Follow my blog with Bloglovin

Resistenta bakterier, tryffelrisotto & sprättad som en fisk

Mådde inte så bra, så därför kom det ingen sammanfattning av min vecka igår. Istället kommer den nu!

 

Veckans roligaste: Alex Schulman lade ut klipp på sitt bokmanus där hans redaktör kommit med synpunkter. Först tänkte jag att oj vilken chill relation de verkar ha med varandra, men ganska snabbt förstod jag att han drev. Det spårar bara mer och mer. Som jag har skrattat åt det här. Det är helt och hållet min humor. Till min lycka har han lagt upp sin story som en film på insta. Sen den här.

 

 

Veckans lärdom: Lyssnade klart på alla avsnitt av P3 Dystopia. Jag har lärt mig så mycket, men en sak som verkligen fastnade är en grej de berättade om antibiotika. Ni kanske vet det här redan och det är möjligt att jag är sist i världen, men vill dela med mig ändå.

Enkelt och kort förklarat så lär sig bakterier hur de ska överleva antibiotika när de utsätts för det i små mängder. Det vill säga att om jag blir sjuk och äter antibiotika och sen inte fullföljer min kur, så kan det hända att jag endast ”utbildar bakterierna” = de blir resistenta. Det är därför det är så himla himla viktigt att äta hela sin kur, trots att man mår bättre efter några dagar. Det har man ju alltid hört, men jag visste inte att det var anledningen.

 

Veckans förvirring: Jag fick mammas gamla tv, eller hennes sambos rättare sagt. Han har haft den på väggen, men jag fick med mig foten till den också eftersom jag vill ha den ståendes. Men när jag kom hem och skulle sätta ihop tvn kunde jag inte alls förstå hur jag skulle sätta på foten. Jag skruvade loss alla skruvar, försökte vända och vrida och trycka på alla möjliga plastgrejer jag kunde hitta. Det var helt omöjligt. Jag kände mig som historiens dummaste person. Sen upptäckte jag att det stod ett annat nummer på foten än på tvn. Googlade och tydligen tillhörde den en annan modell. Har alltså fått en fot som tillhör en annan tv. Tur det. Blev orolig för mig själv ett tag.

 

Veckans godaste: I lördags åt jag och Hannah på Ved Companiet i Helsingborg. Första gången jag var där. Jag åt risotto med ryggbiff, svamp, tryffel och jordärtskocka. Mmm. Riset var dock alldeles för underkokt och risotton var allt annat än krämig (typ hårt ris med buljongvatten). Men smaken var ?????? så allt är förlåtet.

 

 

Veckans insikt: Jag insåg att folk som ställer upp i Idol är hälften så gamla som mig!! Jag insåg även att jag är för gammal för Idol. Att jag liksom skulle räknas som gammal om jag skulle söka. Inte för att jag vill söka eller så. Men ändå sjuk insikt.

 

Veckans plagg: Regnjackan! Det har regnat och regnat. Så jag har sett ut såhär hela veckan.

 

Tycker min regnjacka har den perfektaste färgen. Den andas dock inte alls vilket gör att det blir ett svettkalas varje gång jag använder den. Är det så med alla regnjackor, eller borde jag köpa ny?

 

Veckans humör: Måndag -> torsdag = bra. Torsdag -> söndag: inte så bra. När ska all sjukdom vara över undrar jag. Tack för allt stöd och snälla hälsningar. Det värmer <3

 

110 gillar

Kommentarer (27)

 • ab

  |

  Läste det där med risotton och tänkte det hade varit ett bra tillfälle för dig att öva på att säga i från men du väljer att förlåta i stället. 😀

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha, så typiskt mig ? Men hallå nu kommer du bli stolt! Jag sa faktiskt till om att de borde skriva på menyn att rätten innehåller pinjenötter. Det var nämligen nära att Hannah beställde den och hon är allergisk. Kände mig mycket duktig som sa till ?

   Svara

 • Robert

  |

  Smarrigt! 😉

  Svara

 • Ronja

  |

  Skaljackor är också vattentäta men det materialet andas. Det är alltså en jacka som är mer att föredra i och med materialet??

  Svara

  • Egoina

   |

   Skaljacka it is! ???

   Svara

 • Ingrid

  |

  Bra att du lärt dig om resistenta bakterier och antibiotikans påverkan! Bra också att du lyfter det för andra som kanske har missat. Jag blir alltid lika förvånad när jag träffar någon som inte förstår det eller (som också ofta händer) hur vaccinationer fungerar. Två olika saker iofs men båda viktiga och inte alls svåra eller komplexa att förstå för en vuxen människa.

  Svara

  • I

   |

   Men har man aldrig fått höra hur det fungerar så är det ju svårt att känna till. Jag är vuxen och jag visste inte detta om antibiotika. Men man behöver ju inte döma mig för det 🙂 men nu har jag iallafall lärt mig detta tackvare att regina delade vidare sin kunskap

   Svara

 • S

  |

  Älskar färgen på regnjackan!! Har också tänkt på det i idol.

  Mitt mående är att jag har extrem politiskångest just nu. Blir så otroligt ledsen när jag ser var världen är påväg. Är så rädd för andras säkerhet och min egna, i egenskap av kvinna. En kvinna i ett land där barnmorskor ev kan tillåtas vägra utföra sina arbetsuppgifter. En kvinna i ett land där utvecklingen gällande jämställdhet är hotad…. Förstår inte hur jag på måndag när jag vaknar ska kunna greppa detta….. förlåt mitt babbel men är bara rädd o ledsen. Sitter och bläddrar i när krisen kommer häftet och känner att på måndag kanske det börjar.

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

  • Josse

   |

   Det är samma här, jag känner med dig ❤ jag tänker att vi är fler som röstar för solidaritet och medmänsklighet än som inte gör det, och att rösta är det vi kan göra här och nu, att tänka i katastrofbanor (jag själv höll på att få en panikångestattack förra veckan över valet) hjälper oss inte nu. Gå in på Youtube och se på carpool karaoke så får du något annat att tänka på så länge och sen får vi oroa oss på måndag istället! ❤ (föga uppmuntrande kanske men ville bara säga att du inte är ensam!)

   Svara

  • N

   |

   Men snälla, även om SD blir stora kommer de inte förändra Sverige över en dag sådär. Inte på fyra år heller för den delen. Den makten kommer de inte få då de andra partierna lär gå emot i många frågor. Så lugna ner er.

   Svara

 • Sabina

  |

  Insåg också det där med Idol förra veckan, fyller 30 nu så skulle ju nästan kunna vara mamma åt vissa av de som söker :’D så sjukt, vad hände, vem är jag!

  Svara

  • Egoina

   |

   Eller hur!! ?

   Svara

 • Elin

  |

  Regnjackor i galon eller liknande är sådär, därför man inte ska ha regnkläder på barn i onödan. Det finns skaljackor som är lika vattentäta som regnkläder men som andas betydligt bättre 🙂 mvh / småbarnsföräldern

  Svara

 • Louise

  |

  Galon andas inte, så det är inget fel på din jacka 🙂 Köp istället en skaljacka som är helt vattentät men också har andningsförmåga! Mvh jobbar med ytterkläder

  Svara

  • Egoina

   |

   ??

   Svara

  • Robert

   |

   Skall man ha samma storlek på regnkläder som en vanlig jacka t ex, med tanke på att de skall sitta utanpå? Mvh /Minns inte när jag hade vettiga regnkläder sist

   Svara

 • Ellinor

  |

  Jag hade en diskussion kring antibiotikaresistens med en kompis som pluggar till läkare och blev så himla skrämd! Det är inte heller riktigt något man kan påverka så mycket själv. Men som du säger så ska man ta hela kuren man får och alltid välja svenskt kött! Utomlands (om jag förstått det rätt) använder de antibiotika förebyggande till alla djur, vilket inte alls är bra. Älskar att du nämner det för det är ett så himla viktigt ämne att lyfta. Typ den katastrofen jag är mest rädd för, om man nu får vara lite katastroftänkare.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag med! Det är så himla läskigt! Lyssna på Dystopias avsnitt om det ?

   Svara

  • Caroline

   |

   Håller med om att det är så bra att du tar upp det! Verkligen.

   Gällande djur i Sverige är det faktiskt så att vi också ger dem antibiotika.. Det finns två syften; det ena är som du säger att förebygga bakterieinfektion, det andra är något som upptäcktes av en slump när vi började ge antibiotika och det är att antibiotika ökar tillväxten på djur (=mer kött -> mer pengar per djur). Och det syfte nr två som inte är tillåtet i Sverige, medan syfte nummer ett är ok. Dock, ligger Sverige lågt i dosen vi ger samt har en mycket mindre utveckling av resistens jämfört med andra länder! Tyvärr är just nu prognosen att år 2050 kommer lika många människor dö av resistenta bakterier som idag dör av cancer världen över.

   Under min kandidatutbildning så sa en forskare inom ämnet att om alla i hela världen skulle äta kött ”bara” två dagar i veckan – så skulle vi inte längre stå inför den här krisen då djurindustrin är en så stor pådrivande faktor till problemet.

   Svara

 • Jonna

  |

  Din fina regnjacka fick mig att köpa en egen, känner mig så vuxen och duktig. Ändå värd investering med tanke på hur mycket det regnar i Sverige(förutom i år hehe).

  Svara

  • Egoina

   |

   ???

   Svara

 • Martina

  |

  Hatade regnkläder när jag var liten, då var det galon som gällde rakt av. Sen känns det som det försvann, i alla fall till vuxna, och har kommit tillbaka de senaste åren. Tycker det ser så mysigt ut med en gammal hederlig galonregnjacka i nån fin färg. Men nu blev jag påmind om varför jag inte gillade det som barn. Har en grön fin regnjacka från Didriksson som är som en “vanlig” jacka, superskön och håller bra mot regn!

  Svara

 • Sofie

  |

  Så himla inressant grej ändå. Snacka om att de flesta av oss lever i våra echo chambers! Flera tillfällen senaste dagarna som satt mig i situationer där andra inte haft koll på saker som i mitt liv är någon slags ”baskunskap” som gjort mig förvånad över att de inte vet detta. Glömmer liksom lätt bort att det fanns en tid när jag själv inte visste detta. Exempel: det du nämnde om antibiotika, när jag pratade algblomning i östersjön med en kvinna som typ 20 minuter in i konversationen började beskriva de här stora klumparna av döda trådalger som flyter runt längs stränderna som om DET var algblomning (algblomning = cyanobakterier/kiselalger, båda är mikroskopiska) eller när min kusin sa ”men vad är chansen att det skulle hända mig?!?!?!” som om chansen var minimal, när jag lätt kunde tala om för henne att det var jävligt hög chans pga superlätt sannolikhetslära ? Fått mig att fundera på vad ni andra sitter på för er basic kunskap som skulle vara helt främmande för mig, få mig att säga ”jahaaaaaaaa ?” eller få mig att känna mig lite bakom flötet ? Hoppas veckan fortsätter bättre än helgen din ??

  Svara

 • SandraS

  |

  Saknar podden <3

  Svara

 • Jennifer

  |

  Som biologilärare kan jag inte låta bli att rätta dig lite angående antibiotikan, hoppas att du inte misstycker ?Bakterier kan nämligen inte lära sig tåla antibiotika utan det handlar om enkel överlevnad. Om du exempelvis endast äter 9 av 10 dagar av din kur kanske du bara fått död på 90% av bakterierna. Vilka 10% överlever? Jo de tåligaste och starkaste bakterierna. Dessa har sedan fritt fram att föröka sig och kommer ge upphov till en nu grupp bakterier som alla ärver tåligheten och styrkan. Upprepas detta så kommer man ännu en gång bara ha de tåligaste bakterierna kvar, tillslut en riktigt “elitstyrka” som är helt opåverkade av antibiotika. Fungerar ungefär som i husdjursavel där enbart några få individer med attraktiva egenskaper väljs ut till att få föröka sig och att man efter ett tag får en helt annorlunda art där alla har egenskapen!

  Svara

 • Agnes

  |

  Hej, såå bra att du har fått upp ögonen för antibiotikaresistens och ännu bättre att du sprider budskapet på din blogg! Jag måste bara också inflika med ett litet tillägg till diskussionen kring det här med att äta hela kuren antibiotika. Det är faktiskt ett lite gammaldags tänk som man börjar gå ifrån. Det är nämligen så att antibiotika påverkar även bakterierna som finns i normalfloran och de kan ju också förvärva resistensmekanismer. Även om just dessa bakterier inte orsakar problem så bidrar det till resistensproblematiken genom att resistensmekanismerna sedan kan överföras till sjukdomsframkallande bakterier genom att bakterierna utbyter gener med varandra. Detta innebär att all mängd antibiotika man använder (inklusive den man tar efter att man blivit frisk) främjar resistensutveckling. Därför kan det finnas anledning att begränsa den totala mängden antibiotika genom att förkorta kuren om man får ett snabbt behandlingssvar. Dock bör man behandla några dagar efter att man känner sig frisk och såklart ska man alltid följa sin läkares rekommendation i det enskilda fallet. Sorry för långt svar, hoppas jag inte förklarat för rörigt. 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv