Follow my blog with Bloglovin

Tagliatelle med heta räkor i saffran

Igår hade jag så mycket julfeeling helt plötsligt. Jag ville slå in julklappar, göra pepparkakshus, pynta julgranen (som jag ehh inte har) och ha Michael Bublé på repeat. Men jag hejade mig och kom fram till att jag skulle äta något juligt i alla fall. Frågan var bara vad? Lussebullar är tråkigt, pepparkakor är tråkigt och helt ärligt hatar jag att baka.

 

 

Men saffran kan man ju ha i matlagning också! Då i mitt mörka hus steg idén med tända ljus och jag hittade detta recept som jag bestämde mig för att prova. Det blev lite små ändringar:

 

Ingredienser:

Lök

Chili

Zucchini

Körsbärstomater

Grönsaksbuljong

Matlagningsgrädde

Räkor (receptet säger räkor i lake, men jag valde att skala själv = 1000 grr godare)

1 gram saffran 

Pasta

 

 

Gör såhär: Skala räkorna. Ja, jag vet att detta evighetsuppdrag är såå tråkigt. Men jag lovar, det lönar sig. Fräs zucchini, chili och lök. Salta och peppra ordentligt. Häll på grädde och krydda med buljong och saffran. Koka pasta al dente och häll sedan i pastan och körsbärstomaterna. Servera med räkor. Ät!

 

 

Ett mycket enkelt recept! Betyget då? Jag måste erkänna att jag inte var såld till att börja med. Det är typ som att äta flytande bulle med pasta och grönsaker….not so nice. Men när jag lyckades tänka bort sammanhangen som jag annars är van vid saffran blev det intressant. Det enda jag tidigare förknippat det med är ju lussebullar (och en fisksoppa för tusen år sedan). Dessutom var det nästan godare idag när jag åt det till lunch. Precis som att jag redan vant mig? I alla fall. Om ni tror ni skulle gilla kombon räkor + chili + saffran så laga detta pronto! God jul.

 

42 gillar

Kommentarer (16)

 • Robert

  |

  Räkorna skall inte ner nånstans? Säkert jättesmarrigt iaf. 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Jo, vid servering. Behövs inte mer än så, man vill inte ha sega räkor 🙂

   Svara

   • Robert

    |

    Förstår. 😉

    Svara

 • B

  |

  Hela stycket fr.o.m. “Då i mitt mörka hus …” läste/sjöng jag med Sankta lucia-melodin. ?

  Svara

  • Egoina

   |

   ???

   Svara

 • Pia

  |

  Lät gott! Trots att jag inte gillar saffran eller räkor ?

  Svara

 • mia

  |

  Var har du köpt vasen med rosor i så fin!

  Svara

  • Matilda

   |

   Håller med Emelie om receptet! Min pappa lagar alltid en liknande som jad med tagit efter. Sååå gott. Och massor fler godsaker i, vilket gör att det känns matigare. Älskar chili-saffran tillsammans med räkor, äter det året runt ?

   Svara

 • Sofia

  |

  Det ser sjukt gott ut men vet inte vad jag skulle tycka om saffran i mat 🙂

  Svara

 • Joanna

  |

  Synd att en inte gillar räkor.. men ja, God Jul ändå!

  Svara

 • Klara

  |

  Jag brukar göra något liknande, och kan tipsa om att göra den lite syrligare för att balansera upp saffranssmaken som kan bli lite typ fadd annars. Jag brukar köra typ 50/50 creme fraîche/grädde för syra och krämighet + pressa över lite citron mot slutet. Och fiskbuljong i stället för grönsaksbuljong! Och snåla ej med chilihettan 🙂 Då blir det megagott, tycker jag!

  Svara

  • Klara

   |

   …och sorry för att vara mat-besserwisser, men tycker saffranssmaken blir härligare och fräschare om man fräser kryddan i smöret/oljan tillsammans med grönsakerna. Gäller typ alla kryddor som inte är örter! + kör i lite vitlök i början också tillsammans med löken 🙂

   Svara

 • Maria

  |

  Tror det skulle vara mycket godare om du hade i vitlök också, tar nog bort känslan av bulle lite ?

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv