Frågor & svar

Älskar ditt hår! Har hur länge som helst velat färga mitt hår blått eller rosa eller grönt men jag vågar inte. Tänk om det inte blir bra? Tänk om jag inte kan bära upp det? Många många tankar och alldeles onödigt mycket ångest över ett så litet beslut. Hur gjorde du? Hur vågade du? Eller är du en sån där människa som jag vill vara som bara vågar göra förändringar?

Egentligen är jag inte en sån person om jag ska vara ärlig. Men jag försöker bli! De senaste åren har jag blivit mycket modigare vad gäller att ha på mig sånt jag tycker är fint, se ut hur jag vill och stå upp för vad jag tycker är kul exempelvis. Vad gäller just hår har jag varit överdrivet fäst vid mitt hår. Har velat klippa av det och färga det många gånger, men alltid fegat ur. Det känns som att jag inte vet vem jag är utan långt hår. Men jag tror att jag ändrade inställning när mamma blev sjuk och fick raka av sig håret. Jag insåg hur löjlig jag är. Det är ju bara HÅR herregud.

Jag är dock fortfarande inte redo för att kapa på längden. Men jag börjar med små baby steps. Har alltid velat färga mitt hår i en kul färg och valde att köra safe genom att färga med en färg som inte är permanent. Vad gäller att “bära upp det” förstår jag precis hur du menar. Man måste vara lite “coolare” med en annorlunda färg på håret tycker jag. Jag känner mig inte så snygg när jag går runt ofixad med jogging och det är ju helt okej. Jag ÄR ju inte snygg alltid. Men när jag sminkar och piffar mig lite då jäklar känner jag mig snygg. Till och med snyggare än vanligt.

Fundera på olika situationer i ditt liv. När tror du att du skulle känna dig obekväm? Jag kände mig obekväm på tåget till en början då det kändes som att alla stirrade (säkert bara inbillning), men nu struntar jag i vilket. Vad är det som gör att du känner att du inte skulle bära upp det? Sen KÖÖÖR bara! Prova en färgbomb och om du blir nöjd – färga på riktigt! 🙂

 

 

Jag undrar hur du ställer dig till (över-)konsumtion. Jag får ofta uppfattningen om att du shoppar för att du har tråkigt (köpte du inte nya tallrikar en söndag för att du hade tråkigt nyligen), eller bara ”känner för det”. Du framstår som så oerhört vettig på typ alla plan, men just den här biten har jag funderat på länge. Minns den gamla goda tiden när bloggare gled runt på stan var och varannan dag och alltid kom hem med krims krams som de stolt och utförligt visade upp i bloggen.

Det beteendet går ju stick i stöp med ökat miljötänk och minskade slit och släng-vanor. Det känns däremot som om du, utan att reflektera, gärna shoppar ”onödiga” saker typ varje vecka (nya tallrikar pga de du har är tråkiga, klämmor, shoppingtur med din mamma osv osv). Hade varit intressant att få din syn på saken 🙂

Ja, vad gäller konsumtion är jag så sämst. Ska inte hymla med det. Är dessutom fast i billig-tänket fortfarande och handlar på billiga kedjor trots att jag har pengar nu. Tycker det är så svårt att komma ur det när man växt upp med lite pengar. Jag borde verkligen bli bättre på att köpa kläder av bättre kvalité som varar längre och från butiker med bra hållbarhetstänk exempelvis.

Men jag har faktiskt blivit bättre! Jag har shoppat mycket, mycket mindre på impuls det senaste året än vad jag gjort åren innan och jag har introducerat mig själv till second hand, samt försöker välja bra butiker att handla från. Jag har dock handlat mycket till min lägenhet, men det hade jag ju behövt göra ändå. Sen det viktigaste – jag tänker igenom mina köp noggrant. Jag tänker innan jag köper och det händer också ofta att jag lämnar tillbaka saker jag köpt för att det inte kändes 100. Jag är långt ifrån perfekt, men jag har åtminstone blivit bättre. Sen är det ju tyvärr svårt ibland då mitt yrke mycket går ut på att “visa vad jag köpt”. Här har jag skrivit om konsumtionshets och att vara en influencer.

 

 

Jag menar inget illa men om du vet med dig att folk tar illa upp när man använder sig av ordet ångest när det gäller mer triviala saker än riktig psykisk ohälsa, varför inte köra en annan formulering? ☺️Typ en lista med saker att göra när livet känns jobbigt?

Ångest för mig och så många andra är att försöka låta bli att självskada. Att försöka hålla fast vid livet. Jag vet att man inte kan ta hänsyn till allt och alla men vet man med sig att en formulering är problematisk som du ändå verkar göra i och med din disclaimer i början kan man väl lika gärna formulera om tänker jag.

Skrivet med kärlek och uppriktig nyfikenhet. Stor kram 💖

Fast jag tycker inte att formuleringen är problematisk. Anledningen till att jag skrev en disclaimer är för att de som är riktigt nere i skiten ska förstå att det finns en djupare typ av ångest också, som inte gör över trots att man “gör allt rätt”. Och att jag inte menar att man bara ska “skärpa sig”. Sånt är ju väldigt jobbigt att höra när man mår dåligt. Om man känner som du hoppas jag verkligen att man söker hjälp. Inga promenader i världen hjälper ju när man mår så. Jag hoppas verkligen att du har berättat för någon? Eller sökt hjälp? Om inte – snälla skicka ett mejl till mig så ska jag se vad jag kan göra för dig. Vill inte att du ska ha det så <3

Men för att svara på frågan. Min ångest är också på riktigt och jag tycker att jag får lov att kalla den för ångest, trots att det är en “lindrigare form”. Jag mår verkligen pissdåligt ibland. Som jag förstår kan ordet ångest användas för många olika nivåer, eller hur man ska uttrycka det. Hade jag skrivit att ångest går över efter att man har tittat på söta djur på Pinterest och att det bara är att skärpa sig hade det varit problematiskt, men inlägget jag skrev tycker jag inte är problematiskt. Här har jag skrivit ett annat inlägg om ångest.

 

 

Jag älskar vilket arbete och tanke du lägger ner på dina samarbeten! Det känns genuint äkta vilket gör att jag gladeligen läser alla dina inlägg!! Så tack. Men till min egentliga fråga, som endast kommer ifrån ren nyfikenheten, hur kände du inför att göra ett samarbete om alkohol? Tänkte du att det kanske kan generera i en del sura miner över “dålig förebild” och andra orimliga krav som folk i allmänhet kan ställa på influencers?

Tack snälla! Vad glad jag blir! <3 När jag fick frågan funderade jag mycket på var jag står när det gäller att göra reklam för alkohol. Jag själv har alkoholmissbruk i min familj. Efter många tankar fram och tillbaka kom jag fram till att jag ville göra samarbetet. Av tre anledningar egentligen:

1) För att jag själv dricker alkohol och tycker det är ett kul varumärke som jag gillar och passar in på min blogg.

2) Jag har förtroende för att mina läsare kan ta ansvar själv. Självklart vill jag inte uppmuntra till överkonsumtion, men jag hoppas och tror att mina läsare är vettiga nog att ansvara för sitt eget liv.

3) Jag tycker att mina inlägg är oskyldiga i sammanhanget. Om vi ska problematisera uppmuntran till att dricka eller romantisering av alkohol finns det bra mycket värre inlägg i min blogg än ett om en fördrink till en middagsbjudning, eller ett om en drinkworkshop för att få till den godaste drinken.

Typ så. Sen finns det ju såklart saker jag aldrig skulle göra reklam för, som exempelvis spelbolag. Inte för att jag tror att någon hade blivit spelmissbrukare på grund av mitt inlägg, men för att det är skit helt enkelt.

Måste också tillägga att jag respekterar er som tycker att jag borde tackat nej och jag förstår att jag får denna fråga. Men så tycker jag.

😘

135 gillar

Comments (38)

 • J

  |

  Jag blev faktiskt inspirerad av ditt ’alkoholinlägg’! Ska själv anordna en drinktävling och ha spelkväll. Tycker det är rätt oskyldigt att visa upp drinkar.. 🙂 det behöver verkligen inte vara supa sig dyngrak.

  Reply

 • Lina

  |

  Älskar dina resonemang, dina svar på frågor och att bloggen och kommentarsfältet kan ha en sånhär nyanserad diskussion utan problem! Genom tiderna bästa bloggen ever. Livet som livet är, upp och ner, ärligt och det går att lyfta både ytliga som djupa saker och ting! Sluta aldrig ❤️❤️

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack snälla vad glad jag blir ❤️

   Reply

 • Robert

  |

  Hår är verkligen ett djupt och intressant ämne. Jag läser och lär. 😉

  Reply

 • Marie

  |

  En helt annan fråga: Jag har försökt lyssna på Veckans smash på Acast då jag missade det när avsnitten släpptes men jag får det inte att fungera. Är de fortfarande tillgängliga där? Skulle så gärna vilja lyssna 🙂

  Reply

 • Spinne

  |

  Tillägg till svaret om ångest: att en har ångest och sin egen uppfattning om vad ångest är och hur det begreppet används, innebär inte att ångest är exakt den formuleringen. Ångest är ångest och det räcker så. Sen om en har lindrig ångest, medelsvår eller svår ångest spelar inte roll i sammanhanget. Vi svenskar måste bli bättre på att sluta hänga upp oss på sådana formuleringar…. “jo men för mig så betyder detta si och då är det så” – NEJ!

  Reply

  • Josefin

   |

   Håller verkligen med!

   Reply

 • Marielle

  |

  Hej Regina! Det var jag som kommenterade om ångest. Jag förstår hur du tänker och håller med. Hade nog bara en dålig dag och mindes alla gånger jag fått sådana tips när jag haft sån ångest att jag bara ville dö.

  Så gulligt och fint av dig att du månar så om dina läsare ❤️ Jag är inne i psykiatrikarusellen sen många år tillbaka och får hjälp. Förvisso av varierande kvalitet men så är det ju tyvärr. Har världens finaste sambo och gott om personer som bryr sig om mig så ingen anledning till oro för min skull. Just nu mår jag i överlag bättre än på väldigt länge. Men tack, det värmer ❤️

  Reply

  • Egoina

   |

   ❤️❤️❤️

   Reply

  • Marie

   |

   Min man har lidit av panikångest i nästan 30 år och det är periodvis jobbigt. Dottern har också ångest som kommer av oro, rädsla, blyghet. Två helt olika saker och nivåer på det men jag tycker ändå att båda kan nämnas som ångest. Det är min åsikt o man tycker olika. Med det sagt så hoppas jag att du får all hjälp du kan få Marielle❤️Det är en jobbig sjukdom både som drabbad och anhörig . Allt gott ⭐️

   Reply

 • m

  |

  Jag har alltid varit en “sådan” som fixar och trixar med håret. Har nog haft alla tänkbara frisyrer och färger. Visst har det gått fel några gånger och sett väldigt tokigt ut! Men det är viktigt att komma ihåg att det är bara hår, det går att fixa om man ångrar sig. Framför allt det växer ut. Ha kul med håret! 😀

  Reply

 • Jessica

  |

  Alltså, det där med ångest… Jag har haft ångest sedan jag var riktigt liten (första minnet är från 5-årsåldern) och jag är 32 idag. I perioder har jag svår ångest, så som frågeskrivaren beskriver, men min vardagliga ångest är lättare. Det är precis samma känsla, men min lättare ångest släpper fortare och känns inte lika djupt. Om jag inte skulle få kalla båda känslorna för ångest, vad skulle det heta i så fall? Det är ju som sagt samma känsla i grunden, bara olika stark. Samma sak gäller ju även t.ex. depressioner eller utmattning. Om bara de som kände allra starkast ångest skulle få kalla känslan för ångest skulle vi ju behöva flera hundra olika grader av helvetet som alla hette olika saker? Tycker att du gjorde helt rätt i ditt inlägg!

  Reply

 • Sara

  |

  Att ”må pissdåligt ibland” är inte synonymt med att ha ångest. Det är en stark känsla av oro eller rädsla som fysiskt manifisterar sig i kroppen med symtom så som tryck över bröstet, hjärtklappning eller yrsel bl.a, som även kan utvecklas till eller manifestera sig i panikattacker/panikångest med starkare symtom som ”tar över” och kan få en att förlora uppfattning om tid och rum under attacken. Råd från sjukvården för att faktiskt kunna hantera panikångest:
  Sätt dig på en stol och tryck ner fötterna i golvet eller marken och känn efter hur det känns.
  Beskriv för dig själv vad som händer just nu och tillåt dina tankar att vara som de är.
  Andas lugnt. Lägg en hand på magen och känn andningen.
  Fortsätt eller börja om med det du tänkte göra från början, innan du fick ångest.
  (https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Angest/)
  Inte riktigt i linje med dina råd kanske.
  Innan man triviliserar ett tillstånd utifrån en skev bild och självdiagnostik, kanske man heller inte ska göra ett inlägg kring det med en disclaimer om att tillståndet ångest inte är vad du menar med ångest. Du menar möjligtvis att man har en dålig dag, mår dåligt eller känner sig nere.
  Du kanske inte tycker att det är en stor grej, men då kanske du inte heller har ett tillräckligt brett eller insatt perspektiv för att du ska kunna göra en objektiv bedömning av det.

  Reply

  • Annie

   |

   Det du beskriver är specifikt panikångest. Om du scrollar längre ner på sidan ser du lite mer tips kring generell ångest. Där tar dom upp motion, vila, ta kontakt med någon, gör något du brukar må bra av osv. Det vill säga såna punkter som Regina faktiskt tipsade om.

   Reply

  • Josefin

   |

   Men vad då “objektiv bedömning”? Det här är Reginas blogg och hon har väl aldrig påstått något annat än att det hon skriver är hennes egna, personliga tankar och åsikter. Sen tycker jag att det blir problematiskt att vi ska börja utvärdera varandras psykiska mående här också, och avgöra huruvida någon annan får kalla sin ångest för ångest… Hur kan du veta hur Reginas känslor tar sig i uttryck?

   Reply

  • Caroline

   |

   https://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Angest/

   Ångest ser olika ut från person till person.
   Det står tydligt att det kan komma från väldigt olika saker.

   All ångest är inte svår ångest som måste behandlas av läkare.
   De flesta upplever ångest någon gång.
   De tips som Regina skriver finns även med på 1177. Göra något som bryter den, som promenad, läsa, vila, prata med någon.

   Jag har diagnosen ångest men inte tar jag illa upp för det. Speciellt eftersom hon förklarar att hon förstår skillnaden.
   Men ångest kan vem som helst få, av vad som helst.

   Reply

  • I

   |

   Det du beskriver är ju panikångest. Bara för man upplevt ångest behöver man inte ha upplevt panikångest. Dom där råden som du beskriver i din kommentar är riktade till folk med panikångest/för att lindra en panikångestattack.

   Reply

  • B

   |

   Helt fel! Ångest behöver inte innebära att man har en attack. Tycker snarare det är du som förminskar ordet nu när du påstår att folk som upplever ångest utan panikattacker bara har ”en dålig dag”

   Reply

 • maria

  |

  Var längesedan jag använde toning i mitt hår nu, ginns knappt att köpa längre tycker jag, och hade aldrig hört talas om färgbomb innan du skrev om det. Men tvättas det ut till 100%? Min erfarenhet av hårtoning är att det alltid blir lite kvar, är du inte rädd för det? Undrar för att jag är så sjukt nyfiken på om dagens hårprodukter är bättre än ty 2001 när jag tonade mitt som mest. Numer blir det mest färg i olika märken (har typ testat allt).

  Reply

  • Egoina

   |

   Vet inte! Har börjat tvätta ur det nu (eftersom jag ska till frisören). Vi får se hur det går 😳🙈

   Reply

   • maria

    |

    Spännande! Blogga gärna om hur drt går 🙂

    Reply

 • Mika

  |

  Jättebra svar på alla frågor och du är så fin i lila hår, så coolt att du vågade 😍😍

  Reply

  • Egoina

   |

   😍😘

   Reply

 • JHH

  |

  Jag var hos läkaren förra veckan pga att jag inte mått så bra det senaste. Läkaren säger då till mig att jag har ångest (enkelt formulerat). Jag säger emot henne eftersom jag inte har panikångest men läkaren står på sig. Nu i efterhand är det ganska skönt att få höra det för på något sätt har jag kanske inte tagit mina “känslor” på riktigt just för att det inte är panikångest men samtidigt har jag inte mått bra. Nu kan jag sätta ord på det jag känner och också kanske hantera det därefter i stället för att bara tuffa på och aldrig komma ur det. Samtidigt vet jag att det är fler som mår väldigt mycket värre men samtidigt kan jag känna att det inte får neka mig hur jag mår.

  Reply

 • Sara

  |

  Regina! Måste bara flika in hur grym du är! Du svarar på frågor på ett så jävla fint och nyanserat sätt. Erkänner dina brister och resonerar så vettigt. Jävlar vad de behövs fler Regina i den här världen! Bästa bloggen med bästa diskussionsklimatet helt klart!

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack snälla! Blir så glad ❤️😘

   Reply

 • Anna

  |

  Ren nyfikenhet bara, men hur mycket får ni bloggare när ni lägger in en annonslänk (apprl?)? 🙂
  Kram!!

  Reply

 • Emma

  |

  Tycker det är så tråkigt att många endast ser utifrån sina egna perspektiv och upplevelser och blir sura när andra inte ser på deras sätt… Lider själv av grov ångest/panikångest och förstod ju såklart att inlägget inte var riktat mot mig, om jag vill ha tips och hjälp får jag ju söka sjukvård istället. Bara för att andra lider av något lindrigare än en själv så betyder det inte att deras smärta är oviktig eller mindre värd på något sätt. Älskar att du lade upp ett inlägg som faktiskt kan hjälpa många att må bättre! Det ser man inte speciellt ofta <3

  Reply

  • Egoina

   |

   😘

   Reply

 • Koala

  |

  Okej, en gång för alla: Ångest varierar i styrka! Mild ångest är inte samma sak som panikångest. Och ångest är heller inte automatiskt en sjukdom, utan en allmänmänsklig känsla som alla någon gång lär känna av. De flesta av oss kommer få höra att någon vi älskar har gått bort, eller har fått en svår sjukdom. Känslan man känner då är ångest. Behöver man automatiskt ha en diagnos och läkemedel då? Nej, givetvis inte. Precis som man kan tycka att livet är jättejobbigt, tungt och gråta i sängen en hel dag utan att för den sakens skull behöva träffa en psykiater och få en depressionsdiagnos.
  Jag led själv av GAD för många år sedan, och arbetar dagligen med personer med sjuklig ångest, och blir bara trött på att det ska överanalyseras så mycket och man ska bli kränkt över att man inte får äga innebörden av ett ord…
  //Socionom som arbetar på en BUP-mottagning

  Reply

 • Sigrid

  |

  Angående alkoholreklamen så tycker jag också det spelar in att dina läsare (inbillar jag mig) är lite äldre. Tänker mig att de flesta här är 25+. Hade din blogg nått ut till många tonårstjejer hade du kanske tänkt ett varv till:)

  Reply

 • Eva

  |

  Du är så bra! ❤️❤️

  Reply

 • Jackie

  |

  Jag tycker heller inte att de med djup ångest ska ha ensamrätt på ordet. När jag födde barn och det gjorde konstant fruktansvärt dödsångestont i ca 1,5 dygn kunde jag senare skratta till när andra sa att det gjorde fruktansvärt ont när de slog i knäet i bordskanten! Det jag menar är, det finns grader av smärta, ångest, kärlek och sorg. Vad allt innebär är personligt men alla har rätt till känslan. ❤

  Reply

 • Linda

  |

  Hej! Jag skrev ut min frustration över att ingen ville fira min 30-årsdag för en månad sen typ. Nu har jag och min sambo gjort vår resa, vi skulle åka hem från Hongkong ikväll. Vi tog några öl på en pub här i väntan på flyget, då kom hela min familj förbi plus mina bästa vänner! Efter en timme kom även min svåger med familj (5 pers). Så tack för att du erbjöd dig att komma, men det blev amazing till slut ❤️

  Reply

  • Egoina

   |

   Nä men herregud nu gråter jag. SÅ fint!!! Så glad! Tack för att du delar med dig! ❤️❤️❤️

   Reply

 • Sara

  |

  Till personen som inte riktigt vågar färga håret: min mamma, 50 år, har just färgat håret rosa/lila. Det är skitsnyggt! Så köööör! 🙂

  Reply

 • Emina

  |

  Hej. Kollar just nu på avsnittet av Sex Education där Eric har den snygga tröjan med tigrar. Hur gick det för dig, hittade du den online?? Vill ha 😂

  Reply

  • Egoina

   |

   Vet inte tyvärr 😂

   Reply

Leave a comment

Arkiv