Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Vad är slöseri med tid?

Mitt internet är så segt vissa kvällar. Både wi-fi och genom telefonen. Det går knappt att använda det. Tror ni det är överbelastat kanske? Folk gör väl inget annat än att sitta hemma och Netflixa. Jag själv var så uttråkad en kväll att jag laddade ner TikTok. Haha, aldrig känt mig så gammal.

Har börjat förstå vad det går ut på och jag måste säga att det är underhållande. Tycker det är jättekul att sitta och kolla på klipp. F fattar dock ingenting. Han råkar såklart snegla på min telefon varje gång de mest märkliga klippen dyker upp. ”Jag förstår inte hur du kan lägga tid på det där”, säger han dömande och jag börjar koka. Alltså är så trött på folk som lägger värdering i vad som är ”vettigt att lägga tid på och inte”. Precis som att ens egna intressen är allmängällande och sätter standard för andra. Dessutom är vissa intressen högre rankade rent allmänt *i samhället* också. Så idiotiskt.

Varför är det mindre slöseri med tid att se en film än att lägga lika lång tid på att se klipp på Instagram? Varför anses det vara mer okej att lägga ett pussel istället för att spela tv-spel?

Nej alltså jag blir så trött på det! Ps. Förlåt älskling om du läser här, är inte arg på riktigt : ))

Är ni likadana? Värderar ni också intressen olika och drar en gräns mellan vad som är rimligt att lägga tid på och inte?

115 gillar

Kommentarer (42)

 • Robert

  |

  Haha, jag intresserar mig för det jag själv tycker är kul och inget annat. Tycker också att det är så störande att vissa intressen anses bättre än andra. Finns ju ingen objektiv sanning om det. 😉

  Svara

 • Lovisa

  |

  Förstår inte heller att ranka intressen! Mina värsta uttryck är finkultur och fulkultur, vem är chefen över vad som är vad liksom?

  Svara

  • Egoina

   |

   Men eller hur!!

   Svara

 • Nathalie

  |

  Min man hatar att jag spelar sims. Alla andra spel är helt ok (speciellt dom han själv spelar), men direkt han ser att jag spelar sims så börjar han klaga och säger att de är slöseri med tid.

  Svara

  • Fanny

   |

   Haha fin logik 😅

   Svara

 • Kattis

  |

  Kan tycka att jag slösar tid när jag fastnar på tiktok i en timme när jag borde sova 🙄 men är alternativet att se film så tycker jag det är likställt… men att tiktok är roligare 🙂 haha men tiktok är ju verkligen supermärkligt ibland… Kan känna att jag oroar mig för vissa årskullar när jag är där inne 🤣

  Men rent generellt tänker jag att om någon väljer att lägga sin dyrbara fritid på X så måste ju jag inse att det är något som hen mår bra av. Kopplar av, blir glad… vad det nu är. Även om det är ett intresse som inte tilltalar mig personligen.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha det håller jag med om. Vissa klipp är så märkliga 😅

   Svara

 • Sabina

  |

  Jag kan nog tycka att slötittande på tv är slöseri med tid, därför har jag ingen tv utan jag väljer ju vad jag vill titta på. Därför blir jag arg när min mans föräldrar tycker att vårt dataspelande är slöseri med tid då de är SLÖTITTARE AV RANG! :’D

  Svara

 • Fanny

  |

  Jag lägger ingen värdering i vad andra gör men jag känner att JAG slösar bort min tid och mitt liv när jag ligger framför tvn och kollar på serier, surfar eller spelar (tex) i mer än någon timme. Allt som man egentligen inte får ut så mycket av. Men å andra sidan lider jag av en ångestproblematik och misstänkt adhd och min terapeut har förklarat att det är vanligt att man känner så då 😅 ang pussel vs tv-spel är det kanske det här med skärmtid som gör att pussel är mer ”okej” enligt samhället? Inte tänkt på det.

  Svara

 • Martina

  |

  Ett av mina favoritcitat (minns dock inte vem som sagt det) är ”Time you enjoy wasting is not wasted time”. Så bra ju!

  Svara

  • Egoina

   |

   Verkligen! 👌🏼

   Svara

 • Julia

  |

  Jag håller med! Såna där inställningar höll på min på tårna i flera år, alltså hade jag tid över skulle jag lägga den på något VÄRT såsom att läsa en bok/se en serie på ett språk jag inte helt behärskar med undertexter eller spela duolingo (verkligen språkinriktat!). Idag har jag släppt på det, MEN jag känner fortfarande att detta påverkar min syn på vad jag ”borde” göra när jag slappnar av.

  Svara

  • Egoina

   |

   Har också känt så, som att man liksom skäms och tycker man är dålig. Men att lära sig språk osv är ju inte avslappning. Så dumt 😅

   Svara

 • Hanna

  |

  Jag har märkt att intressen/aktiviteter som involverar andra människor ofta är rankade högre än intressen/aktiviteter man gör själv. Exempelvis att sitta hemma och sticka är inte lika högt rankat som att gå ut med kompisar. Man är tråkigare om man är en hemma-person (vilket jag verkligen är..). 😅

  Svara

 • Sara

  |

  Åh förstår detta precis! En nära vän la kommentaren: ”jag förstår inte hur ni (jag och en annan vän) kan lägga så mycket tid på att kolla på love island och följa influensers… jag läser hellre Sherlocked holmes och kollar på serier”. Jag var så irriterad. Behöver det ena utesluta det andra? Jag älskar Sherlocked och mina serier (och det vet hon) Och kan hon sätta sig själv på en piedestal sådär? Hon sa också att hon inte förstår det och man bara: nej men om du inte förstår något kanske du inte ska uttala dig om det. Hon har aldrig sett på någon reality-show eller följt en influenser i hennes liv. Jag skulle aldrig tracka ner på hennes saker bara för att jag inte förstår det. Det är ju inte som du säger, alla gillar olika saker och det måste få vara okej.

  Svara

  • Egoina

   |

   Gaaah! Blir så irriterad när folk sitter på höga hästar sådär.

   Svara

 • Emma

  |

  Att tjejers intressen ska förminskas är ju en tale as old as time… Sjukt tröttsamt, kör hårt med tiktok! Det gör jag också 💪

  Svara

 • A

  |

  Jag laddade också ned Tiktok för ett tag sedan. Dels pga uttråkning, dels för att jag kände att jag borde hänga med på vad det är för något eftersom jag är i *branschen*. Känner mig ofta väldigt gammal – men kan också uppskatta att bara sitta och titta på ”kravlösa” videos där folk dansar. Min sambo kommenterar dock samma som din – sjukt störigt! Det värsta med Tiktok är dock att jag får alla låtar på hjärnan – särskilt den där ”höwa höö höö höö hööwa höö höö höö” som brukar komma på ”when your partner has a job but you dont”. Den har jag haft i en vecka nu…

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahaha jag har den där doodoodoo-doododododoodododo-doodoodoo på hjärnan, den med den töntiga dansen.

   Svara

 • Cicci

  |

  Jag brukar tänka att om något ger mig energi, hjälper mig koppla av eller gör mig glad är det inte slöseri med tid. Oavsett om det är e promenad, halvsova i soffan halva dagen, spela, pyssla, läsa en bok osv. Jag tycker olika saker fyllt samma funktion under olika perioder i livet. Ibland är sova i soffan bäst, ibland gå en promenad. Men som du säger är promenaden mer allmänt accepterad 🤷‍♀️

  Svara

 • Anna

  |

  asså gue ja!!
  also: är det snö på bilden?!?! eller e de ett filter? och OM det är snö – varför ser du ut som en GLAD ängel?!?! x,D <3

  Svara

 • Robert

  |

  Förresten är jag rätt säker på att ”onödiga” aktiviteter fyller en viktig funktion för hjärnan. Det är väl rätt vanligt att man löser problem genom att ”gå ut och gå”, till exempel. 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Håller med dig!! Min man tycker också att Instagram, youtube, TikTok är så meningslöst o säger det hela tiden så jag typ skäms för att jag kollar på det… Samma sak med tex smink, förlåt men åter igen är det män som tycker det är ett meningslöst intresse, eller att det inte ens är ett riktigt intresse. Men jo!?

  Svara

 • Sara

  |

  Jag tänker att slöseri med tid=tid som läggs på något som inte är utvecklande för ens person. Det gäller ju all typ av underhållning egentligen. Tv/dator-spel kan ju dock vara utvecklande, det beror ju lite på. Att sticka, laga mat, måla eller vad det nu kan vara är ju en kreativ aktivitet som alltså är utvecklande, att hänga på TikTok eller slötitta på tv-serier är det ju inte. Jag tycker att folk får göra precis vad de vill med sin tid men jag har svårt att se att tv-serier eller scrolla sociala medier kan vara ett intresse då det ju inte ger någonting egentligen? När man utövar sitt intresse strävar man ju ändå efter något, att bli bättre.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha oj så olika man kan se det, håller verkligen inte med 🙂

   Svara

  • I

   |

   Håller verkligen inte med heller. Klart man kan ha intressen som inte är ”kreativa”. Denna kommentar innehåller verkligen exakt den typ av attityd kring sånt här som jag stör mig på 😂

   Svara

 • blåmesen

  |

  Kan rekommendera boken Smartare än din telefon av Siri Helle. Har inte läst klart än så vet inte om den är genomgående bra, men hittills väldigt nyanserad och har jättefina avsnitt om att man ska ta sig en funderare på om t ex att man lägger tid på att surfa verkligen är ett problem. Om det fyller en funktion (t ex att man blir glad/avslappnad/whatnot) och inte går ut över något annat så är det ju inte något man måste sluta med liksom…

  Svara

 • Sandra

  |

  Håller verkligen inte med heller. Jag kollar oändligt mycket tv-serier vilket jag anser ger mig så mycket större medmänsklighet, empati, förståelse, självrannsakan än vad folk som inte kollar serier har. Serier får mig att reflektera över frågor jag kanske naturligt inte hade kommit på att ställa, serier öppnar upp för intressanta samtalsämnen med min man. Senast var West world, där vi började prata om artificiell intelligens. Jag kollar på serier som går från ”trash” tv som Big brother eller Love at first kiss till dokumentärer, till drama-komedi och allt där i mellan. Allt detta ger mig en förståelse för andra människors livssituation, hur andra människor kan känna och resonera, klass, kultur och en massa mer.

  Svara

  • Sandra

   |

   Detta var alltså svar till Sara ^^

   Svara

 • Annica

  |

  För mig gäller detta:
  Slöseri med tid = när man gör något som inte ger dig ett (positivt) värde eller om man gör något när man skulle må bättre av att lägga tid på annat (sova tex).

  Om man blir glad av att kolla på videos på tik tok så är det inte slöseri. Men om man gör det när man egentligen skulle må bättre av att sova, ja då är det kanske slöseri med tid.

  Stör mig också på att saker är så olika värderade. Om jag spenderar en helg hemma och läser så är inte det ”värt” lika mycket som om jag skulle träffa kompisar eller städa. Men jag har börjat strunta i sånt. Plus att jag brukar kommentera det som positivt när någon säger att ”de bara varit hemma och slappat”. För det är inget fel om det är vad du behövde för att klara av vardagen.

  Svara

 • Agnes

  |

  Jag och min sambo har väldigt olika intressen, vi gör oftast olika saker när vi är hemma. Vi gillar inte samma filmer och serier. Ibland kollar vi på något tillsammans, men det är sällan. Vi har inga gränser på hur mycket tid man får lägga på vad, mer än att intressen inte går före ”måsten”. Vi har bara förståelse för att vi fungerar olika. Fungerar väl bra, även om jag försöker ta mig ur projektledarrollen här hemma….

  Svara

 • Elin

  |

  Håller helt med om att det är så himla tröttsamt. Kände samma när jag hade en period av att titta på väldigt mycket reality. För mig var det ett otroligt avslappnande break från den stressiga vardagen, medan många andra tyckte att jag slösade tid på ”trams”. Stå på dig! Angående TikTok måste jag ge en liten shoutout till en kille jag dejtar. Jag laddade ned TikTok för några veckor sedan på hans inrådan, och är nu helt fast. Killen är en av de mest allmänbildade människor jag har träffat, och är en sådan person som läser böcker om statistik för skojs skull eller youtubear historiska händelser för att lära sig mer. OCH han älskar TikTok av pga: Kul content! Kreativa människor! Det behöver inte vara svårare än så.

  Svara

 • Sandra

  |

  Nee, inte i det stora hela. Folk får väl pyssla med vad de känner för, tänker jag. Sålänge man trivs och mår bra och inte skadar någon annan så är det väl all good vad det än är 🙂

  Svara

 • Camilla

  |

  Vilken igenkänning det här! I ren tristess av att jobba hemma, det sociala livet har minskat rejält och man tröttnar lite på Netflix så laddade jag med ner TikTok. Aldrig haft så kul jag har nu o titta på alla galna klipp haha. För lite underhållande är det allt 😀.

  Svara

 • Felicia

  |

  Tycker det beror helt på hur ens liv är i övrigt. Om man jobbar heltid och vill koppla av en stund tycker jag det är helt fine att scrolla mobilen en timme. Det är avkoppling liksom!

  Svara

 • Anna

  |

  Min vän uttrycker sig väldigt ofta nedvärderande om min läsning citat ”jag skulle aldrig få ro och bara kunna sätta mig ner med en bok som du, det är ju sånt slöseri med tid”
  Att hon tapetserar om hemma sju gånger varje år däremot är inte slöseri med tid 🤔😂

  Svara

 • Pernilla

  |

  Något som stör mig extremt är att oftast räknas killars intressen/hobbies som viktiga och intressanta. Inga problem att killar lägger en hel dag och xx antal tusen på att meka med en bil men att en tjej köper dyrt smink himlar folk med ögonen. Så känns även som att instagram/tiktok som kanske anses mer som ”tjejintresse” blir slösande med tid medan en kille kan sitta och kolla på andra killar som kör bilar runt en bana i flera timmar är inget konstigt 🤷🏻‍♀️

  Svara

 • Ronjan

  |

  EXAKT det problemet har vi här hemma!
  Att jag sitter med telefonen är tydligen en sådan big deal så dryga kommentarer om det är ett regelbundet inslag. Konstant!
  Och då vet han knappt vad jag gör med telefonen ens.. Sitter direkt inte och tar massa selfies och kollar runt på Insta hela tiden osv. Utan det är mer läsa i olika forum om diverse grejer, drömma mig bort på Hemnet och mycket annat.

  Han spelar spel på dator och nån bärbar spelgrej. Totalt ointressant och dödstråkigt enligt mig, men aldrig att jag kommenterar det.

  Blir så otroligt frustrerad att han håller på med sitt spelande vilket tydligen är helt okej men när jag håller på med telefonen så är det INTE det.
  Vad helsikotta är skillnaden!
  Och vad ska man säga?

  Svara

 • Anna

  |

  HÅLLER MED! Min farbror sitter varje år och rantar på facebook om hur onödigt melodifestivalen är och hur folk slösar tid på att titta på det. Och varje år tänker jag att uppenbarligen tycker ju folk det är roligt och då är det väl superkul och vettigt spenderad tid för dem??
  Jag kan själv tycka att jag slösat min tid när jag suttit och scrollat Instagram i en timme, men skulle ju aldrig få för mig att påstå att någon annan slösat sin tid på det.

  Svara

 • Mila

  |

  Tror verkligen man måste vara noga med att utgå från sig själv när snackar om slöseri med tid. Själv har jag ett enormt andligt intresse och mediterar och pysslar med tarotkort väldigt mycket, vilket ju säkert ateister hade sett som ett enormt slöseri med tid. 😉 Men för mig är det livsviktigt att få ta den tiden emellanåt…
  Sedan kan jag ibland tycka det ger mig jättemycket att sätta mig och lägga upp + scrolla på instagram MEN andra gånger kan jag öppna instagram och liksom slö-scrolla i en timme utan att faktiskt känna det är kul och då tycker jag att jag har slösat bort min tid. Då blir det bara att jag grejar med telefonen av lathet men egentligen hade mått mycket bättre av att typ promenera eller läsa lite i en bok. Ser inte serier eller filmer som att slöa med tid. Och de gånger jag spelar Sims i 3 timmar har jag ju jättekul så vadå, absolut inte slöseri med tid. 🙂 Känner man att man njuter av att lägga sin tid på något så är det inget slöseri tycker jag. Däremot kan nog många av oss känna att slentrian-scrolla i mobilen i 2 timmar kanske är tid som kan spenderas på lite mer produktivt eller användbart sätt. Ibland iaf.

  Svara

 • Kajsa

  |

  Nej jag värderar inte mina intressen, men jag är medveten om vad jag tycker är värt min tid och vad som inte är det. Skulle t ex inte kunna tänka mig att orientera flera timmar när jag istället kan träffa mina syskonbarn utomhus, leka tillsammans och sen dricka kaffe i naturen.
  Tycker iofs det är konstigt att folk kan tänka sig orientera öht 🙈 Men dömer inte! Vill de slösa sin tid så får de gärna göra det.. 😆

  Svara

 • Anna

  |

  Håller helt med!! Men upplever att det är samma inom typ allt i samhället. Exempelvis att lika långa utbildningar vid universitet anses mer eller mindre ”värda” att gå eller städer som värderas olika beroende på läge, storlek osv. Mvh en person som bor i norrbotten och studerar till förskollärare – vilket enligt samhällets normer inte är eftersträvansvärt. Blir så ledsen över det.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv