Follow my blog with Bloglovin

Var mitt DNA kommer från

På Black Friday förra året köpte jag ett DNA-kit. Det var halva priset och jag tänkte att det kunde vara en kul grej. Testet anlände och sedan dess har jag skrivit ”skicka in DNA-test” i min kalender varenda vecka sedan jag fick det… Häromveckan tog jag äntligen tag i det, bara sådär 10 månader senare ?

 

 

Jag gnuggade insidan av mina kinder med bomullspinnar, stoppade pinnarna i provrör och skickade iväg dem hela vägen till Texas för analys. Ställ inga vetenskapliga frågor om hur det här funkar, för jag vet inte. Men enligt hemsidan avslöjar detta test den procentuella fördelningen av etniskt ursprung.

Spännande!

Som jag har funderat på det här. Vad jag vet har jag inget annat ursprung än Norge. Men min egen gissning var att jag är väldigt mycket skandinav, men också lite rysk och baltisk. Vet inte varför, men det känns ju rimligt.

Redo för resultatet?

 

Som väntat är jag väldigt mycket skandinav. Snark så tråkigt.

 

Jag hade rätt om att jag har lite baltiskt i mig. Visserligen bara precis under en procent. Men ändå.

 

Sen blir det kul. 1,6% irländsk, skotsk och walesisk!

 

Och jag är nästan 3% västasiatisk!! Har varit så glad över detta! 3% är ju ändå mycket. Fatta att jag har DNA från Turkiet, Syrien, Irak eller Iran? Jag har DNA från utanför Europa! Så häftigt.

Pratade med mamma som var nästan övertygad om att det västasiatiska kommer från henne. Hennes mammas sida var bosatt på öar utanför Bergen och hennes teori är att det möjligtvis kan vara så att en snygg handelsman lade till där för många år sedan och…hade lite kul ; )) Det kanske var otrohet? Vem vet.

 

Här är min översikt. 97,3% Europa och 2,7% Asien.

 

Och här har ni mig! Den skandinaviska, baltiska, irländska och västasiatiska person vars blogg ni läser ?

 

Det slog mig så liten världen är ändå. Vet ni var ert DNA kommer från?

 

115 gillar

Comments (37)

 • Emma

  |

  Vill prova det!! Jag vet bara att jag har helt svenska rötter men jag ser inte speciellt svensk ut så det skulle vara kul att veta. Men jag har läst för mycket konspirations teorier om såna DNA kit för att våga prova ?

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha ja de kanske klonar mig nu ???

   Reply

 • Wysteriia

  |

  Nej men hade gärna velat göra detta testet 😀 Byn jag bor i har rykten om sig att det är människor från Ryssland som bosatte sig här en gång i tiden. Och vet man att jag bor i Älvdalen så kan människor som kan lite historia ganska enkelt gissa vilken by jag kommer ifrån genom att titta på mig typ 😛 Många här uppe i byn har mörkt hår/bruna ögon.

  Kostar 610sek atm vilket är för mycket cash för mig som bara jobbar 60% 🙁 Får se till o prova när jag förhoppningsvis hittat ett jobb med mer % 😀 😀

  Reply

  • Egoina

   |

   Åh! Vore spännande att veta ?

   Reply

 • Anna M.

  |

  Jag vet att jag är svensk (mamma) och irländsk (pappa), blev hemskt glad över att du är lite irländsk du med 😉

  Reply

 • Sofie

  |

  Min syrra gjorde de där. Var typ 84% skandinavisk o resten från Finland. Sen kunde man se vart alla bodde och hur långt ifrån var man va släkt. Vi har jättemkt släkt i USA visade de sig 🙂

  Reply

 • Allis

  |

  Har inte gjort något test men tänker 50% svensk (den delen av släkten har inte rört på sig i onödan..) och typ 48% Finsk med inslag av Ryskt och Norskt dna enbart pga mitt ursprungplejs i Finland ligger mitt emellan Norge och Ryssland. Sedan är en stor del av mitt ursprung även Samiskt men det tänker jag inte har så mycket med dna att göra? Kul grej! 🙂

  Reply

 • Simona

  |

  Så spännande! Jag gjorde samma test i somras. Är 50% svensk och 50% italiensk. Testet visade dock annat, 44,2% italiensk, 38,1% nord och väst europe, 12,2% skandinav, och 5,5% finsk. Det kom verkligen som en chock att jag är så pass lite svensk och roligt och intressant att en så stor del av mig är västeuropeisk (ex. Frankrike, Tyskland). Jag visste inte heller att jag hade finskt påbrå 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Så spännande ?

   Reply

 • Hanna

  |

  Jag är så enormt tråkig att jag är 100% skandinav. Var lagom besviken på resultatet.

  Reply

  • Egoina

   |

   Nää fyyy så tråkigt ? Trodde typ inte att det var möjligt.

   Reply

 • Carro

  |

  Vill också veta!
  “Vallon-blod” ska jag ha men vet inte mer.

  Min dotter är nog en härlig mix; svensk, fransk, australiensk, irländsk. Med mera.

  Reply

  • Eva

   |

   Åh vad roligt! Vallon-blod här också ? ska visst vara på pappas sida. Vet heller inget mer om det, men det skulle vara roligt att nysta i.

   Reply

   • Caroline

    |

    Pappas sida här också.
    Kommer faktiskt på nu att någon i släkten på hans sida forskade och gjorde en bok.. hmm.. där kan jag ju iaf läsa om halva ursprunget!

    Reply

   • Matilda

    |

    Här är en till med vallon-blod! Från farfars sida långt bak. Har visats sig genom att han hade mörkt hår och blev jättebrun. Min pappa och ena syster har fått det i arv, blir bruna efter en kvart i solen. Skulle vara intressant att göra ett test.

    Reply

 • Robert

  |

  Spännande! Kan tänka mig att jag är rätt mycket skandinav – eller Finland. 😉 Tur att du fick 100% på dig själv också. 😉

  Reply

 • Helena

  |

  Gud vilken rolig grej! 😀

  Reply

 • M

  |

  Jag är säkert så tråkig att jag till 99% är svensk, den sista procenten är antingen norsk eller svensk den med. Men det hade varit roligt att testa, har inte en blekaste aning om jag har något utländskt i mig även om jag inte tror det. Tycker Dick det verkar lite skumt att skicka iväg sitt dna men det går ju att få tag på enkelt ändå

  Reply

 • E

  |

  Har släktforskning på både sidor tillbaka till 1500 talet, bara sverige och finland och lite danmark. Innan det vet jag inte. Skulle inte göra ett sånt där test dock. Är inte det minsta kriminell, men något i mig sätter ändå emot att skicka in mitt DNA frivilligt så det sparas haha. På samma sätt som jag tejpat över webcam, känns inte bra bara

  Reply

 • Cecilia

  |

  Oj, vad intressant det måste kännas att få veta vilka länder du har rötter i. Så vitt jag vet är mina förfäder finländare men jag gissar att jag också har en del skandinaviskt i mig. Någon dag i framtiden skall jag också skicka in DNA-test.?

  Reply

 • Mila

  |

  Jag har två helpolska föräldrar och tog ett sådant test för några år sedan. Det visade att jag “endast” var cirka 85% polsk. Resten var kroatiskt (5%), judiskt (0,4%, blev så glad över detta, älskar judisk kultur), och sedan “broadly european” som väl är någon slags oklar blandning av europeer. Riktigt roligt. 🙂

  Reply

 • Anna

  |

  Varför är det tråkigt att bara ha skandinaviskt ursprung? Varför skulle det vara mindre spännande/intressant att ha det ursprunget än något annat? (Känns dock väldigt ”svenskt” att tycka att ens ursprung är tråkigt just pga detta)

  Reply

  • Angelique

   |

   Fattar inte heller? Jag är stolt över mitt ursprung, tkr inte det är ”tråkigt”

   Reply

  • Egoina

   |

   Men jag vet ju redan att jag ät skandinavisk. Det vore väl tråkigt att betala för något jag redan vet ? Det hade inte spelat någon roll var jag kon ifrån, jag hade ändå tyckt det var spännande att få veta att jag har rötter från någon annan stans. Särskilt en annan världsdel ?

   Reply

  • Azze

   |

   chilla.

   fö hade velat göra om jag inte var en sådan foliehatt. ser inte ut som folk från mitt födelseland generellt, plus en hel del ljusa inslag i släkten, så jag misstänker det är lite mer blandat än man kan tro vid första anblick (mina föräldrar dvs). men som sagt, fegar.

   Reply

 • Sara

  |

  Jag har gjort samma test! 69,6% skandinav, 17,1% finländare, irländare, skotte, walesare 7,6%, balt 2,9% och den stora överraskningen – ashkenazi-jude 2,8%. Det sistnämnda kändes extra spännande och efter lite efterforskningar har jag hittat en Salomon på min pappas sida där det mest troligen kommer från. Min pappa gick tyvärr bort för några år sen. Tror att han hade tyckt det var lika intressant som jag tycker ❤

  Reply

 • Carro

  |

  Min mormor och morfar gjorde ett sånt prov förra året. Morfar älskar att släktforska så han har dokumenterat en del. För några veckor sedan fick min mormor ett samtal från en 90 årig dam 90,5 år gammal dam som via My Heritage och DNA fått en träff som visade att de var släkt via min mormors farmorsfar. Hon Hade dessutom tydligen varit min morfars lärare i svenska i gymnasiet. Hon var då 27 år och enligt morfar ”väldigt snygg”. Det roliga var att damen dessutom kom ihåg morfar!

  Reply

 • Olivia

  |

  Nä. Kalla mig tråkig men aldrig i livet att jag skulle skicka iväg mitt dna sådär. Det i samband med att Apple har mina fingeravtryck gör mig lite mörkrädd över hur lätt vi går på saker. Vem vet vad de gör med all info de har?

  Reply

 • Sandra

  |

  Ta testresultaten med en nypa salt! En kedja är bara så stark som sin svagaste länk. Med det menar jag att ett analysresultat inte nödvändigtvis är tillförlitligt för det kan finnas brister i själva analysen. När det gäller DNA-tester så finns flera faktorer: vilken teknik DNA:t analyseras med (här finns flera tillverkare med lite olika styrkor och svagheter i sina metoder), hur rådata från DNA-sekvenseringen byggs ihop till en vettig sekvens (finns olika algoritmer), hur den färdiga sekvensen sen jämförs mot referensdatabasen (i den jämförelsen finns återigen flera algoritmer), och för att inte tala om hur referensdatabasen är uppbyggd! En referens kan vara mer eller mindre pålitlig; tänk dig att du analyserat DNA från en enda irländare och sen märker du in det DNA:t som irländskt. Är det säkert att det DNA:t kommer från någon som verkligen är hundra procent irländsk? Hur många irländare behöver du testa för att få ett pålitligt “medelvärde” av irländsk att sätta som referens? Det jag menar är att om ditt DNA analyseras och du får svaret “2 % irländare”, och företaget du har köpt testet från har DNA från 1 irländare som referens, då är det inte ett pålitligt resultat. Även om databasen innehåller referenser från tusentals irländare, hur kan du vara säker på att det är irländskt DNA och inte DNA från en äldre gemensam förfader som emigrerat till Irland för 10 000 år sedan från någonstans i sydvästra Europa? Tänk också på att européer har flyttat runt kors och tvärs i flera omgångar i samband med olika krig och oroligheter. Var härstammar DNA:t från egentligen? Det kan också finnas länder eller regioner med noll referenser. Om du har rötter från det området så kommer det inte att dyka upp i analysen för det finns inget att jämföra ditt DNA mot. Det är såklart jätteintressant att spekulera i var en har sina rötter men ta inte resultaten på för stort allvar! PS. Jag jobbar med den här typen av DNA-teknologi men jag analyserar bakterier och virus istället för människor. För att vi ska kunna se hur olika sjukdomar och antibiotikaresistenser sprids, bland annat. Feel free att ställa frågor. ?

  Reply

  • Hanna

   |

   Intressant kommentar! Har läst lite om just DNA-forskning i samband med släktforskning och hört om just det du skriver. Är själv sugen på att göra ett sådant här DNA-test då jag är väldigt intresserad, men har läst att man (som du säger) kanske inte nödvändigtvis kan tolka resultatet som att man är x procent det ena eller det andra. Snarare visar testet på hur ens förfäder har vandrat över världen och på så sätt spridit generna? Vilket också är intressant om man tänker att man som skandinav delar förfäder med någon i exempelvis Syrien. Då känns världen ganska liten och lite mer sammansvetsad helt plötsligt! Vi är närmare varandra än vi tror – oavsett var vi bor! 🙂 Tycker det är en fin tanke! <3

   Reply

   • Sofie

    |

    Ja, testet säger inte var du är från, utan var ditt genom finns på jorden idag. Tex är Reginas DNA väldigt frekvent i Skandinavien, men inte alls i tex Amerika. De snackar om det i ett avsnitt av The Infinite Monkey Cage (min favorit-pod) som heter “What is Race?”, avsnittet finns på youtube, podcast-appar etc. Rekommenderar 🙂

    Reply

 • Marie

  |

  Jag gjorde ett DNA test via Ancestry, efter ett par månader uppdaterades resultatet och det nya var inte lika exotiskt. Det första visade att jag var 12 % irländsk men efter uppdateringen var jag inte alls irländsk. Tydligen kan de särskilja regionerna mer ju fler som testas.

  Min mamma är från Finland och pappa är från Sverige. Mitt resultat visade 73% Finland, 17% Sverige, 8% Norge och 2% Baltikum.

  Reply

 • Charlotte Johnsen

  |

  Så gøy! Det vil jeg også gjøre!! Og har tenkt mye på at jeg vil sjekke DNA ril mamma sånn at vi får vite hvem hennes far er?

  Reply

  • Egoina

   |

   Ja det må vi! ?

   Reply

 • Malin

  |

  Kul! Tycker nästan att man kan se det på dig, åtminstone nu när man redan vet resultatet 😛

  Reply

 • Agnes

  |

  Vad ingick i testet, fick du någon procent på neandertalgener? (Eller denisova, finns väl visserligen inte hos så många européer men menar om det fanns med som kategori)? Ett sånt test skulle jag vilja ta men hittar ingen info om det på MyHeritage! Och får man nån info om risk för sjukdomar som Alzheimers och sånt?

  Reply

Leave a comment

Arkiv