Follow my blog with Bloglovin

Fiskgratäng med citron, dill & räkor

 

I söndags kliade jag mig i huvudet och tänkte vad för mat som är snäll för magen kan jag laga? Kanske…potatis? Fisk? Sen slog det mig. Fiskgratäng! Det kan ju inte vara så svårt, tänkte jag. Och det var det inte.

 

Du behöver:

Fiskfilé, t.ex. torsk eller kolja

Potatis

Créme fraiche

Dill

Citron

Räkor

Fiskbuljong

Sockerärtor

Smör

Mjölk

 

 

Gör såhär:

1) Koka potatisen tills den blir mjuk (skär i småbitar så går det fortare). Mosa med kross, tillsätt en klick smör och en skvätt mjölk. Gör potatismos helt enkelt!

2) Värm créme fraiche i en kastrull, tillsätt buljong, dill och pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Späd ut med vatten om såsen blir för tjock.

3) Lägg tinad fiskfilé och räkor i mitten av en form. Salta och peppra ordentligt.

4) Skeda eller spritsa potatismosen runt fisken och täck sedan fisken med sås. Gratinera i ugnen i ungefär 15-20 minuter.

 

Servera med exempelvis citronklyftor, hackade sockerärtor samt extra dill, sås och räkor.

 

Ät! Ser det inte ut som barnmat har du inte lyckats : ))

 

68 gillar

Kommentarer (19)

 • Kattis

  |

  Ja.. jag måste nog faktiskt äta fiskgratäng idag. Fy fan va gott!

  Svara

  • Egoina

   |

   Do it!! 🙂

   Svara

 • Hanna

  |

  Tips! Hacka räkorna framöver så blir det ännu snällare för magen.

  Svara

 • Robert

  |

  Smarrigt! 😉

  Svara

 • Bella

  |

  Ser riktigt gott ut! Jag tycker väldigt mycket om fisk, i princip alla sorter går hem hos mig. Har dock under de senaste 2-3 åren fått någon märklig överkänslighet (?) mot fisk. Oavsett fisksort, tillagningssätt och recept/övriga ingredienser och tillbehör så börjar jag må extremt illa, får ont i magen och får väldigt mycket sura uppstötningar av det. Gravad lax är en storfavorit hos mig, så jag brukar äta det ibland ändå – men får alltid ta smällen efteråt..

  Svara

 • Frida

  |

  Hej Regina!
  Efter mycket googlande kring kroniskt halsont fick jag upp ett inlägg från din blogg om kronisk halsfluss. Det finns nästan ingenting om det alls på internet och undrar därför om du kortfattat skulle kunna beskriva hur du upplevde det och vilka symptom du hade.

  Började allt med en halsfluss? Hur var halsontet? Var det ”kan inte äta ont” eller en smärta som var hanterbar men jobbig att gå runt med länge?

  Hoppas du kan hjälpa mig lite på vägen. Är en sån där person som gärna vill veta allt om alla möjliga sjukdomar jag skulle kunna ha innan jag söker hjälp.

  Svara

  • Bella

   |

   Jag kan ställa upp och besvara din fråga. Jag har nämligen haft sådana problem själv.

   När jag var ca 18 år så insjuknade jag i körtelfeber (mononucleos/kyssjukan/kissing disease). Var riktigt sjuk i ca en månad innan det vände. Hade knappt tillfrisknat när jag plötsligt blev sämre med hög feber, smärta i hals, käkar, mun och var fullkomligt oförmögen att svälja eller prata pga smärtan. Åkte in akut och det konstaterades att jag hade fått halsböld som komplikation. Tydligen inte så vanligt att få halsböld efter körtelfeber enl jourläkaren. Skickades akut till ÖNH på sjukhuset och de frågade mig om jag ville tömma bölden eller få det åtgärdat genom att akutoperera bort halsmandlarna. Valde att få bölden tömd (fick stanna ca 4 dagar för dagliga böldtömningar + antibiotikadropp).
   Mådde bättre ett tag efteråt, men sedan följde återkommande halsinfektioner. Hade daglig halsont som förvärrades avsevärt vid ansträngning. Kunde svälja och äta men smärtan var väldigt påfrestande. Tuggade halstabletterna Bafucin (lite bedövande) och drack mycket te med honung. Kände mig även ofta sjuk, trött och hängig. Var på flera besök till VC men de tittade knappt i halsen och menade på att de inte kunde se något speciellt i halsen (trots att jag själv såg att halsen var jätteful och ilsket röd konstant), blev aldrig ivägskickad till ÖNH för vidare utredning.

   Jag flyttade till annan ort och gick till en ny VC med bättre läkare. Läkaren sa förvånat att det var konstigt att ingen tidigare läkare skickat mig vidare då han klart och tydligt såg hur ful halsen var och lymfkörtlarna på halsen var även de nästan konstant svullna.
   Fick komma till ÖNH för bedömning och fick därefter en tid för operation (tog ca 4-6 månader från VC besök till operation). Vid detta tillfälle var jag ca 23 år, hade alltså haft problem i ca 5 år innan jag fick det åtgärdat!

   Operationen gick bra. Det har nu gått 7 år sedan jag blev opererad och halsbesvären är över (tack och lov!!). Från att tidigare haft daglig halsont och varit förkyld eller haft halsinfektioner nästan varje månad så är jag nu kanske sjuk/förkyld 2 ggr/år – de flesta är väl sjuka 2 gånger årligen skulle jag tro? Jag har dock märkt att när jag väl har halsont idag så känns smärtan lite annorlunda jämfört med innan, plus att jag lättare får lite ”tuffare” förkylningar. Kanske det har att göra med att halsmandlarna tidigare tog emot infektionen istället för att låta virus/bakterier gå längre ned i luftvägarna? Kanske är individuellt hur man påverkas av att få halsmandlarna bortopererade?

   Det var i alla fall lätt värt operationen och allt slit! Hade jag vetat för tio år sedan, när jag fick körtelfeber och halsböld, att jag skulle få dessa besvär så hade jag bett om att få halsmandlarna bortopererade på en gång.

   (Ursäkta min wall of text, samt ber om ursäkt för eventuella stavfel då jag skriver från mobilen.)

   Svara

   • Frida

    |

    Wow! Tack. Precis vad jag behövde läsa. Har inte kopplat alls att mitt kroniska halsont kan ha med mina konstanta förkylningar att göra, har varit helt säker på att jag har kvalsterallergi.
    Verkligen tack, så skönt att få läsa om någon annan. Tyvärr måste man ju många gånger ha kött på benen när man söker vård.

    Svara

 • Asta

  |

  Maten såg väldigt god ut! 🙂

  Tänkte fråga en helt annan sak, vilken mascara använder du? Dina ögonfransar är alltid så fina!

  Svara

  • Egoina

   |

   Million dollar lashes, den gröna 🙂

   Svara

 • Maria

  |

  Jag mår illa sjukt lätt och för typ allt men två av mina graviditeter mådde jag inte illa en enda gång, mådde bättre än vanligt ?

  Svara

 • Caroline

  |

  Hur många grader hade du på ugnen när du stoppade in fiskgratängen? ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag satte ugnen på 200 och på slutet körde jag lite grill för att få potatismosen lite gyllene (var dock så hungrig att jag inte hade tålamod…haha).

   Svara

   • Caroline

    |

    Tack så jättemycket för svar!
    Receptet skall testas på nästa fisk-onsdag. ?

    Svara

    • Egoina

     |

     Ja gör det 😀 Jag tänker att så länge fisken är tinad så borde det gå väldigt fort. Annars är en tumregel att det ska bubbla i mitten. Hoppas det blir gott. Kram!

     Svara

 • E

  |

  Din mat ser alltid helt fantastisk ut! Jag blit så hungrig! Synd att jag ät lat och inte orkar laga alla dina god rätter, haha…

  Svara

 • Bella

  |

  Lagade denna idag, blev super gott! Nästa vecka ska jag prova receptet på vegansk gulasch som du la ut för ett tag sedan 🙂

  Svara

 • Skåne

  |

  Hur mycket av varje använde du? Tex creme fraiche? Hel buljongtärning eller buljong utspädd i vatten?

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv