5 serier jag sett på Netflix på sistone

Förra året fick jag för mig att jag inte skulle titta så mycket på serier för att det tog för mycket av min tid.

Jag vet inte om jag trodde jag skulle lösa världsproblem eller något med all min extra tid, men det har ju inte hänt så jag tog mitt förnuft till fånga och gör helt tvärtom i år. Här är 5 serier jag sett på Netflix på sistone:

 

Atypical

Handlar om Sam Gardner som har en diagnos inom autismspektrumet och försöker förstå sig på världen och bli mer självständig. Blev så glad av den här serien! Känner att jag lärde mig mer om autism och att vara förstående för att alla inte funkar likadant.

Jag diggade dock inte side storyn med mamman, men jag tror det var just skådespelerskan jag inte klarade av och inte själva handlingen. Jag vet inte, men det var något som inte helt klaffade bara. Men se den! Så charmig, må-braig och ändå lite rå.

 

Fallet Madeleine McCann

2007 försvann 4-åriga Madeleine McCann när hon var på semester med sin familj i Portugal och fallet uppklarades aldrig. Denna serie i åtta delar går igenom alla spår. Mycket intressant, om man som jag följt detta fall hela sitt vuxna liv. Jag kan dock känna att den var en aning vinklad. Eller så tycker jag bara det eftersom jag hade en bestämd åsikt innan jag såg den och då är det ju bra att jag fick ett bredare perspektiv och kanske blev övertygad åt andra hållet. Lite sömnig ibland om man redan vet det mesta, men spela Candy Crush samtidigt så är det lugnt.

 

Dirty John

Debra Newell letar efter kärleken och träffar äntligen the one. Tror hon. Den man som verkar så perfekt visar sig vara en manipulativ sociopat och Debra blundar för alla varningssignaler. En historia som blir extra bra då den känns så äkta…vilket ju inte alls är konstigt då den är baserad på en sann historia. Tror denna serie är viktig att se just för att sånt här händer hela tiden (om än i mildare grad). Varning för frustration dock. Ville bara hoppa in i skärmen och skrika SKÄRP DIG NU DÅ flera gånger.

 

Sex Education

Jag var lite tveksam till denna serie först på grund av namnet, den störiga trailern och första scenen som kändes hämtad ur en American Pie-film. Jag började kolla flera gånger men gav upp lika snabbt. Men när jag väl tagit mig igenom första avsnittet var jag fast. Den handlar om Otis Milburn som går på högstadiet och har en mamma som jobbar som sexterapeut. På grund av mammans yrke har Otis snappat upp en del kunskap och öppnar en “sexklinik” på skolan.

Denna serie känns nyskapande på många sätt. Jag älskar karaktärerna, dialogerna, att man inte riktigt förstår vilken tid det utspelar sig och Eric. Herregud Eric! Han måste vinna pris för sin insats! Det enda som gav mig lite creeps var mamman och hennes ibland obehagliga sätt. Men samtidigt är det ju det som är lite grejen också. Denna serie är ett måste skulle jag säga. Det är så många scener som jag bär med mig och ofta tänker på.

 

You

Joe Goldberg träffar Guinevere Beck i bokaffären där han jobbar och blir besatt. Joe börjar genast kartlägga hela hennes liv, stalka varenda steg och gör allt för att Beck ska bli kär i honom. En obehaglig (utan att vara läskig) (nåja lite läskig) serie ur en psykopats perspektiv. Denna serie gjorde mig mycket förvirrad. Jag pendlade mellan att avsky honom och sympatisera och heja på honom vilket fick mig att ifrågasätta min egna mentala hälsa, haha. Trots att det är hans perspektiv upplever jag dock inte att det är meningen att hans beteende ska romantiseras (ingen Mr Grey liksom).

Jag var inte särskilt såld på denna serie förrän efter jag sett hela om jag ska vara ärlig. Nu i efterhand tycker jag att den är sevärd. Jag vill varna för att den är väldigt Hollywoodig, men jag tycker det funkar ändå. Jag ser fram emot säsong 2!

 

79 gillar

Comments (35)

 • Hanna

  |

  Om du sett serien dirty John borde du definitivt se dokumentären som också finns på Netflix!! Om du nu ej såg den innan serien!

  Reply

  • Denise

   |

   Ja! Se dokumentären!

   Reply

 • Emily

  |

  Kan utöver det som Hanna nämnde tipsa om podcasten från 2017 med samma namn (Dirty John) av LA Times och Wondery. En av de bättre podcasterna jag lyssnat på, och då lyssnar jag ändå på orimligt många podcasts! 😉

  Reply

 • Jonna

  |

  Åh jag hade såna förväntningar på Dirty John men gillade inte den. Jag bara väntade på att något skulle hända liksom, och så tycker jag att döttrarnas skådespeleri var så jäkla jobbigt att titta(och lyssna!) på haha. Jag såg dock klart hela så något hade den ju, men rätt platt i det stora hela och utan vändningen man hela tiden trodde skulle komma.

  Reply

  • Egoina

   |

   Kände samma. Men tycker att det är det som får det att kännas äkta. Det är ju på riktigt, ingen påhittad historia liksom 😊

   Reply

  • Frida

   |

   Åh jag kände samma gällande skådespelarna, tyckte att allt kändes så styltigt och nästan lite parodi över det hela. Däremot tyckte jag att mamman var värst, aldrig sett så dålig skådis någon gång haha

   Reply

  • Ankan

   |

   Men ni måste se dokumentären ”Dirty John” också. Då förstår man varför skådisarna agerar som dom gör, dom imiterar döttrarna bra!

   Reply

 • Caroline

  |

  Tipsar om The sinner och The OA!

  Reply

 • Olivia

  |

  Tyckte Dirty John var fruktansvärt obehaglig, mest för jag tycker skådisen som spelar John är så lik Alex Schulman på någon konstigt vis hahah.

  Reply

 • Annie

  |

  Älskar såna här inlägg! Både när du tipsar om matrecept och serier/filmer. Grym recensent är du 😘

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack snälla! Då ska jag fortsätta 😘

   Reply

 • Lisa

  |

  The Sinner! The Sinner! The Sinner!

  Reply

  • Emma

   |

   Men ja!! Såg den i ett svep, så bra!!

   Reply

 • Isabelle

  |

  Hej fina Egoina! Du har hjälpt mig tidigare under åren så nu hoppas jag att du kanske kan hjälpa mig igen. Jag har tidigare haft depression men tror att jag är i princip frisk från den då jag mått mycket bättre senaste tiden. Men jag har ett återkommande problem.. När jag börjar känna att något känns fel och att jag bara vill gräva ned mig i sängen och ligga där i flera dagar (som jag gjort tidigare år under depression) så händer det ibland att jag struntar i att göra saker jag vet att jag skulle må bra av för att ist försöka sova bort tiden. Igår struntade jag att gå till jobbet (som jag mår bra av och längtat till) för att försöka sova bort allt istället. Idag har jag legat i sängen hela dagen och skäms och blir samtidigt avundsjuk på alla som njuter av vårvädret. Det kunde jag också ha gjort.. Kan jag också göra. Men istället ligger jag kvar här och förstör ännu mer för mig själv istället för att rätta till så snart som möjligt. Jag lär mig aldrig av mina misstag.. Eller jo jag lär mig för jag vet hur jag funkar men jag kan inte stå emot. Hur ska jag kunna sluta med det här?

  Vänliga hälsningar
  Isabelle

  Reply

  • ab

   |

   Är inte Egoina men försök ändå göra det du måste även när du känner motstånd. Åk till jobbet och tänk att du kan åka hem igen om du inte orkar, när du väl är där så kommer det oftast att gå bra. Se varje dag som du lyckas stå emot som en seger men klandra inte dig själv och älta inte de dagarna du ger efter.

   Reply

  • Kajsa

   |

   Hej fina du. Har en liknande bakgrund, vet hur lätt det blir att depressionen tar över.
   Två saker jag fått lära mig i terapi är att alltid agera tvärtemot det depressionen säger, för till slut blir det mycket lättare. Jag vet hur det är att må så dåligt, har stannat hemma i hela veckor ibland från jobbet fastän det är nåt som får mig må bra. Men de senaste månaderna har det blivit enklare pga att jag utsatt mig för det som är jobbigt i stunden – till slut blir du starkare än rösterna av din depression. Tror på dig 💕

   Reply

  • E

   |

   Ville bara säga att jag känner igen det du beskriver. Du är inte ensam ❤️

   Reply

  • Emma

   |

   Isabelle! Känner så igen mig i det du skriver! Håller med de andra här som skrivit att det ofta hjälper att ”utsätta sig för det jobbiga” i en depression. Jag vet inte hur pass mycket vård du har omkring dig, men av egna erfarenheter så ska du verkligen vara rädd om dig och våga ta tag i ditt psykiska mående!
   Kram på dig!

   Reply

 • Emma

  |

  Du borde titta på Grace och Frankie, det är otroligt bra!

  Reply

  • Karin

   |

   Ja!! Tips tips!

   Reply

 • BB

  |

  Jag undrar över en sak, fjorton suger går på tv nu och är de du som är med?:O nä skoja bara 😉 men många har ju frågat om de är du så undrar om någon faktiskt kommit fram irl till dig och trott att du är hon i filmen?

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha ja det har hänt 🙈

   Reply

 • Jag

  |

  After Life är jättebra! Och Please like me. Så fina, mörka och roliga serier.

  Reply

 • Maja

  |

  Jag kände också så för killen i You, att man liksom sympatiserade med honom fast han är en psykopat. Gillade det, ofta är fet så mycket mer svart och vitt i serier men här blev det något annat.

  Reply

 • Robert

  |

  Bra tips! Serier är kul om man orkar börjar kolla. 😛

  Reply

 • Mi

  |

  Anne with an E! Oväntat bra och välgjord. Helt annorlunda genre än dessa, handlar om en skolflicka i slutet av 1800-talet. Började titta av en slump trots att det inte alls är “min stil” och fastnade direkt. Mysig barn- och ungdomsserie, samtidigt som den tar upp ämnen som rasism, feminism m.m ur ett historiskt perspektiv.

  Reply

 • Mici

  |

  Håller SÅ med om Sex Education, lätt ett måste!! Fantastisk serie. Och hur lik Margot Robbie är inte tjejen som spelar Maeve?!

  Är himla sugen på de andra du tittat på, men kommer nog skippa You då jag inte fastnade för boken heller…

  Reply

 • Adina

  |

  Jag vill tipsa om Brooklyn Nine-Nine 😊 Riktigt bra komediserie!

  Reply

  • Cass

   |

   Ja den är ett måste! Första avsnittet är lite påtvingat men efter det så är humorn bättre än alla överdrivna serier såsom office och arrested development!

   Reply

 • Julis

  |

  Jag har ett tips! The Good Doctor – en ST läkare/kirurg med autism. Jag såg den på Viaplay och älskade den. Både sjukhusmiljö och hans utmaningar som följer med autismen men även att den gör honom bäst på andra vis.

  Reply

  • Lisa

   |

   Väldigt fåniga patientfall dock. The Resident är hundra gånger bättre.

   Reply

 • Mila

  |

  Jag älskar Atypical! Så mysig på något vis. De känns så äkta. Sedan gillade jag mammans story faktiskt, förstod på något sätt att hon ville göra något helt eget när hon offrat sig så för familjen i typ 18 år.
  Tips: The OA! 🙂

  Reply

 • Lina

  |

  Okej ja har nu sett färdigt Fallet Madeleine McCann och jag har kommit fram till två saker:
  1. Jag är fortfarande lika förvirrad som innan, tycker inga frågetecken rätades ut, utan det gav enbart upphov till flera och mer förvirring.
  2. Om, OM jag någonsin skaffar nå ungar kommer jag förmodligen inte våga åka utomlands haha och om jag nu gör det så kommer jag typ skaffa sele till ungarna så att de inte kan försvinna någonstans överhuvudtaget!
  Blev typ mer paranoid som människa efter denna dokumentär!

  Reply

 • Maja

  |

  Snäääälla berätta din teori och Madeleine McCann. Också sett dokumentären, och herregud så mycket märkligheter kring hela fallet – alltifrån lik-blodhundar som markerade och tvillingarna som sov sig igenom hela ståhejet och mannen som erbjöd sig hjälpa till att tolka och sedan blev misstänkt?? Jag har dock alltid tänkt att föräldrarna sorgligt nog haft något med det att göra, men inte avsiktligt. Jag tror att de som dessutom var läkare gav barnen något att sova på, utan ond baktanke. Dessvärre fick Madeleine för mycket och föräldrarna fick panik när de upptäckte det, ville inte åka fast och gjorde sig av med krpppen. Alt så har någon tagit henne men det känns mer osannolikt med tanke på att syskonen inte vaknade och Madeleine inte verkar ha bråkat med ev kidnappare?
  Kan spekulera kring fallet i eveighetee…

  Reply

 • Josefin

  |

  Du måste se dokumentären också om Dirty John om du inte redan gjort det, det är då man verkligen förstår hur typ ALLT som händer i serien faktiskt har hänt, så sjuk!!

  Reply

Leave a comment

Arkiv