Vår skyldighet att rösta

Den 9:e september är det valdag och igår startade förtidsröstningen. Vi har alltså nu över två veckor på oss att läsa på och lägga vår röst. Jag ber er att komma ihåg hur viktigt det är att rösta och jag hoppas att ni alla tar ert ansvar som en demokrati.

Du som inte vet vad du vill rösta på ännu kan läsa mer och göra test på valkompassen.se. Där kan du testa dina åsikter mot partiernas i alla tre valen.

Jag får, som ni vet, inte rösta i riksdagsvalet. Men i kommunvalet kommer jag att rösta på Miljöpartiet och vad gäller landstingsvalet känner jag mig fortfarande osäker då det var väldigt jämnt. Jag fick faktiskt runt 50% på nästan alla partier, så det känns som att det blev väldigt spridda skurar. Jag får fortsätta läsa på innan jag bestämmer mig.

Till dig som tänker rösta på Sverigedemokraterna. Jag förstår att partiet lyfter frågor som du tycker är bra och jag förstår att du vill lägga din röst där av flera anledningar. Jag själv håller med SD i många frågor. Men de har åsikter som jag bara inte kan förstå att man kan sympatisera med i Sverige 2018. Hur kan man vara okej med det bara för att “deras andra åsikter är bra”? Hur kan det vara en värld vi vi leva i? Jag ska försöka hålla mig saklig och konkret nu. Hade kunnat skriva mer om det här, men här kommer tre punkter till varför jag tycker att man inte ska rösta på SD:

– Deras klimatpolitik hamnar i botten av alla riksdagspartier (enligt bedömning av Naturskyddsföreningen) och de satsar flera miljarder mindre på miljön än andra partier.

– De vill inskränka aborträtten.

– De är emot adoption av samkönade och insemination av ensamstående. (De är dock oense om detta inom partiet och kan komma att skriva om denna punkt efter valet. Men just nu är det där de står).

 

Är man verkligen okej med dessa punkter endast för att man är orolig över exempelvis invandringspolitiken, segration och välfärden? Särskilt nu när flera andra partier också diskuterar dessa frågor. Jag hoppas att ni som har tänkt rösta på SD har dessa punkter i beaktning och verkligen läser på var de står inom alla områden och inte bara er hjärtefråga.

 

Som sagt. Jag ber er alla att utnyttja rätten att rösta och att påverka. Det är vår skyldighet. Oavsett vad du röstar på så hoppas jag verkligen att du röstar!

 

Jag när det var val förra gången, för fyra år sedan. Då tyckte jag att nästa val 2018 var såååå långt fram. Men nepp, det var tydligen bara en ögonblinkning bort. Haha.

 

169 gillar

Comments (137)

 • Ribecca

  |

  En annan sådär “underbar” anledning till att inte rösta på SD är att de tycker att det är helt okej för en barnmorska att neka någon en abort… Jag förstår inte alls hur mycket de har emot kvinnor och deras frihet! Blir ledsen på riktigt.

  Reply

 • M

  |

  Det är skrämmande hur vissa är beredda att ge upp sina rättigheter för att de hatar invandrare så mycket 🙁

  Reply

  • Lisa

   |

   Jag hatar inte invandrare men jag vill bli av med packen och det finns många mer än jag. Om du vill leva i ett samhälle som är en krigszon be my guest men det kanske inte alla vill.

   Reply

   • Josse

    |

    “Vill bli av med packen” usch! Asylrätten diskuteras nu av flera andra partier än Sd, och alla partier (kanske undantaget v, har inte koll på dem) är överens om att vi inte Ska gå tillbaka till samma migrationspolitik som var innan dom satte in nödlagen utan att en ny lag ska träda i kraft.

    Att rösta på Sd som kvinna är för mig helt obegripligt eftersom dom vill ge barnmorskor rätten att vägra göra abort (det ingår i yrket, hur skulle det vara om jag vägrade betala fakturor när jag utbildat mig till ekonom? Jag skulle ju bli av med jobbet), de vill minska aborträtten till 12 veckor istället för 18 veckor, många vet inte att de är gravida i vecka 12. I deras partiprogram står det att män och kvinnor har olika essenser Och i p1 svarade Jimmy Åkesson i en utfrågning vad dessa essenser är med att “män och kvinnor har olika intressen, kvinnor kan till exempel föda barn, det kan inte män, när man försöker få kvinnor att bli män så är det farligt” parafraserar lite men intervjun finns dels på ekots Instagram samt på p1 i sin helhet, med andra ord så hör kvinnor inte hemma i manliga yrken (vilket är en till grej sd inte kommer jobba för, jämlikhet i antalet män och kvinnor bland typiskt manliga och kvinnliga yrken) och ska egentligen bara föda barn. För att inte tala om att de vill inskränka rätten för samkönade par att adoptera och inseminera, SAMT Alla vidriga uttalanden som sd-toppar (som tillåts sitta kvar på sim post) gjort om kvinnor och hbtq-personer. Så förutom deras syn på invandrare är det också fruktansvärt vilken syn de har på kvinnors rättigheter och hbtq-personers rättigheter.

    Reply

   • Kattanatta

    |

    Bli av med packen?? Jag hoppas att du menat SD och inte generaliserar “invandrare här”? SD har statistiskt sett fler medlemmar med kriminell bakgrund än gruppen “utomeuropeiskt födda”. OM det är kriminella du menar med pack alltså. Förtydliga gärna annars vad du menar.

    Reply

   • Matilda

    |

    Ännu en opåläst människa. Läs på så ser du statistik över brott begådda av svenskar och av det du kallar “packet”.

    Reply

    • Mariam

     |

     Såna som du är vidriga Lisa 🙂 Tänk lite mer på vad du tillför samhället istället för att sitta och låta fingrarna ilsket slå på tangentbordet. Har du varit på ett häkte? Har du arbetat på en anstalt? En kriminell person kan vara född precis i vilken vrå som helst av världen? Förstår du på fullaste allvar inte att kriminalitet ofta härstammar från utsatthet och misär snarare än olika länder. Att dessutom inskränka så många andra gruppers friheter och mänskliga rättigheter genom att rösta på SD för att ”du inte hatar invandrare men vill ha ut packet”, tvi.

     Reply

 • L

  |

  Det här känns för mig inte okej. Du anser att vi är skyldiga att rösta men inte på Sverigedemokraterna. Vi har demokrati i det här landet och har då möjlighet att få rösta på det vi anser vara rätt. Jag antar att du med det här inlägget vill få människor att inte rösta på Sverigedemokraterna eftersom du tros ha inflytande nog för att kunna bestämma. Jag tänker rösta på Sverigedemokraterna och det har jag gjort sedan jag blev röstmyndig. Du skriver att de satsar mindre på klimatet än alla övriga partier men vad vet du om de kommer ändra den? Och om du ärligt talat anser att Socialdemokraterna och Moderaterna har bidragit med något bra till vårt samhälle så är du väldigt världsfrånvänd.

  Varför ser du inte på filmen om Socialdemokraterna och filmen om Vänsterpartiet och skriver inlägg efter det? Eller är det enbart Sverigedemokraterna du hänger upp dig på?

  Reply

  • Egoina

   |

   Man ska rösta på det partiet man vill rösta på. Men jag vill uppmana folk till att ta reda på var de står i alla frågor och inte endast enskilda frågor och fråga sig själv om det är ett Sverige vi vill ha. Sen gör jag tydligt att JAG inte tycker att man ska rösta på SD. Jag precis som du har rätt till min åsikt och att uttrycka den. Vi lever i en demokrati och jag hoppas att alla som kan rösta röstar. Är du säker i ditt val är det bra, men jag delar inte samma åsikt.

   Reply

   • L

    |

    Men varför behöver du tala om din åsikt här? Som bloggare och influencer så skriver du ju här för att du vill att fler ska gå i dina fotspår och inte rösta på Sverigedemokraterna. Du hade ju kunnat behålla åsikten för dig själv eller hur?

    Reply

    • Egoina

     |

     För att kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och naturen är frågor jag bryr mig om.

     Detta är ingen objektiv blogg. Jag skriver om mina åsikter och mitt liv. Vore konstigt om jag inte fick uttala mig om vissa saker. Varför skriver du dina åsikter på denna stora blogg om du menar att man ska hålla sånt för sig själv?

     Reply

    • Ellen

     |

     Varför ska Egoina “behålla åsikten för sig själv”?? Det är hennes blogg där hon har rätt att uttrycka det hon vill. Dessutom skriver hon detta inlägg väldigt diplomatiskt så förstår inte vad du anser är stötande???

     Reply

     • Lina

      |

      L. Nazisterna i Tyskland, med Hitler i framkant, var demokratiskt inröstade.

   • Sarah

    |

    Du får pengar för att skriva detta inlägg, speciellt att skriva i en negativ ton om SD. Tro inte på allt ni läser på bloggar 🙂
    Rösta på det som känns mest rätt för er skälva, låt ingen annan påverka ert val.

    Reply

    • Egoina

     |

     Va? Av vem då?? Nej, jag får inga pengar för det här.

     Reply

  • Julia

   |

   Till L: Sverigedemokraterna är ett högerpopulistisk parti som inte respekterar fundamentala demokratiska egenskaper så som jämlikhet och pluralism. Detta är fakta (googla demokrati och högerpopulism). Har du kollat hur det ser ut i andra europeiska länder där motsvarande parti har vunnit makten? Till exempel i Ungern? Yttrandefriheten och tryckfriheten begränsas, universitet läggs ner, demokratin urvattnas. Dessa “åtgärder” är ett direkt hot mot vårt demokratiska samhälle.

   Och angående dig påstående att Sverigedemokraterna kanske “ändrar sig” i klimatfrågan… har du inte hört Jimmie Åkessons uttalande om klimatet? Att som partiledare gå ut och direkt förneka effekterna av klimatförändringarna är otroligt oprofessionellt och kränkande, speciellt när så många människors livssituationer har påverkas som en direkt konsekvens av klimatförändringarna.
   Att inte respektera och värna om demokratin och de rättigheter den gett oss kan bevisligen leda till förödande konsekvenser (till exempel förintelsen), för vad skulle alternativet vara? En sluten stat med enmannsstyre? Att makten går i arv? Har svårt att se hur det skulle gynna ens Sverigedemokraterna.

   Reply

  • Sandra

   |

   Vad spelar de för roll om de ”kanske ändrar sig i miljöfrågan”? De har ju noll miljöpolitik just nu, så bara där går de helt fetbort.

   SD driver inte en seriös politik tycker jag. Hur kan det tex stå i deras partiprogram att de vill sänka pensionärsskatten, när de bara förra året röstade ner ett förslag om just sänkt pensionärsskatt? Deras högt sittande politiker uttalar sig i skrämmande ordalag om homosexuella och transpersoner. Jag förstår bara inte hur allt detta kan kännas ok bara för att man gillar deras invandringspolitik.

   Men givetvis får man ju tycka som man vill. Och man går och diskutera, får vara oense. Och inte minst så är det väl ändå helt rimligt att Regina på sin helt egna plattform luftar åsikter som är viktiga för henne. Både för henne och många andra (inklusive mig själv) är det viktigt att Sverigedemokraterna får så lite makt som möjligt i vår politik på alla nivåer.

   Reply

  • ab

   |

   >Vi har demokrati i det här landet och har då möjlighet att få rösta på det vi anser vara rätt.

   Hon kan uttrycka sin åsikt, det innebär inte att du eller någon annan måste rösta som hon säger men förhoppningsvis så får ni er en tankeställare.

   >Du skriver att de satsar mindre på klimatet än alla övriga partier men vad vet du om de kommer ändra den?

   Ska man alltså rösta på ett parti utifrån antagandet att de kanske ändrar sig? Jag vill ju känna mig någorlunda säker på vad ett parti står för (dock med förståelse med att ett parti inte kommer att få igenom allt de vill om de inte har ensam majoritet) innan jag går till vallokalen.

   Reply

  • Maja

   |

   Skojar du? Framför allt Socialdemokraterna men även moderaterna har byggt upp det samhälle vi har idag med gratis utbildning, i princip gratis sjukvård, fantastiska semester- och föräldraledighetslagar och ett av världens lyckligaste folk. Din kommentar är helt historielös och bara för att du inte älskar det Sverige våra föräldrar och deras föräldrar byggt upp så behöver du inte bidra till att förstöra det för oss andra.

   Reply

  • Ellie

   |

   L: Men haha alltså att du säger att man ska rösta på SD för att de “kanske ändrar sig om klimatet” är ju absurt. I så fall kan man rösta på vad som helst för de KAN ju faktiskt KANSKE ändra sig i vissa frågor, till det bättre?

   Vi måste prioritera miljön i dagens läge. Det sjuka är att folk sitter och pratar om hur de avskyr slöja och Islam, men om världen GÅR UNDER av klimatkaoset så finns det inga slöjor och religion att bry sig om för vi är ALLA DÖDA. kan folk fucking vakna nu??

   Reply

  • Johanna

   |

   Tack. Precis vad jag tänkte.

   Reply

 • M

  |

  Bra att du tar ställning mot SD! Bry dig inte om de hatfulla kommentarerna (du kommer säkert få fler då de jobbar så). Vi är fler som står upp för det goda, vi som inte är rasister, homofober och kvinnofientliga.
  ❤️🌈

  Reply

  • Lisa

   |

   De jobbar så. Hahaha OKEJ.

   Reply

   • Maja

    |

    Japp det är ju en rätt känd taktik för högerextrema världen över. Om du har missat det kanske det är dags att ta av skygglapparna 🙂

    Reply

 • Malin

  |

  På sikt vill Sverigedemokraterna att enbart personer från våra grannländer i Norden ska kunna få asyl i Sverige, hur sjukt är inte det!? Snacka om att urholka asylrätten som är en grundläggande mänsklig rättighet…

  Reply

 • Sofia - bipolär och fd laestadian

  |

  Tar det du säger om SD i beaktning men vet till 90% att jag kommer rösta på dom iallafall. Har läst igenom väldigt mycket om dom och de punkter du beskriver, och de “fakta” som många delar, är oftast inte fakta utan en av många tolkningar folk gör av det som står. Och vissa saker låter hemska pga att folk vill framställa det så, men när man väl läser på så inser man att det inte alls behöver betyda det en annan menar att det gör. Mycket handlar om tolkningar och många utgår från sin egen och kallar den för fakta. Luddigt skrivet kanske men förhoppningsvis tror jag du förstår hur jag menar 🙂 Tack iallafall för att du skriver om detta på ett bra sätt, inga hårda pekpinnar och glåpord. Tänk så kunde alla göra så 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Jag jämförde många källor (och SDs egna uttalanden och förklaringar) när jag skrev detta inlägg och strök därefter många punkter jag egentligen hade med från början just för att jag inte ville att det skulle bli vinklat eller taget ur kontext. Så förstår vad du menar! Håller uppenbarligen inte med dig, men om du har läst på och känner dig säker med ditt val är det såklart där du ska lägga din röst. Det är hela poängen med demokrati. Tack själv, vi kommer så mycket längre när vi faktiskt kan prata med varandra 🙂 Kram!

   Reply

  • Milla

   |

   “Bortsett från att vi inte anser det vara förenligt med barnens bästa att låta
   samkönade par och polyamorösa grupper adoptera och inseminera samt att det bör vara upp till de religiösa församlingarna själva att avgöra huruvida vigselakten skall utsträckas till att gälla även andra än två människor av olika kön, så skall personer som tillhör någon av de sexuella minoriteterna ha samma rättigheter och skyldigheter som andra.”
   På vilka sätt menar du att detta går att tolka på olika sätt? För mig, som är en kvinna som lever med en annan kvinna, så är det väldigt uppenbart att SD anser att våra eventuella framtida barn på något sätt skulle fara illa pga av barnet kommer att ha två mammor. Denna mening, som är direkt kopierat från SD’s principprogram som går att hitta på deras hemsida, “tolkar” jag som att bara jag lever ett liv som bryter mot heteronormen, inte ska ha samma rättigheter som ni andra. Detta är ingen tolkningsfråga, det är ren och skär diskriminering och bryter mot de demokratiska grunderna. Hur kan ni som röstar på SD tycka att detta är rimligt?

   Reply

   • Lisa

    |

    Jag ser inget fel med deras resonemang. Bara för att ni HBTQ människor finns så innebär inte det att alla anser att det ni gör är rätt. Ni får leva hur ni vill och våra som ni vill men ni får även förstå att många inte är öppna för det.

    Reply

    • Egoina

     |

     Men va… Tycker du att HBTQ-personer ”gör fel”? Och nej, de får ju inte leva som de vill om vissa saker förbjuds.

     Reply

    • ab

     |

     Hur ska de leva och vara som de vill om deras rättigheter inskränks?

     Reply

  • Linda

   |

   Bra att du läser på ordentligt innan du röstar. Har du även läst på om de andra partierna (sd-väljare brukar sprida ”fakta” om dessa också som inte stämmer)? Känner du dig bekväm med att rösta på ett parti vars grundinställning är att människor inte är lika mycket värda, ställer utsatta grupper mot varandra, är emot jämställdhet och vars politik vill göra det sämre för kvinnor, och verkligen känner att det inte finns något annat parti som är ett alternativt, så är det din rätt i en demokrati. Men läs gärna på om samtliga partier innan du bestämmer dig.

   Reply

  • Ellie

   |

   Läs deras partiprogram ordentligt . Det handlar inte om tolkningar, det är inte Bibeln vi läser ok? Politik handlar om att svart på vitt kunna visa hur man vill förändra samhället. SD gör det tydligt och många av oss tycker det är oacceptabelt att lägga all skuld på invandrare, försämra kvinnors villkor, och diskriminera hbtq personer.

   Reply

  • H

   |

   Skulle vara intressant att hör dig förklara varför du tänker rösta på SD och hur du ställer deras politik emot de andra partiernas politik. Varför är SD:s bättre? Vad anser du om deras miljöpolitik? Hur ställer du dig till att de inte anser att alla människor är lika mycket värda? Vad anser du om deras kvinnosyn och deras syn på HBTQ-personer? Ställer du dig bakom den, om inte varför vill du fortfarande ge inflytande till partiet? Alltså hur väger du för- och nackdelar?

   Visst deras partiprogram är snyggt och städat, men hur vill de finansiera sina satsningar, vad är deras grundläggande ideologier och principer. Det är egentligen det som är det viktiga när man röstar. Denna meningen är ex. farlig:
   “Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av
   människor eller för den enskilde individen”

   Reply

 • Emma

  |

  Tack snälla för bra inlägg. Har spenderat så många kvällar med att gråta av rädsla att Sverigedemokraterna ska få flest röster. Mina rättigheter och min frihet som homosexuell kommer i så fall att påverkas och min partner som är invandrare kan få sämre levnadsvillkor och få mer hat än hon redan får. De mest utsatta i samhället påverkas negativt av deras politik, vad de är påstår för dynga. Så fruktansvärt orättvist att människor är villiga att riskera våra rättigheter på det sättet, usch.

  Reply

  • Egoina

   |

   ❤️

   Reply

 • Therese

  |

  Och jag vill uppmana ALLA att INTE rösta på Miljöpartiet. Dels för att Miljöpartiet inte kommer klara sina procent och åka ur regeringen, med all rätt. Dels för Sverige redan är i toppen för bra miljöval. Den lilla mikroskopiska skillnad på att vi i Sverige köper 20% mer elcyklar förbättrar INTE industriutsläppen i Indien tex, som är den riktiga miljfaran. Alla pengar i budgeten som Mp vill tillägna tex elmotorer för båtar, elcyklar osv är pengar vi BEHÖVER I VÄLFÄRDEN. Inte till att subventionera tex vindkraft.

  Håller med dig om att läsa på. Noga. Lyssna på debatter, googla partiernas hemsida, lyssna INTE på Facebook-reklamer, influensers som skriver saker hit o dit för att de läst någon meme om något som nåt parti kanske har sagt.
  Menar inte dig Regina, ditt inlägg var viktigt då det ÄR viktigt att läsa på, skaffa kunskap.

  Jag kan bara hoppas på att vi byter regering innan det är för sent.
  Själv har jag hittat ett parti som passar mig bra. Har bytt parti från förra valet.
  Och det partiet stavas nästan som SD. Men bara nästan för det skiljer en bokstav 😉

  Reply

  • Josse

   |

   Med mentaliteten “varför ska vi göra något när ingen annan gör det” kommer vi inte långt. Sedan ligger Sverige tillsammans med Canada, usa och Australien i topp med störst ekologiskt fotavtryck per person i världen så att vi ligger i topp med vår klimatpolitik är ju tur eftersom om alla i världen levde som vi gör skulle 4,2 jordklot förbrukas. Så ja, det är jätteviktigt att läsa på. Och te.x. höjd flygskatt skulle ju kunna vara pengar som går in i välfärden.

   Reply

  • Lollo

   |

   Måste bara inflika om din kommentar att den riktiga miljöfaran är utanför Sverige:

   Hade alla jordens länder levt efter den nuvarande svenska standarden hade det behövts 3 jordklot för att täcka all resursanvändning. Sverige är har därmed inte gått i mål med klimatpolitiken och har alltså fortfarande arbete kvar att göra. Att vi ”är i toppen” påverkar inte det faktumet. Självklart måste alla jordens länder arbeta för miljön, men det innebär inte att Sverige ”slipper undan” bara för att vi, i relation till andra länder, ligger bra till.

   Jag tänker själv heller inte rösta på MP just i det här valet, men din kommentar nedvärderar miljöfrågan och ställer två viktiga frågor mot varandra. Det ena utesluter inte det andra.

   Reply

   • Therese

    |

    Var inte min mening att nervärdera miljöfrågan, den är superviktig! Men det är ju inte bara mp som står för miljöfrågor, de vill ju bla höja bensin/diesel ännu mera så bönderna inte kan tanka sina arbetsmaskiner = dåligt för miljön såklart. Finns många aspekter i den frågan därför är det viktigt att läsa/lyssna på.
    Och att Sverige är så dåligt när det gäller miljön visste jag inte!! Ska genast googla! Trodde alla fabriker/industrier/båtar med last var det värsta för miljön, inte att just lilla Sverige är så dåligt för resten av världen.

    Reply

    • Alice

     |

     Faktum är att konsumtionen är en BRTYDLIGT större fara/hot än rena utsläpp, och utgör ett större sk ekologiskt fotavtryck. Hade alla levt som i Indien så hade det tex räckt med ett jordklot, trots att Indien har större utsläpp än Sverige. Det är konsumtionen och välfärdsländernas konsumtionstakt som är det absolut största hotet. Sen är det självklart viktigt att alla länder minskar sina rena koldioxid-utsläpp, men detta är lättare att fixa än mycket annat, då en mängd olika energityper är på framfart att utvecklas. Tyvärr tror jag att den enda räddningen är ett helt annorlunda ekonomiskt system än det vi har idag, typ cirkulärekonomi eller likande. Ekonomin måste krascha för att förbättringen ska nås. Hursomhelst så behövs miljöfrågan mer än någonsin i Sverige! Däremot vågar få partier prata om att det är tillväxten som är problemet. Liten parentes men men! //snart färdigpluggad miljöingenjör.

     Reply

  • Matilda

   |

   Jag tycker MP står för bra feågor kring miljön, men det jag faller för är deras politik kring skola, utbildning, sjukvård och äldrevård. Även att de satsar på föreningsliv åt ungdomar, vilket jag anser kan hjälpa många. Hör så mycket hat om MP från folk som blir upprörda över att de inte vill använda fossila bränslen mer, alltså på riktigt hatiska för att de är så upprörda att de om 10-20 år kommer köpa en elbil… Volvo kommer från 2020 bara tilöverka elbilar, så vi är påväg dit ändå.

   Reply

 • Maria

  |

  Jag skulle vilja uppmana att följa @valjarskolan på Insta. Där får vi bland annat lära oss varför dessa valkompasser inte är att föredra.

  Reply

 • Mikaela

  |

  Jag är, precis som du, inte överförtjust av tanken att SD kan kamma hem fler röster detta val. Dock är jag lika orolig för V, galna och verklighetsfrånvända, liksom SD.
  Även om alla valkompasser visar att S är rätt väg för mig får jag tyvärr rösta med hjärna istället för hjärta. Som boende på landsbygden vore det att skjuta sig själv i foten att rösta rött. Det skulle innebära mer inflytande för MP, och sedan skulle vi på ”vischan” gå i personlig konkurs av alla deras nya miljöskatter. Förstår dock att det funkar med MP i städer där det faktiskt finns kollektivtrafik 🙂
  Hur eller hur – älskar att du belyser valet. Det är allas vår plikt att bidra med en röst för det Sverige vi vill ha kommande fyra år.

  Reply

 • Kattanatta

  |

  Bli av med packen?? Jag hoppas att du menat SD och inte generaliserar “invandrare här”? SD har statistiskt sett fler medlemmar med kriminell bakgrund än gruppen “utomeuropeiskt födda”. OM det är kriminella du menar med pack alltså. Förtydliga gärna annars vad du menar.

  Reply

  • Lisa

   |

   De som inte bidrar med något till samhället. De som lever på sociala till exempel. De som bränner bilar. Tiggare. Marockaner som drar runt på stan sent om nätterna. De som ska utvisas men som gömmer sig. Något mer du vill ha?

   Reply

   • Matilda

    |

    Alla svenskar som lever på socialbidrag? Svenskarna som bränner bilar (vilket det varit här av de som de tagit fast), svenska alkoholister som är hemlösa och tigger? Svenska ungdomar som drar runt om nätterna? Självklart ska man göra rätt för sig för att få stanna, men blir så mörkrädd av detta hatiska. Det läskiga är att olika vetenskapsmän sagt att när ett vissy antal år har gått från förintelsen kommer det ligga för långt ifrån för att det ska kännas nära, och så upprepas det igen. Kolla bara på Ungern och Polen. Ska sverige bli ett hatiskt land, både mot invandrare, homosexuella, funktionshindrade och kvinnor?! Har vi inte kommit längre?

    Reply

   • Ellen

    |

    Till Lisa: Tycker det visar på en väldigt obehaglig människosyn att skriva “packen”. Som om vissa inte är värda att finnas till.

    Vad vet du om orsakerna till att en del i Sverige (största delen svenskfödda om vi nu ska prata om nationaliteter) lever på socialbidrag eller varför någon väljer att gömma sig vid ett utvisningsbeslut eller tigger? Ingenting. Bara för att du har privilegier som exempelvis ett jobb och ett medborgarskap i ett välfärdsland med fred, så innebär inte det att du behöver se ned på andra människor som inte har det som du eller att det inte skulle kunna vara du i en alternativ framtid. Vi är alla medmänniskor, glöm inte det.

    Reply

    • Lisa

     |

     Du förstår verkligen inte poängen. Men tur att minst 25 procent av den svenska befolkningen gör det.

     Reply

     • Ellen

      |

      Snälla Lisa snälla snälla snälla, vi lever på den här jorden så kort tid, kan vi inte göra det bästa av den tiden för så många människor som möjligt? Kan vi inte bara låta människor få möjlighet att leva ett drägligt liv? Tänk att vi genom en öppen migrationspolitik kan rädda liv<3 Och att du inte bara skiter i vad andra har för sexuell läggning? Hur mycket angår det dig vem som blir kär i vem? Finns det inte annat att lägga energi på då? Kanske att hjälpa nyanlända ungdomar integreras in i samhället? Snälla, medmänsklighet!!!! Utan den är vi redan förlorade💛

   • P

    |

    Och vart utvisar vi de som är födda i Sverige och faller under de kategorier du beskriver?

    Blir riktigt rädd av tanken av att det finns människor i samhället med dina tankar och värderingar. Hu …

    Reply

   • Ellie

    |

    Då tråkigt att se denna outbildade åsikt. Du borde skämmas.

    Reply

   • Linnea

    |

    Lisa: det finns väldigt många människor med svenska medborgarskap som också lever på socialbidrag och andra bidrag. En del är är fysiskt eller psykisk sjuka eller klarar inte av att arbeta av andra orsaker. Anser du att dessa människor inte heller bidrar till samhället och ska utvisas eller tar vi hand om dem för att de råkat födas här? Själv betalar jag gärna skatt (mer skatt än idag om möjligt) och gör vad jag kan för att alla människor som lever inom Sveriges gränser ska ha en dräglig vardag. Imorgon kan det vara du och jag som behöver leva på socialbidrag. Eller värsta tänkbara, behöva fly till ett annat land och be för att man släpps in och slippa leva under hot och hat.
    Och sist: att använda ordet ”pack” är att avhumanisera människor. Använd inte det ordet tack.

    Reply

    • Linn

     |

     <3

     Reply

 • Robert

  |

  Klart att vi röstar. 😛 Känner på mig att den här tråden kan spåra ur lite. 😛 😉

  Reply

 • Caroline

  |

  För mig är frågor om hur Sverige är ett land i framkant viktigt så att SD vill dra in stödet till Vinnova är för mig galet.
  Även att tex restaurangmat ska få 25% moms igen 😏

  Reply

 • Sara

  |

  Skönt att vi lever i en demokrati och alla får
  rösta på vad de vill. Jag sympatiserar inte med SD men tycker ändå det är lite ”fult” av folk att klanka ner på ett parti som faktiskt har extremt många av Sveriges befolkning (som får rösta) bakom sig just nu… Alla borde få rösta på vad de vill utan att känna skam eller bli skuldbelagda för det, oavsett vilket det än är!

  Reply

  • S

   |

   Fast det är ju inte att ”klanka ner” att säga sanningen? Punkterna som skrivs i inlägget stämmer ju, och jo, jag tycker faktiskt man ska känna skam om man står bakom sånt även om man har rätt att rösta på vad man vill.
   Så länge man inte far med osanningar ser jag inget fult i att markera mot SD. Att många röstar på ett parti betyder inte att det är rätt. Hitler fick också makten i en demokrati.

   Reply

   • Lisa

    |

    Det är en fånig jämförelse. Hitler röstades fram när samhället hade det som svårast – under depressionen. Det fanns varken mat eller arbeten och människor var tvungna att döda sina husdjur eller sina grannars för att ens kunna få i sig någonting över huvud taget. Hitler lovade väldigt mycket och hans ideologi gjorde så människorna fick hoppet tillbaka. Ingen visste vad hans intentioner var utan de ville bara leva. När livet är så drastiskt försöker människor greppa efter alla halmstrån som finns och du är otroligt korkad om du gör en liknelse med SD här.

    Reply

    • Josse

     |

     Men herregud vad tror du vi försöker säga då?! Ingen visste Hitlers intentioner, nej, tror du sd kommer stå på gatan och gapa ut deras intentioner? Räcker det inte att sd från grunden är ett nazistiskt parti som dessutom genomsyras av värdelös kvinno- och hbtq-syn om man läser igenom det ordentligt och lyssnar på vad partitoppmedlemmar gör för uttalanden? Om sd kommer till makten är jag på riktigt rädd för vad som kommer hända med förtrycka folkgrupper i Sverige. Adolf Hitler berättade inte om förintelsen likväl som Jimmy Åkesson förskönar deras politik till rosa moln och regnbågar!

     Reply

  • Maria

   |

   Haha låter faktiskt en hel del som att du sympatiserar med SD… finns också en HEL del fel med ditt tankesätt ”Alla borde få rösta på vad de vill utan att känna skam eller bli skuldbelagda för det, oavsett vilket det än är!” Skulle säga att de som röstade fram Hitler och var medvetna om vad han stod för skämdes rätt så mycket då och än idag, med all rätt 🙂

   Reply

  • ab

   |

   Jag tar inte illa vid mig när partiet jag röstar på får kritik. Hur mycket måste man identifiera sig med SD om man tar det personligt att SD får kritik (och nu var Regina ändå väldigt diplomatisk)? NMR ställer också upp i valet, ska vi också se till att vara extra måna om deras väljares känslor?

   Reply

 • e

  |

  Den här ”vi lever i en demokrati, låt folk rösta på SD”-grejen som folk kör med så fort någon kritiserar de som röstar på SD är så tråkig. Ja, Sverige är en demokrati och vill någon rösta på SD så ska de självklart få göra det. Vad många inte verkar förstå är att en välfungerande demokrati inte bara handlar om att alla ska få rösta på det parti de vill, en välfungerande demokrati handlar om att folk ska kunna ta pålästa beslut. Se på brexit till exempel, många i Storbritannien har ingen koll på EU. Jag har inga problem med att folk röstade för att lämna EU, men jag menar att det inte kan räknas som ett ”fungerande demokratiskt” beslut då många inte hade en aning om vad de faktiskt röstade på. Problemet här är alltså inte att folk röstar på SD, problemet är att många röstar på SD utan att veta vad de står för (annat än i migrationsfrågor). Att folk röstar utan kunskap ser jag inte som ett tecken på en välfungerande demokrati.

  Reply

  • Maria

   |

   +1!!! En sak till som en demokrati innebär är att du förvisso får rösta på vad du vill, men också att andra öppet får kritisera och diskutera ditt val. De två går nämligen ofta hand i hand så vill ni inte ha era åsikter kritiserade kanske det passar bättre med Ryssland eller någon annan diktatur.

   Reply

 • T

  |

  Jag är med dig i mycket av det du säger och skulle aldrig rösta på Sd. Men jag kommer från en liten ort där Sd är väldigt stora. Och jag kan säga som så att jag förstår hur de resonerar. Jag håller inte med men jag kan förstå.
  På vår ort fick vi hösten 2015 ta emot asylsökande så vårt invånareantal ökade med 10%. Skolan, sjukvård och tandvård etc. Gick på knäna. Alltså verkligen på knäna. Jag jobbar inom tandvården och det var många hos oss som under den här tiden brände ut sig och har än idag inte kommit tillbaka. Vi utförde nästan endast akuttandvård på barn under den här perioden och de andra patienterna fick snällt vänta. Vi har inte kommit ikapp ännu och vår kommun håller på att gå under.
  Känslan av att vi inte kan ta hand om våra nya invånare och frustrationen över att man inte får resurser så det räcker tror jag är orsaken till att folk röstar på sd. Missnöje. Och frustration.
  Jag har många vänner som bor i tex Stockholm som inte kan förstå när man säger att vi inte vill att det kommer fler till vår kommun. Jag har till och med blivit kallad rasist av dessa vänner. Det är så långt ifrån vad jag är. Jag tror det är viktigt att vi kan prata om problemen med invandring och migration utan att bli kallade rasister. Att vi pratar om det och börjar förstå varandra är så himla viktigt.

  Reply

  • Tussilago

   |

   Vill bara lämna en kram till dig. Jag hoppas att du inte tar åt dig av rasistkommentarer, du ser bara resultatet av att vi fick in för många människor på en gång.

   Reply

 • Matilda

  |

  Jag vill gråta när jag tänker på SD. Hur kan någon stötta ett parti som inte tycker alla är lika mycket värda? Att man som kvinna kan rösta på SD är för mig obegripligt, våra rättigheter går tillbaka igen, som kvinnor kämpat för i så många år. Usch blir så arg och ledsen att rasister (drar kanske alla över en kant, men de som uttalar sig gillar inte invandrare) ska rösta fram ett parti med övrig politik som är att backa 50 år i sverige, pga deras hat. Väck mig om fyra år när jag hoppas vi blivit klokare

  Reply

 • Maria

  |

  Och vill också säga till dig Regina hur GRYM och imponerande du är för att du skrev detta inlägg, kan bara tänka mig stormen med kommentarer som väntar (och då får vi förmodligen inte ens se de grövsta). Det krävs mod, något många av oss önskar att vi hade mer av. Tack ❤️

  Reply

 • Sigrid

  |

  Bra och viktigt inlägg!😊

  Reply

 • Lisa

  |

  Vad jag anser är inte relevant här. Och det är ingen som förbjuder HBTQ människor att skaffa barn. Alla har bara olika åsikter om det.

  Reply

  • Linnea

   |

   Lisa: du skriver att ”ingen förbjudet HBTQmänniskor att skaffa barn”.
   Hela grejen är ju att SD VILL förbjuda det, vilket betyder att det eventuellt kan hända om de skulle bli stora nog.
   Du kan självklart få ha din åsikt, liksom alla människor, men det är viktigt att tänka på konsekvenserna efter ett val, dvs att din åsikt kan komma att bli verklighet för alla människor i Sverige. Så om du tänker såhär ”jag, Lisa, tycker inte att HBTQmänniskor ska få barn, MEN jag vill att det ska vara tillåtet”. <—- är DET din åsikt, vilket jag tolkar det som, ska du inte rösta på SD.

   Reply

  • Klara

   |

   Alltså det är otroligt viktigt att förstå att politik inte handlar om ”åsikter”, det handlar om planer och handlingar. Att någonting står i ett partiprogram innebär inte bara att partiet ”tycker” det, utan att de faktiskt tänker GÖRA så om de får makten. Därför funkar inte inställningen ”alla får väl göra som de vill, men jag tycker såhär och röstar därför såhär” i politiken. Din röst leder till faktiska lagar och beslut som begränsar och påverkar vad andra människor kan och får göra.

   Reply

 • Emelie

  |

  Jag tycker fan välfärden är så mycket viktigare än rätt till abort i en viss vecka och adoption. Ser hellre bra sjukvård att alla gamla får de bättre och att skolorna blir bättre.

  Reply

  • Linnea

   |

   Emelie: Fantastiskt att det finns partier som arbetar för en bra välfärd OCH vill att människor ska få göra abort i v 18 OCH adoptera. Då behöver man inte välja mellan dessa trots att man tycker frågorna är olika viktiga, eller hur?

   Jag vet att du inte tycker abort och adoption är viktigt men jag vill ändå lägga in ett litet ord: Det är viktigt att man som kvinna får göra ett val om abort tom vecka 18. I vecka 12, som SD anser vara sista chansen till abort, har många som vill göra KUB-test inte hunnit, och därför vet de inte om barnet eventuellt kommer födas med en sjukdom eller missbildning. Det är viktigt att de som önskar ta reda på potentiella sjukdomar hinner göra det och därefter fatta sitt eget beslut om att behålla eller göra abort (upp till varje kvinna att bestämma SÅKLART!). Många vet inte om att de är gravida i v 12 ens. Jag respekterar alla kvinnors val och tycker det är viktigt att man får 18 veckor på sig.

   Reply

   • Emelie

    |

    Så kubtestet är viktigt för att jag ska kunna välja bort ett barn med downs syndrom tex? Så du menar att vi kvinnor ska ha rätt att döda ett barn för att det kanske har en missbildning det i mina ögon är rätt fucked up. Och att hålla koll på mensen eller ta test till och från om man inte har mens är svårt? Jag gillar det sd står för och vill folk ha längre tid på sig för att dem ska ta bort ett barn med ett syndrom så hoppas jag innerligt att det sänks till vecka 12. Är man inte beredd att ta hand om det barn man får ska man inte ha barn ha. Har själv en son med diverse diagnoser och önskar inte bort en enda en av dom även om det är jobbigt stundtals. Men kub test tycker jag är sjukt lika sjukt som att dom forskar på om man kan välja bort barn med tex adhd. Man ska inte skaffa barn om man inte är beredd att ta hand om det oavsett vad. Jag gjorde aldrig kub test för enligt mig kvittar det jag skulle älska honom oavsett.

    Reply

    • Caroline

     |

     Jag tycker också att resonemanget att aborträtten ska gälla till vecka 18 för att kunna göra abort om barnet har downs syndrom eller liknande är jättekonstigt, då är vi ju återigen inne på att människor inte är lika värda. Men däremot tycker jag ändå det är viktigt att få 18 veckor ifall man inte vet om man är gravid, och nej för alla är det inte så lätt att bara ta ett test om man missat mensen, alla har inte regelbunden mens, vissa blir gravida trots preventivmedel likt minipiller som ofta tar bort mensen och liknande. Och att någon ska få vägra att utföra aborter? Det tycker jag är hemskt. Det är viktigt att vi strävar mot att vara ett land där alla har lika rättigheter och skyldigheter, tycker jag, och det står inte SD för.

     Reply

    • Linnea

     |

     Ja jag anser att det är upp till varje kvinna att själv bestämma huruvida de vill gå vidare med en graviditet där barnet eventuellt har en grav missbildning eller en kromosomavvikelse. Med detta sagt vill jag betona att ALLA som föds med diverse diagnoser är i mina ögon exakt lika mycket värda och jag själv arbetar med att de ska ha ett så självständigt liv som möjligt(arbetar på habiliteringen).
     Jag förstår och respekterar ditt val att inte göra KUB, liksom många andra kvinnor(och icke-binära) väljer samma sak. Jag vill dock att människor som ÖNSKAR göra abort och behöver tid på sig att bestämma sig får denna möjligheten, och därför är v 18 enligt mig rimligt.
     Jag vill tillägga att jag lika mycket respekterar att kvinnor som väntar ett troligtvis friskt barn tar ett beslut om abort i v 18. Det är upp till varje människa att bestämma över sin egen kropp.

     Reply

    • Ida

     |

     kubtester används inte främst för att välja bort barn med syndrom som Downs utan främst för att kunna avbryta graviditeter där felen är livshotande, avbryta i vecka 15 istället för att du ska behöva föda fram ett barn som inte kommer kunna överleva.
     sen är det ingen risk att barn med syndrom väljs bort i det stora hela för flertalet syndrom och genfel går inte att upptäcka på ett kubtest.
     må vara en liten fråga men väldigt många är okunniga om hur det faktiskt är med aborter och kubtest.

     Reply

 • Hanna

  |

  Förstår inte hur man kan rösta på ett parti som dessutom representeras av en massa kriminella galningar… Usch, läskigt att det finns så många som är så genomegoistiska att de röstar i ett parti fyllt av hatande människor. Hur ska detta gå…

  Reply

 • Frida h

  |

  Jag är inte förvånad att egoina inte tänker rösta på SD . Dom flesta bloggare och kändisar verkar ha samma åsikt .
  Jag kan inte säga att jag håller med om precis allt som SD står för men det är det enda partiet som man kan lita på när det gäller invandrar-frågan.
  Angående abort eller ej efter vecka 12 så vet väl dom flesta efter 3 månader (missad mens) att man är gravid med alla andra symptom som tillkommer??
  Alla andra länder i europa har fel lag?
  Är det rätt att avsluta ett liv som är såpass utvecklat i vecka 18?
  Jag är inte religös men tänk efter lite!!!!

  Reply

  • Marie

   |

   Frida H: barnet kanske är sjukt och det syns inte förrän ultraljudet i v. 18. Och ja det finns dom som inte vet att de är gravida förrän långt in i graviditeten. Och det kvittar väl egentligen? Det är min rättighet som kvinna att få lov att göra abort till v. 18 utan att någon ska fråga varför.

   Reply

   • Frida h

    |

    Tror inte att abort-frågan är sd-kärnfråga och det kan nog ändras på vissa punkter. Jag tycker dock att man naturligtvis ska få göra abort om barnet är sjukt och inte kan få ett drägligt liv utanför livmodern.
    Som sagt dom flesta europeiska länder utför ej abort efter v 18! Varför skulle inte det fungera i sverige också?
    Otäck syn att man ska kunna avsluta ett liv oavsett utvecklingsstadie. Ingen ide att argumentera om detta, folk har rätt till olika åsikter.

    Reply

    • ab

     |

     Här skriver du:
     >Som sagt dom flesta europeiska länder utför ej abort efter v 18! Varför skulle inte det fungera i sverige också?

     Och längre ner skriver du:
     > Jag tror ändå att om SD- fick bestämma så skulle kvinnor få göra abort efter v18 i speciella omständigheter efter utredning .

     Abort efter v. 18 kräver redan i dag tillstånd från Socialstyrelsen. SD vill sänka gränsen för fri abort till v. 12.

     Reply

  • P

   |

   Vad menar du med att de är de enda man kan lita på gällande “invandrarfrågan”?

   Reply

   • Frida h

    |

    Vart ska man börja?
    Styrande partier har lyckats skapa utanförskapsområden med gängvåld och kriminalitet, sharia-lagar, arbetslöshet,no-go zoner, våldtäkter, barnäktenskap, könsstympning m.m
    Varför ska ”flyktingar” vallfärda genom hela europa för att komma till sverige? Det finns trygga länder i närområdet också. Är saudiarabien, indien, kina m.m rasister /nazister pga att dom inte tar emot välfärdsflyktingar?
    Vakna upp för guds skull!!

    Reply

    • H

     |

     Frida din kommentar väcker många frågor. Snälla berätta lite mer om de här No-Go zonerna, var i Sverige finns områden med barnäktenskap, var det är tillåtet med könsstympning i Sverige, var finns de här områdena med Sharia-lagar?
     Presentera gärna fakta som visar att gängkriminalitet (ex. Bandidos, Hell’s Angels etc.) är ett resultat av invandringen, att våldtäkter bara är något som invandrare sysslar med.
     Vad menar du med välfärdsflyktingar? Och är verkligen Kina, Indien och Saudiarabien bra exempel på länder som Sverige ska identifiera sig med och ta efter?

     Reply

     • Frida h

      |

      Ja , du kanske du kan besöka några av sveriges utsatta områden så kan du nog få en inblick av hur det ser ut? Om inte nyhetsartiklar, rapporter räcker. Det finns paralella samhällen där folk tillåter det jag nämnde. Så det är mycket som behöver jobbas på därför behöver sverige ett parti som säger nej till mer massinvandring på riktigt.
      Det är knappast hells angels eller banditos som är inblandade i alla skjutningar som har varit dom senaste åren. Unga invandrar killar som dör pga inkompetenta politiker .
      Bilbränder ,sabotage, hedersvåld m.m.Måste vara traumatiserande att behöva växa upp i ett sådant område.
      Vad jag menar med välfärdsflyktingar? Är det rätt att ”flyktingar ” transporteras genom hela europa för att hamna i sverige där bidragen är generösa.
      Samtidigt , har vi problem med köer i alla sektorer i samhället.
      Det finns många andra stabila arabländer dit flyktingar skulle kunna vända sig istället men dom tar helst emot folk som är villiga att jobba för sitt upphälle. Samma språk och kultur är ju en fördel också.

     • H

      |

      Frida h:
      Du och jag läser nog olika nyhetsartiklar. Därför får du gärna länka till dina källor som beskriver det du påstår om barnäktenskap, könsstympning, sharia lagar och no-go zoner. Att bara skriva läs tidningen räcker inte. Sen är jag väldigt nyfiken på vad Sharialagar är för något? Hur manifesteras det i samhället?

      Absolut det är inte Hell’s Angels eller liknande som är i bland I gängkrig nuförtiden. Men de har varit! Vad jag vill få fram är att gängkrig är inte något som är unikt med invandring och existerar pga invandring.

      Jag förstår fortfarande inte din förklaring av välfärdsflykting? Är det inte okej att som flykting vilja komma till det bästa landet? Ett land som vill ta emot dem, som kan ge dem samma liv som de hade innan? Ett land där de har en möjlighet att bygga en framtid?

  • Sara

   |

   Jag kan inte tala för alla Frida H men jag kan berätta min historia. Jag gjorde abort i v 17+4 efter att ha upptäckt att jag var gravid bara fyra dagar tidigare. Det kom totalt oväntat och det var en chock som vände hela min värld upp och ner. Jag blev gravid efter ett one night stand (som tyvärr inte visade sig vara en så fantastisk kille) där kondomen gick sönder utan att vi märkte det.

   Under den tiden mådde jag superdåligt på jobb och utbrändheten var nästan ett faktum. Jag märkte inga symptom överhuvudtaget som för mig var reltaterbara till en graviditet. Däremot hade jag klassiska utmattningssyndrom; extrem trötthet, svängningar i humöret, yrsel etc. När min mens slutade komma tog jag ett graviditetstest bara för att vara på den säkra sidan. Det visade negativt. Då bokade jag in en läkartid för jag trodde att något var allvarligt fel med mig, att min stress slutligen gjort att min kropp började ge upp. Väl hos läkaren tog de en massa prover och han undersökte mig, men de kunde inte hitta något så jag fick remiss till en kurator istället.

   Några veckor gick och jag kämpade på. Orolig för att jag skulle gå in i väggen som 24-åring. Men så började det vända. Jag skrev på kontrakt för ett nytt jobb och saker såg ljusare ut.

   Så kom jordbävningen. Inne på Mcdonalds toalett tog jag ett nytt graviditetstest efter att ha blivit nojig efter att ha pratat med en vän och jag känt ett tvång över att testa DIREKT. Att det var en graviditet var otänkbart – jag hade ju ett negativt test sedan tidigare och ett läkarbesök som inte visade på något. Stickan visade ”gravid”

   Jag sprang från jobbet den dagen för att hinna till Drop in hos gynekologen och göra ett nytt pålitligt test, hos någon som verkligen har koll. Det enda som gick genom mitt huvud var ”Det måste vara ett fel, jag kan kan inte få barn nu”

   Men, det var inte fel. Det var rätt. Jag var gravid och jag hade inte många dagar på mig för att en abort skulle vara möjlig, om den ens var det.

   För mig hängde hela min framtid på den artonde veckan. Jag grät av lättnad när jag fick veta jag fick göra en abort efter att ha fått vänta en evighetslång helg för att få göra ultraljudet som var den slutgiltiga domen om hur långt gången jag var.

   Jag ville ha barn när jag själv väljer det, när barnet är välkommet och älskat. När jag är redo. Med en person jag litar på.

   Jag fick min abort och barnmorskorna var de finaste personer jag varit med om. De gjorde en enormt svår upplevelse hanterbar.

   För hela sjukhusvistelse betalade jag 150kr. 150kr för att få lov att forma min egen framtid.

   För mig är sänkningen av abortgränsen personlig. Det gör mig så innerligt förbannad att de ska lägga sig i varje enskild kvinnas val. Mitt liv hade sett helt annorlunda ut om SD hade styrt då.

   Men jag fick forma min egen framtid. Bestämma över min egen kropp. För det är jag evigt tacksam. Så, det är inte så att alla vet att man är gravid vid 18 veckor. Det är inte heller så att man är dum i huvudet för att man inte vet det.

   Jag hade en jävla otur. Otur som jag inte önskar någon. Men om ni har sådan jävla otur så hoppas jag att vi alla röstat smart i detta val. Så att ni också får ett val för er framtid.

   Reply

   • Frida

    |

    Jag förstår att du har gått igenom en fruktansvärd upplevelse men frågan är ändå om det är rätt att avsluta ett liv som är i vecka 18?
    Det finns ju adoption också. Jag tror ändå att om SD- fick bestämma så skulle kvinnor få göra abort efter v18 i speciella omständigheter efter utredning . Det är ju inte deras kärnfråga så om det tas upp mer så kan det nog utvecklas lite.
    Jag tycker generellt att folk har en lättvindig syn på abort och människoliv . Kanske man kan satsa mer på utbildning och beteendemönster för att undvika katastrofer . Bra att frågan lyfts iaf.

    Reply

    • Linnea

     |

     Frida: vi har väldigt skilda meningar i denna fråga.
     Du ”tror att om SD fick bestämma skulle kvinnor få göra abort i v 18 i speciella omständligheter efter utredning”. Det är inte en fråga om att TRO saker här. Abort är kanske inte deras kärnfråga, men dom gör det klart att aborträtten ska sänkas till v 12, punkt.
     Vad menar du med att man borde satsa på utbildning och beteendemönster för att undvika katastrofer? Menar du att kvinnor ska ”utbildas” i att inte ha one night stands med främlingar eller att gå på kurs för att lära sig bryta beteendemönster som KAN leda till oönskad graviditet? Dvs du menar att kvinnor inte själva ska få ha sex med vem de vill när de vill?
     Är MYCKET nyfiken på vad du menar för det låter för mig helt orimligt! Och en annan sak, du tycker alltså man ska föda fram barn man inte vill ha för att sedan adoptera bort det, istället för att man ska göra abort?

     Reply

     • M

      |

      Kan verkligen inte köpa argumentet om att “annars finns ju adoption som alternativ”. Det är SVÅRT att få adoptera, den är en lång process som kostar massor av pengar och ställer väldigt mycket krav. Dessutom är det lika mycket en etisk fråga som den om abort. Det är inget man “bara kan göra”, men det är kanske lätt att tänka så när man själv inte är insatt.

     • Frida h

      |

      det finns många preventilmedel som kan förhindra graviditer så behöver nog inte diskutera detta här. Google is ur friend.
      Tycker det är lite skrämmande hur lättvindigt du och många andra ser på ett liv som har nått vecka 18 där fostret redan ser ut som en minibebis med fingrar och kan gäspa.
      Varför inte adoptera till någon som inte kan få barn tex.

    • H

     |

     “Det finns ju adoption också”
     Vill bara upplysa om adoption inte är tillåtet i Sverige, så det finns inte alls som alternativ. Sen vill jag bara poängtera Linnea nedan skriver: Politik handlare inte om att tro eller hur du vill att SD ska göra. Det som de framför som sin åsikt är sånt de kommer att inför om de får makten.
     Varför är det mer rätt att avsluta ett liv i v.12 men inte i v.18? Fostret överlever ändå inte utanför livmodern.
     Sen är det bra att ta i beaktande att aborter kommer att utföras efter v.12 oavsett om det är tillåtet eller inte. Att sänka abortgränsen till 12 veckor innebär att man berövar kvinnor rätten till säker vård.

     Reply

 • Emilia

  |

  Skulle aldrig rösta på ett parti som vill inskränka aborträtten eller som inte respekterar att människor är olika. Jag vill att mina eventuella barn ska få växa upp i ett samhälle där de själva får bestämma vem de ska älska utan att diskrimineras och har rätt till sina egna beslut om sin kropp.

  Reply

 • Johanna

  |

  Jag tänker också rösta sverigedemokraterna. Punkterna du skriver om kan du hitta i andra partiprogram också, bara så du vet! Och att rösta på sverigedemokraterna innebär ju inte att dom kommer få igenom precis alla grejer i hela sitt partiprogram för så fungerar inte den svenska regeringen. Vilket jag är förbannat glad över nu när S, MP och V suttit. För då hade vi haft bra mycket mer problem än vad vi har idag. Tack vare den regeringen kommer många av våra föräldradagar högst troligt bränna inne då pappan till mina barn inte har ett jobb som han kan ta ledigt ifrån i tre månader, vilket bara påverkar våra barn. Han tjänar lika mycket som mig så det handlar inte om jämställdhet eller inte. Det drabbar BARA våra barn som sagt, det gör inte vårt förhållande mer eller mindre jämställt. Hade Miljöpartiet fått bestämma så hade jag inte kunnat jobba alls, för då hade jag inte kunnat ta mig till mitt jobb då det inte finns kollektivtrafik härifrån till mitt (eller min mans) jobb. Eller jo, men då hade jag fått åka ungefär 3-4 timmar innan jag börjar jobba och samma sak för att komma hem. Skulle jag då samtidigt jobba heltid är det inte svårt att räkna ut att det inte går ihop med vår barnomsorg. Det finns absolut vissa saker i SD som jag inte håller med om, exempelvis att samkönade par inte ska få skaffa barn, men det finns mer i dom andra partierna som gör att jag inte vill eller kan rösta på dem. För mig är det viktigare att vi ser att Sverige har problem här och nu. Hade inte pressen från SD funnits vet jag på riktigt inte var Sverige hade varit idag. För det är ingen hemlighet att ALLA de andra partierna har tagit förslag rakt av från SD under åren.

  Reply

  • Emelie

   |

   Jag kommer också rösta på Sd. Men du kan va förändra ledig som arbetslös de var jag 👍

   Reply

   • Amanda

    |

    Läste du ens Johannas kommentar Emelie?

    Reply

  • P

   |

   En fråga av ren nyfikenhet: varför ska du rösta på sd då? Är det endast på grund av att du ogillar de andra partierna?
   Du behöver inte svara om du inte vill såklart, men då det för mig känns helt ofattbart att missnöjesrösta på det sättet så försöker jag verkligen förstå tänket bakom

   Reply

   • Johanna

    |

    Det är för att jag tycker att det bara är Sd som vågar ta krafttag gällande invandringspolitiken. Massinvandringen som skedde har skadat Sveriges välfärd något helt extremt. Menar inte att vi inte ska hjälpa människor, absolut inte. Men att ta in så många nya människor och inte öka platser inom vård, skola och förskola är samma sak som att pissa på det svenska folket i mina ögon. Helt plötsligt ska barn akutinskolas och gå före i kön, jag kan inte ens få en telefontid till min vårdcentral när mina barn är sjuka och när jag sökte förskoleplats när min äldsta dotter föddes kunde jag inte få plats på någon av de tre jag önskade trots att hon inte skulle börja förrän hon var 1 år och 8 månader. Hade inte mina föräldrar haft varandra hade de inte haft råd att bo någonstans nu när de blir pensionärer trots att de slitit röven av sig och jobbat heltid under hela sina arbetskarriärer.
    Jag säger inte att det bara är flyktingar och utlandsfödda som skapar trubbel i samhället men gängkrig och gruppvåldtäkter hörde jag aldrig om förr. Skulle säga att det handlar om ett klent rättssystem i samband med ett misslyckat integrationssystem samt att olika kulturer kanske påverkar varandra, ibland positivt men ibland faktiskt också negativt. Det är inget jag vill blunda för länge. Invandringen har gett oss så otroligt mycket fantastiskt men det har också skapat problem. Vilket inte är den enskilda människans fel. Jag har läst på om de flestas valprogram och gjort åtskilliga valkompasser, jag sympatiserar mest med SD. Inte till 100% men jag tror inte det finns någon som håller med ett enskilt parti till 100, eller, det finns säkert men jag skulle säga att det är ovanligt.

    Reply

  • Jj

   |

   Rösta på KD istället om föräldraförsäkringen och familjens rätt att bestämma själv är viktig för dig.
   Läs på och se om KD kan vara ett alternativ för dig istället för att sympatisera med ett parti med rasister och nazister. Ebba Busch Thor är grym!

   Reply

  • Jenny

   |

   Alltså förlåt, men det där om att pappan till dina barn inte har ett jobb som han KAN ta ledigt från stämmer inte alls. TACK vare de föräldraledighetslagar vi har i Sverige så KAN och FÅR alla föräldrar faktiskt vara föräldralediga. En arbetsgivare kan inte neka en anställd föräldraledighet. Om pappan till dina barn däremot upplever att han inte kan vara ledig, det är ju någonting helt annat. Ni är ju förstås också fria att tycka att varje förälder ska ha rätt att själv bestämma om de vill eller inte vill vara föräldralediga, men det är ju också något helt annat än det du skriver ovan, som faktiskt är en ren och skär lögn.

   Av din kommentar nedan att döma verkar det inte riktigt heller som att du är förmögen att reflektera logiskt över varför samhället ser ut så som du beskriver det. Du verkar dra stora slutsatser av bristfällig information och det är verkligen beklagligt, för det verkar vara ett vanlig förekommande problem hos personer som väljer att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Men det är såklart inte ditt eller andra SD-väljares fel, utan felet är ju att Sverigedemokraterna är ett parti som inte för logiska resonemang kring varför vårt samhälle ser ut som det gör.

   Reply

   • Johanna

    |

    För det första, att du sitter och kallar mig lögnare, att jag inte är förmögen att reflektera logiskt osv osv säger faktiskt mer om dig än om mig. Att du tror att du känner mig och min familj bättre än vad vi gör själv för att vi väljer SD, att du totalt dömer ut oss säger också bara mer om dig.. det finns MÅNGA jobb där man inte kan ta föräldraledigt alls. Min man har eget företag och det skulle gå i botten och göra honom arbetslös om han var borta i tre månader. Det skulle inte vår familj klara av, vi kan inte leva på en lön, det skulle än en gång bara drabba barnen. Bönder kan inte heller ta föräldraledig och det finns fler yrken. Så lägg ner ditt snack och acceptera att alla har vi olika utgångspunkter. Min man var hemma med vår äldsta dotter för då såg hans arbetssituation inte likadan ut. Så att du dömer ut och skuldbelägger människor som faktiskt inte har möjlighet att vara föräldralediga gör dig faktiskt till en riktigt elak och enkelspårig människa! När jag pratat med vårdcentralen och även vänner jag har som jobbar på akutmottagningar mestadels i den regionen jag bor i berättar dom att trycket ökat med massinvandringen, det var så många sjuka människor på kort tid, och jag själv jobbar inom barnomsorgen. Men jag antar att enligt dig är jag nazist också… trötta mig..

    Reply

    • Jenny

     |

     Problemet är att det du skriver i din första kommentar inte är sant. Din man har rätt att, och kan således, vara föräldraledighet. Det gäller även om han är egenföretagare. Sen förstår jag verkligen att det finns en problematik i att vara föräldraledig om man driver ett eget företag. Precis som att det finns en problematik för den som är lantbrukare att vara föräldraledig (mina föräldrar är lantbrukare så vågar nog ändå påstå att jag inte är så enkelspårig som du nog gärna vill tro). Vill inte på något vis skuldbelägga någon och tycker också att den som gynnas av att ändra nuvarande fördelning av föräldraledigheten ska rösta på det parti som förespråkar den mest gynnsamma ändringen (men det är ju som sagt, något helt annat).

     För att bemöta det där om logiskt tänkande (vilket såklart var en oskön och osympatisk kommentar av mig) – Av det du skrivit än så länge så framgår det att du och många du pratat med upplever att det föreligger ett antal problem som orsakats av en så kallad massinvandring. Vilket också är vad Sverigedemokraterna menar. Du, i likhet med Sverigedemokraterna, verkar göra antagandet att om den så kallade massinvandringen upphör så kommer problemen du nämner också att upphöra. Min poäng är att det inte är logiskt att tänka så.

     För och ta sjukvården som ett fortsatt exempel: Anledningen till att vårdköerna ser ut som de gör handlar om att vården är ineffektiv och inte anpassad efter hur vårt samhälle ser ut. Ett samhälle som växer organiskt, som växer pga invandring och där allt fler lever längre. Det är också ett samhälle som står inför nya utmaningar i form av att allt fler människor lever ohälsosamt, bakterier blir resistenta, ny teknik och forskning gör att vi kan behandla sjuka personer längre etc. etc.. Allt det här sätter press på sjukvården, som tyvärr inte är redo för att möta de utmaningar som finns här och nu eller de som kommer om 1, 3 eller 5 år. Det är ologiskt att tro att en ineffektiv sjukvård kommer att botas av att vi stoppar invandringen till Sverige. Jag vill dock understryka att en minskad (eller helt upphörd) invandring absolut kan vara en åtgärd att vidta om man vill skapa förutsättningar för att omfördela resurser och dessutom skapa mindre akuta påfrestningar (bör såklart då även nämnas att det såklart finns andra åtgärder som man skulle kunna välja att göra, dvs minskad invandring är inte det enda alternativet). Det kommer dock ALDRIG att kunna lösa problematiken med att vården är ineffektiv.
     Så om vården och vårdköer är din hjärtefråga – ställ dig då frågan vad SD kommer göra för att skapa en effektivare vård? Om det enda svaret du hittar på den frågan är att stoppa invandringen till Sverige, då kanske inte SD är rätt parti för dig att rösta på.

     Reply

     • Johanna

      |

      Ja fast för oss innebär ju dom lagar och regler som finns många av våra föräldradagar kommer bränna inne. Det är inte problematiskt för min man, det är OMÖJLIGT, eftersom det sätter hela vår framtid på spel. Vi har tillsammans valt att skaffa barn och då borde vi få bestämma själva hur mycket och vem av oss som ska vara hemma. Att skapa jämställdhet mellan kvinnor och män genom att tvinga och förstöra för andra är för mig helt ologiskt! Vad jag menar med min kommentar, vilket jag tycker framkommer rätt tydligt är att jag inte lägger skuld på den enskilda människan, jag förstår att vi behövde hjälpa. Men att bara forsa in människor och sen bara klappa sig själv på axeln och lämna dom och samhället åt sitt öde, DET tycker jag är fel. Jag säger inte att du har fel i vad du säger om vården. Men jag vet att för 2-3 år sedan så hade jag inte samma problem med att få vård som idag. Massinvandringen har varit en enorm tyngd för vårt samhälle. Det går inte att förneka. Vårt land går på knäna och jag är inte redo att bara lämna vår fina välfärd till sitt öde. Jag kommer rösta SD precis som jag gjort de senaste valen, men i år kommer jag rösta SD i alla tre val. Jag har aldrig känt mig så säker som nu på att det är rätt. Jag hatar inte människor som har utländsk bakgrund. Däremot tycker jag att landet behöver ta ett krafttag mot helt sjukt mycket. Som jag sa, vårt rättssystem, integration, skolor, vård, förskolor, tandvård, poliser. Såg att någon skrev att de gråter för att SD får så mycket röster, men jag gråter vid tanke på var vårt land är på väg. Jag kommer inte svara på fler kommentarer nu. Jag ser fullständigt och absolut vad du menar. Jag håller inte med till fullo och jag kommer rösta SD och du något annat, och det är ju fint att vi kan det helt enkelt! Jag tycker att det är spännande att diskutera, men någon lösning kommer vi nog aldrig komma fram till tillsammans. Agree to disagree helt enkelt 😊

     • Angeliqu

      |

      ”Den så kallade massinvandringen”? Öppna dina ögon! Eller fortsätt blunda och se med häpnad vårt land falla isär om några år. Trots att jag själv inte röstar på SD är jag så otrooooligt trätt på att se hur dömande människor är mot folk som gör det, istället för att välja att lyssna, visa respekt, och inse att SD och dess väljare inte bara består av monster, de har saker som de vill förändra för vårt lands bästa, sånt som även skulle gynna människor som idag behandlar dem som avskum.

     • Jenny

      |

      Jag håller egentligen helt med dig om allt det du skriver, men är inte på något vis övertygad om att SD är rätt parti att ta ansvar för landet Sverige och vår välfärd. Min och många andras rädsla är förstås att ökat inflytande för SD kommer innebära en rejäl försämring av välfärden i vårt samhälle. Men det mest allvarsamma är ju förstås att det som grädde på moset också finns en mycket stor risk för att SDs i mångt och mycket väldigt problematiska (och egentligen helt vidriga) människosyn kommer spegla samhället mer och mer i takt med att de får ökat inflytande. Du behöver ju bara läsa kommentarsfältet här (som trots allt håller väldigt god ton) för att förstå att många SD väljare (självklart inte alla) gärna pekar ut vissa folkgrupper och belastar dessa för de problem vi har i samhället. Eller alla de som inte verkar tycka att det är viktigt med jämställdhet, hbtq-rättigheter etc etc. DET är anledningen till att så många är rädda och ledsna över att ni är så många som genuint verkar vilja att SD ska få ökat inflytande. Om kommentarerna här inte räcker för att du ska förstå vår rädsla, då rekommenderar jag dig att spendera en timme eller två på att läsa valfritt forum på Flashback. Om den människosynen som framkommer klart och tydligt där blir allt mer normaliserad i vårt samhälle, då är jag övertygad om att ni är många som kommer ångra att ni valde att lägga er röst på SD.

      Jag håller som sagt med dig om att vårt samhälle står inför stora utmaningar och jag är därför också väldigt glad över att vi faktiskt har många politiker och politiska partier som varit lyhörda och inte minst anpassat migrationspolitiken de senaste åren för att skapa bättre förutsättningar för att satsa på välfärden i Sverige.

 • Bella

  |

  Hej!

  Tack för ett bra och viktigt inlägg!
  Jag kom till Sverige som 3åring med min familj -92 som flyktingar från forna Jugoslavien. Vi hade det fantastiskt i hemlandet (hus, jobb, pengar) innan kriget bröt ut. Vi fick bokstavligen lämna ALLT och fly för att rädda våra liv. Vi trodde vi var trygga och säkra i vårt hem, men vi vet ju alla vad som hände sedan… Mina föräldrar fick börja om från början i Sverige. Lära sig språket, förstå den nya kulturen, söka jobb och allt detta medan man bearbetar det trauma man upplevt. Det är enkelt att läsa att man ”flytt från krig” men man kan inte förstå eller greppa det förrän man varit där. Mina föräldrar tog första bästa jobbet i Sverige för att klara sig (på den tiden var socialbidraget schablonbaserat), och pappa började jobba på lager och mamma som montör (tidigare jurist i hemland och civilekonom). Min mamma och pappa var i min ålder när vi kom till Sverige (30) och hade knappt hunnit haft sin examen och jobbat i några år förrän vi kom hit. De trodde att Sverige var bara ”tillfälligt” och att snart skulle vi hem igen. Men det blev inte så eftersom Jugoslavien blev aldrig ”bra” igen (inga jobb, ingen framtid osv). Så vi stannade här. Mina föräldrar hade ingen riktig ork eller chans till omstart så det blev industrijobb för dem (än idag), men för mig och min syster var det hjärntvätt från dag 1 – NI SKA PLUGGA! Jag studerade, tog examen (likaså lillasyrran) och har nu jobbat inom staten i 9 år (som sektionschef nu senast i två år). Jag och min familj är enormt tacksamma för att Sverige tog emot oss, och hjälpte oss överleva, och jag känner mig till viss del svensk. Men jag kommer alltid i mångas ögon vara invandrare eller flykting. Och det är jag ju, egentligen. Och röstar man på SD så är man emot invandrare (eller iaf invandringspolitiken). Och tänk om SD vunnit och kriget i Jugoslavien varit nu – jag och min familj hade inte ens fått kanske komma hit. Vi kanske hade dött. Det är så jävla orättvist eftersom jag valde inte att födas där jag föddes. Jag har nu bott här i 27 år. Jag har gjort allt ”rätt” (plugg, jobb, betalar skatt, är ej kriminell) men ändå är jag en invandrare. Och säg inte ”men vi menar inte såna som dig” för det är bullshit. Vi är alla människor, och var inte så säkra på att Sverige kommer vara tryggt och fritt för alltid. Jag hoppas det men man vet aldrig, man kan inte ta något för givet (särskilt med tanke på hur sjuk världen är på sina håll idag). Och jag och min familj är inte de enda välfungerande invandrarna. De flesta invandrare är välfungerande och icke-kriminella (likaså muslimer). Men pga en idiotisk minoritet (som Sverige själva beviljat uppehållstillstånd till) så drar man alla invandrare med samma kam. Förstår ni hur det känns för oss andra? Så otroligt kränkande och förnedrande!
  Jag förstår att vissa utrikesfödda personer är överrepresenterade inom arbetslöshet, brottsstatistik mm men det är inte det faktum att man kommer från ett annat land som skapar detta. Segregation, socioekonomiska faktorer, orättvisor inom rättsväsende, obearbetade trauman, missbruk samt att vissa personer är IDIOTER oavsett ursprung som detta beror på. Min åsikt är att Sverige överhuvudtaget är rätt flata när det gäller bestraffning, konsekvenser avseende brott. Fängelse här är semester för vissa… och jag som arbetar som sektionschef på AF vet hur svårt det är för vissa grupper att få jobb. Det finns människor som mer än något annat vill jobba men får ingen chans pga hög ålder, fel namn, fel utseende, rädsla osv… och ska vi överhuvudtaget klara av vår välfärd så behöver vi 100 000 personer till per år (invandrare). Lyssna på Mikael Sjöbergs tal (AF’s generaldirektör). Jag säger inte att invandringen och invandringspolitiken är perfekt i Sverige men jag orkar inte längre med att allt skit läggs på utrikesfödda personer. Såsom någon skrev ovan, att vi är ”packen”. Försvinner verkligen alla era bekymmer om ni blir av med oss ”packen”? Så otroligt sorgligt, tragiskt och sårande….

  Reply

  • Egoina

   |

   ❤️

   Reply

  • Frida h

   |

   Tycker det är viktigt att nämna att även folk med invandrarbakgrund röstar på SD för dom kan se problemen som massinvandringen har medfört. SD är inget parti för endast etniskt svenska utan till alla som vill leva i bra och trygg tillvaro. Sedan finns det idioter i alla partier som säger idiotiska saker .

   Reply

   • Bella

    |

    Självklart vet jag om detta, och det är inte så att vi som röstar på andra partier önskar otrygghet, kriminalitet och en ”massinvandring”. Jag är emot bilbränder, våld, gängkrig osv lika mycket som alla andra men jag väljer inte att rösta på ett parti med nazistiska rötter och en ”vi och dem”-syn. Att säga att det är fel på ”invandrare” gör ju att det får mig, och alla andra invandrare som sköter sig att känna sig träffade! Vi alla är emot kriminella och brottslingar, men Sverige borde satsa på att ordna straffsystemen (som är ett SKÄMT mot brottsoffer) och jobba på integrationen (utanförskap, segregation osv).

    Reply

    • Frida h

     |

     Ok, jag tror inte att lösningen är att fortsätta att rösta på styrande partier eftersom att dom har misslyckats totalt med integrationen( och rättsamhället)Tycker heller inte att man ska skuldbelägga nyanlända eller andra invandrare pga detta. Jag skulle aldrig förolämpa eller häva ut mig något till någon som råkar komma ifrån ett annat land.
     Jag älskar att resa och uppleva andra kulturer precis som dom flesta. Många som tänker rösta på sd håller det till sig själva för att slippa förolämpningar och missförstånd.

     Reply

  • Lisa

   |

   Pack är en definitionsfråga som inte var menad till att såra dig eller någon annan. Jag är bara trött på människorna här som bränner bilar och orsakar så mycket förstörelse.

   Reply

   • Bella

    |

    Jag förstår egentligen det, för jag är minst lika trött på dessa idioter men när du (och andra) väljer att kalla invandrare för ”pack” (och ännu värre) så är det självklart att jag samt likasinnade känner sig träffade. En minoritet av invandrare som missköter sig, och därmed dras alla över samma kam. Du förstår väl hur sårad man känner sig? Jag ÄLSKAR Sverige, och kämpar för att dra mitt strå till att göra landet bättre genom att hjälpa till ideellt, betala skatt, sköta mig, donera blod osv för jag och min familj fick en gång i tiden en hjälp som räddade vårt liv. Jag kommer för alltid stå i tacksamhetsskuld till Sverige och svenskar, men jag är inte mindre värd än någon av er bara för att jag inte har svensk etnicitet. SD är ett främlingsfientligt parti, med skev kvinnosyn och hemska familjevärderingar (förutom kärnfamiljen) som jag anser 2018 inte ska finnas i detta UNDERBARA land. Ingen av de andra partierna önskar kriminalitet, massinvandring, arbetslöshet heller…. jag är uppriktigt sagt ledsen över att hat mot en minoritet tar över allt annat sunt förnuft för vissa. Det är fritt att välja vem man ska rösta på, men jag hoppas ni är pålästa och inte endast röstar utifrån okunskap, medias skildring, fördomar och pga en minoritet bestående av kriminella idioter som ingen vill ha nära sig….

    Reply

  • Gabriella

   |

   Tack så jättemycket Bella för att du skriver om din historia! Jag har själv massa vänner från Jugoslavien som kom hit under kriget. Mina vänner är bland de smartaste och mest välutbildade jag känner. Flera av dem sitter på en master. Tyvärr fick inte heller deras föräldrar chans till en ny start här. Det är helt fruktansvärt allt det dem fick uppleva och fortfarande utsätts för idag. Vi behöver fler människor i Sverige om vi ska kunna utvecklas som land.

   Reply

  • Sarah

   |

   Hej Bella!
   Skillnaden på invandrare som kommit till Sverige på 90-talet och 2018 är två helt olika saker. De flesta av er har jobb, lever som svenskar, accepterar den svenska kulturen utan att glömma sina rötter osv. , medan de som kommer som flyktingar nu är helt hopplösa (i de flesta fallen). Jag ser inte flyktingar som kommit på 90-talet som ”flyktingar eller utlänningar” utan mera som svenskar eller hur man skall uttrycka sig för att inte trampa någon på tårna. Kram på sig <3 DU förtjänar att ha de bra och hoppas du känner dig som hemma i Sverige. Ni bidrar ju med bra saker. De som vandrar in nu (unga män som inte har något förstånd i varken huvud eller hjärta är de som ”vi” inte accepterar)
   Inga påhopp tack, bara min åsikt. Vill inte vara elak med min kommentar.

   Reply

   • Bella

    |

    Jag har hört det du skriver från flera (och TACK <3), men när ni använder ordet ”invandrare” så är det många fler än några få idioter som omfattas av denna benämning. Jag håller definitivt med om att integrationspolitiken inte fungerar, men samhället behöver jobba på den istället för att svartmåla invandrare. Nolltolerans mot brott, hårdare straffskala och ev utvisning trots uppehållstillstånd under en viss tidsperiod för vissa grova brott, bättre integrationspolitik, bryta segregation och jobba på att angripa problematiken i förorterna… med mera. Men att rösta på främlingsfientligt parti med nazistiska rötter är inte svaret. Det kommer bara skapa större klyftor, missnöje, vi och dem-kultur… och vem vill ha det så? Och invandrare som kommit hit 2018 är inte endast idioter heller. Jag träffar många fantastiska, underbara, ambitiösa, godhjärtade människor men som inte får något utrymme eller blir sedda för att idioterna tar mer plats. Det är sorgligt och tragiskt…. och jag vet inte om ni minns men när ni skriver att vi på 90-talet är ”annorlunda” än dessa som kommit nu…. läs några tidningsartiklar från 90-talet. Flyktingförläggningen jag och min familj bodde på sattes det eld på av nazister som skrek sieg heil (jag får fortfarande ont i magen när jag känner eldlukt), mina föräldrar blev spottade på av ett killgäng som skrek ”åk hem till ert hemland!” och jag som enda utlänning på förskola fick hålla läraren i handen vid godmorgonsången för andra barn ville inte hålla min hand då deras föräldrar sagt att jag har löss och massa andra sjukdomar. Jag var mobbad, ensam och utstött i flera år för att jag var udda (hade ptsd samt ”passade inte in”) men det vände absolut efter några år. Det jag försöker säga är att ni som säger att det är inte ”sådana som mig” som ni menar… men det gör ni ju. Dessa personer som är här nu är personerna som jag och min familj var på 90-talet. Förvirrade, rädda, kunde inte språket, annat namn, andra kläder, beroende av bidrag trots försök att ta oss ur det…. (självklart ej kriminella, det är ALDRIG försvarbart eller okej!!).
    Jag respekterar egentligen alla människor och åsikter, och oavsett vad jag säger eller gör kommer folk rösta som de vill. Men jag vill ändå försöka nyansera och hjälpa andra att förstå att ”invandrare” är inte av ondo… en del är, men det tillhör att vara människa. Vi föds onda, goda, långa, korta, smarta, dumma osv… men att vara ”invandrare” innebär inte att man är någon ond, farlig parasit. Det innebär endast att vi flyttat hit från ett annat land. Inget annat. Resterande egenskaper är beroende på miljö, genetik, socioekonomiska faktorer, personlighet osv.

    Reply

    • Hannah

     |

     Vill bara säga att den här kommentaren var så jäkla bra och viktig ❤

     Reply

    • Sarah

     |

     Okej, jag förstår helt din kommentar och håller till en del med dig. Du verkar vara en förståndig och go person 🙂
     Usch, vad hemskt att ni hamnat gå i genom allt det! Blir så ledsen 🙁
     Där jag bor, dit det kom MASSOR med utlänningar/invandrare när jag var yngre har inte gått igenom det ni gått igenom, säkert har de känt sig utanför och fått stå ut med en och annan kommentar och händelse men de togs emot med öppna händer eftersom de visade att de verkligen vill passa in. Deras föräldrar kanske gick igenom massa skit, men inte barnen. Barnen lärde sig språket och kulturen i skolan på ett helt annat sätt än nu. Detta var bara min åsikt eftersom jag upplevt dem som bra människor. Har haft många utlänningar i min skola när jag var yngre och har för det mesta bara positiva erfarenheter. Nu är min inställning till ”nya” invandrare helt annorlunda eftersom de inte alls betett sig bra. Skulle vilja påstå att det kom mera familjer förut, nu kommer det män/unga män som har det bättre i eget land. Många har kommit hit bara för nöjesskull och sedan rest tillbaka för att inte de fick som de ville, trodde det skulle vara som att komma till paradiset.
     Jag röstar inte på SD, eftersom jag inte bor i Sverige och skulle inte rösta på motsvarande parti i mitt hemland. Jag står inte på nasisternas sida. Jag vill bara att vårt land är lika tryggt som det varit när jag var liten. Vill mina barn också skall uppleva samma barndom som jag haft. Nu bor jag i en kommun där det bor EN utlänsk familj som har ett eget företag och är riktigt goa!
     Allt bra till dig och hoppas att du och din familj och andra godhjärtade utlänningar aldrig blir utsatta igen.

     Reply

   • H

    |

    “unga män som inte har något förstånd i varken huvud eller hjärta är de som ”vi” inte acceptera”. Vad bygger du detta antagande på? Må vara din åsikt men betyder inte att den inte är problematisk eller främlingsfientlig för det. För det är den.

    Sen tycker jag att du jämför två olika saker. Flyktingar som kom på 90-talet har haft mer än 20 år på sig att integreras till det svenska samhället. Det går inte att jämför med de flyktingar som kom med flyktingkrisen. Det är personer som inte ens har fått permanent uppehållstillstånd än. Hur ska de ha haft en möjlighet att bygga en framtid i Sverige när de inte ens vet om de får stanna?

    Reply

    • Sarah

     |

     Haft 20 år på sig? Nej de hade de inte. De kom i början av 90-talet och föräldrarna/de vuxna började jobba, lärde sig språket via sina barn/deras jobb och det tog inte många år, om ens ett år innan de var som ”vi”.
     De hade en helt annan inställning. Det var familjer och barn som kom. (Iallafall i min hemkommun) och därför upplever jag som 90-talets invandrare som mycket mera godhjärtade och bra invandrare. Jag är också medveten om att det kommer bra människor nu också men hur har det blivit såhär 2016-2018 om det inte är skillnad?? Jag har barn och jag vill att de upplever en lika trygg barndom som jag haft!!
     Jag känner inte mig trygg längre.

     Reply

 • Lina

  |

  Stora ord från någon som för inte alls längesen skrev att det inte var värt att bli svensk medborgare “bara” för att få rösta.

  Reply

 • Caroline

  |

  Jag tycker i alla fall att det är väldigt positivt att ditt inlägg om politik engagerar väldigt många!

  Reply

 • H

  |

  Jag förstår, men ändå så röstade SD nej till lagen som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar. Lagen som kom till just för att vissa kommuner, oftast redan fattiga sådana, fick ta emot rejält mycket fler asylsökande än vad andra kommuner fick ta emot.

  Reply

  • Frida h

   |

   Det är ingen som tvingar fattiga kommuner att ta emot flyktingar och dom får betalt ut av staten.

   Reply

 • Sara

  |

  För mig är en av de viktigaste frågorna medlemskapet i EU. Endast två partier har ju drivit den frågan (V och SD) men nu gick ju V ut med att att de inte längre driver den frågan. Vill inte slänga bort min hjärtefråga när det finns ett parti som kommer ta den. Så tänker jag.

  Reply

 • Anna

  |

  Blir mörkrädd när jag läser vissa av kommentarerna. Helt overkligt hur man kan rösta på SD. Fy fan. Bra skrivet, Egoina!

  Reply

 • Elina

  |

  Wow blir så imponerad över hur många som hjälps åt med att bemöta ”hatkommentarerna”. Det är så många som är grymma på att argumentera och underbygger med fakta och källor och har en god men allvarlig ton. Heja er! <3

  Reply

 • Sara

  |

  Ja, det är verkligen viktigt att rösta. Även viktigt att inte rösta på något bara för att “röra om i grytan”. Det vill säga, exempelvis rösta på SD fast man egentligen håller med L, för att man vill att det skall hända något. Utfallet blir sällan bra när många gör detta.

  Jag kommer absolut inte att rösta på SD och det beror huvudsakligen på deras syn på invandrare. Jag håller med dem i abortfrågan, eftersom 12 veckors fri abort redan är mycket, de flesta aborter, så vitt jag vet, ändå utförs inom det tidsspannet och att en lägre gräns kanske skulle leda till att fler oönskade graviditeter förebyggdes. Det utförs varje år massor av aborter i Sverige, vilket jag tycker är hemskt. Jag vet att många inte delar min åsikt om abort, så jag tycker inte att abort skall förbjudas helt, eftersom många då skulle göra abort illegalt i stället. Men jag tycker att abort skall vara allra sista utvägen och att man verkligen skall tänka efter ordentligt först.

  Reply

 • b

  |

  Läst igenom kommentarsfältet här och blir så sjukt ledsen över hur övertygade de som ska rösta på SD är… trodde att det fanns sätt att nå dem utan att dra in invandringspolitik men tydligen så går det inte för de beter sig alla som konspirationsteoretiker – de vägrar ta in fakta som det egentligen inte går att skapa en tolkning av? så jävla uppgiven nu fyfan

  Reply

 • Saga

  |

  Himla bra skrivet Regina!!

  Reply

 • A

  |

  Hej Regina, får man fråga vad det är hos SD som du håller med om?

  Reply

  • Egoina

   |

   Det är väl flera saker, som t.ex. mer resurser till äldrevården. Det finns ju alltid något man håller med om hos varje parti. Min poäng är att man inte ska glömma var de står i andra frågor… För även om jag håller med om vissa saker delar jag inte deras syn på invandringspolitik, mänskliga rättigheter och jämlikhet.

   Reply

Leave a comment

Arkiv