Follow my blog with Bloglovin

Fula tricks för att lyckas

Jag lovade ju att återkomma angående den där lägenheten vi mentalt flyttade in i och sedan förlorade. Jag trodde att jag skulle få starta denna vecka med att berätta att vi skrivit kontrakt på en lägenhet. Men tyvärr blev det inte så. Allt var klappat och klart, trodde vi, sen ringde mäklaren i lördags och berättade att säljaren skrivit kontrakt med någon annan. Hur är det ens möjligt?

Jo, för tydligen finns det något som heter ”dolt bud”. Jag visste knappt vad det var. Dolda bud är alltså ett hemligt bud som endast gäller så länge budet inte avslöjas. Säljaren får ta ställning till om det är intressant eller inte och om mäklaren avslöjar budet för någon av de andra som budar gäller det inte längre. Vi visste alltså inte att någon budat över oss och hade ingen chans. Ursäkta mig, men hur kan man jobba så? Hur kan man tillåta det? Fine om det hade varit ett avsevärt högre bud och mäklaren var säker på att vi inte tänkte matcha det, men i det här fallet hade vi gjort det. Alltså jag blir så ARG. Jag är så trött på att aldrig hitta något, på att mentalt flytta in i objekt och hoppas på saker. I mitt huvud bor jag redan där. Jag var redan valt ut ett kök, möblerat lägenheten och har till och med tagit tiden på min promenad till bussen. Vi borde väl i alla fall få chansen att förlora objektet på ett rättvist sätt.

Saken är att vi förstår ju köparna. Det är en desperat marknad och man måste tyvärr ta till fula trick för att lyckas. Vi försökte också göra likadant för ett tag sedan utan att veta vad dolda bud är. Vi gav ett högt bud och bad mäklaren informera säljaren och försöka få till en snabb affär utan att först kommunicera ut budet. Men den gången fick vi nästan en utskällning av mäklaren som sa att de inte jobbar på det sättet. Det uppskattade vi eftersom det känns schysst moraliskt sett. Men tydligen jobbar andra mäklarbyråer så.

Åh. Man blir ju så ledsen. Så orättvist. Nåja. Då vet vi i alla fall vem som inte kommer få sälja vår bostad i framtiden. Eh. Om vi någonsin lyckas köpa något det vill säga.

 

Lyckliga jag i fredags när jag trodde att vi snart skulle vara lägenhetsägare : ((

 

51 gillar

Kommentarer (37)

 • Elin

  |

  Men blä! Vet precis hur det känns. Att man redan mentalt flyttat in och sen förlorar man det. jag och min sambo har förlorat många budgivningar under de två år vi letar boende men för fem veckorsedan skrev vi på kontrakt!!! Så overkligt! Så ert perfekta boende kommer ni få snart ska du se 🙂 ♡ många kramar!

  Svara

 • Julia

  |

  Fy så arg man blir på sånt fulspel! Har varit med om det när vi var på lägenhetsjakt. Man får försöka intala sig att det inte var rätt ?

  Måste fråga var du har köpt din ursnygga halsduk? Passa dig så fint ❤❤❤

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Den är från Cubus 🙂

   Svara

 • Mathilda

  |

  Åh vart är din halsduk och skor från? Fina ! 😀

  Svara

  • Egoina

   |

   Cubus och Vagabond. Tack! 🙂

   Svara

 • natalie

  |

  Tyvärr är det inte mäklaren som bestämmer, så som mäklare är man skyldig att framföra alla bud till säljaren oavsett villkor eller nivå. Det är säljaren som bestämmer sedan om hen vill ta emot budet eller villkoret. Jobbar själv som mäklare och hamnar tyvärr i situationer som inte känns bra, men som sagt – det är säljaren som bestämmer och som mäklare måste du ta emot och registrera de bud som kommer in – oavsett om det är en krona eller 10 miljoner. Man får inte heller som mäklare säga att man måste lägga minst XX kronor i bud per höjning och inte heller neka bud som kommer in.

  Lycka till med bostadsjakten, jag håller tummarna!

  Svara

 • Jennie A

  |

  Ååh det är så jobbigt det där. Jag vet inte hur många lägenheter jag flyttade in i mentalt innan jag köpte min nuvarande. Till slut lärde jag mig av de andra fulingarna och kontaktade mäklaren för att få en titt innan visning och då fick jag lägenheten utan budgivning ? visserligen till ett högre pris, men kommer aldrig få veta om jag kunde ha kommit billigare undan ?

  Svara

 • Tilda

  |

  Ush vad jobbigt! Lägenhetsletande kan vara riktigt tufft. Jag och min pojkvän köpte lägenhet i början av året, och egentligen höll vi inte på så länge men det var ändå riktigt känslomässigt frustrerande.
  Värsta var när vi också trodde att vi vunnit en budgivning, inga nya bud hade kommit på två dagar och vi skulle precis gå iväg och skriva på papprena. Men då var det tydligen någon som hade kommit med ett bud just då trots allt, snacka om surt. Egentligen skulle vi kunnat buda över det, men det var som att vi helt tappade lusten då. Vi körde istället shotlekar (en vardag haha) och gick och fyllekäkade på Max, hahah. Några dagar senare blev vi tipsade av mäklaren som sålde vår lägenhet om en jättefin lägenhet som inte hade kommit ut på hemnet än, vi kom överens med säljaren om ett pris och den blev vår! Det kan hända att vi hade kunnat få den billigare, eller inte alls. Det var ändå så värt att slippa stressen med budgivningen!! Och vi trivs hur bra som helst! Det kommer att lösa sig för er också, förhoppningsvis väldigt snart! Lycka till och kram!!!

  Svara

 • Vår väg till ett barn

  |

  Va?! Låter ju jättemärkligt med dolda bud! Framför allt om budgivningen redan är igång eller avslutad. Trodde inte man fick göra så…

  Hoppas ni hittar en drömlägenhet snart och får vinna budgivningen!
  Kram

  Svara

  • Sara

   |

   Oftast säger mäklaren så när säljaren bestämt att sälja till en annan istället.

   Svara

 • anna

  |

  Beklagar verkligen! Vet hur frustrerande det är med att försöka hitta ny bostad. Vår förra lägenhet fick vi genom att gå på privat visning (med 8 andra.. privat my ass) och vi la allt vi hade på ett högt bud direkt, men bara vid snabb affär. Dagen efter skrev vi på! Vi flyttade i fredags in i vårt första hus <3 då hade vi bara väldig tur med tajmingen. Det var precis i skolavslutningstider och inga fler hann gå på visningen 🙂 blev lite budgivning men så fick vi det! Vi trodde verkligen inte vi skulle få det men plötsligt händer det! Fortsätt leta, till slut hittar ni något fantastiskt <3

  Svara

 • Malin

  |

  Jag förstår din frustration men blir ju lite dubbelmoral när du och ena sidan tycker det är förskräckligt att man kan göra på det sättet och å andra sidan försökte göra exakt likadant själv tidigare bara att du inte visste att det finns ett uttryck för det. Nu har ni lärt er hur det fungerar och kan istället testa er på att använda det på nästa objekt ni faller för. Jag blev själv besviken så många gånger både när vi köpte vår lägenhet och när vi letade hus, budgivningar som förlorats och dolda bud som tackats nej till. Men plötsligt händer det, hittade vår drömlägenhet som vi bott i i 4 år nu (på bud innan öppen visning) och nästa vecka flyttar vi till vårt drömhus! (Som vi visserligen fick buda en del på men vann). Spela spelet och ge inte upp 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Mja. Som jag skriver förstår jag ju köparen eftersom jag själv vet hur svårt det är. Det är mäklaren jag ifrågasätter då jag tycker att det borde vara standard att det går schysst till och jag tycker inte att de borde acceptera det (precis som den andra mäklarbyrån vi var i kontakt med, de hade det som policy och det tycker jag är bra). Det var inte ”dolt bud” vi försökte oss på, utan snarare en snabb affär och att säljaren skulle tacka ja innan det kommuniceras ut. Jag hade haft dåligt samvete om det redan fanns en köpare som trodde att hen skulle få objektet och att vi sedan tog det från hen utan att hen ens fick en chans. Men det är ju samma sak på ett sätt kanske… Så härligt att ni hittat ert drömhus! Underbart! Stort grattis! 🙂 🙂

   Svara

   • Malin

    |

    Ja okej då förstår jag ditt sätt att se det lite bättre. Håller med dig om att det är lite märkligt att det kan fungera på det sättet när det ska vara så himla noga med att alla bud redovisas osv, men efter lång lägenhetsjakt och nu senast husjakt i 1,5 år skulle jag nog säga att de flesta mäklare tar emot dolda bud utan att blinka, hade många mäklare som till och med föreslog till oss att göra så.

    Det sägs ju att marknaden håller på att stagnera lite nu, kan ju hoppas att det stämmer så att det inte blir så himla hetsigt! Snart kommer ni hitta ert drömhem och då är det verkligen meningen att det är där ni ska bo! Håller tummarna för er 🙂

    Svara

   • Lina

    |

    Jättetråkigt att ni inte fick lägenheten, men det är inte på något vis mäklarens fel, hen har gjort sitt jobb. Det är alltid säljaren som bestämmer om de vill acceptera ett dolt bud eller ej, och mäklaren ska bara framföra budgivarnas villkor.
    Egentligen låter det väldigt konstigt att den andra mäklaren blev arg på er, då en budgivare alltid ska ha rätt att få sitt bud framfört, även om mäklaren vet att säljaren kommer att förkasta det!

    Svara

 • Olivia

  |

  Men nej fy fan! Nu blir jag arg. Och jag undrar verkligen om det är helt okej för mäklarbyråer att göra så även om de säger det. Jag & min sambo köpte lägenhet i våras och då visste jag också att lägenheten inte var vår förrän vi faktiskt skrivit på kontraket, 2 min innan det kan det faktiskt skita sig. MEN, jag skulle ändå vilja påpeka att alla budare har rätt till att veta om någon budar högre än en själv? Så man får ta ställning om man vill lägga ännu högre. Så alltså njäe, dolda bud köper jag inte roligt… tycker nästan du kan gå ut med namn på den byrån för i min värld känns de sjukt oseriösa!

  Förlåt för en bitter kommentar men vi var som sagt också där i våras innan vi till slut lyckades köpa vår. Så ge inte upp! Och lycka lycka till <3

  Svara

  • Lina

   |

   En budgivare har alltid rätt att få sitt bud framfört, vilka villkor hen än ställer. Vill hen att budet inte ska delges de andra budgivarna så måste mäklaren framföra detta till säljaren och då är det SÄLJAREN som bestämmer ifall hen vill acceptera det villkoret. Antingen tackar hen ja och får därmed aldrig veta om det hade kunnat komma högre bud, eller så säger hen att ”Nej, alla bud ska vara offentliga då att alla budgivare får chansen”. Då får budgivaren avgöra om budet ska bli offentligt eller om hen struntar i att vara med och bjuda i det läget.
   Så det är inte MÄKLAREN som på något vis bestämmer om det ska finnas dolda bud eller ej – hen bara framför budgivarnas villkor och sen är det säljaren som bestämmer.

   Självklart kan det finnas oseriösa mäklarbyråer, men kom inte och påstå att mäklaren är oseriös bara för att hen följer säljarens beslut.

   Svara

   • Olivia

    |

    Hej Linda.

    För det första, som du själv vet är mäklarens jobb att vara en medlare mellan säljaren och köparen. Med andra ord är mäklaren forfarande länken mellan dessa två parter och därför tycker jag att en seriös mäklarbyrå visst kan säga ifrån till budgivaren (och säljaren för den delen) att de inte tillåter dolda bud. Har man börjat en offentlig budgivning bör den väl räcka hela vägen?

    För det andra så ja, jag är mycket medveten om att säljaren alltid har rätt att välja vem man vill sälja sin bostad till. MEN, jag anser forfarande att det mest etiska sättet som både köpare, säljare OCH mäklare bör handla på är att om man redan har inlett en offentlig budgivning bör ALLA bud vara offentliga, för säljaren har fortfarande makten att tacka nej till ett bud om man inte vill sälja till just den budgivaren, och kan dessutom när som helst avsluta budgivningen när hen är nöjd med budgivaren/köparen. Du håller inte med om detta eller?

    Jag låter dig tycka vad du vill men jag står fullt ut med att en mäklarbyrå är oseriös om den inte framför att om man från början valt en offentlig budgivning kommer alla bud vara offentliga och alla budgivare kommer få ta del av den, FRAM TILLS att säljaren har valt att tacka ja/nej till ett särskilt bud och därmed avslutat budgivningen.

    Varför är det fel (om inte till och med olagligt?) att ringa och lägga ”fejkade” bud om det enligt dig är helt okej att att tillåta dolda bud under en pågående offentlig budgivning?

    Svara

 • Linda

  |

  Köparen har alltid rätt att välja vem denne vill sälja till. Oavsett vem som har lagt det högsta budet.
  Dock låter det konstigt med ”hemliga bud” då mäklaren alltid måste kunna redovisa i efterhand vem som har budat så det inte är något fuffens. Tex att det kommer in fejkbud för att trissa upp budgivningen.
  Låter som att den ”hemlige” antingen känner mäklaren eller säljaren…

  Svara

  • Rebecca

   |

   När vi budade på vår lägenhet kom det in ett dolt bud och det enda vi fick veta var att det var ett dolt bud, inte vad. Trodde det var ett fejkbud också, men det stod faktiskt med i budgivningshistoriken som vi fick när vi vann, så det var legit (säljaren tackade alltså nej till det). Det var första gången jag hört talas om dolda bud och jag reagerade precis som du, men det var ju korrekt redovisat i slutändan.

   Svara

  • Lina

   |

   Inget konstigt med hemliga bud, så länge köparen och säljaren i samband med kontraktsskrivningen får full redovisning på vilka som varit med och lämnat bud.

   Svara

 • E

  |

  Det är intressant att läsa om ert lägenhetsletande då jag själv bor i Finland i en lite mindre stad. Här är köparens marknad och man lägger som regel ett lägre bud än vad fastigheten säljs för och sedan kommer säljaren tacka nej eller ge ett motbud som du kan välja att ta/ ge nytt bud/ tacka nej.
  Hoppas ni hittar någonting snart. Jag har alltid beslutsångest och måste få fundera och känna efter länge så är glad att vi inte var tvugna att snabbt ge bud och besluta oss.

  Svara

 • Robert

  |

  Vilket pajaseri. 🙁

  Svara

 • Anna

  |

  Det här med dolda bud är trist, och man kan ju undra hur det kan få existera. Men så länge mäklaren redovisar alla bud till säljaren samt i budhistoriken som man kan få ta del av i efterhand så är det ok. Så det är egentligen inte mäklaren i sig som ägnar sig åt sådant här, utan köpare som försöker vinna fördelar, mäklaren är endast skyldig att rapportera. Sen finns det ju givetvis oseriösa mäklare också som ägnar sig åt lockpriser och kompisbud, men man får väl hoppas att det finns fler seriösa än oseriösa mäklare iaf.

  Svara

 • Sara

  |

  Inte för att vara sån nu men bara för att man lägger högst bud så betyder inte det att du automatiskt får köpa ställer. Säljaren som äger bostaden bestämmer vem han vill sälja till oavsett bud.

  Så faktiskt, det behöver inte varit ett ”dolt bud”. Det låter bättre än att säga att säljaren valde en annan köpare.

  Svara

  • Frida

   |

   Ja precis så. Dessutom måste man komma ihåg att mäklaren alltid jobbar för säljaren.

   Svara

 • Katarina

  |

  Åh fy ❤️ Jag har haft otrolig tur i mitt bostadsletande och båda bostadsrätterna jag köpt har varit första lgh jag varit på visning på och ÄLSKAT. För ett par veckor sedan köpte jag min alldeles egen lägga. Visning tisdag, budgivning onsdag och skrev kontrakt torsdag. Det gick galet fort men jag är så glad! Lade inte ens högsta budet men kunde skriva direkt och det uppskattade säljaren. Ville bara dela med mig av en solskenshistoria och HOPPAS att ni hittar något snart! Jag köpte i Trelleborg 🙂 stort lycka till ?

  Svara

 • Sofia

  |

  Men gud vad tråkigt! 🙁

  Svara

 • Frida

  |

  Men alltså jackan! Exakt en sån jag är på jakt efter! Är den från indiska eller har du hittat den någon annanstans? Puss&hej!

  Svara

  • Egoina

   |

   Gina Tricot 🙂

   Svara

 • Josefin

  |

  Min syster VANN en budgivning på en lägenhet, då kom det in en ”doldis” som sa hen vill lägga 10 tusen över hennes men inte ”officiellt” div personen ville vara dold. Min syster behövde därför lägga ett nytt högre bud. På mäklarens hemsida såg det alltså ut som att hon budade över sig själv…….

  Svara

 • Viskningen

  |

  Hej du!
  Jag behöver dina kloka tankar om min kniviga situation.
  För några år sedan inledde jag en relation med en man som redan från början var tydlig med att han inte ville ha en relation. Jag visste redan då att det här var en dålig idé, men jag var så kär. Samtidigt som han sa att han inte ville så agerade han på ett sätt som vittnade om motsatsen. Vi hade det underbart ihop i några månader tills han backade ur. Nu har det gått två år och vi har tagit upp kontakten igen. Vi har varit noggranna med att vi bara ses som vänner och jag trodde att jag skulle klara det. Jag hade fel. Jag är så kär. Jag försöker intala mig att bara jag får vara en liten del av hans liv så räcker det. Jag vet att du antagligen kommer att skriva att jag ska bryta med honom, att jag i längden är lyckligare utan honom. Jag vet också att jag nog inte kommer kunna följa det rådet. Jag vill inget annat än att få vara med honom. Med honom i mitt liv känner jag mig levande. Har du något bra tips på hur man kan vara vän med någon utan att bli hjärtekrossad? Typ bara låta bli att vara kär?

  Svara

 • Fanny

  |

  Nä men fy vad fult gjort! Även om det är ok regelmässigt så är det bara så fult. Men med dagens marknad gör väl folk allt för att få tag i bostad antar jag. Sägs dock att marknaden ska falla lite nu 🙂 Jagar själv radhus men det är helt hopplöst..

  Svara

 • Sara

  |

  Nu är väl inte detta precis samma sak men när jag sålde min förra bostadsrätt gick jag med på ett bud från en person som varit på visning nummer 1 (av 2). Villkoren för budet var att visning nummer 2 inte skulle bli av. Då jag hade flyttat till en annan stad ville jag bara ha lägenheten såld så fort som möjligt så jag gick med på det. Hade lite dåligt samvete och tänkte att det var karma sen när jag förlorade massa budgivningar i min nya stad. Men till slut så vann jag i alla fall, och det känns verkligen som att det var meningen!
  Med det sagt, ni kommer hitta något snart!

  Svara

 • Citrin

  |

  Usch vad trist! Innan jag och sambon fick vår hyresrätt provade vi att gå på visningar av bostadsrätt. Vi bor ju i Lund och det är helt galet här på bostadsmarknaden… Ofta hade lägenheten sålts typ redan när vi gick från visningen haha! Någon gång fick vi mejl innan en visning om att lägenheten redan sålts på en förhandsvisning. Kände oss lite lurade. 😛 Men är glada vi inte köpte något då, har så himla fin hyresrätt nu och behöver inte oroa oss över ändrade räntor och kraschad marknad….

  Svara

 • Julia

  |

  Åh, vad tråkigt. Lider med er! Hoppas verkligen att det löser sig.

  Svara

 • Henke

  |

  Öhh, du medger att du själv försökte med likadan taktik att inte kommunicera ut budet men när du drabbas själv är det orättvist? Sen säger du att du uppskattade att mäklaren sa nej till ditt förslag för moralens skull men då borde du ju aldrig ens försökt?

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv