Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

64 smarta life hacks

För ett tag sedan frågade jag er om era bästa life hacks. Tack för alla tips! Nu kommer alla våra 64 bästa life hacks samlade här under! Jäklar vad vi ska optimerrrra och göra livet enklare och bättre. Enjoy!

 

 

→ Att göra i ordning matlåda av det man åt till middag, gör den direkt innan du äter resten. Sparar både tid och pengar!

→ Lägg fram kläder för morgondagen kvällen innan. Speciellt om du ska upp tidigt. Då behöver du inte tänka på det när du stiger upp.

→  Lägger också fram alla kläder dagen innan, packar ihop eventuell väska på kvällen, fixar matlådan kvällen innan och om de är ”flera delar” Som ex: sås på sidan av så samlar jag ihop allt och ställer de på samma ställe i kylskåpet så man inte glömmer något eller behöver leta i stressen ? veckohandling är också ett tips, så behöver man inte springa på affären varje dag och man sparar tid genom att allt redan är planerat 

?

→ Lägg cocktailtomater mellan två plastlock och dra kniven igenom så blir alla delade samtidigt.

→ Ställ in en flaska med en femtedel vatten i frysen så har du kallt vatten länge.

→ Frys in vindruvor och använd i vin utan att vinet blir blaskigt.

→ Ha alltid en 5:a eller 10:a i väskan ifall att du behöver använda en offentlig toalett (för mig som inte använder kontanter alls så har det räddat mig många gånger!)

→ Om man bara har små batterier och behöver större, gör en boll av folie och lägg i mellan så funkar det perfekt ändå.

→ Gå aldrig tomhänt! Ligger saker i fel rum så ta med dem när du ändå ska gå därifrån. Bättre med disk på diskbänken än disk på soffbordet.

→ En sked i kastrullen när man kokar ägg motverkar att äggen spricker.

→ Mitt bästa lifehack är att alltid ta en extra sån liten salt på typ Max och ha den i plånboken/väskan om man måste äta på språng typ en köpemacka men den är lite osalt/smaklös. Mvh saltberoende.

→ Vid Tv-tittande “live” så nyttja reklampausen. Jag hann i ett tidigare liv när jag bodde i en 1:a renbädda sängen, plocka undan allt samt dammsuga under de 3 reklampauserna på TV4. Sjukt nöjd med detta. Men det var före smartphonens tid.

→ Handsprit ”där nere” efter rakning, svider några sekunder, men motverkar fula prickar.

→ Använd all dötid. Som när du pendlar eller står i kö. Gör sånt som kan göras från telefonen när tillfälle ges. Exempelvis betala en räkning, boka en biljett eller svara på ett mejl.

→ Laga alltid extra mat. Det är så dumt att bara laga en portion när man väl lagar mat. Laga flera portioner och frys in! Guld värt de dagar man inte har ork att laga.

→ Om du har ett litet hushåll – köp en extra uppsättning av tallrikar, glas och bestick. I alla fall om du har en diskmaskin. Du slipper akutdiska något för hand när inte finns t.ex. fler rena gafflar, du diskar mer sällan och behöver plocka ur maskinen mer sällan. Bra för miljön också!

→ Om du har diskmaskin – sortera besticken redan när du lägger in dem i bestickkorgen. Alla gafflar för sig, skedar i ett fack osv. Bara att ta hela bunten när du plockar ur istället för att sortera.

→ Köp inte kläder som behöver strykas. Se till att plagget är värt det i så fall, att du verkligen älskar det. Och gör det enkelt för dig och låt kläder som lätt blir skrynkliga torka på en galge = halva jobbet redan gjort.

→ Bästa lifehack ang att behöva stryka kläder, i alla fall skjortor och tunnare kläder. Häng på galge och spraya med vatten!! Funkar typ 9 av 10 gånger.

→ Gör iordning frukosten dagen innan. Bre mackor och lägg i burk i kylen, ta fram te och ladda vattenkokaren. Så behöver man bara koka upp vattnet och ta ut mackan ut kylen sen på morgonen. Så skönt.

→ Sortera tvätten direkt. Vi har lådor under sängen där vi har ikea-påsar. Slänger ner ljus tvätt i en, mörk i en etc. Så slipper man sorter gammal unken tvätt sen när det är dags att gå till tvättstugan.

→ Klippa pizza.

→ Borsta tänderna i duschen (får man inte glömma duschmössan så att håret inte blir blött,om man nu inte vill bli blöt i håret).

→ Mitt bästa är att ha en väggklocka i badrummet. Jättebra när man gör sig i ordning och har en tid att passa (jag tar alltid på armbandsuret allra sist). Visst man kan kolla mobilen men när man tex sminkar sig eller ligger i badet är det mycket enklare att bara vrida huvudet.

→ Göra en veckolista för kommande veckan på söndagseftermiddagen-typ vem lämnar/hämtar på fritids, vem tränar vilken tid? Vem fixar middag? Vilken dag ska det tvättas? Vem köper present till kalaset på lördag? Etc etc.

→ Alltid styla håret på kvällen – ett problem mindre på morgonen.

→ “Steama” kläder som har lite veck/är lite skrynkliga genom att hänga in dem i badrummet när du duschar. Duschar man varmt och har ett relativt litet badrum kommer vattenångan att räta ut skrynklorna ?

→ Lägg oboyen eller chokladpulvret i en tekula och rör i mjölken. Så slipper man klumpar. ?

→ Hacka lök under köksfläkten! (påslagen på fullt ös då) Funkar bäst med en bra “täckande” fläktkåpa. Har besparat mig sååå många tårar!

→ Blåbärsfläckar: gnugga genast med en citronklyfta och skölj med mängder av hett vatten, så hett det går som tyget tål. Upprepa. Alltså, trodde inte det existerar ett sätt att få bort blåbärsfläckar?!?! Men detta funkar!

→ Instant pms-lindraren: jordnötssmör, nutella, russin o nötter. Rör om och ät med sked.

→ Mer fläckar! Körsbärsfläckar: massa saliv (vet låter sådär najs) direkt, gnugga in o h upprepa. Tvätta sedan i tvättmaskin och voila, borta!

→ Man kan också koka upp vatten i en kastrull och doppa fläcken flera gånger, tillslut försvinner alla fläckar. (har fungerat på ALLT utom vattenmelon för mig.. vin/bär/..ja allt

? ) och har heller aldrig förstört ett plagg trots att det är kokande vatten.

→ Sätt kaffebryggaren på timer så att den börjar brygga när ditt alarm går på morgonen! Lättare att inte snooza när man känner kaffedoften ?

→ Laga mkt tacos även om du äter själv, BOOM, du har färdig tacos en hel helg! Fredagsmiddagen, lördagslunch, bakismat…?

→ Bästa life hacket: take a chill pill och sänk kraven på dig själv! Jag har slutat tänka att jag måste träna, städa, laga mat och matlådor, tvätta håret, vara social och få 8 h sömn på samma dag (det är ju OMÖJLIGT). Därför väljer jag kanske två saker! Typ idag tränade jag och ska tvätta håret, då äter jag nåt färdigt och skippar tvätten tex

? SÅ SKÖNT ?

→ För strumpbyxor som åker ner och korvar sig, ta på ett par extra trosor utanpå strumpbyxorna. Då sitter dom ?

→ Om du är blond: använd maizena i hårbotten/längderna om du har slut på torrschampo. Man måste såklart se till att det inte blir några vita fläckar men detta är SÅ BRA för mig med tunt blont hår, det ger inte bara ljusare utväxt (man kan skjuta upp slingorna några veckor) utan även volym! Får alltid kommentarer när jag gjort det, typ ”har du färgat håret” osv. Men man måste som sagt ha rätt nyans av blond annars kan det nog se lite skumt ut

??‍♀️

→ Ha alltid bikarbonat hemma. Hjälper mot allt från smutsigt kakel till magvärk från helvetet.

→ Mixa havregrynen om du ska göra gröt, blir hundra gånger godare. Om man rostar de lätt med kanel och kardemumma innan mixning blir det tusen gånger godare!

→ Värm ögonfransböjaren lite med fönen så håller böjningen bättre.

→ Håll en mindre spegel i princip under hakan när du ska måla mascara och kika ner i den = inget kladd på ögonlocken!

→ Hålla kaffebryggaren ren och fin: när kaffet är klart, lyft bort locket några centimeter så ångan kommer ut! Behöver inte vara mycket men gör att kaffebryggaren håller sig ren och fräsch!

→ Förbereda alla veckans kläder på söndagen.

→ Handla alla tunga skafferivaror på nätet (och kattsand!!).

→ “Stryk” skjortkragar och dylikt med plattången (glöm inte att se till att den är fri från eventuella hårprodukter först!)

→ Skiva och frys in ledsen banan. Perfekt till smoothie, nice cream, i gröt eller whatever floats your boat.

→ Om man som jag har begränsat frysutrymme: Frys in överbliven sås och annat i plastpåsar istället för i lådor. Jag brukar använda ikeas återförslutningsbara för de är så rejäla att de går bra att diska och återanvända flera gånger, sparar in miljön.

→ Slut på torrschampo? Använd babypuder, bakpulver eller mjöl (i given ordning).

→ Rengör vita skor med Cif och en trasa.

→ Alltid en gaffel alternativt en sked i väskan! Har både sparat in på mängder av engångsbestick och räddat mig så många gånger från att behöva sörpla i mig tilltänkt färdkost.

→ Träslev på kastrullen för att rädda det från att koka över.

→ Fläckar på kläder som inte går bort? Häng ut plagget i solen! Svårare på vintern men dagsljus och lite sol är super! Solen tar bort alla sorters fläckar, tom vattenmelon ? Ekologiskt och utan massa medel. Sen måste jag få slå ett slag för tygkassar till mataffären, miljövänligt, och hållbara kassar.

→ Samla skal och grönsaksrester i en låda/påse i frysen. När det är tillräckligt mycket kokar man grönsaksbuljong på resterna.

→ Overnight oat till frukost, gör för tre dagar åt gången.

→ Har alltid mellanmål i frysen som är lätta att ta med. Oftast muffins på mixade havregryn, ägg, mosad banan, lite bakpulver och russin. Eller omelett i muffinsform med grönsaker och typ fetaost i. Slänger ner i väskan på morgonen, då har de tinat till eftermiddagen så jag hinner äta innan träning eller annat. Har sparat mig såå mycket pengar då jag oftast gick och köpte en yoghurt eller smörgås förut.

→ Vem behöver köpa dyra body scrubs när en kan skrubba kroppen med kaffesump! Fördel på fördel på fördel.

→ Fuktig disktrasa under skärbrädan så stannar den på plats utan att glida runt när man hackar – ett riktigt life(hack) höhö!

→ Svårt att somna: ha en varm vetekudde mot mage/bröstkorg. Värmen och tyngden ger trygghetskänsla = lättare att somna.

→ Godissugen men inget godis? Blanda cornflakes med oboypulver och mjölk ??

→ Hett vatten mot alla sorters bärfläckar: Koka upp vatten och doppa bara den delen som är fläckig i vattnet. Upprepa tills fläcken är borta. Fungerar på allt tyg, även sånt som egentligen ska handtvättas – så länge man inte drar eller sträcker tyget när det är varmt så förstör inte värmen något.

→ Trots välklippta tånaglar går ofta mina strumpbyxor sönder i fötterna av nån anledning. Har därför alltid låga strumpor under.

→ För fläckar från tex mjöligt bröd, damm, deofläckar eller liknande (men inte rena blöta fläckar såsom tandkräm eller dylikt) så använd tyg mot tyg! Funkar oftast inte att borsta bort mjölet med handen och ibland vill man inte blöta upp en stor fläck på plagget, då brukar jag gnugga bort det med annat tyg (typ tröjärmen mot kostymbyxorna eller med en handduk) så försvinner det och blir inte heller fläckigt på det du gnuggar med. Sa det till en kollega som trodde att jag skojade men efter att han testat blev han impad.

→ Alltid leva lite efter mottot: Skjut inte upp något som du faktiskt kan göra redan idag.

111 gillar

Kommentarer (43)

  • Cecilia

    |

    Så många bra, men håller inte med om att alltid fylla all dötid! Det låter sjukt stressande. Jag tycker att fler av oss faktiskt borde öva på att ha lite tråkigt, att undvika att ta upp mobilen och faktiskt bara vara i de där korta stunderna när man står i kö eller liknande. Eller är det bara jag som tänker så?

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha! Det var mitt tips ? Håller med dig, men samtidigt frigör det så mycket tid för mig tex på kvällen, så för mig är det ett lifehack ☺️

      Svara

      • Jessica

        |

        Tycker ändå det är ett bra tips. Om jag står i kö eller liknande står jag ändå och skrollar med Facebook eller något annat meningslöst, då kan jag lika väl få ett ”måste” gjort

        Svara

  • Robert

    |

    Då har vi kollen! 😉

    Svara

  • Frida

    |

    Listan hade typ motsatt effekt på mig, kommer bara ihåg de jag inte skulle använda mig utav ? Typ äta en kylskåpskall macka på morgonen och göra te som stått i en vattenkokare i flera timmar.. eller att fixa håret innan jag ska sova bara skulle resultera i att jag får fixa håret igen på morgonen ? Är verkligen inte den personen som vaknar med perfekt hår 🙁

    Svara

    • Hanna

      |

      Vilken torrboll! Du måste ju inte ta till dig tipsen… det är det som är bra med lifehacks! Man kan välja de man själv tycker är bra för sitt eget life ?

      Svara

      • I

        |

        Huh? Varför förtjänade hon att kallas torrboll? ? var ju inget torrt eller dumt med den kommentaren

        Svara

  • Johanna

    |

    Håller med Cecilia! Gillar överlag inte ”hack” som handlar om tidsbesparingar i syfte att kunna prestera mer och bättre/göra mer osv. Vi behöver chilla emellanåt å ?

    Svara

    • Ebba

      |

      Håller verkligen med om detta! Det jag hinner göra när jag köar i mataffären går ändå snabbt att göra i lugn ro sedan. Multitaska är en tidstjuv samt bidrar ofta till stress.

      Svara

  • Hanna

    |

    Alltså, lyckost den som kan fixa håret kvällen innan? Om jag gör det är håret ändå spikrakt dagen efter ?

    Svara

    • Lisa

      |

      Eller hur! Om jag gör det kommer jag se ut som Einstein ändå haha!

      Svara

    • Caroline

      |

      Har du mjukt hår som jag? Känner igen mig?

      Svara

      • Lisa

        |

        Japp! Mjukt, tunt och flygigt ??

        Svara

  • Felicia

    |

    Att aldrig gå tomhänt är ett av mina lifehacks också. 🙂

    Svara

  • Emma

    |

    Tillägg till listan: när du köper sallad i påse och inte använder all sallad vid samma tillfälle, lägg en bit hushållspapper i påsen, hållbarheten ökar med flera dagar. Jag köper ofta bladspenat och det fungerar varje gång. ?

    Svara

  • Sara

    |

    Jag kom på ett lifehack! Detta gäller om man är utomlands, i ett land som inte är med i EU, och vill använda roaming så lite som möjligt. Öppna Google Maps och skriv in destinationen när du har wifi och ge dig sedan i väg! Det kommer nämligen att fungera ändå! Se till att ha offline-läge på telefonen. Dock tar detta ändå batteri, men man behöver i alla fall inte använda Internet.

    Vill gärna veta hur man rengör kakel med bikarbonat och hur det lindrar magont 🙂

    Svara

    • Rebecka

      |

      Drick en tesked bikarbonat blandat i ett halvt glas vatten (ca 1-1,5 dl), mot magont ☺️

      Svara

    • julia

      |

      Eller spara kartan offline. Drar inget internet och du behöver inte ha wifi när du startar.

      Svara

  • Jessica

    |

    Kom på några nu när jag läste ?

    -använd svinto för att rengöra sulan på convers (som inte blir ren i tvättmaskin), blir som nya.

    Sedan två saker som kanske är sånt som ”alla” gör men skriver ändå.

    – platta ut köttfärs som ska frysas in så det tar mindre plats och går lättare att tina.

    -Bär klänning eller kjol vid gynbesök. Tycker man känner sig så mycket mindre naken och utlämnad i stolen när man bara drar upp kjolen istället för att klä av sig helt på underkroppen.

    Svara

  • Agnes

    |

    När jag blev utbränd fick jag lära mig tvärtom mot tipset att fylla dötid. Det är inte bra för oss och vår hjärna behöver vila och återhämta sig. Både för att motverka stress och för att bli bättre om man redan är stressad/utbränd. Har även haft en föreläsare på jobbet som gav oss i uppgift att ”bara glo” när vi t ex åker buss/tunnelbana istället för att hålla på med telefonen.

    Svara

    • Elin

      |

      Håller med! Tror det är jätteviktigt att öva på att vara i nuet och inte hela tiden känna att vi måste prestera och optimera vår tid.

      Svara

  • Mika

    |

    Om det tar mindre än 1 minut, gör det på en gång. Småplocket känns inte lika mycket då ☺️
    Annars var ju Oboy i tesil bästa hacket haha ???

    Svara

  • Emmy

    |

    Så bra tips! Det enda jag reagerade på var det med sortering i diskmaskinen. Såklart är det smidigt, men så lätt att besticken fastnar i varandra (efter formen liksom) och då kan det lätt fastna matrester emellan – inte så nice. Jag har visserligen en sån liten korg, har man sån utdragbar ”skiva” där man lägger besticken ner så är det ju supersmart!

    Svara

  • Fanny

    |

    Jag köper inte det där med att lägga fram kläder kvällen innan. Det tar enbart längre tid (jag funderar mer på vad jag ska ha på mig, på morgonen mest tar jag något bara).

    Trosor över strumpbyxor var ju däremot en genialisk idé, hur kan jag inte ha tänkt på det?

    Svara

  • Denise

    |

    Hej Egoina!
    Idag kunde man läsa i Aftonbladet att flera stora modekedjor skickar sina returer till Polen för att sedan skicka dem tillbaka till Sverige igen. Ellos var en av dem.
    Du har ju ett gott samarbete med ellos, och jag vet att du är väldigt miljömedveten. Är detta något du visste om eller har haft en dialog kring när ni har förhandlat om samarbetet?
    Jag är mest nyfiken eftersom Ellos inte ville kommentera den uppgiften till Aftonbladet, om du har någon information kring hur deras tankar går och hur de motiverar detta?

    Älskar din blogg ?

    Svara

  • L

    |

    Hur kan man vilja slippa klumparna i oboy? Det är ju det godaste, haha.

    Svara

  • Caroline

    |

    Kul tips!

    En liten varning bara, vi med vagina har en skör, förhoppningsvis balanserad microbiota (sammansättning av bakterier) i underlivet och handsprit dödar bakterier -> balansen rubbas -> kan leda till svamp eller andra typer av besvär om du har otur.

    Svara

    • Mikaela

      |

      Fast man kör med handsprit på huden och inte inne i själva slidan eller inre blygdläpparna.

      Svara

      • Caroline

        |

        Jo absolut jag fattar det! Men det finns också massor av bakterier på huden runt som hjälper till att hålla miljön intakt. Samt så antar jag att det är enkelt att handspriten inte hamnar bara exakt där en avser.

        Svara

        • Caroline

          |

          Jag blev nyfiken på mer exakt vad forskningen säger just nu och hittade en bra artikel: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1745505717731011
          Artikeln tar upp att en obalanserad mikroflora också är kopplad till urinvägsinfektion och det verkar vara hela vulva-området, dvs inklusive yttre blygdläppar och pubishår området som är känsligt..

          Svara

  • Danielas Dagbok

    |

    Åh, jag missade att skicka in mina inom utsatt tid, så, här kommer ett par till (som märkligt nog båda handlar om händer, haha :D):

    1. Lägg handkräm bara på handryggen och gnugga handryggarna mot varandra så kan du fritt använda händerna utan att behöva tänka på att krämen sugs in

    2. Om du behöver nysa i en opassande situation – knip dig själv i handen, och vips behöver du inte nysa längre!

    Svara

    • Emma

      |

      Tvärtomtips för de där tillfällena då en nys är ”på gång” alldeles för länge och man bara vill nysa är att titta in i något ljust, i en lampa, mot solen (ej direkt) eller så, så nyser man. Fungerar faktiskt 🙂

      Svara

  • Mariam

    |

    Lifehacks i all ära men är det bara jag som känner att det istället blir så jäkla onödigt, att man försöker lösa ”icke-problem” många gånger. Man får väl ta livet lite som det kommer också, om jag behöver salt så får jag väl skaffa fram det på något sätt och inte bära med mig salt överallt jag går. Eller om det t.ex. tar 5 minuter för mig att välja outfit varje morgon, varför ska jag välja hela veckans outfits på söndagen och dessutom riskera att behöva ”byta” outfits jag lagt ned tid att planera om t.ex. kläderna inte matchar vädret.

    Mitt bästa lifehack, som jag tyvärr lärde mig lite för sent, är att chilla, softa, njuta ETC. Man behöver inte ligga ett steg före hela tiden. Kram på er

    Svara

  • Simone

    |

    Mitt bästa life hack: om man har på sig halsduk med fransar nertill utomhus, det blåser och man stör sig på att den ”viras upp” och ena sidan fladdrar iväg bakom ryggen (hoppas någon fattar hur jag menar haha) så kan man knyta ihop två av fransarna ifram, en från varje sida av halsduken!! BAM så stannar halsduken kvar så som den ska. Alltså detta har på riktigt revolutionerat mitt liv under höst/vinter. Brukade alltid gå runt och hålla i halsduken så den inte ska flyga bakåt innan men nu kan jag ha båda händerna i fickorna istället och slipper frysa!

    Svara

    • Egoina

      |

      Gah så smart!!

      Svara

  • Sara

    |

    Köpa färdighackad fryst gul lök ?!!

    Svara

    • Elin

      |

      Bonus: Fryst avokado! Revolutionerat mitt liv – alltid mogen fin avokado hemma (och man slipper avokadolotteriet)

      Svara

  • Sara

    |

    Istället för att hacka champinjoner lägger du dem i äggdelaren! ?

    Svara

  • M

    |

    Meh förlåt men tycker de flesta av dessa känns väldigt… Uppenbara? Typ lägga fram kläder kvällen innan istället för att grusig i ögonen famla runt i en mörk garderob, japp! 😛
    Här är mitt provocerande Life Hack: Om du inte varit sjuk på hela året på jobbet så unna dig 2-3 sjukdagar när du bara tar det riktigt jäkla lugnt och myser. Det är jätteskönt och du sparar semesterdagarna till semester och jul. 🙂

    Svara

    • Angelique

      |

      ”Unna dig” att slappa hemma på andras skattepengar, bra tips ??‍♀️

      Svara

  • Sofia

    |

    Ang. strumpbyxor som går sönder. Kör ett lager hårspray över dem (när dem är på) så håller de bättre. Eventuellt dubbla lager runt tår och andra utsatta områden.
    Är det redan ett mindre hål någonstans och man vill/behöver använda dem ändå, ta lite genomskinligt/färgmatchande nagellack vid hålet så blir det inte större.

    Svara

  • Linnea

    |

    Glömde tipsa om mitt life hack men här kommer det! Har man en skrynklig tröja man vill använda men inte har tid att stryka den eller vänta på att den ska torka efter att man fuktat ned den (som i ett av tipsen) så funkar det för de flesta plagg att blåsa ut skrynklet med en hårfön! Man ska dock inte trycka fönen mot tyget (så att luften från fönen inte kan ta vägen någonstans) utan bara hålla den snett nära tyget med högsta värme på. Och vips så har du en ”struken” blus på 1 minut! ?

    Svara

  • Annie

    |

    Alltså äääälskade det här inlägget – förutom det som handlar om att multitaska i matkön. Jag är en av dom som tycker att vänta är en riktigt underskattad syssla och att de små mikropauserna är viktiga. Mitt bästa lifehack som jag hörde på Alice Stenlöfs vlogg häromdagen är att skaka ett paket med mandelmjölk, ikaffe eller något liknande och sedan hälla upp i kaffet. Mjölken skummas och jag tycker det smakar ruskigt likt en latte! (Obs att förpackningen inte får vara full då såklart)

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv