Follow my blog with Bloglovin

Frågor & Svar

Jag har också blivit modern familj frälst! Så himla rolig serie och Phil är så himla lik min sambo i sättet ibland så det blir ännu roligare ?

Vad tycker du om kritiken mot vänner? Att många kritiserat den för att vara homofobisk bland annat? Har själv tänkt på det hela tiden. Men bortsett från det älskar jag den serien också!

– Ja, det är tyvärr mycket som är problematiskt i Vänner (som jag förstått först i vuxen ålder!). Det är homofobi, fatshaming och tråkiga könsnormer för att nämna några saker. När jag ursäktar serien för mig själv brukar jag tänka att den gjordes i en annan tid med manusförfattare som inte ”visste bättre”. Jag har funderat mycket på det här att uppskatta saker som exempelvis inte är feministiska och alltså….jo jag bestämmer att jag får det. Jag får lov att tycka att Vänner är en bra serie trots att den är problematisk, jag får lov att skratta åt icke PK-skämt och jag får uppskatta filmer som inte överhuvudtaget klarar bechdeltestet (bara jag som tänker bechamelsås varje gång man pratar om bechdel btw? ?) osv. Det viktiga är att vi problematiserar och belyser. Sen ska man såklart bojkotta när det är riktigt illa, men Vänner, för mig, är mest en serie som ur vissa synpunkter blivit rostig med åren. Jag tycker fortfarande att det mesta i serien är väldigt roligt (trots att en del skratt fastnar i halsen).

 

 

Vad är det för sås du har på pastan? Ser sjukt gott ut! ?

– Det är F’s specialare när vi vill ha en snabb pastarätt. Vi har ju skippat bacon nästan helt det senaste året, så jag hade glömt hur gott det är 🙂 Ingredienserna är svamp, bacon, purjolök, grädde, buljong, soja, vitpeppar och svartpeppar. (Och massa parmesan ofc).

 

Hur gör man om man drömmer om att skriva krönikor och vet att man är rätt bra på att skriva? Får ofta höra i min blogg att läsaren får känslan av att själv suttit bredvid samt att jag är bra på reflektion. Tänker att det är två rätt bra egenskaper om man vill bli krönikör. Vad för typ av texter ska man liksom visa upp?

– Åh, men det är ju bästa komplimangen. Vad roligt! Vet du. Man bara gör det! Skriv en krönika på 2000-4000 tecken om en vardagssituation, ett ämne, en händelse eller något aktuellt i samhället och skicka in till en passande tidning eller sajt. Skicka till flera stycken och tänk att det är helt okej att få ett nej. För det är ju faktiskt det värsta som kan hända. Ett himla nej. Vi har alla fått ett nej någon gång. Man överlever. Heja dig! Sätt igång och gör det nu!

 

Du har svarat på detta tidigare säkert men jag testar att fråga ändå. Hur tycker du man ska ta betalt om man skulle bli krönikör på en tidning? Vad är rimligt att tänka liksom, om man dessutom är okänd..

– Jag skulle tänka ungefär 50 öre – 1 krona per tecken beroende på hur stor tidningen är. Alltså en text på 2000 tecken = 2000 kronor. Tänk på att blanksteg också räknas som tecken. I tidningar vill man veta ”hur mycket plats” en text tar och räknar alla tecken. Så när du tittar i Word är det här du ska kika:

 

Detta svar hade jag alltså tjänat 150-300 kronor på. Man tackar 😉

 

Upplever du att det är svårare att försörja sig på bloggande idag jämfört med för några år sen? Att bloggar är lite på väg utför nu när Youtube tagit över och blivit så stort? Eller är det bara jag som har fått för mig att färre människor läser bloggar nu för tiden kanske? ?

– Nej, jag upplever inte det. Men jag tror att det är för att jag har mer tid till att ta betalt för bloggen nu (samarbeten etc.). Det kanske hade varit mer pengar i det om jag satsat mer för några år sedan, jag vet inte. Är lyckligt ovetandes, haha. Sen är det inte så att Youtube och andra medier (nödvändigtvis) tar marknaden från bloggandet. Bloggandet är fortfarande en mycket bra form för företagen att marknadsföra sig om man tänker på inlänkar och google-resultat (förutom det självklara då: exponering). Det är också viktigt att tänka på att mindre influencers har stort värde ur olika synpunkter. De har exempelvis ofta mycket större inflytande på sina läsare eller kanske en bra nisch. Många företag väljer just att satsa på mindre influencers av olika anledningar.

Något som jag dock märker stor skillnad på jämfört med några år sedan är ersättningen för banners och annonser på bloggen. Det får man knappt någonting för längre. Det ger en viss summa såklart, men jag är ändå beroende av samarbeten för att gå runt.

 

 

Hej Regina!

Jag tyckte också dina inlägg om din farmor var jättefina. Man känner kärleken! Även alla andra gånger du skrivit om henne. Jag har också funderat på en sak i samband med hennes bortgång. Om du inte uppskattar min fråga kan du bara bortse från den, det förstår jag då det är ganska personligt! Men jag har tänkt på att du ett par gånger jar skrivit typ ”Vi ses i paradiset!” i inlägg om henne. Jag tolkar det som koppling till Jehovas vittnen? Vilket jag också vet att du skrivit om flera gånger förut. Att en del av din familj är med där men du inte. Jag är själv väldigt, vad ska man säga, andligt intresserad och söker ständigt svar på stora frågor och själslig utveckling. Syftar meningen om paradiset bara på att din farmor (eventuellt?) var jehovas vittne? Eller är det så att deras bild av vad som händer efter döden också liknar din bild, fast du inte är aktiv inom organisationen? Hoppas du förstår hur jag menar. Vad tror du händer när det här livet tar slut? Jag funderar ofta på det och läser gärna dina tankar om det. Såvida du tycker det känns okej att svara på såklart! Trevlig helg! <3

– Tack snälla vad glad jag blir <3 Ja, det är en koppling till JV då de ju tror på paradiset och evigt liv. Jag skriver så för att hedra henne, men också för att jag hoppas hon har rätt och för att det ger mig tröst att tänka så. Jag vet inte vad som händer efter döden och jag önskar verkligen att jag var troende och att jag också hade ett hopp. Men jag är inte det och det är inget man kan tvinga sig själv att vara. Jag tänker att det är okej att föreställa sig det som får en att må bra och ger en tröst, även om det egentligen inte är logiskt (för mig). Hon väntar på mig i paradiset <3

 

97 gillar

Kommentarer (12)

 • Robert

  |

  Pastasåsen gör att köket lockar… Smarrigt! 😉

  Svara

 • Anna Maja

  |

  Jag tänker att det är mycket filmer och serier som blivit kult där värderingarna är allt annat än bra. Så nog kan man få titta och gilla vänner! Jag själv som såg det första gången för något år sedan FÖRSTÅR INTE hur folk kan tycka att Ross är charmig och gullig. Jag bara ryser av hans kommentarer och sätt. Men jag gillar ändå serien för den har ju helt klart humor och likeable karaktärer 😀

  Svara

  • L

   |

   Alltså, jag känner mig besatt..haha har kommenterat förut om det här. Men när folk hoppar på Ross känner jag ba att jag måste.
   Rachel var lika knäpp i huvudet som Ross, och alla andra karaktärer i serien f.ö. Hon var lika självisk, faktiskt mer manipulativ och klumpig i sin kommunikation.

   Men alla verkar ge henne en pass och Ross är creepet liksom.

   Svara

 • M

  |

  Tack för att du svarar på våra frågor! 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att folk inte alltid har haft samma värderingar som folk generellt sett verkar ha i dag. Därför tycker jag inte att man skall ta bort sådana böcker och filmer. De kanske har andra viktiga budskap, som man kan ta till sig. Det som man inte håller med om behöver man däremot inte ta till sig.

  Svara

 • Emma

  |

  Tycker att vänner får oförtjänt mycket hat när serier som tex HIMYM gjordes i ”modern tid” och ändå innehåller väldigt mycket sexism och sunkiga värderingar!

  Svara

 • Frida

  |

  Jag har varit ett stort fan av serien Vänner så länge jag kan minnas. Men har nu i vuxen ålder, precis som du, upptäckt problematik kring serien. Det hade varit intressant med ett inlägg kring dina tankar om detta där du utvecklar detta lite mer. Kanske ge lite konkreta exempel? Det skulle också vara intressant att få diskutera detta i kommentarsfältet med andra som tycker likadant 🙂

  Svara

 • E

  |

  Bara en liten kommentar som inte har med inlägget att göra: för mig ser det lite konstigt ut på din blogg sen kanske nån/några veckor tillbaka; när det är emoijis i texten så lägger dom sig liksom över det sista ordet i meningen (Om du förstår hur jag menar? ?) Tänkte det kunde va bra att veta, har inte sett ut så förr för mig iaf… (Jag läser din blogg från min Samsung-mobil, det blir inte så när jag läser på datorn).

  Svara

  • Egoina

   |

   Jaha oj! Ja det ska jag kika på ?

   Svara

 • ida

  |

  Jag förstår inte.
  Sedan avsnitt 1 till det allra sista har det funnits ett homosexuellt par i handlingen.
  Jag förstår inte hur de då kan vara homofoba?

  Svara

  • Malin

   |

   Ja, jag håller med. De var väl en av få serier som visade på annat än heterokonstellationer. Men jag har förstått att det verkar bland annat handla om skämten om att Chandler skulle vara gay (att de flesta vännerna trodde det om honom när de träffade honom) och kanske att de skämtar om att hans pappa är transexuell?
   Vill gärna ha ett längre inlägg om detta samt diskussion i kommentarerna! 🙂 Jag kanske är puckad men förstår inte riktigt heller all kritik, även om vissa grejer känns förlegade.

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv