Fyra lördagsfunderingar

🤔 Något jag undrat över länge. Heter det en muffin eller en muffins? Med eller utan S? Samma med snubben i bibeln. Heter han Mose eller Moses? BLIR KNÄPP. Vad är rätt??

 

 

🤔 Nu är ni så många som sagt att jag ska låta mitt skåp vara som det är och inte måla om det att jag inte vet vad jag ska göra. Jag tycker nämligen inte om det som det är, men om det finns ett så stort intresse för det i sitt originalskick kanske det är dumt att ”förstöra” det? Borde kanske sälja det istället?

 

🤔 Jag har märkt att det går inflation på hjärtan till vissa av mina vänner. Vi skickar så många hjärtan till varandra att endast ett hjärta numera nästan känns dissigt? Man måste avsluta med minst tre. Och om man vill vara extra kärleksfull får man skicka typ tio. Var kommer detta sluta?

 

🤔 En läsare skrev att företaget som producerar Nutella använder 1/3 av världens alla hasselnötter. Hur galet? Eller kanske inte så galet egentligen. Av någon konstig anledning fick jag ångest av detta. Vad händer med resterande hasselnötter? Fick något konstigt plötsligt intresse för hasselnötters öde?

 

105 gillar

Comments (45)

 • C

  |

  Ett muffins säger jag 🙂 flera muffins 🙂 i bestämd form blir det för mig, muffinsarna. Ett ord som bara blir skummare ju oftare man säger det. Mjuk kaka i värsta fall 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Muffinsarna 😂 Verkligen så weird ord!

   Reply

  • Malin

   |

   Va?!?! 😂 Nej, en muffin ju!

   Reply

 • Sofia

  |

  Hahaha som att det typ skulle vara synd om hasselnötterna som inte får bli nutella, ändå rimligt

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha ja men det är det väl 🙈

   Reply

 • Julie

  |

  Jag har alltid sagt Moses men efter att ha sett Prinsen av Egypten så TROR jag att han heter Mose på svenska och Moses på engelska. Muffins är samma svengelska syndrom. På engelska heter det one muffin och several muffins men å svenska använder vi ju inte plural-s så då blir det svårt att avgöra. Egentligen borde det på svenska typ heta en muffin och flera muffinar men det låter ju helknäppt och det är oftast inte så vi gör med engelska låneord. Så har inget svar där. Jag säger nog en muffins men skriver en muffin.

  Reply

  • Emma

   |

   Tänker precis så. One muffin, two muffins, som på svenska blivit en muffins och två muffinsar, pga låneord.

   Reply

 • Malin

  |

  Känns som att svenskan har en tendens att låna in ord i plural från engelska, tycker jag? Typ keps, bebis, scarves etc, antar att det är det engelska plural-s:et som hänger kvar även i singular på svenska. Själv säger jag en muffins, flera muffins (muffinsar?) men vet många som stör sig asmycket på det och tycker att det borde vara som på engelska. 😛

  Reply

 • Sofia

  |

  Gillar du skåpet och skulle det ge dig mer glädje att måla om det så gör det 😊 Tror personligen att det skulle blir så fint om du målar om det. Kom ihåg att provmål först bara 😂

  Reply

 • Lisa

  |

  Du får absolut inte måla skåpet!!! 😱☺️

  Reply

 • Vanessa

  |

  Du tänker för mycket 😂
  Jag säger en muffins, vet ej om det är korrekt eller dialekt.

  Reply

 • Charlotte

  |

  En muffin, två/flera muffins.

  Reply

 • Sofia

  |

  Tycker du ska måla skåpet! 🙂

  Reply

 • Daniela

  |

  MÅLA SKÅPET!!!!!!!

  Jag förstår att det kan ta emot med tanke på hur många som tycker att du inte ska det samt det faktum att det kan vara svårt att föreställa sig hur det ser ut väl målat. Men tycker helt klart du ska måla det i samma färg som väggen, såå lyxigt. Om du vill ha en syn på hur det kan se ut när en möbel är i samma färg som väggen den står mot rekommenderar jag Alicia Perssons youtube-video “INREDER SOVRUMMET!! – vlogg”. Hon har förvisso målat en hylla och inte ett skåp, men en stor sådan! Blev superbra och längtar till att göra samma sak framöver☺️

  Reply

 • Sara

  |

  Moses är nominativformen, det vill säga grundformen, och Mose är genitivformen av namnet. Var tvungen att googla. Det borde alltså heta “Mose liv” och så vidare. Vad gäller Jesus så är Jesus nominativformen och Jesu genitivformen. Det heter alltså “Jesu liv”. Vad gäller muffins så vet jag bara att plural inte kan bildas med s i svenskan, men vet inte vad den korrekta pluralformen vore. “Muffinar” låter ju inte så bra.

  Reply

  • Anneth

   |

   Nja. Det beror på om du utgår från latinet eller svenskan. Genitiv, ägandeformen, markeras i svenskan med -s, alltså “Moses korg”. Det där med “Jesu liv” osv. är en gammal genitivform från latinet så inom kyrkans värd är man nog van att höra den formen, men numera känns den rätt ålderdomlig. 🙂
   Öppnar man andra Mosebok i Bibeln så heter han ju Mose rakt igenom. Här får han sitt namn:
   “När pojken blev större förde hon [= Moses riktiga mamma, som i ett desperat försök att rädda sitt barn satte ut honom på Nilen eftersom farao bestämt att om en israelit födde en pojke så skulle han dödas] honom till faraos dotter [hon som hittade Mose flytande i sin lilla korg på Nilen], som adopterade honom och gav honom namnet Mose”.

   Reply

 • Karin

  |

  Det där med muffins/muffinsarna är ungefär som äppelskrutt för mig och min pojkvän. Han säger “ett äppelskrutt”, “det där äppelskruttet” och “de där äppelskrutten”. Jag säger “en äppelskrutt”, “den där äppelskrutten” och “de där äppelskruttarna”. Gissar att du är på min pojkväns sida i detta, eftersom du säger “ett choklad”? 😂😄

  Reply

  • Egoina

   |

   Roligast är ju hur ni kommit på det här? Tror aldrig jag ens sagt ordet äppelskrutt? Äter ni mycket äpple? 😂

   Reply

   • Karin

    |

    Haha alltså jag vet inte riktigt hur vi kom på det här med äppelskrutt.. pratar ibland om våra dialektala skillnader i ord, kan ju ha med det att göra 😅 t.ex. jag uttalar messmör som mess-mör och han säger mes-smör

    Reply

    • Karin

     |

     Vi äter inte direkt mycket äpplen så vet inte hur vi kommit in på ordet äppelskrutt 😂

     Reply

  • Emmy

   |

   Jag säger en äppelskrutt, men ett choklad hehe

   Reply

 • Fanny

  |

  Yoloa och måla! Det är ju ändå du som ska trivas med det.

  Ha en fin dag! Kram

  Reply

 • Anna

  |

  Måla skåpet!

  Reply

 • Robert

  |

  Så här ligger det till med muffins: Det heter flera muffins och en mu… … Låt mig tänka… Svaret är nog att det endast finns flera muffins. Det kan aldrig vara en. 😉 Gissar att det är samma system som med kvarkar vilka är med och bygger upp atomkärnan. Man kan aldrig observera en enskild kvark utan enbart två eller tre beroende på vilken “färg” de har. Måste vara samma system med muffins. 😉 😉

  Reply

  • Egoina

   |

   😂

   Reply

  • S

   |

   Haha rimligaste teorin ju.

   Reply

 • Stephanie

  |

  Är fortf i ett “omg-nooooooo!”-mode om att måla om skåpet 😬😬 Så fint! Hade jag inte bott 40 mil bort hade jag köpt det direkt 😍😍 Nu vet förresten min 39åriga man vem du är, för jag har ett antal gr tryckt upp mobilen i fejjan på honom och sagt :”ser du hennes sovrum!? NÄR målar Vi om?!” 😅😅👌🏻👌🏻

  Reply

 • U

  |

  Men det är klart att du ska måla skåpet! Det är ju ditt skåp, förstår om man kanske skulle bevara det i stilen det är i ett hus på landet med en mer vintage stil eller sälja om det är värt asmycket pengar men måla det som DU vill ha det. Typ grått med guldiga knoppar som du skrev någonstans, det kommer passa in med allt annat i rummet, tror inta att alla här kan visualisera slutresultatet hehe (sry), men det känns mycket mer som din stil.

  Reply

 • Ingela

  |

  Måla skåpet! 🙂

  Reply

 • Rebecka

  |

  Måla skåpet men behåll blommorna (fyll i ny färg) 😃

  Reply

 • Mika

  |

  Mitt tips är lägg ut skåpet för lite över det du tycker är ett tillräckligt bra pris, får du det inte sålt så målar du om det, viktigast att du själv blir nöjd 😘 Så trevligt och rogivande att måla om saker, ha en trevlig lördag ☀️☀️☀️

  Reply

 • Bella

  |

  Resten av hasselnötterna hamnar säkert i nötkrämen (du vet dom där små påsarna som ibland finns bland lösviktsgodiset och även på burk 😛)

  Reply

  • S

   |

   Men neeeeej!!! Har suttit och fnyst åt hur många här som inte haft vett nog att förstå att det är en muffin flera muffins, men VAD F*N!! Jaja, det visar ju bara ännu mer hur mycket det behövs nya hjärnceller i svenska akademien…

   Reply

 • P

  |

  Måla grått och fyll i blommorna i vitt!! 🙂

  Reply

 • Emma

  |

  Måla!!! Har målat om flera möbler som många föredragit i original men det är ju inte min smak. Och eftersom det är mitt hem och mina möbler så har jag gjort som jag själv velat 😊 gör det du också, man ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker 😉

  Reply

 • Emmy

  |

  Ok, ska försöka att ta det här med Mose(s) kortfattat 😂. I den hebreiska grundtexten (Moseböckerna i Bibeln är skrivna på hebreiska) så uttalasoch skrivs hans namn ”Moshe”. Inget ’s’ på slutet, nånstans!!! Sen översatte man texterna till latin, och då blev namnet i sin latinska form ’Moses’, och så tog man den varianten när man översatte till andra språk, till exempel svenska (och genitivformen till Moses blir Mose). Men egentligen skulle jag (som har en kandidatexamen i exegetik med språklig inriktning hebreiska, eh ja såatte….) alltså säga att Mose är det korrekta som namn (och till det blir Moses gentitiv).

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha TACK!! 😅

   Reply

   • Emmy

    |

    Säg bara till om du har fler hebreiskafrågor 😂

    Reply

 • Marias bokhylla

  |

  Muffins i alla varianter. En muffins, två muffins, en miljon muffins (de där muffinsen).

  Enligt både mig, och SAOL (man får säga ett muffins också enligt saol men där håller jag inte med 😉 )

  Reply

 • Erika

  |

  Måla skåpet, det är DU som ska tycka om det inte alla andra! Kommer bli jättesnyggt med liknande/samma nyans som väggen och det där ”korgmaterialet” på sidorna 👌
  Btw var det väldigt underhållande och igenkännande att läsa om när du skulle måla sovrumsväggen (som blev sjukt fin!) Så svårt med färg! Nu senast var jag helt säker på att en nyans skulle bli bra och min kille målade hela väggen med färgen. Jag tyckte den var lite ljus men vet ju av tidigare erfarenheter 😅 att det brukar bli en mörkare nyans efter ett tag. Han målar lager nummer två och dagen efter känner jag bara nej det här går inte. Så jag åkte och valde ny färg i färgdjungeln så fick han måla om allt 🙈 ( hade självklart kunnat gjort det själv haha) Men blev som tur var toppenbra till slut 😅. Ungefär lika mörk som din fast en gråare nyans (älskar när det är mörkt😍)
  Kram!

  Reply

 • Mli

  |

  Har nu läst ordet “muffin(s)” så många gånger att jag mest bara tänker… MUFFINS?! Vad är det för ord ens? SÅ konstigt 😀 Säg det 10 gånger och bara… va? Maj gahd!

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv