Varannan dag

Vi körde igång världens bästa upplägg nyligen. Från och med nu har jag och F ansvar för att fixa maten varannan dag. När det är min mat-dag bestämmer jag vad vi ska äta och skaffar alla ingredienser (eller ser till att vi har de hemma). Sen hjälps vi eventuellt åt med att laga, men är det min dag har jag alltså huvudansvaret. Och tvärtom.

Det här upplägget har på riktigt gjort mitt liv tusen gånger bättre. 1) Vi slipper enas, 2) det känns som att jag lagar mat mer sällan, 3) det blir som en överraskning varannan dag och 4) jag som oftast automatiskt tar på mig projektledarrollen (pga kvinna) blir automatiskt avlastad.

Men bäst av allt är ju att slippa vad-ska-vi-äta-idag-tjafset. Vad ska vi äta idag, jag vet inte bestäm du, spelar ingen roll för mig, nej inte det, nej jag åt pasta till lunch, okej bestäm du då, men jag bestämmer alltid, okej vad sägs om X, vad som helst förutom det, jaha men bestäm du då. 

ORKA.

 

Idag fixade F pasta med tonfisk och kapris. Mycket gott!

Det här är ett perfekt upplägg för oss som är sämst på att storhandla och inte har samma rutiner varje vecka. Har tänkt att vi ska köra varannan-dag länge nu och är glad att vi äntligen kört igång med det.

 

183 gillar

Comments (46)

 • Malin

  |

  Vi kör varannan vecka, det är superbra, kan verkligen rekommendera det också om det passar ens livsstil. Obs att man inte behöver >laga< varje dag men man ska tänka ut och ha handlat till det (alt köpa hem färdigt om det kniper). Själva lagandet är ju den lättaste biten så funkar bra om det nu är så att man är borta nån/några kvällar under ens vecka. Då kan man också planera handlingen så att man kan använda saker till flera rätter osv.

  Reply

  • Egoina

   |

   Varannan vecka är också smart! Ska testa som vi gör nu och utvärdera 😊 Ja precis, det behöver inte vara något avancerat varje dag och take away funkar också, så länge man tänker ut och handlar.

   Reply

  • Anna

   |

   Jag och min sambo kör också varannan vecka, så smidigt plus att det i princip inte blir något matsvinn eftersom man både kan planera för flera dagar plus har koll på vad som behöver göras åt 🙂
   Vill man göra det extra lätt för sig när man ska planera sin matvecka så kan man använda sig av https://undertian.com/300kr-veckan/ så gott! så smidigt! 🙂

   Reply

 • Elin

  |

  Hade jag och min sambo kört det upplägget hade jag fått typ Felix pyttipanna eller Felix frysta köttbullar med makaroner varannan dag 😂 Han har noll intresse för matlagning! Däremot har vi kört att vi varsin gång (typ 2-3 gånger i månaden) väljer ett nytt recept som vi aldrig testat innan som verkar gott och spännande och så lagar vi det tillsammans!

  Reply

  • Egoina

   |

   😂

   Reply

  • Sabina

   |

   Samma här så min man får helst inte laga mat själv helt enkelt, han får vara assistent och hacka grönsaker, skala, steka nånting till maträtter som JAG har valt :’D

   Reply

  • Emma

   |

   När vi har bestämt matsedel hemma och de kommer något som är liiiite mer avancerat än att steka köttbullar , typ pannbiff, försökte min karl köra med “men jag vet inte hur man gör och dina blir så bra” till slut så började jag bara säga toppen då får du lära dig något nytt idag 😂 nu vet han att det inte funkar och har till och med börjat tycka att de är lite kul att laga mat 😛

   Reply

 • Josefine

  |

  Åh, kul! Tänker att det kanske blir större variation nu jämfört med tidigare(???). Har ni nån dag som fortfarande är gemensam? T.ex. fredagar eller lördagar, att ni då köper hämtmat eller lagar något mer speciellt? Tänker om ni alltid har samma dagar, eller om de växlar så att ena veckan har du måndag, onsdag (osv) och nästa tisdag, torsdag (osv) eller om det alltid är samma, alltså.

  Reply

  • Egoina

   |

   Har inte tänkt så långt än 😂 Men helgen är gemensam 🤗

   Reply

 • Hanna

  |

  Älskar uppdelning! Vi bestämmer tillsammans på söndagen vad som ska ätas, och storhandlar. Sen lagar jag all mat och min sambo har ansvar över disk + städning av köket. Toppen för mig, som gillar att laga mat.

  Reply

 • Vickan

  |

  Gud vad härligt!! Jag blir så genuint glad när ”folk” löser ut vardagen på sätt som funkar för dem! Det är så mycket vardag i livet ju, tänk om vi kunde må lite bättre i den – om så bara ett bättre matupplägg. 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   😊

   Reply

 • Camilla

  |

  Åh låter superbra! Hade gärna gjort det med min man. Men oftast kommer jag hem 1 timme tidigare än vad han gör på grund av olika restid till jobbet, så det blir naturligt att jag är den som ordnar med maten. Han sköter å andra sidan disken helt och hållet (har ingen diskmaskin 😭).

  Reply

 • Mila

  |

  Ja projektledarrollen… Alltså vad trött jag kan vara på det. Ni vet hur män jämt klagar på/skämtar om att flickvännen är bossig och vill bestämma allt? Jag upplever att de VILL att vi bestämmer allt! Min nuvarande sambo är världens snällaste och finaste, men han får det att verka som att han är oförmögen att hantera matlagning och planeringen kring det. Alltid med ursäkten “jamen jag åt bara kebab och mackor innan vi träffades”… Så även när jag typ haft influensa och varit sjukskriven för utmattning så har jag snällt fått sitta varje söndag och skriva handlingslista och bestämma vad vi ska äta hela veckan. Vill inte klaga för sedan har han inga problem med att själv handla och bära hem allt, men ibland förundras jag över varför jag måste vara projektledare jämt…? Han är liksom IT-ingenjör så brist på IQ finns det knappast.

  Reply

  • Filippa

   |

   Rekommenderar att du kollar in mansbebisar på instagram =)

   Reply

   • Mila

    |

    Följer dem hehe. Men måste säga att min man är fantastisk och även om han inte tar initiativ och vill planera matsedeln så lagar han ALLTID maten tillsammans med mig plus att han tar all disk själv så jag tycker på sätt och vis vi hittat en schysst uppdelning. 🙂 Men det är intressant att jag kan se detta fenomen bland de flesta av mina vänner..

    Reply

  • Angelique

   |

   Haha där kan jag verkligen hålla med. Min sambo säger ibland att vi bara hittar på sånt som jag vill men om jag nånsin frågar honom vad han tex vill göra till helgen, svarar han bara helt passivt att han inte vet eller att det inte spelar nån roll, så då blir jag ju tvungen att styra upp nåt om vi ska göra nåt över huvud taget. Häromdan försökte jag diskutera med honom när vi ska åka på en weekend (som jag tagit intiativ till) varpå han sa ”säg bara vilka datum jag ska ta ledigt så jag vet” lol. Jag har inte nåt emot att planera men då tycker jag inte han kan säga nåt om att vi bara gör sånt som jag vill sen!

   Reply

   • Mila

    |

    Haha ja precis så! 😛 Jag tycker dock inte det är bara negativt, för ibland är det ju skönt att kunna bestämma över maten och semestern. Mitt ex var nästan tvärtom och kunde plötsligt utbrista “Om 5 veckor åker vi till Malaga, informerar du din chef du behöver ledigt? Biljetterna är bokade.” Så satt jga där och kände att ööh nej jag har inte alls lust att åka dit?? 😛 Så ibland är det faktiskt bekvvämt att få vara ledaren… 😉

    Reply

    • Angelique

     |

     Ja verkligen, allt har ju sina för- och nackdelar 🙂

     Reply

  • Elin

   |

   För att det är bekvämt för honom. Han låtsas vara hjälplös så löser tjejen det åt honom. Alla män funkar så på ett eller annat vis. Det är ett klassiskt sätt att förtrycka någon på.

   Reply

  • Elin

   |

   Skaffa ny man! 🙂 Min älskar att laga mat och tar mer än gärna initiativ till saker, både vad det gäller städa eller hitta på nått kul. “Män” är inte på ett visst vis, alla människor är individer. Obs förnekar inte strukturer men come on, 2019 och man kör kvinnan-i-köket-kortet??

   Reply

   • Mila

    |

    Fast ursäkta men det där “dumpa!” “skaffa ny kille!” tjatet tycker jag är tröttsamt. Jag är 33, tror ni att det kryllar av fantastiska 100% perfekta män som jag kan välja och vraka mellan? Vi har en jättefin relation, han är otroligt generös, bra i sängen, snäll, vänlig, rolig m.m. Det enda jag ibland blir frustrerad av är att jag måste planer våra måltider. Det finns absolut inte något “kvinnan i köket kort” som han kör, utan han lagar maten tillsammans med mig varenda dag OCH han tar dessutom själv disken. Så nej, det är inget “förtryck” det handlar om, utan helt enkelt invanda mönster man ramlar ner i väldigt lätt. Kan lätt erkänna att det alltid är han som hänger upp tavlor, lagar tekniska prylar, pumpar cyklarna, tar hand om allt som har med bilen att göra, m.m. så jag är inte någon perfekt “jämställd” flickvän heller.

    Reply

    • Elin

     |

     Först och främst – att vara tillsammans med någon för att “det inte kryllar av män” är inte okej. För det andra – varför tar du upp detta som ett problem om det nu uppenbarligen inte är det? Att hänga ut sin man på det viset är inte supertevligt, särskilt inte om det nu inte är jämställt åt andra hållet heller. Varför skulle det vara mer okej än att inte vilja hjälpa till i köket?

     Reply

     • Mila

      |

      Hänga ut? För du tror jag använder mitt riktiga namn eller? Jag skrev heller aldrig att han var hemsk på något vis, utan bara att jag kände igen en viss irritation över att som kvinna alltid behöva vara projektledare vilket ju Egoina nämnde i sitt inlägg.
      Du kanske skulle prova familjeliv, där gillar de att LETA FEL god andra. Fruktansvärt ohöjligt av dig att sätta ord i min mun och få det att framstå som om jag är med min man enbart för jag inte hittat en annan. Du borde verkligen skämmas över ditt beteende där du trycker ner någon du inte känner Elin.

 • Alice

  |

  Så bra upplägg, blev inspirerad att testa hemma! Alla tips som förenklar jämställdhet och skapar mindre tjafs liksom 🙂 Min moster och hennes man hade matvecka respektive tvättvecka. Den ena veckan var den ena ansvarig för all middagslagning (inköp+lagning+disk) medan den andra tog tvätten och sen bytte de varannan vecka. Låter också bra, men kanske mer användbart när man har barn och det blir mer tvätt. Vi behöver liksom inte tvätta varje vecka (tack och lov, för gud vad trist det är…) Kör gärna uppföljning på ert upplägg om några veckor om du vill, vore skoj att höra hur det gick 🙂 Ha en fin dag!

  Reply

  • Egoina

   |

   Så smart! Yes, uppföljning kommer 🤗

   Reply

 • Moa Bergström

  |

  Vi kör veckovis hos oss 🙂 planerar/handlar för hela veckan, men sen händer det (ofta) att maträtterna byter dagar men allt finns hemma i alla fall 🙂

  Reply

 • Robert

  |

  Smarrigt! 😉

  Reply

 • Ewe

  |

  Gud vilken bra idé! Kanske ska testa därhemma också. Tänker på den där memen som går något i stil med “ett förhållande går ut på att två personer frågar varandra vad de ska äta tills en av dem dör”. Haha älskar din parentes “pga kvinna”, så sant… ;D Det funkar verkligen precis så!

  Reply

  • Imsy

   |

   🤣 så himla kul med memen!!

   Reply

 • Carolina

  |

  Bra upplägg! Tar gärna en uppdatering om ett tag på hur det gått. Och en fundering, hur gör ni med kvällar då bara en är hemma? Säg att det är min dag, men min kille inte äter hemma den kvällen, räknas den fortfarande som en dag då? Eller om det är min dag och jag inte äter hemma, hur gör ni då?

  Reply

  • Egoina

   |

   Vi har inte kommit så långt än. Frågade F nu och han tycker att dagen flyttas. Får se! Haha

   Reply

 • Rebecca

  |

  Vi kör ett snarlikt upplägg hemma. Vi handlar nästan alltid tillsammans eftersom vi är ganska duktiga på att veckohandla, så det är inget problem.

  Men jag lagar nästan alltid maten eftersom jag kommer hem 1,5 timme innan min kille. Sen diskar han alltid och förbereder kvälls-te och skivad frukt till om vi har det. Det känns som att vi drar ungefär lika stora lass, vilket gör att vi inte tjafsar om det. Jätteskönt när man hittar ett upplägg som fungerar! 🙂

  Reply

 • Kattis

  |

  Så främmande för mig att laga mat varje dag, haha. Jag gör en stor laddning mat och äter, helst hela veckan så jag slipper anstränga mig! Annars blir det mest mackor…

  Reply

 • Marias bokhylla

  |

  Hemma hos oss lagar min sambo all mat, för han tycker det är roligt (Och är bra på det). Jag har istället tagit på mig blomvattning och tvättade. Jaha, säger ni nu … Hur mkt tvätt blir det egentligen på en vecka? Men vi har tre barn under fyra år såatte, det blir en drös, det kan jag säga. 😂 Då slipper han störa sig på att jag vill göra lättmat som pyttipanna och jag slipper störa mig på att karln inte kan hänga tvätt utan att det skrynklar sig. 😉 Men, såklart hjälps vi åt när den andra behöver hjälp.

  Minns att min mormor (snart 98) sa att jag hade sådan tur som hittat en man som hjälper mig i hushållet. När jag sa att han inte hjälper mig, vi hjälps åt eftersom vi bor tillsammans kom hon på att hon aldrig hade tänkt så. Inte så konstigt med tanke på åldern, men kul att hon fick en uppenbarelse.

  Reply

 • Imsy

  |

  Att dela upp det underlättar så mycket! Här har jag mån och ons och min man har tis och tor. Helgen brukar vi vara mer fria och fixar ihop eller så.

  Tvätten får han inte röra dock då jag älskar att tvätta. 🤪

  Reply

 • Helen

  |

  Ja det är grymt! Vi körde så i många år. Sen gick vi över till varannan vecka. Fördelen är att man kan planera lite mer och använda samma råvaror senare i veckan om man köper storpack. Plus att det blir en ganska jämn fördelning av matkostnaderna, det jämnar utvidgat ganska bra över tiden. Plus måndagar när makens matvecka börjar, det är en bra måndag 😂

  Reply

 • Sara Rödett

  |

  Det där låter huuur bra som helst! Ska försöka anamma detsamma här hemma trots att jag ääälskar att laga mat och står mer än gärna vid spisen (ett av mina sätt att varva ner och gå in i min egna bubbla) men sen är det också väldigt gott när min sambo lagar mat också. Fint att bli bortskämd och uppskattad. Bra grej Regina!

  Reply

 • Sandra O

  |

  Ikväll satte jag min kille på att laga mat & det blir bakad sötpotatis med fetaoströra. Tog receptet från din blogg☺️ Maten står i ugnen nu & jag hoppas det blir lika gott som det verkar vara.

  Reply

  • Egoina

   |

   Åh hoppas det blev gott 😍

   Reply

   • Sandra O

    |

    Jättegott! Det här ska jag göra om igen 😍

    Reply

 • Hanna

  |

  En sån jävla BRILJANT idé

  Reply

 • Sara

  |

  Bra upplägg! Vi kör att den som slutar jobbet först lagar maten. Vi jobbar båda varannan vecka tidigt och varannan sent så vi träffas inte hemma förrän kvällen. Men då får man sin middag i matlåda till jobbet 😋

  Reply

 • Jessica

  |

  Låter kul! Tyvärr har jag stort kontrollbehov när det gäller maten och tycker om att bestämma vad vi ska äta (och sambon äter allt) tycker liksom det är så jäkla tråkigt att äta något man inte är sugen på så därför handlar vi dag för dag. Funkar iaf nu när jag är hemma mkt.

  Reply

 • Emilia

  |

  Härligt upplägg, tror att många relationer skulle gynnas av det. Den som är ”dålig” på att laga mat får väl steppa upp och lära sig dvs leta recept och planera alt köpa färdig matkasse de veckor denne har ansvar.

  Reply

 • Julia

  |

  alltså skulle såååå gärna vilja köra nåt mer strukturerat upplägg men min (franska, vet inte om det har nåt med grejen att göra?) pojkvän var strikt emot detta av rädsla för att “fastna i rutiner”. får jobba vidare alltså.

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv