Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

En ny matupplevelse

Runt hörnan från där jag bor ligger ett libanesiskt ställe jag går förbi ofta. Jag tänker alltid att jag måste äta där. Det är inte ett ställe jag normalt hade valt att gå in på då jag inte har så stor erfarenhet av den typen av mat. Därför är det på hög tid. Det är kul att vidga vyerna.

 

 

Igår var dagen! Bab Al Yemen heter restaurangen och serverar libanesisk och yemenetisk mat. ”Högklassig orientalisk mat som kommer att ge dig ett smakminne”, skriver de på sin hemsida.

 

 

Vi bestämde oss för att prova olika meze, alltså smårätter. ”Vilka rekommenderar du”, frågade jag servitören som sa att han rekommenderade allt. Ganska rimligt ändå, varför servera något man inte är nöjd med. Vi beställde 5 olika meze. Några säkra kort som tabbouleh och hummus och några andra spännande rätter.

 

Först blev vi bjudna på linssoppa. Var mycket skeptisk då denna doftade spiskummin, ni vet ju att jag inte gillar det. Men så god! Så välbalanserad, syrlig och krispet ovanpå gjorde hela soppan.

 

 

Sen kom rätterna. Wowowow. Så färgrikt och fint. Vi valde fyllda vinblad med ris, mixad chili, tabbouleh, hummus, krämig aubergine och kikärtsröra. Allt hade ju mycket mer fancy namn som ni förstår, men vill att ni ska kunna greppa ungefär vad det var. Godaste hummusen jag ätit för övrigt!

 

 

Vilken smaksensation! Allt smakade verkligen så mycket och varje rätt var som ett helt äventyr. Persilja, citron, olivolja och grönsaker i en perfekt harmoni. Fy tusan vilken tråkig matkultur vi har i Sverige alltså.

 

Hit kommer vi att gå igen!

 

Så glad att jag provade. Sånt borde man göra oftare. Gå nu in på den spännande restaurangen ni funderat länge på att prova och beställ något ni inte smakat förut från menyn. Gör det ikväll!

 

143 gillar

Kommentarer (15)

  • Kattis

    |

    Vinbladsdolmar är typ det bäääästa jag vet <3

    Jag flyttar ut på landet om en månad och kollade vilka restauranger som levererar dit – 4 stycken varav en en libanesisk restaurang med vinbladsdolmar på menyn <3 SÅ GLAD

    Svara

  • Karin

    |

    Vad kul att du prova den. Cyklar förbi den när jag åker till jobbet och undrat om det var något att prova. tack för detta! ?

    Svara

  • lou

    |

    mm libanesisk mat <3

    Svara

  • Robert

    |

    Smarrigt! 😉

    Svara

  • Gaby

    |

    De har verkligen god mat! Bjöd min pappa på födelsedagsmiddag där och vi pratade länge med ägaren – hoppas verkligen fler stödjer och provar stället, för de verkar inte ha haft det helt lätt! (klagande grannar – hur var det då med Gyllene Prag?, sabotage – avklippta kablar på högtalarna på uteserveringen, processen med alkoholtillstånd och att då behöva ha vakt pga uteserveringen, allmänna supertrista kommentarer om att de ”borde vara på söder istället” wtf?) <3

    Svara

    • Egoina

      |

      Håller med! Nej men så tråkigt! Varför gör folk så ?

      Svara

  • Madde

    |

    Du måste verkligen testa OCCO i Malmö, ta deras vegetariska Meze. Jag tror det är typ 15 olika rätter och det är helt fantastiskt!!!!

    Svara

  • Sigg

    |

    Har nyligen öppnat en koreansk restaurang nära mig och det är så sjukt gott! Förstår inte hur det är möjligt att få tofu att bli så smakrikt

    Svara

  • Ulrika

    |

    Älskar utländsk mat! Typ det mesta från asien, mellanöstern, afrika… Så gott! Bodde i korea ett halvår = typ några av de mest spännande smakupplevelserna i mitt liv! Åt absalone (googla! var på en ö där de producerar/växer (?) typ 90% av koreas absalone), både rå och kokt! Också åt jag levande bläckfisk, och alla möjliga konstellationer av olika typer av bläckfisk.. Och i Kambodja åt vi friterad tarantell, friterade grodor (som snacks till drottningens födelsedag i en park haha!).. I spanien åt jag bläckfisk i sitt eget bläck.. I korea åt jag silkesmaskar! Det var faktiskt det äckligaste någonsin, smakar som möglig men samtidigt torr halm…

    Sen finns det ju såklart grejer som inte är sjukt konstiga, utan bara vanlig mat :p Tex spicy rice cakes i korea, bibimbap, gimbap, kimchijiggae (kimchi gryta! så gott!) fried pork belly… Ah, åk till korea och ääät!!

    Min kille och jag lagar en del mellanöstlig mat, bodde i ett område i köpenhamn (nordvest) där det finns jättemånga grönsakshandlare, alltså invandrar butiker med alla möjliga färska sjukt goda grönsaker och alla olika linser och bönor osv som man kunde tänka sig. Och hembakat bröd som är perfekt till wraps!

    Tycker det finns så många goda kryddor i andra delar av världen! Och i sverige och danmark använder vi typ salt, peppar.. dill? Hehe, lite trist. Koriander och mynta och thaibasilika är typ de bästa färska kryddorna jag vet <3

    Svara

  • Marie

    |

    Jag provade sushi för ett tag sen. Och nu är jag hooked!

    Svara

  • Mli

    |

    Har också velat testa mer libanesiskt, känner spontant (efter detta) att det måste ske typ nuuu!

    Svara

  • Sara Rogers

    |

    Sååå glad över att jag gifte mig med en halvlibanes/halvamerikan! Bästa maten! ?

    Svara

  • Cornelia

    |

    Åh, jag har gått förbi den restaurangen sååå många gånger och velat testa. Nu vet jag var jag ska ta med sambon ut för att äta nästa gång.

    Svara

  • Ninis

    |

    Det är så gott med en massa olika smårätter så man har mycket att välja på 🙂

    Svara

  • Em

    |

    Libanesiskt är min favorit mat, sen persisk mat. Smidigt när man är vegan 🙂 Kör alltid falafel, ris och olika meza

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv