Follow my blog with Bloglovin

Vecka 36

Jag har varit så skör i helgen. Känt mig så ynklig. Så svag. Så nära till tårar. Jag var ute en sväng i lördags, men annars har jag inte orkat någonting. Men nu är det en ny vecka och nya tag! Denna vecka ska jag jobba på som vanligt, på lördag ska jag på kräftskiva och på söndag är det valvaka.

Angående det sistnämnda måste jag såklart rösta snart. Jag har en vision om att jag vill göra något fint av det, få det att kännas högtidligt. Kanske ta på mig fina kläder och äta något gott efteråt. Jag kommer att rösta både rött och blått har jag bestämt mig för. Men helt ärligt känns det inte som att det spelar någon roll exakt vad det blir. Jag bryr mig inte ens vad folk röstar på så länge de inte röstar på SD.

Jag läste precis Sandra Beijers iakttagelse att människor idag är mycket mer öppna med sina rasistiska åsikter än vad de var för fyra år sedan och jag håller verkligen med. Jag blev faktiskt chockad över vilka kommentarer jag fick när jag lyfte ämnet senast. Någon kallade vissa människor för ”pack” och någon annan skrev rakt ut att hen struntar i om alla människor inte har samma rättigheter. Vi och dom. Skrämmande.

I lördags var jag ute och jag stod och visade Vänsterpartiets instastory där Jonas Sjöstedt svarar på frågor (som jag tycker är så gullig!) för en kompis. En kille såg detta och kom sen fram till mig, rynkade på näsan och undrade om jag tänkt rösta på dem. ”Nej, hurså?”, svarade jag. ”Bra”, sa han bara. ”Vad ska du själv rösta på”, frågade jag. Han berättade att han ska rösta på SD, att det är det enda rätta, att man är dum om man inte förstår det. Jag ifrågasatte och började förklara min syn på det när han plötsligt avbröt mig och frågade om jag var svensk. ”Nej, jag är från Norge”, svarade jag. ”Om du inte ens är svensk kan jag inte ta någonting du säger på allvar”, sa han. Jag blev helt ställd, men fortsatte förklara. ”Man hör att du är från Norge, du bryter ju så mycket att man knappt förstår dig”, avbröt han igen. Jag bryter ju inte, men visste inte vad jag skulle säga. Jag har aldrig känt mig så förminskad. Helt plötsligt hade jag mist min rätt att få tycka något alls. En helt ny upplevelse för mig som aldrig behövt tillhöra ett ”dom”.

Det var inte meningen att det här inlägget skulle handla om detta egentligen, men nu blev det så. Jag hoppas att ni får en fin vecka. Och att ni röstar!

 

<3

 

144 gillar

Kommentarer (79)

 • Kari

  |

  Svara

  • Egoina

   |

   <3

   Svara

 • Lisa

  |

  Om du tror att alla som röstar på SD är likadana så har du fel. Jag har aldrig behandlat en annan människa illa och jag ser inte ner på någon med annat ursprung. Jag vill bara att vi ska känna oss trygga i Sverige och att vi stramar åt flyktingpolitiken så vi kan ta hand om de som redan är här så det inte leder till ökad segregation. Sedan hoppas jag att Moderaterna vinner eftersom de ligger närmst SD när det kommer till delade åsikter samtidigt som de värnar om miljön och klimatet på ett annat sätt än SD.

  Han som behandlade dig så var en stor skitstövel men skitstövlar finns överallt oavsett politisk åsikt. Försök inte ta åt dig ❤ Du vet vem du är och han känner inte dig.

  Svara

  • Nadja

   |

   Glad jag blev att din kommentar ? Det är viktigt att folk förstår att alla som röstar SD inte är hemska människor! Man ska kunna tycka att flyktingpolitiken ska bli striktare utan att bli dömd som rasist. Jag själv är inte helsvensk och min pojkvän är helt utländsk och vi båda väger mellan att rösta på antingen Moderaterna eller SD. Men aldrig att man vågar prata med folk om det öppet då många blir defensiva och arga direkt. 🙁 Det är ok att rösta rött, men man måste också inse att bara för att någon väljer att inte rösta rött så betyder det inte att personen är rasist. Det finns många olika aspekter som vägs när man väljer parti.

   Svara

   • N

    |

    Snälla läs på innan ni röstar. Det finns flera partier som vill strama åt flyktingpolitiken och ett tryggare samhälle. Förstår ni inte vilka rötter SD har? Förstår ni inte allt ni väljer bort när ni röstar på dem?!

    Svara

    • Nadja

     |

     Jag har läst alla partiprogram, kollat på de flesta videor på alla partis youtubekanaler och sett många debatter. Jag är insatt men ändå får man alltid frågan ”förstår du inte vad du gör?!?!” när man ens nämner att SD är ett alternativ. Jag tycker att allt snack om att man får rösta på vad som helst förutom SD är ganska löjligt. De är inte så extrema som många personer + media försöker få det att verka. De har många fördelar OCH nackdelar, precis som alla andra parti. Är det verkligen demokratiskt att säga till 20% av svenska befolkningen att deras röst är ”fel” och inte borde räknas? Att deras parti borde frysas ut, och att deras röst inte ska ha någon inverkan? Låter lite som korruption i mina öron.

     Vill förtydliga att jag inte har bestämt mig för SD än. Väger fortfarande för och nackdelar med alla parti. Men det är viktigt att hålla ett öppen sinne i politiken och inte bara dras med i vad ”alla” säger.

     Svara

     • Lisa

      |

      Ja för det är verkligen irriterande. Om man nämner SD så sticker det i ögonen på alla människor men för mig så är Vänsterpartiet och kommunismen ännu värre. Jonas Sjöstedt vill bland annat inte att svenska ska vara nödvändigt att kunna när man kommer till Sverige och IS-krigare som har krigat för IS och återvänder till Sverige ska få förtur i bostadskön.

     • Pauline

      |

      Läs gärna Marcus Ohlssons (politisk retoriker) på FB, han sammanfattade det som SD står för som inte gynnar kvinnor, om man behöver någon annan anledning.

     • Nadja

      |

      Tycker också att Vänsterpartiet verkar värre. Många av deras följare är extremister som tar till med grova protester mot SD vid deras partimöten osv. Sånt har ingenting i demokrati att göra. Man får helt enkelt acceptera att människor tycker olika och acceptera att rösterna ser ut som de gör, inte ta till med våld när det inte blir som man själv vill. Det är hela grejen med demokrati – folket bestämmer. Att sprida propaganda om SD är inte heller ok, vilket jag också har sett mycket från vänstern. Och jag säger inte detta för att försvara SD utan för att försvara demokratin och ett hållbart politiskt system. Extremvänstern skrämmer mig om jag ska vara helt ärlig.

     • Jojo

      |

      Hur skulle du definiera extremvänstern om jag får fråga? Alla som protesterar mot SD eller? Du talar väldigt fint om vad en demokrati innebär, men verkat helt ha missat grejen med att i en demokrati får alla göra sin röst hörda. Vilket alltså innebär att var och en som känner för det också har rätt att protestera mot SD och framförallt SDs politik.

     • Nadja

      |

      Kan definiera extremvänstern på många olika sätt men tex vänsterpartister som bara kan acceptera folk med sin egen åsikt och blir hotfulla mot de som inte har den åsikten. Alla har rätt att yttra sig och protestera, ja. Men hur skulle politiken sett ut om alla partimöten blev invaderade av olika protestanter hela tiden? Det hade blivit kaos, som i vissa andra länder som redan har det så. Har sett många tex busskurer där SD marknadsfört sitt parti som blivit vandaliserade och förstörda, och det är bara ett av många exempel. Är det den typen av protester vi vill ha i Sverige? Inte jag iallafall. I en demokrati måste man acceptera att folk tycker olika, det är bara det jag menar.

   • Lisa

    |

    Och vad du gjorde mig glad tillbaka med din kommentar ❤ jag har sådan PMS just nu så jag vill bara börja gråta haha. Och absolut är det så – jag håller med dig till hundra procent. Allt är inte svart eller vitt när det kommer till politik. Alla politiker har olika sakfrågor och en del bättre än andra och bara för att man röstar på SD innebär inte det att man står bakom alla deras sakfrågor eller är rasist.

    Svara

    • Sara

     |

     Beroende på var man kollar så är det ju lite olika bud på vilket partis klimatpolitik som egentligen är mest effektiv. Enligt ex. tankesmedjan Timbro är Moderaternas, följt av Sverigedemokraternas och Liberalernas klimatpolitik mest effektiv internationellt. Och nationellt sett…ja alltså, inte för att vara sån men överbefolkning är extremt dåligt för miljön.

     Svara

   • Martina

    |

    Om man inte vill att folk ska tro att man är en hemsk människa så kan man låta bli att rösta på ett hemskt parti. Det är liksom ännu värre att vettiga och “bra” människor röstar MOT människors lika värde.

    Svara

  • Cissi

   |

   Nej, det är självklart inte så att alla som röstar SD ser sig själva som rasister/kvinnohatare/homofober. Däremot har alla som röstat på SD bestämt sig för att rasistisk retorik och ett partiprogram med kvinnofientliga och homofobiska förslag inte är en dealbreaker när de röstar. Och då finns det tyvärr inga ursäkter längre.

   Svara

   • Elin

    |

    Tack. Exakt så.

    Svara

   • Pauline

    |

    Precis, TACK.

    Svara

   • Nadja

    |

    Och Vänsterpartiet var för inte länge sen ett öppet kommunistiskt parti och har fortfarande sådana drag, vilket också borde vara en dealbreaker enligt mig. Som sagt, man kan inte se det så svart/vitt.

    Svara

    • Hanna

     |

     Linnea Claeson (assholesonline på insta) la idag upp ett inlägg om SD och deras kvinnosyn. Jag blir rädd på riktgt när jag läser det. Värt att tänka på innan man lägger sin röst på SD.

     Svara

     • Sara

      |

      Nu stämmer i och för sig inte de punkterna riktigt (läs om punkterna i SD:s partiprogram). Jag ogillar skarpt när man sprider information som inte är helt korrekt – det är inte ett demokratiskt sätt att opinionsbilda på.

    • ab

     |

     Det kan ju finnas flera dealbreakers för en indivd. Jag förstår inte hur “ja, men Vänsterpartiet då” rättfärdigar att du (kanske) ska rösta på SD.

     Svara

   • Josefin

    |

    Precis, TACK!!

    Svara

  • Jessica

   |

   Att som kvinna rösta på SD är att skjuta sig själv i foten. SDs politik är kvinnofientlig, är det något som lyckats gå er obemärkt förbi? Det finns partier med vettig miljöpolitik och framförallt normal kvinnosyn som vill jobba för integration och lägre flyktingmottagande. Hur man då kan välja att rösta SD, som vill sänka abortgränsen och låta barnmorskor vägra utföra aborter bland annat, är fullkomligt obegripligt.

   Svara

  • Jojo

   |

   Kan inte du berätta för oss vilka åtgärder i SDs politik som kommer leda till minskad segregation? Tror vi är många som undrar…

   Svara

   • Lisa

    |

    Genom att hjälpa på plats behöver vi inte ta in lika många och de som redan är här i Sverige får då möjligheten att bli hjälpta på ett bättre sätt. Sedan att göra svenska obligatoriskt är den viktigaste delen för att minska segregation och genom att sänka inkomstlönerna kommer fler ut i arbete – och snabbare. Och genom att få flyktingarna att förstå våra värderingar så blir det enklare för dem att anpassa sig.

    Svara

    • Elin

     |

     Så när det brinner i skogarna ska man inte ta folk därifrån utan bara kalla in brandmän och hoppas på att inte så många dör?

     Svara

    • Emmy

     |

     Förklara då gärna för mig hur i hela världen man ska kunna hjälpa ”på plats” i t ex Syrien. Samhället har ju totalkollapsat där, det finns inget att ”hjälpa”, människor flyr till flyktingläger i södra Europa där det är så illa att till och med barn tar självmord (Lesbos). HUR ska man hjälpa dessa ”på plats”? Jag tänker också på den unga killen från Afghanistan som jag känner, han kom hit som 13-åring helt ensam, han såg sin familj mördas. Alla. Det finns ingen kvar. Nu vill Sverige skicka tillbaka honom till en säker död, pga att hans far arbetade som lärare, vilket upprörde regimen. Så de dödade honom. Han har inte fått åka än pga att det finns ingen som kan ta emot honom. Hans enda räddning är att ett annat land välkomnar honom. Och säg inte att flyktingar inte har värderingar! De enda som behöver se över sina värderingar och sin människosyn är det parti som du och många andra nu desperat försöker försvara.

     Svara

     • Rebecka

      |

      “På plats” inkluderar antagligen närområdet, alltså grannländerna.

     • Emmy

      |

      Rebecka: och hur ser det ut i grannländerna? Tror du verkligen att de kan ta emot fler flyktingar?! Läs på och återkom.

     • Rebecka

      |

      Du frågade hur man skulle hjälpa i Syrien och jag svarade på din fråga. Onödigt att vara otrevlig för det kan jag tycka.

    • Sandra

     |

     Hej Lisa!
     Berätta jättegärna för mig vad VÅRA värderingar är.
     /Sandra

     Svara

    • Jojo

     |

     Du är medveten om att integration och segregation inte är samma sak va? Att hjälpa på plats låter ju som en typisk åtgärd som bidrar till ökad segregation – sett ur ett globalt perspektiv då, men ändå.

     Svara

  • ab

   |

   >Sedan hoppas jag att Moderaterna vinner eftersom de ligger närmst SD när det kommer till delade åsikter samtidigt som de värnar om miljön och klimatet på ett annat sätt än SD.

   Varför inte rösta på Moderaterna i stället då?

   Det främjar inte integration att rösta på ett parti som gör skillnad på folk och folk.

   Svara

 • Jennie

  |

  Nä fy fan vad dumt! Som att det är så stor skillnad på norrmän och svenskar, det är ju skrattretande. Jag var faktiskt med om det motsatta när jag bodde i Norge, då var det en arg norrman som påstod att vi svenskar kom dit och snodde jobb från norrmännen. Haha man kan ju bara skratta åt det.. fast mest är det djupt, djupt sorgligt att man har en sån snäv, världsfrånvänd och cynisk människosyn där man bara tänker vi och dom.

  Känner mig kluven till det här med att minska resandet och flygandet, för det känns som att vissa människor knappt åkt längre än sitt eget kvarter och skulle må bra av att uppleva världen, så hemsk och fantastisk som den är. 😉

  Svara

 • Sara

  |

  Håller med både Sandra och dig!
  Vilken hemsk upplevelse för dig, usch <3

  Svara

 • Amanda

  |

  Hahah, så sjukt. ! Började klicka på Jonas för att komma vidare ? tills jag insåg stt det inte var instastory ? helt off topic, och håller med dig. Rösta på vad du vill men inte på SD!

  Svara

 • Bella

  |

  Önskar att folk bara kunde inse att vi är en bunt människor på ett klot i rymden där vi alla ska försöka överleva så gott det går. Ingen har valt att födas till jorden men dom som finns finns och har inte valt sitt utseende/land/språk osv. Önskar att alla kunde acceptera varandra, vara vänliga, hjälpsamma och dela med sig. Men det känns som en omöjlig dröm att det skulle bli nån slags global fred där folk visar varandra respekt och kärlek

  Svara

  • Diana

   |

   Äntligen (!!) läser jag en sådan här kommentar!! Preach girly!! ????❤️❤️

   Svara

 • Rebecca

  |

  Hej Regina (och alla andra)
  (Passande nog med bilden du la in ovan)

  Behöver opartisk hjälp.

  Jag gjorde slut med min kille för 4 månader sedan efter 1,5år ihop (var även sambo största delen)
  Anledningen? Han ljög för mig 2-3 ggr(smågrej var det om egentligen men ändå). Han levde för sin dator o fotbollen. Vi hittade sällan på saker tsm. Jag vill ha barn nu (jag är 26) men han är bara 21. Han tog aldrig jobbet seriöst (sjukanmälde sig för o få sova…)

  Men grejen är jag ÄR JU SÅ KÄR! Vi ses fortfarande flera gånger i veckan o beter oss som vi är tillsammans. Klarar ej av tanken att han skulle va med någon annan. Han säger han skulle minska på datorspelandet om vi blev ihop igen. Men jag sa till honom även när vi bodde ihop, men det skedde ingen förändring. Men tänker också, han är bara 21. Han borde väl växa upp? Eller är jag så kär att jag blir dum?

  What to doooo? Gå vidare ? (Vi har försökt men vi hör av oss snabbt till varandra, fyllan är farligast). Ge det en chans till med risken att det blir samma?

  Tips mottages ♥️

  Svara

  • Pauline

   |

   Gå vidare säger jag! Han är ung och det du säger låter som något han säger för att få dig tillbaka, jag kan nästan garantera att problemen fortsätter efter ett tag om ni blir ihop igen. Du förtjänar någon som kan prioritera dig och verkligen vill satsa, som är redo för familjelivet och DIG. Det är ingen ursäkt att det först passar sig att vilja ändra på saker som är problematiska först när det är försent, det är ett manipulerande.

   Svara

 • Robert

  |

  Har lärt mig att man aldrig skall snacka politik med folk man inte känner, men du gör tvärtom. 😉 Annars har jag också fått känslan av att det blivit mer politiskt korrekt att vara rasist. :/ Röstat har jag redan gjort i vilket fall som helst. 😉

  Svara

 • Frida

  |

  Älskar Jonas! Så jordnära och fin, den enda jag känner att jag kan rösta på <3

  Svara

 • Rebecka

  |

  Varför är det fel att människor som sympatiserar med SD röstar på dem? Allt annat är hade varit orimligt. Förstår inte varför man inte kan säga vad man själv sympatiserar med, utan istället jämt måste tala illa om ett annat parti. Är inget fan av SD, men så många som talar illa om dem (dock ibland med rätta, precis som alla partier) gör nästan att jag vill rösta på dem bara för det.

  Svara

  • Nadja

   |

   Håller med! Börjar kännas som att man läser propaganda om SD vart man än vänder blicken. Bättre att fokusera på att sprida sina egna lösningar/tankar istället för att lägga energi på att tala illa om någon annans.

   Svara

   • Frida

    |

    Det är inte propaganda om det är sant!

    Svara

    • Hanna

     |

     Precis vad jag tänkte skriva!

     Svara

  • Martina

   |

   Problemet är väl när folk säger som några här innan sagt ” Jag är minsann en bra människa” typ, men så tänker de rösta på SD. Om de på riktigt känner att det är viktigare att de får nån tusing mer i egna plånboken istället för att hjälpa människor i nöd, om de tycker att bara heteropar ska ha barn, om de tycker det är så mycket viktigare för dem att det är billigt att köra bil än att planeten mår bra, osv osv, ja då får de väl givetvis rösta för det då. Men kom inte och säg att “jag tror på allas lika värde och värnar om miljön, men jag tänker rösta SD” för då är man faktiskt bara dum.

   Svara

   • Rebecka

    |

    Men säg emot dem då! Säg varför det är så bra att homosexuella får adoptera och varför övriga partier har bättre klimatpolitik. Istället för att sätta en lapp i pannan där det står “rasist” som en ursäkt att slippa prata med dessa människor, det leder verkligen ingenstans. Det är sådan här moralpanik som gör att de växer.

    Svara

    • Mikaela

     |

     Tack Rebecka för dagens bästa kommentar! Jag är dotter till en invandrare, och med det sagt inte det minsta benägen att rösta på SD. Däremot blir jag rädd över att alla här inne tycks köra med samma retorik som våra politiker – pajkastning, rasistkortet och dumförklara. Våga diskutera, belys med konkreta exempel – motivera VARFÖR saker är bra/dåligt. Då kanske vi kommer någonvart, och vi kanske då kan slippa se SD växa för varje val ifall övriga partier tar sitt ansvar och möter alla känsliga frågor istället för att bara slå ifrån sig och dum- eller rasistförklara.

     Svara

    • Anilorak

     |

     Ursäkta, men “Säg varför det är så bra att homosexuella får adoptera”? … Förlåt, nu låter jag säkert elak, men jag kan inte vara tyst. Det är såna här kommentarer som gör en mörkrädd i dagens samhälle. Att människor inte inser att alla ska ha lika mycket värde i dagens samhälle, att ens sexuella läggning inte plötsligt ska göra att vissa rättigheter tas ifrån en. Jag finner på riktigt inga ord och blir genuint ledsen över hur människor på riktigt kan rösta på ett kvinnofientligt, rasistiskt parti som anser att alla människor inte är lika mycket värda bara för att man är missnöjd med hur politiken har sett ut de senaste åren. Jag LOVAR att det finns andra partier (utan en rasistisk politik) som man kan rösta på om man är missnöjd och JO, det finns andra partier som talar om ex. invandrarfrågan, så det kan man inte heller säga någonting om. Alla frågor som SD tar upp tar andra partier också upp, och även om inte ALLA har pratat om lösningar på ex. invandrarfrågan är det flera som har gjort det och har goda förslag. Men tyvärr handlar det ofta om att folk inte orkar läsa på. Det är ju lättare att bara kryssa i SD och luta sig tillbaka istället för att faktiskt anstränga sig för att bidra till ett bättre samhälle.

     Svara

     • Mikaela

      |

      Men på riktigt Anilorak – det är detta jag menar. Merparten av Sveriges befolkning förstår väl ändå att samkönade par ska ha lika stor rätt som heteropar eller ensamstående.
      Och då är det väl jävligt bra att betona vikten av att detta ska få existera, när människor (oavsett partitillhörighet) vill bestrida denna rättighet. Även om JAG tycker det är solklart, så gör inte alla det. Och att bemöta någons åsikter (oavsett dina, mina eller någon annans) med dumförklaring skapar troligtvis bara mer ignorans och hat. Våga diskutera, även sådant som är obekvämt eller självklart för dig. Vad är det värsta som kan hända? Att du inspirerar någon att ändra sig? Avståndstagande är inte vägen.

     • Karolina

      |

      Klart att man inte ska bemöta folk med dumförklaringar och försöka förklara/argumentera – men när man gång på gång på gång på gång pratar med och försöker argumentera/förklara sin åsikt på ett lugnt sätt med personer som röstar/sympatiserar med SD och enbart möts av människor som inte ens vill FÖRSÖKA förstå, och bara säger att allt man säger är “vänsterpropaganda” och att man hatar – då tröttnar man tillslut. Vissa människor VILL INTE höra, VILL INTE förstå, VILL INTE respektera en annan persons åsikter. Detta betyder såklart inte att vi någonsin ska sluta försöka prata och diskutera med varandra – Men när man enbart möts av någon som stänger ut allt man säger, vägrar lyssna och slänger hat på en är det svårt att fortsätta på ett lugnt sätt. Speciellt när människan inte förstår basic mänskliga rättigheter. (Jag kan tänka mig att många tänker nu att “jamen de är så SD:are bemöts också när de försöker hålla en diskussion, enbart med hat” – nej, tro mig, det finns MÅNGA som lyssnar och diskuterar och respekterar. Jag skrev ett helt examensarbete om bland annat SD och pratade med människor som röstar på/sympatiserar med SD och hade en lugn och respektfull konversation med de. Allt handlar om att bemöta varandra med respekt, och när man själv inte får någon är det väldigt svårt att ge respekt tillbaka).

 • Bella

  |

  Heja Jonas!

  Jag röstade på olika partier till alla tre valen. Bor i en liten kommun och här hänger det mer på vem/vilka personer som ”vinner” och inte partiet i sig. I min kommun finns det exempelvis väldigt driftiga KD:are som jag möjligen hade kunnat rösta på trots att jag inte stödjer deras politik, men på kommunnivå (speciellt i en liten kommun) blir det helt annorlunda.

  Till kommunen röstade jag på Vänsterpartiet, landstingsrösten fick gå till Norrbottens sjukvårdsparti (ett politiskt obundet parti som värnar om glesbygdssjukvården, näst störta parti vid senaste valet), och till riksdagsvalet velade jag mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna men rösten fick hamna på S tillslut. Hade jag kunnat rösta på båda hade jag gjort det. Tycker att Jonas gör ett riktigt bra jobb och han känns som en reko person. Hoppas verkligen att vänstern får många röster vid detta val och att min lilla röst på grannpartiet inte påverkade alltför mycket.

  Hjärtat sitter ju på vänster sida ändå ❤️

  Svara

 • Sara

  |

  Märkligt argument ändå att han inte kunde ta dig seriöst. Du ska ju ändå rösta i 2 instanser, det borde betyda nåt…. Så även om han inte tycker dina röster borde bli hörda (och därmed tar bort din demokratiska rätt att rösta) så kommer rösterna ändå räknas med för resten av Sverige och ha en påverkan ??

  Svara

 • Sara

  |

  Jag håller med om att folk i dag är öppnare med att de tänker rösta på SD. Många skriver det rätt ut i kommentarsfält, vilket hade känts rätt konstigt för några år sedan. Jag har dock alltid vetat om folk som röstar på SD. En person som gick i samma skola som jag för flera år sedan kandiderar nu till riksdagen åt SD och mina föräldrars grannar kandiderar till kommunfullmäktige åt SD. Hoppas att denna trend vänder snart!

  Svara

 • Jonna

  |

  Alltså jag själv känner mig så frustrerad. Jag tycker då att alla som röstar SD skyltar ju med det hela jävla tiden, och ger inte oss andra någon chans att vettigt argumentera emot. Vi är dumma i huvudet. Och dem tycker att vi smutskastar SD, men det tycker inte jag? Jag tycker det är bra argument som lyfts fram, men ändå är en dum i huvudet. Jag bor i en liten kommun där SD är absolut störst, har en familj som röstar SD och så är det jag, som velar mellan två olika i vänster blocket. Ni förstår vem som är svarta fåret va? Jag blir upprörd och ledsen när detta sker i min egen familj och vi kan inte prata politik överhuvudtaget utan att bråka. Nu senast kom en granne över och citerade BERT KARLSSON! Alltså herregud. Källkritiken. Dem tycker vi är ignoranta men själva väljer dem helt fritt vad dem tror på och ej. Och vilka som har rätt och fel. Demokrati absolut men då måste vi också få ifrågasätta och motsätta oss SD. Det är vår rätt i ett demokratiskt land. Precis som de motsätter sig kvinnors och flyktingars rättigheter. Förlåt för lång kommentar, är väldigt frustrerad.

  Svara

  • Anilorak

   |

   +100!!

   Svara

 • Lina

  |

  Att kalla alla som röstar på Sd för korkade rasister som inte förstår bättre och säga att man “inte får” (vilket man tekniskt sätt får i demokrati) rösta på Sd är vad som har gjort partiet så stora som de är idag.

  Och till er som tänker rösta på V så borde ni tänka på att det för inte många år sedan var ett öppet kommunistiskt parti. Samt att vissa punkter i deras partiprogram fortfarande bygger på sådana tankar, exempelvis att vi inte ska ha något privat ägande (alla företag ska ägas av staten) och att det står att kapitalismen ska “krossas”. Vilket varken är särskilt demokratiskt eller skulle gynna vår ekonomi i Sverige och i förlängningen din egen ekonomi och försörjning.

  Svara

  • S

   |

   Kapitalismen har väl gjort en hel del dåliga grejer den med, typ förstört vår miljö, skapat konflikter osv. Och nej, är inte kommunist.

   Svara

   • Lina

    |

    Absolut, den är inte perfekt. Mem väljer kapitalism framför kommunism. Det sistnämnda har både lett till massmord och ekonomisk kollaps ett antal gånger.

    Svara

  • L

   |

   Jag tittade igenom V:s partiprogram, ordet “krossa” förekom en gång: “De socialistiska idealen krossades i stater som tog sig socialismens namn.” Varför hittar du på saker? Om du ska argumentera för att V är ett kommunistiskt parti så håll dig till sanningen i alla fall. Fullfjädrad kapitalism är inte heller demokratiskt, så förstår inte var du vill komma med det.

   Och var pratar de om att de är emot privata företag? Vinster i välfärden, JA, det är deras politik: “Vi vill att välfärden avkommersialiseras, att det är människors behov och inte privata företags vinstintressen som ska stå i centrum”. Men det står inget om ALLA privata företag. De skriver i partiprogrammet att “[…] även privata företag kan bidra till samhällets utveckling.”

   Svara

   • Lina

    |

    Att ta bort vinster i välfärden är samma sak som att ta bort privata alternativ. Utan en vinst finns det inget att återinvestera i verksamheten. Lycka till att då någonsin kunna boka en tid hos en läkare. Det är svårt nog idag då det både finns privata och statliga alternativ.

    Svara

    • ab

     |

     “Vinster i välfärden” syftar på vinsterna de privata ägarna tar ut. För att tjäna mer kan privata företag välja ut de mer lönsamma kunderna, gäller t.ex. vårdappar (som för övrigt gör att folk konsumerar mycket mer vård än de egentligen behöver) eller när många privata vårdcentraler etableras i välmående områden. Den offentliga vården får då sköta de icke lönsamma patentierna (allvarligt sjuka, multisjuka) fast nu med mindre resurser.

     Svara

   • Lina

    |

    Ursäkta, krossa kapitalismen var felciterat. I deras partiprogram står ordagrant “Införandet av Socialismen kräver kapitalismens avskaffande”. Dvs införande av kommunism.

    Svara

  • Hanna

   |

   Känns som att många behöver lära sig skillnaden på kommunism och socialism…

   Svara

 • Ida

  |

  Slappna av. I både Norge och Danmark sitter fremskrittspartiet/sverigedemokraterna i regeringen och det går heeeelt fint. Så ta ett djupt andetag.

  Svara

  • H

   |

   Fint för vem?
   Personer som har pengar och utbildning? Personer som är födda i Danmark? Personer som inte bor i socialt utsatta områden? Personer som är vita och privilegade? Män?

   Svara

  • Rebecca

   |

   Lol det går inte alls fint?

   Svara

  • F

   |

   I Danmark (där jag bor) sitter inte danskfolkeparti i regeringen de har dock en stor vågmästarroll och samarbetar mycket höger regeringen. Här spelar det dock ingen roll om de sitter i regering eller inte för regeringen kör en rasistisk politik ändå. Och det funkar inte fint, som du skriver. Men ja rasism är kanske svårt för dig att se?

   Svara

 • H

  |

  Eftersom man hela tiden så fort det nämns politik får massa kommentarer från folk, som menar att de inte är rasister men röstar på SD ändå för det är Sveriges undergång att vi tar emot fler flyktingar. Tänkte jag för engångs skulle komma med en annan synvinkel:

  I min värld borde vi öppna gränserna och ta emot fler flyktingar. Ja absolut, flyktingar kostar pengar. Men det är människoliv vi pratar om, det finns inga andra alternativ. I nuläget värderar vi våra liv högre för att vi har haft turen att födas i ett rikt land!

  Svara

 • S

  |

  Klassiskt hyckleri att först säga “Jag bryr mig inte ens vad folk röstar på så länge de inte röstar på SD” och sen när nån ifrågasätter dig så säger du “Helt plötsligt hade jag mist min rätt att få tycka något alls”… Folk ska inte få tycka att SD är bra och rösta på dem, men du ska få tycka som du vill? Hyckleri.

  Svara

  • Egoina

   |

   Om du tycker att bemötandet jag fick endast är att bli ”ifrågasatt” tänker vi väldigt olika.

   Svara

 • U

  |

  Men usch vilket otäckt bemötande. Håller med både dig och Sandra, och att dessutom att definitionen för att vara “Svensk” blir smalare och smalare. Som SD partiprogram säger “Grundläggande krav för att kunna erhålla svenskt medborgarskap skall vara att man varit bosatt i landet under en längre tid och att man under denna tid visat att man är lojal med Sverige, respekterar svenska lagar och övriga samhällsregler, att man lärt sig det svenska språket och skaffat sig grundläggande kunskaper om svensk historia och svenskt samhällsliv. Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val.”
  Ja då kan man så fråga sig vem som egentligen är svensk, vi får nog utvalda hela folket (förutom SD då). Tycker att det är en otäckt att skruva en sådan sak i ett “seriöst” partiprogram, det kan ju gå folk att löpa amok och till och mef kasta sig över svenskar med norska medborgarskap på stan 😉
  Bra skrivet hur som helst. Det är viktigt att vi pratar om det, sluta inte bara gör att det är jobbigt. Många kramar till dig och mamma ❤❤

  Svara

 • Wysteriia

  |

  Blir på riktigt rädd för många (inte alla för jag känner inte alla :P) människor som röstar på SD. Oftast är dom sjukt otrevliga och tidigare så har jag varit en person som diskuterat mycket på facebook, ifrågasatt människor och förklarat min åsikt då deras politik handlar om så mycket mer än enbart flyktingfrågan men alltså dom privata meddelanden man kan få från snubbar…

  Svara

  • Egoina

   |

   Men så sjukt! ?

   Svara

 • f

  |

  Blev faktiskt väldigt förvånad över att du röstar blått.
  Jag vet att bloggen är bara en liten liten liten del av hela dig. Men jag hade aldrig gissat utifrån din blogg att du röstar blått (och rött). Förstår att allt inte är svart och vitt. och att man är många saker på en gång och tycker olika. Men blev ändå förvånad.

  Svara

 • D

  |

  Kan inte ens förstå människor som röstar på SD. Jag har ingen respekt för dem. Rasister och kvinnohatare. En röst på SD gör att vi kvinnor blir ännu mindre värda än vad vi redan är idag. Sänka abortgränsen (även fast det inte är många aborter som sker så sent som vecka 18, och när det väl gör det så är det pga HÄLSOSKÄL, helt idiotiskt att sänka gränsen), de tycker att kvinnor endast finns till för att stå i köket och föda barn. Det är skrämmande att folk vill rösta på SD, att de hatar invandrade så mycket att de väljer att göra så kvinnor blir mindre värda och ta bort rätten till deras egna kropp. Jag har inga problem med att säga till människor som säger att de röstar på SD. Min kompis pojkvän sa att han skulle rösta på SD, förklarade för honom att de är kvinnohatare och vill ta bort vår rätt till vår kropp och att de vill ha det som förr (kvinnor lagar mat och männen jobbar och tjänar pengar). Sen sa jag att jag anser att de som röstar på SD är lite mindre begåvade och har mindre intelligens än alla andra?

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv