Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Att sponsra influencers med operationer

För några dagar sedan fick jag, som ni vet, en förfrågan från Akademikliniken om jag var sugen på ett par nya bröst:

 

När jag skrev om det här första gången dolde jag avsändaren och hade inte tänkt kommentera detta ytterligare. Jag ville inte hänga ut dem eftersom man ju såklart aldrig vet helt hur saker går till och jag visste inte om det exempelvis var en medarbetare som fick feeling och gick utanför företagets egentliga marknadsföringsstrategi. Men nu har de skickat ett mejl till mig och då de både står för sin strategi och ville att svaret skulle publiceras tycker jag att det är helt okej att skriva ut vilken klinik det handlar om.

 

Svaret lyder:

 

Hej Regina,

 

Vi ber verkligen om ursäkt om du tog illa upp att vi kontaktade dig gällande samarbete. Det handlar absolut inte om att du inte är fin som du är. Som andra företag kontaktar vi influencers för att se ifall de är intresserade av vår tjänst och det är helt upp till var och en att tacka ja eller nej. Vi poängterar tydligt i all vår marknadsstrategi att skönhetsingrepp är för en själv och ingen annan. I ett inlägg för flera år sedan skrev du att du kanske hade varit intresserad av bröstlyft i framtiden, https://egoinas.se/2010/04/08/svar-pa-era-fragor/ .

Vi respekterar kvinnor som vill skönhetsoperera sig och vi respekterar kvinnor som inte har tankar på det alls. Vi från AK Nygart kontaktade dig för att se ifall du eventuellt är intresserad, men som med alla våra patienter så opererar vi bara de som verkligen vill och som gör det för sig själv.

 

De har också skickat ett svar till Bloggbevakning som ifrågasatte det hela som är om möjligt ännu konstigare. Läs det här.  Början av mejlet är so far so good. Nu kommer en ursäkt och ett pudlande tänkte jag. Men inte riktigt nej. Här kommer de bästa delarna från försvarsmejlen till mig och till Bloggbevakning:

 

1) I ett inlägg för flera år sedan skrev du att du kanske hade varit intresserad av bröstlyft i framtiden”.

WTF tänkte jag när jag läste det här. När har jag någonsin skrivit det? Men mycket riktigt, i ett inlägg från 2010 har jag tydligen skrivit såhär:

 

 

Har inget minne av det, men okej. För det första var ju frågan formulerad ”om du var tvungen” och jag svarar först och främst att jag nog inte velat operera någonting. Men det spelar ju ingen roll. Min vilja att operera eller inte operera är ju totalt oviktig i sammanhanget. Det är inte alls vad detta handlar om. Men att de lyckats googla fram ett tveksamt uttalande från 2010 för att rättfärdiga det hela med. Say what? Ändå skickligt google-arbete måste jag säga.

 

2) ”Som med alla våra patienter så opererar vi bara de som verkligen vill”. 

Öhhh. Ja. Det får jag ju VERKLIGEN hoppas. Nobelt av dem. Skönt att veta att de ej tvångsopererar folk.

 

3) ”Att följa någon på sociala medier som väljer att skönhetsoperera sig betyder inte att du som följare automatiskt också gör det. Unga kvinnor är inte hjärntvättade marionetter, trots att de tyvärr ofta beskrivs så när de väljer att plastikoperera sig”.

Är inte lite av poängen med marknadsföring borta här? Varför sponsra någon med bröst om de inte tror att andra kommer bli sugna? Jag håller med om att det är fel att kalla människor för hjärntvättade marionetter. Men att neka till att det vi ser och att ideal inte påverkar oss är ju inte sant.

 

3) ”Det finns flera studier som visar att kvinnor som exempelvis gör en bröstoperation får bättre livskvalitet, högre självkänsla, mer positiv body image och bättre sexliv”.

Jaha, men varför sa dem inte det om sexlivet på en gång? GE MIG 15 SILIKONBRÖST TACK. Nu jäklar.

 

4) ”Det är inte fel eller oetiskt av oss att erbjuda plastikkirurgi”.

Nä. Men ganska jäkla skevt att föreslå bröstoperationer till random folk och att erbjuda operationer i form av betalning för marknadsföring.

 

Jag vill förtydliga att det här såklart inte handlar om att lägga någon värdering i plastikoperationer och ingrepp. Alla gör precis vad de vill med sina kroppar och ingen ska skammas för det. Men jag personligen tycker att denna typ av marknadsföring är omoralisk.

Om jag skulle vilja göra ett ingrepp hade jag betalt det ur egen ficka och aldrig som ett samarbete. Jag har ett ansvar, vare sig jag vill det eller inte. Det handlar om en operation herregud. Jag skulle aldrig vilja vara i en beroendeställning när jag pratar om något så viktigt (jag är självklart alltid 100% ärlig när jag gör samarbeten, men jag tror att ni förstår vad jag menar). Jag skulle aldrig göra något sådant som en deal tillsammans med en klinik.

 

246 gillar

Kommentarer (29)

  • Ugh!

    |

    Alltså. ”Det finns flera studier som visar att kvinnor som exempelvis gör en bröstoperation får bättre livskvalitet, högre självkänsla, mer positiv body image och bättre sexliv”.

    Som att det gäller ALLA kvinnor, även de som inte ens vill plastikoperera sig. Självklart att kvinnor som mår dåligt över sin kropp och väljer att plastikoperera sig mår bättre när de inte längre mår dåligt över sin kropp. Så himla dum grej att ens ta upp, det är ju som att säga typ ”Personerna som tog Ipren upplevde en minskad huvudvärk och muskelvärk, så nu rekommenderar vi alla att ta Ipren dagligen.”

    Svara

    • Sofie

      |

      Exakt min tanke också! Något har gått så otroligt fel här när de skulle ”försvara” sig. Skämskudde på!

      Svara

    • Elin

      |

      Jättebra skrivet!

      Svara

  • Vanessa

    |

    Väl rutet!

    Svara

  • S

    |

    Bra inlägg!
    Tycker det är så tråkigt att ens behöva tänka på sina brösts storlek ärligt talat…? Och allt snack, reklam och sponsring gör faktiskt att man ifrågasätter sig själv, jag skiter egentligen fullständigt i hur små eller hängiga eller whatever mina bröst är – men EGENTLIGEN kanske man borde göra något åt dem för att duga enligt andra…
    Kräks. Nej tack. Då är jag hellre ful och ensam med dåligt sexliv ?

    Svara

  • Frida

    |

    Tack för att du är så himla vettig!! Din blogg är en av få i denna hetsiga värld som inte ger en ångest för att allt måste vara perfekt hela tiden. Livet går upp och ner, vi ser olika ut och det är precis så det ska vara. Tack!

    Svara

    • Frida

      |

      Från en Frida till en annan: HÅLLER MED!

      Dessutom, wft. ”Vi googlade och hittade en åtta år gammal blogglista. Det står även att om du fick välja vilket djur du skulle vara så valde du kanin, passande eftersom vi utför kaninörontransplantationer!”.

      Sluta. Ba sluta.

      Svara

  • Fanny

    |

    Bra inlägg! Jag tycker de känns så oseriöst på sättet de har kontaktat dig, inte ens ett riktigt mejl. Känns så oseriöst.

    Svara

  • Malin

    |

    SJUKASTE.

    Svara

  • Robert

    |

    Haha, åt punkt två. Himla tur att det är frivilligt. 😉

    Svara

  • S

    |

    Alltså det är så problematiskt på så många sätt….. Undra hur unga personer de kontaktat? Och hur de valt ut personer att kontakta? Och hur kontraktet ens skulle se ut?

    Jag är 25 år och tycker för det mesta om mig själv, men just bröst har varit en svag punkt hos mig. Jag hade säkerligen tackat nej, men hade ett sånt erbjudande kommit på min värsta pms och ångest dag där jag ibland känner mig som världens sämsta människa , både personlighetsmässigt och utseendemässigt hade jag evetuellt tagit väldigt illa vid mig och börjat fantisera ihop att de faktiskt tycker att jag behöver opereras och att det är ett fullkomligt rimligt erbjudande. Och kanske övervägt att tacka ja och sedan inte klarat av ställa in eftersom man är ”plikttrogen”… vet inte vart jag vill komma egentligen, bara att jag blir ledsen över sånt här.

    Svara

    • anna

      |

      Haha blev så sjuk nyfiken på varför jag är en av dom som får massa navelludd och så var artikeln bara för prenumeranter!!! Så besviken! XD

      Svara

      • Josefin

        |

        Va, är den?! Brukar stå när det är premium. Bara därför tänker jag kopiera in de väsentliga delarna till dig och alla andra nyfikna. Vilket blev typ hela för det är så jäkla roligt ?

        Sanningen om navelludd är denna:
        Det är i huvudsak män som får navelludd.
        Ju mer hår mannen har på magen desto mer luddar det.
        Luddet kommer till största delen från kläder.
        Det tog forskaren Georg Steinhouser på Wiens tekniska högskola fyra års digra mätningar att komma fram till detta.

        Från mars 2005 till nyligen (2009) tog han 503 prov på sitt eget navelludd.
        Oftast hade det samma färg som det klädesplagg han bar närmast naveln, konstaterade han.
        När han dessutom skickade ett luddprov på kemisk analys visade det sig att det mestadels bestod av samma material som den tshirt han burit den aktuella dagen.
        Plus lite kväve och svavel, av allt att döma från svett och hudavlagringar.
        Steinhouser var noggrann. Han vägde navelluddet också. Rekordbytet i hans främre hålighet uppmättes till respektingivande 9,17 milligram.
        Häpet noterade han att det sammanföll med att han burit en splitterny tshirt denna dag.
        Vid intervjuer med forskarkompisar framskymtade liknande erfarenheter. Samt att de maghårigaste genomgående hade större skördar.
        Något den notoriske Steinhouser verifierade genom att själv raka magen och se navelinnehållet tunna ut tills håret började växa igen.

        Svara

        • Egoina

          |

          Älskar detta ?

          Svara

  • Sara

    |

    Så puckat svar från kliniken! Man kan ju undra vad de var ute efter med sin marknadsföringsstrategi då om de inte hoppades att andra skulle ta efter…

    Svara

  • Emma

    |

    Haha, blir bara mer fel ju mer de försöker ??‍♀️

    Svara

  • Ulrika

    |

    Man blir ju extremt påverkad av sånt! En av mina vänner som bor i Australien har gjort bröstoperation tidigare i år, jag märkte det på instagram att hennes bröst som var kanske A/B förr nu helt plötsligt var mycket större… Och även om jag är supernöjd med mina bröst och aldrig skulle operera mig, så började jag tänka, om hennes bröst nu var så små att hon ville göra dem större, borde jag då också göra det? Är mina bröst för små? Borde jag operera mig… !?!? Och jag har alltid varit nöjd eller ens tänkt på det! Man blir så påverkad..

    Svara

  • Kubra

    |

    Hahaha, alltså detta är så sjukt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. De gräver sin egna grav.. Du är så himla on point med allt du säger, håller med dig till 150%. Speciellt med punkt 2, haha!

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha bara för det såg jag att jag skrivit ”3” två gånger ?

      Svara

  • Frida

    |

    Håller med om att det var ett minst sagt oproffsigt sätt att sälja in sig på. Men. Hade jag fått erbjudandet hade jag nog tackat ja. Kan poängtera att det hade varit helt för min skull.

    Svara

  • Sofie

    |

    Väldigt bra inlägg och intressant att faktiskt få se vilken rutten klinik det faktiskt rör sig om. Kommer ju bli (tragi)komiskt att se om det är någon influencer som hakar på detta och sedan gör reklam för akademikliniken!

    Svara

  • Sara

    |

    Mycket kloka ord och tankar från en ännu klokare kvinna! Amen.
    Älskar att du tar upp detta och kommer med vettiga argument.
    Ser upp till dig <3

    Svara

    • Egoina

      |

      ❤️

      Svara

  • Nilla

    |

    Sjukaste förfrågan jag någonsin läst. Så himla bra av dig att ge svar på tal! ❤️

    Svara

  • Filippa

    |

    Hej, Jag håller helt med om att detta är sjukt, sååå många unga tjejjer som säkert skulle ifrågasätta sig själva och sin kropp och tolka det som att de behöver göra en operation. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på att det är ett företag som alla andra, får inte de marknadsföra sig? De bästa sättet i dagens samhälle är ju genom influencers och alla möjliga företag från mat till kläder, tjänster, resor gör det. Är det okej att sådanahär kliniker marknadsför sig i reklam på tv eller på tunnelbanan?

    Svara

  • Hanna

    |

    Hur tänkte de nu egentligen? Galet att erbjuda skönhetsoperation i ett sponsrat inlägg…..

    Svara

  • Lovisa

    |

    Haha! Alltså det här är så sjukt! Men så bra bemötande av dig!

    Svara

  • Karin

    |

    Såg idag en annan influencer som lagt upp en bild om att hon gjort en bröstförstoring i sammarbete med den klinken och googlade därför för att se om det fanns nåt skrivet om det. Det blir ju väldigt konstigt att ta emot en operation gratis och veta om att det är för att det blir reklam – för att fler ska operera sig. Tycker inte att det är något fel i säg om någon vill göra en skönhetsoperation. Men att ta emot det gratis för att i förlänging uppmuntra fler att göra samma sak känns liksom smutsigt.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv