Follow my blog with Bloglovin

Maten på Kreta

Maten på Kreta var generellt väldigt bra, den var aldrig direkt dålig och även om allt inte var supergott gick det helt klart att äta. Den enda gången vi blev besvikna var när vi gick till en fiskrestaurang som vi sett fram emot flera dagar och hade hört skulle vara bra. Vi beställde räkor och cuttlefish (bläckfisk?) och när vi fick maten var räkorna friterade och omöjliga att skala och cuttlefishen var helt sandig.

Vi klagade dock (vuxenpoäng!!!) och slapp betala för cuttlefishen. Servitören höll med om att den var väldigt sandig och det var inte meningen att rätten skulle vara så. F tyckte att jag var så töntig. ”Är det något fel på maten så säger man till, de vill ju också veta”, sa han och jag ville dö när jag han kallade på servitören och önskade att jag sjönk genom jorden. F fick sköta snacket och hela mitt kroppsspråk sa typ ”det är luuugnt, förlåt att jag finns. Jag kan äta sanden. Jag älskar sand. Jag kan betala dubbelt om du vill?”.

 

image

IMG_0941

image

De har en thing för pommes i kebab.

 

Men det bästa med att äta på Kreta är att det alltid kommer en ”överraskning” efter maten. Det kommer en liten dessert, eller frukt och en liten flaska sprit. Har man tur är det raki de smaksatt själv med exempelvis honung. Helt galet det här med spriten egentligen. Vi gav oss fan på att vi skulle dricka upp allting varje gång och en gång blev det lite mer än 5 shots var. Två glas vin till maten på det också så är man ju kalas. Har en film från den kvällen då jag står och filmar en kille som gör crepes i två minuter? Haha.

 

image

IMG_0943

 

Vi åt i Chania varenda kväll och ett tips är att lämna turistställena längs hamnen och ge sig in i smågatorna. Vi hittade många små bra ställen på en gata som jag tror hette något i stil med ”dalani”. Oavsett, lämna turistrestaurangerna och leta efter små genuina ställen där grekerna själva går. Våga dessutom prova grekiska rätter och fråga vad servitören rekommenderar. När vi gjorde det fick vi den godaste rätten på hela resan. Det var lamm i vin, så himla gott! Och då hör det till att jag inte alls gillar lamm egentligen.

 

444

333

222

 

Men det roligaste var ändå de olika försäljningsknepen som vi stötte på. Grekerna är väldigt respektfulla och tjatar inte, stressar inte och försöker inte dra in dig på restauranger. Men de har knepiga erbjudanden. På ett ställe kostade pizza + öl typ ingenting. Sen kom det fram att det kostade 2 euro extra om du ville ha ost på pizzan, 2 euro extra om du ville ha någon topping osv osv. Det kanske är så jag borde sälja blogginlägg? ”Ett inlägg är gratis, men vill du ha en bild kostar det 3000, vill du ha ännu en bild blir det 5000, vill du ha en länk till din sida blir det 10.000, ska jag nämna ditt företag blir det 12.000. Men alltså, själva inlägget är gratis”.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (21)

 • Emelie

  |

  Nu är det ju olika beroende på vart i Kreta en är. Där jag var, var det t ex massvis med inkastare som ville ha in en på alla restauranger. Och inte fick vi någon överraskning efter måltiderna haha. Så ni var på ett bra mycket bättre ställe än vad vi hamnade på. 🙂 Bra att kolla upp om det är någon här som är sugen på Kreta.

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej men vad tråkigt! Är kanske bara så i Chania då.. 🙂

   Svara

  • Sophie

   |

   Det var samma i Prag när jag var där förra året. Fast där var det ännu hårdare, hade servitören hunnit sätta ner brödkorgen på bordet var man tvungen att betala! Gällde att vara snabb som satan haha. Dock var det så himla billigt där att det inte gjorde så mycket. Mamma och jag åt lunch en dag (pasta på en italiensk restaurang) med varsin öl/cider. Gick på 60 spänn. Haha. Helt löjligt. Hett tips. 😉

   Svara

 • Carro

  |

  När jag och min sambo var på Korfu och skulle käka första kvällen, så fick vi in bröd och tzatziki innan maten, utan att vi beställt det.
  Great tänkte vi och käkade.
  Sen fanns det med på notan.
  Vi åt det-vi fick betala det.

  Så ett tips är ju att fråga om det är gratis om man får in nåt man inte beställt..

  Svara

  • Egoina

   |

   Sånt är så dåligt! Vi frågade första gången och de blev nästan stötta och bara ”det här är något vi bjuder på”. Haha 🙂

   Svara

 • Robert

  |

  Såg smarrigt ut! 😉 Inte kul med oväntade prissystem. Minns för länge sen när jag och en kompis åt på en pizzeria och fick betala avgift bara för att sitta vid bordet. 😛

  Svara

 • Lovisa

  |

  Gyros alltså grekisk kebab med pommes i är det godaste man kan äta. Ni verkar ha haft det så himla härligt!

  Svara

 • Lina

  |

  Varje gång jag är i Italien blir jag lurad, haha. Det finns alltid en dold ”serveringsavgift” och om man beställer vatten kommer dom alltid med svindyrt flaskvatten för typ 20 euro. Tacka vet jag Frankrike, där är alla service minded och luras bara litegrann 😛

  Svara

  • Matilda

   |

   Coperto som avgiften i Italien kallas gör ju att du inte behöver tänka på att betala dricks (även om man såklart kan göra det om man är nöjd med servicen). Det är ju väldigt praktiskt och inte så mycket att bli lurad över eftersom det förekommer på alla restauranger 🙂

   Svara

 • lisa larsson

  |

  Vi var nyss på Rhodos och lyckades bara hamna på turistställen, haha 🙂 Vi gjorde misstaget att inte börja leta restaurang förrän vi redan höll på att dö av hunger och bara tog första bästa… Gör om gör rätt till nästa gång 😛

  Svara

  • Egoina

   |

   Jaaa det där känner jag igen! Haha

   Svara

 • Maria

  |

  ”Kebab” Mitt grekiska hjärta blöder… Gyros är det!

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha sorry! Såklart gyros!! 🙂

   Svara

 • Pernilla

  |

  Min syster och jag fick också in efterrätt när vi var i Grekland(Halkidiki) förra året! Det måste vara nån grej just där, man tackar ju inte nej precis 😉 Grymt bra när vi en gång fick in vattenmelon, som jag älskar och hon hatar, haha. En annan gång fick vi in nån slags chokladkaka som var mer hård än mjuk, nästan som en kaka men ändå inte… skumt men gott!

  Svara

 • Laura

  |

  Så himla fin den där klänningen alltså. <3 om jag själv är utomlands (dvs på ett varmt ställe) kan jag bara ha shorts, använder jag klänning så skaver låren mot varann. :'(

  Svara

 • Jessica

  |

  Hahahah, exakt så är jag också med att skämmas att säga till, klaga, reklamera osv.

  Svara

 • Malin

  |

  Åh älskar Chania! Och tzatziki och fetaost ! Provade du saganaki? Friterad ost! Heaven <3

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh jaa! Såå gott!! 🙂

   Svara

 • Ida

  |

  Jag och min sambo flyger till Chania om 22 dagar för att gifta oss! Så tacksamt med lite tips nu när det börjar närma sig, tack så mycket! 🙂

  Svara

 • Zoe

  |

  Åh känner verkligen igen mig, skulle aldrig våga klaga på maten, känns så snobbigt. Jag tänker liksom ”det kanske bara inte föll just mig i smaken, andra har säkert inget emot maten”

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv