Follow my blog with Bloglovin

Nyårsmål 2017

Jag har egentligen tyckt det varit lite töntigt med nyårslöften, att man ska lova något som man sällan håller bara för att det är ett nytt år. Men jag tänker snarare på det som mål. Det är bra och vettigt att sätta upp mål för sig själv och att man gör det i samband med ett nytt år gör det enklare. Ett helt nytt år med tomma blad liksom. En ny chans. Här är mina mål:

 

Dra ner på mitt köttätande rejält.

Jag har vänt och vridit på det här i mitt huvud i flera veckor. Vad är rimligt för mig? Vad kan jag lyckas hålla? Jag har kommit fram till att det mest realistiska för mig i dagsläget inte är att sluta äta kött och produkter från djur helt och hållet – men att dra ner på det avsevärt. Jag äter redan vegetariskt minst en gång i veckan, men jag vill vända på det så att det snarare är kött jag äter ibland och inte tvärtom. Jag vill alltså ändra mitt tankesätt, vegetarisk mat ska inte vara ett undantag, utan kött ska vara det. Det är helt okej att äta det ibland och det är inga problem att äta det som bjuds när jag är bortbjuden eller på restaurang. Det här ska inte vara ett moraliskt ångestmoment, utan jag ska helt enkelt dra ner på min köttkonsumtion och då först och främst rött kött. Det är realistiskt mål för mig i dagens läge. Ett undermål i det här är att bli bättre på att laga mat utan kött. Jag gör alltid köttet till stjärnan i måltiden och därför känns det ofta som att vegetarisk mat ( i alla fall när jag lagar den) saknar något. Detta ska jag ändra på.

 

Vara i nuet.

Frédéric säger ofta till mig att jag svävar bort och är någon annan stans. Det är en del av min personlighet antar jag eftersom jag upplevt att jag alltid varit lite så men det behöver inte vara det i samma utsträckning som det är nu. Han kan prata om något och så kan jag efter en stund inse att jag knappt hört vad han sagt. Det är inte för att han är ointressant, eller för att jag gör något annat under tiden, utan för att min hjärna går på högvarv. Jag får idéer, tänker på saker jag måste göra, kommer ihåg något jag glömt och så vidare. Hjärnan är alltså på en helt annan plats. Den personen vill jag inte vara. Det här tänker jag lösa genom att bli ännu bättre på att inte skjuta upp saker och på att skriva listor. Listor är det bästa som finns. Om man skriver ner saker man måste göra, eller sånt man ska komma ihåg slipper man hålla det i huvudet. Att planera bättre och effektivisera är också en viktig del, men det känner jag att jag redan blivit väldigt bra på under 2016.

 

Ta itu med min PMS.

Jag kan inte ha en vecka varje månad då jag mår dåligt, har ångest, ifrågasätter allt i mitt liv och känner mig sämst i världen. Jag måste ta itu med det. Jag har redan kommit en bit på vägen genom att lära känna min kropp, att vara medveten om vad som händer, när det händer och varför jag mår som jag gör. Men det hjälper inte tillräckligt när jag är mitt uppe i det. Jag måste bli mer insatt. Kanske kan kosten hjälpa? Motion? Tankesättet? Jag kan ta att må lite sämre, men inte så dåligt som jag mår ibland. Sista utväg är medicinering.

 

Jobba med rädslan kring bilkörning.

Jag måste ta tag i min ångest kring att köra bil. Nu mår jag ofta dåligt när jag åker bil också, så jag inser att det bara blir värre och att jag måste göra något åt det. Jag vet inte om det är något jag kan jobba på själv, eller om jag ska övningsköra igen eller om jag helt enkelt ska prata med någon. Men att känna mig självsäker och trygg bakom ratten igen är något jag ska lyckas med 2017.

 

Har ni några mål 2017?

 

0

Kommentarer (88)

 • Filip

  |

  Jag tycker det är intressant det här, vad folk vill förändra med sig själva, och om man gör det genom nyårslöften och kanske kompletterar med någon sorts uppföljning så är det skitbra. Skitbra om man rannsakar sig själv och kommer fram till något som man skulle trivas med att förändra.

  Svara

  • Egoina

   |

   Håller med. Om man skriver upp det är det så kul att följa utvecklingen varje år 🙂

   Svara

 • Sandra

  |

  Det kan lätt kännas svårt i början när man ska äta mer vegetariskt. Jag blev vegetarian för snart tre år sen nu och minns att jag också tyckte det kändes så svårt. Men när jag väl började lärde jag mig mer och mer vartefter och insåg att det var ganska kul att experimentera och man testade mycket nytt.

  Jag får ofta uppfattningen av att man tror det är bara sallad och pasta kvar om man tar bort köttet men finessen är nog att vara lite uppfinningsrik. Något jag fallit för är att göra massa olika vego-biffar och bullar. T ex falafel eller rödbetsbiffar. Om man gillar ost (som jag) är möjligheterna endless! Har typ ost i allt haha. Man får bara tänka på att välja ost som inte har vassle (som är djur dvs djuret måste slaktas för att ta fram vasslet) men mycket ost finns utan så det begränsar inte en som älskar ost tycker jag.

  En annan sak, som du tänker på är att man inte ska ställa för höga krav på sig själv! Man får inte börja för stort.

  Kram och lycka till! 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Åhh älskar falafel! Och ska googla rödbetsbiffar 😀

   Svara

  • Elena

   |

   Vill bara upplysa om att du måste mena löpe och inte vassle. 🙂 Löpe är enzymer från kalvmagar som används i ost. Vassle däremot är en restprodukt som man får när man producerar ost.

   Svara

   • Sandra

    |

    Det har du rätt i! Jag skrev fel. Bra att du upplyste 🙂

    Svara

 • Ingela

  |

  Vilka kloka löften! Hoppas det går bra med dem 🙂

  Svara

 • Emelie Hermansson

  |

  Hej fina du.
  Jag behöver lite hjälp/pepp/stöd osv. Har efter 4 månaders av/på dejtande med en kille precis sagt upp kontakten med honom. Eller ja, snarare han med mig pga han var inte kär och jag var. Grejen är att vi var vänner sedan innan vi började dejta. Ingen ville riskera vänskapen så jag är självklart villig att umgås som vän nu. Men han kan inte än. Vill inte än. Pga att han fortfarande är attraherad av mig på ett icke-vänskapligt sätt och tycker det vore jobbigt att vara med mig som vän och behöva känna hur gärna han fortfarande vill ha sex med mig. Så han måste vara ifrån mig ett tag säger han. Jag vill ju vara vän med honom. Det är så tomt utan honom. Hur ska jag komma över både en förlorad kille OCH en förlorad vän på samma gång?! Dessutom ses vi varje dag på vår crossfit-box + har maaaaassa gemensamma vänner. Saknar honom så mycket. Alltså hur fan ska jag göra?! Tänka?!? Vill ju bara att vi ska försöka dejta igen så han kanske blir kär i mig. För han tycker ju om mig och att vara med mig och uppenbarligen att ha sex med mig. Känslorna kanske hade kommit för honom om jag aldrig hade berättat att jag är kär och han svarat att han inte var det och att vi nog inte borde ses mer då, för då hade vi ju säkert fortfarande träffats nu… ÅHHHH snälla hur fan ska jag tänka/göra/sluta vara ledsen 🙁

  Svara

  • L-M

   |

   Gissar på att du är rätt så ung? 🙂

   Har själv varit i din sits och är det något man lär sig så är det att såna killar inte är något att ha.
   Ja, han vill ligga, sen då? Det är du som kommer stå där med falska förhoppningar för att sedan bli besviken.
   Tycker du ska strunta i honom ett tag, kanske kan ni vara vänner igen, kanske inte. Råder dig dock till att inte ägna honom mer tid just nu då det uppenbarligen är ett känsligt ämne för dig…
   Ta hand om och håller tummarna för att allt ska ordna sig till det bästa! 🙂

   Svara

  • Jonna

   |

   Jag imponeras av personer som klarar av att umgås som vänner med den man är kär i, men inte är kär i en. Hur?? Nu har det ”bara” hänt mig en gång, men jag bröt all kontakt med honom och gick vidare istället. Vilket jag tycker att du också ska göra! Jag tror nog att han kommer fortsätta vilja vara din vän och hålla saker casual, ligga med dig och ge dig falska förhoppningar(för det får man alltid när man är kär, man hoppas hela tiden på att han till slut kanske också blir det).

   Det är sjukt lätt att säga men såå mycket svårare att göra, men försök att gå vidare. Sysselsätt dig med annat. Du förtjänar någon som är kär i dig och vill ha dig hela tiden. 🙂

   Svara

 • Katarina

  |

  Jag ska sluta ta saker så himla personligt. Är HSP och empat och superkänslig för skiftningar i atmosfär och ”känsla” och tar därför gärna åt mig av negativ energi även om den inte är riktad mot mig. Sätter många käppar i hjulet för mig eftersom jag inbillar mig att det är mig det är fel på och därför drar mig undan. Jag ska också se till att hitta ett jobb inom mitt område. Måste det. Och försöka ta tag i min vikt. Har aldrig känt mig hämmad av den förr men det börjar krypa på nu. Drömmer om att vandra Santiago de compostela innan jag fyller trettio så dags att börja (fyller 26 i år). Åttio mil till fots är ingen lek. Jag VILL också flytta norrut. Bor i södra Skåne just nu men längtar till Norrland. En liten ort med långt till närmsta storstad. Trivs bäst på sådana platser jag insett.

  Svara

  • Egoina

   |

   Stora mål! Jag hejar på dig! <3

   Svara

 • Elin

  |

  Kan du inte lägga upp lite recept på vegetarisk mat som du brukar laga? 🙂

  Jag kan säga att du inte är ensam om att vara rädd för att köra bil. Jag tog körkort för 2 år och några månader sedan och jag kör i stort sett aldrig bil på grund av min ångest. Det är alltid min sambo som får köra. Och jag skäms jättemycket för det att är såhär eftersom alla andra kör bil som om det inte vore någonting. Det är ingen speciell händelse som har orsakat detta utan såhär har jag känt sedan den dagen jag tog mitt körkort. Jag övningskörde inte privat utan endast på körskola och kände mig inte alls redo att ge mig ut i trafiken själv när jag hade klarat uppkörningen. Vilket gjorde att jag helt enkelt inte gav mig ut och körde. Och så har det fortsatt liksom..

  Då fick jag skriva av mig lite. Kanske borde haka på ditt mål angående att köra bil detta året. 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Ändå skönt att höra att vi är fler som känner så. Ja, gör det! Vi kan peppa varandra 🙂

   Svara

  • Camilla

   |

   Jag har haft mitt körkort i över16 år och får fortfarande sån himla ångest över att behöva sätta mig bakom ratten. Tvingar mig själv att göra det ett par gånger om året bara för att inte glömma helt hur man gör…
   Önskar att jag också hade orkat/vågat ta tag i mitt bilkörande. Jag hejar på dig i alla fall. ❤

   Svara

   • Julia

    |

    Jag hade också mycket ångest över att köra bil när jag just tagit körkortet! Mitt tips är att börja smått, börja inte med att köra på motorvägen om det är där man blir rädd osv. Börja med att köra i områden som man känner sig bekväm med, fram och till mataffären till exempel.. eller tider på dygnet när det inte är så mycket trafik. 🙂 tills man känner att man är trygg med att sitta bakom ratten och sin egen körning.

    Svara

    • Camilla

     |

     Svara

  • Lisa

   |

   Jag känner så igen mig i båda era historier ❤️ Det jag gjorde i er sits var att jag körde på ”läskiga” platser på nätterna/när det var lite eller ingen trafik. Efter ett tag kom självförtroendet och idag kan jag köra på de flesta ställen Lycka till!!!

   Svara

   • Camilla

    |

    Svara

 • Lisa

  |

  Jag har inga för jag ser inte vitsen med att skapa mål bara för att det är nyår. Jobbar med mig själv och mot mina mål varje dag istället.

  Svara

 • Julia

  |

  Angående bilkörningen: Jag var som du med om en bilolycka en kort tid efter jag tog mitt körkort. Det var superläskigt och ångestfyllt till en början men efter att ha kört och kört och kört är rädslan borta. Jag tror det är lite som när man ramlar av en häst, man måste upp i sadeln igen! Men börja kanske med att köra när det är lite trafik/när du inte har bråttom så kommer det nog 🙂

  Svara

 • Robert

  |

  Hoppas du klarar det där med bilkörningen. 🙂 Har inga mål bara för att det är nytt år men man kan alltid hoppas på en del grejer ändå.

  Svara

 • Anna

  |

  jag har ett par stycken mål jag vill uppnå detta året 🙂

  1. Gå ner 5 kg. ( typiskt löfte jag vet) men jag lyckades att gå ner 6 kg under 2016 och då jag är ohälsosamt överviktig är detta en stor prioritet för mig och jag är så stolt att jag lyckats gå ner 6 kg under 2016 så jag vill bara fortsätta träna och äta bra mat!

  2. Ta hand om mina tänder bättre, är dålig på att använda tandtråd och fluxa.

  3. Läsa 12 skönlitterära böcker under året. Är student så tycker bara jag läser massor av kursböcker och vill ta tag i att läsa skönlitterära böcker igen, 1 per månad känns rimligt.

  4. Spara mer pengar och strunta i att köpa onödiga saker.

  5. Flytta ihop med min pojkvän 🙂

  Svara

 • Anna

  |

  Åh vad bra med vegetariskt! Ett tips är att köpa en kokbok med massor med vegorecept, finns en riktigt bra som heter Mera Vego! Den har även tips om hur man inte slänger så mkt mat vilket även det känns bra i vårt samhälle.
  Massor med goda recept som är uppdelade efter när man behöver få fram mat på typ en halvtimme, har lite mer tid och har massa tid. Älskar den!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack för tips 🙂

   Svara

 • Marias bokhylla

  |

  Har som mål att läsa böcker (såklart) men ska också försöka få igång korrekturläsnings- och översättningsföretaget lite mer seriöst. Och fixa med det nya huset.

  Svara

 • Emelie

  |

  Har också som mål att äta mer vegetariskt. Äter redan vegetariskt minst en gång i veckan men vill äta mer. Ska göra på mitt sätt genom att först ta bort det ”onödiga” köttet, korv och diverse pålägg på exempelvis pizza, färdiga köttbullar och sånt. Inget jag kommer sakna. Vill kunna äta ”rent” kött ibland, typ grillat o så.

  Svara

  • Kattis

   |

   Haha när jag har mina strikta vegetariska perioder är det just det du kallar ”det onödiga köttet” som jag saknar. Typ falukorv. Äter typ aldrig det normalt men just när jag inte ”får” äta kött så börjar min kropp skrika efter faaaaaluuukooooooorv.

   Svara

 • Julia

  |

  Vilka bra mål! Lycka till med dem 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Heja dig! För mig är motion och träning det absolut bästa botemedlet mot PMS och nedstämdhet/humör överlag. Märker sån skillnad veckor då jag inte rört på mig speciellt mycket. Mitt bästa tips, rekomenderar verkligen!

  Svara

  • Egoina

   |

   Har också hört det. Är det då regelbunden motion varje dag/ varje vecka, eller menar du motion just den perioden? Nyfiken 🙂

   Svara

   • Sara

    |

    För mig har det varit regelbunden motion varje vecka, behöver inte vara hårda träningspass varje gång utan för mig kan det ibland räcka med en lång promenad också. Har inte provat att köra endast de perioderna så om det fungerar lika bra vet jag inte 🙂

    Svara

 • L

  |

  Jag gick ganska nyligen från storkonument av kött till vegan. Lättare än jag trodde 🙂 det finns SÅ många vegetariska/veganska konton på Youtube, insta och pinterest. Och bloggar! Jag får mycket inspiration av att se god vegansk mat dyka upp i mitt insta-flöde! Jag vill typ laga mat 14 gånger om dagen för att allt ser så gott ut, haha

  Lycka till 🙂

  Svara

 • Nilla

  |

  Det där med köttätandet tänker jag också mycket på så de skall bli ett mål för mig.
  Sedan har vi de där med bilkörandet. Jag är också rädd för att köra men har även när jag åker med. Jag blev rånad för något år sedan (väpnat) och efter det har jag fått ångest, ingen konstigt iof.. men jag är mer rädd för allt nu än innan. Kalla det dödsångest typ.
  Så jag måste komma bakom ratten mer detta året.

  Kram 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej men USCH! Så hemskt upplevelse. Hejar på dig! <3

   Svara

 • Matilda

  |

  Roligt att läsa om! Hoppas det kommer gå bra. Är lite nyfiken kring din vilja att äta vegetariskt, är det pga hälsan, miljön eller djurens välmående? Eller kanske lite blandat? Tycker det är så intressant att höra folks tankar kring det. /äter också mer o mer vegetariskt, främst pga hälsa o miljö tror jag
  Kram

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är nog allt blandat. Tänker som du 🙂 Jag tycker att jag äter för mycket kött och vill sträva efter en bra balans av alla livsmedel. Också lite för att jag tror att det skulle utveckla smakupplevelsen och kokkonsten, jag älskar ju mat, men tänker typ att jag missar mycket för att jag fokuserar på kött. 🙂

   Svara

   • Miranda

    |

    Du har helt rätt i att du kommer utveckla smakupplevelsen om du äter mer vegetarisk mat. Jag gick över till en helt växtbaserad kost för ett år sedan och WOW, en helt ny värd har öppnat upp sig för mig! Kött i sig är ju inte så smakrikt (tänker på blandfärs och kotletter som de flesta äter) utan det är när du kryddar köttet som det blir gott. Så jag hoppas verkligen att du också kommer att uppleva nya smakupplevelser. Heja Heja!

    Svara

 • Madde

  |

  Nu ska du få lite mattips från en som var värsta köttätaren innan men under 2016 gjorde exakt det du vill göra och nu äter kött (fisk undantaget) ca 1 gång i månaden.

  Halloumi är så bra alltså, det känns som att det är substans i det och man saknar inte köttet om man äter det tycker jag.

  Min favoritsallad är : bladspenat, stekta körsbärstomater, ett scramblat ägg, lite rå morot, keso vid sidan, torr-rostade solroskärnor, stekt halloumi och paprika.
  Mättande och väldigt gott, självklart ska man ha bröd vid sidan. 😀

  Annars är 4 korner eller bulgur blandat med persilja, stekta champinjoner, fetaost, lite citronsaft och andra grönsaker snabbt och väldigt mättande.
  Man kan gärna ha qournfile till.

  Sen testar jag mig fram med mycket libanesiskt och vill verkligen rekommendera : https://m.facebook.com/ayamdimashQ/

  Du får hur mycket mat som helst för nästan inga pengar alls plus att du får massor med inspiration då grönsakerna verkligen är stjärnan och köttet en liten detalj.

  Svara

  • Nilla

   |

   Lägg av vad gott de där lät 😀

   Svara

 • Jen

  |

  Hej!

  Jag gick i kbt för min bilrädsla i våras men har tyvärr fortfarande stora problem. Har inte kört motorväg på minst 1.5 år och den gången jag försökte fick jag en fullbordad panikångestattack. Känner du av sådana här besvär redan nu så Ta Tag I Det. Det är jobbigt men det kan bli värre så kör så mycket och ofta du bara kan, vänj dig och kämpa på. Saknar att köra bil och vara den roliga chauffören jag en gång var, inte den rädda hispiga passagerare jag nu är haha 🙁

  Svara

 • R

  |

  Kloka mål! Jag tycker också konceptet nyårslöften är konstigt, jag tycker att när man formulerar saker som löften blir det som om man gör det för någon annan och glömmer att det faktiskt är för ens egen skull. Det är ju jag som vill det här, varför ska jag behöva lova någonting då?

  Har inte så konkreta mål som du inför året. Eller, jag har satt mål för mängden träning och antalet böcker jag ska läsa, men det är inga förändringar, jag har bara lärt mig att det är lättare för mig att hålla igång vanorna så. Men som förändring vill jag bli bättre på samspelet mellan jobb och fritid. Fortsätta prestera bra på jobbet och tycka det är kul, men inte bli så trött att jag inte orkar göra något meningsfullt när jag kommer hem. Har bara jobbat i ett halvår så jag har lite kvar att lära här 😉

  Svara

 • tina

  |

  Känner igen det där med PMS och det är för jävligt när man är mitt uppe i det. Jag har märkt att det hjälper mig när jag dragit ner rejält på socker. I somras gick jag på ”PMS-behandlingar” här: http://www.neurofeedbacksyd.com/ och det hjälpte också, för nu känner jag bara av det en-två dagar i månaden och inte sex-sju dagar… men det är inte helt bra än. Berätta gärna i bloggen om du får nåt annat tips!

  Bra att du vill äta mer vegetariskt, jag är inne på samma tankar och har börjat med en dag i veckan men vill utöka det och känna att det inte är så stor grej när jag väl äter det (som jag känner nu…). Kram på dig och lycka till med dina mål!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Så spännande! 🙂 Lycka till du med!

   Svara

 • Rebecca

  |

  Heja dig! Kan tipsa om Bonniers vegetariska kokbok 🙂 Även om man inte är en sån som följer recept (som du verkar vara ;)) är det ändå en bra grund och jag fick massa inspiration, speciellt i början när man inte riktigt visste var man skulle börja. De flesta av mina favvorätter idag är baserade på recept därifrån. Är själv inte så förtjust i ersättningsgrejer som soja och tofu (använder hellre helt andra varor) men ibland kör jag quornfilé, tycker den är godast och funkar i typ alla rätter istället för kyckling. Lycka till! Ser fram emot att kanske kunna få matinspo här igen 😀

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack för tips! 😀

   Svara

 • Sabina

  |

  Jag tycker det låter som sunda mål! Jag brukar också se på nyårslöften mer som mål än löften. I år har jag tänkt åka till London som jag har velat så länge och även bowla mer, haha!

  Svara

 • Malin

  |

  Ett av mina mål för 2017 är att må bättre. Har mått otroligt dåligt den senaste tiden med stress, ångest och nedstämdhet. Detta trots att en massa roligt har hänt och jag egentligen borde mått väldigt bra. Så dags att gå till botten med det! Ska även börja träna regelbundet och äta bättre för att uppnå detta.

  Sedan vill jag även, precis som du, börja äta mer vegetariskt. Har sedan många år funderat på att bli vegetarian men tror latheten har tagit över för att det är så ”lätt” med kött.

  Nu kämpar vi på 2017 och gör det till ett bättre år än vad 2016 var!!

  Svara

 • Hanna

  |

  Å vilka bra mål! Känns rimliga, till skillnad från andra ”löften” man ser. Jag tror på dig!
  Mitt mål är faktiskt att gå ner i vikt. Eller snarare äta mindre onyttigt (aka sluta med godis varje dag), börja röra på mig osv. Då kanske vikten hänger med. Känns inte kul att vara obekväm i sin egen kropp pga extrakilon. Även om det knappt är ok att känna så numera….

  Svara

 • Cecilia

  |

  Bra mål du har, hejja! Tänker också dra ner på kött. Äter det inte alls lika ofta längre men tror att jag kan minska lite till. Men mitt största mål i år är att vara snäll mot mig själv. Har lätt för att klanka ner på mig själv när något går snett och det är inte bra. Ska dessutom försöka släppa alla krav och vara mer i nuet. Kommer bli en utmaning men hoppas det blir bra!

  Svara

  • Egoina

   |

   Heja dig med! 🙂

   Svara

 • Emma

  |

  Jag tog körkort för cirka tio år sedan, för att jag var tvungen att ha det i jobbet. Körde i princip bara på körskola och hade aldrig kört om en bil när jag klarade uppkörningen på första försöket. Har varit väldigt rädd för att köra i princip alltid och försökt undvika det så långt det gått. Har haft sån ångest! Körde även av vägen i vinterväglag nåt år efter jag tagit körkortet och det gjorde mig rädd för att köra på vintern. Men jag har på senare år tvingat mig själv att köra, då jag har barn och inte vill begränsa dem samt har nära familj i en större stad några mil bort. Och jag har kommit över rädslan! Älskar absolut inte att köra, men gör det utan ångest och utan att tänka på det massor innan. Detta är väldigt stort för mig och jag är så stolt! Min man bara flinar när jag pratar om det, men han förstår ju inte. Mitt bästa tips är att köra på vägar där du känner dig säker på vart du ska, på så sätt undviks många stressmoment. Håll hastighet och kör bara om när det känns helt säkert. Kör med någon bredvid som kan stötta dig. Du kommer fixa detta! Låt det inte begränsa dig. Kram!

  Svara

  • Emma

   |

   Ska tillägga att jag också varit rädd när jag åkt med andra. Bland annat så kör min mamma dåligt och jag var med om en liten olycka där en vän körde vårdslöst. Har alltid tänkt att jag kommer dö i trafiken. Men även detta har blivit bättre och jag ryser inte längre varje gång jag eller någon får möte eller kör om en bil.

   Svara

   • Egoina

    |

    Tack! Skönt att höra att man kan komma ur det 🙂 <3

    Svara

 • Marie

  |

  Tipsar om att testa en vegetarisk matkasse för att få inspiration. Har funkat för oss.

  Sen med bilkörningen så vet jag att det hände något när du körde och det var jobbigt. Men jag minns mitt första år som nybliven förare, hur osäker jag var och bara tänkte att jag måste tillbaka till körskolan. Jag tror att lösningen är att köra. Mycket! Med någon du känner dig trygg med. Kör på ställen där du är van och trygg. Ofta.

  Hoppas det blir bättre.

  Svara

 • Pia

  |

  Hej!
  Jag har för mig att du skrivit att du misstänker/misstänkt att du har add. Jag fick den diagnosen som vuxen och känner igen mig så i saker som du skriver ( både i detta inlägg och många andra) om att hjärnan är på högvarv osv. Även pmsen stämmer in där. Värt att kolla upp kanske? Jag ”upptäckte” min add efter en depression och fick reda på att depressionen också var pga adhdn, skönt ändå att få några frågetecken uträtade!
  Kram

  Svara

  • Egoina

   |

   Kan PMS ha med add att göra? Alltså man vet ju aldrig. Tack, ska googla lite 🙂

   Svara

  • Robert

   |

   En hjärna på högvarv kan också vara kopplat till högkänslighet eller särbegåvning. Dessvärre är det många HSP:ar/särbegåvade som felaktigt får diagnoser och liknande.

   Svara

 • M

  |

  Mitt mål 2017 är att lära mig att vara snäll mot mig själv. Jag är snäll mot alla andra levande varelser, men kan vara hård mot mig själv. Nu är det dags att tänka på mitt mående också, och göra saker som är bra för mig och som jag tycker om.

  Lycka till med dina nyårsmål!

  Svara

 • Malou

  |

  Förstår om i drar dig för medicin, men du får gärna maila mig om du vill ha mer info om medicin för pmds – tro mg när jag säger att det har förändrat mitt liv

  Svara

  • Anna

   |

   Second that! Medicin har förändrat mitt liv också. Jag drog mig så himla länge för det, vilket jag kan ångra, men är så himla tacksam för att jag började.

   Svara

 • Josefine

  |

  Min storasyster har kämpat med sin PMS men har hittat en bok (som jag tyvärr inte minns namnet på) som hjälpt henne väldigt mycket. Den handlar mycket om menscykeln och hur och vad man ska äta i vilken del av sin cykel, samt andra väldigt bra hanteringssätt. Hon planerar i stort sett sitt liv efter sin menscykel, vilket jag vet har fungerat för henne med att hantera PMS och ångestliknande känslor.

  Svara

 • Emma

  |

  Heja dig som ska dra ner på köttet! Som du säkert redan vet så finns det så många roliga kokböcker utan kött. Min bästa inspirationskälla är tidningen vego. Lycka till!

  Svara

 • Alice

  |

  Kul med vegomålet tycker jag! Satte själv samma för två år sen och nu äter jag inget kött alls längre och knappt någon fisk. Kan tipsa om bloggarna jävligtgott.se och tuvessonskan.se, de har gett mig massa inspiration i vegoköket. Lycka till och tack för bra blogg!!

  Svara

 • E.

  |

  Jag har en hel del mål.
  1. Fokusera mer på att må bra i kroppen och inte bara träna för att hålla formen. Men gärna klara av att springa en längre sträcka.
  2.Gå till en kurator/psykolog och ta tag i min ångest för allt(social osv). Vill inte vara så begränsad som jag är och tappat kontakt med alla kompisar då jag tycker allt är jobbigt. Det är bara svårt att ta steget att ta det där samtalet.
  3. Våga åka iväg någonstans själv. Då jag tycker det är jobbigt att ens gå till affären själv är det en sak jag är livrädd för.
  4. Försöka få menskoppen att fungera.
  5. Ta körkort! Men är också rädd för att köra bil trots att inget hänt.
  6. Fortsätta vara vegan. Just för att för en socialt svag person är det svårt att gå emot strömmen. Men mitt samvete mår bättre nu. Vad kul att du vill satsa på mer växtbaserat 🙂 javligtgott.se har en del roliga lakto-ovovegetariska och veganska recept. Sen är tidningen Vego rolig att bläddra i.

  Förhoppningsvis ska det alltså bli ett år av att ta hand om mig själv och må bättre i mig själv. Hoppas att allas 2017 bli lite (mycket) bättre än 2016 och åren innan dess!

  Svara

 • K

  |

  Jag har inte heller några löften men ett mål att 2017 ska bli ett ekonomiskt år, jag ska dels ha köpstopp på kläder och nöjen första halvan av året och spara så mycket jag kan till två resor jag ska göra under vår och höst, och dels ska jag lära mig mer om ekonomi, aktier och fonder så att jag vet hur jag kan investera mitt sparande sen efter resorna. Jag tar examen till våren och ska jobba i Norrland till sommaren och sen måste jag komma underfund med vart jag vill vidare i mitt liv så ska också försöka göra 2017 till ett år med fokus på personlig utveckling och att stärka självkänslan och tro på mig själv.

  Svara

 • Sara

  |

  Mitt enda mål är att jag ska försöka ta det lugnt och prioritera sömn 🙂 Känns som ett bra mål, hehe 😉

  Svara

 • Rebecca

  |

  Kloka mål! Jag tror inte du behöver se medicin som en sista utväg. Jag var väldigt skeptisk till att börja med p-piller efter att ha tagit det när jag var yngre och blivit superdeppig, men började igen för något år sedan när inget annan hjälpte mot min mensvärk. Nu har jag inte ont och slipper PMS utan några större biverkningar. Kan vara värt att testa!

  Svara

 • Michelle

  |

  Jag borde också trappa ner på köttätande, men tror inte att jag kan eller vill sluta helt nu. Men definitivt sträva efter att äta MINDRE. Bra nyårslöfte!

  Svara

 • Nina

  |

  Angående att äta mindre kött så kan jag verkligen rekomendera rostade kikärter. Jag blandar en burk avrunna kikärter med lite olja och massor med kryddor sen rostar jag dom på plåt med bakplåtspapper i ugnen tills dom blir krispiga. Gott i tacos, salader eller som snacks.

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Det ska jag prova 🙂

   Svara

  • Johanna

   |

   Haha men är inte det där typ det exakta receptet på Egoinas blomkålssoppa som hon la upp för något år sen? Den är för övrigt helt sinnessjukt god

   Svara

   • Egoina

    |

    Omg jaaa. Haha 😀

    Svara

 • Em

  |

  Bra lista, själv vet jag knappt var jag ska börja. Tror inte heller på nyårslöften – men lite mål är aldrig fel.

  Jag vill läsa lite fler böcker i år. Jag vill fixa klart och publicera en bok som jag skrivit, plus börja skriva mer igen. Hitta ett bättre sätt att fixa vardagen. Sortera bort saker och fixa i lägenheten som vi bor i. (Bott 1 år nu, slut på ursäkter!)

  Svara

 • rebecca

  |

  Mitt största mål är att sluta ta livet så seriöst. Har haft sådan grov framtidsångest i flera år nu och är så jävla trött på det. Så, en ny inställning till livet som inte är så jävla prestationsinriktat. Vill bara flyta med, vara tacksam för tak över huvudet, mat på bordet och glad för att jag har världens finaste vänner.

  Svara

 • Pernilla

  |

  Kan tipsa om Facebookgruppen ’Vad lagar du för veganmat idag?’, jättebra grupp där folk lägger in bilder på mat + recept så bara att bläddra! Kan knappt gå in på Facebook längre utan att bli hungrig…

  Svara

 • Milissa

  |

  Apropå PMS så kan jag verkligen rekommendera träning! Även om du har ångest och känner dig sämst i världen när du går TILL passet så kommer alla känslor ha lättat när du går FRÅN passet. Det gäller självklart ändå hela månaden, men kanske öka med träningen just när PMS inträffar? För mig hjälper det extremt, har även börjat använda gymmet som ”egentid” för att få andas och (slippa är väl fel ord) men vara ifrån min sambo. Du kommer må psykiskt bättre, du kommer sova bättre, och du kommer bli snyggare! Inte smalare nödvändigtvis (vem fan bryr sig om vikt), men mer muskler och du kommer orka mer.

  Testa gå på gruppass, Nordic Wellness. Tror du hade gillat Cardiostep, CX Worx, GRIT (fast det kanske man skall vänta med tills man är i bra form). Riktigt bra pass som man får energi av och blir glad av. Personligen tycker jag inte om att gå på ett rullband själv, det ger mig ingenting. Men gruppträning ger mycket energi!

  Vad gäller din bilkörning… Tycker du ska förbereda dig mentalt i en vecka, typ ”på lördag skall jag köra ner till..” Valfri destination ca 20-30 km bort. Där du sedan belönar dig själv när du nått fram (mat är bäst!). Gör en spellista, sätt telefonen på flygplansläge och ta ett djupt andetag och KÖR! Fatta vilken fin känsla du kommer känna när du kommer tillbaka och kan tänka ”fan, jag gjorde det!”.

  Tror på dig!

  Svara

 • Sophia

  |

  Åh, jag som älskar att köra bil.. sätta igång hög musik, tänka och bara köra. Det är typ avslappning för mig (lagom stressad tjej med små barn som aldrig hinner vila annars, haha). Ett tips som kanske låter helknäppt men det är om du har någon kontakt så att du kan köra på en bana och kanske även åka med någon annan på bana. Man lär sig då att ha sån kontroll på bilen själv att man blir mer avslappnad när man vet att man själv har full koll över sin bil och det hjälper även sen när man kommer ut i trafiken bland alla andra 🙂 Jag själv tävlar i rally, vilket måste vara typ det bästa som finns i min värld.. tänk vad olika alla är 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Mitt problem är mest att jag inte litar på andra tyvärr. Men det i sin tur gör mig osäker, så kanske 🙂

   Svara

 • Em

  |

  Har haft väldigt svår pms som gjorde mig totalt sänkt 1,5 vecka i månaden. Har efter många olika försök äntligen hittat något som funkar för mig. Tar kosttillskotten B-vitamin komplex, Magnesium+kalcium och Efamol (jättenattljusolja). Går på zonterapi 1,5 vecka innan förväntad mens också. Det kostar en del men är sååå värt det. Känns fortfarande som ett jäkla mirakel att det har fungerat.
  Ett annat tips är att lyssna på PMS-podden för att få inspiration. De testar massa olika metoder för att bli av med sin pms.
  Hoppas verkligen att du hittar något som fungerar för dig för pms är vidrigt!

  Svara

 • Agnes

  |

  Har också mycket problem med PMS (ångest, panikattacker, livet känns meningslöst och jag har noll ork) som jag bestämt mig för att ta itu med, och har hört mycket bra om kosttillskottet efamol som jag tänkt pröva! Innehåller bland annat nattljusolja som ska vara hormonbalanserande och även omega-6 och vitamin E!
  Så det kan ju vara ett alternativ! Gott nytt år Regina!

  Svara

 • Camilla

  |

  Jag tänkte ta tag i något som funnits i mina tankar sedan 2013, nämligen att börja rida igen. Slutade rida på ridskola för över 10 år sedan och de senaste åren har jag bara saknat det mer och mer. Men på söndag tar jag min första ridlektion.

  Ett annat mål är att minska onödig skärmtid och ägna mig mer åt analoga aktiviteter om kvällarna. Framför allt bryta den dåliga vanan att alltid äta middag framför tvn. Igår åt jag och min man vid köksbordet och avslutade dagen med att börja med ett pussel. Något svårt för mitt dåliga tålamod när det inte gick ihop i kanterna men bra övning det med antar jag 😉

  Svara

 • Saga

  |

  Eftersom jag ska ta körkort i år (äntligen!!! frihet!!! slösa pengar på bensin!!! tjoho!!!) så ska jag verkligen ta tag i mitt övningskörande i år för att 1) kunna köra i mörker (utan att det känns som ett självmordsuppdrag) och 2) generellt sett köra mer när det är halvtaskiga förutsättningar. Som halka. Och regn. Och storm. Och snö. Dessutom vill jag radera dessa fullkomligt idiotiska tankar om att ”nej nu ska jag inte ut och övningsköra idag för då kommer jag säkert krocka och dö”. Sluta vara en paranoid drama queen när det gäller bilkörningen, alltså.

  Svara

 • my

  |

  Hej!
  God fortsättning 🙂
  Det här med pms, asså fy fan, de om aldrig haft det vet inte hur lyckligt lottade de är. Jag blir precis som du knasig. Jag tvivlar på allas känslor, känner mig ensam. Oftast blir jag arg, och jag är aldrig arg annars. Sen blir jag ledsen, ack så ledsen. Vi snackar ångestattacker i fosterställning på golvet. Med en stackars sambo bredvid som får ta allt ifrån skällsord till klängighet till övervägande att ringa en ambulans när jag gråtit så mycket att jag typ inte kan andas.
  Att minska sitt sockerintag ska kunna hjälpa (jag är en riktig sockerråtta så jag hoppas det gör nytta att jag nu försöker trappa ner)I mitt fall har det dock gått så långt att jag tar medicin för det. Det lindrar, men tar inte bort symptomen helt. Men det har räddat mitt förhållande, för fan vad min sambo fått stå ut med mycket. Hoppas du hittar DIN lösning. Kram !

  Svara

 • Linnea

  |

  Vad glad jag blir av att läsa att du planerar att skifta till en mer ansvarsfull köttkonsumtion! Jag äter själv kött, men är väldigt noggrann med vilket kött jag konsumerar och i vilka mängder. Gärna närproducerat, och alltid svenskt ska det vara för min del. Lycka till! KRAM

  Svara

 • Emma

  |

  Måste bara tipsa om att kolla vegetariska recept i ICAs app. För mig som handlar där blir det mycket lättare att göra inköpslistor plus att recepten verkar supergoda!!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv