Lektion i att begå brott

Åh, nu har jag snart lyssnat på alla bra P3-dokumentärer känns det som. Eller ja, alla som jag varit intresserad av att lyssna på. Alla som involverar mord till exempel. Tydligen är det just det jag finner mest intressant? Vet inte om jag ska bli orolig för mig själv. Ville lyssna med F när vi bilade till Tyskland, men han tyckte det var så hemskt och ville inte. Jag själv blir dock bara fascinerad. Alltså jag tycker det är hemskt, såklart, mår till och med illa och blir ledsen, men vill ändå höra mer. Tänkte börja diskutera och prata om de olika programmen här nu, men förstår ju att det är totalt ointressant för er som inte lyssnat. Det räcker att Ida behöver lyssna på det när jag kommer till jobbet varje morgon, haha.

Det som jag främst känner är dock att jag blir orolig över att man får så mycket information från utredningarna. Jag tänker att störda människor som vill begå brott får tips eller inspiration. De får lära sig hur andra åkt fast, vad de gjort för fel, hur de borde agera efteråt och vad de ska undvika. Bara jag som tänker så? Så kände jag också en gång när jag såg en dokumentär om hur det går till när man smugglar droger och stjäl bilar. Och en annan gång när jag såg en dokumentär om Vita Husets säkerhetsrutiner. Det var ju som en lektion i hur man ska göra och inte göra. Eller är det kanske så att de inte berättar allt? Förvränger något?

 

IMG_0054

Moi i ett regnigt Hamburg.

 

0

Trackback from your site.

Comments (51)

 • Elina

  |

  Jag är också en av de som fascineras något så otroligt av speciellt mordfall i Sverige. Men tror det som gör det intressant är att man får ju ta del av i princip allt. Från anmälan till dom. Jag har inte lyssnat på p3 dokumentären men kanske ska göra det. Jag läser istället tusentals sidor av förundersökningsprotokoll och domar haha ingen av mina vänner orkar lyssna när jag pratar och spekulerar vilt eller ens förstår varför jag blir så upprörd eller involverad. Inte jag heller. Men det är bara fascinerande. Förhören tycker jag är så intressanta! Och att se hur polisen jobbar och. Ja. Allt.
  Har också haft mycket tankar kring om hur mycket information som egentligen lämnas ut och om det kommer hjälpa en potentiell brottsling i framtiden men alltså..efter att ha läst så många protokoll so jag gjort så ser man ju också att de flesta mord inte är särskilt genomtänkta. Andra brott som begås, typ smuggling eller drogrelaterat, där kan jag tänka mig att dom har lite koll och “uppdaterar sig” men.. Jag har blivit så sjukt imponerad av hur polisen arbetar med vissa fall så jag tror dom kan ta alla! 😀 Inte långt ifrån “CIA” nivå nu..

  Oj .. långt inlägg. Detta är saker jag kan snacka om i evigheter!

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha!! Älskar engagemanget! Jag har bara läst två förundersökningar/domar och det var sjukt intressant! Borde kanske fortsätta med det 🙂 Du har nog rätt i vad du skriver. Är nog större risk med smuggling osv, morden känns för det mesta spontana eller väääldigt ogenomtänkta.

   Reply

 • Hilda

  |

  Lyssna på svenska mordhistorier! 🙂

  Reply

 • Amanda

  |

  Fy! Tänker verkligen likadant. Även med filmer, såsom the human centipede när en galning opererar ihop flera människor som en tusenfoting :((( fatta om nån skulle få inspo av det. RYSNING

  Reply

 • Michaela

  |

  Känns som du borde älska rättegångspodden. Rekommenderar verkligen avsnittet av Uppsalakidnapparna (alla 3 avsnitten) samt det om Dr. Brasa!

  Reply

  • Egoina

   |

   Handlar det om samma som P3 (kidnappningen av Uppsalastudenten)? Sjukt intressant!

   Reply

   • Michaela

    |

    Ja!!! Den är så sjuk, två av de dömda hade andra saker för sig också och när de berättar så får man gåshud!

    Reply

    • Egoina

     |

     Måste lyssna!! Det är faktiskt den sjukaste jag lyssnat på tror jag. Han är så knäpp, läskig och manipulativ. Sjukt!

     Reply

     • Ronja

      |

      Åh vänta bara tills du lyssnar på rättegångspodden om du tycker han är manipulativ redan nu. Helt sjukt hur en människa kan övertyga till o med sig själv på det viset!

     • Elina

      |

      Tack för tips hörni:D

 • Lisa

  |

  Det enda jag spenderar tid med för att slappna av efter en jobbig dag är dokumentärer och serier om mord. Främst seriemördare så jag kan allt om Amerikas värsta seriemördare genom tiderna haha. Grejen är att jag ser det för att:
  1) Jag är intresserad av hur seriemördare tänker
  2) Det är bra att lära sig se tecken på psykopater och sociopater så jag kan hålla koll.

  Ser även på program om stalking och besatthet så om du blir orolig och rädd för dig själv så vet du att du inte är ensam 😉

  Reply

  • Egoina

   |

   Nummer två var faktiskt en mycket bra anledning 🙂

   Reply

   • Lisa

    |

    Ja men lite ändå!

    Reply

 • Lisa

  |

  P.S. Om du inte har sett den rekommenderar jag Making a murderer på Netflix!

  Reply

 • Sandra

  |

  Vill tipsa om p3s podd mordutredarna! Då intervjuar dom folk ur utredningar som rättsläkare, tekniker mm. Gillar en brott och CSI mm är detta intressant

  Reply

 • Julia

  |

  Haha,tycker också det är väldigt intressant. Läser för övrigt kriminalteknik i skolan nu, och känner ibland att det borde vara restriktioner på vilka som får läsa det. Vi får lära oss precis hur kriminaltekniker arbetar, vilka metoder de använder och saker som vilka kemikalier som helt suddsr ut fingeravtryck osv. I princip lär vi oss exakt vad vi kan komma undan med, och hur man kan få något att se ut som något det inte är. Lite läskigt ändå att de lär ut sånt till vilka gymnasieelever som helst…

  Reply

  • Egoina

   |

   Gud vad läskigt!!! Förstår ju att man måste lära folk, men ja…ändå.

   Reply

 • Malin

  |

  Om du inte lyssnat på avsnittet om Hagamannen så måste du göra det genast! Fyyy så dåligt jag mådde av det avsnittet och så förbannad jag blev!

  Första avsnittet jag lyssnade på var försvinnandet av Carl-Eric Björkegren vilket också var sjukt intressant, och gjorde att jag fastnade! Jag slukar det mesta av dom programmen och följer dom nya nu! Trodde inte jag skulle gilla det nya om Värstingarna, men med lite bilåkande så blir det himla intressant! Ska bli spännande när dom släpper avsnittet om mordet på Bobby!

  Oj nu blev det en hel novell 😉

  Reply

  • Egoina

   |

   Klarade faktiskt inte av att lyssna klart på Hagamannen, fyfan!!! Jag hittar inte den om Carl-Eric. Var är den? Är det P3?

   Reply

 • Catharina

  |

  Har precis börjat lyssna igenom massa P3-dokumentärer och har nyligen lyssnat på den om uppsalastudenten som jag såg ni nämnde ovan i kommentarerna. Vilket sammanträffande att du skrev om detta i precis samma veva haha 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Så random 🙂 Åh visst var det sjukt!!?

   Reply

   • Catharina

    |

    Aah verkligen!!

    Reply

 • Felicia

  |

  Om du inte har något emot engelska podcasts så måste du lyssnapå Generation Why! Det handlar också om mord och mysterier, och så sågar de konspirationsteorier då och då! Och jag tänker att ofta så pratar de ju om lösta fall i p3, så det är ju inte det perfekta brottet precis… Knäppskallarna där ute blir förhoppningsvis avskräckta när de gör hur små misstag som kan räcka för att de ska åka fast 🙂

  Reply

 • my

  |

  Åh älska p3 dokumentär! Tyvärr har jag inte samma möjligheter att lyssna längre som innan.
  Jag gillar också att lyssna på mord, men jag rekommenderar dig att lyssna på andra med. Jag har lyssnar på sånt jag trodde skulle vara jättetråkigt men det har varit sjukt intressant! Så vidga dina vyer! ☺

  Reply

  • Egoina

   |

   Tack för tips! Ska göra det 🙂

   Reply

 • Emelie

  |

  Jag lyssnar också bara på dom om mord! Det är så sjukt intressant och spännande, hemskt och sorgligt.
  Jag har också lyssnat på alla värda.
  Men P1 dokumentär har också godbitar! Om folk som blivit behandlade orättvist av samhället, katastrofer och försvinnanden.

  Reply

 • Robert

  |

  Det har väl hänt att kriminella fått inspiration av filmer och liknande. Inte så jätteinsatt, men det känns inte så smart. 😛

  Reply

 • Hannah

  |

  Jag brukar variera lite vilken typ av dokumentär jag lyssnar på. Jag är som dig och tycker de om mord är hemska men fascinerande, men de andra dokumentärerna är faktiskt väldigt bra och intressanta med. Dessutom allmänbildande! Testa mc-infiltratören, vipeholmsexperimenten och grupp 8 tex 🙂

  Reply

  • Lotta

   |

   Ja! Vipeholmsexprimenten! Typ bland det vidrigaste jag hört! :O

   Reply

   • Hannah

    |

    Ja verkligen!

    Reply

  • Kristina

   |

   Vipeholmsexperimenten är nog någon av de värsta jag hört!

   Reply

 • Malin

  |

  Åh en P3 dokumentär som inte handlar om mord, det är det bästa jag har hört.. Kan tom lyssna om den flera gånger! Det är “svensken i Bolivia”… Så sjukt intressant! Det finns även en bok som handlar om samma sak, fast mer detaljerad. Som heter “El choco”.. Rekommenderas starkt!

  Reply

  • Katja

   |

   JA! Den är grym!

   Reply

 • Iz

  |

  Någon speciel du kan tipsa om? Lyssnat på.ca3 st. Behöver tips

  Reply

  • Egoina

   |

   Kidnappningen av Uppsalastudenten, Sjukhusmorden och mordet på Marina Johansson. Alla som handlar om mord är spännande egentligen, t.ex. de von Sydowska morden, Kevinmordet och mordet på Therese Johansson Rojo, Engla osv. Hoppas du hittar något bra!

   Reply

 • Denise

  |

  Är också heeelt besatt av P3 dokumentär, tycker det är sjukt intressant och brukar även läsa rättegångar och live-uppdateringar därifrån på tex Aftonbladet. Kan tipsa om podden “spår” som finns i podcaster-appen!

  Reply

 • Rebecca

  |

  Kan tipsa som första säsongen av podcasten Serial, tyckte den var sjukt spännande och välgjord.

  Reply

 • Ida

  |

  Hoppas du inte missat Rättegångspodden! Lika bra om inte bättre än p3 🙂

  Reply

 • Charlotte

  |

  Har inte lyssnat på p3 dokumentär (har bara tid att lyssna på juridikpodden <3 ) på ett tag men min favorit är ändå den om scientologerna! Älskar hur de hanterar offentlighetsprincipen genom att kedja fast boken! Väldigt intressant podd men många bra avsnitt.

  Reply

 • Emma

  |

  Är exakt likadan, vill också helst höra de om mord! Men kan också må ganska dåligt av dem.. Men utöver de uppenbara tycker jag att den om Thomas Quick var otroligt fascinerande (men den handlade ju iofs om mord i allra högsta grad), Svensken i Bolivia som någon ovan tipsade om (sjukt bra!!) och barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Den sistnämnda var gripande och jag kände väldigt starkt för kvinnan som det handlar om, en av mina favoriter faktiskt.

  Reply

  • Egoina

   |

   Lyssnade precis klart på den om Quick, så sjuk!! Tack för tips! Ska lyssna på den idag 🙂

   Reply

 • Camilla

  |

  Åååh, har också bara lyssnat på dom som handlar om mord på P3 dokumentär.

  Reply

 • Sara

  |

  Jag lyssnar alltid på P3-dokumentärer när jag är ute och springer. Folk tycker att jag är störd som inte lyssnar på musik. Men det är liksom harmoniskt och intressant.

  Reply

 • tess

  |

  Gick en kurs i “Brott och kemi” och lärde mig en hel del om hur folk har åkt fast och vilka spår man måste undanröja 😛 tex finns ETT lösningsmedel man kan använda som brandvätska som polisen i sverige aldrig kan upptäcka och alltså se att det är anlagt…. känns bra att sitta på informationen 😉 men tänkte också att det kanske inte är superbra att sprida den informationen till alla studenter

  Reply

 • Frida

  |

  Är också en utav dem som tycker det är intressant och fascinerande. Pluggar kriminologi utav den anledningen, nästa termin börjar jag en kurs som heter Death and dying (min valbara kurs hehe).

  Om du inte läst om Issei Sagawa, en japansk kannibal, så bör du göra det tips tips. Finns bilder att googla också (japp, sån är jag). Men å andra sidan vill jag jobba med att sätta dit dessa personer så känner att jag behöver veta allt, liksom försöka sätta mig in hur deras hjärnor fungerar. Ah, dream job!

  Reply

  • Egoina

   |

   Verkligen drömjobb!! 🙂

   Reply

 • Eve

  |

  Måste tipsa om podden “Spår”, känns lite som en mix mellan p3 dokumentär och serial. Första två säsongerna handlar om mord 🙂

  Sedan är vissa avsnitt i podden Sword and Scale riktigt bra. Egentligen är nog de flesta bra men kan vara lite för extrema. Finns ett avsnitt (33) där man får höra en inspelning av hur en man slås ihjäl med hammare. Väldigt bra redogörelse för mordet, men hade nog helst sluppit att höra ljudet från själva mordet.

  Reply

 • Hanna

  |

  Att ha ett samhälle där mordutredningar är hemliga hade varit hur farligt som helst, då kan ju myndigheterna göra Som de själva vill, inga rättigheter som hade blivit tillgodosedda i rättegångarna osv osv!

  Reply

Leave a comment

Arkiv