Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Alternativ till mejeriprodukter

 

Godmorgon! Tack för alla era tips och kloka tankar igår om att minska animaliska produkter i kosten. Jag kan dock inte leva utan riktig yoghurt till frukost och mjölk i mitt kaffe tyvärr.

 

SKOJA.

 

Jag läste alla era tips och köpte hem massa saker och är nästan i chock över hur bra alternativ det finns? Och jag som trodde att det skulle vara svårt att leva utan mejeriprodukter. HAHAHA (=framtida jag skrattar åt dåtida jag).

 

Här ser ni vad jag provat. Sojayoghurt, iKaffe (som mjölk till kaffet) och iMat (som matlagningsgrädde) och sojaglass. Allt får mycket väl godkänt.

 

Jag kände mig glad och hoppfull efter att ha läst era kommentarer igår. Ni är så smarta alltså! Nu efter att ha landat lite känner jag behöver inte sätta en etikett på hur jag lever, jag gör det som känns bäst för mig. Jag tänker också mycket på måtta. Jag har detta år ätit mycket mindre kött än vad jag brukar göra, men jag äter fortfarande mycket mejeriprodukter och fisk. Såklart är det vettigt att skära ner på det också.

Jag tänker att jag får göra mina val utifrån det som är viktigt för mig och det som påverkar min livskvalité. Exempelvis gör det mig absolut ingenting att ersätta mjölk mot iKaffe. Jag smakar knappt någon skillnad? Men jag vill fortfarande äta ost och kött ibland, eller exempelvis min favoritglass. En mångsidig kost med en vettig bas helt enkelt.

Nu ska vi tänka positivt tycker jag. Det måste inte vara allt eller inget. Något är bättre än inget. Tänkte avsluta med några bra kommentarer från er, men kunde inte välja. Läs alla HÄR.

 

0

Kommentarer (56)

  • Linda W

    |

    Åh jag måste tipsa om soygurt, det är sååå gott. Särskilt jordgubb.
    Vi äter laktosfritt och låglaktos hemma då alla är känsliga för laktos. Jag känner dock ändå att jag blir dålig av mejeriprodukter som just yoghurt och glass även om det är låglaktos, och vi har provat oatly men är inte helt överväldigade. Men när vi hittade soygurt, halleluja Så testa! Jag är nyfiken vad du skulle tycka ☺️
    Nästa tips är quorn-filéer som är supergoda att ha i mat. Ett superrecept är:
    Pensla fileerna med grillmarinad o stek i ugn. Blanda pesto med philadelphiaost till en god grön röra. Ta ett gott bröd, typ stenugnsbakat lantbröd, skiva upp o pensla skivorna lätt med olivolja o rosta till i ugnen lite. Bred på pestoröran och lägg sedan på skivad quornfile. På med massa mozzarella och in i ugnen lite tills osten smält något. Servera med lite ruccola på. Om du ids , vi brukar lätt skippa ruccolan men den gör sig bra till. Ät o njut!!!

    Svara

  • Sara

    |

    Jag är som du, dragit ner rejält på kött och funderar nu mycket på mejeriprodukter. Det finns så mycket olika alternativ nu vilket är toppen, men en sak har de alla gemensamt… alla e-ämnen! Det är förtjockningsmedel, tyvärr sådana som stör tarmen bland annat.

    Kan någon därute ge mig tips på veganprodukter som inte innehåller e407 eller liknande läskiga ämnen?

    Tack!

    Svara

    • Hanna

      |

      Nu har jag inte satt mig direkt på hur e407 påverkar kroppen, men med tanke på att det härstammar från en rödalg så känns inte alls så speciellt farligt eller läskigt?

      Svara

  • L

    |

    Alpros kokosmjölk är supergod i smoothies. Jag dricker inte kaffe, men sambon säger att den är god där med. Tycker man att den är lite för söt finns det kokos/ris också. Väldigt god. Och mandelmjölken! Så god!
    Kokosyoughurten är riktigt fin med.
    Jag föredrar de osockrade alternativen, men det finns oftast som både ock 🙂

    Svara

  • emblas.se

    |

    Det låter vettigt!
    Känns så passé att placera sig själv i olika fack jämt och ständigt… man ska göra det man känner för! (inom lagens gränser såklart) ^^
    kram
    Emma

    Svara

  • ellen

    |

    Jag har efter några månader vant mig vid ikaffe och tycler det är bättre till både gröt och kaffe jämfört med ”vanlig” mjölk. Ska dock flytta till Sydafrika nu ett år snart och tror tyvärrinte det finns så bra alternativ där som här… Vi får se.

    Lycka till med att testa nya roliga alternativ:)

    Svara

  • Linda

    |

    Vad fint att se det här! Jag gick över till en vegansk kost för ca ett och ett halvt år sedan efter en roadtrip i USA där köttkonsumtionen blev för mycket för mig. Jag åt kött på den tiden, men fick till slut nog. När man beställde en vegoburgare fick man frågan ”would you like bacon with that?”. Helt sjukt.

    Det är ganska lätt att vara vegan idag när man har produkter som de på bilden. Oatly iKaffe och iMat är två av mina basvaror här hemma. 🙂

    Svara

  • Maria

    |

    Haha vad besviken jag blev först, ”tänker hon inte försöka med nåt av alla tips hon fick på mejerialternativ?!”
    Sen blev jag glad igen! Tycker du bara blir klokare för varje år jag följer dig. Kram!

    Svara

  • Linnéa

    |

    VARFÖR har du skrivit så mycket om CookingCraze??? Nu kan jag inte sluta spela!

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha föölåååååt 😀

      Svara

    • Hanna

      |

      Haha samma här! Helt besatt sen jag läste det här…

      Svara

    • Rebecca

      |

      Haha, samma här med! Bra komplement till Bakery blitz, det kommer nya världar så sällan där :p

      Svara

  • Sandra

    |

    Aprops sojayoghurt med vanilj är fan det godaste som finns! Den heter ”Mild and creamy”

    Svara

    • Sandra

      |

      Skrev fel!! Skulle stå ALPRO’S

      Svara

    • Egoina

      |

      Japp, det är den som står där i bakgrunden. Supergod 🙂

      Svara

      • Sandra

        |

        Åh nu såg jag. Jag är fan blind. *går och köper ett paket på affären till lunch*

        Svara

  • elin

    |

    Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa den här frågan så att folk förstår för jag har nämligen inte tillräckligt med kunskap inom ämnet för att kunna formulera mig på ett bra sätt haha. Hoppas någon förstår min fråga iallafall:

    Hur bra är egentligen dessa veganska alternativ? Jag har ju t.ex. hört hur dåligt margarin är och hur det går till vid tillverkningen och jag personligen väljer att tro att det naturliga (smör) är bättre för kroppen än det konstgjorda. Så hur är det med resten av alla dessa substitut till våra ”naturliga” mejeriprodukter? Är allt helt konstgjort liksom eller är det naturliga och bra produkter? Frågar helt enkelt bara av nyfikenhet och för att jag gärna vill ha mer kunskap.

    Svara

    • Egoina

      |

      Det här vill jag också ha svar på 🙂

      Svara

    • Linda

      |

      Det här är faktiskt något som det inte pratas mycket om. Bara för att man äter veganskt betyder inte det automatiskt att man äter nyttigt. Det finns både nyttig och onyttig vegansk mat, precis som i animalisk kost. Margarin, veg-ost, helfabrikaten i frysdisken som ska efterlikna kött etc är ju som man förstår inte det nyttigaste. Men havredryck till exempel är en ganska ren produkt, det innehåller bara vatten, havre, rapsolja och tillsatta vitaminer och mineraler. Vill man dock ha det ännu renare så är det inte så svårt att göra egen havredryck. Faktiskt inte så svårt att göra egen soyghurt heller. Och smör kan man också blanda ihop med hjälp av bland annat raps- och kokosolja.

      Eller så skippar man smör/margarin och allt som ska efterlikna animaliska produkter, och lägger istället andra saker på mackan, till exempel egengjord bönpastej (supergott!), lagar mat med kokosgrädde istället för iMat, etc.

      Mitt bästa tips är att läsa innehållsförteckningarna och ta beslut utifrån det.

      Svara

    • Camilla

      |

      Vad jag vet så är vattenkonsumtionen mindre vid havremjölk än exempelvis komjölk. Havre växer också i Sverige så det kan bli väldigt lokalt odlat. Hur produktionen går till av havremjölk vet jag inte. Men jag vet att med en kraftig mixer så kan man göra perfekt havremjölk själv, utan några konstigheter. Oatlys ekologiska havremjölk innehåller havrebas (som är havre och vatten) och havssalt. Inga e-nummer, inga hormoner.

      Ska man dricka växtbaserad mjölk så är havremjölk bäst ur vattensynpunkt. Mandelmjölk är sämst. Dock är mandelmjölk bättre än komjölk ur vattensynpunkten så det kan man dricka med gott samvete.

      För mig så köper jag mindre mjölk nu när jag är vegan. Här i Norge kostar Oatly 33 kronor litern, alltså dubbelt så dyrt som i Sverige. Men till och med när jag bodde i Sverige så köpte jag mindre, trots att priset var samma då jag är laktosintolerant. Jag vet inte om det är så för alla, men när man släpper det hela ”mjölk är bra för dig” och dessutom är miljömedveten i sina inköp så köper man mindre. I alla fall jag. Jag njuter av fler saker i stället för att alltid köpa samma och mycket.

      Angående smöret så köper jag också mindre veganskt smör än jag gjorde innan. Innan jag var vegan så åt jag alltid smör på smörgåsen. Nu är det väldigt sällan jag köper veganskt smör. Dels för att det inte är nyttigt. Kokosfett är inte det bästa. Men även för att jag inte behöver det när jag har annat pålägg och sällan bakar. Dock har jag läst att de flesta recept innehåller kokosolja så det kan man lika väl ha hemma.

      Svara

  • Isa

    |

    Låter sunt och vettigt tycker jag! Man gör det man kan, så enkelt är det. Själv är jag inte vegetarian men gillar att äta vegetariskt, det är den ”etikett” jag har satt på mig själv. Undantaget har dock varit under graviditet och amning, då har jag ätit fisk eller kött till i princip alla måltider. Det har känts helt rätt för mig.

    Svara

  • Ellie

    |

    Jag är med Elin där… Vill gärna veta hur man är hälsosam samtidigt som man minskar ner mejeriprodukter?

    Margarin tänker jag då aldrig äta igen! Får vara äkta smör. Däremot tycker jag soyghurt och så är väldigt gott, men allt socker och kemikalier…? Nä tack. Även hela frågan om soja och dess hormonstörande egenskaper är relevant, jag tänker särskilt då du undviker hormonfyllda preventivmedel, Egoina?

    Svara

    • Egoina

      |

      Det finns växtbaserat ”smör” som är tusen gånger bättre än margarin (utan palmolja!), så det är ingen fara. Vad gäller soja så hade jag ingen aning, men googlade lite nu. Mjölk sägs ju också vara hormonstörande, så det känns lite pest eller kolera. Allt med måtta tänker jag! Men vill gärna ha ett bra svar på det här. Alla experter där ute: VAD KAN VI ÄTA??

      Svara

      • Hannah

        |

        What the health är dock inte en bra dokumentär att se på om man vill börja ”äta nyttigare”. Mycket av det de säger är sant, som att det är bra att minska på köttkonsumtionen etc. Men det har vi ju vetat i flera decennier? De överdriver mycket i dokumentären, och många som är duktiga inom kost (alltså har på något sätt en titel genom universitet inom området kost) har riktat kritik mot den. Du som läst på universitet vet att dessa typer av dokumentärer ofta spär på lite för att de har en agenda. Säger inte att det är negativt att äta veganskt, tvärtom kan man ha en jättebra diet som är helt vegansk (men man måste ha mer koll på vad man äter så man får i sig tillräckligt med alla vitaminer och mineraler). Men jag tycker man ska vara kritisk mot sånt man ser/hör/läser. Sen så visst, vi ska tänka på det vi stoppar i oss, men folk tror liksom att man blir en supermänniskor genom att äta på vissa sätt. Att bli sjuk i tex cancer är multifaktorellt, det är inte bara kosten som avgör. Inom området kost finns det så många myter och lögner så man måste vara kritisk till det man läser, och allra helst läsa riktiga studier och inte lita på det man läser i Aftonbladet eller ser på en dokumentär. Förlåt för världens längsta kommentar men ibland är det så frustrerande att läsa om kost och folks uppfattningar om kost etc när de inte har en aning egentligen (säger inte att du inte har en aning, men många pratar så självsäkert kring nutrition när de egentligen pratar strunt). Så källkritik och kolla upp originalstudier och inte lita blint på en källa man hittat tycker jag är viktigt att tänka på. OBS nu pratar jag fysisk hälsa och inte miljö när jag skriver det här.

        Svara

        • Egoina

          |

          Instämmer till fullo! Som du kan läsa bland andra svar på kommentarer i det andra inlägget så är jag faktiskt kritisk till dokumentären och tyckte att mycket var överdrivet och felvinklat. Men det var väl det överdrivna som jag ”behövde” för att få upp ögonen får t.ex. hur mycket mejeriprodukter jag äter. Jag är inte superinsatt i kost (alltså inte på expertnivå), därför tänker jag att en varierad lite-av-allt kost är vad jag borde hålla mig till om vi ska se ur hälso-synpunkt. Får känna efter vad som känns bra 🙂 Jag tänker att man typ alltid ska ta det människor påstår med en nypa salt, det kommer ju nya råd och sanningar hela tiden.

          Svara

          • Hannah

            |

            Läste inte kommentarerna i det förra inlägget för du fick så många så orkade inte hehe. Men det låter sunt det du skriver tycker jag 🙂 finns så mycket man ”ska” tänka på och folk kommer med ”råd” om allt hela tiden så man blir matt. Läser själv nutrition på universitetet så är självklart väldigt intresserad av ämnet, och ju mer man lär sig desto mer inser man att det florerar en massa halvsanningar och myter kring kost. Men så länge du trivs med din kost och mår bra så säger jag kör på! Det är du som ska äta och som själv avgör vad du tycker passar dig, sen så finns det alltid för- och nackdelar med de flesta livsmedel, något som är bra för den fysiska hälsan och kroppen kan vara dåligt för miljön etc. Det handlar om att väga allt för och emot och sen köra på det man tycker är bäst för en själv! Lycka till med den nya kosten 🙂

  • Robert

    |

    Kör med sojayoghurt på morgonen nu. Onyttigt med mjölkgrejer. Steker alltid i kokosolja.

    Fuskar ibland… Råkade ha en hemgjord kladdkaka i frysen t ex, vilken jag tog fram förut, ”men det är ju fredag”. 😉

    Svara

  • Emma

    |

    Den chokladglassen på bilden är SÅÅÅ GOOOD! Testade den häromdagen och åt upp hela paketet på mindre än ett dygn

    Svara

  • Merete

    |

    Kanske en ”litepåsidan”-kommentar, men glöm inte att våra kroppar också kan ta hand om lite ”skit”. Skulle vi i några generationer framåt ha ätit 100% hälsosamt ville antagligen våra gener ändra sig och vi hade blivit dödssjuka av en skiva bacon eller en Piggelin. Därför är det av stor vikt att äta lite ”skit” – ibland.

    Svara

  • Merete

    |

    ..och så hade jag en smiley som blinkade där i slutet.

    Svara

  • Andrea

    |

    Jag tycker du gör helt rätt i att äta veganskt så mycket du själv känner att du klarar av 🙂 Jag skulle inte klara av att vara helvegan eftersom jag inte klarar av att ha totalförbud mot vissa matvaror. Jag blir helt besatt och kan inte tänka på annat, vilket inte känns så konstruktivt.

    Jag tror att den här allt eller inget-mentaliteten beror på en clash mellan ”old school”-veganer som oftast är veganer för djurens skull och ”nya” veganer som främst motiveras av oro för miljön. Om man tycker att meat is murder kan man ju liksom inte göra ett undantag för att lammsteken är ekologisk och kompisgänget ville gå till just den restaurangen, men för en ”miljövegan” kanske det känns okej eftersom man bara ska åka på tågsemester i år. Jag kan tänka mig att många miljövänner får panik på allt ”vegan leather” aka plast som säljs medan djurvännerna känner likadant för de som köper ullplagg istället för fleece av miljöskäl.

    Ingen kan bry sig om allt och göra allt, men alla kan göra något 🙂

    Svara

  • Emma

    |

    Jag tänkte skriva på ditt andra inlägg men avstod då du redan fått så många olika tips och åsikter. Angående soja: Ja, det är hormonstörande. Men så länge du inte äter det varje dag i flera måltider så bör det inte påverka dig och din kropp negativt. Det är definitivt ett bättre val med soygurt än yoghurt på komjölk då det finns hormoner i kons mjölk som är avsedda för kossans barn (mjölken är ju faktiskt gjord för att kalvar ska bli mätta och bygga upp ett immunförsvar). Men ät det du vill äta! Det absolut viktigaste du kan göra är att lyssna på din kropp och äta det du mår bra av. Jag rekommenderar yoghurt och mjölk produkter som är gjorda på havre eller nötter (t.ex. mandelmjölk) men du behöver ju inte välja en produkt och sen hålla fast vid den forever, köp nåt annat nästa gång för variation! Det kommer alltid att komma nya studier och människor med åsikter som kan få dig att tänka till eller bli osäker på dina val. Jag är vegan för att det känns rätt för mig och du får äta precis det som du mår bra av. You do you! Variation är i alla fall viktigt i mina matvanor. Kroppslig hälsa är viktig men den mentala hälsan är lika viktig, om du tänker för mycket på alla negativa effekter maten har kanske du tappar matlusten och glädjen?? 🙁 Kör på det som du mår bra av och blir lycklig av!

    Svara

    • L

      |

      Jag äter tofu typ 3-4 gånger i veckan. Borde jag minska rejält på det då? Det blir ju några hundra gram i veckan iallafall…

      Svara

      • Em

        |

        Soja i så stora mängder att det inte kan anses vara en normal del i kosthållningen kan ha ”viss” påverkan. Då handlar det om stora mängder soja till varje mål mat i flera år. Att soja skulle vara hormonstörande/dålig/skövlar regnskog för odling (vilket man gör man för att odla fodersojabönor till djur, inte det som blir människoföda) är också en del av smutskatsningen mot livsmedlet för att det just konkurrerar med mjölk och kött (i makroperspektiv alltså). Kan rekommendera att läsa lite om soja hos ”läkare för framtiden”.De skriver även nyanserat om andra livsmedel. Här finns en bra länk: http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

        Svara

  • hm

    |

    Ingen verkar reflektera över vilken miljöbov sojan är? Äter man veganskt för miljön och inte bara egna hälsan är det väl inget bra val med soja heller?

    Svara

    • Egoina

      |

      Jo absolut. Men hur mycket soja går det åt att mata djur med då…?

      Svara

      • Lisa

        |

        Handlar inte enbart om djuren i det här fallet och många djur äter sojabönor i sin djurmat. Men det handlar om att soja främst tillverkas i Sydamerika och fraktas alldeles för långt till oss i Europa. Det är en stor och otroligt negativ miljöbov.

        Svara

        • Egoina

          |

          Men man måste ju inte välja det sämsta. Alpro har en bra hållbarhetsplan tex 🙂

          Svara

      • M

        |

        Bra tanke Regina! Det går åt väldigt mycket mer soja till djurfoder än om man äter sojan direkt. Tänk hur mycket man måste mata och föda upp ett djur innan det blir mat. Går åt mycket mindre om man äter bönan, istället för att vänta tills det gått längre upp i näringskedjan 🙂

        Svara

    • Hanna

      |

      Fast är soja verkligen en miljöbov? Och de flesta kött/mjölkkorna käkar ju kraftfoder = soja. Har läst någonstans att 80% av sojaproduktion världen över går just till mat för djuren. Och den soja vi äter odlas i Europa och påverkar således inte regnskogarna så som kraftfodret till djuren gör.

      Sen kan man tekniskt sett inte käka veganskt för miljön. Vegan är man för djuren och det är en hel livsstil och inte bara en diet. Men du kan äta (hel)vegetariskt för miljön.

      Svara

    • rebecca

      |

      Fast en stor majoritet av sojan som odlas odlas för att bli foder till slaktdjur. Om istället den mängden soja åts direkt av oss människor så skulle vi inte ha någon svält i världen.

      Svara

      • Lisa

        |

        Klart som fan vi skulle. Hade det varit så enkelt hade svälten varit borta för längesedan.

        Svara

        • Camilla

          |

          Tror inte du förstod vad hon sa. Om den mängden soja som går åt till att mata kor istället hade gått till människor så hade alla varit mätta. På soja. Så mycket soja finns det som inte går till människor.

          Svara

  • J

    |

    Vad glad jag blir att du hittade lite produkter du gillade<3 Stort lycka till!

    Svara

  • emma

    |

    Tycker det låter klokt med en bra bas som passar dig och sen känna vad som passar dig bäst. Jag själv är väldigt långt ifrån att vara vegetarian men tycker ändå ditt resonemang och mångas kommentarer känns rimliga och det känns skönt att det ”tillåts” att vara lite mittemellan, inget mer extremt än de andra som det lätt blir och jag får ett större intresse för att lära mig mera.
    Det jag egentligen skulle komma till är kött och mejeriprodukters ursprung. Vet inte alls hur du tänker där men läste en kommentar i ditt andra inlägg om att äggindustrin inte alls var bra och kände mest va?? Jag bor på gotland där vi har Gotlandsägg och det finns även under namnet Smålandsägg, och där finns frigående höns med möjlighet att gå utomhus året runt, måste väl va rätt bra förutsättningar? Alternativt att man svänger förbi någon gård som har egna höns och köper därifrån. Nu ska jag inte ge dig dåligt samvete och som sagt vet jag inte hur du tänker men kött på restaurang är det sista köttet man ska äta.. det var ju på nyheterna om att restauranger köper in dåligt brasilianskt kött. Samma där finns det kött från Sverige som kommer från djur som haft det bra. Som Smak av Gotland som vi har här (och som nu säljs på fastlandet), har en kompis som har kor som slaktas till Smak av Gotland, och dem korna har det hur bra som helst och jag antar att det måste finns något liknande mot Skånehållet med? Man känner ju smakskillnad på Gotlandsköttet och till exempel Scan sen är jag inte speciellt påläst men om man ska äta kött och mejeriprodukter tycker jag personligen att man ska välja lokalproducerat i första hand då det är bättre både för människan, djuret och miljön.

    Svara

  • Kristina

    |

    Åh vad kul! Ska testa att köpa den där kaffemjölken! Kan lika bra använda den istället 😀 tips om du och Fredric (förlåt om jag stavar fel hehe) vill testa mer vegetarisk mat så kan man ju beställa matkasse vegetarisk (kanske finns vegansk också). Jag och min sambo ska testa! Vi bor ändå på berga så det är så nära maxi och citygross så det är ju bara att välja! 😀

    Svara

  • Angelique

    |

    Jag har en fråga till er som är veganer. Jag hör bara folk säga att de mår superbra sen de började äta plantbaserat men aldrig någon annan sida. Själv har jag sen typ två år tillbaka ätit mest vegetariskt (ägg och mejeri då och då men säkerligen mkt mindre än snittet och fisk typ 1 gg/månad). Jag äter helst från djurriket då jag värnar om djurs rättigheter och miljön men tyvärr känner jag att jag har mkt mindre energi idag än förr och jag har svårare att bygga muskler. Då äter jag b12-tillskott, ser till att ha protein i nästan varje mål, äter dagligen valnötter för att få i mig omega3 osv, och jag sover tillräckligt. Så jag undrar genuint om nån haft samma problem, har ni tips, hur gjorde ni för att få mer energi? Eller är det nån som insett att det faktiskt inte funkade att äta 100% vego för att ni inte mådde bra av det men hittade nån kompromiss?

    Svara

    • Miranda

      |

      Hej! Om du har mindre energi än förr så måste du få i dig mer energi, alltså äta större portioner! Det är ett misstag många gör i början, att tro att man kan äta lika stora portioner som när man åt djurprodukter. Men man måste äta större volym när man äter växtbaserat. Testa det och se om det hjälper 🙂

      Svara

    • Em

      |

      Jag äter inte helt vego (lite mjölkprodukter, ägg och fisk, med betoning på LITE) men läste i ett vegetariskt matforum där jag är med att de flesta känner störst positiv skillnad när de skippar alla animaliska produkter. Provade själv drygt en månad och kan bara hålla med! Mådde mycket bättre helt vego än med mjölk och ägg som komplement. Fick dock backa lite pga föräldraledig och dåligt med tid och ork att sätta mig in i allt näringsmässigt just nu. Men i stora drag klarar man som vuxen sig på helt vegansk kost + B12 tablett och tablett omega3 (av algolja). Men då under förutsättning att man verkligen äter bra mat och inte bara pasta och ketchup och vegetariska färdigprodukter. Så testa en period om du känner skillnad .

      Svara

  • Emmy

    |

    Åh så kul att du provade och tyckte om det!! 😀 Hoppas du hittar mer kul och kanske får nya favoriter!

    Svara

  • Tuva

    |

    Jag är allergisk mot soja/baljväxter så tycker att det känns så svårt att hitta alternativ. 🙁 tips?

    Svara

    • Emmy

      |

      T ex yoghurt, grädde, glass och mjölk finns alternativ som är baserade på bl a havre, ris och kokos 🙂

      Svara

  • Isabell

    |

    Har du provat nice cream? Alltså glass som du gör på fryst banan (skalad, i små bitar) och mixar med valfri smaksättning, jag har bara provat kakao. Blir en jättegod, len chokladglass brukar toppa med jordnötssmör och kokos och äta till frukost! Så lyxigt!

    Svara

    • Egoina

      |

      Glass till frukost? Ehh ja tack 🙂 Ska prova!

      Svara

  • malin

    |

    Helt rätt att något är bättre än inget! Och man behöver inte sätta etiketter på allt man gör, man får bara göra ibland också 🙂 Det som känns bäst/passar för en själv.

    kram!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv