Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Lördagssnack

Jag känner för att prata med er lite idag. Jag har ju börjat värva mina inlägg med lite fler ”nutidsuppdateringar”. Ni verkar gilla det, så jag fortsätter med det. Det var ju trots allt så bloggandet startade för 10 år sedan : )) Lördag idag! Vi har vispat majonnäs hela morgonen till kräftskivan vi ska på ikväll. Det blev aioli och tryffelmajonnäs. Sedan har vi varit nere på stan en runda, tittat på Pride-tågen och handlat på systemet.

Jag mådde verkligen jättedåligt när jag kom hem igår. Jag hade magkatarr, det stack som knivar i magen, jag kallsvettades och jag trodde jag skulle spy. En av de värsta magkatarr-gångerna jag varit med om tror jag. Jag kände av det redan på jobbet och drack två glas Samarin, men det hjälpte inte. På tåget på väg hem gjorde det så ont att jag gick raka vägen till apoteket och handlade tabletter när jag kom fram till Helsingborg. Det måste sett roligt ut. Jag kunde inte gå rakt utan fick böja mig fram och liksom vaggade för att det inte skulle göra mer ont. Sedan kom jag hem, lade mig i sängen och tabletterna verkade efter ett tag. Då blev jag ledsen. Jag har ju höjt tempot denna vecka och jag blev så rädd att denna reaktion betyder att jag ännu inte är redo för det. Att kroppen inte alls har läkt och att jag inte längre klarar av perioder med mer stress. Jag kände mig så töntig och svag. Varför är jag sämre än alla andra?

Det gör mig också ledsen för att jag verkligen har mått bra denna vecka. Jag behöver utmana mig själv lite, åtminstone ibland. Jag som person växer av det. Efter att ha funderat på det en stund tror jag att det egentligen beror på att jag varit nervös (nervös på ett bra sätt) och haft adrenalin och att det är det som satt igång det, och inte stress. Det bröt säkert ut igår eftersom det var fredag, jag kunde slappna av och kroppen hann ikapp. Eller så var det bara en slump. Jag vet inte. Jag är i alla fall uppmärksam och tar alla signaler på stort allvar. Att leva som jag gjorde för ett halvår sedan med Samarin varje dag, hjärtklappning, max fem timmars sömn varje natt och att glömma bort de mest grundläggande sakerna som vilken busshållsplats jag ska hoppa av på – så kan jag inte ha det. Så ska ingen ha det. Nåväl. Nog om min mage. Idag mår den bra och jag håller tummarna för att det där bara var ett undantag och inget som återkommer.

Vad mer? Jo! Min kamera har helt plötsligt blivit jättedålig. Jag vet inte vad som hänt med den, men från ingenstans så tar den numera bara suddiga bilder. Jag kanske har råkat komma åt en inställning, den kanske har fastnat i någon form av zoom-läge eller fokusering, eller så har jag tappat den någon gång som jag inte minns. Jag vet inte. Mycket frustrerande i alla fall. I auto-läge fungerar den som vanligt, men jag brukar ta bilder i P-läget eftersom jag inte gillar färgåtergivningen i auto och för att jag vill ställa in ljusinsläppet själv (det är en Olympus PL-7). Om jag inte får rätt på det får jag köpa en ny, eller så får jag helt enkelt gå till någon kamerakunnig människa som får titta på den. Men…helt ärligt är jag sugen på att köpa en ny ändå. Hehe. Någon som har tips på bra kamera? Den ska vara lätt att förstå sig på då jag tyvärr ännu är ganska dålig på kameror. Den ska ta bra bilder, ha wi-fi och vinklingsbar skärm.

Ja, det var väl det som var on my mind just nu. Med det sagt ska jag hoppa in i duschen och göra mig i ordning för kvällens kräftskiva. Ha en underbar lördag alla! Ta hand om varandra och tack för att ni läser här! PUSS!

 

Vi smaksatte snaps igår. Det blev rosmarinkvistar, citronskal och citronsaft. Mycket gott! Eller….eh. Så gott som snaps nu kan bli.

 

115 gillar

Kommentarer (38)

  • JHH

    |

    Du är inte sämre än alla andra! Men vi är olika, en del kroppar klarar av vissa mängder av något (jobb, träning, känslor, mat, annat) och en annan kropp klarar av en annan mängd. Något som jag stressar upp mig över kanske inte stressar upp någon annan och så tvärtom. Man är olika och man får lära sig vad man själv orkar och klarar och försöka att inte jämföra sig med andra men det är svårt! Har också många känt mig otillräcklig för att jag inte orkar sånt som ”alla andra klarar av” eller sånt som jag tycker om. Det är tufft när man blir begränsad att göra sånt som man tycker är roligt. Ta det steg för steg, njut av att göra det du orkar göra och jämför inte med vad du orkade innan utan försök vara här och nu och njut av steg för steg återgå energi.
    Åh,nu låter som jag som värsta experten som säger till vad du skall göra, min tanke är iaf uppmuntran och pepp <3

    Svara

    • Lisa

      |

      Så bra kommentar för det är verkligen så! ❤ Och man ska absolut inte jämföra sig med andra. En del klarar av stressade situationer medan en del inte gör det inte alls och det gör en inte till en sämre människa.

      Svara

  • Lisa

    |

    Nästa gång din mage blir så gör du såhär: Värm mindre än ett halvt glas vatten på ungefär 1 minut i mikron. När det är klart häller du på en tesked med bikarbonat och sedan Ramlösa. Det är perfekt när magen är i obalans ❤

    Svara

  • Pia

    |

    Vi har en Sony dsc- rx100m2 och den har allt du skrev att du vill ha! Jag är inte alls en fotonörd men den är enkel att använda och snabb! Och fina bilder 🙂
    Så den kan jag rekommendera!
    Krya på magen! Du kanske har testat men omeprazol 2 veckor brukar göra susen för min magkatarr som också kommer o går <3

    Svara

  • Jessica

    |

    Ibland tror jag att har man väl fått stressbiverkning så är man mer känslig. 2013 var jag på gränsen att gå in i väggen. Jag jobbade 10 timmars pass, 10 min rast. Detta kunde vara upp till 7 dagar i veckan. Läkaren ville att jag skulle sjukskriva mig i 2 veckor, jag var 19 år.
    Idag känner jag av det jättelätt. Jobba 5 dagar kan ibland göra att händerna skakar, jag har ett tryck mot bröstet. När jag blir stressad så rycker det i mitt ena öga, och det känns som nerverna på kindbenen pulserar, vilket gör mig rädd varje gång. Min pappa fick en ansiksförlamning pga stress, vakna bara en morgon och halva ansiket hängde.
    Det jag vill komma fram till är att alla vi där ute som reagerar på stress är inte sämre människor. Stress är en osynlig sjukdom som man ska ta på allvar. Jag studerar just nu och har ingen aning hur det blir när jag jobbar heltid, men man får bara lyssna på kroppen, ingen tackar dig när du väl kraschar <3

    Svara

    • Egoina

      |

      ❤️

      Svara

  • |

    Glad att du mår bättre och kan fokusera på att inte hamna där igen. Ledsen att jag inte vet hur jag ska kunna komma dit. Kan varken kasta ut mitt sjuka barn eller säga upp mig (och bli utan inkomst). Blä. Än så länge har jag inte glömt mina barn iaf. Bara spisplattor, nycklarna i ytterdörren mm. Lätt bitter på mitt liv suck.

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh 🙁 Önskar jag kunde göra något för dig ❤️

      Svara

  • Anna

    |

    Ush känner igen mig så himla väl fina du<3 Jag jobbade på hunddagis långt hemifrån innan, utan körkort. Jag var inte hemma många timmar per dygn, sov för få timmar och däckade i soffan senast 20:00 varje fredag (och lördag ibland). Jag misstänker att jag är introvert jag med så när jag dessutom försökte hinna med att träffa vänner och familj så var jag helt körd. Jag hade väldigt ofta hög puls, mina magproblem blev värre och hade väldigt mycket yrsel i kombination med obehagliga overklighetskänslor. Varannan vecka jobbade jag 06-15 och gick då upp 04 på morgonen.
    En sådan morgon gick jag upp, åt frukost, klädde på mig, väckte hunden och gick till spårvagnen. Märkte väl där att vagnen var tidig (oerhört ovanligt) och kollade därför på klockan en extra gång; den var 02:04 och inte 05:06. Bara att (gråtandes för att jag trodde jag fått en stroke) traska hem igen och sova lite till.
    Nu har jag börjat plugga sen i januari och mår mycket bättre, dock finns många symptom på stressen kvar såhär 10 månader senare och jag kan inte öka tempot alls lika mycket längre utan att må sämre igen. Vi ska dock vara glada att vi båda insett själva att det inte funkar att leva så innan det gått ännu längre<3 Man förstår verkligen hur farligt det kan vara med negativ stress. Hoppas denna veckan bara var en tillfällighet<3

    Svara

    • Egoina

      |

      Fyfan! Tack för att du delar med dig. Och så skönt att du mår bättre!! ❤️

      Svara

  • Maria

    |

    När jag led som värst sv min magkatarr sa alla att jag bara fick äta snäll mat. Kokta grönsaker – ingen broccoli. Ingen sur mat, men yoghurt och pizza funkade bäst. Ät omeperazol som en kur i 14 dagar , det har alltid hjälpt mig. 🙂

    Svara

  • Nathalie

    |

    Det är ledsamt att man ska behöva känna sig ”sämre” än alla andra för att man inte mår bra 🙁 jag är likadan och lider alla helvetes kval eftersom jag är sjukskriven på grund av bland annat depression. Jag tänker hela tiden att jag bara måste rycka upp mig och skärpa till mig. Varför ska det vara så svårt att acceptera att allt inte alltid är på topp jämt? Det är det ju inte för nån liksom, men ändå kommer den där känslan av att man är svag och inte lika bra som alla andra.

    Hoppas ni får en mysig kväll och att magen håller sig i schack ❤️

    Svara

  • @inredningsdesign

    |

    Testa en veckokur (eller två om det är värre) där du tar en Omeprazol (20 mg) 30 minuter innan frukost på morgonen. Halleluja vid magvärk pga stress. ??

    Svara

  • Elina

    |

    Åh! Förstår verkligen hur det känns med magkatarren. En gång gick jag dubbelvikt i två dagar hemma. ? Pajade min mage för snart 2 år sen, och nu blossar magkatarren alltid upp när jag blir väldigt stressad. ? Ta hand om dig, och säg stopp när det behövs. Hälsan kommer alltid först, oavsett! ?

    Svara

  • Robert

    |

    Oj, vad mycket text! Håller på och äter. Får läsa sen. 😉 Puss, då. 😉

    Svara

    • Egoina

      |

      ?

      Svara

    • Robert

      |

      Usch, låter jobbigt med magen. 😛

      Svara

  • Bella

    |

    Angående kameran, går det att återställa den till fabriksinställningarna? Så som man kan göra med en mobiltelefon. Då ska ju allt ”nollas”.

    Hoppas du får en bra kväll trots magkråglet. Här blir det ”lördagsmys” med avokadotoast och löjrom. Enkelt men så gott! Löjrom får man minsann unna sig ibland! 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Ja men det kanske jag kan göra! 🙂 Mysigt! Ha en fin kväll ?

      Svara

  • Sofia

    |

    Hej,
    Har följt din blogg periodsvis under många år och alltid har du lyckats skriva om saker man kan relatera till.

    Hur som helst, så hoppas jag innerligt att du lyssnar på din kropp och dina signaler. Jag är 23 år och har gått in i väggen i 2 omgångar nu. Jag har alldeles för många gånger struntat i rätt tydliga varningar från kroppen då jag känt att ”såklart det inte kan bero på stress, det här klarar vilken människa som helst av. Jag älskar ju det jag gör.”. Och misstagit hur även positiv adrenalin kan bidra till inre stress tyvärr.

    Men det kan mycket väl vara som du säger att det bara är en slump, men glöm inte att lyssna på kroppen oavsett vad!
    Kram och krya magen ?

    Svara

  • Kristina

    |

    Förstår hur du känner! Vad sjukskriven i våras för stress. Och kom tillbaka till jobbet och jobbar nu. Kände mig så dålig och sämst. Är fortfarande känslig för stress och måste lära mig att stanna upp så fort jag märker av de första symptomens. Liksom i våras mådde jag skit. Vid ett tillfälle visste jag inte hur jag skulle ta mig ut ur bilen. Liksom det är klart jag vet hur man gör men det gick inte. Hjärnan förstod inte. Så förstår dig helt och hållet!

    Så ta hand om dig! Sätt dig inte i stressade situationer utan börja med saker och ting långsamt och börja långsamt ta mer saker på dig om du känner att du vill göra mer! Ta hand om dig ?

    Svara

  • K

    |

    Andra saker som kan ge magkatarr eller minska tröskeln för att man ska få det är tex för mycket kaffe, alkohol och stark mat. Tyvärr ? Så du kanske visst klarar lite vardagsstress om du minskar ner på andra bidragande faktorer ?

    Svara

  • L

    |

    Ta hand om dig! Jobbade extremt mycket innan. Gick till läkaren för jag hade ont i halsen i fyra månader, frös och var extremt trött. Alla tester såg bra ut, tydligen var det stressen som påverkade kroppen. Man är inte sämre på något sätt för att man tar hand om sig! <3

    På tal om nåt helt annat – du som gillar dokumentärer måste se West of Memphis, otroligt intressant fall! Sen har Netflix en ny dokumentärserie som heter The confession tapes, som handlar om mordfall där de anklagade säger att de blivit tvingade att erkänna fast att de är oskyldiga. Slut på uppsats! Haha

    Svara

  • Marie

    |

    Hoppas det blir bättre 🙂 säger som de andra, ta hand om dig <3.

    Tänkte tipsa om en kamera jag köpte i våras som jag tycker är toppenbra, Canon G7X MKII. Jag kan absolut ingenting om kameror men många stora youtubers använder den när de vloggar så tänkte att den måste vara bra. Använder den mest till att fota och är jättenöjd, den har vinklingsbar skärm och wifi 😉

    Svara

  • Matilda

    |

    Kamera har jag canon m10 som liten kamera som kompliment till min systemkamera. Den har wifi och vinklingsbar skärm. Och den har utbytbara objektiv om man skulle vilja. Dock är den 1,5 år nu så finns garanterat nyare versioner. Gillar den skarpt! Testa dock göra en fabrikspterställning på den innan du köper ny (om du inte vill ha det som anledning för att köpa en ny ?)

    Angående magkatarr så testa gaviscon tuggtabletter. Har aldrig knarkat, så kanske fel liknelse att dra, men det känns som att bli hög när smärtan släpper efter 5-10 minuter. Dock lindrar det bara för stunden, så omperazol är bra att äta i 14 dagar. Hjälper inte det så gå till läkaren. Jag har fått några andra på recept som hjälper när det är som värst! Obs, har du lätt att bli kräksjuk som mig, ät inte under vinterkräkperioden, då starka tabletter reducerar magsyran, och det är den som tar hand om bakterierna. Men gaviscon lägger sig som ett skum över magsäcken och hindrar syran för att komma upp. Som sagt, gavsicon är mitt knark vid magkatarrstillfällen. Från att vilja gråta av smärta och illamående till att kunna stå upprätt utan smärta och illamåendet lägger sig nästan helt!

    Ett annat tips är mjölkprodukter. Det neutraliserar syran. Har för mig att du inte dricker mjölk. Men drickyogurt fungerar också okej. Tar bara några minuter innan det värsta släpper. Men åter igen, gaviscon ?

    Svara

  • ab

    |

    Nej, du är inte sämre än alla andra. Kroppen kanske fick en chock av omställningen? När jag började på nuvarande jobbet för ca 2 månader sedan tog jag tabletter mot huvudvärk nästan varje dag men behövde inte längre göra det efter ett par veckor. Nu klarade du dig till slutet av veckan. Håller tummarna för att det går ännu bättre nästa vecka.

    Svara

  • Ida

    |

    Du är verkligen inte sämre än någon annan! Du är världsbäst <3 Jag tror absolut att tempoändringen kan få kroppen att spöka (du vet ju hur min mage håller på och har sig efter Sthlm) framförallt när man vill göra sitt bästa i allt. Du gör aldrig något halvdant utan ger hela din energi och kreativitet på det du gör. Men lyssna på kroppen och sätt dig själv i första rummet, ditt välmående i längden är viktigare än att göra mer än vad man mäktar av för stunden <3

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh men tack fina du <3 <3 Ja, det blev överraskning. Bio 😉 Hehe. SES PÅ TISDAG <3

      Svara

  • Ida

    |

    PS orkade du med fredagen ändå? Blev det någon överraskning?

    Svara

  • Jennie, Lova och Pol

    |

    Förstår dig så väl, jag har ibland samma tankar. Gick in i väggen med dunder och brak våren 2015 med alla klassiska symptom plus att jag en dag vaknade och inte kände mina ben. Blev långtidssjukskriven direkt och jobbar idag 75% men är absolut inte frisk. Funderar ofta på varför jag är sämre eller svagare än andra. Men man får liksom säga ”nej” till de tankarna för de är ju så dumma. Kroppen blir känsligare efter stresspåslag, det är det enda. Och det tar tid att bli frisk och känsligheten kanske blir kvar resten av livet så man får hitta strategier. Unna dig lite avslappning i vardagen och gå ut i naturen så mycket du kan, släpa med dig F på skogspromenader ect. Jag vet inte hur många timmar jag och hundarna spenderade ute när jag blev sjuk men det hjälpte verkligen, det är något läkande med naturen som inte går att förklara. Så försök att ta det lugnt och oroa dig inte för detta med magen, det kanske händer igen men du tar dig igenom det också. Heja dig!! <3

    Svara

    • Egoina

      |

      <3

      Svara

  • Lmbrck

    |

    Usch vilken jobbig upplevelse! Jag tror det är viktigt att dels känns in symptom som kroppen signalerar med, att tillåta allt att ta tid (jag blev sjukskriven 2015 pga stress/utmattning och jag märker fortfarande idag av mkt jag inte klarar.Jag har fått lägga om hela mitt liv och alla mina prioriteringar.
    Kände stor sorg över det och kände som du att ”varför är jag sämre än alla andra” men jag har sen i processen lärt mig att acceptera att det är såhär jag fungerar nu. Efter det har det blivit mycket lättare att må bra måste jag säga. Planerar inte längre in för mycket och har lärt mig hitta en balans.
    Är på god väg att bli så kallat ”frisk” men frisk betyder inte att gå tillbaka till det liv jag levde då.
    Det livet var inte friskt, det var sjukt och det drev mig rakt in i min sjukdom. Det har varit en viktigt lärdom för mig.

    Svara

  • E

    |

    Kameran: kan du kommit åt knappen för manuell fokus och att den inställningen liksom overrideas i autoläget?

    Svara

    • Egoina

      |

      Kanske! Ska kolla på det!

      Svara

    • Sara

      |

      Det tänkte jag också eller om du Regina råkat ta ”anti-skak”-funktionen på objektivet? Om det finns en knapp med VR på objektivet så är det den.

      Svara

  • Mli

    |

    <3

    Svara

  • Malin

    |

    Jobbigt med magkatarr, vet precis hur det känns! Har stressat till och från under alla min år på universitetet och i slutet på en tidigare väldigt osund och dålig relation så fick jag extremt jobbig magkatarr. Jag provade pepcid, dubblade dosen till losec och åt i flera veckor innan jag tillslut ringde läkaren som sa att jag skulle byta till ranitidin (typ 10-15 gånger så hög dos som pepcid) och det, tillsammans med att ta bort det från mitt liv som gjorde mig mest stressad (i mitt fall förhållandet) gjorde att jag tillslut mådde bra igen! MEN, jag kunde inte ta en klunk läsk, alkohol, juice, tugga tuggummi, äta stark mat osv på många månader. Och vägen till att laga min stackars mage krävde att jag drack ett glas naturell yoghurt minst var fjärde timme (ja, jag var uppe varje natt pga smärtan och passade då på att hälla i mig yoghurt), alternativt digistivekex om jag var ute på språng. Det gäller ju även att koka så mycket mat som möjligt för stekt mat kan man också reagera på. Allt beror ju visserligen på hur känslig man är! Jag mår extremt mycket bättre idag och inte ens under min graviditet kom det tillbaka trots att det ofta är ett stort problem hos gravida! Så jag kan idag skatta mig lycklig att jag stoppade i rätt tidpunkt innan jag gick in i väggen. Ditt verkar ju ha att göra med jobbet så se till att ladda batterierna och låt dina nära och kära laga dig, dom påverkar mer än du någonsin kan ana! Mina vänner och killen jag träffade när jag började må bättre har verkligen gjort en enorm skillnad för min del! 🙂

    Svara

  • Emelie

    |

    Angående kameran, har du kollat om du råkat ändra fokuspunkt? Alltså att den inte är på autoinställning längre där utan har en specifik punkt där den foukserar (typ i ett hörn eller . något). Om du ändå går in och kollar, sätt centrumpunkten som fokuspunkt så att du alltid vet var kameran fokuserar. 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv