Follow my blog with Bloglovin

Svar på några av era senaste kommentarer

Aaah vilken okristlig tid du är uppe!! följdfråga då: när går du och lägger dig cirka? 🙂

– Försöker gå och lägga mig vid 22.00. Men det blir oftast 23.00 eller 00.00-ish. Så sämst att vara en nattmänniska! Kan vara dödstrött hela dagen och tänka att jag ska lägga mig direkt när jag kommer hem, men sedan vid 20-ish kickar all energi igång oberoende av hur mycket eller lite jag sovit. Samma sak varje dag. Förstår inte hur det är möjligt?

 

Vart kan man se dokumentären om varför man ska äta eko/dyrare mat? Låter superintressant och vill med se.

– Vi hittade den på tv4-play, dokumentären heter “Low cost food, who is paying the price“. Det är en fransk dokumentär med svensk text. Jag tyckte den var bra, men den avslutades väldigt plötsligt utan att liksom knyta ihop säcken eller gå till djupet med något. Jag tycker att den minst kunde varit dubbelt så lång, eller en hel serie. Hoppas det kommer fler avsnitt!

 

low

 

Hej Egoina! Eftersom jag tycker att du är väldigt duktig på att hjälpa personer med funderingar angående förhållanden och annat tänker jag själv ställa en fråga till dig. Jag och min pojkvän blev tillsammans för knappt ett år sedan, det första förhållandet för oss båda. Han har inte haft sex med andra förut, medan jag har varit med sju stycken andra. Ibland (ok, ganska ofta) ställer han frågor om hur sexet har gått till/hur det leder till sex osv. Jag svarar på frågorna, men vill inte att han ska tänka på mig med andra (vet att han gör det och mår dåligt över det, men han säger att han funderar ännu mer om jag inte svarar på frågorna). Ibland får jag ångest och ångrar att jag har varit med andra, men innerst inne ångrar jag det inte. Jag vill bara inte att han ska må dåligt över det här. Hur tänker du att man kan hantera svartsjuka (eller nyfikenhet?) angående tiden innan man blev tillsammans? Du är bäst! <3

– Alltså på riktigt: sluta prata om det! Han måste sluta gräva i det förflutna. Det är inte bra för någon av er och tjänar inte till någonting bra alls. Jag tycker att man kan prata om sitt förflutna som exempelvis vad som format en till den man är och speciella händelser, men frågor om hur sex gått till och så vidare – NEJ. Han behöver inte veta det. Ni måste jobba med det här så att han kan släppa sina negativa tankar. Det är inte bra att han mår så och det är inte rättvist att du ska ha ångest över någonting som du absolut inte ska ha ångest över och som du ändå inte kan ändra på nu. Det är en negativ spiral ni måste bryta. Han måste acceptera att man inte kan ändra på det som hänt och när han nästlar in sig i jobbiga tankar får han jobba på att trycka bort dem. Man kan styra tankar! Kanske inte att de kommer och hur man mår, men man kan välja hur mycket plats de får ta. Jag tycker inte att du har någon skyldighet att svara på dessa frågor längre och jag tror att du gör er båda en tjänst genom att inte göra det. Säg att du inte vill prata om dåtid och att det som spelar någon roll är just nu och att du vill att han respekterar det. Hoppas det löser sig och hoppas han slutar må dåligt, så ovärt! Kram <3

 

Hur går den nya vegetariska livsstilen? 😀

– Väldigt bra tycker jag! Det är dock inte en “vegetarisk livsstil” då jag äter kött också. Men nu äter jag kött ungefär en dag i veckan och annars äter jag vegetariskt eller fisk. Tycker det är en nivå som funkar bra för mig. Det har gått helt smärtfritt och jag har fått med F också. Nu när vi handlar mat tänker vi utifrån kategorierna “vegetarisk rätt, fiskrätt och kötträtt” och alltså väljer vi inte kött “bara för att”, för att vi har dålig fantasi. Haha 🙂 Jag har fått lite skit för att jag inte kategoriserar fisk som kött. Jag har inte reflekterat över det, men det kanske är konstigt? Jag menar i alla fall inte att fisk och skaldjur inte är djur som någon ville få det till. Jag skulle inte kategorisera fisk och skaldjur som vegetariskt, men inte heller som kött. Så det blir liksom en kategori till. Menar i alla fall inget illa med det. *Viftar med peace-flaggan*

 

B4D534B8-9353-423E-9DA9-53FB68E24261

 

 

Har du funderat på att prata regelbundet med en psykolog eller så? 🙂 Det hjälper väldigt mycket för mig iaf. Du verkar ju ha mått lite dåligt till och från ett tag och även tabletter kan vara en bra idé.
Förstår att det låter extremt men finns milda tabletter som helt enkelt får en i balans.
Kram

– Jo, men det känns så omständligt och jobbigt att ta tag i. Man måste typ må bra för att orka be om hjälp för att man mår dåligt? Men jag borde göra det. Ett steg på vägen är i alla fall att jag vet om att jag mår dåligt och att det är därför allt känns värdelöst/ jag beter mig konstigt ibland/ inte har någon energi osv osv. Jag minns när var jag var 12 år och inte hade någon aning om att jag var deprimerad. Det var tusen gånger värre. Usch vad jag vill åka tillbaka i tiden och krama mig själv. Det går ju över, hoppas bara att jag klarar av att ta mig igenom det själv.

 

Åh! Har du något tips på hur man gör för att lära sig dricka rött vin? Några speciella sorter du kan tipsa om? Jag har provat ”lättdruckna”, när någon som älskar rödvin gett mig sitt glas för att prova, men känner alltid efter sådär en 3 sippar att, jaha, nä, det räcker (även om jag kanske tyckt att ja, detta var väl skapligt på 1a sippen)!

<3

– Haha, alltså det roliga är att sorter jag druckit och tänkt “åh vad gott” och därför googlat har fått jättedåligt omdöme. Så jag är verkligen ingen finsmakare när det kommer till rödvin. Dessutom gillar jag när rödvinet är kallt och det ska det ju inte vara utan rumstempererat. Som sagt: ingen finsmakare what so ever. Jag gillar rödvin, men endast till mat. Jag skulle alltså inte välja rödvin om jag skulle gå ut och “ta ett glas vin”. Till vissa maträtter gör det sig riktigt bra. Så mitt tips är 1) bestäm vilken maträtt du vill dricka vin till och fråga på systemet efter tips (de är såå duktiga!!), 2) kyl vinet lite, inte kylskåpskallt kanske, men lite kallare än vad det ska drickas (haha, nu kommer vinälskarna rasa….) och 3) öva. Vill du tycka om vin så gäller det att öva. Några av de saker jag älskar mest i matväg har jag övat på att tycka om som exempelvis vin, mögelost, kaffe, oliver och sushi. Det har alltid varit värt det i slutändan. Så drick vin med dig nu! Lycka till 🙂

 

FullSizeRender (4)

En av mina favoriter förra året. Tyckte typ det smakade lakrits…och barr. Ett omdöme på google säger “Il Barone är helt enkelt det allra värsta bulkvinet från Italien tappat på flaska. Det är uselt i alla avseenden”…jahapp. Haha.

 

Vad har du för kamera när du fotograferar? Fick en himla fin systemkamera av mamma när jag fyllde 20 förra året men det blir mest att jag använder mobilen ändå till foton då den ”riktiga” kameran är så stor och otymplig att ta med sig. Skulle behövt något lite smidigare alltså, hur gör ni proffsbloggare när ni är på språng? 🙂

– Jag använder min mobilkamera eller en Olympus E-PL7 (som jag köpte nyligen) när jag är på språng. Det kommer en utvärdering av kameran när jag provat den ett tag, jag har fortfarande inte bekantat mig med alla inställningar och så. En väldigt positiv sak är att jag kan koppla den till telefonen med wifi och föra över bilder direkt. Det har sparat så mycket tid! Den har inte så stort objektiv så därför orkar jag ta med mig den. Jag känner precis som du, att jag orkar inte dra med mig en stor kamera. Men tyvärr får man ju inte riktigt samma kvalité (men ändå betydligt bättre än mobilkamera) 🙂 Så det är ett tips, hitta en mindre men bra kamera som du kan använda när du inte orkar dra på den stora.

 

0

Comments (45)

 • Nina

  |

  Meh, det vinet är ju jättegott, haha.

  Reply

 • Zoe

  |

  Haha det där fattar jag inte. Lära sig gilla vin? But why ? Själv gillar jag inte alkohol alls (särskilt inte rödvin – får kväljningar). Möjligen en kall öl en varm sommardag, men annars – nääee.. Men det ser jag som något bra, ser inga fördelar med att gilla alkohol.

  Reply

  • R

   |

   Haha, inte jag heller ^^ Dricker inte alkohol alls och är lika glad för det 😀

   Reply

  • Jessica

   |

   Jag fattar inte heller det där med att “lära sig” äta eller dricka något.
   Som när jag säger att jag inte dricker kaffe eller vin på ex. jobbet, då ska folk genast komma med att “det lär du dig, du får vänja dig” osv. But why? Jag dricker ju annat så det är inte direkt som att jag lär torka ut eller något 🙂

   Reply

 • Eveli

  |

  Kan tipsa om en riktigt bra bok gällande billig mat, hur det ser ut globalt och vilka som betalar det verkliga priset:

  Cheap: The High Cost of Discount Culture av Ellen Ruppel Shell

  Reply

 • Paula

  |

  Det här med att rött vin ska drickas i rumstemperatur är en “regel” som uppkom på 1800-talet, och på den tiden så var ju rummen en aaaning kallare än vad de är idag. Så egentligen är det helt rätt att kyla ner rött vin en aning innan man dricker det 🙂

  Reply

 • Robert

  |

  Inte för att jag är nån expert, men kosten verkar kunna spela stor roll för ens mående också om man känner sig deppig. 😛

  Reply

 • Milla

  |

  Älskar dina fråge-inlägg, känns som att man tar upp ämnen man kanske inte tänkt på annars 🙂 vet exakt vad du menar med att må dåligt och “ta tag i det”… En idé kanske kan vara att skriva av sig lite i bloggen och få tips av läsare som varit där. Jag vet inte, förstår att du kanske inte vill outa dig helt.. själv försöker jag prata med vänner/familj fast emellanåt kommer det dåliga samvetet att man inte vill vara en börda, vara negativ osv. Nåja, heja oss och alla andra som kämpar! Är man snäll mot sig själv och tar små steg så hoppas och tror jag att det en dag vänder <3

  Reply

 • Mikaela

  |

  Tips på röda viner för nybörjare är viner gjort på Zinfandel druvan, fruktiga, mjuka (väldigt låg strävhet) och oftast en liten fruktsötma (undvik dock dem som innerhåller allt för mycket socker typ 14 g/l). Dessa hittar du under USA-hyllan på Bolis 🙂

  Ps. Älskar din blogg Egoina, när jag läser den mår jag lika bra som när jag ser ett vänner-avsnitt. 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Åh men bästa komplimangen! Tack!!! 🙂

   Reply

 • Agnes

  |

  Vill tipsa lite om rött vin! Är ingalunda någon expert men att börja dricka rött vin till mat är ju såklart bra. Men även att äta det med tilltugg, lakrits till rött vin är något jag verkligen uppskattar. Gärna rökig lakrits om man hittar det. Chark och ostbricka till rött vin är också gott. Liksom ha tilltugg till hands om rödvinet blir för kraftigt.

  Men så vill jag tipsa om ett otroligt gott rött vin som jag tycker väldigt mycket om, Zensa Primitivo. 90kr på systemet. Så värt! Jag drack länge Gnarly head Old vine zin men Zensa är snäppet bättre. Alla jag rekommenderat det till har gillat det. Så tips tips!

  Kom ihåg, varannan vatten!

  Reply

 • Bella

  |

  Tycker det är jättebra att du käkar mer vego mat, så himla bra för miljön att göra det och tycker alla borde försöka mer! Så det här med fisk då, jag klassar fisk precis samma som kött, enbart för att det har ”samma” dåliga påverkan på miljön att äta fisk som att äta kött. Är bara nyfiken på om du medvetet väljer vilken sorts fisk du äter? Odlad fisk till exempel? Äter du tonfisk från burk? Kritiserar inte alls, tycker det bara är synd när alla lyfter vego mat men fortfarande äter fisk och skaldjur till den nivån att vi på riktigt äter ur våra hav.. Det gör mig ledsen. Jag har inte ätit fisk nu på två år, men jag äter kött ibland.
  Tack för en bra blogg!!

  Reply

  • Egoina

   |

   Jaså! Jag visste inte att det hade lika stor påverkan på miljön. Är det så? Nej, jag tänker inte på vilken fisk jag väljer, men brukar välja ej odlad fisk när jag kan. Anledningen till att jag skiljer fisk/skaldjur från kött och veg är för att det är en annan “smak” och andra näringsämnen. Jag tänker alltså ur ett ät-perspektiv och inte t.ex. miljön. 🙂

   Reply

  • Marie

   |

   Jag har inte heller hört eller läst att fisk skulle vara lika illa som kött! I alla fall inte när det kommer till global uppvärmning. Har försökt googla förr men hittade bara att olika fiskemetoder och sådant kan förstöra havsbottnar t ex. Men eftersom vi inte matar fiskarna i havet på samma sätt som kossor och grisar matas så måste det ju ha mindre påverkan när det kommer till vatten- och markanvändning i alla fall.
   Eller har jag missat något?

   Reply

 • Sofia

  |

  Fast du vet väl att rödvin ska helst drickas lite kylt? Typ en halvtimme i kylen innan det ska drickas. Alltså inte helt kallt men lite kylt liksom.

  Reply

  • Egoina

   |

   Nope, hade ingen aning! Då kanske jag är lite av en finsmakare ändå 😉 😉

   Reply

 • ISA

  |

  GÅ TILL PSYKOLOG!! alltså, det är inte så läskigt och jobbigt att “komma igång” med snacket som man kan tro. De är rätt easygoing och socialt kompetenta, hehe. Man ligger liksom inte på en divan och ska berätta om barndomen. <3

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha skönt att höra! Men det är att få en tid som är det jobbiga. Vad ska jag säga? Hur gör man? Hur går det till? Tänk om vårdcentralen tycker jag är jobbig? Överdriver jag bara? Får ångest av tanken på att ta tag i det..

   Reply

   • Louise

    |

    Boka tid hos din husläkare till att börja med! Bara gör det! Det är så enkelt, bara att gå in på dina sidor på 1177 och boka. Om du känner att hen inte tar dig på allvar eller att du inte får den hjälpen du vill ha så gå till en annan vårdcentral! Jag själv har bara positiva upplevelser av att gå till min vårdcentral, men jag har vänner som inte har det. Om du tycker det känns jobbigt och överväldigande att boka tid, be någom vara med dig när du gör det, min kompis var med mig när jag bokade (svårare att banga då, haha). Hon följde även med mig till min tid (inte in till läkaren, men satt i väntrummet med mig), så det kan jag också tipsa om, om du kan och vill be typ F eller en kompis att följa med. Men det allra viktigaste är att komma ihåg att om du känner att du blir dåligt eller felaktigt bemött så gå till en annan läkare! Det kan till och med vara skönt att kolla upp det innan, vilka fler alternativ som finns ifall det skiter sig hos den första. Då har man liksom en plan. Heja dig! Jag vet precis hur svårt det är, men känslan när man väl tagit första steget mot att må bättre är oslagbar. <3

    Reply

 • Bella

  |

  Det stämmer inte riktigt att rött vin måste vara rumstemperatur. Ju “sämre” rött vin, desto kallare ska det vara. Ett dyrt Amarone får inte vara för kallt. “Rumtemperatur” måste man ta i beaktning att det är sedan tid då man inte hade det så varmt inomhus som vi har idag. Vinet ska alltså inte vara 22 grader, utan snarare 14-15. Kylskåpskallt är 8 grader, vilket rekommenderas för vitt och rosé.

  Reply

 • Marie

  |

  En kompaktkamera som ska vara riktigt bra är Canon G7X mark II. Många stora youtubers använder den för att vlogga. Kan absolut ingenting om kameror men skulle behöva en ny och är lite sugen på en sån 🙂

  Reply

 • Johanna

  |

  Nä fy, förstår inte att endel orkar be om hjälp/boka tid hos psykolog/terapeut när de mår dåligt. Jag vill bara isolera mig och mår ännu sämre av bara tanken på att eventuellt försöka ringa någonstans att boka en tid. Sen när jag mår bra igen efter många om och men tror jag att jag aldrig någonsin kommer bli deppig igen haha, även fast det alltid kommer tillbaka. Ett elände det där!
  Hoppas du mår bättre snart i alla fall<3

  Reply

  • Egoina

   |

   Ja men exakt så!! Tack <3

   Reply

 • Jessica

  |

  Jag testade att gå hos en privat psykolog. Tyckte inte om det, kändes som hon ville få problemet större än vad det var och hade bara koll på klockan (betala 600 per gång för 40 min) så tycker absolut du ska vända dig till vårdcentralen i första hand.
  Absolut inget att skämmas över, tror i dagens samhälle där det är en press att allt ska va rosenrött hela tiden, kan vara avkopplande att bara prata. Jag lider av ångest och får ångestattacker ibland, som hör ihop med min dödsångest, rädsla för att försvinna, rädsla att andra ska försvinna osv. Men istället för att använda psykolog pratar jag mycket med min mamma istället. Eftersom jag inte vill medicineras på något sätt känner jag att det räcker för stunden.

  Men man ska aldrig vara rädd för att be om hjälp! Vi går till vårdcentralen för alla möjliga problem. Skär oss i fingret, ont i magen osv. Så egentligen vore det ju bara konstigt om vi inte sökte hjälp när insidan är lite galen.

  Reply

 • Sandra

  |

  Åh, jag är likadan med sömnen.. jobbar helt galna tider och har en tvååring som jag måste orka med och tänker varenda dag att jag ska gå och lägga mig direkt efter att sonen är nattad och hunden är rastad men likt förbannat blir jag piggelin direkt efter och sitter uppe till 23, minst. Hopplöst!

  Reply

 • Alice

  |

  Kan tipsa om det spanska vinet Rioja! Tycker många sorter är riktigt goda och lättdruckna och dessutom ska Rioja drickas kylt enligt spanjorerna så då gör du helt rätt! 😀

  Reply

 • Sara

  |

  Angående det där med rödvin. Välj under kategorin “mjukt & bärigt” på systembolaget eller druvorna: merlor, pinot noir eller Zinfandel. Zinfandel från USA har oftast en liten sötmna och typiskt syltig smak. Passar bra för de som inte tycker om de mer vassare och intensiva rödviner.

  Att kombinera rödvin med ost är svårt att matcha till skillnad från portvin/sherry eller vitt vin, som är det ultimata svaret till ost. Det beror ju självfallet på vilken ost du väljer. En smakrik och lagrad ost till exempel är en bra ost till rött vin. Amarone är en klassiker. Ska du köra på grönmögelost är ett sött vitt vin eller portvin en suverän kombo!

  Lycka till! 🙂

  Reply

  • Sara

   |

   Oj, merlot ska där stå! 😉

   Reply

 • Terese

  |

  Hittade detta i en artikel från SOLO
  I en intervju i The Oxford Companion to Wine menar författaren Jancis Robinson att rött vin ska förvaras, och drickas, kallt.

  ”Ställ in alla öppnade vinflaskor i kylen. Den låga temperaturen gör att de kemiska processerna, som förstör vinet, kommer att gå långsammare. Ett vin som ställs i kylen kommer att hålla längre och behålla sina smaker bättre” säger Jancis.

  Du vet mer än du tror Egoina 🙂 kran

  Reply

 • Lisa

  |

  Jag lever med en sjuk förälder och ibland kan livet vara så jobbigt och ledsamt och jag har många gånger funderat på att prata med en psykolog. I somras miste jag även min hund efter fjorton år och jag ville bara försvinna och tänkte igen på det med en psykolog – men jag vägrade. Jag ville inte betala onödiga pengar för en människa som ändå kommer säga sådant jag redan vet så jag började läsa min självhjälpsbok om ångest och några veckor senare var jag på benen. Med en gång jag får ångest eller känner mig orolig läser jag den boken och känner hur bra jag mår. Mina tankebanor ändras och jag lyckas även hålla humöret uppe när jag har pms. Köp dig en bok och läs! Förstå dig själv och varför du mår som du gör så kommer du snart bli gladare ❤

  Och om du behöver någon medicin så vänd dig till vårdcentralen och kom ihåg: medicinering är inget nederlag när det hjälper. Alla behöver hjälp ibland.

  Kram!

  Reply

 • Sabina

  |

  Tycker det är värt ett försök att gå och prata med någon. Vet själv hur tankarna inför sånt är men jag tog mod till mig och gick iväg till en terapeut och det ångrar jag inte. Jag går via jobbet på företagshälsovård, ni kanske har tillgång till något liknande?

  & så undrar jag vart dina sängkläder är ifrån som du har i de nya inlägget ovanför? De var fina 🙂

  Ta hand om dig!

  Reply

  • Egoina

   |

   Newport. Tack! Kram.

   Reply

 • jag

  |

  Hej! Jag tror aldrig att jag kommenterat din blogg tidigare men kände att det passade nu haha. Nu vet inte jag varför du valt att bli mer eller mindre vegetarian, men jag har för mig att en del av det i varje fall hade med miljön att göra. Jag hade verkligen rekommenderat dig att se cowspiracy, om du inte redan gjort det, och se hur mycket fisk faktiskt påverkar miljön. Tycker att det är lätt hänt att folk glömmer det och ser fisk som ett miljövänligare alternativ till kött, vilket det egentligen inte är. Haha party pooper här, men kände att jag kunde dela med mig för de som inte vet :)!

  Reply

 • Amanda

  |

  Jag har klarat att uppskatta kaffe, vitt vin, te, oliver och sushi efter år av träning. Jobbar på rödvin nu!

  Reply

 • f

  |

  Har också varit deprimerad och vad som fick mig att må bra igen var att lära mig om attraktionslagen och på den vägen få reda på varför jag mådde dåligt och hur man tar sig upp igen. Du kan kolla på Teal Swan på youtube, många bra videos på cirka 20 minuter!

  Reply

 • Sophie

  |

  Kan tipsa om vinet Zafrica. Sambons extramamma dricker inget annat, så det har liksom bara varit att lära sig när man varit där. 😉 Lättdrucket faktiskt, enda röda jag verkligen tycker om.

  Reply

 • Elle

  |

  Att lära andra hur man kan bli bättre på att få i sig alkohol känns inte så positivt. Om man inte gillar det så väl det snarare jättebra! Som att man ska ge tips till någon som inte gillar att röka… Jättebra om unga personer låter bli både alkohol, tobak och annat som är ohälsosamt. Jag skulle snarare vilja peppa dig att skippa det om du inte gillar smaken!

  Reply

 • Hannah

  |

  Testa terpi/psykolog online först om det känns jobbigt att leta. Finns flera olika hemsidor som sköter detta på olika sätt så läs runt och se om någon verkar kunna erbjuda något som känns bra och testa. Flera av de appar/sidor där du kan boka läkarbesök på nätet erbjuder även psykolog via nätet.

  Reply

 • sara

  |

  Meningen “vart hittar man dokumentären om hur man äter eko/dyrare” lästes lite slarvigt snabbt till “vart hittar man dokumentären om hur man äter ekorre?” HAHAHA tänkte Vad har hon nu hittat på??!! Tänk att de alltså inte känns orimligt för dina läsare att du skulle skrivit så

  Reply

 • Anna

  |

  Varför vill man tvinga sig dricka alkohol om man inte tycker om det? Och varför ger du Egoina tips om hur man gör? Det finns ju som inget positivt med att dricka alkohol, så varför ska man tvinga sig? Låter vansinnigt.

  Reply

Leave a comment

Arkiv