Fiskgryta med kokos och koriander

I samarbete med mat.se.

Jag har, sedan jag skurit ner på min köttkonsumtion, tänkt att fisk är ett mycket bättre val när det kommer till miljön. Men en läsare upplyste mig om att så behöver inte det inte alls vara, det är viktigt att välja rätt typ av fisk. Man lär så länge man lever och numera tittar jag efter en MSC-märkning när jag handlar.

 

msc_logga

 

MSC jobbar för att främja hållbara fiskemetoder och deras vision är levande hav för denna och framtida generationer. Märkningen ser ut som ovan och finns den på fisken innebär det att företaget är certifierat och uppnår de krav och riktlinjer som finns. Ett bättre och smartare val när man köper fisk alltså!

Med det sagt vill jag dela med mig av den godaste fiskgrytan jag vet! Fiskgryta med kokos och koriander. Rätten är baserad på detta recept, men jag gjorde några ändringar.

 

P2020803

P2020809

 

Ingredienser

600 gram benfri fiskfilé

1 gul lök

3 morötter

2 palsternackor

1 burk kokosmjölk

Färsk koriander

Grönsaksbuljong

1 lime

1 klyfta vitlök

1 ingefära

2 chili

Gurkmeja

Salt och peppar

 

Såhär gjorde jag:

Stek hackad lök, pressad vitlök, hackad chili och finhackad/eller riven ingefära i en gryta i någon minut. Skala och hacka rotfrukterna och fräs med dem också i ytterligare någon minut. Riv skalet på en lime och tillsätt det, samt pressa i limen. Häll i en burk kokosmjölk, buljong och önskad mängd vatten (beroende på om det ska vara en soppa eller en gryta) (vi åt den som en soppa) och krydda med gurkmeja. Låt koka till rotfrukterna är mjuka. Jag valde att mixa soppan slarvigt så att den blev tjockare, men ändå hade lite bitar kvar. Skär fisken i bitar och lägg i soppan när det är några minuter kvar och smaka av med salt och peppar. Servera med hackad koriander och önskade tillbehör. Smaklig måltid!

Vi båda tyckte den var magiskt god! Det är lätt den godaste fisksoppan jag ätit. Ni måste prova!

 

Denna vecka har mat.se kampanj på stora delar av sin MSC-märkta fisk, tryck HÄR för att komma till sortimentet. Glöm inte att om ni anger EGOINAS som rabattkod får ni 150 kronor i rabatt när ni handlar för 500 kronor på mat.se.

 

0

Comments (6)

 • emblas.se

  |

  Väldigt viktigt inlägg! Fisk och skaldjur är ju extremt känsliga för ändringar i närmiljön och har väldigt svårt att återhämta sig efter överfiske… :/

  Mer MSC åt alla! <3

  Reply

 • Rebecca

  |

  Eller slutar man äta fisk helt 🙂 🙂

  Reply

 • Bella

  |

  Alltså jaaaaa du är ju bäst, precis varför jag älskar din blogg! En kommenterar något och så tar du åt dig och gör ett inlägg om det! Tack <3

  Reply

 • ML

  |

  Förstår din tanke med att fisk kan verka bättre att äta än kött. Många tänker så! Men haven är överfiskade och det bästa vi kan göra är att försöka stoppa fiskkonsumtionen helt. Problemen med haven är fler än bara att vi äter fisk dock, t.ex. gifter och avfall som dumpas där och skapar syrebrist i havsbotten. Fisken vi äter innehåller ofta giftiga ämnen som den fått i sig i havet.

  Vårt eget hav Östersjön är i kris. Hälften av allt syre på jorden kommer från haven… så utan haven så…

  Här kan man läsa mer! http://www.wwf.se/raddahaven/

  Kram från en som brinner för våra djur – alla djur inte bara de söta!

  Reply

 • anna

  |

  låter ljuvligt, ska prova 🙂

  Reply

Leave a comment

Arkiv