Follow my blog with Bloglovin

Då kommer bloggdöden

Sedan jag började blogga har det talats om bloggdöden. ”Vad gör du sen när det tar slut”, har folk frågat mig. Jag själv har också tänkt på det så. Att jag måste skaffa mig en utbildning och arbetslivserfarenhet (förutom den jag får av bloggen), för man vet ju aldrig hur länge jag kan göra det här. För eller senare kommer bloggandet dö ut, det är bara en tidsfråga.

Jag har hela tiden tänkt att döden kommer vara att folk slutar läsa bloggar. Jag läste ett intressant inlägg hos Sandra Beijer med en teori om att så inte behöver vara fallet, utan snarare att det är bloggarna som kommer att dö ut i form av att de slutar skriva. Sandra har själv märkt en minskning av bloggar generellt, och bloggar hon läst har helt plötsligt slutat uppdatera. Mycket intressant teori.

Så kanske det kommer vara, men jag tror att det går hand i hand. Ständigt kommer det nya typer av sociala medier som exempelvis Instagram, Youtube, podcast och nu senast Snapchat och Instastory. Sakta men säkert blir bloggandet mossigt och gammalt. De som vill jobba med sociala medier idag startar exempelvis en Youtube-kanal, inte en blogg. Jag tror dock inte att det nya nödvändigtvis slår ut det gamla helt och hållet. Det är olika sätt att presentera innehåll på och även olika sätt att konsumera media. Ett youtubeklipp är exempelvis svårare att konsumera än ett blogginlägg, enligt mig. Det kräver mer tid och engagemang. Skulle jag följa 15 Youtubekonton hade jag inte gjort annat om dagarna. Men jag kan lätt följa 15 bloggar. Nackdelen med blogg är att allt inte är samlat på ett ställe och så lättillgängligt som exempelvis Instagram och det kräver ett särskilt engagemang från en läsare som ska gå in just på min blogg. Det kräver att de vill följa just mig och att jag är mer än bara en konto som fått turen att följas och svischar förbi bland många andra i ett flöde. Blogg är enligt mig ett fantastiskt media och min favorit av alla sociala medier som finns (kanske för att jag tillhör den äldre generationen då…heh). Bloggen är komplett och innefattar egentligen allt. Du kan skriva långa texter, korta texter, lägga ut bilder och filmklipp. En blogg kan egentligen vara alla typer av sociala medier på samma gång.

Det är ingen hemlighet att den yngre generationen föredrar rörligt material som exempelvis Youtube. Men det betyder ju samtidigt inte att generationen som läser bloggar (däribland mig) kommer att sluta göra det. Vi som tycker om bloggar kommer att fortsätta läsa bloggar. Det jag tror dock, om jag ska spekulera, är att det inte kommer växa nämnvärt framöver. För tio år sedan skulle alla ha en blogg, det var lätt att bli en stjärna, att få många läsare och det växte hela tiden. Men så är det inte nu. Min statistik har varit helt jämn i flera år nu. Den går inte upp längre (förutom vid särskilda situationer), men den går inte heller ner. De som vill läsa här gör det helt enkelt.

Det här går att jämföras med tidningsdöden. En stor del av den äldre generationen fortsätter ju att läsa tryckt media, medan den yngre inte gör det. Men i takt med att den äldre generationen dör ut, dör också tidningarna ut. Okej, nu blev det väldigt brutalt. Men det är exakt så jag tror att det är. När vi som läser bloggar dör, då dör också bloggarna. Självklart kan det leva vidare i mindre skala, men då tror jag främst på nischade bloggar, blogg som komplement till något annat, eller inlägg om specifika saker. Det här att följa en persons liv i en blogg är inte något man aktivt kommer att börja göra.

Bloggdöden är alltså när läsarna dör eller successivt slutar läsa. Om inte bloggarna slutar blogga först såklart för då finns det ju ingen blogg att läsa. Eller vad tror ni?

I takt med att nya typer av medier löst av varandra har jag anpassat mitt eget bloggande. Jag minns en brytpunkt för ungefär fem år sedan då exempelvis många bloggare som egentligen mest fokuserat på foto flyttade över till Instagram helt och hållet och slutade bloggade. Det är ju en ganska rimlig förändring. Jag själv skrev förr oftast mycket kortare inlägg än vad jag gör idag och uppdaterade otroligt ofta. Ibland nästan som en chatt eller nutidens Instastory. Idag postar jag istället oftast längre inlägg och ser mitt bloggande mer som ett berättande än ett ställe att bara posta små, snabba lustigheter. På det sättet har jag anpassat mig till formatet och tror att jag har en chans att leva kvar. För den typen av material kan ingen annan media ersätta för mig. Så länge ni fortsätter läsa och jag inte slutar blogga då vill säga : ))

Vi får se vad som händer och vad framtiden har att erbjuda. Hur har ert Internetbeteende förändrats? Läser ni färre bloggar nu än ni gjorde förr? Och är det många bloggar ni har följt som slutat uppdatera?

 

Jag och Moa 2010.

 

99 gillar

Kommentarer (48)

 • Fannie

  |

  Eftersom jag följer en del bloggar, och egentligen helst inte vill spendera hela dagarna med att skriva in alla webbadresser så kom jag på den briljanta idén med att googla. Och googlade fram en app (och hemsida..) där jag kan samla alla bloggar (eller andra hemsidor som uppdaterar likt bloggar/dagbok). Använder feedly sen många år tillbaka och därför har jag ingen rimlig ursäkt till att sluta läsa era skrivelser idag! 😀

  Svara

  • Egoina

   |

   Tur för oss ?

   Svara

 • E

  |

  Jag har läst din blogg sedan 2008. Tidigare läste jag massor av bloggar. Numera läser jag bara din, spiderchick och i perioder Blondinbella. Men din är den enda jag troget följt i alla år. Den enda jag aldrig har tröttnat på.

  Svara

 • Titti

  |

  Jag sparar dom bloggarna jag läser som bokmärken ? Jag har läst samma bloggar i nästan 10 år ?
  Jag tycker väldigt mycket om att läsa och därför passar bloggar mig bra, tillskillnad från tex youtube etc :))

  Svara

 • Nataliew

  |

  Det är ju bra att man kan anpassa sitt bloggande! Men jag tycker dock att det är väldigt roligt med dom här korta nutidsinläggen också 🙂 fast det har du ju kvar också, konversationer t.ex. ?? Om nu det är nutid hehe

  Svara

 • Sabina

  |

  Jag följde huuuur många bloggar som helst förut. Har hela tiden använt mig av bloglovin vilket jag tycker är smidigt när man följer många 🙂 nu har jag dock de senaste 2 åren trappat ner mitt läsande till mina favoriter. Jag hade en fas förra året när jag tyckte det var kul att titta på massa youtubers men jag tycker faktiskt att det är för tidskrävande som du säger, mycket smidigare med text.

  Svara

 • Robert

  |

  Läser definitivt färre bloggar nu än förr då de flesta bloggar jag läste då är nedlagda. Bara din blogg och den ENORMT kända bloggen, ”Ama de casa” jag läser numer. 😉 Mest facebook annars. Tror bara jag orkar följa det jag verkligen bryr mig om också. 😛 Intressant att se vart utvecklingen bär. 😛

  Svara

 • Sorry

  |

  Jag måste få vara lite anal.

  Man skriver aldrig sig själv först, så det är alltså ”Moa och jag”. Ni står även i den ordningen på bilden. Moa till vänster, du till höger. Moa och du.

  (Förlååååååt. Jag var TVUNGEN. Det kliar i hjärnan annars.)

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha sorry ??

   Svara

 • Jossan

  |

  Jag började läsa bloggar 2007, och använde bloglovin flitigt och läste säkert 30 bloggar per dag. Nu läser jag bara din, blondinbella och bloggbevakning. De flesta bloggar har för mycket reklaminlägg och känns inte genuina längre. Eller så har dom slutat blogga. Sen vet jag inte om det beror på att jag blivit äldre(30) som gör att man inte är lika intresserad av andra människors liv längre helt enkelt. Förut var det liksom spännande att läsa om andra, men nu använder 95% av alla jag känner instagram så man blir liksom mätt på det. Ungefär som när första dokusåporna kom, tex Robinson och big brother. Alla såg det, men nu har det funnits så många dokusåpor i så många år så det är inte lika intressant längre!

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är också en intressant teori!

   Svara

 • Cassandra

  |

  Läste troget Foki, Rebecka Ståhl, din blogg och några andra i flera år. Blev så ledsen när Rebecka Ståhl slutade blogga och Fokis blogg visade sig vara en bluff (eller något i stil med det). Du får inte sluta blogga! Vad finns det ens för andra bloggar som är så roande som din?

  Svara

 • Conny

  |

  Jag tror inte bloggar kommer att försvinna. Det har en dipp kanske, just nu men de kommer att finnas…

  Svara

 • Mickys

  |

  Din blogg är den enda som jag fortfarande läser regelbundet. Mycket är för att jag kan relatera till vad du skriver – Du är jordnära!
  Många andra bloggar som jag började följa för ca 10 år sedan känns mycket mer som en reklampelare än en genuin blogg numera.

  🙂

  Svara

 • Lisa

  |

  Din blogg kommer aldrig dö ut! Du är ju den bästa som finns! *håller kvar dig för evigt* ❤

  Tänker på en sak på tal om något annat! Jag vet att du har testat en del rakningsalternativ liksom och jag har extremt känslig hy och jag märker att när jag använder rakhyvlar så får jag röda utslag överallt och en epilator fungerar inte heller. Är vax det bästa i så fall? Laser är nog det egentligen men så rik är jag inte haha!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack så gullig du är ❤️

   Vaxning ska vara det bästa, men jag får alltid så mycket utslag av det med ? jag använder laser för hemmabruk (ej permanent) och kompletterar med rakhyvel ?

   Svara

 • Angelique

  |

  Vilket intressant inlägg! Jag följer ca fem bloggar och har gjort så väldigt länge. Jag funderar faktiskt själv på att starta en blogg även om det inte ligger i tiden men jag tycker att det är ett väldigt bra och roligt sätt att dokumentera saker på, funderar dock på om min idé är helt dödsdömd eller om jag ska ge det ett försök :p

  Svara

  • Prisonbeauty - En kreativ skönhetsblogg om drogmissbruk, kriminalitet, fängelse och livet efter

   |

   Starta!!!

   Jag gjorde det i oktober trots att alla sa att blogg är SÅ ute, men nu är jag SÅ glad i att jag tog tag i att göra det och har 2500-3000 i veckan som läser.

   Har dock bara 750 på Instagram så har en teori att det är lite olika människor som läser blogg och följer på insta (uppenbarligen hehe).

   Men tycker det är så värt att göra det om du känner för det!

   Jag som är 30 + älskar både skrivande och läsande föredrar bloggar framför alla andra sociala medier.

   Svara

 • Eli

  |

  Följde många bloggar förr, men nu är det bara din som jag följer. Tror att det är för att du känns så äkta och man verkligen känner att du säger vad du tycker och inte bara vill tjäna pengar. Jag hoppas att din blogg finns kvar länge för du förgyller verkligen min vardag! ?

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • My

  |

  Förr läste jag mååånga fler bloggar. På den tiden då Paow, dessie osv var väldigt populära. Men det var nog också mycket för att ”hänga med”. Bloggarna var ju som Sveriges största kändisar då jag gick i högstadiet haha. Så som det är med youtube nu. Men i takt med att man (jag) blev äldre så slutade jag att läsa de jag egentligen inte var intresserad av. Nu läser jag endast bloggar som jag tycker har ett vettigt innehåll och de som verkligen satsar på att skriva intressanta saker. Bloggar som började skriva ”förlåt för dålig uppdatering” och när de väl uppdaterade så var det bara ett inlägg med några bilder från en festkväll. Inte så kul. Sporadisk uppdatering gör inte mig så mycket, men då får det ju vara bra innehåll när det väl blir inlägg.

  De jag fortfarande läser är din, blondinbella, Sandra Beijer, flora Wiström, spiderchick och Kenza. Kenzas blogg tycker jag väl egentligen inte är så kul längre, pga mest bilder. Tycker för mycket bilder utan text blir tråkigt. Det har vi väl instagram till tänker jag. Men hon var den första bloggen jag började läsa och hon är väl någon form av tonårsidol för mig, haha!

  StinaLee följde jag läääänge. Tycker det är tråkigt att hon slutat uppdatera! Hennes blogg var så mysig

  Svara

 • Tess

  |

  Minns för typ..10 år sedan? När jag jobbade natt, och alltid gick in på din blogg nattetid ? man visste att du skulle lägga upp nåt sista kul mellan 23-02 typ ??

  Svara

  • Egoina

   |

   Tider det ?

   Svara

 • M

  |

  Jag är 21 bast och hatar precis allt som har med nya sociala medier att göra (ändå kan jag inte dra mig bort från insta, twitter osv men det är en annan femma) och önskar att vi levde som de gör i Friends. MEN dig hade jag följt vare sig du bloggar, youtubar, snapchattar eller what ever. Men det som gör att jag vill följa dig är just att du skriver så himla bra och det är så himla o-ytligt och äkta! Myckeeeet lättsam inställning och tycker alltid man mår lite bättre efter att ha läst igenom din blogg för dagen. Därav tror jag att detta sätt passar dig så pass bra, men mestadels handlar det nog för mig mer om VEM det är som bloggar snarare än hur du gör det <3

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla ❤️

   Svara

 • E

  |

  Jag följde så otroligt många bloggar slaviskt 2009-ish. Känns som att det enda jag gjorde om dagarna var att läsa om andras liv. Nu läser jag bara en blogg, och det är din. Jag har den som bokmärke på mobilen och går in och läser ikapp ett par gånger i veckan. Följer nu väldigt många på Instagram istället, och vill inte ens veta hur många gånger per dag jag scrollar igenom flödet och kollar igenom alla stories ?

  Svara

 • Sofie

  |

  Hej.
  Intressant tolkning. För några år sedan läste jag mycket fler bloggar än jag gör idag. Idag kan de gå veckor utan att jag läser några bloggar. Tycker de känns som att instagram tagit över bloggandet. Tycker instagram är roligare mindre text och mer bilder och instastory som mer är i nuet. Något som jag tycker är roligare. Vi får väl se var framtiden tar oss, nog är det spännande allt. Tack för en bra blogg och instagram.

  Svara

 • Aldona

  |

  Du har helt rätt i det du skriver!

  Jag själv har slutat läsa många bloggar för att många inte uppdaterar längre eller bara ibland efter ett tag. Nu är jag kanske fäst vid två tre stycken medan jag för några år sen hade ca tio stycken jag följde regelbundet!
  Blir intressant och se hur det blir men jag tror som du att bloggar inte kommer att sluta läsas, det är de som skriver som förr eller senare slutar..

  Svara

 • Johanna

  |

  Läser egentligen bara din blogg men som mamma till två små barn tycker jag det är så mycket skönare att följa en blogg än en youtubekanal. På kvällen när de somnat är det så skönt att sitta och läsa i det tysta. Inte vill jag starta mer ljud när det äntligen blivit tyst ?

  Svara

 • Caroline

  |

  Den enda blogg jag läser idag som jag genuint tycker om är din blogg. Sen läser jag Blondinbellas. Annars har jag antingen tröttnat eller så har de slutat. Två bloggar jag saknar är StinaLees och din mammas!

  Svara

 • Conny

  |

  Oj, detta var spännande. Sammansatt och intressant om jag får säga så. I alla fall betydligt bättre är spelet som svenska landslaget presterade mot Peru o går då resultatet blev 0-0. Själv fick jag Goolga efter en bra e-handelssida för att inte bli helt uttråkad. Då är det uppiggande med denna bloggen som tröst.

  Svara

 • Jonna

  |

  Ironiskt om detta skulle vara ditt sista blogginlägg… ??

  För övrigt så läser jag nästan bara din blogg, ett fåtal andra som jag läser ibland bara, men din går jag in på regelbundet!

  Svara

 • Maria

  |

  På tal om något helt annat, jag behöver tips!
  Ska träffa en dejt för andra gången idag, vi ska ses hemma. Jag är så nervös! Vad ska vi prata om? Tänk så blir det helt tyst! Jag behöver tips!

  Svara

  • Egoina

   |

   Hoppas någon annan kan komma med bra tips. Men jag tänker iaf såhär: 1) det gör inget om det blir tyst, 2) fundera på samtalsämnen innan dejten, så har du att plocka från ? Ha så kul!! ?

   Svara

 • Maria

  |

  Hej!
  Min förra kommentar verkar inte ha kommit fram, men jag behöver tips! Ska på andra dejten med en person idag och är rädd att det ska bli tyst. Är sjukt nervös! Hjälp!

  Svara

 • Sara

  |

  Åh din blogg är underbar. Blir alltid glad när jag ser att du har uppdaterat! Jag följer tre bloggar; din, Kenzas och Blondinbellas.

  Svara

 • Ewe

  |

  Några har väl slutat uppdatera men inte så många, inte de viktigaste 😉 Jag är lika gammal som du och hoppas bloggandet inte dör ut! Jag har i alla fall inte tröttnat på det 🙂

  Svara

 • Malin

  |

  Så kan det mycket väl bli.

  Svara

 • Cattis

  |

  Hej!
  Jag har läst din blogg i flera år nu. Jag använder Bloglovin’ för att hålla koll på de bloggar jag följer, de nya inläggen kommer automatiskt upp där så slipper man gå runt alla olika webbsidor när man ska läsa.
  Jag måste säga att även jag gillar bloggarna bäst. Alla de sociala medier du nämner har sina sidor, men det är som du säger: på bloggarna samlas allt på ett ställe. Jag kan enkelt gå in och läsa ett blogginlägg i en paus eller på tåget eller likande, det är lätt att avbryta läsandet om något viktigare plötsligt skulle dyka upp. Om jag ska kolla en video på youtube måste jag ha hörlurar/en högtalare, tid till att se hela klippet (vilket kan variera mellan 1 min och 20 minuter) och jag ska själv aktivt leta fram det. Instagram gillar jag också, men där kommer ju endast några få rader med text, så jag saknar lite mera av kontexten.
  Så för att sammanfatta: för mig som läsare tycker jag att bloggar funkar utmärkt, för det passar mitt liv just nu när jag kan snabbt gå in och läsa enligt behov.

  Vill också tillägga att jag verkligen gillar din blogg! Tycker speciellt bra om de små inläggen med roliga dialoger som kommer med jämna mellanrum.

  Svara

  • Egoina

   |

   Håller med dig! Tack, kul att höra <3

   Svara

 • Lovisa

  |

  Vad du skräms! När jag började läsa inlägget trodde jag att du skulle sluta blogga! Jag har läst din blogg sedan 2008 och då läste jag väldigt många olika bloggar, men nu läser jag bara din.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha <3

   Svara

 • Hemmarecept

  |

  För min del har nog inte mitt bloggläsande förändrats avsevärt. Jag läser fortfarande mina favoritbloggar regelbundet, varje dag om jag har möjlighet. Däremot så följer jag helst sådana jag redan följt ett tag. Lite märkligt kanske, men då känner man mer behov av att ”catcha up” haha. Jag älskar bloggar just för att det finns utrymme för både livets positiva och negativa sidor. Så är det inte på Instagram riktigt. Youtube känns liksom för tidskrävande. En blogg är perfekt, för då scrollar jag enkelt förbi det jag inte är lika intresserad av. Kram! <3

  Svara

 • Wysteriia

  |

  Jag gillar youtube men tror den enda jag ser alla klipp med är Helen Torsgården eftersom jag träffat henne när hon bloggade & JLC på grund av lättsamt att kolla på. Kollar lite sporadiskt på några av dom stora men inte riktigt fastnat.

  Kommit på mig själv att efter att jag mest läst beautybloggar ett tag, eftersom jag själv gick från personlig blogg till beauty, har återgått till att försöka hitta mer personliga bloggar igen som inte ska vara så ”perfekta” hela tiden. Men det är fan inte det lättaste?

  Svara

 • vivian

  |

  Använder bloglovin’!!! Allt är samlat annars hade jag inte orkat läsa bloggar så ofta. Följer många bloggar men jag går bara in på inlägg som tilltalar. Sluta aldrig blogga Regina, du är ett guldkorn!!

  Svara

 • Läsarn

  |

  Läser ebba von sydow pga har följt henne säkert 15 år, men tycker det märks att hon inte satsar lika mkt som tidigare, vilket är trist men förståeligt då hon jobbar med annat oxå. Läser ändå 😀 sen läser jag din blogg pga har följt dig länge och den känns personlig, rolig och intressant. Blondinbella har jag tröttnat på, känns sjukt fake, vilket ju också är fallet på vissa sätt. Men kikar in hos henne ett par gånger i veckan ändå… bloggbevakning började jag läsa nyligen, pga att läste om den hos blondinbella hehe. Men orkar inte fortsätta läsa den tyvärr, trots att jag gillar att den har stått på cissi wallins sida i uppdrag granskning-fallet (iaf tror jag den har gjort det, har inte kollat på ett tag nu…). Sen snokar jag lite i några andra bloggar som skrivs av folk jag gick i skolan med för tio-femton år sen. Men ganska sällan ändå, två ggr i veckan typ. Sen följer jag en del folk på Insta, men inga influencers och inte heller t.ex. ebba von sydow fast jag läser hennes blogg. Tycker de som är bäst på insta är vänner, bekanta, nyhetsmedier (!), och feministiska aktivister. Ang. Nyhetsmedier så är ju deras roll att bevaka samhället och jag tror nog folk kommer att inse deras betydelse för demokratin och prenumerera. Men exakt hur de ska prenumerera – digitalt, på vissa ämnen, papper en gång i veckan? – det är oklart. Ursäkta slarvigt språk i min kommentar förresten, har lite bråttom..!

  Svara

 • sandralinneas

  |

  Jag har i alla år läst bloggar via bloglovin. Det tillkommer väldigt sällan någon ny numera och bland de jag följt sedan tidernas begynnelse har förstås många trillat bort med tiden, precis som du skriver. Men jag har nästan aldrig avföljt någon aktivt. Sedan har förstås instagram tagit över mycket. Förr hängde jag på twitter, men kände inte riktigt att det var rimligt att ägna så mycket tid åt sociala medier som det blev när de bara blev fler och fler, så nu försöker jag hålla mig till bloggar och instagram som jag gillar mest. Men nu när studietiden är över och jag börjat jobba och lite andra saker också lockar känner jag egentligen att det är dags att dra ner ännu mer på de sociala medierna. Svårt dock, jag gillar fina bilder 😉 Och bloggar! Förövrigt tror jag precis som du att de sociala medierna kommer fortsätta förändras. Bloggar kommer absolut finnas kvar framöver också, kanske tills vår generation dör ut. Kanske sluts cirkeln så den får en revival. Jag hoppas på det senare! Bloggade även själv flitigt förr, nu blir det mycket mer sporadiskt. Men jag saknar det enormt. Hoppas att jag en dag ska hitta tillbaka igen…:)

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv