Platt eller bubblig?

Okej, det krävs verkligen en ordentlig undersökning! Nu ska vi en gång för alla reda ut om det är vanligast att ha smör och pålägg på ovansidan eller undersidan av knäckebrödet. Platt eller bubbligt.

Alltså vet ni vad? Jag googlade precis och kolla sökresultatet:

 

knacke

 

I princip alla har pålägget på ovansidan? Alltså VAD HÄNDER?!?! Det är ju fel. Feeeeeeeeeeel. Den platta ska det vara. PLATTA! Tack för engagemanget btw, ni är så himla roliga. Älskar er.

 

Hjälp mig bevisa det:

 

0

Trackback from your site.

Comments (76)

 • Klara

  |

  Alltså- jag brukar inte vara den som kommenterar på bloggar MEN känner att jag har en viktig input här. Sökresultaten visar ju mest “fina” (dvs typ reklam, inspo-bloggbilder osv osv) och det ser ju faktiskt SNYGGARE ut med en knäckemacka “åt fel håll”. Personligen har jag knäckebröden åt samma håll som du,känns som att påläggen hålls på plats bättre så.
  MVH tjejen som försöker få plats med både ägg, gurka och avokado på samma knäckemacka och därför behöver så stabil yta som möjligt

  Reply

  • Egoina

   |

   Köper helt klart det resonemanget! 🙂

   Reply

  • Sofie

   |

   Men om den bubbliga ytan inte är stabil nog att hålla alla pålägg på plats, är den då stabil nog att stå på?

   Reply

   • Amanda

    |

    Stå? Det gör den ju bara en kort stund, sedan håller man ju mackan 🙂

    Reply

 • Annika

  |

  Hahah älskar den här undersökningen! PLATTA sidan ska det vara. Ska visa min sambo sen när platta sidan vinner och äntligen bevisa att jag har rätt 😉

  Reply

 • Hanna

  |

  Då knäckemackan är torr kanske man vill ha smör på ovansidan för att det fastnar mer i den gropiga ytan? Detta är en hel vetenskap

  Reply

 • Ella

  |

  Jag kan hålla med Klara om att det är himla praktiskt med en plan yta om man vill ha drösvis med pålägg på mackan! Men oftast har jag bara smör (eller Bregott Mellan, om man ska vara noga: det smakar smör men är mjukt som margarin!) och det vill man ju gärna ha så mycket som möjligt av = bubbliga sidan är bäst. Göttigast är att göra som man gjorde när man var liten och slicka bort smöret innan man äter mackan!

  Reply

  • rebecca

   |

   Det är ju det man INTE vill ha, utan ett tunt jämt lager av smör och inte helt plötsligt halva smörpaketet i munnen haha.

   Reply

 • Eveli

  |

  Alltid platta sidan! Kan tänka mig att bubbliga sidan passar OK på “vanligt” knäckebröd men hur funkar det när det är frön på ovansidan? T.ex. frukostknäcke som har vallmofrö. Då får man ju frön i smöret sen, inte najs.

  Reply

  • Lina

   |

   Så himla bra poäng!

   Reply

 • ida

  |

  Det är matfettet som avgör.

  Har man bättre matfett typ bredbart smör tar man bubbliga för att få njuta så mycket som möjligt av smaken.
  T ex Bordsguld, Valio,

  Har man sämre matfett typ margarin tar man platta sidan för att slippa smaken men ändå få lite fett för konsistensen.
  T ex Lätta, Becel (som är nåt av det sämsta man kan använda)

  Reply

 • B

  |

  Jag jobbar på förskolan och knäckebröd är ju standardmellis. Hahahha!!! Ett av barnen ville alltid ha på bubbliga sidan, ett annat barn undrar varför och barnet i fråga hade inget svar. Jag förklarar att det finns en möjlighet att hen brer på ovansidan för hen älskar smör och hen vet att hen inte får ha så mycket smör på platta sidan av mig (med glimten i ögat) och dagen efter ser jag hur ALLA envisas med att ha smör på ovansidan. Hahah, underbara, älskade ungar

  Reply

 • TOBALEKHI

  |

  Ja, groparnas viktigaste roll är ju nog den estetiska.

  Reply

 • Jessica

  |

  Jag har smör på den platta sidan, vilken jag också anser är ovansidan. Blir förvirrad när du skriver att den bubbliga sidan är ovansidan, det är ju undersidan och därför har man inte smör där

  Reply

 • Anna

  |

  Den bubbliga sidan är ju så torr! Bakar man ett bröd smörar man ju inte på locket/ovansidan!

  Reply

  • Sofie

   |

   Ursäkta, men din kommentar fick mig att skratta lite 🙂 Hur är den bubbliga sidan på ett knäckebröd mer torr än den platta sidan? Poängen med knäckebröd är ju att det är torrt, hela skivan. 🙂 (Och bakar man ett bröd smörar man inte på undersidan heller, man delar på brödet)

   Förlåt, men hela den här diskussionen roar mig så mycket. Det är så fantastiska argument som kommer fram. Bra inlägg Egoina! Men vem bryr sig egentligen hur andra äter sin macka?

   Reply

 • ISA

  |

  JAAAA! på platta sidan såklart!! blir nästan upprörd

  Reply

 • Louise

  |

  MEEEN det är ju bara för att det ska bli en snygg bild. I reklamer lägger de pålägget fel för att, to be honest, undersidan är ju lite fulare…

  Reply

 • Mona

  |

  Man ska ju bre smöret på platta sidan, då ovansidan ofta är smaksatt med exempelvis havssalt, örtkryddor etc. Har man ovansidan ner så kommer smakerna på tungan… där de flesta smaklökar sitter./M

  Reply

  • Egoina

   |

   Exakt! Annars kommer det ju mjöl på tungan? Inte nice…

   Reply

 • Anna

  |

  Jag jobbar på Sveriges största multinationella möbelföretag (gissa vilket) och där står det tex i receptet av räkmackan att den bubbliga sidan uppåt. Mår så dåligt varje morgon när jag lägger mackan åt fel håll…….

  Reply

 • Lina

  |

  Alltså, jag kommenterar mer eller mindre aldrig, men denna fråga känner jag att jag bara måste kommentera.

  (För det första, SÅKLART smörar man på bubbliga sidan, det är där allt smör och pålägg fastnar = Det blir mer smak på mackan. Någon frågade om hur man gör med knäckebröd som har frön eller liknande i sig. Det är ju hundra gånger góare att dom blandas med smör och pålägg än att man får i sig dom helt torra. Nä, bubbliga sidan, alla gånger!)

  Men, det jag skulle komma till, min mormor hävdar att det här är en geografisk fråga, ungefär som dialekter. På vissa ställen är det standard att äta på en sida, på andra ställen är det vanligare att man äter med smöret på andra sidan. Det här kommer ifrån “fattiga/rika” Sverige där i vissa områden man alltså inte fick äta smör på den bubbliga sidan, just för att det tog för mycket smör, och smöret tog slut innan dom hade fått nytt. Det är alltså från början en klassfråga. Det vanliga i “fattiga Sverige” var att man normalt åt man med smöret på platta sidan för att inte slösa för mycket, men på söndagar fick man ta smör på den andra sidan. Bubbliga sidan = söndagssidan. Extra lyx med andra ord.

  Det hade ju därför varit skitkul att faktiskt kunna se varifrån man svarar, om man är ifrån stockholm, göteborg, mjölby eller vilhelmina för att se om det “lever kvar”. Borde det inte gå att se varifrån IP-adresserna har svarat på omröstningen? Såklart är det inte alls säkert att man skriver ifrån sin hemort, vi är idag mer utspridda och mobila än någonsin, men det ger iaf en indikation på geografisk spridning! 😀

  Själv bor man i Göteborg!

  Reply

 • Therése

  |

  Jag kör platta! Vet inte riktigt om det här är något som stämmer men mitt ex som inte är från Sverige hade fått lära sig i sin svenskakurs att den bubbliga sidan kallas söndagssidan typ. För att förr så bredde man smör på den sidan på söndagar, eftersom mer fastnar då, för att “lyxa” till det

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha så kul att de lär ut det!

   Reply

 • Jenny

  |

  Fel. Fel fel fel! Den platta sidan!! Detta gäller för allt bröd! Jag och min sambo diskuterar detta liite för ofta. Men jag tror han har börjat smöra rätt nu
  (Btw Tack för en grym blogg ❤)

  Reply

 • malin

  |

  Hahaha älskar att du faktiskt gjort en omröstning och att folk är så engagerade!
  Jag är team bubblig i den här frågan btw 😉

  Reply

 • Sofia

  |

  Måste ju vara ett skämt?! Ingen normal funtad människa kan väl ha smör/pålägg på fel sida?! (Alltså den bubbliga) Platta sidan är det som gäller!

  Reply

 • Denice

  |

  Brer du polarbröd på platta sidan också? För mig är de typ som att äta uppochner. Pizzan äter man ju med platta sidan nedåt och mackorna gräddas ju likadant. En annan intressant fråga, hur öppnar du en banan? Vid stjälken eller vid knoppen? 🙂

  Reply

  • Johanna

   |

   Självklart ska smör och pålägg även vara på den platta sidan på polarbröd?? SJÄLVKLART 😉

   Reply

   • Denice

    |

    Hahahaha eller?! Den är ju mjölig på vissa sorter för att de legat nedåt i ugnen! Dessutom ligger ju brödet med bubbliga sidan upp i förpackningen. För att de är ovansidan 😉

    Reply

 • Robert

  |

  Röstade givetvis på den bubb… platta, den platta! Förstås! 😉

  Reply

 • Angelique

  |

  Där kommer pedanden i mig fram och vill att det ska va på “rätt” sätt, alltså måste jag äta den åt rätt håll (platta sidan nedåt). Jag gillar heller inte när folk tex köper en hamburgare och sen håller den upp och ner när de äter den, varför gör folk så?? Haha

  Reply

  • Egoina

   |

   Men sluta! Hade seriöst mått dåligt om någon ätit en hamburgare upp och ner…..

   Reply

   • Ida

    |

    Jag äter hamburgare upp och ner! Eller jag växkar. Det för att brödet på ovansidan av hamburgaren alltid tar slut innan den som är under. Så vänder på den för att det inte ska bli så kladdigt.

    Reply

   • Josefine

    |

    Men vänta nu? Var det inte du regina som åt hamburgaren upp och ner förut? Eller gjorde du något annat med den? Nu blev jag förvirrad…. Något har du skrivit att du gör med den, det vet jag!!

    Reply

    • Egoina

     |

     Hahaha! Bra minne! Jag tar av underdelen! Såvida det inte är dressing där. Men är det bara kött och bröd (som tex BKs burgare) tar jag bort den. Godare så. 🙂

     Reply

  • Sof

   |

   Haha är bara tvungen att kommentera! Jag är en av dem som äter hamburgaren upp och ner, anledningen är helt enkelt att jag inbillar mig att den håller samman bättre. Det känns som toppbrödet är större och därför fångar upp spill lite. Inser när jag skriver detta hur korkat det låter haha… (jag har förresten röstat på rätt alternativ. Den platta sidan ofc)

   Reply

 • Louise

  |

  Haha, men jag tycker det är sååå ologiskt att ha pålägg på undersidan?! Jag menar, man dukar väl inte ett bord på undersidan, lägger den där bredda mackan på undersidan av tallriken osv?

  Reply

  • En annan Louise

   |

   Håller med dig till fullo!!

   Reply

 • Grodan

  |

  Haha hallå nu tänker jag såhär va, att det finns nog en anledning till varför den bubbliga sidan heter “ovansida”. 😉 😀 Ovansidan, dvs den bubbliga, har man uppåt och alltså brer man där. Dessutom är ovansidan snyggare;) Så jooo man ska” bre på bubbelsidan!! Ni måste!! Nejdå bara min åsikt hahha. Så kul att det blir värsta debatten:D

  Reply

 • Hanna

  |

  Om jag bara har smör så brer jag på den bubbliga sidan. Har jag däremot pålägg också så har jag allt på den platta sidan.

  Reply

 • Emelie

  |

  Äter alltid husmans hårdbröd och älskar den bubbliga sidan då de far ner gott med bregott i groparna

  Reply

 • Anna

  |

  Du hetsar dem till att rösta på den platta!!! Mvh. Mkt sur läsare och praktikant

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha <3 Men det kanske iofs peppar de bubbliga att rösta mer :O 🙁

   Reply

 • Rosanna

  |

  Den här frågan har startat många bråk hahaha!!!

  Reply

 • Caroline

  |

  Jag brer smör på den platta sidan, som jag egentligen tycker är undersidan, men det är för att för mycket smör är bland det värsta som finns

  Reply

 • L

  |

  Alltså den här undersökningen…
  Nu är det ju så att vi har att göra med två olika kategorier av människor. De som brer på den platta baksidan har ett större behov av att hävda sig därför är dessa människor mer benägna att klicka i ett svarsalternativ medan vi andra känner att vi är trygga och goa i oss själva och egentligen inte bryr sig så mycket om hur man brer sin macka. “Låt galningarna skrika om platta sidan bara, så gör vi som vanligt, dvs rätt”
  Så bara för att platta sidan leder i denna omröstning så betyder det inte att majoriteten brer på den sidan och det betyder heller inte att det är rätt.
  😉

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha detta var exakt min teori gällande att bubbliga hade ledningen i förra inlägget 😉 Diskuterade det med Ida. Så tror ändå du har fel pga det är enklare att “kryssa i något” än att skriva en kommentar. Så det är ni bubbliga som vill hävda er! 🙂

   Reply

   • L

    |

    Hahaha, ok då…

    Reply

 • Helena

  |

  Haha, konfronterade min sambo tidigare i kväll angående just detta och att han gör helt fel när han brer på den bubbliga sidan. Han hade två argument till varför han tycker att det är rätt.
  1: Det är den platta sidan som har varit neråt när brödet gräddats, och ska därför vara neråt när man brer.
  2: De som stylar bröden inför matfotograferingar har alltid den bubbliga sidan uppåt. Och de kan inte ha fel, de ska ju visa brödet från dess bästa sida och så som det ska vara.
  Han lyckades inte övertyga mig.

  Reply

 • Jennie

  |

  Man sätter ju pålägget på den bubbliga sidan, på ovansidan. Den platta sidan är ju mot underlaget när den gräddas, alltså blir det undersidan. Och fast den är bubblig är den ju faktiskt platt ändå 🙂

  Reply

 • Olivia

  |

  UUUSCH DET GÖR SÅ ONT I MINA ÖGON!!!!!

  Reply

 • Anna

  |

  Alltså, jag har alltid brett på den bubbliga sidan, vet inte varför (kan ha varit så att jag insåg att jag fick mer smör då som liten och nu är det en vana. Sen äter jag knäckebröd med mycket bubblor på ett speciellt sätt typ delar på dem och då vill man ha smöret på bubblorna!)

  I alla fall det jag skulle komma fram till är att jag själv säger att jag brer på fel sida. Är så van vid att alla andra inte brer på den sidan liksom. Så jag tycker att du brer på rätt sida… fast fel!

  Reply

 • Nancy

  |

  Platt såklart!!

  Reply

 • Ellie

  |

  Jag kör både platta och bubbliga från gång till gång 😀

  Reply

 • Linn

  |

  Alltså jag undrar om det trollas i ditt kommentarsfält eller något. Har ALDRIG sett så många bubbelsida-smörare på samma gång.
  I min bekantskapskrets är det max en på tio som smörar på fel sida, den bubbliga alltså. (yes you heard me, feeeeeel)

  Men här vimlar det av dem?!
  Jag misstänker en konspiration. Troligen av en smörproducent.

  /platta sidan for ever

  Reply

 • Jonna

  |

  Jag som vanligtvis får rysningar när folk gör “fel” inom sånt här, måste erkänna att jag nog oftast brer på den bubbliga sidan. Nu var det längesen jag åt knäckebröd(tandställning), men på den sidan fäster mer smör i “groparna” och jag tyckte att det blev godare. Ska skärpa mig haha.

  Reply

 • Gabriella

  |

  Bubbliga!! Blev chockad över det nuvarande resultatet.. Kan det vara något som skiftar vart man bor? Här brer nog i princip alla på den bubbliga sidan 😀

  Reply

 • Hanna

  |

  Alltså jag har alltid brett på den bubbliga sidan men insåg nu att det är fel på nåt sätt, men det skulle ju kännas lika fel att bre på den platta sidan efter 22 år liksom. The struggle is real.

  Reply

 • Malin Magdalena

  |

  Jag tror att anledningen till att majoriteten av bilderna visar pålägg på ovansidan är att bilden blir snyggare. Man ser vad det är för knäckebröd, vilka eventuella fröer det har och formen på ovansidan. Detta är bara en tanke men jag tror verkligen att det beror på det 🙂

  Jag har förresten alltid haft (och kommer alltid ha) pålägget på den platta sidan ! 🙂

  Reply

 • Elin

  |

  Enligt omröstningen verkar det vara obehagligt många som smörar på den bubbliga sidan 😮 Det trodde jag inte!

  Reply

 • Mitt liv 2.0

  |

  Trodde alla bredde på den platta sidan 🙂 !?

  Reply

 • Sara

  |

  Man lär sig kanske vilken sida som är rätt från sina föräldrar, monkey see monkey do liksom. Själv har jag på den bubbliga sidan. Vissa knäckebröd har ju frön o grejer på sig blir då konstigt att smöra på den andra sidan?

  Reply

 • Amanda

  |

  Haha älskar att du har en omröstning om detta!! Jag och min pojkvän har ofta diskuterat vilken sida som är “rätt”. Jag har smör på den platta sidan och min pojkvän den bubbliga sidan. För mig känns det helt fel och knasigt haha.

  Reply

 • zandra

  |

  haha denna fråga kommer nog aldrig folk att sluta diskutera.

  jag minns för flera år sedan var detta fråga med i “våga fråga” hos gert fylking i radion och då kollade han upp detta och den “bubbliga” sidan är den rätta sidan. den kallas också för den “rika” sidan eftersom det blev mer smör på den sidan.

  den platta sidan är ju den sidan som ligger ner på bordet i mjölet??
  Så jag röstar för den bubbliga sidan, för mig blir det bara fel med den platta sidan eftersom den är den som ligger neråt på bordet. MEN alla är ju olika som tur är 😉

  Reply

  • Nina

   |

   Fast det är ju inte säkert att man får mer smör även om man brer på den bubbliga sidan? Brer man på platta sidan kan man välja själv hur mycket smör man ska ha 😉

   Reply

 • Lilla S

  |

  Får nästan ett nervöst sammanbrott av den här frågan. För mig är det en självklarhet att man brer på den “platta”-sidan. Det är ju den som är “upp”…tänker liksom att den bubbliga sidan tar upp mindre smuts för att den är hålig och inte så mjölig. Så därför är det såklart den som ska ligga nedåt.

  Reply

 • Vanessa

  |

  Platta sidan är den rätta. Det kan vara så att det är geografiskt bundet, jag är smålänning och bor nu i Luleå. Och här smörar de på den bubbliga. Feeeel! De kallar även knäckemacka hårdbröd, men jag försöker lära dem.

  Reply

 • Jackie

  |

  Den bubbliga sidan är ju snyggare, därav smetas det på den på foton. Det där argumentet med att det fastnar smör i skrevorna, det är just därför jag smetar på den platta sidan.. Jag vill ha kontroll över mängden smör på min smörgås. Haha

  Reply

 • Mariam

  |

  Men den platta sidan är ju dammig och äcklig..

  Reply

 • Vivian

  |

  Går ju inte att bre smör på platta sidan när det kommer mjöl o shit ??

  Reply

 • Jenny

  |

  Haha va roligt! Har aldrig hört talas om att man vänder mackan upp och ner och har pålägget på undersidan! Verkar ju dock vara en del som gör så, nyfiken på hur ni fick för er det

  Reply

 • Sabina

  |

  Förut hade jag också alltid smör och pålägg på platta sidan, men har kommit på att det är bättre på bubbliga, älskar att smöret fastnar i groparna, blir sååå mycket godare haha!

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv