Mina tankar om flygning och miljöpåverkan

Det pratas mycket om flygandets effekter på miljön just nu. Jag skulle svara på en fråga jag fått, men det blev ett väldigt långt svar. Här kommer mina tankar om det hela. Frågan först:

Angående drömresan. Hur känner du med miljön och flygning? Anledningen att jag frågar är för att de känns som vi är i lite samma sits. Vi hade inte pengar till utlandsresor när jag var liten (vet inte om du reste men tänker på att du tidigare skrivit om ekonomin) och har i vuxen ålder bara flugit 2 gånger för resor. De känns fel samtidigt som jag känner men vafan jag vill väl också se världen!! Känns som de som tycker man inte ska flyga ofta också redan rest mycket så klart dom kan tänka sig en semester hemma i Sverige men har man semestrat här i 25år så är det inte lika roligt.

Svar: Förstår vad du menar. Kan också tänka i de banorna ibland. Men tror man måste påminna sig om att det inte är en rättighet att flyga. Det borde inte vara det i alla fall.

Jag tror att det viktigaste är att vara medveten om hur ens vanor påverkar miljön. Om man är medveten väljer man förhoppningsvis att göra smartare val. Man kanske väljer bort bara-för-att-resorna och äter inte kött bara för att man har dålig fantasi. Man kanske ser på det mer som en lyx och frågar sig själv om resan, det nya plagget eller köttbiten verkligen är värd det. Om jag ska ta exempel från mitt eget liv äter jag idag bara kött när jag verkligen är sugen på det. Skulle inte stå och steka köttfärs på en tisdag bara för att jag är hungrig. Jag ser kött som lyx och något jag unnar mig. Med det sagt är jag ju inte alltid så duktig. Vår resa till Kreta i somras är en sådan resa som egentligen är onödig. Vi har varit där tidigare och gjorde egentligen inget annat än att lata oss på hotellet. Jag ångrar absolut inte resan och den gjorde gott för vår relation, men om jag ska göra smarta, medvetna val och välja bort så vore ju den resan först på listan. Jag är alltså inte perfekt någonstans.

Jag personligen tycker inte det är fel att resa då och då och hade åkt på min ”drömresa” utan dåligt samvete. Så säger jag eftersom jag vet att jag inte är den största boven i dramat (och såklart för att jag är en bortskämd i-landsperson heh) och för att jag inte anser jag att flyger överdrivet mycket. Jag vet att jag gör enorma avtryck på vår planet och att jag egentligen borde bli vegan, bosätta mig i en grotta osv, så bespara mig de kommentarerna.

Jag tycker att det är jättebra att vi blir medvetna och att konton som aningslösa influencers på Instagram lyfter detta ämne. Jag gillar dock inte häxjakten, men den biten ska jag inte gå in på nu. Vad gäller saker som påverkar miljön och the bigger picture tycker jag, som jag nämnt flera gånger tidigare, att det inte är rättvist att allt fokus ska läggas på den lilla människan. Menar inte att man ska skita i vilket. Men det viktigaste är att företag och styrande makter tar ett större ansvar. Kanske också att de större aktörerna hjälper oss att “göra rätt”.

Jag skulle önska att det fanns en kvot gällande allt som påverkar miljön. Hur mycket vi får resa, hur mycket kött vi får äta, hur mycket bensin vi får förbruka osv. Med undantag då såklart som exempelvis för de som bor på landet, har familj i andra länder eller behöver resa i sitt jobb. Det går ju inte att göra det rättvist med samma kvotering då alla har olika förutsättningar. Vad gäller just arbetsrelaterade resor måste dessa beskäras betydligt och stora företag måste ta ansvar. Att flyga för ett möte som skulle kunna tas över Skype är trams. Vill minnas att jag läste att en av Isabella Löwengrips anställda åkte till London bara för att köpa en klänning till Isabella en gång. Det är ju helt jäkla sinnessjukt. Blir arg så att jag kokar när jag tänker på det.

Sen funderar jag också en del på flygskatt. Som med allt vad gäller att få människor att ändra beteende behövs det information och straff eller belöning. Exempelvis att man får böter när man kör för fort (=straff), eller pengar när man pantar (=belöning). Man kan informera om saker i all oändlighet, men för att få den stora massan att ändra beteende krävs det ett extra styrmedel tror jag. Därför vore ett “straff” i form av flygskatt kanske en bra idé? Men då tycker jag att den bör baseras på inkomst. Det ska svida lika mycket för alla, annars kan ju rika människor bara fortsätta flyga som att inget har hänt.

Jag inser att mina åsikter kanske är lite kontroversiella (börja prata om köttkvotering på en fest och se vad som händer liksom HAHA), men jag tror på riktigt att vi måste göra något sånt för att ändra på folks beteende i den här frågan.

Vad tycker ni?

178 gillar

Comments (47)

 • Therese

  |

  Jag håller med dig! Jag försökte få ner mina tankar kring det i ett inlägg nu i veckan, men det blir mycket “å ena sidan och å andra sidan”. Vi MÅSTE ju bli mer medvetna och ta mer ansvar men hur mycket kan man kräva av alla? Kan man kräva mer av någon av storbloggarna än av en lite mer privat person som mig? Sedan är det ju en enorm skillnad på att göra 20+ resor under ett år och någon enstaka resa mer sällan. Men var drar man gränsen och vem bestämmer vad som är okej? Det är ju uppenbarligen ett väldigt känsligt ämne och jag inser ju att det fortfarande är många som blundar för frågan.. =/ Nä, helt ärligt så tycker jag det är skitsvårt att hålla en bra balans här..

  Reply

 • fanny s

  |

  Tack för ett bra inlägg <3 Jag tror också att extremare åtgärder kommer att behövas om vi en ska kunna göra minsta ansats atr vända den här skutan. Det som jag blir förvånad över dock är att jag hör många som säger "men der hör måste politikerna ta tag i, det kan inte ligga på mig som enskild", sen när politiker presenterar förslag som anses extrema i medelsvenssons öron så blir man förbannad och tycker de är dunmma i huvudet. Man kan ju inte lägga över ansvaret på de som "vet bättre" och sedan bli sura för att de presenterar lösningar som skulle göra skillnad?! Det visar ju bara på att man egentligen inte är beredd att göra någon uppoffring. Problemen ska lösas så att man kan fortsätta leva sitt bekväma lyxliv.

  Det jag blir mest provocerad över i miljöfrågan är att det trots allt fortfarande är en liten klick människor som står för mest utsläpp, konsumtion etc. Jag och min kompis pratade om det här om dags. Jag har inte flugit sedan min bröllopsresa 2012, vi båda köper mycket second hand, försöker minska vår konsumtion av kött, försöker att tänka igenom vår konsumtion i det stora hela och inte köpa onödiga prylar, promenera istället för att ta bilen etc etc. Helt enkelt försöker vi göra medvetna val på väldigt många områden. Och sen slår man på tv'n och ser en realityserie om rika människor som flyger överallt, köper dyra lyxiga kläder som de inte hinner använda mer än en gång innan de köper nytt. Heeelt sjukt! Vad gör det då att vi är några som kämpar på med miljötänket i våra små vardagsliv, när en sådan multimiljonär överstiger sin "kvot" gånger en miljon? Och när den här planeten är helt slutkörd så är det samma lyxkonsument som har råd att köpa biljett till en bättre planet, medan vi andra inte har det. Grrrrr, blir verkligen arg av tanken på att det är de som gör minst avtryck på miljön (fattig mamma i Zimbabwe t.ex) som kommer bli mest straffad när det väl börjar gå utför på riktigt.

  Reply

 • Nelly

  |

  Så bra inlägg! Jag är helt enig. Är starkt emot häxjakten a la aningslösa influensers på Instagram, samtidigt som såklart enskilda aktörer måste ta sitt ansvar. Svåra frågor!

  Reply

 • Sanna

  |

  Håller helt med dig!

  Reply

 • M&M

  |

  Bra inlägg! Trodde att jag skulle behöva sluta resa eftersom jag inte vill flyga mer, men det finns ju faktiskt jättemånga ställen man kan ta sig till utan att flyga. Till och exempel skulle jag vilja upptäcka mer av Sverige och Norge. Är dessutom (för en gångs skull) optimistisk vad gäller tågens framtid. Drömmer om när det finns nattåg Stockholm-Paris (eller kanske mer realistiskt från Köpenhamn eller Hamburg till Paris). Längtar! :)))

  Reply

 • Bella

  |

  Jag tycker att du tänker klokt och vettigt! Jag tycker också att det behövs en politisk styrning i frågan, helst att alla världens ledare samarbetar men det är ju en dröm som kanske aldrig kommer hända. Men åtminstone inom EU borde det gå att ha regler kring flygning tex räkna in resedagar i schemat istället för att flyga Stockholm-Göteborg på en dag. Att det blir okej att resor tar lite längre tid, det går ju att jobba på tåget.

  Reply

 • Cecilia

  |

  Alltså fy fan jag dör av skratt, av någon anledning trodde jag att jag var inne på Isabella blogg så när hon då skrev om Londonresan för en klänning så tänkte jag ”men herregud har kvinnan blivit schizofren” innan jag upptäckte att det var din blogg jag var på 😂

  Reply

  • Egoina

   |

   😂

   Reply

 • Nataliew

  |

  Ja alltså jag känner bara att all bekvämlighet och lyx är ganska bortkastat ändå om vi förstör planeten vi bor på? Haha. Alla pratar om att man måste ha fria val osv. Det kan vi inte ha så länge dom med makt låter oss ha felaktiga val som alternativ. Så jag håller helt med dig. Vi människor gör så gott vi kan och ska ta ansvar givetvis. Men det är dom som styr som bör ge oss hållbara val och inget annat, även om våran bekvämlighet och lyx kommer i kläm.
  Vi kommer ju få ännu mindre bekvämlighet i slutändan ändå när miljön går åt helvete.

  Reply

 • Signe

  |

  Jag tycker som du, att vi borde ha en kvot per person i koldioxidutsläpp per person/år. Dock har jag redan nu börjat dra ned helt på flygresor och ska t ex åka tåg även de 100milen det tar till mina föräldrar. För även om det tar tio gånger längre tid och kostar dubbelt så mycket så är det, som du säger, ingen rättighet att flyga. Kan jag undvika att flyga så ska jag göra det, sommarens Europaresa ska t ex göras med tåg. För jag har råd och tid och det behöver skapas en efterfrågan på just andra färdsätt än flyg. Jag önskar att fler personer med makt att påverka (T ex influencers) försökte påverka mer och inspirera till hållbart levnadssätt istället för att peka på att politiker måste ta ansvar eller dylikt. Nu tar ju ingen annan ansvar så då måste alla som kan göra sitt – NU.

  Reply

 • Sara

  |

  Jag har fått sådan klimatångest den senaste tiden. Egentligen älskar jag att resa och tycker om att lyssna på och läsa om folks resande. Om Man bortser från flygandets klimatpåverkan gillar jag att vara på flygplatser och att flyga. Men numera får jag dåligt samvete när jag hör andra prata om sina flygresor eller när jag tänker på alla resor jag vill göra. Det känns som om vi typ utnyttjar de allra sista av jordens resurser på något sätt när vi flyger och att vi snart antingen inte kommer att kunna flyga alls eller att en katastrof kommer att inträffa. Det är bara min känsla, alltså, haha. Jag har ju alltid vetat om vilken negativ effekt flygande har, men tidigare hade jag ändå inte dåligt samvete när jag flög, eftersom effekterna kändes långt borta, men numera, efter den onaturligt varma sommaren, känns inte effekterna längre lika långt borta… Nu känns effekterna konkretare och folk har insett att det faktiskt är allvar nu. Samtidigt tycker inte att man kan “backa utvecklingen” och börja åka häst och vagn, hehe. Det är ju ändå fantastiskt att man kan åka till London från Göteborg på mindre än två timmar och att man har möjlighet att upptäcka världen. Problemet är att bränslet förstör miljön. Jag vill verkligen kunna flyga med gott samvete och det kan jag göra först när ett miljövänligt bränsle har uppfunnits. Jag hoppas verkligen att man uppfinner ett miljövänligt bränsle, för jag tycker som sagt inte att vi skall gå tillbaka i utvecklingen. Men fram till dess tycker jag att man skall försöka att inte flyga i onödan, utan exempelvis tar tåget när det fungerar. Tågbolag borde ta tillfället i akt och utveckla ännu bättre järnvägsnät i Europa, så att man smidigt kan ta sig till andra länder med tåg. Att flyga till New York och Hongkong på weekendresor och flyga till andra länder för att gå på ett möte som hade kunnat hållas på Skype tycker jag inte är klokt. När man väl flyger, nu när vi ännu inte har ett miljövänligt bränsle, skall det vara för att man har ett affärsrelaterat ärende som verkligen måste uträttas på plats eller för att man skall göra en resa som man har velat göra länge.

  Reply

 • Sabbe

  |

  Flygskatt har ju redan införts på alla resor.. Dock inte inkomstbaserat 🙂

  Reply

 • Marie

  |

  Bra sagt! Jag gillade Jonas Sjöstedts tanke som han sa i Morgonpasset i P3: att första flygresan kanske inte behöver vara dyrare men att ju mer man flyger på ett år desto dyrare ska det bli. Så att man kommer åt de där som verkligen gör avtryck.

  Reply

  • Anna

   |

   Och om de som flyger har så pass god ekonomi att de fortsätter flyga trots höga skatter. Vad gör man då? Pengar till stadskassan men ingen effekt på miljön. Cigaretter är också dyrt. Det gör inte att färre röker.

   Reply

 • Robert

  |

  Måste nog fundera igenom det där först innan jag kan svara nåt vettigt. 😉

  Reply

 • Izabella

  |

  Håller med att det är på politikerna och de stora aktörerna som det verkligen ansvaret ligger på, för om de inte skärper sig kommer människor uppenbarligen inte ta sitt enskilda ansvar (och förstå att tillgång styrs av efterfrågan).

  Men om de stora aktörerna och politikerna ska våga skapa ändring för miljön måste vi som medborgare visa att vi är villiga att ändra på oss också. Företag kommer inte våga satsa på att förfina processen att ta fram en produkt om de förlorar konsumenter när priset sedan stiger och ett politiskt parti kommer inte våga gå till val med löften om t.ex höjd kött-, bensin- och flygskatt om de förlorar röster på kuppen (se bara den skit Miljöpartiet fick för dessa förslag – och tänk dig då att gå så långt att försöka styra människor köttkonsumtion!).

  Miljön kan inte vara en opinionsfråga, det kan inte finnas möjlighet att rösta emot miljön.

  Sedan angående detta med häxjakt, det är inte en häxjakt pga avundsjuka eller bara för att. Det är en ”häxjakt” för att vi är i desperat behov att folk någonstans börjar ta ansvar eller åtminstone börjar reflektera över sin destruktiva livsstil. Skammen kan behövas. Det går inte att bara sitta tyst när ditt flygande även påverkar min framtid på vår planet.

  Ingen av oss är perfekt och jag tycker det är kanon bara man på något sätt reflekterar över sin livsstil och gör någon ändring därefter. All kudos till dig som äter mindre kött och ändå flyger relativt lite och att du skriver detta inlägg där du vågar reflektera öppet med oss om miljön 🙏🏻

  Vem vill ha förändring? Alla!
  Vem vill förändras? Ingen!
  Vem kan acceptera att ens livsstil påverkas av förändring?

  Reply

  • Rebecka

   |

   Vilken klok kommentar! Klockrent skrivet!

   Reply

  • Elin

   |

   Klockrent.

   Reply

  • Frida Agnes

   |

   Jag är dock enig med att det visst det pågår en “häxjakt” just nu. Jag har själv funderat enormt mycket på hur influencers konstanta resor runt jordklotet är helsjuka och avsaknaden av kritik de senaste året. Men jag tycker inte att exempelvis det instagram-konto som i veckorna hänger ut många influencer (i synnerhet kvinnor) bidrar med så mycket gott i den debatten genom att just hänga ut personerna offentligt, snarare tror jag att det skapar en onödig polarisering i hela klimatfrågan vilket verkligen inte behövs just nu – shameing är sällan rätt väg att gå. Det är problematiskt med “häxjakten” i synnerhet eftersom det ÄNNU en gång är kvinnor som hängs ut som bovar i dramat, det saknas helt något annat perspektiv. De (oftast män) som veckopendlar till Stockholm från andra delar av landet DAGLIGEN, eller företagsledare som verkar ha en helt verklighetsfrånvänd bild på vilken konsumtion vi ska ha i samhället som leder till att de BEHÖVER åka New York – Stockholm (som exempel) veckovis, de måste också ifrågasättas! Det jag vill säga är väl främst att perspektivet över ifrågasättandet av resande måste lyftas på bred front, och inte gå efter enskilda personers resa till Teneriffa som kanske görs en gång om året. Jag tror verkligen inte det för med sig något gott alls.

   Reply

   • Q

    |

    Veckopendla dagligen?

    Reply

  • Sandra

   |

   Tänkte precis skriva samma! Man måste helt enkelt inse att storföretag och politiker inte handlar enligt egen agenda – det grundar sig i gängse attityder och beteenden hos oss, folket. Tyvärr. Vi som individer och konsumenter styr företagen med våra val. Det produceras tex mer och mer vegetariska och ekologiska alternativ än någonsin – för att vi efterfrågar det. Det är vi som individer som har mycket makt. Jag tycker att just denna häxjakt är rättfärdigad eftersom det är helt nödvändigt att få folk att tänka. Och gällande flygandet så är det ju de som flyger mest som blir skammade – med all rätt. Ett agerande som Isabella Löwengrips tex ska baskemig skammas. Nu låter jag jättearg, haha. Det är jag inte men det är frustrerande när folk hänvisar till politiker och företag för förändring istället för att förstå hur våra inställningar påverkar. Herregud, folk hade ju stormar Rosenbad om restriktioner om kött kommit nu 😂 Mvh en som aldrig hade råd att resa som liten och som har flugit förhållandevis som liten även som vuxen.

   Reply

 • Ellen

  |

  Jag tycker det borde komma uppifrån och inte läggas för mycket på individens val. Göra det svårare och dyrare att flyga så länge flygplan släpper ut så mycket som de gör idag och göra det enklare och billigare att resa med alternativa miljövänligare transportmedel.

  Reply

 • Fiq

  |

  Uppskattar verkligen att du lyfter ämnet och tycker att du har en hel del kloka och intressanta tankar, tack för det!

  Reply

 • Emma

  |

  Måste bara skriva att jag håller med. Den största delen av flygresorna är jobbrelaterade. I det jobbet jag har har jag rest en hel del. Om man flyger på en vardag är nog 90 % av de som sitter på flyger folk som reser i jobbet. De få gångerna som man som vanlig privatperson flyger är en piss i mississippi om man jämför med alla jobbresor. Tänk alla de som bara pendlar med flyg upp till stockholm från ängelholm veckovis eller till och med dagligen med flyg. Så är det någonstans man ska börja så är det att lyfta frågan så att det blir mer tryck på arbetsgivare. Vårt jobb har försökt att minska på onödiga resor så att man istället kan köra möten och utbildningar genom nätet. Vilket både naturen och min fritid tacka för. 🙂

  Reply

 • Hanna

  |

  Här kommer en åsikt jag har som verkligen är kontroversiell: Tycker att man ska få skaffa MAX två barn per person. Gäller även om man exempelvis byter partner.
  Den åsikten är inte så poppis….

  Reply

  • I

   |

   Hur skulle det där ens gå till? Skulle man tvinga kvinnor till abort? Ta barnet ur famnen när det är fött?. Nä jag förstår att den åsikten inte är speciellt populärt när du yttrar den. Bättre att vi tänker på hur vi lever istället

   Reply

   • Rebecka

    |

    I Kina fick man böter om man skaffade mer än ett barn, tror det är så man får reglera det. Dock är klimatkrisen inom tio års räckhåll och att reglera hur många barn man får skaffa blir tandlöst. Det är när de blir vuxna de blir lika stora klimatbovar som oss, men de hinner inte bli vuxna innan allt är kört.

    Reply

    • A

     |

     Kina är en diktatur så givetvis ska vi inte ta efter vad de gör. För jag utgår att du vill leva i en demokrati? Att bestämma över hur många barn man har rätt att föda är odemokratiskt (och helt sjukt).
     Läskigt hur många i den här tråden som kan tänka sig att inskränka demokratin för att rädda miljön. Dessutom vet vi inte om vi räddar något alls med de här åtgärderna. Men oavsett. Var försiktig att gå deras ärende som vill inskränka vår frihet och demokratin.

     Reply

  • Jonna

   |

   Jag har också tänkt tanken och tycker knappt själv att den är rimlig, men får panik när jag tittar på Familjen Annorlunda och dessa familjer som skaffar tio+ barn bara för att, för att de har det som livsmål eller alltid haft en önskan om just tio barn. Skaffa barn gör man ju av egoistiska anledningar oavsett, men visst är det en skillnad på två barn och 13 stycken…

   Reply

  • Lina

   |

   Dock så räknar man med att för att en befolkning ska hålla sig på samma nivå konstant så bör varje barnfamilj skaffa 3 barn ihop. Då varken ökar eller minskar befolkningen (en för varje förälder samt en för de som inte kan/vill få själva) Skulle ingen få mer än 2 barn skulle befolkningen sjunka markant och vi skulle få problem med äldrevården och inkomsten av skatter innan de födda på 90 talet blivit penisonärer. Detta gäller svenska folket 🙂 Har inte så stor koll på andra länders ekonomi

   Reply

  • Frida

   |

   En intresserad kommentar bara – är detta ur ett klimatperspektiv du tycker så? Och vad baserar du den begränsningen på i så fall som hade baserats på mindre belastning för planeten? Jag tänker att begränsning i barnafödande (förutom etiska perspektiv till aborttvång och liknande som lyfts redan) kan påverka ett samhälles överlevnad i stort också, ex vilka ska ta hand om gamla osv?). Handlar det inte mer om ett hållbart levende för alla på planeten vi måste bli bättre på och inte bara begränsa antalet barn som föds?

   Reply

 • Emma

  |

  Först och främst, jag tycker att det är så bra att du reflekterar och diskuterar kring klimatfrågan. Det är ändå ett ämne som kan vara ganska känsligt, särskilt eftersom vi (generellt sett) konsumerar på tok för mycket. Hur som helst så tänkte jag på det här med en kvot. Det finns ju ändå en uträknad mängd CO2 som vi behöver hamna på om vi ska klara 1,5-gradersmålet och det är 1-2 ton per person och år. Idag ligger genomsnittssvensken någonstans mellan 8 och 12 ton koldioxid (beroende på källa). Det tycker jag är värt att ha i åtanke.

  Reply

 • Hanna

  |

  Jättebra tankar och jag håller verkligen med dig i mycket. Min enda tanke som jag kämpar med dagligen är just att “vara medveten”, för ibland känns det som att det är det enda jag och alla omkring mig är. Jag är medveten om klimatet och min påverkan på samma sätt som jag är medveten om patriarkatet och hur invandrares situation ser ut, men jag gör liksom inget åt det. Jag försöker lyfta ämnet ibland och kanske försöka göra andra medvetna, men i slutändan känns det som att min medvetenhet är allt jag har. Någonstans måste man börja agera också. För jag inser också lyxen i att jag, som medveten, kan både ignorera min medvetenhet och köpa mig fri. Exempelvis kan jag köpa mig en sista-minuten till grekland trots att jag vet att det är dåligt för jag vill ‘unna mig’ vilket många gör. Jag kan köpa ekologiskt, skänka pengar till stadsmissionen eller köpa hamburgare på max för “de klimatkompensetsr ju ändå” och köpa mig fri från samvetet.

  Allt detta tycker jag är riktigt jobbigt. Man är medveten men alla går runt och är medvetna, men ingen av oss gör något. Hur ska man förvandla medvetenheten till agerande?

  Reply

  • Emma

   |

   Tänkvärt <3

   Reply

 • Sara

  |

  Kan du inte tipsa om några bra filmer som tar upp klimatfrågan?

  Reply

  • Emma

   |

   Ingen film men en bra pod är P3 Dystopia med avsnitten “När havet kommer” & “När maten tar slut”!

   Reply

 • Frida

  |

  Tipsar om kontot resareko på Instagram som lägger ut fantastiska tips om resmål dit man kan komma utan flyg! 🎉

  Reply

 • Ja

  |

  Om jag ska göra större förändringar i mitt liv så måste följande ske: dyrare kött, dyrare import särskilt från utomeuropeiska länder, bättre möjligheter till sopsortering, förbud av onödiga engångsartiklar som ej går att återvinna, sen flygskatt eller kvot eller det där med dyrare ju oftare du åker låter klokt. Sen hoppas jag att elbilar och miljövänligt flyg slår igenom, det är viktigt med transportmedel. Tills dess att politikerna genomför detta så kommer min förändring lååångsamt. OBS jag har ingen klimatångest. Detta ligger inte på individens bord, utan makthavarnas. Men bra att människor börjar påverka dem.

  Reply

 • Bella

  |

  Tack för ett väldigt bra inlägg!

  Man får ha kontroversiella åsikter. När alternativet i princip är jordens undergång så har man inte så mycket val.

  Reply

 • Frida

  |

  Tycker också att vi borde göra något åt ’rätten’ att ha husdjur. Dels är det inte humant att ha papegojor eller kaniner i burar hemma, men det finns också ingen som helst anledning till att ha ~160 miljoner katter och hundar i bara USA. Nu var det många år sedan jag läste artikeln, men en hund gör lika stort avtryck som en stadsjeep.

  Reply

 • Martina

  |

  Intressant att läsa dina tankar om miljön!

  Jag tänkte också nämna att jag laddade ner Maya efter att du tipsade om den. Tycker faktiskt den är jättebra! Förutom att jag skulle behöva ändra en del information som jag gav den i början, tex hur många blödningsdagar man har. För blöder man längre än man trodde (har varit utan mens länge innan pga p-piller) så kan man inte fylla i det. Flödesmätaren försvinner fast man fyllt i dagen innan att man har rätt mycket flöde. Men jag KAN INTE hitta hur man ändrar sån info om sig. Vet du nåt sätt? <3

  Reply

 • Ellen

  |

  Läste för ett tag sen ett förslag om att införa någon sorts blandning mellan flygkvot och flygskatt – typ att varje person skulle ha rätt till en skattefri flygresa (tur- och retur) per år, och sedan skulle skatten bli högre för varje resa man bokade. På det sättet skulle det fortfarande vara möjligt att t ex åka på sin drömresa, eller att åka och hälsa på sin familj långt bort ibland, men de som flyger hela tiden skulle drabbas.

  Reply

 • N

  |

  Nej, jag håller inte med om att det ska straffas att flyga. Resandet har bidragit med så otroligt mycket positivt i världen som man helt verkar glömma och den behövs. Mer än någonsin. Hur arga vissa än kommer bli nu så kan jag säga att jag aldrig kommer sluta resa och använda flyg. Vad jag däremot hoppas på är att man med teknikens framgång ska kunna hitta sätt att göra flyget mer miljövänligt. Det kan jag gärna skänka pengar till på ett eller annat vis, och om en skatt med säkerhet skulle gå till det ändamålet: okej. Men herregud, inte för att “straffa” folk…
  Börjar för övrigt bli lite tröttsamt att Sveriges lösning till allt är skatt, skatt och skatt.

  Reply

 • Malin

  |

  Jag älskar att resa och skulle faktiskt aldrig helt välja bort det till fördel för miljön. Men nu är jag inte heller den som reser otroligt mycket. Senaste resan med flyg för min del var 2016, vi fick vår son 2017 och sparar nu till att köpa vår första lägenhet så då får resor vänta helt enkelt. Hade jag haft råd så hade jag gärna åkt 1-2 resor om året, men annars så gillar jag att semestra på landet som ligger 1 timmes bilresa från där vi bor 🙂
  Resor för att uppleva saker tror jag är svårt att komma undan helt, däremot är jag helt med på noterna att affärsresor borde minskas. Såklart att de inte kan undvikas helt i alla lägen, men möten, konferenser och liknande behöver man inte flyga för, speciellt inte om det är något man bara åker fram och tillbaka till över dagen. Då kan man definitivt hitta bättre lösningar enligt mig. Självklart kan tåg underlätta vid kortare resor, men något som i flygväg skulle tagit 1 timme för mig i Spanien tog över 8 timmar med tåg och buss pga. byten, vägarbeten och liknande. Så ifall de flesta ska välja tåg istället för flyg så måste det nog ändå finnas vettiga alternativ. Snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg är ju underbart, 3 timmar så är man framme. Men incheckning, ombordstigning, ta sig till och från flygplatserna och allt sånt som flyg innebär så är ju tågresan kortare! Det är såna alternativ vi skulle behöva för att flera ska välja bort flyg tror jag 🙂

  Reply

 • A

  |

  Vi kan inte inskränka våra demokratiskta rätter för att vi tror att det räddar klimatet. Och det är vad ni vill göra om staten ska få bestämma hur många flygresor jag får göra per år. Var rädd om vår demokrati och möjlighet att bestämma över våra egna liv. Det är inte alla som har det.

  Reply

Leave a comment

Arkiv