Follow my blog with Bloglovin

Drömmar om en balkong

 

Hej från sjätte våningen där det är stekhett just nu! Tur att jag har AC. Det hade ju varit olidligt annars.

 

 

Jag brydde mig inte så mycket om balkong när jag köpte min lägenhet. Mm det var ju innan sjukaste värmeböljan, nu ångrar jag mig en aning. Haha. Hoppas verkligen att jag kan bygga en. Som ni ser skulle man kunna gå ut på taket. Det är mycket plats och lutar inte så mycket. Men jag har lovat mamma att jag inte ska <3 Hänger bara i fönstret.

 

 

Drömmen vore ju om jag kunde bygga balkong över hela denna yta, alltså utanför fönstren i både vardagsrum och kök. Tänk så stor balkong jag hade haft! Jag har faktiskt sett ett förslag på det bland ritningarna för min lägenhet, så jag vet att det är möjligt. Men hade varit helt okej med en mindre variant också.

Det som ska till är bygglov (som finns eller har funnits, är ej säker på status) och att föreningen ska gå med på det. Tydligen måste alla som har vindsvåningar i min förening också vilja bygga (4 stycken lägenheter totalt med min). Hur ska jag göra? Ringa på mina grannar och höra om det finns intresse?

Problemet är att det kommer bli väldigt dyrt. Tydligen måste taket höjas, plus att det krävs kranar osv. Men en balkong här hade varit oslagbar tänker jag.

 

 

Mitt nästa projekt är elementskydd. Det jag helst vill är att köpa nya bredare stenskivor och sedan sätta skydd framför. Jag tror att det skulle vara snyggare än ”vanliga” elementskydd. Tänk så mysigt att dekorera med lite kuddar och kunna använda fönstret som en soffa dessutom. Hur hade ni gjort? Har ni någon bra idé?

Förresten berättade fastighetsskötaren att de ska spola taken nästa vecka så att jag inte skulle bli rädd om jag såg någon gå runt på taket utanför mitt fönster. Haha gud. Tänk om han inte sagt något? Hade blivit så rädd! Det är typ min mardröm.

 

98 gillar

Kommentarer (30)

 • L

  |

  Åh, kan du inte visa ACn? Är det inbyggd eller fristående?

  Det är skitsvårt att hitta folk i Sverige som har och hur de har gjort (fast det kanske var förra ägarna i din lgnht?), vi vill nämligen också installera men vår förening säger nej.

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är de förra ägarna som har fixat. Den står utanför sovrumsfönstret tillsammans med en parabol. 🙂 Har du insta? Skriv till mig på message så ska jag filma till dig.

   Svara

  • Malin

   |

   Nu bor vi i hus och har dragit ut det på kattvinden men tidigare när vi inte kunde ha den fast installerad så satte vi den i fönstret med ett sånt där fodral. Man fäste tyg på fönsterkarmen och fodret som var delat med dragkedja som kunde öppnas från båda håll så på så vis fick vi ut röret men inte in nån värme/insekter utifrån. Men vill ju till stt man har ett fönster på ett bra ställe så man slipper se åbäket.

   Svara

 • Robert

  |

  Hej! Haha, tur att de varnar för sånt. Hade inte verkat ett dugg konstigt med folk ute på taket annars. Inte ett dugg konstigt. 😉

  Svara

 • Kattis

  |

  Men får du gå ut på taket? Tänker att det inte är gjort för att människor ska klampa omkring där men det kanske är jag som har noll koll på byggnadskonstruktion? Haha. (Såg att du lovat mamsen att inte gå ut men har tänkt på detta sen jag såg att din kompis var där ute haha) Att bygga balkong där vore ju ultimat dock! Verkligen drömmen och garanterat något som hade höjt värdet framöver 🙂

  Jag bor på åttonde våningen och hade en dag en snubbe utanför fönstret. Han rengjorde fasaden! Vi hade fått veta om rengöringen men bara att den skulle ske ”nån gång mellan oktober och april”.. en dag stod han bara där. Eller hängde snarare, i nån slags lina. Inga byggställningar eller något. Och där låg jag i sängen.. naken. Precis vid fönstret. Hehe.

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, det är inte säkert att jag får ? Ingen aning faktiskt! Hahaha omg!! ??

   Svara

 • Sara

  |

  Jag hade tagit med mig en dyna och satt mig precis utanför fönstret med en kaffe. Supermysigt ju ?

  Svara

 • Rebecca

  |

  Haha, jag bor på tredje våningen och har kvällssol. Det blir helt galet varmt (har tunna rullgardiner på balkongen, men solen hittar ändå in)! Försöker undvika värmen så mycket som möjligt genom att vara ute och gå när solen skiner in som mest, haha! ? Det är helt olidligt att vara i vardagsrummet då, men förhoppningsvis blir det lite bättre när jag satt upp gardiner. ☺️ Allt tar sin tid, haha.

  Kram,
  Rebecca

  Svara

  • Robert

   |

   En fläkt är aldrig fel heller. 🙂 Verkligen kanonnöjd med att jag köpte en riktig fläkt förra året.

   Svara

 • Julia

  |

  Förstår att det är varmt! Jag älskar min lägenhet för att jag har en rundad vägg i vardagsrummet med fönster hela vägen men på sommaren är det olidligt varmt. Har liknande tak utanför också men har förbjudit mina vänner att gå ut där

  Svara

 • Kari

  |

  Vare sig du eller någon annan (till ex J) ska sitta utanför fönstret med eller utan dyna. Om något händer… Hur känns det då? OM det är du som överlever vill säga. ?

  Svara

 • Sofia

  |

  Förstår din längtan, hade vart sjukt härligt med en balkong där 😀

  Svara

 • D

  |

  Sorry om jag är en party pooper men du får inte gå ut på taket för din brf.
  Om du gör det ändå och trillar ner, skadar något, tappar något så att någon annan blir skadad, osv så är det brf:en som är ansvariga så de brukar vara rätt så hårda med den regeln. Styrelseordföranden kan dessutom bli stämd (personligen alltså) för skador och olyckor som rör brf:en…
  Så, även om jag hajar att det känns lockande – gör det inte!

  Gällande att bygga balkong så låter det som ett bra start att du kollar om övriga grannar har intresse. Plinga på eller lämna lappar och bjud in till ett möte där ni kan prata om det. Behöver inte vara så avancerat i början utan mest för att kolla om intresset finns eller om du ska sluta drömma.
  Ett annat bra sätt att påverka vad som sker i huset är att gå med i styrelsen. Du får förvisso inte bestämma hur du vill men generellt så är folk som bor i brf rätt så lata/oengagerade vilket automatiskt gör att många beslut blir upp till styrelsen att bestämma.
  Jag har suttit i styrelsen (både som ledamot, ordförande och suppleant) i min brf i flera år och det är både kul och väldigt lärorikt. Dessutom känns det smart att hålla lite koll på vad som sker i föreningen med tanke på hur mycket pengar jag har investerat i min lägenhet… 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Lovar att inte gå ut! ? Ja jag kanske borde gå med i styrelsen. Bra idé! ??

   Svara

   • Hanna

    |

    Nooo gå inte med i styrelsen! Jag är med i våran och det är sjukt mycket jobb. Visserligen är vi ett litet hus, med bara 5 i styrelsen, men det är inte värt det. Gick på 20 möten förra året + städningsdagar i källare och trädgård. Fick 2000 kr i ersättning.

    Svara

    • Frida

     |

     Det är från förening till förening. Jag sitter också i styrelsen men vi har ett årsmöte att gå på. Annars papper att skriva på. Vi har inte heller städdagar då vi anlitat Samhall till detta. Absolut inget jobbigt. Känns bra att få vara med att ta beslut.

     Svara

    • D

     |

     Som Frida skriver så är det olika från förening till förening. En så låg ersättning när ni endast var fem ledamöter låter galet litet men det beror ju såklart på antalet lägenheter i föreningen också. Varför höjde inte er styrelsen arvodet alternativt la ut delar av jobbet på entreprenad?

     Vi har 44 lägenheter i min förening och beroende på hur många styrelseledamöter vi är (och vilken roll jag har haft i styrelsen) så har jag fått ut en årsersättning på mellan 10-25000 /år. Fortfarande inte särskilt mycket men jag gör det heller inte för pengarna utan ser det som ett sätt att se över min investering.

     Svara

 • Camilla

  |

  Ohhhh det var det första jag tänkte på att det hade varit mysigt med bredare fönsterkarmar så att du kan sitta där. Så kombinera det med elementskydd är ju kanon tills vidare innan du har en balkong. Jag har alltid önskat mig bredare fönsterbrädor så att det går att krypa upp med en bok och lite te på vintern och med en drink på sommaren. Perfekt! Vet att http://attvaranagonsfru.elsasentourage.se/ har platsbyggt lite och är nöjd med ”sina” snickare. Det är i och för sig i Ystad men ett tips bara.

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack för tips! 😀

   Svara

 • Sandra

  |

  Du får lägga upp dina argument för balkongen väl till grannarna, måste de också ygga balkonger om du gör det?
  Om inte annat borde värdet på alla berörda lägenheter gå upp rätt markant?
  För du är inne på helt rätt spår, det är oslagbart med en balkong i det läget ?

  Svara

 • Matilda

  |

  Det är så tråkigt när allt ska vara lika i en brf. Kan de inte bestämma ett företag så får dem som vill göra balkong? Och vill någon mer så måste man använda sig av samma företag? Så gjorde dem i vår när det handlade om att glasa in balkonger och uteplatser. Balkong är väl ett större projekt såklart, men det är tråkigt när det hänger på att andra ska säga ja. Hoppas att du kan bygga en 🙂

  Svara

  • J

   |

   Handlar inte om BRF utan om bygglovet. För atr få bygga balkong krävs enhetlighet till en viss grad. Man får alltså inte själv bestämma hur som helst hur den ska se ut.

   Svara

 • Matilda

  |

  På tal om annat. Lyssnade på ert senaste avsnitt och jag älskar jordens undergång och är typ säker på supervulkanen kommer förstöra jorden. Måste även tipsa om en annan podd, p3 dystopia. Finns bara tre avsnitt än så länge men det handlar om saker som hotar vår planet. Än finns teknik, stigande vattennivå och resistenta bakterier. Då måste lyssna!!

  Och ett serietips: the 100. Handlar om att jorden gått under av kärnvapenkrig, och de människor som överlevde befann sig för tillfället i rymden. 97 år senare skickar de ner 100 ungdomar till jorden för att se om det går att bo på den igen. Första avsnittet kändes lite B, men sen är man helt fast. Även AI är med (som jag är livrädd för). Einstein sa en gång ”det fjärde världskriget kommer utspela sig med pinnar och stenar” eftersom det trejde kommer utplåna mänskligheten. The 100 är ett exempel på detta. Titta!! På Netflix

  Svara

  • Egoina

   |

   Omg känner att du och jag måste ta ett glas vin och prata om allt det här. För det första: resistenta bakterier!! FY TUSAN vad det är läskigt?? Jag har ju redan bacillskräck, nu är jag istället dessutom rädd för mitt liv!! Bakterier och virus är smarta. Spanska sjukan till exempel? Hur sjukt?? Och det är inte ens så länge sedan. För det andra: I serien jag tipsar om på UR (den jag pratade om i podden) nämnde de också Einsteins citat. Har tänkt mycket på det sedan dess. De trodde ju typ att atombomben skulle stoppa allt krig eftersom ingen hade kunnat tänka sig att använda ett så sjukt vapen. Ehhh. Så gick det med det.

   Ska titta!! Tack för tips! 😀

   Svara

   • Matilda

    |

    Asså ja! Tjatar hål i huvudet på mina vänner om jordens undergång ?? lyssna på p3 dystopia om resistenta bekterier. Alltså så obehagligt!! Ska kolla serien på UR. Finns få ämnen som jag älskar att grotta ner mig i som dessa ämnen, även om de skrämmer livet ur mig ?

    Svara

  • Sara

   |

   Skönt att inte vara den enda som är livrädd för AI! Vi hade en föreläsning med Alfred Ruth om AI och automatisering och jag mådde så fruktansvärt dåligt efteråt 🙁

   Svara

   • Matilda

    |

    Ja AI är så obehagligt.. du måste med titta på the 100, och lyssna på spöktimmen podcast, de har med ett avsnitt om AI. Sjukt intressant men så obehagligt!

    Svara

 • Josefin

  |

  Svårt att se om det redan sitter i dina fönster men persienner hjälper bra att stänga ute (stora delar av) värmen!

  Svara

 • S

  |

  Dessvärre är det till och med så att två tredjedelar av föreningen måste godkänna balkongbygge :/

  Svara

 • Amelia

  |

  Jag hade struntat i balkongen. Vad jag förstått kostade redan lägenheten ledigt mkt så kommer du kunna få lite vinst i framtiden redan som det är? Små lägenheter kan sällan gå upp så mkt i pris, så kanske blir det bara en stor utgift?
  Jag har balkong och förstår suget just nu i värmen men ärligt talat, förra året var sommaren så kass så vi struntade i att köpa balkongmöbler (flyttade in 1 juni) Det gjorde vi i år haha… så man är inte på den så ofta som man tror. Iaf har det varit så för oss 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv