Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Måndagssnack

 

Så mycket kul denna vecka! Julbord med jobbet på torsdag, glöggmingel hos Emelie på fredag och sen kommer Sofie och Dan på middag på lördag.

Tänk vilken tur ändå att så mycket mysigt händer i december. Vad skulle vi ta oss till annars? Jag funderade på det igår när vi satt i bilen och åkte förbi hus på landet omgivna av totalt mörker. Vad gjorde man egentligen förr när vi inte hade elektricitet och solen gick ner?

Visst att man hade någon ljuskälla som eld, levande ljus och i senare fall fotogenlampa. Men i fattigare familjer på tidigt 1800-tal måste det varit så himla mörkt. Vad gjorde man ens? Föreställ er att sitta i ett hus utan att knappt se ett skit och veta att det är 17 timmar(!) tills solen går upp. Man blir ju knäpp. Hur fick man tiden att gå? Inte konstigt att vi trodde på tomtar, höll på med konstiga ritualer och tog in träd som vi började dekorera.

I alla fall. TACKSAM FÖR JULEN i denna mörka årstid. Också tacksam för att det häromdagen såg ut som på bilden när jag gick till jobbet. Ibland ser jag ju inte solen på hela dagen.

?

89 gillar

Kommentarer (4)

  • Emma

    |

    Man lade sig tidigare på vintern för man höll värmen bättre när alla låg kurade ihop under filtarna. Men man satt också tillsammans samlade intill elden och läste, lagade saker, samtalade eller lekte med någon primitiv leksak ☺️ /historienörden

    Svara

    • Egoina

      |

      Låter ändå mysigt. Och jobbigt att vara så social ?

      Svara

  • Robert

    |

    Vad gjorde man när det inte fanns datorer eller TV, haha? Känns som människor har klarat att roa sig på olika sätt oavsett omständigheter. Eller nåt. 😉

    Svara

  • Jenny

    |

    Man gick i regel och la sig tidigt på vintern och senare på sommaren. Man följde solens upp och nergång mer än vi gör nu. Lagade saker. Förberedde för kommande dagar/årstider genom att laga och pula med saker. De hade ju generellt ett mindre bekvämt liv än vi har nu som krävde att man la tid på saker som vi inte behöver göra idag.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv