Follow my blog with Bloglovin

Om att säga upp sig

B16312B0-F092-45F2-889B-12F79CFBC373

 

Fanns det ingen möjlighet för dig att gå ner till en deltidstjänst? Fast förvisso måste man pendla lika mycket i vilket fall.. Nåja din blogg och allt omkring den är ju högst relevant till din utbildning kan jag tycka så det låter vettigt ändå 🙂 var rädd om dig.

– Jo, det var min tanke först och jag och min chef kom fram till att jag skulle jobba 50% och eventuellt mer vid högtider. Men sen, precis som du nämner, är det ju tyvärr den tråkiga detaljen med pendlingen. På grund av den lönar det sig inte för mig att jobba halvdagar. Det är ju inte logiskt att jag ska pendla lika lång tid varje dag som jag jobbar. Jag ville vara ledig 2-3 dagar och jobba resten, men min chef ville att jag skulle komma in senare varje dag, så vi hittade tyvärr ingen lösning på det och därför blev det såhär. Men skulle jag hitta ett jobb närmre mitt hem så är det absolut en bra idé. Får se vad som händer i framtiden, men jag funderar inte på det just nu i alla fall. Tack, det ska jag 🙂

 

Varför har du två månaders uppsägningstid? Du började väl för inte så länge sedan? Är det inte vanligtvis två veckors uppsägningstid?

– ”Inte så länge sedan” är väl relativt. Jag har jobbat där ett år och åtta månader när jag slutar, och i mitt kontrakt står det: första året = en månads uppsägningstid och andra året = två månaders uppsägningstid 🙂 Jag är inte så insatt i vad som är en vanlig uppsägningstid. Men jag tror 1-3 månader är det vanligaste. Två veckor känns väldigt lite? Jag tror det bara är så under provanställningen.

 

F9CE06B2-3EAF-410B-9AB5-A4C1AD56471B

9B6642BD-451B-4A8A-BC27-6C49E46346C5

 

Hej – och tack för en superhärlig och viktig blogg!
Jag har ett dilemma som jag verkligen behöver en opartisk åsikt kring.
Jag började för en månad sen ett nytt jobb, bra betalt och ser bra ut på CVt men jag får inte utnyttja hela min kompetens och utbildning i denna roll. Det är mer fokus på saker inom min utbildning (digital marknadsföring) som jag inte tycker är så inspirerande. Många excel-rapporter och siffror, medan jag brinner för det mer kreativa. Nu har jag blivit headhuntad via Linkedin för ett jobb som verkar passa mina skills och intressen mycket mer… men är det inte fel att byta efter såhär kort tid? Kanske kan jag växa in mer i min nuvarande roll och klättra inom företaget? Eller ska jag helt enkelt tänka själviskt och hoppa på det andra jobbet? Tacksam för svar från alla som känner igen sig!

– Jag tycker att många av mina läsare svarade så klokt på detta och jag håller med. Jag förstår verkligen att du känner dig elak mot ditt nuvarande jobb och jag vet med mig själv att jag skulle kunna vara mesig och ”för snäll” i en sådan situation. Men egentligen är man ju inte snäll om man stannar kvar någonstans man inte vill vara. Det är klart det är surt att de har lärt upp dig och att du sedan slutar efter så kort tid, men jag tror att du gör er båda en tjänst. Du hittar ett nytt jobb du trivs med ännu bättre och de hittar någon en ny som uppskattar tjänsten mer. Ibland blir det såhär, det är faktiskt inte så konstigt. Det är ju lite därför man har provanställning så att både arbetstagaren och arbetsgivaren kan känna efter. Jag hade sagt som det var till min chef och verkligen bett om ursäkt, men också stått upp för mig själv. Är din chef en snäll människa så vill hen ditt bästa och kommer att uppskatta din ärlighet och att du inte bara härdar ut för att det ska vara så. Hur har det gått? Har du bestämt dig? Om du bestämde dig för att säga upp dig vill jag att du ska komma ihåg det mina läsare skrev och gå med huvudet högt för att du satsade på dig själv. Om du valde att stanna kvar hoppas jag du känner att du växer in i din roll och kanske har siktet inställt på hur du kan klättra i framtiden som gör dig motiverad. Oavsett, snälla berätta hur det har gått?? Lycka till!! Heja dig! <3

 

68A57605-5EB2-4DF0-AB25-7A5EF94DB55F

CBA463DD-405B-4F17-B0B0-17B475FD2B79

 

Grattis, det är verkligen så kul att höra att du vågade följa ditt hjärta och satsa på dig själv och ditt mående.
Jag är i en något liknande situation där mitt jobb håller på att kväva mig, det finns ett annat alternativ men det innebär att jag kommer jobba själv utan kollegor och jag älskar att ha kollegor.

Hur tänkte du inför den biten med tanke på att du dessutom verkade ha en väldigt fin kontakt med dina kollegor?

– Ja, just det är verkligen det jobbigaste. Jag har inte orkat tänka på det för jag blir så ledsen då. Ida har blivit en av mina västa vänner och att veta att jag inte kommer träffa henne varje dag breaks my heart. Men jag vet också att hon inte kommer jobba där för evigt (eller man vet ju aldrig), inget är för evigt och så är livet. Jag hoppas bara att vi kommer hålla kontakten och kommer att ses ändå. Men det kommer ju aldrig bli som det är nu och det är väl det enda som gör att jag ändå kan tänka mig att överväga att pendla ihjäl mig och jobba dygnet runt </3 </3 Vad gäller kollegor nu när jag kommer vara egen på fulltid så har jag några tankar om den biten. Återkommer om det!

 

0

Kommentarer (17)

 • emblas.se

  |

  Jag tror du gör helt rätt här som följer den väg som känns rätt! 🙂 för övrigt finns väl inga smidiga sätt att säga upp sig på egentligen… ^^

  Svara

 • Sofia

  |

  Det var verkligen starkt av dig att tänka på dig själv och ditt välmående och säga upp dig. Vill inte ens tänka på den dagen jag måste säga upp mig från mitt extrajobb som jag trivs så otroligt bra på för att börja jobba heltid med det jag utbildar mig inom..

  Det blir ju självklart roligt och mer givande att jobba med det jag brinner för, men jag trivs så bra på mitt extrajobb. Vill inte dissa dem, haha!

  Svara

 • Amanda Näslund

  |

  Hej
  Jag hade 2 veckor uppsägning på mitt jobb, då hade jag jobbat där 3.5 år. Jobbar som personlig assistent både då o nu, kanske är ”andra regler”? Men oftast är det som du skrev 1-3 månader 🙂 men hade fixat ett jobb men var ”värre” för arbetsgivaren när det bara är 2 veckor om man inte säger till i god tid osv. Vilket jag gjorde men att hitta en ersättare är inte alltid lätt. Nåväl svammel

  Svara

 • Linda

  |

  Hej, det här har kanske inget med inlägget att göra riktigt, men kanske lite ändå!
  Jag och min sambo vill köpa hus och nu är det ett perfekt hus till salu inom vår budget! Problemet är att jag inte trivs på mitt jobb och jag har ingen utbildning efter gymnasiet och jag vet inte ens vad jag vill göra resten av mitt liv. Jag vill säga upp mig och byta men jag har varit på samma ställe i mer än fem år och har blivit bekväm, trots att allt som händer på jobbet påverkar mitt privatliv negativt då jag har svårt att släppa saker.
  Och om vi nu köper ett hus måste vi ju ha två fasta inkomster, det känns som att vi inte kan skjuta på det här med boendet längre, det innebär att jag inte KAN säga upp mig (eller jo, men jag måste skaffa ett nytt jobb med liknande lön som nu).
  Får sån ångest av det här! Ville bara skriva av mig, du har ju din utbildning och blogg och skrivandet att luta dig mot. All lycka till dig och jag är imponerad för att du tog steget som jag inte vågar ta!

  Svara

  • Linda

   |

   För mig känns det ganska naturligt att man hittar ett nytt jobb innan man säger upp sig, så bara för att ni köper hus så ändras ju inte dina möjligheter till att byta jobb. Ni kan ju räkna på olika alternativ och se om ni skulle ha råd med huset om du fick ett jobb med sämre lön, började plugga etc.

   Men alla har rätt att trivas på sitt jobb och det finns jobb man kan få utan eftergymnasial utbildning. Släng ihop ett CV och börja kolla efter annonser till jobb du kan tänka dig tycker jag! Det kan vara läskigt i början att ansöka/gå på intervju, men du kommer bli bättre på det ju mer du gör det.

   Svara

  • S

   |

   Åh! Var i liknande situation i höstas och det var riktigt jobbigt och svårt beslut! Till slut efter många om och men sa jag upp mig( jag vantrivdes dock så otroligt och min chef gick långt över gränsen på slutet vilket gjorde det liiite lättare). Visst att hitta ett jobb innan man säger upp sig är fördelaktigt på många sätt, men har du blivit för bekväm för att hitta ett jobb hittills så kanske det inte blir lättare av att sedan ha huslån med mera på den bekvämligheten?
   Är du lite för bekväm så kanske du får lite driv och lust att hitta ett nytt jobb av att säga upp dig, då får du ju lite tidspress?
   Vill du säga upp dig så gör det!

   Svara

 • Robert

  |

  Då vet vi. Lite för trött för att engagera mig. Därför jag svarade så, haha. 😉

  Svara

 • anna

  |

  Heja dig <3

  Svara

 • Hej

  |

  Tänker ofta på dig när jag träffar en kille. Vad hade Egoina gjort lixom. Jag är så kär i honom men visste att det var fel, och nu har han dumpat mig. Känner hopp ändå när man ser att du tillslut verkar hittat någon som prioriterar dig. Jag skulle gått mer på magkänslan helt enkel, känns det som att nått är fel så är det fel.

  Svara

 • Matilda L

  |

  Haha, alltså sammanträffande? Skrev ju ” Torsdag är min day of doom” på ditt inlägg om att du inte tyckte om tisdagar. Har detta hänt två gånger eller är det bara ett komiskt sammanträffande?

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahaha så vad dumt det kan bli! Du heter också Matilda, precis som tjejen som skrev frågan, så jag trodde det var samma person som skrev igen och att hon då menade att torsdag var ”domedagen” ang hur hon skulle göra med jobbet. Men ser ju nu att hon heter MatHilda (med H) och du heter Matilda. Sorry för förvirringen! Får ändra i texten 🙂

   Svara

 • Nathalie

  |

  Hej
  Har en fråga du tycker de tar så lång tid att pendla med tåg och buss men varför tar du inte bilen? Du som kämpade så mycket att få ditt körkort men ändå kör du så sällan med bilen?

  Svara

  • Egoina

   |

   För att det är 13 mil. Både snordyrt och tar nästan lika lång tid (särskilt med alla olyckor och köer). Dessutom är E6 mellan Helsingborg-Malmö i rusningstid KAOS. Önskar det inte ens till min värsta fiende… Det är alltså mycket mer bekvämt med tåg där man iaf kan titta i telefonen när det är förseningar 🙂

   Svara

 • ida

  |

  ett år och åtta månader
  WOW vad tiden går fort!
  Jag tänkte att det var väl bara några månader sen du började där, ett halvår max 🙂

  Svara

 • Ida

  |

  Angående uppsägningstid så är det väldigt olika. Generellt sett kan man säga att om man är tillsvidareanställd gäller 1-6 mån uppsägningstid, beroende på anställningstid (LAS 11 §). Under provanställning kan du gå på dagen, samma gäller ofta behovsanställda. Tidsbegränsad anställning har ingen uppsägningstid men besked ska lämnas senast en månad innan (LAS 15 §).

  Vill verkligen rekommendera att man läser igenom LAS, det är bara 43 §§, och relativt lättläst. Tänk på att om din arbetsplats är kollektivavtalsansluten kan andra regler gälla, LAS är semidispositiv och får frångås om det är till fördel för arbetstagaren/har avtalats genom kollektivavtal.

  Svara

 • Agnes

  |

  Hej! Hoppas verkligen du inte tar illa upp nu och om du har skrivit om detta för inte så längesedan så ber jag om ursäkt om det blir tjatigt osv. Jag undrar hur det går med körningen osv? Tänkte på det bara då jag har fått som en psykisk blockering själv. Jag har en kokplatta och när jag använt den har brandlarmet gått igång. Detta har resulterat i att jag inte vågat använda kokplattan för att jag är så rädd att brandlarmet ska börja pipa. Jag kommer inte ihåg sist jag använde kokplattan, måste vara åtminstone 4 månader sedan sist. Det är så jobbigt för jag vet ju att om det börjar tjuta är det bara att stänga av det (jag vet hur man gör osv) men jag har sån ångest för att det ska sätta igång så jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Vet inte egentligen varför jag berättar det här, men du är iaf inte ensam <3 (även fast det handlar om två helt olika saker) usch vad rörigt det här blev nu känner jag. Men, hoppas du haft en fin dag och att frågan var ok att ställa. Kram <3

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv