Follow my blog with Bloglovin

Skam er slutt men skamdinavia består

OBS SPOILERS. HOPPA ÖVER OM DU INTE SETT KLART SKAM.

 

Då var Skam slut. Låt oss prata om vad vi tyckte! Jag är nöjd med hur säsongen slutade. Jag läste en artikel på VG om att de tyckte att sista avsnittet var en besvikelse. De tyckte att Sana fegade ur och att hon borde ifrågasatt mer, kastat sin hijab eller haft sex. Alltså ursäkta?! Det är just det här som är det fantastiska med Skam. Det är inte en dramaserie där karaktärerna gör sånt som de flesta i det vanliga livet aldrig hade gjort. Det är realistiskt. Det här var ju också det hela säsongen gick ut på – ”ikke muslimsk nok og heller ikke norsk nok”. Tycker skribenten (som heter Vilde btw! Så ironiskt) att Isak borde blivit ihop med en tjej också eller… Det är så fint med ett budskap att man inte måste ändra sig och att man får vara den man är och ändå tillhöra olika gemenskaper.

 

 

Jag gillade verkligen att vi i sista veckan av Skam fick hälsa på hos andra karaktärer. Vildes avsnitt var så starkt och det var fint att få se Chris också (tjej-Chris). Sidohandlingen med Eva och Jonas tyckte jag var lite kul. Men jag kan tänka mig att man inte förstod så mycket om man inte under tiden löpande läst konversationer på skam.p3.no. Jag vet dock inte om jag hejar på Eva + Jonas? Tyckte faktiskt inte alls att de var ett bra par. Och hur lökigt var det inte i slutet när Penetrator-Chris fick sitt moment med Emma? Alltså det var lite skämskudde på det. Men förlåter ändå pga älskar Skam.

 

 

Nu är allt slut : ((( Jag känner mig tom, men samtidigt hoppfull. Jag har aldrig gråtit, skrattat och känt så mycket till en serie som jag gjort med Skam. Det känns som att en period i mitt liv är över, som att jag gör slut med någon? Jag är ledsen över att det tar slut så fort och att vi inte fått bekanta oss mer med Chris och Vilde, men istället för att vara bitter över det ska jag vara tacksam över:

1) Att de gett oss tonåringars språk och perspektiv på saker. Jag tror aldrig jag sett en serie som varit så lite ”vuxenstyrd” och med så lite input från vuxna. Älskar det.

2) Att Noora som är coolast i världen blir en supertönt och annan person när hon är kär. Det här störde mig rejält i början, man bara ”hallå är du dum i huvudet, bli för fan inte ihop med William!!!”. Men det är ju så verkligheten är.

3) Musiken. Åh. MUSIKEN. Bara den kunde få mig att gråta ibland. Så spot on alltid.

4) Att den tagit upp viktiga ämnen på ett bra sätt. Exempelvis ätstörningar, sexualitet, feminism, religion, mobbning och vänskap.

5) Skådespelet. Jag vet inte var de har hittat skådespelarna. Men de är briljanta.

6) Liten grej. Men ändå. De har satt Norge på kartan! Makes me verii praud.

7) Att de fick vara mänskliga, grova i munnen, fulla och agera på lust. Framförallt de kvinnliga karaktärerna. Så frigörande!

8) Hoppet om mänskligheten. Skam har fått mig att tro på att mänskligheten är bra, snäll och kärleksfull. Inte minst kommentarsfältet på skam.p3.no. Alt er love <3

 

Top tre tillfällen i Skam då jag gråtit flodvågor:

 

När Isak berättar för Jonas att han är kär i Even och Jonas reaktion på det. Han höjde inte ett enda ögonbryn!! (och let’s be honest, han har en del ögonbryn..hehe). ”Han burde slå opp med dama si ass”.

 

När Los Losers hämtar Sana.

 

I slutet på sista avsnittet när vi fick se kommentarer från fansen och de tog med denna och alla hjärtan under.

 

Tack för allt Skam. Nå smiler livet. Alt er love <3

 

 

0

Kommentarer (43)

 • M

  |

  Bra tips på annan serie som ”liknar” om du inte har sett: SKINS!!!!!!!!!

  Svara

  • Emma

   |

   Haha tänkte just skriva det! Älskar Skins så jäkla mycket!!

   Svara

   • M

    |

    Omg ja!!! <33 älskar verkligen!

    Svara

 • L

  |

  Jag fattade aldrig grejen med Skam. Började titta, men kom bara halvvägs i det första avsnittet, för allt var så lökigt och jobbigt. Kanske bara jag som har dåliga associationer till min tonårstid dock, alla andra verkar ju älska den

  Svara

  • Milla

   |

   Tycker den blir bättre och bättre, precis i början är det väl sådär. Synd om du känner så om din tonårstid. Vill bara säga att jag var ingen ”typisk tonåring” som festade och låg med killar men Skam har på sätt och vis visat att det finns ingen ”typisk tonåring”. De har med karaktärer som verkar självsäkra och festar och har sex men de har också med personer som är osäkra, ensamma, mobbade, utbrända och kämpar med ätstörningar, föräldrar, sexualitet, religion osv. Det var det jag tyckte var så fint, att de visar så olika personer – som samtidigt är lika varann ändå 😀

   Svara

  • Lisa

   |

   Samma här för mig är den helt värdelös. Men alla är olika!

   Svara

  • sara

   |

   jag håller med dig, har tyckt skam varit en superbra serie och har älskat att följa den. men kan inte riktigt se på vilket sätt den varit annorlunda mot andra tonårsserier, absolut har den visat på hur olika människor kan vara och att inget är rätt eller fel. men tycker den missat en viktig del och det är just för de människor som aldrig varit en del av den gemenskapen som finns i skam. man förväntas under tonårstiden ändå göra allt det de gör i skam, festa, ligga osv. och när alla i samhället pratar om hur man ”känner igen sig” i serien så mycket blir de ju extra påtagligt för de som aldrig hade kysst någon innan 20, inte blivit haft något gäng att hänga eller festa med. och de tycker jag var synd att de inte fick med. hoppas man förstår vad jag menar, de va svårt att formulera sig på ett tydligt sätt i skrift tyckte jag.

   Svara

   • Anonym (tråkig)

    |

    Fattar vad du menar! För mig är Skam en serie om tonåringar som gör allt jag inte gjorde när jag var det. Har dock inga problem med det, en serie om mig som tonåring hade blivit stört tråkig, och när de strular till det för sig kan jag uppleva viss tacksamhet, skönt att jag slapp det där typ…
    (Sen såg jag bara 1.5 säsong av Skam, tyckte det blev för jobbigt med hela Noora-William-Nikolai-övergrepp-grejen så orkade helt enkelt inte se vidare…)

    Svara

  • emblas.se

   |

   Samma här, kollade typ 10 minuter sen fick jag nog…

   Svara

 • Johanna

  |

  Ja alltså vad ska man göra med livet nu? Så otroligt konstig känsla som följer med det här avslutet. Känns lite som att bli dumpad, att det ALDRIG mer ska komma nya klipp, aldrig mer ska få hänga med kompisarna i serien känns svårt att förstå. Det enda jag vill göra nu är att börja om på säsong 1 igen och sträckolla allt för att sedan börja om igen och igen. Samtidigt inser jag det smått galna med detta och förstår också då storheten med serien. Budskapen är fantastiska, upplägget fantastiskt och skådespelarna fantastiska. Jag önskar att vi kunde fått fler säsonger för jag tror världen behöver det men det är väl dags att gå vidare eller kolla allt en gång till

  Kram

  Svara

 • Emma

  |

  Det är så tomt nu när Skam är över, jag vill så gärna uppdatera skam hemsidan hela tiden men jag vet att det inte kommer finnas något nytt klipp eller sms konversation.
  Men jisses vad jag började gråta i sista avsnittet när de visade kommentarerna, Alt er love.

  Svara

 • Milla

  |

  Skam är redan historiskt, vi kommer att prata om Skam i många, många år framöver. Serien har helt förändrat filmskapandet och berättandet, även om det nog inte kommer gå att göra något på samma nivå! Bävar lite inför den amerikanska versionen, kommer de lyckas göra karaktärer som inte känns ytliga och perfekta? Och en serie som inte är moraliserande?

  Har aldrig tidigare sett något så verkligt, relaterbart och berörande i hela mitt liv. Just att alla karaktärer har sina svagheter. Inget är svart eller vitt. Men alla kämpar med sig själva och sina problem. Jag ÄLSKAR varenda karaktär och kan känna igen mig i alla på olika sätt. Berättelsen har så många nyanser och skikt. Allt känns äkta. Alt er Love!

  Svara

  • Egoina

   |

   Alt er love <3 Känner samma med den amerikanska versionen. Bara de inte moraliserar!!!!

   Svara

 • Lina

  |

  Jag blev glad att Jonas och Eva vann varandra igen 🙂

  Svara

 • Hannah

  |

  Aldrig sett Skam (och kommer nog aldrig se, sorry!), men min kompis som sett den säger att den liknar Skins. Så tips är att se Skins (den brittiska, originalet), så fruktansvärt bra

  Svara

 • Ida

  |

  Såg klart avsnittet för 1 minut sen, sitter och fulgråter

  Svara

 • J

  |

  Alltså är jag den enda som inte gillar karaktären Noora? Haha! Jag tycker hon är sjukt dömande och moraliserande mot alla sina vänner, men när hon själv gör ett misstag/något dumt är det aaabsolut inte hennes fel och ingen får ifrågasätta det. Tyckte hon var rätt cool i första säsongen, men sedan dess har jag haft väldigt svårt för henne faktiskt.

  Scenen på parkbänken är också min favorit <3 Blir glad och pirrig i hela kroppen när jag ser den.

  Svara

  • Jenny

   |

   Håller med, Noora är otroligt präktig och dömande. Har aldrig gillat henne, dessutom är skådisen (Josefine?) inte bra. Dock tycker jag att hon hade väldigt fina studer med Sana i sista säsongen

   Svara

 • Louise

  |

  Jag är så ledsen över att det är slut men också glad över att jag fått vara med om den här resan <3 Vet typ inte vad jag ska göra utan alla dagliga uppdateringar på skam.p3.no men tänker att jag får väl titta om på alla säsonger tills hålet i mitt hjärta läker.

  Svara

 • Lisa

  |

  Jag äääälskar Skam och jag ääälskar att de bästa scenerna alltid är i slowmotion! Som när William kommer tillbaka och går ur bilen tex 😀

  Vet inte vad jag ska göra med mitt liv nu riktigt …

  Svara

 • Stephanie

  |

  Håller med föregående talare, om originalversionen av Skins, så sinnes bra! Tipselitips! Hmmm kanske dags att se om den för typ 5e gången

  Svara

 • Emma

  |

  Men vadå? Är det helt slut nu? Alltså det kommer inte fler säsonger? Oh no!
  Precis sett sista nu och sitter här och gråter..

  Svara

 • Jessica

  |

  Tyckte inte dom kunde ha avslutat det bättre och knöt ihop säcken för alla karaktärerna. skam var smarta och avsluta på topp än att mjölka ut säsong efter säsong. Jag ser tex om vampire diaries och de 4 första säsongerna var superbra, resterande va bara utmjölkning.

  Sen förstår jag inte riktigt förväntningarna om att sana skulle slänga sin hijab. Hon ifrågasatte vissa saker, men hon är fortfarande starkt troende till sin religion. Och det är väl det fina, att allt behöver inte va svart och vitt. Du kan fortfarande tro på något även om du ifrågasätter, tycker bara det är bra att man visar det så 🙂

  Svara

 • Jenny

  |

  Jag var sjukt besviken, inte bara på sista avsnittet utan hela säsong 4… Jag tycker hela känslan och charmen med serien var som bortblåst i fjärde säsongen. Det var fokus på världen runt om oss och stora frågor i alla säsonger vilket är så fin. MEN, I fjärde säsongen var det som en enda lång (och sjukt segt) propagandavideo. Upplevde sista avsnittet som vääääldigt krystat och intetsägande. Nä, det blir att se om de andra säsongerna (främst tredje ) men fjärde kommer jag aldrig se om haha

  Svara

 • Kim

  |

  Bästa serien på länge. Jag blev fast efter att mina elever pratat om serien (säsong 2 hade precis börjat) och jag bara skulle se ett avsnitt för att veta vad de pratade om. Jag såg säsong 1 i sträck och sedan var jag så glad för att mina norska är ok så att jag kunde titta i förväg på NRK 🙂

  Kommer sakna SKAM men som du skriver. Den har satt Norge på kartan och den har vågat ta upp saker som är otroligt viktiga.

  Svara

 • Linnea

  |

  Fint att det avslutades med att Jonas läste, så som säsong ett inleddes. Men det är så hemskt att det är slut. Det är som när Vänner tar slut…

  Har precis sett sista avsnittet och känner mig helt tom? Har älskat Skam. Kommer sakna mina kompisar. Vill följa dem hela livet. Eller åtminstone till russ… haha.

  Älskade Eva och Jonas ihop. Så hoppas de återförenas. Det var skumt med Chris och Emma (trodde först att det skulle förrsrälla tjejen han pratade om att han var tillsammans med i fyran, haha) Tror nog jag får se om hela <3

  Svara

 • Eee

  |

  Sett alla skam avsnitt. Men gilla de faktiskt aldrig. Förstår fortfarande inte varför alla fastnade i det

  Svara

  • Kattis

   |

   Varför ser man fyra säsonger av något man inte gillar? Hat du väldigt, väldigt mycket fritid? Jag pallar knappt se fyra minuter av något jag inte gillar haha

   Svara

   • Eee

    |

    Såg det när jag skulle sova.nope inte mycket fritid

    Svara

 • Robert

  |

  Inte ens börjat kolla på den, men det måste vara en bra serie. 😉

  Svara

 • Fanny

  |

  Så sorgligt att det är slut. Får lite hjärtsnörp.
  Los losers har blivit som ens kompisar, kan relatera till alla dom.
  Känner mig helt tom och ihålig?! Fruktansvärt

  Svara

 • Sofia

  |

  Jag tolkade det inte som att Noora blev en tönt eller annan person när hon blev kär, utan som att hon vågade släppa kontrollen (och/eller inte kunde hindra sig själv från det) och vara sårbar. Alltså snarare att hon byggt upp en mur och en hård image för att stöta bort folk så hon inte blir sårad, men sen låter muren rasa och blir sig själv. 🙂

  Kände igen mig lite i Noora (förutom när hon went full drama queen från ingenstans) men i övrigt så kunde jag knappt relatera till någonting i hela serien haha. Hade alla andra sånt där jobbigt drama 24/7 som tonåringar? Fattar inte. Tyckte hela serien kändes väldigt överdriven och overklig, typ som en norsk serieversion av Mean girls eller något.

  Men de tog upp viktiga ämnen på rätt bra sätt. Just ätstörningar tyckte jag att de kunde gått in djupare på. Kändes som att de bara snuddade vid det hela tiden utan att verkligen visa hur skadligt det är, hur man kan få hjälp osv. Gillade verkligen hur de tog upp bipolär sjukdom i säsongen om Isak dock. Det kan nog vara min favoritdel av hela serien.

  Svara

  • Egoina

   |

   Intressant! Så har jag faktiskt inte sett det. Och nej, jag hade inte sånt jobbigt drama…haha 🙂

   Svara

 • R

  |

  <3

  Svara

 • Cathrine

  |

  Ameh NAEh jag hade ju precis kommit över sorgen och nu börjar jag igen

  Svara

 • Malin Virvelvind

  |

  Såg första avsnittet för fyra dagar sedan och såg sista idag. Så eh japp, en säsong om dagen, helt normalt. (Så har låtit detta inlägg vara oläst på Bloglovin tills nu, ville inte spoila för mig själv.) Hade så låga förväntningar, men blev fast efter första avsnittet. Ångrar nu att jag inte var med från början </3 Känner mig så tom och vilsen nu. Men seriöst, så himla bra och så glad att jag gav det en chans till slut <3<3<3

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahaha vilken marathon-tittande. Härligt 🙂

   Svara

 • Agnes

  |

  Nu har den värsta sorgen lagt sig haha, men blir rörd varje gång jag ser sista avsnittet (har sett det 3-4 ggr nu). Men alltså, kan vi prata om musiken?! Den är verkligen SPOT ON! Precis som du säger! Tex. Trailern till säsong 4 hade låten ”Don’t let me be misunderstood” av Yusuf/Cat Stevens och sista låten som spelades i eftertexterna på avsnitt 10 var samma artist med låten ”Peace train”. Lyssnar man noga på texterna och tänker tillbaka på allt som har hänt så makes det så sjukt mycket sense! och trailern med sina dominoeffekter, sommerfugleffekten som William pratar om, är ju det som sedan hände i säsongen. Och avslutningen är ju bara spot on med det som Yusuf sjunger om i ”Peace train”. Och är det en slump att Sanas soulmate heter Yousef?? Det går att analysera allt, men musiken ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag lyssnar mycket på musik annars.

  Svara

 • Jackie

  |

  Har sett klart just på sista avsnittet säsong 4, och har tänkt att läsa detta igen när jag gjort set eftersom jag inte fattade nåt när du skrev detta inlägg. Alltså, kommer det ingen säsong 5? Ködder du med mig? Jag vill se Vilde-säsong ju. Dritt-dåligt!!

  Svara

  • Egoina

   |

   Eller huuur 🙁

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv