppsrengöring man kan ha med sig när det krisar ute på stan, inte direkt billiga men det kanske inte är så ofta man ändå behöver dem tycker jag!

  Svara

  • Egoina

   |

   Så bra tips, tack!! 🙂

   Svara

 • Sara

  |

  Jag började med kopp efter ditt första inlägg. Hatade det i början och fuskade precis som du men sen när jag kom på att jag behöver en stor dagen jag blöder mest och en liten de andra dagarna så vände det helt. Nu är jag frälst!
  Vill tacka dig, utan ditt samarbete hade jag aldrig fått tummen ur med att börja 🌸

  Svara

 • Maria

  |

  Nej inget för mej. Ser så obekvämt ut. Bra att det finns olika skydd att välja på.

  Svara

  • Jennie

   |

   Alla tycker ju olika men menskopp är enligt mig det enda skydd som inte känns alls när det sitter rätt. Tycker att bindor skaver och tampong torkar ut. Mitt största problem med koppen är att den är så bekväm att jag glömmer bort den 😂

   Svara

  • Sarah

   |

   Fast du kan ju inte skriva att det inte är för dig om du inte ens provat!

   Svara

 • Patricia

  |

  Jag köpte en menskopp för några månader sen men tyckte det var så obehagligt, kändes som det var ett vakuum i fiffi typ 😅 så gick tyvärr tillbaka till tampong…

  Svara

 • Maria

  |

  Köpte från apofemme i måndags, fick leveransen på tisdagen. Känns riktigt bra! Synd jag missade rabattkoden på 20% 😱 sjukt nöjd iallafall!!

  Svara

 • Helena

  |

  Önskar jag gillade menskopp, men nej.. vet hur man ska gör men känns verkligen som min fiffi är för liten eller något… Plus blöder inte så mkt så står ut med tampong i 2 dagar och sedan trosskydd 🙂

  Svara

 • Emma

  |

  Behövs bara en tycker jag! Kan man inte skölja av den räcker det ju faktiskt att bara torka av med papper och föra in den igen.
  Det är mer det där med att kunna tvätta händerna innan som är ett problem, men det är det ju med tampong också 🤷🏻‍♀️☺️

  Svara

  • Emma 2

   |

   Tänkte precis skriva samma sak om att torka av den med papper bara!

   Älskar min menskopp! Är gravid nu och saknar att få använda den haha.

   Svara

   • Agnes

    |

    Precis! Men undrar också hur ofta byter man mensskydd där det inte finns handfat? Man vill väl tvätta händerna i samband att man bytet? Det har aldrig varit ett problem för mig under de år jag använt menskopp (över 5 år).

    Men om någon läser och är orolig för tömning osv och att man blöder ”för mycket”. Har aldrig varit med om att den svämmat över, men jag känner också av på något sätt att det är dags att byta. Vet att andra användare också pratat om det 🙂 Menskopp är det bästa som hänt min mens!

    Svara

 • Sofia

  |

  Har alltid varit rätt anti menskopp då det är det bland de äckligaste orden jag vet och var rädd att jag skulle spy när jag tog ut den. (jag veeet mens är naturligt blablabla men trots 15 år med det tycker jag det är äckligt)
  Iallafall, köpte en menskopp bara för att testa då min fiffi är lite känslig mot tamponger och jag hatar bindor. Från första användningen är jag helt såld! Herregud så enkelt, smidigt och inte alls så äckligt som jag trodde. Så mycket snällare mot underlivet och jag kommer aldrig vilja använda något annat mensskydd igen!

  Svara

  • Hanna

   |

   Håller med om ordet! Varför kan det inte bara heta något helt annat? 🙈

   Svara

 • R

  |

  Jag älskar min menskopp! Men fick kämpa lite i början, så för er som vill få det att funka, ge inte upp! I början kan det vara bäst att använda bara då man har tid att öva. Jag ”fuskade” med tamponger de dagar jag var stressad. Det kan ta tid innan man lär sig att sätta in och ta ut den. Det finns många sätt att vika koppen för insättning, jag tycker t.ex. det är svårt att göra så som Regina. När man ska ta ut den måste man först trycka in sidan av koppen så att vakuumet bryts och det kan vara bra att hjälpa till genom att ”pusha” ut den med musklerna. Dessutom funkar inte samma kopp för alla, finns många olika. Det bästa är nog att kolla lite olika youtube videon om ämnet.

  Svara

 • Elin

  |

  Åh alltså jag vill verkligen gilla menskopp men den jag har gör så himla ont när jag använder den, har nog med smärta som det är under mens. Det beror säkert på att jag har fel storlek och allt, men känner inte direkt för att köpa nya och testa mig fram. En vacker dag kommer jag säkert försöka igen, tycker det är ett superbra koncept!

  Svara

  • maria

   |

   Hur gör den ont? För mig skavde skaftet först, fick klippa av lite i taget och liksom prova mig fram. Slutade med att hela skaftet rykte och nu känner jag den inte alls. Kör MoonCups minsta har jag för mig.

   Svara

 • Jonna

  |

  ÄLSKAR min menskopp! Var också tveksam i början, livrädd att den skulle fastna, så höll på att dra ut den hela tiden bara för att se om jag fortfarande kunde 😂 Det var lite krångligt i början, och inte en chans att jag skulle kunna göra det med akryl naglar (är det något som har lyckats Please berätta) men nu har jag haft den i ca 6 månader. Lärde mig dock nyligen att jag kan ju ”pusha” så blir det lättare att få ut den (duuuh, kände mig så trög när jag insåg det 😂).

  Svara

  • R

   |

   Haha jaa, tog mig en stund innan jag förstod att jag kunde pusha😅

   Svara

 • Johanna

  |

  Vilket bra samarbete! 🙂

  Svara

 • Malin

  |

  Bästa mensskyddet!
  Önskar bara att man kom på det lite tidigare. Men bättre sent än aldrig.
  Jag beställde mina från ApoFemme och det funkade kanon, supersnabb leverans 🙂

  Svara

 • Claire

  |

  Älskar den när jag fått in den rätt, MEN jag kan inte kissa med den i, vet inte om jag gör fel eller om min kropp är utformad så att den trycker för mycket mot blåsan, men det innebär massa i- och urtagningar då jag kissar ofta (särskilt under mens!) och det blir så jobbigt 🙁

  Svara

  • Fanny

   |

   Samma här!! Eller jag kan kissa men inte tömma blåsan helt. Plus att den läcker hur jag än gör..

   Svara

 • Helena

  |

  Älskar menskopp. Köpte min första för 10 år sen. Aldrig ångrat mig. Tömmer morgon och kväll, glömmer nästan bort den ibland.
  Första gången jag använde den gick jag inte ut den. Fick panik. Till slut gick det. Övning ger färdighet.

  Svara

 • Sofia

  |

  Älskar min också! Glömmer bort helt sista dagarna att jag har mens, fantastiskt. Mitt bästa tips är att kissa på koppen om det inte finns nåt handfat, funkar toppen!

  Svara

 • Mensarn

  |

  Har använt i flera år och tjatat så mycket om hur mycket jag älskar den att min man börjat tipsa sina kvinnliga vänner om menskopp, haha.
  Jag tyckte också det var lite läskigt ibörjan, men nu är det supersmidigt, lätt och bara jätteskönt att slippa allt krångel!

  Svara

 • Emzoman

  |

  Det går att vika en menskopp på massa olika sätt! Jag kör punchdown vilket ger en mindre diameter på själva delen som ska in först, mycket smidigare för mig än att bara vika ihop! Finns instruktionsvideos på youtube som visar olika sätt, tips för alla som har svårt!

  Svara

 • Anonym

  |

  Nej aldrig någonsin. Har ingen lust att pilla mig mellan benen när jag är omringad av blodbad.

  Svara

  • J

   |

   Kille?
   Om inte: Ok. Har man kopp hela tiden kommer ju blodet i bästa fall inte ens till slidmynningen utan den hålls blodfri. Men visst händer missöden hehehe.

   Svara

  • Karin

   |

   Vilken tur att ingen kommer tvinga dig! 😊

   Svara

  • Nina

   |

   Gör man inte det när man håller på med bindor och tamponger menar du…?

   Svara

   • Anonym

    |

    Inte jag i alla fall. Tar av mig bindan och slänger den. Behöver inte bli nedblodad. Det är äckligt som det är.

    Svara

    • Nina

     |

     Nerblodad 😂😂

     Svara

 • Hanna

  |

  Är bara att torka av med papper om det inte finns handfat! Jag använder Lunettes menskopp och Lunette har också rengöringsservetter just för att rengöra koppen (eller händerna om man är på offentlig toa utan handfat och om man inte har handsprit i väskan).

  Svara

 • L

  |

  På tal om obehagliga ord så är menskopp så vidrigt 🤮

  Svara

 • Fia

  |

  Bra samarbete! Använt min i flera år och kommer aldrig gå tillbaka till tampong.

  Men ett tips ifall man har svårt att få in den i början är att ligga på rygg. Blir lättare då! Så öva några gånger liggandes så går det lätt sen även ståendes 🙂

  Svara

 • Anna

  |

  Använde menskopp innan jag fött barn, tyckte det var guld! Men nu efteråt är det smärtsamt att både sätta in och ta ut den..:( är 10 månader sen jag födde och hoppas på att med tiden kanske det kommer kännas bättre i kroppen..

  Svara

 • lanja almlöf

  |

  Fina naglar! Vad är det för nagellack?

  Svara

 • Elin

  |

  Given fråga kanske, men, fylls koppen med blod? Alltså är den helt full med mensblod mär man tar ut den? Jag tycker blod är sjukt obehagligt och bara tanken på att behöva hälla ut sitt eget varje månad gör mig illmående. Men menskopp verkar så smidigt!!

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja. Mer eller mindre beroende på hur mycket man låter den fyllas.

   Svara

  • Eva

   |

   För mig som ofta inte blöder så mycket och tömmer menskoppen med ca åtta timmars mellanrum så är det bara ca 1 eller 1,5 teskedar blod, d.v.s. det är mest bara på botten av koppen. Så det känns inte alls som mycket eller obehagligt! Har dock inte kommit helt överens med min kopp ännu då den ibland inte sitter tillräckligt bra och kan ta ont att föra in och ta ut men jag jobbar på det. Ser det ändå som betydligt bättre än alternativen! Planerar också att köpa sånadär trosor som funkar som mensskydd för att känna mej mera lugn även om det läcker litegrann, oftast känns det ju värre än det är. Rekommenderar att prova, det är ju inte en dyr investering så det är nog värt att prova! 🙂

   Svara

 • Emelie

  |

  Jag har använt min till och från, men känns inte helt tryggt eftersom ingen är 100% säker på att den inte stör kopparspiralen. Det vakuum som bildas kan flytta spiralen ur position, eller så man kan råka fastna i trådarna när man är där och gräver. Värt att nämna!

  Svara

 • Robert

  |

  Tänk på att det finns olika storlekar och att ålder och om man fött barn eller inte kan spela roll för vilken modell man skall använda. 😉 Mvh /påläst

  Svara

 • Ess

  |

  Hatar menskopp lika mycket som jag hatar tamponger. Vi är alla olika tighta där nere, och att gå runt med något inkört 24/7 passar verkligen inte mig. Bindor is the shit!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv