Vilken dröm har jag som jag vill uppfylla i livet?

Therese Lindgren gjorde nyligen en bucket list på saker hon vill göra och jag måste säga att jag blev riktigt imponerad. Jag har nog aldrig varit med om en person med så många mål och drömmar. Jag har själv tänkt många gånger att jag borde skriva upp mina drömmar, göra en egen bucket list. Men helt ärligt kommer jag inte på särskilt mycket. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Jag står still just nu och det känns som att jag tappat bort mig själv. Jag vet inte vad jag drömmer om.

Man får ju alltid höra att man ska drömma stort, att man kan nå sina mål, att man ska fokusera rätt och att man ska leva som att man redan är där. Men om man inte vet vad man drömmer om då? Om man inte vet vilka drömmar man har kan man inte nå dem. Det säger sig själv.

Jag fick en väldigt bra kommentar på inlägget om ”Mitt perfekta liv” av min läsare Viktoria. Hon skrev såhär:

 

Jag hade färdigutbildat mig, hade jobb, gjort lite karriär, köpt hus, stadigt förhållande…. ja, vad skulle hända nu? Är det här allt? Jag minns att jag kommenterade någon klämkäck blogg som handlade om ”följ dina mål i livet så blir du lycklig” och jag skrev ”hur gör man för att veta vilka ens mål är?”. Jag fick till svar ”våga drömma”, vilket jag tyckte var ren bullsh*t.

Men faktum är att det fanns en poäng. Där och då drömde jag, men inte tillräckligt tydligt. Alla tankar stannade som drömmar och fick aldrig en handlingsplan.

I ett års tid antecknade jag varje tanke jag kom på som handlade om vad jag vill i livet. Allt från stort till smått – typ; ”jag vill ha ett jobb där jag kan äta lunch på stan” och ”jag vill vakna varje morgon och känna att jag bidrar till en bättre värld och att jag är meningsfull”. Jag hade inga krav på mig själv att skriva varje vecka eller varje dag, utan bara när tankarna dök upp. Oftast skrev jag mycket vid få tillfällen – oftast när jag var på ”botten” i humöret.

Idag har allt jag skrev 2013 slagit in – kanske blev det en omedveten målmedvetenhet som förde mig dit jag är idag? Bara jag skrev ner det och liksom styrde upp tankarna så blev det lättare att fokusera? Oavsett så gjorde det skillnad för mig. Det jag ville, stort som smått, blev mina mål men inte i form av en checklista att beta av, utan det löste sig själv några steg i taget.

Jag tror att det är lätt att sätta för stor press på sig själv, vilket bara låser tankarna. Eller att man ska beta av sin checklista med saker så snabbt som möjligt, och gör man inte det så känner man sig missnöjd.

 

Så smart och tänkvärt. Från och med idag ska jag skriva upp mina drömmar. Jag ska skriva upp alla tankar jag har om livet jag vill leva, eller saker jag vill göra. Stort som smått. När jag väl formulerat dem för mig själv kommer det bli lättare att nå dem. Vissa saker har jag redan uppnått som exempelvis att jag vill få utlopp för min kreativitet, ha bra relationer och känna att jag bidrar till en bättre värld.

 

Som sagt har jag ännu inte en komplett lista, men jag hoppas att den kommer växa fram med tiden. Jag börjar med dessa punkter:

 • Ha ett hem där jag känner mig trygg och hemma.
 • Ha mer spontana vänskapsrelationer där man kan göra spontana saker som att ta en kaffe eller gå en promenad.
 • Åka på en resa ensam.

 

Vilka drömmar har ni?

 

Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

92 gillar

Comments (37)

 • Viktoria

  |

  Åh tack! <3 Blev alldeles generad nu! Haha! Lycka till med allt! Du grejar det!!

  Reply

 • S

  |

  Åh, älskar ensamresor! Vad för slags resa vill du göra ensam? Upptäcka och se saker? Bara ta det lugnt? En av gångerna jag var till London åkte jag själv, gick upp innan soluppgången varje dag, vandrade till något nice ställe att äta frukost på och gjorde precis vad jag kände för för stunden/dagen hela veckan. Aldrig haft en bättre resa i hela mitt liv trots att jag varit i London så många gånger innan (en del i det kan vara att jag verkligen behövde komma iväg från vardagen en stund också). Gjorde i stort sett bara saker som var gratis, så när jag en dag kände för att äta italienskt till lunch letade jag upp en riktigt fin resturang där mitt glas vitt till maten kostade mer än själva rätten. Varför inte liksom? Jag kände ju för det 🙂 Dream on! <3

  Reply

  • Egoina

   |

   Så inspirerande! Från början tänkte jag en solresa, men jag känner mig nog mer trygg med en weekend exempelvis till London som du gjorde (plus att jag varit där innan och jag tänker att det känns tryggare då?). Bra tips! Tack 🙂

   Reply

   • S

    |

    Kul att du fann det inspirerande! Ja, jag förstår hur du menar med att det kan kännas tryggare. Det är nog för att det är så stort att det delvis är helt främmande, men ändå någon slags familjär känsla eftersom du sett delar av stället förr 🙂 Ett tips är ju också att göra helt normala turistgrejer men på ett annat sätt. Till exempel så gick jag in på National Gallery och tänkte “nu ska jag leta upp en tavla av van Gogh”. Jag kollade på tavlor under tiden jag letade också, men med ett helt annat mindset (jag kan tycka att det är lite tråkigt att gå och kolla på saker bara för att man “ska”, så det blev mer att jag stannade till vid de jag faktiskt fann intressanta än att jag försökte kolla på allt, som man ju gärna gör när man går in på museum utan något mål). Vill du trots allt ha vädret så går det ju att åka typ i augusti och hänga i parker (vissa har museum, utsikt över Londons skyline, hjortar, låååååånga vandringsleder, zoo osv osv). KRAM

    Reply

 • Inne hos Ina

  |

  För tre år sedan kände jag mig väldigt vilsen och som om jag hade tappat bort mig själv. Tänkte skriva en bucketlist, men när jag googlade inspiration till en sån hittade jag konceptet 30 before 30 – 30 saker jag vill göra innan 30 och kände att det passade mig bättre. Nu vet jag inte om det bara är det som har fått mig att hamna rätt, men jag tycker ändå att den hjälper mig att prioritera så att jag lever som jag vill. Lite samma tankar som ovan, alltså 😊

  Reply

  • Angelique

   |

   Åh, du inspirerade mig precis till att påbörja en sån lista 🙂

   Reply

 • Kourtney

  |

  Det varierar från år till år, men nu är det:

  – Skaffa barn och bilda egen familj!
  – Få fortsätta jobba på förskola
  – Trygg och stabil ekonomi
  – Ha vänner och familj nära och i en nära relation

  Reply

 • @inredningsdesign

  |

  Eyh, sade du spontan julkaffeträff på Espresso House i Hässleholm!? Bucket list!! 🙌🏼😂

  Reply

  • Egoina

   |

   Ses där 😍

   Reply

 • Linnea

  |

  Jag drömmer om att få jobba med marknadsföring, helst som art director men har valt fel studieväg för att kunna mäta mig mot den hårda konkurrensen som finns om jobben. Jag vet att det går att utbilda om sig men jag känner att tiden rinner iväg. Det hade krockat med mina drömmar om att bilda familj snart då jag inte vill ha barn utan att först ha ett fast jobb och stadig inkomst. (Vill inte sitta vid skolbänken med endast studiebidrag som inkomst och därigenom bli totalt beroende av min sambo.) Någon här som har tips på hur man skulle kunna gå till väga eller vet vad som krävs för att få jobb i branschen? Räcker det att jag själv lär mig vissa program eller krävs det att man läser ett program på högskola/universitet?

  Reply

  • Lisa

   |

   Välkommen i klubben! Har en yrkesutbildning som kommunikatör men vi pluggade även marknadsföring och inte kommer jag någonstans heller.

   Reply

  • Martina

   |

   Jag tror på att börja i den änden där du kan få ett jobb, och sedan jobba dig vidare. Vad har du för utbildning? Är du utbildad bilmekaniker så jobba som det, och sen när Kalle på “Kalles bilverkstad” som du jobbar på säger en dag att ni borde göra om loggan och börja annonsera för att få kunder, så erbjuder du dig att kika på ett förslag på annons. Kalle blir grymt imponerad och du blir “marknadsansvarig”, visserligen bara en 5%-tjänst till att börja med, men ändå. Och så fortsätter det så, och vips har du både erfarenhet, referenser och arbetsprover från verkligheten att visa när du söker drömjobbet. OK fånigt exempel, men du fattar 😉

   Reply

   • Egoina

    |

    Men så himla smart!!! Ja, försök att se det mer så, vilken bra idé 🙂

    Reply

   • Lisa

    |

    Absolut fungerar de tankebanorna men är man utbildad inom kommunikation eller marknadsföring till exempel så vill man gärna börja där och sedan klättra uppåt. Inte börja som telefonförsäljare.

    Reply

   • Linnea

    |

    Tack så jättemycket för ditt genomtänkta svar! Jag gjorde faktiskt precis så som du skrev på min tidigare arbetsplats och fick bli kampanjansvarig till 25%, dessvärre fick jag inte ta med mig några arbetsprover därifrån då jag sedan slutade 😕 Men är nog ändå den smartaste vägen att gå, att försöka stegvis jobba sig in i branschen.

    Reply

 • Ronja

  |

  Helt out of topic,
  Men jag kollar på Leila julbakar. Där gör hon Gino och jag minns att du skrev att du hade svårt att få till din, om jag inte minns fel vill säga. Tipset hon hade var “man MÅSTE ha ugnsluckan öppen, köra på med hög temp på grill och hålla koll under tiden. Då kokas inte frukten och chokladen bränns inte heller!

  Reply

  • Egoina

   |

   Skoja att jag blev sugen på Gino nu!!!

   Reply

 • Sabina

  |

  Jag behövde verkligen det här inlägget idag 😀
  Min man och jag gjorde nåt som heter “36 frågor som leder till kärlek” som en kul grej idag, vet inte om du har hört talas om det men det är någon forskning som tagit fram vilka frågor man ska ställa på första dejten för att bli kära, och vi tänkte att det kunde vara skoj fast vi varit tillsammans i 13 år. Vi kom till en fråga som var; “Om du visste att du inom ett år skulle dö plötsligt. Skulle du ändra något i ditt liv nu? Varför?”
  Och jag kände liksom att jag just nu har jag verkligen inga mål eller sådant! Vad vill jag göra! Och det kändes så dumt, det måste ju finnas nåt, haha! Jag har mycket ångest och jag misstänker att det kan vara orsaken till min opepp. Så ditt inlägg har peppat mig nu att göra som Viktoria och skriva upp lite småsaker då och då som jag vill göra i livet! Jag älskar den här julkalendern du har, nästan lika mycket som min kinderkalender 😉

  Reply

 • Elin

  |

  Jag vill:
  – Starta eget företag och jobba med hästar
  – Tävla på hög nivå
  – Dejta och så småningom hitta någon stadig partner
  – Resa lite mer, uppleva saker och se mer av världen
  – Och någon gång i framtiden ha ett riktigt hemma med kompisar nära som man kan spontanhänga med
  Jag är väldigt ambitiös och driven, men lägger typ all den energin och driften i hästeriet och glömmer gärna bort allt annat. Vill hitta en bättre balans liksom. Och ha mål som inte bara rör hästarna och jobbet liksom.

  Reply

 • A

  |

  Gud TACK för otroligt tips (via otrolig blogg, alla andra bloggar följer jag sporadiskt pga måste vara liksom “mottaglig” i humöret men här mår jag alltid bra). Ska börja direkt. Känner mig också vilsen och har letat efter ett sätt att kunna ta tag i det som inte känns oöverstigligt.

  Reply

 • Nina

  |

  Jag är du och du är jag!! Precis så känner jag. Jag vet inte vem jag är, jag vet inte vad mina drömmar är.. jag vet inte vad jag vill. Jag vet bara att jag inte vill stanna här(metaforiskt)! Du skriver så ofta grejer som går rakt in i hjärtat. Jag ska också börja skriva upp saker jag vill. Och inte vill. Hoppas vi hittar våra drömmar <4

  Reply

 • Vår väg till ett barn

  |

  Känner precis som du. Alla säger att man ska följa sina drömmar, men hur lätt är det när man inte har någon aning om vad man vill? Jag är inte rädd för att satsa men jag måste ju hitta något att satsa på också.
  Läste kommentarerna till det inlägget och fastande på just den där kommentaren. Så smart! Ska också börja skriva ner allt jag drömmer om/tänker att jag vill göra.

  Tack för en bra blogg! <3

  Reply

 • Robert

  |

  “Vissa saker har jag redan uppnått som exempelvis att jag vill få utlopp för min kreativitet, ha bra relationer och känna att jag bidrar till en bättre värld.” Hade kunnat skriva samma själv, haha. 😉 Har en del intressen jag brinner för och vill lära mig till perfektion trots att det är i praktiken omöjligt. 😉

  Reply

  • Robert

   |

   Delvis uppnått kanske jag skall säga själv. Finns rätt mycket mer att göra på citatet jag snodde ur texten. 😉

   Reply

 • Mitt mål

  |

  För tillfället har jag en dröm och mål, att få en vän eller vänner i staden jag bor i. Jag spenderar vardagenen med att jobba med det jag älskar, men under helgerna är allt så ensamt och mina vänner är utspridda i andra städer.
  För ett år sedan flyttade jag till en mindre ort på grund av jobb tillsammans med min pojkvän. Jag hade nått en dröm, fått ett jobb jag älskar, men trots det känns allt så meningslöst. Jag sover länge på helgerna, för jag har ändå inget att göra och skulle bara påminnas om hur tråkigt och ensamt jag har det. Jag har ingen hobby, för jag kommer helt enkelt inte på något. Min sambo håller kontakt med vänner genom att spela, och han har inte samma sociala behov som jag har.

  Reply

  • S

   |

   <3 Nu kommer jag att ge massa tips på saker som jag mestadels aldrig har gjort själv, men som jag kan tänka mig är bra alternativ och som jag nog själv skulle kunna tänka mig att överväga om jag flyttar ifrån min krets.
   *Gå en kurs (kvällskurs?), kan ju vara om precis vad som helst. Kanske får du en hobby på köpet?! (Vet precis hur du menar med "jag har ingen hobby", och det kan vara riktigt jobbigt för att man på något sätt "sitter fast i intet")
   *Fråga någon på ditt jobb (som du kan tänka dig att du skulle gilla hänga med på fritiden) om hen vill följa med och kolla på A, göra B eller äta C. Det var så jag började hänga med min pojkvän, så det funkade ju bra ;D
   *Kolla på facebook efter saker som händer där du bor. Om du börjar dyka upp på saker såsom loppisar, marknader, bytesdagar, invigningar osv osv så kanske du märker att det finns människor som du ser på fler av dessa händelser. Vågar du så börja säga hej och prata lite med dem och sen kanske magic happens 🙂
   *Bli en sån där jobbig jävel som tränar, tränar, tränar och bara pratar om att träna, för att då lär du klicka som fan med alla andra på tränings-stället (eftersom de också bara tränar och pratar om att träna). (OBS: skämtsam mening)
   *Tvinga din grabb att ta lite time off spelandet och ha en hemmafest där ni bjuder bekanta från orten. Var ärlig med att det är en "get to know people-fest" och säg åt alla att ta med sig minst en person. På så sätt kanske du/ni lär känna era bekanta bättre, men har även lika många helt nya personer att bekanta er med.
   *Gör det mest förbjudna du kan göra i Sverige: försök lär känna dina grannar (Ja jag vet att man måste PRATA med dem då, men desperate times…)
   Lycka till! <3

   Reply

 • My

  |

  Vill du hitta på spontana saker så tveka inte att höra av dig 😌 älskar fika, promenader, turer till väla/promenader i stan och utflykter till allt ifrån Höganäs till kullaberg. Har ju trots allt träffat en av mina bästa vänner genom din blogg 😁😁

  Reply

 • Anna

  |

  Jag är gravid med ett extremt efterlängtat barn. Efter en del komplikationer drömmer jag om: att barnet ska vara friskt och att jag ska bli frisk igen.

  Sen skulle det inte vara fel att få så pass hög lön på mitt jobb att jag klarar mig på mindre än heltid. Tid är värt mycket för mig och jag orkar egentligen inte heltid.

  I övrigt vet jag inte. Jag har rest och har bra relationer och bostad och sånt. Ett syskon till ungen i magen, och att min mamma som är sjuk blir frisk. Men sånt är svårt att styra över.

  Och en human jävla flyktingpolitik tack.

  Reply

 • N

  |

  Kortsiktigt så vill jag ha en praktik och ta examen, flytta ihop med min pojkvän i Helsingborg, få jobb och jobba där i några år och sen flytta till Göteborg eller bara närmare min familj. Skaffa barn om 8-10 år. Annars vill jag resa, umgås med familj oftare och bli bra på att laga mat.

  Reply

 • Sara

  |

  Två drömmar just nu är att komma in på min master och flytta till egen lägenhet i Malmö 🙂 Detta kommer förhoppningsvis ske nästa år! *pepp*

  Reply

 • Angelique

  |

  Jag har så länge jag kan minnas drömt om att flytta till ett varmare och soligare land permanent, och det ser ut som att det äntligen kommer att gå i uppfyllelse nästa år 🙂

  Reply

 • J

  |

  * jobba med det jag utbildar mig till
  * hamna tillslut på en arbetsplats som tillåter husdjur, så mysigt!
  * dejta någon som är vettig och kommer överrens med min familj (så viktigt!! Men inte självklart)
  * finna ro med döden. Låter säkert jättedeppigt men är så rädd för döden så ett tag fick jag söka hjälp, var rädd att det skulle gå så långt att jag inte lämna lägenheten
  * barndomsdrömmen är att flyga luftballong 🙂

  Reply

 • Marina

  |

  Detta är precis det jag tänker mycket på med. Vilket bra sätt att göra det på. När man inte vet vad drömmen är kan man börja med småsteg. Du inspirerar mig att börja med detsamma idag 🙂

  Reply

 • Laila

  |

  Vilket härligt inlägg =)

  Reply

 • Melissa

  |

  Efter flera kortare anställningar där jag antingen har haft psykopatchefer eller stressat mig själv sjuk så drömmer jag nu om ett jobb som jag trivs på fullt ut! Det är det enda jag vill i princip. Kunna vakna på måndagmorgon och inte känna världens mörkaste ångest. Inte bli fysiskt sjuk av stress. Kunna ta en fikapaus på 10 minuter och prata om något roligt med en kollega, istället för att hoppa över lunchen… Börjar nytt jobb i början av nästa år och hoppas så otroligt mycket det blir bra nu!!

  Reply

 • Gabriella

  |

  Det här inlägget var så himla bra! Jag har själv tänkt som du många gånger, att jag inte vet vad jag drömmer om och att det känns som nåt man borde veta. Jag påbörjade en lista på en gång!

  Jag kommenterar inte så ofta men jag har följt din blogg i många år och tycker den är så himla insiktsfull, rolig och fin! Tack så mycket för att du fortsätter skriva 🙂

  Många kramar från Gabriella

  Reply

 • Malin

  |

  Min lista:
  – Bli klar med min utbildning
  – Köpa lägenhet
  – Resa till Aten
  – Börja jobba som lärare
  – Att ha en ordentlig lön varje månad så att jag både kan äga mitt boende och skämma bort min son och mig själv

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv