Follow my blog with Bloglovin

Rubriker vid (misstänkt) våldtäkt

Mamma berättade att hon reagerat på att ofta när det står om våldtäkter i tidningen så benämns det som ”misstänkt våldtäkt” i rubriken. Inte våldtäkt, utan misstänkt våldtäkt. Jag tänkte att det berodde på att gärningsmannen inte är fälld ännu, men sedan började jag googla och insåg att man skriver såhär även när man inte ens pratar om någon gärningsman.

Det intressanta i det hela är att exempelvis rån inte benämns på samma sätt. En person skulle aldrig vara ”misstänkt rånad”, men man kan tydligen vara ”misstänkt våldtagen”. I det ena fallet litar man på offrets historia och i det andra så ställer man sig lite tveksam.

 

Jag googlade ”misstänkt våldtagen” och ”misstänkt rånad”. Se skillnaden på retoriken i dessa rubriker. Först tittar vi på rapportering av våldtäkter:

 

 

Och sedan rån:

 

När det handlar om rån är händelsen bekräftad och eventuellt är det en person misstänks ha gjort det. Men när det kommer till våldtäkter verkar hela händelsen misstänkas och inte bara gärningsmannen. Men det vet väl alla att om det inte finns en gärningsman som dessutom erkänner så har ingen våldtäkt ägt rum… OBS ironi.

På riktigt. Vad är grejen med detta? Varför skrivs rubrikerna på detta sätt och varför är media i så fall inte konsekventa när de rapporterar om t.ex. rån och överfall också?

 

5 gillar

Kommentarer (69)

 • Linn

  |

  Åhhhh jag krääääks. Också att det ALLTID är kvinnor som rånas och våldtas??

  Svara

 • Vendela

  |

  Svar: patriarkatet.

  Svara

 • Emma

  |

  Wow, har aldrig ens tänkt på detta med rubriksättningen… känns som att våldtäkt har blivit ett nästan urvattnat begrepp vilket i sig är galet!
  Tänkte också på att det kanske beror på att det behövs en massa teknisk bevisning kring våldtäkt, annars blir det bara ord mot ord. Men det är ju egentligen samma sak vid nästan alla typer av brott där båda parter lever och kan prata?
  Bra uppmärksammat av din mor! <3

  Svara

 • Maria

  |

  Svaret är fucking patriarkatet

  Svara

 • Therese

  |

  Oj vad sjukt! Jag har aldrig reflekterat över det där innan, men det blir ju så uppenbart när man får det upplagt sådär. Tyvärr så är jag inte alls förvånad…det där speglar ju verkligen bilden samhället har.. Det verkar sitta så himla djupt rotat =(

  Svara

 • Lisa

  |

  Det verkar röra sig om offrets trovärdighet. Många ljuger om våldtäkt och då tror jag den rubriken används tills de vet om det är sant eller inte.

  Svara

  • Therese

   |

   Finns det något som styrker att det faktiskt stämmer? Jag har själv aldrig kommit i kontakt med det fenomenet och jag har svårt att tro att det skulle ske i mer än något undantagsfall.

   Svara

   • Lisa

    |

    Herregud lugna ner er. Jag skrev inte: Jag vet att många ljuger – eller hur? Se rättsliga program om domar när det kommer till våldtäkt så får ni själva höra vad de säger när de pratar om hur svårt det är att döma någon för våldtäkt eftersom ord står mot ord.

    Tre invandrare höll stryptag på en tonåring och våldtog henne men blev inte utvisade och fick enbart 3 års fängelse. Den ena av dem skyller på offret och säger: hon får skylla sig själv när hon sover i en lägenhet med tre män.

    Så det är inte enkelt för vare sig poliser eller åklagare att göra en rättvis bedömning i många fall.

    Svara

    • Kattis

     |

     På vilket sätt hör det här ihop med ditt fantastiskt opålästa inlägg att många ljuger om våldtäkt?

     Svara

     • Josefin

      |

      Va? HUR styrker ditt påstående om att många ljuger om våldtäkt?
      Och nej, jag tänker inte lugna ner mig. Du skrev något som är väldigt laddat och känsligt för otroligt många utan att kunna backa upp det på något sätt.

  • rebecca

   |

   Far inte med lögner, det sker inte fler falska anklagelser när det kommer till våldtäkt än det gör vid andra brott. Tycker det är ett betydligt större problem att tjejer inte vågar anmäla för att de inte tror det är någon idé eller att de gör det men det inte leder någon vart eller att att deras anhöriga vänder dem ryggen för ”han är en snäll kille”. Med tanke på hur många våldtäktsmän som går fria utan dom, tror du genuint verkligen att de skulle dömma någon som inte ens har gjort något?

   Svara

  • anna

   |

   Vi måste sluta misstänka att man ljuger om våldtäkt. Lägg inte mer skuld och skam på offret. Det är svårt att berätta om att man blivit utsatt för en våldtäkt, gör det inte värre.

   Svara

  • Kattis

   |

   Många ljuger inte. Det finns de som ljuger men det är inte MÅNGA.

   Svara

  • Josefin

   |

   Har du någon bra källa på att ”många ljuger om våldtäkt”?

   Svara

  • Lina

   |

   Är du sjuk eller? Tror garanterat att det är fler som ljuger om rån och inbrott för att få pengar än om våldtäkter. Vet du hur jobbigt det ens är att berätta att man blivit våldtagen, än mindre anmäla det! Kom inte med dumma påståenden när du inte har det minsta fakta att backa det med!

   Svara

 • Ida

  |

  Det är så sjukt!
  Skrev c-uppsats just om mediers gestaltning av våldtäkter när jag pluggade och mycket om just synen på våldtäkt/kvinnans sexualitet. Man blir mörkrädd ju mer man läser!

  Rekommenderar alla att läsa Katarina Wennstams böcker ”Flickan & Skulden” och ”En riktig våldtäktsman”.

  Svara

  • Egoina

   |

   Vilket intressant ämne till en uppsats! Jag skrev min B-uppsats om hur kvinnor gestaltas i bilreklam, också mycket intressant (tyvärr) 🙂

   Svara

 • Lina

  |

  Det är så sant, jag har också tänkt på det. Jag var helt övertygad om att det berodde på att gärningsmannen ännu inte var fälld som du skrev. Men detta är ju bara helt jävla sjukt!?
  Det är en av de saker jag uppskattat med dina texter, du lyfter tänkvärda saker så spot on. Jag har läst din blogg sedan 2008 och jag kommer aldrig att sluta 🙂 Kram!

  Svara

 • Karin

  |

  Sen måste man ju också komma ihåg att det inte är medierna som själva hittar på brottsrubriceringar utefter eget tycke och smak, utan det är ju faktiskt polisen som i det första skedet rapporterar det konstaterade eller misstänkta brottet till media som därefter sätter rubriken. Rubriceringen är alltså polisens, inte medias.

  Svara

 • Katta

  |

  Jag blir illamående över hela den debatten.

  1.kvinna våldtas av man eller flera män.

  2.kvinnan våldtas igen under förhören.

  3.kvinna våldtas igen under rättegången.

  4.kvinnan våldtas igen när domen kommer.

  Hur ser ditt sexliv ut?
  Hur var du klädd?
  Hade du druckit?

  Blir riktigt arg!

  Svara

 • Charlotte

  |

  Fyfan. Det där borde du skicka till storpress (tidning, morgon-tv), undrar om någon annan uppmärksammat det?

  Svara

 • anna

  |

  Tack för att du uppmärksammar såna här viktiga ämnen. <3

  Svara

 • Li

  |

  Så bra!

  Svara

 • Linda

  |

  Tack för att du tar upp detta! Det är så viktigt!

  Svara

 • Izabella

  |

  Alltså fy vad arg jag blir! Har svalt ursäkten att det handlat om avsaknaden av en dom med hår och hull, men nu sprack den teorin.

  För ett tag sen insåg jag att enligt definitionen blivit utsatt för en våldtäkt när jag var tonåring. Jag grät och sa nej men han fortsatte. Men det värsta var aldrig övergreppet i sig utan hur jag behandlades efteråt. Det handlade om en man som jag såg som en nära vän. Vi hade flera gemensamma vänner och när jag berättade för dessa tystade de ned mig, det var en för obekväm sanning. Jag fick nya vänner och berättade för de, även de tystade mig för det var en obekväm historia. Jag berättade för min mamma, hon som under hela min uppväxt sagt att det aldrig är ens egna fel om man blir våldtagen, hon tystade mig och sa ”Det var det här jag visste skulle hända”. Detta pga jag ibland hade korta shorts, en urringad topp eller kort klänning.

  Efter att ha blivit tystad av så många skrev jag till slut till min gärningsman och bad om ursäkt för att JAG hade avslutat det så tråkigt, för jag tyckte ju faktiskt om honom. När jag läste igenom det meddelandet för en vecka sedan brast jag ut i gråt.

  Det kommer alltid finnas idioter som våldtar men det är inte det största problemet i samhället, det är alla som håller för öronen när det kommer för nära inpå en själv och alla som väljer att misstro offret.

  Älskade det här inlägget Regina, tänkvärt <3

  Svara

  • Egoina

   |

   Blir så himla arg när jag läser din kommentar. Precis som du skriver är i många fall bemötandet efteråt nästan värre än själva övergreppet. Fyfan alltså. Förstår att det måste varit tungt att läsa meddelandet och att DU bett om ursäkt liksom. Skeva jävla värld. Kram <3

   Svara

   • Izabella

    |

    Det är så fördjävligt att det ser ut på det här sättet. Våra gemensamma vänner ville inte behöva ta ställning och säga åt honom att han gjort fel, så de valde att tysta mig i mitt sökande på tröst och stöd. Det tog tre år innan jag förstod att jag faktiskt blivit våldtagen på riktigt, detta då jag berättade för min 6 år yngre syster som började gråta när jag berättade för henne. Hon gav mig till slut den bekräftelsen jag sökt alla dessa år, bekräftelsen på att jag inte var sjuk i huvudet och jobbig som blivit upprörd efter våldtäkten.

    Det här är ordagrant vad jag skrev till gärningsmannen efter 1 år av att bli förminskad och misstrodd: ”Hej M*rcus Vill bara kolla hur det är med dig? Hör av mig för att jag tycker det var så tråkigt hur jag avslutade allt, tyckte ju faktiskt om dig som vän och det var ju egentligen ingen stor grej det som hände, blev bara konstigt. Så jag ber om ursäkt att jag gjorde det till en stor grej /Izabella”. Kan inte sätta ord på det men blir illamående av att veta att detta är det han kom undan med, att det här är det han har med sig efter övergreppet.

    Ingen stod upp för mig och till slut orkade jag inte stå upp för mig själv längre heller. Jag pressades av alla runt mig att släppa det och sluta vara den där långsinta bruden.

    Tack för ditt svar <3 Kram

    Svara

   • Izabella

    |

    Insåg precis nu också att detta är första gången jag övergått från att kalla det ”våldtäkt enligt definitionen” till att bara kalla det vad det är, en våldtäkt. Så jävla skevt det också, att jag inte känner mig berättigad att använda ordet. Det hjälpte du mig med sitt svar Regina, för varje gång jag får det bekräftat äger jag min historia än mer.

    Svara

    • Egoina

     |

     Jaaaa vad bra!! Heja! Så viktigt tror jag. Ett steg på vägen för att försöka bearbeta det som hänt <3 Tack för att du delar med dig av din historia! Jag blev också illa till mods när jag läste mejlet du skickade till honom för jag kan verkligen sätta mig in i hur du kände och tänkte. Hur du intalat dig själv att du är orimlig som gjort det till en stor grej och hur DU fått dåligt samvete(!). Är så arg över att du behövt känna så! Är såklart ännu mer arg över att det överhuvudtaget hände, men HUR kan samhället blivit så skevt att vi bemöter varandra såhär? Att vi misstror och lägger skulden på offret? Inte nog med vad han gjorde mot dig så ska du bära med dig en skam som du inte förtjänar. Det är så orättvist. Du är inte sjuk i huvudet, inte jobbig, inte långsint. Du äger din historia och HAN är ett as (och tyvärr också de personerna som du berättade det till som inte backade upp dig... 🙁 ). Tänk aldrig något annat. Och tänk att det säkerligen kommer finnas någon med samma historia i bagaget som kommer läsa denna kommentar, blir stärkt av den och i sin tur få lov att äga sin historia. Tillsammans är vi starka. Krama om din lillasyster <3

     Svara

  • Marie

   |

   Åh! Jag skickar lite kärlek och hoppas att du har hittat vänner som lyssnar ♡

   Detta berörde mig så mycket!

   Svara

 • M

  |

  Bra lyft!

  Svara

 • Frida

  |

  Å andra sidan finns det ungefär lika många sökresultat på ”kvinna våldtagen”. Så tänker att då det står ’misstänkt våldtäkt’ är fall då det ännu inte finns någon bevisning (ännu) eller någon misstänkt.

  Jag fick i alla fall inte alls upp samma sökresultat som du fick. För när jag googlar ’misstänkt rån’ kommer det upp hur mycket som helst ”Misstänkt rån på hotell i Stockholm” – ”Greps efter misstänkt rån av butik” – ”Skotjuv misstänkt för rån” osv osv osv. Det finns ungefär lika många sökresultat på ’misstänkt rån’ som det finns ’misstänkt väldtäkt’ och ’kvinna våldtagen’. Ofta kommer ju nyheter upp väldigt snabbt och polisen är försiktiga med vad de säger till en början. Därav ordet misstänkt, vare sig det handlar om rån eller våldtäkt.

  Sedan sker ju våldtäkter generellt utom synhåll medan rån rätt ofta har vittnen. Nu jämför jag med när jag jobbade i affär (obs, såklart inte samma allvarhetsgrad bara jämför hur ordet misstänkt används!), så var det i en butik där vi tyvärr ofta hade folk som kom in för att stjäla. Om jag/vi tex SÅG någon ta bort larm på kläderna så var denna person inte längre ”misstänkt” utan det var ju bekräftat och polis tillkallades för att ta hand om personen. Om det däremot var något fuffens och ingen sett något så var ju denne person misstänkt för att försöka stjäla och polis tillkallades för att utreda. Alltså makear allt detta sense?

  Däremot kanske man borde skriva om rubrikerna, så att fokus kommer på förövaren och inte offret, typ ”man misstänkt för våldtäkt”. Eller jag gillar nog kanske ”anmälan om våldtäkt i Kalix” bäst. Det är liksom bara ett konstaterande om att en anmälan kommit in. Vare sig den är sann, hittepå, misstänkt eller bekräftad.

  Lång kommentar, svårt att skriva kort om sådant här känner jag. Men igen, är alltså på offrets sida såklart.

  / från en som blev våldtagen som 16åring av en jämnårig av motsatt kön, som anmälde och som fick honom dömd trots att det bara var ord mot ord.

  Svara

  • Egoina

   |

   Det kan vara, men varför skriver man inte ”misstänkt” om andra brott fram till att det bevisats då?

   Det hade varit intressant att göra en ordentlig undersökning av det här, jag har bara googlat lite snabbt. Jag har dock inte samma upplevelse som du. När jag googlar ”misstänkt rån” kommer det upp mycket, men det är mer övergripande artiklar, eller så handlar det om någon som misstänks för rån (och alltså inte om själva personen som blivit rånad), det är ju en helt annan grej. Artiklarna handlar inte om personer som blivit rånade, för då benämns det inte som att de misstänks ha blivit det, utan att de har blivit rånade. Vet inte om det makade någon sense. Men exempelvis ”kvinna misstänkt rånad” har inte en enda träff på Google (jämför med ”kvinna misstänkt våldtagen” = 565 resultat). Men som sagt, jag har inte gjort någon ordentlig undersökning och har absolut inte underlag nog till att bekräfta min tes. Ur min synvinkel verkar det dock vara stor skillnad på hur man rapporterar angående våldtäkt till skillnad från rån eller t.ex. misshandel.

   Det med vittnen kan vara en förklaring faktiskt, det tänkte jag inte på. Och håller med dig om att det vore mer rimligt att ändra vinkeln till förövaren istället, eller händelsen generellt.

   Usch då!!! 🙁 🙁 Skönt att höra att du fick honom dömd. Kram!

   Svara

   • R

    |

    Tja… Men jag tycker att jag har läst ”misstänkt mördad” om i alla fall två fall senaste månaden till exempel. Så visst kan det förekomma för andra brott med, även om man tycker att det inte borde råda något tvivel om huruvida personen är död 😛

    Jag tycker sådant här är intressant att diskutera och analysera och det kan mycket väl vara någon oklar skepsis mot just våldtäkter som kan ligga bakom. Men jag tänker också att det kan vara t.ex. att nyheten kommer ut innan polisen har hunnit höra offret på riktigt, så det enda man har att gå på är polisens egna gissning baserat på skadorna (polisen skriver ju rapporter tämligen omgående som finns tillgängliga för allmänheten). Då är det ganska rimligt att polisen slänger in ett ”misstänkt” innan, och jag kan mycket väl tänka mig att våldtäktsoffer kommer till förhör senaste pga måste till vården först medan rånoffer ofta kan vara ganska (fysiskt) oskadda.

    Svara

    • Drina

     |

     Fast ”misstänkt mördad” är ju ett av få exempel som det INTE går att jämföra med. Vid ett dödsfall kan ju offret (av naturliga skäl) inte redogöra för vad som har hänt. Är det då inte solklart vid upptäckandet av dödsfallet vad som har skett så kan omgivningen antingen misstänka naturlig orsak eller att ett brott har begåtts.

     Svara

   • Frida

    |

    Men gör man inte det då? Alltså skriver misstänkt om andra brott också? Jag har ju heller inget underlag eller sådär men tycker mig ofta läsa att det står till exempel ”misstänkt mord”. Det är ju lite samma där, vissa grejer kan man ju inte bara säga utan bevisning. Det är alltså inte på grund av avsaknaden av dom som man säger så, utan avsaknaden av bevisning. Den bevisningen kan ju komma senare, via prover som tagits, bilder, övervakningskameror, vittnen som träder fram eller i förhör.

    Bara för att det heter misstänkt så betyder ju inte det att polisen/reportrar osv misstror händelsen. Tänker så här i händelseförloppet.
    1. En våldtäkt sker (utan några vittnen).
    2. Våltäkten anmäls.
    3. Tidningar smäller upp ”Kvinna misstänkt våldtagen i Slottsparken”, detta går oerhört fort i dagens onlinemedia.
    4. Polisen gör sitt jobb, tar bevisning, tar in folk på förhör osv (ett krävande jobb som tar lång tid i jämförelse med tidningsartiklar).
    5. Här är punkten som jag tycker är viktigast, huruvida det blir åtal eller ej.
    6. Förhoppningsvis väcktes åtal och mannen blev dömd.
    7. Tidningar rapporterar typ ”Den man som misstänkts ha våldtagit en kvinna i Slottsparken tidigare i år har nu blivit dömd”.

    (hehe alltså den sista meningen ska läsas med en röst som nyhetsuppläsare har) 😛

    Men ja! Det går att få någon dömd utan teknisk bevisning. Har alltid tänkt att jag måste skriva ett brev till den polis som valde att ta upp mitt fall igen. Mitt fall blev först nerlagt pga ingen bevisning, men de hade inte ens tagit in killen till förhör då och tog inga bilder på alla blåmärken jag hade runt handleder osv. Flera månader senare ringde en polis som ville öppna upp mitt fall igen om min anmälan fortfarande stod kvar, vilket den ju gjorde. Men vet inte vad man skriver. Tack för allt..?

    Svara

    • Egoina

     |

     Så hemskt att få sitt fall nerlagt, som ännu en käftsmäll liksom. Vad bra att det togs upp igen och att han dessutom fälldes!

     Svara

    • Anna

     |

     En annan sak jag också har tänkt på gällande just våldtäkter och samhället i lever i (som då förklarar rubriceringen) är nyhetsvärdet i att rapportera om olika brott. Våldtäkter har med allra största sannolikhet ett större nyhetsvärde(tänk ”misstänkt våldtäkt i publikhavet”)än t.ex. ett rån , rånet kanske man inte väljer att skriva om först det finns riktig bevisning och ett faktiskt fall, medan man väljer att skriva om en misstänkt våldtäkt bara man har hört ett rykte om att det kanske har hänt något, kanske till och med innan det finns en formell anmälan mot personen/om brottet. De två gånger då jag har anmält någon (varav ena just våldtäkt) så fick jag frågan om jag ville göra anmälan ”nu och då”, eller om jag ville boka en annan tid. Om ingen formell anmälan ens har gjorts vet polisen kanske inte ens om det är en våldtäkt eller inte, om den uppfyller de kriterier som finns eller går under en annan rubricering under sexualbrottslagen. Vad gäller rån och många andra brott, finns det kanske varken lika många rubriceringar eller snåriga lagtexter och man kan därmed vara mer säker i sin rubricering.

     Vissa fall är enklare att döma än andra, och vissa brott är lättare att döma än andra. Min anmälan rubricerades som våldtäkt, men killen blev bara dömd för sexuellt ofredande då det var under den rubriken vi gick till rättegång (trots det dömde tingsrätten skadeståndet som mindre grov våldtäkt).

     Svara

   • Elin

    |

    Nu hittar jag bara på här men är inte rån någon slags definition av ett bedrägeri? Alltså att rån är något tydligare, något man vet att det är. ”Misstänkt bedrägeri” känns som en rubrik man kunde sett nånstans. Oavsett vad håller jag med om att rubrikssättningen är förminskande för offret. Och du gav oss en bra tankeställare. Blir mörkrädd av att läsa hur en del i kommentarafältet blivit bemötta av samhället 🙁

    Svara

 • Elin

  |

  Sådana här inlägg är så himla viktiga <3

  Svara

 • Jessica

  |

  Så bra och viktigt inlägg!!

  Svara

 • Falling into+self+love

  |

  Jag trodde aldrig att våldtäktsoffer var så ifrågasatta förrän jag själv blev att och gick till polisen för att anmäla. De sa att jag var modig osv, men samtidigt frågade de vilka kläder jag bar och om jag VERKLIGEN hade sagt nej ordentligt. Förundersökningen lades ner och killen (min fd pojkvän) blev aldrig ens hörd trots att jag hade skriftligt erkännande från honom samt att han lovade att han skulle berätta vad som hänt om de förhörde honom. Han fick aldrig ens reda på att jag anmält honom förrän jag pratade med honom ett halvår senare (var dum nog att förlåta honom så ”isf han kunde gå vidare och bli lycklig igen”). Fatta vilken kränkning, egentligen. Har aldrig känt mig så sviken av samhället. Jag fick bara ett brev hem där det i princip stod att det var en våldtäkt utifrån det jag beskrev men att åtalet lades ner pga att det inte fanns några ögonvittnen.
  Fy fan för samhället, säger jag bara!! Krävdes flera år av PE-terapi för posttraumatisk stress för att bli ens okej igen. Har fortfarande mardrömmar väldigt regelbundet och klarar inte stanna i en relation pga närheten det skulle innebära.
  Tack för att du tar upp såna här viktiga ämnen ibland <3 det betyder så himla mycket när man själv vart utsatt, det ger lite av den bekräftelse och det stöd man egentligen borde fått från samhället och polisväsendet.

  Svara

 • Spiderchick

  |

  Följer du Katarina Wennstam på Instagram? Gör det! 🙂 Hon skriver massor om sådant här. Hur viktigt det är att vi benämner rätt när det kommer till framför allt kvinnohat. Lyssna även på Penntricket när Katarina gästar om du inte gjort det. Såååå bra! 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Det måste jag göra! Tack för tips 🙂

   Svara

 • Robert

  |

  Du kanske får börja forska om tidningsrubriker vid brott. 😛

  Svara

 • Bella

  |

  Oj vilket bra inlägg! Har trott precis som dig att dom inte vet vad som skett, inte hunnit prata med tjejen osv, att tidningen skriver innan all info finns…blir så arg!!

  Svara

 • P

  |

  TACK! Tack för att du tar upp detta. Patriarkatet

  Svara

 • Madde

  |

  Har också lagt märke till detta och blir så sjukt irriterad! Hur tänker dom som skriver artiklarna??

  Svara

 • Jackie

  |

  Dubbelgilla på detta! Man säger väl misstänkt mord när det inte finns nån som kan bekräfta det (personen är ju död), men alla andra brott inkl våldtäkt måste man väl utgå från att offret talar sanning? ”Misstänkt IT-skandal på Transportstyrelsen”. Bäst att utreda innan vi kan bekräfta, de kanske inte talar sanning! Nä konsekvent ska media vara. Fy fan.

  Svara

 • Fanny

  |

  Skulle det inte kunna vara för att man inte vet ännu om det handlar om en våldtäkt eller om typ sexuellt ofredande?

  Svara

 • ida

  |

  Varje gång jag läser misstänkt våldtäkt tror jag att det är detta de menar:

  De vet inte om hon blev våldtagen eller om det fanns risk för att hon blev våldtagen-vi väntar på svar från polisen.

  Men tydligen inte.
  Jävligt svinigt att särbehandla det så 🙁

  Svara

 • Lovisa

  |

  Taaaack!!! ALLA måste vara med och ifrågasätta könsmaktordningen och patriarkatet. Jag blev våldtagen av tre killar när jag var 14, minns bara vilka två av dem var på grund av hur full jag var. Jag skämdes och sa inte till någon. Men nu mer än tio år senare berättar jag för folk i vår hemstad vad de gjorde mot mig. Då säger folk till mig ’men ska du verkligen berätta detta NU, det kanske inte är så kul för dem’. URSÄKTA??? Det kanske inte är så kul för mig heller. Men samhället ser på vålftäkt på ett patriarkalt sätt. Dock kan detta förändras och vi gör det tillsammans bl.a. genom att ifrågasätta sånt här <3

  Svara

  • Maja

   |

   <3

   Svara

  • Joachim Kerpner

   |

   Hej Lovisa! Jag heter Joachim Kerpner och är reporter på Aftonbladet. Vi granskar gruppvåldtäkter, och jag undrar om du kan tänka dig att kontakta mig?

   Svara

 • Matilda

  |

  Jag har också alltid tänkt på att det berott på brister på bevis. Vid rån finns det antagligen fler ögonvittnen än vid våldtäkt, eller mord. ”Misstänkt mord” läser jag var och varannan dag, och de är misstänkt tills det finns bevis. Tyvärr finns det ytterst sällan bevis vid väldtäckt, men att konstatera någon blivit mördad är lättare genom obduktion osv. En nära vän till mig blev våldtagen, och killen dömdes eftersom läkaren min vän besökte direkt kunde vittna. ”Som tur var” hade hon blåmärken och inte bara sperma. För vara sperma kan ju tyda på frivilligt sex. Suck…

  Svara

 • Frida

  |

  Tänkte på en annan grej, det kanske också är så att en anmälan ej har kommit in och polisen skriver en första rapport om en ’misstänkt våldtäkt’ som journalister sedan tar del av.

  Alltså att det är vad de misstänker. Det är ju ofta polis blir tillkallade till platsen utan att en anmälan skett (än) utan det är en granne som ringt. Hotellpersonal. En förbipasserande som hittat en kvinna skadad/i upplösningstillstånd. Då kanske kvinnan inte ens blivit hörd än utan fått vård först och främst.

  Svara

 • Plingplong

  |

  När det gäller våldtäktsfall så sätts rubriceringen ”misstänkt” vid första skedet. Dels kan offret vara så berusad, medvetslös, drogpåverkad eller helt enkelt inte villig att berätta. Då är det andra som misstänker att hen har blivit utsatt för brottet.

  Det är ett känsligare brott att anklaga någon för och man får gå försiktigare fram.

  Senaste händelsen där man misstänker våldtäkt är ett fall i mellersta Sverige. Där var kvinnan drogpåverkad (frivilligt påverkad, alltså inte neddrogad av gärningsman), kände gärningsmannen (som var för full för att ens kunna förhöras) och det var kvinnans vänner som larmade om att hon blivit våldtagen. Inte hon själv.
  Här är det bättre med ”misstänkt” tills man rett ut vad som skett.

  Ha en fin dag

  Svara

  • louise

   |

   varför är det ett känsligare brott att bli anklagad för?

   Svara

  • louise

   |

   det är mer komplicerat än du tänker att det är.
   till exempel finns det en del variabler man får ta hänsyn till, då våldtäkt och stöld skiljer sig i allvarlighetsgrad, ganska markant dessutom – något du också har nämnt.

   ett exempel på en variabel: möjligen blev våldtäkten inte anmäld av personen ifråga då hon inte orkar, för att det är psykiskt jobbigt. stöld är inte personligt – du kommer inte bli dömd av andra för att du var full/hög och någon stal från dig. på sin höjd kanske man tycker du är klantig. men. om du var full/hög och säger dig ha blivit våldtagen. oj. du borde ju inte ha varit där i första taget ändå. hur är du säker på att det är en våldtäkt om du var så pass påverkad? osv.

   det jag menar är att om det vore en stöld så kanske personen hade anmält själv utan problem.

   då hade förloppet varit att man blivit bestulen. det hade ingen betvivlat. men vem som stal är knepigare att lösa.

   men när det gäller våldtäkt så är själva anklagelsen inte betrodd. det börjar redan där.

   ser du skillnaden?

   Svara

 • louise

  |

  detta händer för att våldtäkt inte är ett legitimt brott på samma nivå som rån/stöld, då det förknippas med femininitet. därför är alla feminina stereotyper kopplade till denna typ av brott, t.ex. att kvinnor inte går att lita på, att de vill ha massa uppmärksamhet, osv. därför kan man heller aldrig vara säker på att brottet faktiskt ägt rum.
  märk väl att ett brott som rån och stöld är neutrala / maskulina. därför är utgångspunkten att man litar på offret då män har mer pondus och trovärdighet. att bli rånad är manligt och ett faktiskt brott – nån har stulit från dig, vad hemskt. detta måste lösas. men oj, du säger du blev våldtagen också? det ställer jag mig mer tveksam till, jag kan ju inte lita på dig bara sådär.
  suck.

  Svara

  • Ella

   |

   Okej nu blir jag lite arg här. Ur en juridiks synvinkel stämmer inte det där alls. Lägg ner. En rånare kan lika gärna vara en kvinna och ett våldtäktsoffer kan lika gärna vara en man. Det handlar om brottsrubriceringen, vilken är tagen ur lagtext. Om du har en misstänkt våldtlt är det själva situationen som måste utredas för att kunna fälla den misstänkte gärningsmannen. Har du tio miljoner som stulits från en bank handlar det ju om vem som har tagit pengarna. Du ska hitta en förövare. Alltså är det klarlagt från första början att det saknas pengar för det går att se, ta på.
   Om du har hittat en död kropp tex, så står det också ofta misstänkt mord eftersom man ibland inte kan klargöra direkt om offret mördats eller dött av naturliga orsaker. Efter att ha klargjort omständigheterna så kan man rubricera om händelsen och ev. leta efter misstänkt gärningsman. Eller är det också fel ur en feministisk synvinkel.

   Svara

 • Julia

  |

  Grejen med detta är att vi lever i ett patriarkat med skev syn på kvinnors sexualitet. (Och mäns sexualitet). 🙁

  Svara

 • Christina

  |

  Det handlar om Polisen direkt kan konstatera att ett brott och vilken typ av brott som har begåts eller inte. Där är rån betydligt mer okomplicerade för det framgår relativt tydligt om det är ett rån eller inte. Att ge sig på någon med våld eller hot om våld i syfte att kommer över dennes egendom är alltid olagligt och klassas alltid som rån. När det gäller våldtäkt är saker och ting betydligt mer komplicerade. Tillexempel är sexuellt umgänge mellan två personer tillåtet om både samtycker till det men våldtäkt om den ena inte gör det. Detta kan vara svårt att utreda direkt på plats vad som har hänt och därför benämner man det som misstänkt våldtäkt. Sen är det dessutom heller inte självklart om ett sexualbrott skall klassas som våldtäkt, sexuellt utnyttjande eller dylikt. Sen är det förmodligen också så att våldtäkter anmäls i större utsträckning av någonannan än offret i större utsträckning än rån gör.

  Svara

  • louise

   |

   hur vet man med säkerhet att någon blivit rånad? hen uppger att sakerna är borta, men vad finns det för bevis? personen kanske bara säger att hen blivit bestulen för att få uppmärksamhet?

   Svara

 • E

  |

  Tänker på exakt det här så ofta!! Blir så irriterad

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv