Follow my blog with Bloglovin

Tvångstankar, blöt ärm & låda istället för kasse

Har knappt tagit några bilder denna vecka hittills. Kanske för att jag haft munsår och känt mig 0% snygg, kanske för att jag varit låg på energi, kanske för att jag inte haft lust. Kanske all of the above. Men vi kör ändå:

 

Mina kollegor har tvångstankar om att muggarna ska stå såhär.

 

Tog en kopp mitt i och flyttade runt lite för att jävlas. Nä bara skoja. Eller. Man får lust iaf.

Det är lustigt det där, jag är sjuuukt noggrann med vissa saker och andra inte alls. Men är inte alla mer eller mindre så? Minns ett ex som hade många OCD-grejer för sig/ var väldigt noggrann, men som ändå hade “the chair”. En stol där allt möjligt slängdes på. Finns det någon som är noggrann gällande ALLT, eller har alla något undantag? Berätta!

 

Ni vet när man ska tvätta bort en liten pyttefläck, men råkar blöta ner ärmen…

 

Tyckte det var lite pinsamt och frågade på insta om jag skulle blöta ner andra ärmen också för att jämna ut. Så att det liksom såg ut som att skjortan “är så”. 90% svarade nej. Noll humor.

 

Linas matkasse kom! Fast nu i en låda tydligen? Linas matlåda?

 

Sjukt goda rätter hela veckan. Som att äta på restaurang varje dag.

 

Japp. Det var inte mer än så. Nu ska jag beställa thai och sen blir det spelkväll!

 

108 gillar

Comments (40)

 • F

  |

  Prova att googla vad OCD och tvångstankar faktiskt innebär och sluta använda det som begrepp här. Detta är allt annat än just det.

  Reply

  • Egoina

   |

   Men gud. Okej. Jag tycker faktiskt inte det är så hemskt att använda det som uttryck trots att det finns de som lider av det. Men kanske har fel. Men hursom hade han faktiskt OCD-grejer för sig i begreppets rätta betydelse.

   Reply

   • S.B

    |

    Så du menar alltså bara för att du, som inte ens lider av tvångssyndrom(vad jag vet), inte tycker att det är hemskt att använda det som uttryck så är det okej att använda det? Det finns ett flertal andra ord som du kan använda utan att vara respektlös mot människor som måste leva med den diagnosen. Tycker ärligt talat att du borde läsa på lite om OCD och vad det faktiskt innebär. Det är uppenbart att du inte alls har koll på det, även om ditt ex hade “OCD-grejer för sig”.. Det handlar inte om att “inte trampa på någons tår” utan det handlar om att visa respekt.

    Inte meningen att skriva så mycket, brukar aldrig kommentera någonstans, men jag läste ditt inlägg och tänkte släppa det tills jag såg din kommentar till Robert. Har inget ont mot dig och jag tror inte att du är en respektlös person, utan du verkar bara inte ha så mycket koll om just det här vilket är helt förståeligt, jag ville bara få skriva detta till dig. 🙂

    Reply

   • L

    |

    Men du gör ju så med många ord. Du använder miffo som du inte ens vet vad det betyder och du slänger ur dig ångest titt som tätt för att du fick ångest när tåget var försenat. Det är verkligen samma sak som att hyperventilera och kräkas av paniken.

    Reply

    • En annan L

     |

     Hur använder du ordet miffo?
     Har väldigt svårt att tänka mig att folk använder det ordet på fel sätt.

     Reply

     • L

      |

      Använder inte det ordet alls. Nedvärderande ord.

 • Robert

  |

  Inte för att vara sån, men skall man verkligen skämta om OCD (Obsessive Compulsive Disorder) på det sättet? 😛 Ungefär det jag tänker på. Jag är en oorganiserad perfektionist så jag har koll på “allt” utan att ha ordning, haha.

  Reply

  • Egoina

   |

   Nej ? Får skärpa till mig. Trampar på alla tår denna vecka ??

   Reply

   • Just Me

    |

    Äsch. Det känns som att vad du än skriver så kommer folk att försöka hitta någonting i det som kan tolkas som nedvärderande eller kränkande.
    Om man hela tiden måste reservera sig för allting så finns det snart ingenting kvar värt att skriva.

    Så fortsätt trampa på tår, tycker jag. Framför allt när de flesta tår verkar vara imaginära…

    Reply

   • Robert

    |

    Alltså, jag har rent allmänt fått inställningen att det bästa är om professionella människor med kunskap sköter allt som har med diagnoser att göra. Har t ex förstått att barn som “avviker” i skolan ofta får felaktiga diagnoser eftersom varken skolpersonal eller kanske ens skolpsykologer riktigt har koll. Samma sak kan ju gälla i vardagslivet. Avviker man kan man bli misstänkt för att ha en diagnos trots att medel-Svensson inte har kompentens för att bedöma sånt. No hard feelings annars. 😉

    Reply

 • Frida

  |

  Alltså ocd är ju en mental sjukdom. Det är regler och ofrivilliga tankar som sker upprepat inuti ens huvud som orsakar extrem ångest om ritualen / grejen inte genomförs.

  Bara för att dessa tankar och ritualer finns på vissa aspekter på ens liv så finns det såklart andra där sjukdomen inte fått grepp om. Kanske ditt ex bara var prydlig och ville ha saker på ett visst sätt?

  Reply

  • Egoina

   |

   Ja sant. Intressant!

   Reply

 • Emma

  |

  I diskmaskinen finns de ett system.. allt har sin plats, höga glas där, låga glas där, frukostskålarna där, små och stora tallrikar, besticken sorteras redan i korgen osv… blir galen när min man ställer ner saker i diskmaskin, efter 7 år tillsammans där jag haft EXAKT samma system så fattar han fortfarande inte vart saker ska stå ??‍♀️ och han vet hur de gnager i mig, ska de va så svårt ?

  Reply

  • Egoina

   |

   Kan relatera ?

   Reply

  • Lina

   |

   Sorry, men jag håller med din man där. Som du skriver är det “ditt system” och något du väljer att lägga din tid på. Varför ska han lära sig ditt system om han inte tycker det är viktigt vart saker står i diskmaskinen?

   Reply

  • I

   |

   Varför skulle han börja använda ditt system? Fine att du har ett system, men kan inte begära andra ska mata in samma system i huvudet och göra det på rutin som du gör. Det är nog rätt svårt.

   Reply

  • Frida

   |

   Varför kör inte du på din mans system då? Han kanske har ett system som går ut på att få in allt så fort som möjligt för att ha lite mer tid till annat. Eller ett system där det faktiskt inte spelar roll var de höga och låga glasen ska stå, de blir rena ändå.

   Det här är ju en sån grej som kvinnor ofta typiskt gör. Saker ska vara på deras sätt och gör inte mannen så, ja då tar kvinnan på sig ansvaret och gör det själv. Sen slutar det med att kvinnan gör all tvätt, diskmaskin, plockar undan, viker tvätt osv.. för att mannen ”inte kan”. Sanningen är ju att de kan visst, de kan bara inte ditt system och gör på sitt egna sätt.

   Reply

   • Filippa

    |

    Om de inte gör det som är mest effektivt, vilket UPPENBARLIGEN är ts egna sätt, vilket men ser på beskrivningen, så nej då kan de inte.

    Reply

 • Caroline

  |

  Ang diskmaskinen..
  Min sambo flyttar alltid på det jag ställer in. Slösar min energi i onödan alltså.
  Och han tar bort min känsla av att vara lite duktig.

  Reply

  • Caroline

   |

   Min kommentar skulle alltså vara som ett svar på den kommentaren om diskmaskinen.

   Reply

   • Filippa

    |

    Om han ALLTID flyttar så kanske det är för att han har bättre system än du och då kanske du borde anamma det. Om han inte har ett bättre system skulle jag slå en tekopp i huvudet på honom.

    Reply

 • Mina

  |

  Jag är noga med ALLT, asså exakt allt. Det är organiserat och ordning i varenda litet hörn i hela huset. Varenda låda, pärm, garderob (ordnat i färg- och storleksordning) osv. Allt ska vara på ett specifikt sätt, tänk dig Monica i Vänner. Så är jag, om inte värre.. ?‍♀️
  Jag har pratat med psykolog, det är en form av ocd och tvångsmässig personlighetsstörning

  Reply

  • Egoina

   |

   Men gud så imponerande ändå! Men säkert jobbigt för dig såklart. Måste bara tillägga att Monica har ju en garderob som är kaos ?

   Reply

   • Mina

    |

    Det är inte jobbigt faktiskt, känner ett sånt lugn när allt är i ordning. Dock så tycker min man att det är jobbigt ?
    Juste! Det har hon ?

    Reply

    • Egoina

     |

     Haha ?

     Reply

 • Alicia

  |

  Var är din skjorta ifrån? Den är så fin!

  Reply

  • Egoina

   |

   Bubbleroom! Dock gammal ☺️

   Reply

 • S

  |

  Det verkar tyvärr som att många inte känner till allvaret med OCD och i vilken stor omfattning ångesten begränsar drabbade individers liv. Jag hör exempelvis ofta personer skämta om att de har OCD när de snarare syftar på att de är väldigt noggranna. Jag upplever dock ditt inlägg som en mer allmän fundering kring tvångstankar och noggrannhet och inte som förminskande av diagnosen på något sätt. Tack förresten för en bra blogg, jag har följt dig i många år och du verkar vara en fin och genuin person ?

  Reply

  • S

   |

   Förtydligande: inte menat som ett förminskande ?

   Reply

  • S

   |

   Vill också tillägga att jag hoppas att du inte tagit illa vid dig av min kommentar. Jag läste ovanstående kommentarer om hur man använder orden och ville dela med mig av mina tankar eftersom jag funderat mycket på det. Det var ingen kritik mot ditt inlägg. Ber om ursäkt i fall du tolkat det så. ?

   Reply

 • Karin

  |

  Omg, maten på bilden, ser så gott ut ? recept pleaaase ?

  Reply

  • Jackie

   |

   Jaa, recept, tack! ??

   Reply

 • Jenkan

  |

  Min brors fru är extremt lik Monica i vänner, personlighetsmässigt alltså (och min bror är lik chandler, med humor som vapen ?). Hon är manisk vad gäller städning och brukar städa efteråt ”på riktigt” när min bror har städat. I våras, när vi hälsade på, sprang min dotter in i ett rum i källaren och det var EXAKT som Monicas garderob, fast ett helt rum!! ??

  Svägerskan sa det själv – ”ja, jag är som Monica” ?

  Ps. Igår fick jag smaka en sockerkaka som hon hade gjort. Ovanför diskbänken. ?

  Reply

  • Egoina

   |

   ??

   Reply

 • L

  |

  Men jisses vad folk lätt tar illa upp.
  Det är väl klart att man inte “slänger sig med uttryck om sjukdomar” för att man vill förminska personer som lider av det ena eller det andra?

  Är det verkligen ingen annan som använder sig av uttryck “fel”, är alla så korrekta hela tiden?

  Ingen som varit dement för att man inte hittar nåt man letar efter och glömt var man lagt?
  Ingen som haft afasi när man inte kommer på ett visst ord?
  Ingen som fått en hjärnblödning av allt pluggande?
  Ingen som fått en hjärtinfarkt när någon dykt upp bakom en och skrämt en (medvetet eller omedvetet)?
  Ingen som fått krupp över något?
  Ingen som haft ångest inför ett val av något?

  Och för den delen… Människor med OCD.. har de inte “ocd-grejer” för sig? 😉

  Jag är inte arg, jag är bara förbryllad 🙂

  Reply

  • Louise

   |

   Klokt sagt!

   Reply

  • Caroline

   |

   Åh, du skrev precis vad jag tänkte skriva. Fast bättre! ?? Håller med om allt. Förstår såklart att folk kan ha diagnoser, men herregud. OCD är väl en jättebra term för sjuklig noggrannhet i detta fall?

   Ungefär som att jag brukar säga att jag känner mig gravid när jag har ätit vissa saker. Mvh ofrivilligt barnlös (men säger det ändå).

   Reply

   • S

    |

    Fast sjukdomarna + graviditeten som ni tar upp är inte alls stigmatiserade i dagens samhälle (möjligen ångest då, men det är ju ett vedertaget uttryck som flesta använder). Ocd däremot har blivit till något konstigt slags personlighetsquirk – typ ”jag gillar att sortera mina böcker efter färg, så ocd” – vilket det VERKLIGEN inte är. Det är en kronisk ångestsjukdom. Och ”människor med ocd – har de inte ocd-saker för sig?” – nej inte nödvändigtvis.

    Ocd behöver inte ta sig uttryck i överdriven städning/handtvätt/sortering – för vissa kan det vara så, men då ligger det en ångesttanke bakom som gör att de MÅSTE utföra handlingen för att kunna få bort ångesten. Andra kan vara rädda att de ska vara seriemördare, att de skulle råka skada någon i sin närhet, att de skulle ha orsakat en persons död utan att minnas det etc etc. Det är verkligen inte gulligt.

    Obs: tycker ej att Egoina ska behöva stå till svars, hon menar ju verkligen inget illa. Önskar dock att fler skulle känna till vad ocd verkligen innebär, eftersom många skämt om sjukdomen spär på den okunskap som finns i samhället (och ökar ifrågasättandet av dem som har det som diagnos utan att tvätta händerna/sortera böcker).

    Reply

  • Kattis

   |

   De flesta har säkert sagt såna saker nån gång, absolut, och det finns ju ingen som är perfekt. Men det är ju ändå ett faktum att man tar bort allvaret i orden om man missbrukar dem.

   Om man är ihop med någon som ofta får anledning att säga förlåt så kommer ju förlåtet tillslut inte betyda någonting. Det är bara ett ord som kommer på rutin. Man tar bort allvaret och betydelsen genom att säga det hela tiden.

   Genom att kalla allt möjligt beteende för t.ex. OCD-grejer så kommer man ta bort allvaret och betydelsen i ordet vilket kommer leda till att när någon FAKTISKT lider av OCD så kommer det inte tas på allvar. Det ÄR förminskande.

   Sen kan jag också relatera lite till känslan att “man får ju inte säga något i det här landet längre”, jag har ett helt förråd med ord (hehe) som jag aldrig uppfattat som olämpliga men som jag fått lära om kring. Ibland känns det som att jag måste programmera om hela mitt språkbruk men samtidigt kan jag känna att det är ett ganska litet problem. Då får jag ju anledning att lära mig nya ord och utmana mitt språk.

   Reply

 • Frida

  |

  Gillar också att sortera koppar och liknande på det sättet! Fattar dock inte hur de kan ha tvångstankar om det och inte sortera även efter hur många det är av varje ? de borde ju ha den med flest längst bort på bilden och sedan jobba sig nedåt. Lite till får de allt anstränga sig ?

  Reply

Leave a comment

Arkiv