9 tips för att få bort statisk elektricitet från kläder

 

Okej, det här är kanske det tråkigaste ämnet till blogginlägg någonsin. Men det kan inte bara vara jag som håller på att bli GALEN för att cirka alla mina plagg är statiska? De klistrat sig, mitt hår lever sitt eget liv och det slår till och med gnistor om mig! (Mer än vanligt då) (hehe).

Anledningen till att kläderna blir elektriska ska tydligen bero på hur man torkar dem. Men det måste väl ha något med årstiden att göra också tänker jag? Jag har i alla fall alltid detta problem när det är kallt ute. Såhär säger Wikipedia:

“Fenomenet statisk elektricitet uppkommer då två föremåls ytor åtskiljs, efter att ha varit i kontakt med varandra. Anledningen är att elektronerna dras med olika kraft till olika material. Uppladdningen blir större när två föremål gnids mot varandra, därför att kontaktytan då ökar”.

 

Jag har tagit hjälp av google och här är de bästa tipsen jag kunde hitta:

1) Tvätta kläderna med sköljmedel.

2) Ta lite sköljmedel på händerna eller en trasa och stryk över kläderna försiktigt. Obs! Ta inte för mycket.

3) Blanda vatten och sköljmedel i en flaska och spraya på plagget (det kommer fler tips än bara sköljmedel promise).

4) Dra med en metallgalge över plagget. Det ska fånga upp den statiska elektriciteten.

5) Använd ättika i sköljmedelsfacket istället för sköljmedel.

6) Spraya lite vatten eller hårspray över kläderna.

7) Torktumla kläderna tillsammans med bollar av aluminiumfolie.

8) Fäst en säkerhetsnål på plagget när du torkar det. Är plagget väldigt envist kan du ha säkerhetsnålen på när du har på dig plagget också.

9) Undvik kläder av syntetiska material som exempelvis polyester. Satsa istället på naturliga fibrer.

 

Tipsen utan sköljmedel är såklart mest miljövänliga. Om det är någon annan som har något smart husmorstips får ni gärna tipsa!

 

70 gillar

Comments (23)

 • Lina

  |

  Det fungerar också att knöla ihop plagget och slå det mor en vägg innan man sätter på sig det, ser inte riktigt klokt ut dock, men man slipper sköljmedel. Miljövänligare alternativ är också att ha lite ättika istället för sköljmedlet(som är en riktig miljöbov) När man tvättar 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha det måste jag prova!

   Reply

 • Fanny

  |

  Detta går så emot det jag lärt mig, har lärt mig att man INTE ska tvätta med sköljmedel eller torktumla, för då sliter man ut kläderna samt att de blir statiska 😛

  Reply

  • Egoina

   |

   Eller hur! Torktumlare är nog fortfarande en bov, men jag trodde också att sköljmedel gjorde det värre. Tydligen inte 🙂

   Reply

 • Carro

  |

  Det där med ättika har på riktigt förändrat mitt liv. Inte för statiska kläder, men att spraya ättika (har en flaska vatten/ättika blandat vid tvättmaskinen) där kläderna luktar svett, typ under armarna innan man tvättar dem gör att det går bort så mycket bättre. Förlänger livet på tex träningskläder som jag tycker att svetten blir ingrodd och inte försvinner vid bara tvätt efter ett tag.

  Reply

 • Robert

  |

  Jobbigt det där. Inte säker på att mitt eget hår lever sitt eget liv men jag tror mina vinterskor gillar att bli uppladdade(eller var det de gamla?). Måste se dumt ut om man vet att man kommer få en stöt varje gång man öppnar en viss dörr. 😉

  Reply

 • Linda - The pink grapefruit

  |

  Jag började nyligen använda ättika i sköljmedelsfacket (använde bara tvättmedel förut) och har i år ännu inte *ta i trä* upplevt den statiska elektriciteten som annars alltid infinner sig såhär års. Testa ha i några droppar eterisk olja av exempelvis lavendel eller pepparmynta i ättikan så luktar kläderna gott också. 🙂

  Reply

 • Signe

  |

  Jag har ett knep! Man kan ta i något jordat. Alltså typ ett element eller en väggkontakt (låter som att det borde vara motsatt effekt men funkar!). Vi har t ex ett element i badrummet, så om jag har elektriskt hår brukar jag antingen bara ta i elementet med handen eller om det är riktigt illa luta mig ned och försöka få håret att ta i elementet.

  Reply

 • Mathilda

  |

  Jag är jämt uppladdad på vinterhalvåret, så fort jag nuddar något smäller det till xD Jobbar på en skrot, i vintras tog jag en kopparkabel och stoppade ner i skon och lät den hänga ut så den nuddade golvet, kanske inte det smidigaste att jorda sig själv, men det funkar bra, haha!

  Reply

  • Nilla

   |

   HAHAHAHA jag dööör vad roligt!!! Ibland är man bara så smart 😂

   Reply

 • emmy

  |

  Har nästan aldrig problemet, men såg att jag följer nr 9 ganska konsekvent. Helt klart värt att undvika syntetiska material, så slipper man hela problemet från början 🙂

  Reply

 • Emma

  |

  Det är årstiden också! Vår soffa laddar upp alla här hemma just nu fastän den inte gör det annars, så knäppt. Men ja element som Signe säger funkar också!

  Reply

 • @inredningsdesign

  |

  Haha, på jobbet (sjukhus) är ALLT statiskt. Vi brukar skratta åt varandra för det skriks hit och dit. Ett tips är att gnida handen mot en målad vägg, sedan försvinner stötarna (och hånskratten) haha. 🙌🏼

  Reply

 • Sanna

  |

  Mitt ex som byggde datorer brukade alltid hålla fingrarna mot ett eluttag för att inte riskera att den statiska elektriciteten skulle förstöra något i datorn… tyckte han var dum i huvudet tills jag kom in i en period då mitt hår var laddad non stop och jag fick stötar av allt, testade hans knep och det fungerade faktiskt. 😂

  Reply

 • Marlene

  |

  Lägg kläderna i frysen i upp emot ett dygn, funkar också 👌🏻

  Reply

 • Jessica

  |

  Jag har läst ganska många varningar om att ättika förstör packningarna i tvättmaskinen, att det torkar ut gummit så det spricker. Jag har inte testat själv och har inte kollat källfakta på varken för eller emot-sidan men kan vara värt att kolla upp så man inte står där med en trasig tvättmaskin

  Reply

 • Michaela

  |

  Hade detta problem helgen som var med en klänning och hittade ett litet tips när jag googlade som var helt fantastiskt. Smörj in strumpbyxorna med hudkräm (inte överdriver mycket) klänningen slutade slicka sig mot de delarna som var värst. Kanske inte funkar på bar hud då men det höll sig tro det eller ej hela kvällen 😀

  Reply

 • Sara

  |

  Om mitt hår är statiskt brukar jag alltid ”smeka” håret lite lätt precis efter jag har smort in händerna i lotion. Mina kläder blir aldrig statiska, aldrig sköljmedel heller. Vet inte vad jag gör. Har mycket tröjor som ”borde” bli det.. 🤔

  Reply

 • Denice

  |

  Jag drabbas extremt sällan av statisk elektricitet. Konstigt nog. Tvättar i sköljmedel men vägrar torktumlare.. vissa kanske är mer mottagliga än andra? Hahah

  Reply

 • Cornelia

  |

  Jag kör tips nr 2 fast med balsam! Fungerar lika bra. Brukar oftast ta pyttelite balsam och lite vatten, blanda ut det i handen och stryka på insidan av plagg som blir elektriska och klistrar sig mot kroppen. Fungerar toppen 👍

  Reply

 • Sofia L

  |

  Hej! Såna här tips är ju inte alls tråkiga! Älakar’t! Lärde mig massa knep!

  Reply

 • Catrin

  |

  Åh tack för det här inlägget! Googlade och fick fram det. Provade min bröllopsklänning och fick lite småpanik då underklänningen var så statisk och slicka sig längs mina ben. Men nu har jag måna knep att testa innan det är dags för bröllopet! 😍😄

  Reply

Leave a comment

Arkiv