Follow my blog with Bloglovin

Hormonfritt med Natural Cycles

I samarbete med Natural Cycles.

Ni som följt mig ett tag vet att jag använt en p-dator i många år som jag är nöjd med. Jag slarvade dock med att använda den ett tag och efter mitt utomkvedshavandeskap så kom jag aldrig igång med att använda den igen. Grejen är att om man missar att mäta sin temperatur en dag så måste man ställa in larm på den till morgondagen för att man ska kunna mäta och detta glömde jag bort varenda kväll och på morgonen när jag skulle använda den gick det inte. Jag tröttnade på att det kändes krångligt och till slut glömde jag bort det helt, eller struntade i det faktiskt.

För ett tag sedan fick jag ett erbjudande om att prova Natural Cycles och jag tänkte att varför inte. Det kom faktiskt väldigt lägligt. Natural Cycles är ett EU-certifierat preventivmedel och metoden går alltså ut på att man mäter sin kroppstemperatur varje morgon när man vaknar, innan man aktiverat sig. Då temperaturen stiger vid ägglossning och det finns en allmän kunskap om hur cykeln fungerar så kan man med hjälp av en termometer och en app se när man är fertil och inte fertil. Är man fertil måste man använda skydd och är man inte det är det fritt fram. Appen tar också hänsyn till att spermier kan överleva inne i kroppen och har därför några säkerhetsdagar (precis som en p-dator).

 

Man vaknar, mäter sin temperatur, för in siffrorna i appen och sedan får man veta om man är fertil eller inte.

 

Nu har jag provat appen i tre veckor och såhär ser det ut hittills. Till en början innan appen kan min cykel är det lite fler röda dagar, men som ni ser har jag redan fått många gröna.

 

Eftersom jag använt både en p-dator och nu använder Natural cycles tänkte jag att jag kan köra en utvärdering om vad jag tycker hittills i plus och minus:

+ Den är så mycket enklare att använda än en p-dator. Jag behövde läsa hela bruksanvisning två gånger för att förstå mig på min p-dator, men NC är verkligen användarvänlig.

– Man måste föra in siffrorna från termometern manuellt i appen. Det kan vara jobbigt om man är jättetrött. Man vill ju gärna inte ange en siffra fel…hehe.

+ Man har alltid med sig sin cykel, prognos och hur ens temperatur sett ut i telefonen. Perfekt för en nörd som mig som gärna vill gå in och titta då och då, t.ex. på tåget. Tidigare har jag kompletterat min p-dator med en mens-app. Men nu slipper jag det, allt är på ett ställe.

– Termometern låter jättemycket. Det här är faktiskt väldigt störigt. Måste den pipa så mycket? Det är tur att jag går upp efter F, annars hade det nog varit ganska irriterande för honom.

+ Det är inga problem om man missar att mäta vissa dagar. Man kanske får flera röda dagar bara.

 

Jag ska återkomma med vad jag tycker när jag provat appen under en längre tid, men hittills är jag jättenöjd!

Appen är en prenumerationstjänst som kostar 49 kronor i månaden (eller 590 kronor för ett år). Här kommer ett erbjudande! Anger du rabattkoden regina och köper en årsprenumeration får du en termometer på köpet och gåvor till värde av 267 kronor (Durex-kondomer och tamponger). GÅ IN HÄR för att läsa mer om erbjudandet eller beställa!

Jag måste säga att jag är så tacksam över att det numera finns så många bra alternativ till preventivmedel. Det borde kanske vara självklart men på min tid (haha, låter som jag är 100 år), var p-piller och kondom det enda jag kände till. Jag tål inte hormoner som ni vet och hade detta funnits för tio år sedan hade jag sluppit må så dåligt. Det är dock individuellt, så om du mår bra av p-piller eller något annat hormonbaserat alternativ så är det jättebra! Jag hoppas att ni alla har något ni trivs med och om inte så hoppas jag att ni byter. Det går att må bra och skydda sig och det är INTE som min gynekolog en gång sa när jag vädrade mina problem med honom att ”vissa smällar för man ta”. Sätt alltid ert mående först!

 

1 gillar

Kommentarer (44)

 • Jenny

  |

  En annan grej som är lite irriterande med termometern är att displayen är så mörk att man inte ser siffrorna om det är mörkt i rummet. Jag brukar göra så att jag stänger av den så fort den börjar pipa, utan att kolla temperaturen. För när man startar den igen har man några sekunder på sig att se senaste mätningen. På så sätt kan jag kolla temperaturen när jag stigit upp (=slippa tända någon lampa direkt eller höra det jobbiga pipandet) 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, bra poäng med displayen. Har inte tänkt på det nu, men kommer bli jobbigt på vintern. Haha men så smart! Så ska jag också göra 🙂

   Svara

 • Hanna

  |

  Jag använder Pearly efter att du tidigare skrev om det. Funkar bra! Förutom just det med att man kan råka glömma och sen inte kan mäta utan att ha ställt larmet.. Den var sjukt dyr också. Bra att jag har en karl som mer än gärna betalar hälften 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Helt rätt, man är ju två liksom 😉 Men ja, den är sjukt dyr. Men det är garanti på den i tio år, så om man tänker så är det inte så dyrt i längden 🙂

   Svara

 • Emma

  |

  Har använt det i två år nu och älskar det! Mår så jäkla mycket bättre, är värt ”krånglet” med röda dagar till 100 %!

  Men kunde inte hållt med mer om termometern. Ett svagt pip och en lampa i displayen så hade det varit perfekt

  Svara

 • Jessica

  |

  Hej!
  Jag undrar mest om set fortfarande är så att man måste mäta temperaturen vid exakt samma tidpunkt? Har försökt läsa på hemsidan men hittar ingenting… tänker att det kan vara sjuuuukt störigt att behöva vakna 06 även på helgerna eller vid semester (speciellt då jag inte kan somna om). Hade så gärna blivit kvitt hormoner…

  Svara

  • Egoina

   |

   Som jag förstått ska man mäta ungefär vid samma tid, men inte om man sovit två timmar mer eller mindre än vad man brukar. Så det blir ett spelrum på cirka 4 timmar. Som jag tolkar det handlar det alltså inte om vilken tid man går upp, utan hur länge man sovit 🙂

   Svara

   • Jessica

    |

    Nu låter det genast mer spännande… och lite förvirrande, haha! Kanske får gå direkt till källan då 🙂 Tack för en grymt bra blogg!

    Svara

 • Tina

  |

  Hur funkar det om man har feber tex? Då är det ju en helt annan temperatur.

  Svara

  • Egoina

   |

   Den borde ha samma algoritm som en p-dator som känner av när temperaturen avviker och räknar bort det. Men jag är inte helt säker. De säger i alla fall att man ska undvika att mäta när man är sjuk (eller fylla i det i efterhand) 🙂

   Svara

 • Tussilago

  |

  Måste man mäta temperaturen samma tid varje dag, eller bara direkt när man vaknat?

  Svara

  • Egoina

   |

   Direkt när man vaknar, men man ska ha sovit ungefär lika länge (+-2 timmar).

   Svara

   • Angelique

    |

    Jag brukar sova ganska oroligt och vakna minst en gång varje natt, ofta flera, är det nåt som kan påverka när jag sen tar tempen?

    Svara

    • Egoina

     |

     Tror det tyvärr 🙁 Det ska vara några timmars sammanhängande sömn.

     Svara

 • Robert

  |

  Måste givetvis testa. 😉 😉

  Svara

 • Marie

  |

  Men min temperatur är lägre vid äl, nu blev jag helt osäker om det ska vara så

  Jag är nöjd med min också men är glad att den piper högt gör ibland hör jag inte alls pga snarkande make typ

  Svara

 • Lina

  |

  Apropå mens och sånt, måste jag bara ge en shout out till MENSKOPPEN!!! Alltså varför har jag inte upptäckt den tidigare?! Är liksom det bästa som hänt mig typ, är 28 bast och sjukt glad över att aldrig behöva använda tamponger eller bindor igen.

  Om du inte redan har en så testa!!! Och rekommendera den sen till alla i ett blogginlägg sparar både på pengar och miljö, och är så grymt mycket smidigare än alla andra mensskydd jag nånsin haft. Grymt att du tar upp såna här viktiga saker i din blogg!

  Svara

  • Lina

   |

   Haha skulle va en flörtis-smiley efter ”rekommendera den i ett blogginlägg” :p nu såg det rätt drygt ut utan den haha!

   Svara

  • Egoina

   |

   Jaaa det måste jag! Tack!

   Svara

 • Amanda

  |

  Haha, jag tycker det är bra att den låter mycket. Jag upplever nämligen att den är långsam och hinner därför somna om, så då väcker den mig. Även jag hafe gärna sett att termometern pratade med telefonen, jag brukar vara halvblind av trötthet och är rädd för att skriva fel. Men det är jätteskönt att slippa extra hormoner, och det blir snabbt mycket gröna dagar!

  Svara

 • Emma

  |

  ”Man har alltid med sig sin cykel”, fick läsa om en gång innan hjärnan kopplade att det va menscykel det handlade om och inte den med 2 hjul

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha, brukar också läsa fel på det!

   Svara

 • Linda

  |

  Man måste inte använda just den termometern? Jag köpte en egen, med två decimalers noggrannhet. Den pep normalhögt. 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Ahh smart! Det kan man ju såklart!

   Svara

  • Emma

   |

   Var har du köpt din?? Har letat men inte hittat!

   Svara

 • Chica

  |

  Har en (fantastisk) 1,5-åring hemma som resultat av Natural Cycles. Vi körde Natural Cycles som preventivmetod. Just sayin’ … 😉

  Svara

 • Olivia

  |

  På tal om hormoner så kom jag att tänka på alla hormoner som finns i mjölk och mejeriprodukter.

  Undrar hur stor mängd hormoner man får i sig den vägen i förhållande till mängden i preventivmedel? Med tanke på hur många som undviker preventivmedel med hormoner men förmodligen dricker mjölk/äter mejeriprodukter menar jag…

  Har googlat lite men inte hittat några direkta jämförelser, men det skulle som sagt vara intressant att veta mer om det.

  Svara

 • Nathalie

  |

  Jag har precis genomgått det värsta året i mitt liv efter att ha tvingats välja en abort som resultat av Natural Cycle-appen. Ett barn var tyvärr inget alternativ med vår livssituation just då. Vi var otroligt noga med att skydda oss på röda dagar, jag mätte varje dag och hade en väldigt regelbunden cykel men ändå blev jag gravid. Det finns inga garantier för att din ägglossning sker inom ramen för vad som anses ”normalt”, trots att din cykel verkar vara regelbunden. Det kvittar hur avancerade algoritmerna är, de kan aldrig förutspå en mänsklig kropp till hundra procent. I mitt fall resulterade en tidig ägglossning i att en ”grön” dag inte alls var safe…

  Jag mår illa varje gång jag ser någon rekommendera denna app som preventivmedel. Det är INTE säkert, det ger dig absolut inget skydd utan bara en fingervisning om hur det mest troligt ligger till med din fertilitet. Det räcker att den har fel en gång, som i mitt fall. Jag önskar att jag hade lyssnat mer på min barnmorska som hävdade att en tredjedel av alla kvinnor i fertil ålder som använder sig av den här metoden blir gravida inom ett år. Det kvittar hur mycket sanning som ligger i siffrorna i det påståendet, jag blev en i statistiken i alla fall. Tänk efter en gång extra om ni inte är beredda på att ställas inför ett av de största och svåraste besluten i ert liv.

  Det enda positiva med att ha använt Natural Cycles som preventivmedel är att jag åtminstone vet att jag kan bli gravid. Så tack för det, Natural Cycles…

  Svara

  • Egoina

   |

   Tråkigt att höra 🙁 Men måste ändå inflika med att denna metod inte bara utgår från algoritmer och förutspår ingenting (så att ingen misstolkar), det går ju inte precis som du säger. Kroppen är ingen robot. Ingen preventivmetod är tyvärr helt säker. Jag vet flera som blivit gravida med p-piller, spiral och kondom också. Att en tredjedel av alla som använder NC skull bli gravida inom ett år låter dock väldigt osannolikt. Är det verkligen så många? Jag tänker att det i så fall kan vara på grund av ”slarv” (det innebär ju ett stort eget ansvar att se till att skydda sig de röda dagarna om man ej vill bli gravid). Enligt studier har ju NC ett lägre Pearl index än p-piller. Om detta är fel hoppas jag ju verkligen att det kommer fram!! 🙁 Som jag känner nu tänker jag såhär 1) det är en risk med alla preventivmedel och vad jag läst är det inte en större risk med NC än något annat 2) jag känner många som använder NC och är supernöjda 3) detta är det bästa alternativet för mig eftersom jag inte vill äta piller och andra alternativ inte passar mig.

   Jag beklagar att det hände dig. Förstår att det måste varit jättehemskt 🙁 Verkligen jättetråkigt! Hoppas att du har återhämtat dig och att du i framtiden hittar ett annat preventivmedel som fungerar bättre för dig. Kram! <3

   Svara

  • Bella

   |

   Usch vad hemskt att behöva gå igenom detta. Hoppas du kan återhämta dig både fysiskt och mentalt trots denna händelse. Skickar cyberkramar till dig!

   Jag personligen skulle inte lita på NC. Tycker verkligen att hormonfria preventivmetoder är ett steg i rätt riktning, men NC och liknande metoder känns inte som en risk jag skulle vara villig att ta i preventivt syfte.

   Att använda NC för att kartlägga och öka chansen att bli gravid är dock en annan sak.

   Svara

 • Anna

  |

  Hej! Använder NC sedan ca 6 mån o är supernöjd!
  Ett tips för att inte störa partner samt råka lägga in fel siffror pga trötthet är att termometern spar alltid den senaste mätningen! Så när du tar tempen kan du hålla ett finger på knappen och stänga av direkt när du hör första pipet. Sedan kan du starta den igen senare och då lägga in siffrorna! 🙂

  Svara

 • Caroline

  |

  Jag är himla sugen på att testa NC, verkar vara en bra preventivmetod utan att behöva använda hormoner. Hur länge räcker erbjudandet?

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag vet inte riktigt, kan fråga! Men jag kommer att ha ett längre samarbete (ska följa upp med ett inlägg när jag provat appen ett tag), så det är ingen brådska 🙂 Fundera i lugn och ro!

   Svara

 • Martina

  |

  Jag har använt p-datorn Pearly i många år. Den funkar ju i princip likadant som NC. Jag är jättenöjd, framförallt lär man känna sin kropp på ett helt annat sätt än med hormoner. (Det kanske kommer med ålder också iofs) Nu vet jag hur en ägglossning känns, innan var kroppsliga tecken som flytningar, huvudvärk, humörsvängningar etc inget jag kopplade ihop med något särskilt. Mensen lärde man sig väl tidigt att känna igen tecknen på, men inte ÄL. Det är häftigt att känna sin kropp.

  Det är svårt att säga hur säker metoden är. Läkemedelsbranschen vill att vi ska äta deras piller. NC satsar hårt på marknadsföring i sociala media. Det betyder inte att något av det är fel, men hur kan vi göra bedömningen? Var och en måste helt enkelt avgöra vad de tror på och vilka risker man ska ta.

  Men, med risk att vara moraltant: Samlag innebär risk att bli gravid. Punkt. Om man inte kan stå ut med konsekvensen så kan man faktiskt avstå. (Vill man vara extra säker kanske man ska ha sex med kondom, men bara på röda dagar? då har man hängsle och livrem..)

  Svara

 • Bea

  |

  Med tanke på hur du mycket du uppmuntrar bruk av hormonfria preventivmedel (vilket jag tycker är grymt!) så vore det intressant att se dig kanske köra ett samarbete med något menskopp märke? Jag tycker det är så viktigt att uppmuntra kvinnor till bruk av menskopp, både för deras egna skull samt för naturens skull, och vem bättre för ändamålet än du.

  Svara

 • Marielle

  |

  Har NC någon kundservice här i Sverige? Jag väntar ff på min termometer, det har gått snart 2 veckor och finner ingenstans där man kan kontakta dembutan att behöva prata/skriva engelska 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag vet inte. Jag kan be byrån jag jobbar med kontakta dem om du vill? Eller löste det sig? 🙂

   Svara

   • Marielle

    |

    Nej, det har ff inte dykt upp någon termometer eller gåvorna. Använde mig av din rabattkod 🙂

    Du får gärna be byrån kontakta dem :))

    Svara

    • Egoina

     |

     Fixar det! 🙂

     Svara

     • Marielle

      |

      Hej igen.
      Undrar om du fick något svar på om NC har svensk kundtjänst? 🙂

     • Egoina

      |

      Jag fick veta att de skulle kontakta dig. Jag gav din mejladress. Men de har alltså inte gjort det? Konstigt 🙁 Får fråga igen!

 • Marielle

  |

  Nej inte fått något mail 🙁 inte heller någon termometer ?

  Svara

 • Marielle

  |

  Hej igen.
  Tack för att du var gullig och ville hjälpa mig ?
  Det löste sig. Efter massa googlande om och om igen lyckades jag hitta så jag kunde skicka ett mail på svenska och slippa ångesten med att prata/skriva engelska.

  Svara

  • Egoina

   |

   Vad bra!! Men så dåligt att de inte hörde av sig. Hoppas du får den snart! Kram ?

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv