9 snabba

Vad funderar du på just nu?

Varför kvinnor generellt är kortare än män. Det är en sån typisk grej man aldrig ifrågasätter som “bara är så”. Men varför egentligen? Vad beror det på? Jag har googlat massor, men inte fått något svar jag är nöjd med. Tydligen kom det ut en dokumentär om detta på svt 2008 med flera teorier, men den har blivit hårt kritiserad, så ska nog inte titta på den ändå.

 

Senaste köp?

Ett svindyrt serum med retinol. Fick typ hålla andan när jag godkände köpet så sjukt det var.

 

Dagens tråkigaste?

Stormen. Tänkte ta en promenad efter jobbet, men det gick på riktigt inte. Det blåser för mycket.

 

 

Vad gjorde du idag för exakt ett år sedan?

Jag satt på bussen på väg till Norge för att gå igenom farmors saker och skrev denna text </3

 

Vad har du ätit idag?

Till lunch en sallad med marinara, soltorkade tomater, risono med pesto och fetaost. Till middag pasta med en gräddig sås.

 

Ett roligt barndomsminne?

Jag kom att tänka på en rolig händelse häromdagen. När jag gick på lågstadiet fick vi i uppgift att rita våra föräldrar. På den tiden hade min mamma stort, lockigt, mörkt hår och hon var alltid brun. Vi hade solarium hemma och jag minns fortfarande det blå ljuset som kom från rummet när mamma solade. Det var den bilden jag hade av min mamma. Brun och stort, lockigt hår. Så jag ritade mamma med den mörkaste bruna färgkritan jag kunde hitta och ett stort, svart afrohår. Jag minns hur min fröken tittade på min teckning, fnissade till och sa nej men Regina, det där är väl inte din mamma och jag sa att joooo det är det ju visst. Förstår nu att jag måste verkat lite förvirrad.

 

Mamma <3

 

När blev du starstruck senast?

För några månader sedan skrev Sophie Elise till mig (norsk bloggerska) att hon älskar min blogg och att hon gärna vill ses nästa gång jag kommer till Oslo. Dog.

 

Planer för resten av veckan?

Imorgon ska jag träffa Caroline, på torsdag ska jag träffa Linda och Jennifer, på fredag ska jag träffa Sofie och på lördag ska jag på dop. /socialtjej89

 

Vad googlade du senast?

Vad skillnaden är på en hjärtattack och en hjärtinfarkt. Tydligen är det samma sak.

 

102 gillar

Comments (29)

 • Jasmine

  |

  Spännande med retinol serum! Vilket provar du nu? 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Versos superserum 🙂 Men inte fått hem det än. Har du provat?

   Reply

   • Siri

    |

    Älskar Versos Super Facial Serum, snabba resultat och “milt” så att man inte behöver vänja in allt för mycket. 🙂

    Reply

 • Emma

  |

  Rörben har tillväxtplattor i båda ändarna där ny benbildning sker, vilket gör att vi växer. När tillväxtplattorna stängs i slutet på puberteten slutar vi växa. När tjejer kommer in i puberteten och börjar få mens ökar östrogennivåerna i kroppen och östrogen gör att slutningen av tillväxtplattorna accelereras. Kvinnors ben slutar alltså växa tidigare än mäns vilket gör dem generellt kortare. Sen är det andra faktorer (genetik, miljö etc) som spelar in för den individuella personens längd men detta är en stor del av förklaringen 😊 /läkarstudent

  Reply

  • Egoina

   |

   Okej, men varför? Vad är poängen med att kvinnor ska vara kortare? Varför är vi skapta så? Bland vissa djur är ju honan större.

   Reply

   • Emma

    |

    Aha du menar så! Trodde du menade rent fysiologiskt varför, de evolutionära fördelarna har jag tyvärr ingen koll på!

    Reply

    • Sofie

     |

     Fast fysiologi och evolution går ofta hand i hand, eftersom selektion gjort att vi har den fysiologi vi har just nu. Kvinnor väljer män baserat på ”ståtlighet”. Män väljer kvinnor baserat på fertilitet. Så som du säger Emma så slutar vi kvinnor växa rätt snabbt efter att vi blir fertila. Därför blir vi dels inte lika långa, men om män väljs för ståtlighet och kvinnor väljs något under medellängd så uppehålls en könsdimorfism. Allt detta tas upp i DOI: 10.1098/rspb.2002.2111 (för att jag är trött och orkar inte vara mer vetenskaplig än 1 källa). Min poäng är att sååå många grejer jämt spelar roll, så enligt mig är det jätterimlig att om A påverkar B och det selekteras för A så påverkas ju också B 🙂 så himla kul att du tar upp random naturvetenskapliga grejer då och då Regina, så att jag får använda hjärnan lite utanför marinbiologin 😘 kram på er och godnatt

     Reply

   • Malin

    |

    Är biolog, men har inte tillräckligt bra koll på evolution för att göra annat än gissa. Men tänker mig att det kan finnas en evolutionär fördel att kvinnor kommer i puberteten och får mens tidigare (har möjlighet att få fler barn under sin livstid då), och så är det här med att benen också slutar växa tidigare bara en bieffekt. Det finns alltså ingen evolutionär fördel av det, men det är heller inte en tillräckligt stor nackdel för att det ska ha uppstått selektionstryck som motverkar detta.

    Gällande andra arter vet jag inte, där kanske honorna generellt inte blir könsmogen innan hanarna. Eller så finns det ett specifikt selektionstryck för stora honor (för att hanarna tycker att det är bra (sexuellt selektion), eller kanske för att de då kan föda större ungar som har större chans att klara sig).

    Reply

  • Tuva

   |

   En följdfråga från mig då: är ni lika långa/korta som ni var när ni fick mens? Jag ÄR ju verkligen det😮 fick den relativt tidig så jag är kort med andra ord…

   Reply

   • Josefine

    |

    Jag fick höra att jag skulle växa ca 10 cm till efter att jag fick min mens. Det stämde nästan exakt!

    Reply

   • Johanna

    |

    Har svårt att tro att jag var 1.68 när jag fick mens (11 år) så jag borde ha fortsatt att växa ett tag till!

    Reply

 • Sanja

  |

  Hej, titta in hemsidan illvet.se (illustrerad vetenskap) de svarar på många konstiga frågor och funderingar. Tror du kan skicka in en egen fråga också.

  Fast du kanske redan har koll på denna, eftersom jag vet att du gillar vetenskapens värld på svtplay 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Får nog göra det 😂

   Reply

   • Sanja

    |

    Jag skulle gissa såhär;
    (Inga källor då jag hämtar detta ur minnet från en teori jag sett i en dokumentär för något år sedan…)

    En teori om att vi reste oss upp på två ben var för att kunna se efter faror (lejon osv) över det högväxta gräset över savannen (?) Och med tanke på att det evolutionärt sätt varit hanar som skyddat stammen och letat mat (medan honorna suttit ner och ammat (?) ungarna) så har hanarnas kroppar ett försprång i utvecklingen?

    Haha. Nåt sånt.

    Reply

 • Helena - Mellan raderna

  |

  Haha vad roligt med teckningen! 😀 Det fick mig att minnas en liknande grej. I skolan skulle vi måla Sveriges karta så som vi trodde den såg ut och märka ut de städer, sjöar mm vi kände till. Jag var helt förvirrad, men mindes att mamma hade sagt att Sverige såg ut som en strumpa. Så jag målade en prydlig strumpa med häl och allt. Och sen märkte jag ut Bjursjön, Liseberg och Alaska… Hmmm… Min fröken skrattade ihjäl sig och visade upp min karta för hela klassen. Jag fattade på riktigt inte det roliga alls!

  Reply

  • Egoina

   |

   😂😂

   Reply

 • Robert

  |

  Härlig bild på din mamma där. 🙂 Mycket som är intressant med oss människor. Finns väl förklaringar till allt. 😛

  Reply

 • Malin

  |

  Hehe jag läste “varför kvinnor är mer korkade än män” och det brann i 1 sek innan min hjärna vaknade. Jag tror på Pheobes teori – att kvinnans fermoner kommer ut genom huvudet och att män då ska bli kära när de kramar oss. Så logiskt?!

  Reply

  • Sabina

   |

   Haha tänkte också på Phoebes teori 😂

   Reply

 • Hannah

  |

  Hej.
  Har läst din blogg i massor av år, så kom ihåg inläggen du skrev om din farmors bortgång förra året. Då hade jag aldrig förlorat någon närstående, så kunde inte fullt relatera till det du skrev, men trots det blev jag såklart väldigt rörd av dina tunga men ändå fina texter. I dagens läge har jag dock väldigt nyligt fått genomgå min farfars bortgång. Det känns fortfarande ofattbart att skriva den meningen, då jag ännu inte riktigt kan tro att det är sant. Så som jag förstått det hade du är nära relation till din farmor trots att ni bodde långt ifrån varandra. Samma sak var det mellan mig och min farfar, han bodde i Stockholm och jag bor långt uppe i Norrland. Det blir en sådan konstig känsla när man genomgår en sån stor sorg, utan att något egentligen förändrats i vardagen eftersom att vi inte brukade träffas “till vardags”. Det känns som att allt har förändrats, samtidigt som ingenting har förändrats. Vet inte om du också kände så? Det jag undrar är hur du mår nu, ett år senare? Förstår att sorgen aldrig försvinner, men hur har den förändrats? Blir det verkligen bättre med tiden? Det är ohållbart att må som jag gör i dagsläget, försöker hålla ut och vänta på dagen då det kommer kännas lättare. Då jag kan acceptera det som hänt. Jag hoppas att du tycker att det är okej att jag frågar dig detta, men om det känns som en jobbig eller privat sak att svara på så förstår jag dig.
  Tack för en fantastisk blogg.

  Reply

 • Elice

  |

  Men så fint att du är din mamma upp i dagen!! 😍

  Reply

 • Marielle

  |

  Phoebe lärde oss ju varför kvinnor är kortare när Ross kramar Rachel och luktar på hennes hår! 😉

  “Ninety percent of a women’s pheromones come out the top of her head! That’s why… that’s why women are shorter. So that men will fall in love when they hug them! Come on Ross, you’re a scientist!”

  Reply

  • Egoina

   |

   Det var därför jag började fundera på det. Såg det avsnittet nyligen 😂😂

   Reply

 • Frida

  |

  Hittade massa när jag googlade så undrar varför du inte är nöjd med de svaren?

  Eftersom de inte vet så är det ju bara antaganden. Delvis har vi alltid levt i ett patriarkalt samhälle, det har också betytt att män fått mat först och bättre mat än kvinnor.
  Dessutom är hanen större bland många djurarter, vilket är för att hanen alltid har behövt slåss för sin hona. Därmed har honan valt större hane, ”sexual selection”, och de större hanarna får då chansen att föra sina gener vidare.

  Jag tycker i alla fall det låter väldigt rimligt? Än idag så väljer ju många kvinnor att ha en man som är längre än en själv (mig själv inkluderad) och barnen blir därmed också längre än om man valt en man som är kortare än en själv.

  Reply

 • Alexandra

  |

  Så snygg din mamma var! (Hon är såklart fin nu också :* )

  Reply

 • E

  |

  Okej, eftersom ingen har frågat.
  Vad har hänt på köksgolvet på bilden med din mamma? Och varför är hon ändå så glad och inte superirri som jag skulle varit om någon strödde löv (?) över hela golvet som jag måste sopa upp med en minisopkvast?

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha jag vet inte!! Sjukt random grej att ta bild på.. 🙂

   Reply

 • Josefin

  |

  Det hade varit SÅ kul för en fellow hudvårdsnörd att få ett riktigt långt och detaljerat inlägg med dina rutiner! 😍😍😍

  Reply

 • A

  |

  Tycker det är en rimlig grej att säga att typ alla är inom ett visst spann av ”normallängd”, säg 160-185. Inom det spannet finns både män och kvinnor. Bland de under 160 är dock kvinnor överrepresenterade och detsamma gäller män för de över 185. MEN de flesta är ändå inom det här normalspannet och även om då medellängderna blir lite olika är inte skillnaderna så stora. Dvs eftersom vi ”parar ihop oss” efter längdförhållanden förstärks idén om att killar är längre än tjejer fastän det inte stämmer liksom rakt av. Förstår ju att ingen tror att ALLA killar är längre än tjejer osv men ändå rimlig grej att ta till sig tänker jag. Jag är 170 och känner många killar som jag är jämnlång med eller längre än. I övrigt skulle jag gissa på testosteron (annan fysik i grunden liksom) samt olika pubertet (tjejer ”klara” tidigare).

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv