Follow my blog with Bloglovin

Era bästa dokumentärer

 

Jag fick så bra tips på dokumentärer av er i detta inlägg att jag tycker det är taskigt att bara sitta på dem själv. Jag tog mig friheten att klippa och klistra bland era kommentarer. Här kommer de nu. En sammanställning på era favoritdokumentärer:

 

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson. Väldigt gripande, och otroligt frustrerande på många plan. Dels handlar det om hur olika man behandlar svarta och vita i USA, rättssystemet, om hur kändisskap påverkar straff, samt hur framgångsrika karriärkvinnor behandlas. Jag plöjde igenom alla avsnitt på bara några dagar. Finns på Netflix.

 

O.J. Simpson: Made in America. SVT har också en dokumentär om O.J. Simpson. Vet inte om det är samma som den på Netflix men tror inte det, handlar om samma sak som ovanstående men utan skådespelarna utan mer klipp från vad som hände. Alltså det BÄSTA jag sett på länge. Finns på SVT play.

 

Sex genom tiderna. Den är bra, mycket som BBC gör är just det tycker jag. Fick lära mig att kyrkan drivit bordeller i England. Bra onödig fakta att kunna! Finns på SVT play.

 

Miss Representation, Going Clear, The Cove, Jesus camp och The Unbelievers. Alla finns på Netflix!

 

The Staircase och Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills. Du MÅSTE se The Staircase, finns på SVT Play, och Paradise Lost. Handlar om otäcka mord, så du får se dom en dag då F inte är hemma helt enkelt. De är dock SJUKT bra och jävligt otäcka. Hehe… Paradise Lost är en triologi. Har sett dom fyra, fem gånger nu. Helt sinnessjukt. Utan tvekan en av de mest gripande dokumentärserier jag, och hela min bekantskapskrets, har sett. Finns på HBO Nordic.

 

Time Team. När det gäller historiska dokumentärer tycker jag Time Team är awesome, eller vad som helst med Alex Langlands (plus för gullig kille). Det är dock tv-serier men jag tror de borde gå att hitta ?

 

Amanda Knox. Har sett Amanda Knox och jisses vad bra den var! Kändes som att se på en film. Vilka hemska saker folk varit med om – usch! Finns på Netflix.

 

History cold case. BBC-serie som har funnits på SVTplay (med någon dålig svensk översättning som titel).

 

Museum Secrets och Great British Castles. Det finns en dokumentärserie som heter Museum Secrets, som sänds lite sporadiskt på Kunskapskanalen och därmed då och då finns på SvtPlay. Den är en av mina absoluta favoriter, i varje avsnitt besöker de ett museum och berättar historier om olika föremål som finns där. Till exempel berättade de om den gången Mona Lisa blev stulen!
En annan favorit är Great British castles, som finns på Netflix. I varje avsnitt besöker de ett nytt slott runt om i Storbritannien och berättar om dess historia, varför de byggdes och hur de påverkat historien. Ett plus är att berättaren där är cirka bäst, han gör halva serien!

 

Sanningen bakom barnmorskorna i East End. Finns dokumentär om serierna Barnmorskorna i East End och Downton Abbey ur ett perspektiv hur det var egentligen typ. Har bara sett den första dokumentären och lite på den andra. Man behöver inte ha sett serierna. Finns på SVT play.

 

Verklighetens Downtown Abbey. Älskade denna! Handlar om amerikanska kvinnor som flyttar till England och gifter sig med adliga män. Så intressant! Finns på SVT play.

 

Making a murderer. Jag rekommenderar verkligen Making a murderer på Netflix! En serie som absolut inte får missas och som visar hur snett rättssystemet är.

 

Dear Zachary: A Letter To A Son About His Father. En dokumentär som påverkat mig väldigt mycket under lång tid efter att jag sett den är ”Dear Zachary: A Letter To A Son About His Father” som finns på youtube. Kortfattat handlar den om ett par farföräldrars kamp om att få ta hand om sitt barnbarn, vars mamma mördat barnets pappa (deras son.) Väldigt sorglig men också väldigt gripande/”spännande” även om det känns fel att använda just det ordet. Rekommenderas verkligen!

 

The Jinx. Har du sett The Jinx? Kan varmt rekommendera den. 6 avsnitt på HBO, mycket information i de första avsnitten, de två sista det bästa jag någonsin sett på tv!

 

Mommy Dead and dearest. Du borde se ”Mommy Dead and dearest” finns på HBO. Handlar om en mamma med Münchensyndrome som blir mördad. Alltså detta är typ det sjukaste jag sett, ibland överträffar sannerligen verkligheten fantasin… pratade konstant om denna med min sambo i flera månader efter vi sett den.

 

13th. En måste se serie på Netflix. Handlar om hur slaveri fortfarande finns kvar i USA genom skeva lagar, rasism, kriminalisering.. Hur bra som helst, den har även ett historiskt perspektiv. En dokumentär jag önskar att alla rasister kunde se, men min önskan är tyvärr ingen universell lag..

 

The Red Pill. Det är en dokumentär gjord av en feminist som undersöker mäns rättigheter. Jag skulle definitivt rekommendera denna även om jag känner att visa av personerna som intervjuades inte alls var så pålitliga. Men man ska ju alltid vara lite kritisk till allting man ser och läser.

 

Wolfpack. En av de bästa dokumentärer jag har sett, finns på CMore. Det finns också en engelsk förlaga till Historieätarna som jag inte minns namnet på nu, den är inte lika bra som den svenska men rätt kul ändå.

 

Blackfish. En av de mest gripande dokumentärer jag sett! Öppnade verkligen upp ögonen för djurparker och deras djurhållning. Efter den kommer jag aldrig betala för att få se djur plågas för underhållning! Finns på Netflix.

 

Sveriges historia med Martin Timell. Den är asbra. Går igenom hela Sveriges historia på flera avsnitt. Finns på youtube, finns säkert på fler ställen också.

 

Deliver us from evil. Om en präst som erkänt sexbrott mot barn. Hemsk och gripande. Vet inte vart den finns att se nu.

 

Nationen. Rekommenderar Nationen på Ur Play! Det är 8 delar där de i varje del lyfter en grupp som det sällan pratas om i svensk historia , tex transpersoner och slavhandel. Den riktar sig till ungdomar och är därför ganska ”lätt” och avsnitten är korta. Tro inte att du kommer kunna allt efter ett avsnitt men en får i alla fall en liten inblick över de delar av svensk historia som vi borde skämmas över. Verkar finnas massa dokumentärer på Ur Play märkte jag nu – ska spana in dem själv!

 

That sugar film. En dokumentär som jag påtagliga gånger blivit uppmanad till att kolla är ”That Sugar Film” med Damon Gameau. Tog ett tag innan jag kollade men blev på nått sätt golvad av det hela. Den är enkel, tydlig och bra. Den får en att tänka och ifrågasätta. Den råkade faktiskt komma på tv i kväll.

 

The Hunting Ground. Enligt mig väldigt bra. Den handlar om våldtäkter på olika collage i USA och hur ofta sopas under mattan. Finns på Netflix.

 

The Keepers. Dokumentärserie i sju delar som handlar om två gamla elever som undersöker mordet på sin lärare som blev mördad på början av 70-talet. Under seriens gång så kommer mycket annat upp till ytan. Se! Älskar även att den är i sju delar så att man kan se ett avsnitt varje kväll. Finns på Netflix.

 

Såja! Nu kan vi alla titta på tv….i typ ett år framöver. Ha så kul! : ))

 

65 gillar

Kommentarer (19)

 • Helen

  |

  Världens historia som började visas på SVT2 i tisdags, så hemskt och så intressant!

  Svara

  • Sofia

   |

   Menar du världens konflikter?

   Svara

 • @inredningsdesign

  |

  För er som gillar dokumentärer om medicinska tillstånd/sjukdomar vill jag rekommendera Youtubekanalen ”Real Stories”. Över 500 intressanta dokumentärer! /Sjuksköterskan ?

  Svara

 • Tessan

  |

  Jag måste bara tipsa om Naked & Afraid och Alone som är två intressanta tv-serier om man gillar extrem överlevnad. Av de två tycker jag nog att Alone är snäppet bättre och inte så himla… amerikansk. Kan ju också tipsa om dokumentären King of Kong. En av de bästa dokumentärerna jag sett.

  Svara

 • Sara

  |

  Kan tipsa om dokumentären Catfish, har i alla fall funnits på Dox på svt play. Helt galen historia.
  Gillar också Till fots i Himalaya, finns på Ur play.

  Svara

 • Robert

  |

  Jag verkar gilla olyckor och naturkatastrofer, haha. Lyssnade på ”Tågolyckan i Lerum” igår på P3 Dokumentär. Börjar må dåligt om jag skall sätta sig in i alla orättvisor som finns överallt. 😛

  Svara

 • fanny

  |

  Haha alltså kul att jag läste igenom nästan hela inlägget och ba; va Regina full när hon skrev detta? Inte alls ditt vanliga språk och massa skrivfel och grejer som du inte brukar göra. När det var typ tre stycken kvar fattade jag att du bara klippt ut kommentarer ?

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahaha så roligt! Ja, jag klippte ut, satte ihop och ändrade endast småsaker. Blev kanske lite knasigt så vissa kommentarer är tagna ur sin kontext, men kändes fel att börja ändra i dem. Haha 🙂

   Svara

   • Matilda

    |

    Haha jag tänkte exakt samma sak! Innan jag läste om början och insåg att det inte var dina ord ?

    Svara

  • sofie

   |

   Haha fattade inte ens förrän jag läste kommentaren här. Blev nästan irriterad mer att du beskrev alla ”som de bästa du sett”. Men nu blev allt lite klarare i huvudet ?

   Svara

 • Anilorak

  |

  Måste bara tipsa om en dokumentär! Det känns som en som du verkligen skulle gilla, heter ”The Imposter” om du inte sett den! Riktigt sjuk, och jag vill förklara vad den handlar om haha, men kan inte riktigt utan att ”avslöja” allt, hahah. SVT sammanfattade det så bra dock, så ja tänker ändå ”spoila” lite, och känner att ja måste klistra in beskrivningen här: ”Din blonda, blåögda son försvinner spårlöst. Tre år senare dyker en mörkhårig kille med bruna ögon upp och säger att han är din son. Skulle du tro honom?”

  Finns på Netflix 🙂

  Svara

 • Joss

  |

  Jag måste tipsa om en dokumentär jag såg för nån vecka sen: Captive for 18 Years: The Jaycee Lee Story, finns på Netflix. Handlar om en tjej i USA som blev kidnappad som 11 åring och sedan hölls fånge i 18 år. Hon fick 2 barn med kidnapparen också. Riktigt hemskt vilka sjuka människor det finns!

  Svara

 • Elin

  |

  Sista skörden på SVT är väldigt bra!
  Även framtidens mat (svt)
  Cowspiracy på Netflix!
  Lite fakta om vårt jordbruk och maten vi stoppar i oss

  Svara

 • Elisabeth

  |

  Måste tipsa om dokumentären The true cost på Netflix! Handlar om hur arbetare runt om i världen får betala för att vi ska kunna köpa kläder till låga priser. Du verkar vara så klok och ta till dig av det du lär och utifrån det göra förändringar, så tänkte att denna kunde passa 🙂 Tack för världens bästa blogg, enda som jag följer slaviskt! <3

  Svara

 • Lisa

  |

  Hej! Var bara tvungen att lägga till en serie. Jag har verkligen sett allt som typ går att se, men den bästa bästa bästa serien som jag någonsin sett (ja bättre är GOT typ) är The Handsmaids tale. Den är så grymt gripande, hemsk, underbar, känsloladdad. Den har ALLT!! Snälla Regina och alla andra SE DEN. Bara gör det. Du är bäst <3

  Svara

 • micaela

  |

  Måste rekommendera Cropsey. Sett den flera gånger. Handlar om barn som försvunnit spårlöst på staten island. Tycker den är riktigt bra gjord.

  Svara

 • My

  |

  Såg Icaros på Netflix igår och var helt hooked!!! Den måste du se ?

  Svara

 • Louise

  |

  Ja, paradise lost är den bara dokumentären of all time. Förändrar ens liv! Helt galet, man sitter med tefat-ögon och hjärtat i halsgropen konstant. Se den, Regina!

  Svara

 • Sara

  |

  Story of Diana…två avsnitt om prinsessan Diana, helt fantastiskt bra! Finns på Netflix!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv