Follow my blog with Bloglovin

Frågor & svar

Sover så lite nu, så är helt slut när jag kommer hem. Orkade därför inte svara på några längre frågor. Men bättre än inget osv ?

 

Förlåt är bara sjukt förvirrad, du kan ju inte tvätta alla dina kläder i samma omgång? Alltså om du har använt strumpor, trosor, bh och topp en dag som tex ska tvättas, slänger du allt det i tvättmaskinen då? Tillsammans? Det går ju inte? Jag fattar inte alls. Eller slänger du in allt i tvättmaskinen, men när du väl ska tvätta så tar du ut och sorterar tvätten? Eller? Förklaraaaaa

– Haha ja precis. När jag ska tvätta tar jag ut och sorterar. Förvarar alla kläderna i tvättmaskinen mellan tvättar ?

 

 

Så fin. Vart är läppstiftet ifrån? ?

Tack! Det är från Marc Jacobs i färgen Slow Burn.

 

Alltså du har så otroligt fin hy! ? Vad använder du för produkter?

– Tack snälla! Jag använder mycket syra och fukt kan jag väl sammanfatta det som. Sover med fuktmask flera gånger i veckan och använder AHA-syra eller BHA-syra varje dag (just nu Pixie Glow). Vad gäller dagkräm och nattkräm brukar jag använda helt vanliga, billigare produkter, t.ex. från Apoteket. Lägger hellre mer krut på serum. På tal om serum ska jag snart börja med retinol (beställde igår!) och är sååååå spänd på det. Känner mig pirrig nästan. Recension kommer såklart ?

 

 

Hej Egoina!
Jag brukar aldrig kommentera på bloggar så därför tar det emot att komma med pekpinnen och klaga. Jag har en kandidatexamen i nutrition och blir helt klart lite källkritisk till detta. Gurkmeja har ingen vetenskapligt bevisad hälsoeffekt och därför hoppas jag verkligen att ni alla tar detta med en nypa salt. Sen får ju alla självklart tro på vad de vill, men jag tror på vetenskapen jag som den kemist jag är!

Jag älskar din blogg i övrigt, helt klart första bloggen jag läser varje dag ?

– Hej och tack för snälla ord <3 Jag hör vad du säger, men alltså jag vet inte. Jag har sett dokumentärer och läst massor om gurkmeja och är nog själv ändå övertygad om att gurkmeja har positiva hälsoeffekter. Du har helt säkert rätt i att det inte är vetenskapligt bevisat, men det är inte därmed sagt att det inte är sant. Jag säger varken bu eller bä om detta för jag vet ju såklart inte helt säkert hur det ligger till. Kanske har en megastor foliehatt. Hur som helst är placebo bra det med tänker jag 😉

 

Efter att min hjärna gjort språnget Frankrike -> franska -> andraspråk -> plugga språk i skolan ploppade en fråga upp i mitt huvud; Vad läste du för språk i skolan? Mer än engelska alltså. Jag läste tyska i 4 år och kunde ha konversationer med tyskar men minns idag inte mer än ca 20 ord… Läskigt hur en hjärna fungerar, och inte!

– Jag läste tyska och spanska. Kan inte direkt prata tyska (förutom om jag har druckit några öl, då är jag plötsligt flytande…heh), men förstår mycket. Spanska suger jag på.

 

61 gillar

Kommentarer (48)

 • Emma

  |

  Klart det går att blanda all tvätt! Mvh har inte sorterat tvätt på fyra år och prick allt är helt och rent!

  Svara

  • Egoina

   |

   Men va? De gångerna jag slarvat har det blivit missfärgat. Sjuk otur jag haft då ?

   Svara

   • Nina

    |

    Samma här, plus att de ljusare kläderna lätt får en ”dassig” ton om man blandar med de mörkare…

    Svara

  • Elin

   |

   Nooo det skär i hjärtat att läsa detta! Underkläder och sängkläder ska tvättas i 60 grader annars försvinner inte bakterierna. Vissa klädesplagg går ju inte att tvätta i 60, hur gör du då??!!??

   Svara

   • Ninni

    |

    Inte sant, byt tvättmedel om det inte blir rent vid 40 grader! Bakterier finns överallt och de försvinner inte vid 60 oavsett så det är smutsen du vill ha bort, inte ”bakterierna”. (Så vida du inte har typ SARS men då ska du nog koka sängkläderna. Eller bränna dem.)

    Svara

    • Emilia

     |

     Jag har lärt mig att man tvättar i 60 grader för att döda bakterier då det är bakterierna som gör att textilen börjar lukta illa. I 40 grader frodas bakterierna och kapslas in i textilen och aktiveras på nytt när det blir varmt.

     Och ja jag sorterar tvätt. Lakan, handdukar, ljust, mörkt, vitt, ylle, siden, träningskläder, skjortor, jeans allt för sig.

     Svara

     • Ninni

      |

      Nja, det är en tvättmyt att 60 skulle vara effektivare än 40. De flesta hemmamaskiner kommer inte ens upp till 60 grader fast man valt det… Lakan borde tvättas i 70-90 grader om man vill få det extra rent. Med lägre temperaturerer skonar man både miljön och plaggen så det går bra att välja 40 istället för 60 och sedan tvätta underkläder och lakan riktigt hett vid t.ex. kräksjuka (och hoppas på att textilierna tål behandlingen).

   • Rebecka

    |

    Tål det inte 60 är det ändå bara skräp, brukar min mamma säga

    Svara

 • Johanna

  |

  Jag blandar också all tvätt…. varför får man inte göra det? Tycker det har funkat utmärkt i flera år iaf?

  Svara

 • Sofie

  |

  Vänta nu! Är språk-frågan en fråga som jag ställde för flera månader sedan, eller har jag bara en JÄTTEKONSTIG dejavu just nu och det finns någon därute som är precis som jag? ? Hoppas att du får sova lite, kram!

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha det är nog du. Är superseg på att svara på frågor ibland ?

   Svara

 • Mikaela

  |

  Haha jag blandar också allt, har aldrig orkat sortera noggrant. Fyller en maskin med svart, och en med vitt. Handdukar och lakan går för sig dock.

  Svara

 • Lisa

  |

  Jag som har eksemhy är verkligen tveksam till användning av syra men jag är så trött på hur torr jag är! Använder Eucerin Ultra Sensitive serien så jag är hyperkänslig och stör ihjäl mig på att jag aldrig kan använda något som ger den en boost.

  Svara

  • Emma

   |

   Jag med! ??‍♀️
   Har känslig hy, men kombinerad med torr/stora porer hy,. Så tråkigt att aldrig få en fin ren hy med de produkter jag använder idag för eksem/röda utslag. Har också använt Eucerin men använder just nu Avene.

   Använder du bara tonic från Pixi gloe Regina? Hitta ett prova på kit med tvätt, tonic och mask som man kanske ska prova på.. Men frågan är hur det är med extrem känslig hud? Provat The ordinary och det funka inte tyvärr..

   Svara

   • Egoina

    |

    Med tanke på det du beskriver skulle jag nog prova BHA toner från paulas choice. Och massa fukt ?

    Svara

    • Emma

     |

     Tack för tipset! Är så förvirrad i hela hudvårds djungeln! Gjorde ett sånt hudtypstest på SkinCity, får se vad jag får för svar ?
     Men vad ska man använda för rengöring och kräm till tonern med BHA?

     Svara

     • Egoina

      |

      Rengöring: Jag hade provat en snäll variant till torr hy, kanske i kräm-form istället för gel. Vad gäller fuktkräm hade jag satsat på supermycket fukt på natten, tex kräm för torr hy eller fuktmask och vad gäller dagkräm hade jag satsat på en vanlig till normal hy. Kanske från Apoteket. Om du är känslig så tänk på att välja produkter utan parfym och sånt. Nu skriver jag bara vad jag spontant tänker, det kanske inte alls funkar bra för dig. Men tonern från PC tror jag att du kommer gilla 🙂 Säg till när du är redo för serum. Hehe 😉

     • Emma

      |

      Tusen tusen tack!
      Natt och dagkräm har jag inte ens tänkt på att använda (kör samma dag som natt?) Men serum? Behövs det också? Haha! Tycker du ska göra ett inlägg om hudvård, typ ”Reginas hudvårdsskola” eller något? ??
      Ska ta mig en titt på PS tonern, såg att det fanns en fuktmask i samma märke..

     • Egoina

      |

      Inget ”behövs” väl egentligen. Haha ja får göra det ?

   • Johanna

    |

    Jag har också eksemhy och extremt torr hy, men efter att jag gick till en hudvårdsterapeut och fick hjälp med produkter som passade mig så är min hy bättre än någonsin! Med syra också! Jag skulle verkligen rekommendera alla att gå till en expert på området och få ordentlig hjälp. Då blir det inte så dyrt i längden om man vet vad man behöver. Sååå mkt pengar jag lagt på produkter som inte fungerar, nu kör jag Exuviance produkter, det bästa jag haft.

    Svara

 • Robert

  |

  Då väntar vi spänt på recensioner av natt- och dagkräm eller vad det nu var. 😉

  Svara

 • Madde

  |

  Jag är också en blandare! Skulle aldrig orka sortera all tvätt, gud vad tråkigt. Och så tänker jag lite såhär; om nu bakterierna inte dör, varför blir jag aldrig sjuk då? Minns inte sist jag var sjuk! Lite skit rensar magen-filosofi helt enkelt ?

  Svara

 • Jane

  |

  Här blandas all tvätt för att kunna köra så få maskiner som möjligt. 🙂 nya kläder brukar jag ibland skölja upp för hand första gången för att se ifall de släpper någon färg

  Svara

 • Johanna

  |

  Angående gurkmejan är jag helt på din sida! Det kanske inte är vetenskapligt bevisat. Inte än. Det kommer ju ny vetenskap och ny kunskap hela tiden, man måste nog tänka utanför boxen lite ändå. Kemist eller inte. För några år sen var inte akupunkturen erkänd inom vården, nu använder man den som både smärtlindring, till exempel vid förlossning men också förebyggande vid migrän. Vi ska inte blunda för alternativ medicin och dess hälsoeffekter tycker jag ?

  Svara

  • R

   |

   Fast vad gäller akupunktur är det bara inte att det inte är vetenskapligt bevisat – det är också vetenskapligt motbevisat. Det håller aldrig för dubbelblindtester. Citat från https://sciencebasedmedicine.org/reference/acupuncture/ :

   More recent trials have attempted to improve the blinded control of such trials by using acupuncture needles that are contained in an opaque sheath. The acupuncturist depresses a plunger, and neither they nor the patient knows if the needle is actually inserted. The pressure from the sheath itself would conceal any sensation from the needle going in. So far, such studies show no difference between those who received needle insertion and those who did not – supporting the conclusion that acupuncture has no detectable specific health effect.

   Svara

 • Hemliga lina

  |

  Beror väl på hur man menar med att blanda tvätt. Jag färgsorterar inte, men jag tvättar givetvis inte ylletröjor och sängkläder i samma.
  Jag kör det mesta i 40, utom ömtåligt och finstickat och så, så klart. Handdukar och sängkläder i 90. Har bott hemifrån i över 13 år och aldrig missfärgat eller krympt något 🙂

  Svara

  • Linda

   |

   Låtet som mig ungefär. Har tvättat på liknande sätt i ca 10 år, aldrig haft ngt problem.

   Svara

 • Em

  |

  Jag tycker det känns ofräscht på något vis att lägga kläderna i maskinen ett par dagar, jag antar att luckan är stängd då. Det känns som att maskinen tar in basilusker och eventuell lukt från kläderna.

  Svara

  • I

   |

   Det försvinner ju sen när du tvättar 🙂 tänk vad mycket smutsigt tvätt man haft i maskinen genom åren. En tvättkorg osv är ju lika äcklig isåfall. Känns som du är lite överkänslig 😉

   Svara

 • Penny

  |

  Shout-out till bessewizzern som tror att en ”kandidatexamen i nutrition” är kvalificerarande för ett uttalande

  Svara

  • Rebecca

   |

   Asdryg kommentar, men det var väl meningen. Jo en kandidatexamen betyder visst något, hen har ju ändå gått en utbildning där hen antagligen fått lära sig att källgranska. Dessutom i nutrition, högst relevant för ämnet. Personen skriver ju bara att man ska ”ta det med en nypa salt”. Det finns inte tillräckligt med studier, ÄN. Några påpekade till originalinlägget att det finns studier där curcumin haft positiv effekt på redan sjuka personer, t.ex. cancer. Har själv letat lite och hittat studier där de är försiktigt positiva till det för medicinsk (!) behandling (de flesta studier på gnagare), alltså inte i kosten för vanliga människor. Vad man dock verkar säker på är att det inte är giftigt ens vid höga koncentrationer. Så ät på bara, man blir i alla fall inte sjuk av det. Men blir en frisk person friskare eller håller sig frisk för att den äter gurkmeja? Vet inte. Det är väl ändå det som det är frågan om här? Någon undrade också tidigare om man söker igenom all världens litteratur i ämnet, man missar kanske den där ena studien som visade att det var bra med just gurkmeja? Jo, men typ så gör man det. Och är det en välgjord (viktigt) studie med hög impact så kommer den nästan garanterat att komma upp bland de första förslagen i en sökning. Med forskning är det också så att det finns skillnader i kvalité, man måste källgranska även den. Det är också anledningen till att det inte räcker med EN studie för att kunna dra breda slutsatser som sedan används som diet- och näringsrekommendationer eller som behandling i medicinskt syfte. MEN som någon annan skrivit så avgör självklart var och en om man ska vänta på att forskningen belräftar en teori eller inte. Jag säger dessutom INTE men denna text att man inte ska äta gurkmeja, jag säger inte heller att det är dåligt och en rad andra grejer säger jag inte heller, för rent vetenskapligt kan jag inte det. Detta var egentligen bara menat som en text i försvar av nutritionistens kommentar. För utbildning spelar visst roll. Lite källkritik har ingen dött av, dock skulle det inte förvåna mig om någon faktiskt gjort det av att inte vara källkritisk (obs personlig spekulation, har inga bevis, orkar inte leta efter forskning i ämnet, lat).

   Det är svårt att källgranska anonyma personer på internet, men det betyder inte att man ska förolämpa dem. Man kan debattera saker och samtidigt hålla en trevlig ton. Din kommentar var inte konstruktiv på något sätt. Du har inte bidragit med någonting till diskussionen om huruvida gurkmeja är bra att äta eller inte. Du har bara konstaterat att en kandidatexamen inte betyder något utan att motivera varför. Jag har motiverat varför jag inte tycker som dig. Är intresserad av varför du tycker som du gör? Kanske träffat många med kand. som inte är så duktiga? Kanske själv har en och inte känner att du kan så mycket än? (Been there). Vad, enligt dig, är kvalificerande som ett uttalande? Andra personer får gärna också bidra med sina åsikter om vem som är kvalificerad och inte 🙂

   Ifall det inte framgick av min text, jag är neutralt inställd till gurkmeja.

   Svara

 • Anna

  |

  Vad använder du för bha? Jag använder pixie glow på morgonen, men pixie har val bara aha?

  Svara

  • Egoina

   |

   Just nu använder jag ingen BHA, utan bara pixie. Annars brukar jag använda paulas choice ?

   Svara

 • Kari

  |

  För att något ska bli vetenskapligt bevisat måste någon vara villig att lägga miljontals kronor på forskning av produkten. Det är det som är problemet- ingen är intresserade av att göra det på något man inte kan ta patent på. Därför blir det mindre studier man får förlita sig på. Studier i kombination med utredning av levnadssätt i större folkgrupper kan ge ett hum om bra och dåligt.

  Vetenskapen har och kommer inte att ha rätt alltid. Det är viktigt att ha i bakhuvudet. Om det beror på felmarginaler, manipulering av resultatet (kommersiella intressen) eller annat är olika.

  Heja gurkmejan! ?

  Krya på dig jenta mi! ?

  Svara

  • Egoina

   |

   ?

   Svara

 • sin

  |

  vetenskapligt bevisad hälsoeffekt vs ”jag har sett dokumentär”
  Bara för att det är en dokumentär betyder det inte att man inte behöver källkritisera dem. Dokumentärer är nästan alltid vridna till utgivarens syfte.

  Svara

 • Hannas krypin

  |

  Jag tror också på att vi kan påverka mycket genom vad vi äter. Men det är klart att läkemedelsverket inte vill bekosta några sådana studier. Det vore ju hemskt om svenska folket inte behöver mediciner längre….. Läs boken Charmen med tarmen. Superintressant om bakteriefloran i kroppen och hur dålig bakteriflora i tarmen visats vara orsak till depressioner. Boken är underbyggd av forskning och jag lärde mig massor. Ett litet morgontips bara. 🙂

  Svara

 • Emma

  |

  Måste fråga en gång för alla! Vad gör syra egentligen för något för din hy? Har alltid undrat men aldrig greppat… 🙂

  Svara

  • Anna

   |

   Peelar! Det är en kemisk peeling som kan tränga djupare in och får bort orenheter, till skillnad från mekanisk peeling (scrub-krämer) som mest river i ytan (vilket såklart kan vara superskönt och bra mot flagnande hud, men kan ibland göra mer skada än nytta). Är du intresserad tipsar jag om @glowaddictions på Instagram, hon har så många bra tips och förklaringar.

   Svara

 • I

  |

  Haha du kan ju inte skriva att du sover med fuktmask utan att skriva ut vilken, så obloggigt av dig 😉

  Svara

 • Julia

  |

  Tänker att ni båda har rätt!
  Nej, det finns inga bevis på att gurkmeja är bra för hälsan. Men det finns extremt mycket indikationer som tyder på att om man faktiskt forskade ordentligt så skulle det kunna visa sig vara så.
  Typ som att det först förra året blev vetenskapligt bevisat att p-piller kunde leda till humörsvängningar. Hehehehe. ÖVERRASKNING.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha!

   Svara

 • Victoria

  |

  Lite extra kvällsläsning i kommentarsfältet: 😀
  Det finns publicerade studier som visar att gurkmeja bl.a är antioxidant (Bra för våra celler), bakteriedödande och anti-inflammatorisk vilket gör att den är användbar inom flera olika sjukdomsområden. Det allra ”nyaste” användningsområdet är cancer då man har sett att den ev har någon form av påverkan (Behövs mer studier). Det som är bra är att den här substansen är naturlig, har använts flera hundra år tillbaka inom traditionell indisk och kinesisk medicin och i läkemedelsstudier har man sett att mängder upp till 8g/dag inte har visat på någon toxicitet hos människor.

  Trots att gurkmeja har visat på bra medicinska egenskaper så är detta inget man kommer se i läkemedelshyllan inom den närmsta framtiden och det beror på alla negativa egenskaper som substansen har vilket gör det svårt att tillverka ett läkemedel. Den är ljuskänslig, temperaturkänslig, ph-känslig, olöslig i vatten m.m. och det är därför det inte är en substans som man är beredd att lägga ner miljoner på när det gäller forskning. Jag forskade på substansen i ett halvår där jag försökte hitta ett sätt att minska nedbrytningshastigheten. Jag lyckades förbättra stabiliteten något, men summakardemumma var det mer slöseri med pengar!

  Svara

 • Carolin Gustafsson

  |

  Men alltså, använder du inte the ordinary längre? Har jag missat något? :O

  Svara

  • Egoina

   |

   Jo 🙂

   Svara

 • Julia

  |

  På tal om hudvård och syror osv. Har förstått att det är viktigt med solskydd när man använder sånna produkter. Är de lika viktigt vintertid? Vad för solskydd använder du? Tycker alltid jag blir så flottig och porig (är yttorr…) av spf i ansiktet! 🙁

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv