Follow my blog with Bloglovin

Det är inte roligt

I lördags var jag ute med en kompis och drack drinkar. Vi stod vid baren med ryggen mot folkvimlet när en man 50+ går förbi och säger “du kan inte stå sådär” till min kompis. Hon stod och letade efter något i sina fickor och var därför lite böjd framåt precis när han gick förbi. Hon förstod ingenting och frågade “va?”. “Du kan inte stå sådär”, upprepade han. “Varför säger du så” frågade hon varpå han säger “man kan inte stå sådär i dagens me too-samhälle. Man måste vara försiktig”. Min kompis blir väldigt obekväm, vet inte vad hon ska svara och jag säger “hon får stå precis hur hon vill”.

Då tänder mannen till och ställer sig med hela sin kropp över mig och skriker “DET VAR ETT SKÄMT”. Jag blev rädd, men tänkte att jag inte skulle vika mig och svarade bara kort “det var inte kul”. Alltså jag har aldrig sett någon bli så arg. Det var ilska i hans ögon och hela hans kroppsspråk var hotfullt. Hade vi varit ensamma är jag säker på att han hade slagit till mig, så arg var han. “Det var ett skämt”, skrek han igen, någon centimeter från mitt ansikte och innan jag visste ordet av det ingrep en vakt. Jag hörde hur han skrek till vakten att det bara var ett skämt och att man “inte får säga någonting i dagens samhälle”, men som tur var tolererade vakten inte det och slängde ut honom. Jag var helt skakig efteråt. Verkligen så läskigt. Jag och min kompis förstod knappt vad som hänt och min kompis mumlade “men jag letade bara efter min telefon”. Precis som att det var det som var problemet.

Jag har tänkt mycket på det här efteråt. Jag har absolut varit med om dryga män när jag varit ute, men så hotfull har någon aldrig varit. Och så har jag tänkt på alla skämt jag hört om hela me too-grejen. Hur farligt det är. Hur viktigt det är att vi inte förringar kvinnors upplevelse, att vi slutar förminska och skämta om sexuella övergrepp. Det är inte roligt. Åtminstone verkligen inte i det sammanhanget, på det sättet, från honom. Den mannen är egentligen hela poängen till me too bara att han inte förstår det själv. Han går runt och är bitter och arg över me too och blir plötsligt ännu en anledning till varför det är så viktigt.

Såhär i efterhand är jag stolt över min reaktion. “Hon får stå precis hur hon vill” och “det var inte kul” var nog det mest rimliga jag kunde sagt. Men självklart hade jag inte vågat om inte det stod en massa människor runt mig som såg vad som hände. Då hade jag säkert bara skrattat osäkert, sagt förlåt och han hade fortsatt med sin kväll medan vi hade gått hem obekväma och begränsade. Som så många gånger förut. Nu gick vi förvisso hem kort därefter uppskakade av hela grejen. Men ändå. Den här gången vann jag.

 

Jag en timme tidigare. Innan jag kunde torka en främmande mans saliv från mitt ansikte.

 

359 gillar

Kommentarer (49)

 • Angelique

  |

  Jäklar vad grym du är!! Ja det var nog det mest rimliga du kunde säga, utan att på nåt sätt skoja bort det klargjorde du för mannen att hans kommentar inte var okej, heja dig!

  Svara

  • Egoina

   |

   <3 <3

   Svara

 • Ina

  |

  Så bra gjort av dig! Gillar verkligen att du är så ärlig och berättar att du kanske inte hade reagerat på samma sätt om omständigheterna varit annorlunda.

  Tyvärr är risken stor att mannen inte lärde sig något alls från den situationen och istället går runt och bär på ännu mer agg.. önskar att man kunde få andra att förstå!
  Många är så inlåsta i sitt tänk.. Hade jag fått önska en superkraft så vore det att kunna få andra människor att förstå olika situationer och synpunkter genom att få dem att uppleva dom själva genom typ hallucinationer! Haha lite off topic men verkligen så tröttsamt med detta tunnelseende hos vissa..

  Svara

  • Egoina

   |

   JA TACK till den superkraften!! 🙂

   Svara

  • S

   |

   Ina: Kolla på Stranger Things. Är en tjej där som kan göra så (och serien är grym förövrigt också). Regina: så jävla strongt av dig att säga de två sakerna. En annan grej är ju att det är lätt att bli helt ställd i en sån situation och inte säga något alls. Heja! ❤️

   Svara

 • Rebecca

  |

  Fy fan vilken vidrig snubbe. Bra att du sa till <3

  Svara

 • Antonia

  |

  Verkligen bra svar ifrån dig, starkt gjort. Jag själv vet inte riktigt vad jag ska säga till alla jag träffar på som tycker “det har gått över gränsen för det har blivit häxjakt” eller “det är ju långt ifrån våldtäkt”.. Någon som har något bra svar till dessa kommentarer?

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, för det är ju verkligen “över gränsen” att vi belyser problemet, inte att män faktiskt beter sig så?! Det är inte en häxjakt för att man ska stå till svars för sina handlingar och det är ingen som letar problem som inte finns. Och bara för att det inte är våldtäkt gör det inte okej. Det är som att skita i att bry sig om misshandel eftersom “det är långt ifrån ett mord”. Haha. Jag vet inte. Hade gärna också haft bra svar! Blir så trött på det där. Blir så irriterad när någon säger så att jag knappt kan hålla mig lugn, hade varit skönt med ett standardsvar att plocka upp ur fickan 🙂

   Svara

   • Antonia

    |

    Det är som att skita i att bry sig om misshandel eftersom ”det är långt ifrån ett mord”. Haha ja precis, så bra svar! Det ska jag säga så får vi se vad deras nästa kontring blir..

    Svara

 • Johanna

  |

  Verkligen modigt av dig att stå på dig trots den hotfulla stämningen. Men så sjukt att även en sådan ärlig, och ändå enkel åsikt från din sida kunde provocera så… Absolut, män som inte tolererar annat än din potentiella reaktion, att bli strukna medhårs, få medhåll och skratt, oavsett hur kränkande det så kallade “skämtet” var, behöver få sig en reality check. Att de är hundra procent säkra på att de sitter den Absoluta Sanningen. Ugh. Jag är också jävligt trött på “det här me too-samhället”, så vore grymt om män kunde sluta trakassera och bara sätta sig ner och hålla käft.

  Svara

 • Astrid

  |

  Så himla awesome! Du äger!

  Svara

 • Nataliew

  |

  Men ÅH vilken win att få sagt vad man vill säga! Ofta är man ju för rädd och chockad. Starkt av dig! ❤

  Svara

 • N

  |

  Så bra exempel på vad vi tjejer får ta dagligen.. Det ligger i kulturen att vi blir sexuellt trakasserade. Vi protesterar mot det via #metoo. Svaret blir att män gör narr av #metoo, sexuellt trakasserar oss och blir våldsamma/hotfulla mot oss i en och samma veva. Utan att ens inse sitt fel dessutom. Det var ju bara ”ett skämt”. Världen i ett nötskal..

  Svara

 • N

  |

  Tycker du skötte det superbra. Jag själv skulle nog bli orimligt arg i situationen och svarat med ”jävla äckel” eller liknande, vilket inte alls hade varit bra.. En bra sak man skulle kunnat svara är ”det där är inget skämt”, ”vad du nyss sa är definitionen sexuell trakasseri”. Det hade kanske kunnat bli en tankeställare för honom. Tror dock inte han hade lyssnat på något, vad man än sa, i sitt ilskefulla state of mind..

  Svara

 • Anna

  |

  Heja Dig! Precis rätta orden vid rätt tillfälle. Önskar att man alltid kunde finna dom(orden) och inte bara bli så arg att man inte kan säga nånting..

  Svara

 • Sara

  |

  Du är så himla grym och bra! Du är fan min idol <3
  Hoppas jag vågar säga samma sak nästa gång det händer.

  Svara

 • Frida

  |

  Det är absurt hur kränkta vissa män blir över det här och agerar som om det är dom som det är synd om. Typexemplar på sådana människor som inte kommer att lära sig någonting av hela #metoo

  Svara

  • ab

   |

   Verkligen. Förhoppningen är ju att människor ska inse att det de gör inte är okej och att de ska ändra sig men den här mannen ville snarare hävde sin rätt att bete sig som han ville trots att han måste ha insett på något plan att det var fel.

   Dock bra gjort och modig av dig att säga i från Regina och bra att vakten agerade rätt.

   Svara

 • Pernilla

  |

  Bra svarat!

  Svara

 • Robert

  |

  Inte lätt just nu för de som enbart ser kvinnor som sexobjekt. Ungefär det jag tänkte… Håret matchar klänningen (och även mobilen på nåt sätt?). 😉

  Svara

 • Hanna

  |

  Så stolt att du sade ifrån, och att du inte gav vika 🙂

  Svara

 • Anna

  |

  Alltså jaa, jag blir så trött på hur detta bara förlöjligas av idioter till män!! Skulle på 25-årsfest hos en ny bekant i fredags. Satt på spårvagnen med min kompis när en man i 30-årsåldern stiger på och börjar gasta om mee too. Först går han fram till en tjej som sitter framför oss, tar henne på axeln och kommer obehagligt nära, och skriker: “ska du anmäla mig nu?! om 12 år kanske? höhöhö”. Han rör sig mot oss, kommer obehagligt nära oss också och frågar om “vi är såna där jävla feminister eller om vi är normala människor?”. Vill så gärna säga typ “ja, jag är feminist men tycker jag är ganska normal ändå faktiskt” men vågar inte. Och blir så trött på mig själv att jag inte vågar ta diskussionen men det känns verkligen inte lönt. Särskilt när man vet att man inte får någon uppbackning, står ett sällskap med två män och två kvinnor i 40-årsåldern som alltså står och skrattar åt att den här jävla mannen går fram till 20-åriga tjejer och skriker sånt där. På festen sedan hör jag otaliga skämt om mee too, och en kille som råkar nudda min rumpa när jag tar på mig mina skor skämtar om “höhöhö oj oj ojmee too, mee too” och bara väntar på att jag ska smila upp mig åt hans skämt. Gav han iallafall inte ett leende, alltid något.

  Svara

 • Jessica

  |

  Bra gjort! ??

  Svara

 • Hanna

  |

  Så bra gjort av dig!<3 Förstår dock att det var obehagligt.

  Svara

 • Nilla

  |

  ❤️

  Svara

 • Victoria

  |

  Så sjukt bra jobbat av er!! Det är just pågrund av män som den idioten att metoo-rörelsen är NÖDVÄNDIG.

  Svara

 • Towe

  |

  Så jäkla bra!! Modigt och inte så lite tufft. ???

  Svara

 • Linn

  |

  Heja dig! Grymt att du stod upp för ALLA kvinnor. Vill minnas att jag läst nånstans att du alltid kommer på efteråt vad du skulle sagt, men där satt den, high five ??

  Svara

  • Egoina

   |

   Jaaa äntligen! Haha. Där satt den!

   Svara

 • Madde

  |

  Usch vad otäckt 🙁 men power till dig!! ❤

  Svara

 • Kattis

  |

  Riktigt modigt och bra sagt <3

  Svara

 • Moa

  |

  SÅ bra gjort av dig! Usch jag är så ledsen över alla som påstår att vi kvinnor ”har gått över
  gränsen” gällande me too grejen, men det här var ju bara en av miljoner anledningar till varför man inte ska tysta ner den!

  Svara

 • Jennie

  |

  Så bra sagt av dig! Starkt att du vågade.

  Svara

 • Johanna

  |

  Men hjälp…
  Kan kanske dock bero på (obs. ingen ursäkt) att han delvis förväntade sig att någon skulle tycka att det inte är något man skämtar om – varpå han blir ännu argare när han uppfattar att det stämmer. Helt sinnessjuk reaktion dock. Väldigt konstigt “skämt” dessutom? Vad var det roliga/poängen liksom?
  Usch, vissa människor borde verkligen öva på att vara tysta…

  Svara

 • anna

  |

  Vilken jävla rövhatt. Bra gjort! Var stolt! 🙂

  Svara

 • Tove

  |

  Blev också utskälld av en främmande man på en hemmafest i helgen pga att jag påtalade att våldtäktsskämtet han drog inte var speciellt kul. Hans försvar: han pluggar till sjuksköterska och då får man skämta om allt eftersom han ser alla människor som lika och att alla har samma värde. Tre sekunder senare står han och gastar rasistiska saker och hötter med fingret i mitt ansikte så jag och min vän avlägsnade oss från situationen … det var lite svårt att återhämta feststämningen efter men jag lyckades och jag såg att han inte blev insläppt på stället alla skulle till sen, så vinst för mig! Det tråkiga i efterhand är dock att det kändes så ovärt att ta diskussionen med tanke på att förmodligen ingenting gick in i hans huvud och mitt humör blev helt förstört, så nästa gång lär man väl irritera sig på idioten i tystnad istället.

  Svara

  • Sanna

   |

   Hemskt att en människa med sån människosyn ska bli sjuksköterska…

   Svara

 • Sofia

  |

  Gud vad obehagligt!

  Svara

 • S

  |

  Ganska precis sådär beskrev jag en händelse med min förra chef! Har aldrig sett det bara svartna för ögonen på någon på det sättet och har aldrig varit så rädd som jag var då.

  Svara

 • Hanna

  |

  Alltså så konstigt “skämt”?! Me too har verkligen öppnat ögonen för både positiva och negativa kommentarer – av både män och kvinnor! Vi svenskspråkiga kvinnor i Finland gick idag ut med ett upprop (http://www.astra.fi/dammenbrister/upprop/) angående sexuella trakasserier i Svenskfinland. Över 20 000 kvinnor i facebookgruppen, över 900 vittnesmål och över 6000 som undertecknat (en del teknikstrul gjorde att en del namn försvann vilket var lite surt). Och det har kommit såå konstiga kommentarer på nyhetsartiklarna om #dammenbrister, en del hävdar att vittnesmålen är överdrivna, att personerna är betalda av föreningar och från Sverige (excuse me, what?!) eller att det inte existerar så mycket trakasserier. Största delen av män men även från kvinnor…

  Svara

 • U

  |

  Tufft gjort! Har själva fått höra liknande kommentarer av män som fäller kommentarer som “jag hoppas jag inte står för nära, man vill ju inte att du ska skrika Me too” när han uppenbarligen står alldeles för nära och jag drar mig undan. Jag vet inte varför de känner att de vill dela sitt missnöje med mig, kanske tror de jag är en “skön tjej” och bara ska skratta. Det dumma är att det lätt blir så, att man bara ignorerar eller t.o.m. skrattar mitt i den vansinniga situationen då man egentligen bara är förvirrad, inte vet hur man ska regera, inte vill skapa uppståndelse eller göra sig ovän med någon. Men nästa gång ryter jag ifrån!

  Svara

 • Anna

  |

  Man kan till exempel fråga vad problemet är, så här:

  -Vad är problemet?

  -Man kan ju inte flirta mera när allt är sexuella trakasserier!!!!!!

  -Du har rätt. Om du inte ser skillnaden på flirt och sexuella trakasserier, då ska du nog inte flirta.

  GO EGOINA! Bra rutet ?

  Svara

 • Ida

  |

  Hej!
  För någon vecka sedan var jag på en fest och jag stod ute och rökte tillsammans med två andra tjejer. Av någon anledning börjar vi prata om #metoo och har en riktigt intressant diskussion tillsammans. Helt plötsligt blir vi avbrutna av en man ca 25-30 år, berusad, som stått bredvid och lyssnat på vad vi pratat om. ”Jag har en sak att säga er om me too” började han och jag kände att jag inte var intresserad av att höra och svarade därför ”vi är inte intresserade av att höra din åsikt om me too” varpå han fortsatte vara påstridig och var väldigt angelägen om att få fram sin åsikt och jag säger igen till mannen ”alltså vi är verkligen inte intresserade av att höra din åsikt. Nu vill vi fortsätta prata ifred”. Mannen gick snopen iväg. Inte världens största händelse, men något som i alla fall jag växte av! För några veckor sedan i samma situation hade vi tystnat och givit mannen det utrymme han claimade.

  ❤️

  Svara

 • Linda

  |

  Vill börja med att säga att jag är så imponerad över hur du reagerade och svarade. Jag har varit med om liknande händelser, män i olika åldrar, äldre än mig, yngre än mig, etniskt svenska, med utländsk härkomst osv., men alltid blivit så paff över att en totalt främmande människa kan bete sig så. Min första tanke är alltid att rannsaka mig själv. Helt instinktivt, fastän jag vet att jag inte gjort något fel, stått i vägen, sagt något olämpligt, varit högljudd, klätt mig ”provokativt” (inte för att det skulle rättfärdiga något). Oftast hinner allt gå så snabbt så att jag inte vet hur jag ska agera. Till de som säger att det är pga. att man är lättklädd: Av egen effarenhet kan du gå runt i skidbyxor, dunjacka, mössa och allt, bara ha titthål för ögonen i princip, du kommer inte undan mansgriseriet ändå.

  Värst är när man drabbas av sjuka beteenden när man redan är svag. Den här händelsen vet jag inte om jag ska kategorisera som mansgriseri eller allmänt mobbing-douche-beteende, men det satte spår i mig. En dag fick jag ett telefonsamtal. Min mormor hade fått en stroke och låg inför döden. Det handlade om timmar, hur många visste inte läkarna. Jag har aldrig varit så bedövat nollställd i hela mitt liv. Det enda jag hade i tankarna var att ta mig till sjukhuset så fort jag bara kunde. Jag var tvungen att ta tåget och halvsprang för att hinna med. Tydligen såg det för någon annan roligt ut att jag var stressad. En främmande kille som jag precis skulle passera (i motgående riktning) hoppade ut framför mig (som när man ska skrämma nån) och snabbt tillbaka igen så att jag reflexmässigt fick tvärstanna för att inte gå in i honom. Han gick vidare i samma takt samtidigt som han och hans kompisar skrattade åt min reaktion (Det var just den de ville framkalla). Jag blev helt ställd, kastade en blick över axeln och mötte hans hånfulla leende. Jag kunde inte vända och konfrontera honom. Jag visste inte vad jag skulle säga ändå, vad SKA man säga? Jag släppte snabbt tanken och fortsatte springa. Med håll i sidan. Ner på perrongen. Tåget stod där. Jag sprang mot närmasta dörr och tryckte på öppna-knappen. Tryckte igen och igen och det går en evighet innan jag ser att det gröna ljuset runt knappen är släckt. För nu börjar tåget röra sig…
  Jag kanske inte hade hunnit med ändå, vem vet. Men ibland tänker jag att jag kanske hade gjort det. Jag hann inte till mormor, men jag hann iaf se henne en sista gång.

  För att citera Skam, ”Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind always.”

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej fyfan!!! Tack för att du du delade med dig, vet inte vad jag ska säga <3

   Svara

 • Lisa

  |

  Kan berätta om något som hände på mitt jobb på black friday. Det var ju så klart kaos i butiken men jag tog mig tid för att hjälpa en kund med att hitta en stavmikser. Berättade allt om den och han tyckte jag var väldigt snäll som tog tid fastän det var så mycket att göra. Jag var på bra humör och allmänt peppig. Jag tog fram hans stavmikser i en box och förklarade att det fanns lite extradelar man kunde köpa till och att jag gärna visade de för han. Han förklarade att han inte behövde några extradelar just nu men han kunde gärna tänka sig att se. Självklart svarar jag och springer bak och hämtar. Visar och förklarar noga alla delar och han blir jätteglad. Han tackar och betalar och tackar igen och lägger sin hand lätt på min axel och säger tusen tack för otroligt bra hjälp. Jag ler och säger att det var så lite så. Då helt plötsligt säger han: Ja alltså börja inte skrika nu om Me too bara för att jag tog dig på axeln. Jag sa bara ursäkta vad sa du och han bara upprepa det han sa. Blev helt paff och skrattade lite lätt och gick vidare till nästa kund. Tänkte bara inom mig “ehhhh MEN DET HANDLAR INTE OM DET DITT JÂVLA KUKHUVE..”

  En annan gång för bara några veckor sedan så stod jag och en vänninna i kö till en nattklubb.. Några killar bakom oss försökte tränga sig men vi tryckte emot och sa hallå vad gör ni. Dom låtsades inte om som att dom trängde sig och gjorde det på nytt. Då kläcker han ena ut sig “Vaddå ska du anmäla mig nu för me too eller, fyfan, kvinnor!”… Blir så jävla slutkörd på alla idioter

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv