Follow my blog with Bloglovin

Låt oss prata kiwi

Hur äter ni kiwi? Delar ni den på mitten och äter med sked, eller gör ni som jag och äter hela frukten inklusive skalet? Jag brukar skära upp den i bitar och sen äter jag, typ som man skulle göra med äpple, eller så skivar jag den typ som man gör med gurka.

Jag förstår inte varför man krånglar med sked? Skalet är dessutom gott, lite syrligt liksom. Skär man kiwin i bitar märker man knappt skalet. Varför ta bort det? F tyckte däremot att jag var jättekonstig och bara ”men den är ju hårig?!”. Jaha? Men det är ju persikor också?

Hur gör ni?

 

image

image

 

När vi ändå är inne på sked+frukt-temat. Något jag aldrig förstått mig på är folk som äter grapefrukt med sked. Jag ser det på bilder överallt. Var är logiken där? Det måste ju spruta och stänka grapefruktsaft? Får man ens upp allt med skeden? Jag äter inte grapefrukt själv, men det måste väl vara som att äta apelsin och det skulle kännas väldigt ineffektivt att förtära en sådan med sked.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (67)

 • :)

  |

  Nah, kiwi är håriga, persikor är ludna. Det är en skillnad. 😉 I övrigt fattar jag heller inte det där med grapefrukten, försökte en gång och ba ”Vad fan är det här för jävla skit?”. Sen dess brukar jag filéa mina citrusfrukter. Gillar inte den där äckliga hinnan som omger klyftorna heller.

  Svara

 • Elin

  |

  Men när man äter grapefrukt med sked så äter man ju efter mönstret i frukten. Haha okej, årets sämsta förklaring. Men det ligger ju bitar av fruktköttet i ett mönster om man delar en grapefrukt på mitten. Så man plockar väl ur bitarna med skeden.
  Tilläggas bör att jag aldrig ätit grapefrukt med sked så jag spekulerar bara nu. Meningslös kommentar från mig kanske haha! Tack och hej!

  Svara

  • Egoina

   |

   Jaså! Så är det nog 🙂

   Svara

 • Emma

  |

  Fast på en grapefrukt är den vita ”hinnan” runt fruktköttet mycket segare och beskare än på en apelsin = inte gott. Därför tar man en kniv och skär loss fruktköttet innan man äter det med sked (det är därför man skär en grapefrukt annorlunda från en apelsin), finns även speciella grapefruktskedar som är tandade så man kan skära med skeden 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Ahaaa, då förstår jag! Tack 🙂

   Svara

 • Linnea

  |

  Äter med sked! Är lite ”känslig” mot kiwi överlag, får jag i mig en bit av skalet blir det ännu värre och kli-igare.

  Gällande grape så är väl det vita runt om själva fruktköttet extremt beskt? Kan därför inte skala och äta klyftor som apelsin utan måste isf skära bort det vita. Skulle jag tro. Äter inte grape själv.. Haha.

  Svara

 • Felicia

  |

  Jag väntar med spänning att få läsa alla kommentarer på detta när du accepterat dom

  Svara

   • Heja Emma!

    |

    Hahahaha jag med! Fast äter också skalet förresten. Till och från. Har ätit med sked de senaste åren iofs, men åt alltid med skal innan. Ska börja med det igen. Alla stockholmare tycker ändå att skåningar är konstiga med fälleben, hotta och tottenband, så varför inte kiwiskal också? 😉

    Svara

 • Lisa

  |

  Massa gifter i skalet om den inte är ekologisk 🙁

  Svara

 • Inne hos Ina

  |

  Med sked! Har aldrig provat skalet men generellt äter jag frukt utan skal. Skulle helst skala plommon om det gick enkelt 😉 dels gillar jag inte det syrliga och dela tänker jag på alla bakterier som måste finnas på skalet..

  Svara

 • Lisa

  |

  Jag har alltid ätit kiwi med sked 🙂

  Svara

 • Robert

  |

  Äter med sked. 😉 Har aldrig tänkt på att man kan äta skalet. Det är ju hårigt t ex. 😉

  Haha, får kanske testa ditt sätt nästa gång. 😛

  Svara

 • Josefin

  |

  Grapefrukt äts oftast med sked eftersom att skinnet som sitter runt klyftorna är fruktansvärt beskt 🙂

  Svara

 • ab

  |

  I klyftor eller skivor och utan skal. Har för mig att skalet gör att det kliar i munnen?

  Svara

 • Ida

  |

  Jag har hört att kiwiskal är asnyttigt?! Så du gör nog rätt!

  Svara

 • Josefine

  |

  Jag äter kiwi med sked. Det har bara blivit så för att mina föräldrar gjorde så när jag var liten och har fortsatt. Vanesak liksom. Har aldrig smakat skalet.

  Äter grapefrukt med sked också, och ja, det sprutar men det gäller att ha en sked om är ”vass i kanten” om det makes sense. Då går det bättre. Skalet är så tjockt och hårt så det går inte att skala på samma sätt som en apelsin. Eller ja, du får gärna testa!

  Svara

 • Fanny

  |

  Jag äter typ aldrig kiwi av den anledningen att det bara är kladdigt och bökigt. Men om nu skalet är ätbart så underlättar det ju så då kanske man kan börja äta det.. trodde skalet typ var segt och äckligt? haha. Många är dock allergiska mot kiwiskal vet jag.

  Svara

 • Cecilia

  |

  Många år sedan jag slutat äta kiwi, p.g.a. att jag reagerar på dem men när jag var liten och ännu åt dem så åt jag med sked. 🙂

  Svara

 • Ewe

  |

  Äter både kiwi och grapefrukt med sked och det fungerar hur bra som helst 😉

  Svara

 • Louise

  |

  Men neeeeeeej, man kan inte äta grape som man äter apelsin. ”Innerväggarna” är mycket tjockare och hårdare, de går inte att äta. Man får absolut upp allt med sked. Det är gott. Prova 🙂
  (Äter btw inte skalet på kiwi. Aldrig hört någon som gör. Kul.)

  Svara

 • Carro

  |

  ”Grapefrukt har ganska hårda, sammanväxta innerväggar mellan klyftorna. Dessa brukar man inte äta, och eftersom den inte enkelt går att dela i klyftor får man använda andra metoder…”
  Google är livet ändå <3

  Svara

 • Josefin

  |

  Neeeej man kan ju inte äta skalet!! Kiwi är ju en frukt som ingen människa tål, alla är mer eller mindre allergiska mot den och det ”giftigaste” sitter i skalet. Så därför äter (iaf jag) kiwi med sked och slänger skalet När det kommer till grape så är grapefruktens hinnor eller vad man ska säga (”skinnet” runt köttet) mycket hårdare och segare än andra citrusfrukter så det är inte så gott att äta det! Haha långt utlägg för att försvara skedens ställning i fruktätarvärlden
  / tjejen som äter både kiwi och grape med sked✌️

  Svara

 • Ida

  |

  Anledningen till att jag alltid äter grapefrukt med sked (har man rätt teknik får man ut allt kött haha) är för att själva skinnet (eller vad det kallas) är så tjock, segt och beskt! Inte alls gott, det förstör smaken. typ på apelsin eller mandarin märker man det ju inte så mycket men på grapefrukt är det sjukt äckligt! Haha så nu vet du 🙂

  Svara

 • Amanda

  |

  haha måste ju kommentera. Om jag äter kiwi så äter jag definitivt med sked!!! Är till och med så äcklad av håren att jag sköljer varje bit nitiskt. Så ja, det är inte så ofta jag äter kiwi. För krångligt helt enkelt!
  Men på persikor äter jag ”håren” men tycker det är långt ifrån samma sak.
  Är även en av de som äter grapefrukt med sked. Helt enkelt pga av att det är tusen gånger (typ) godare så.

  Trevlig helg!

  Svara

 • Hannah

  |

  Gud va kul vad man är olika. Har aldrig i hela mitt liv hört talas om någon som äter kiwiskalet, för mig är det lika märkligt som om du skulle äta apelsiner med skalet på. Grapefrukt äter jag också med sked. Dem är lite ”stelare” och tuffare än apelsiner så de är svårare att skala och få isär i klyftor så det är mycket lättare (och godare) att äta med sked 🙂

  Svara

 • Helen

  |

  Men asså jag har verkligen hört tvärtom mot vad många skriver, jag har hört att det nyttiga är i kiwiskalet! Samma som typ äpple. Så jag äter med skal på, men vi verkar vara få som gör det

  Svara

 • Fanny

  |

  Och i detta kommentarfält ser jag att folk pratar om att SKALA apelsiner? Gör folk det? Hur orkar man det? Är jag den enda som skär upp i kylftor och äter?

  Svara

 • Madde

  |

  Skalar kiwi med potatisskalare jag 🙂 funkar toppen så länge inte kiwin börjar bli gammal för då är den för mjuk 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Jag äter kiwi som äpple typ. Den är lite luden men det har sin charm

  Svara

 • Erika

  |

  Jag själv äter Kiwi med sked, men jag har en kollega som äter kiwi rätt över (alltså inkl skal) ungefär som man äter äpple/päron men han äter upp allt. Tyckte det var sjukt konstigt första gången jag såg det!

  Svara

 • Rebecka

  |

  Det finns speciella skedar till grapefrukt. Som en tesked med kniv på sidan, funkar jättebra 🙂

  Svara

 • Kicki

  |

  Jag äter utan skal med sked dock har jag funderat på att lära mig äta skalet..det är sjukt nyttigt!:)

  Svara

 • Erika

  |

  Jag äter kiwi med skal! Håller den i handen och biter loss bitar, som med ett äpple. Dock bara ekologiskt odlade, annars skulle det kännas läskigt. Håller med om att skalet är gott! Grapefrukt äter jag med sked, pga de sega hinnorna andra har skrivit om. Måste göras med särskild teknik för minsta möjliga kladd och mesta möjliga vinst, liksom. Kräver koncentration. Äter därför bara grapefrukt när jag är ensam och har gott om tid (vilket är hemskt sällan).

  Svara

 • Linana

  |

  När jag äter kiwi så delar jag den först i två delar. Jag delar (enligt min syster) på fel sätt, nämligen på längden. Sen pressar jag helt enkelt ur fruktköttet rätt in i munnen. Sked är totalt överflödigt 🙂

  Svara

 • Sandra

  |

  Nu är jag jätteallergisk så jag äter inte Kiwi alls, men helt ärligt så visste jag inte ens att man kunde äta skalet.

  Svara

 • Emma

  |

  Brukade äta med sked men så berättade någon att det går att äta med skal. Då prövade jag och det är ju inte alls som jag tänke, orka gå tillbaka till att skala och ha sig!

  Svara

 • Malin

  |

  Äter kiwi med sked, läste någonstans att p.ga typ fågelns kan man bli sjuk av skalet. Sen är det luddigt och lite läskigt…
  Gillar gul kiwi bäst, riktigt synd de är dyrare och svårare att hitta :/

  Svara

 • Maria

  |

  Kiwi skall ätas med sked, punkt;)

  Svara

 • Amanda

  |

  Delar alltid upp frukten i två och äter sedan antingen med sked eller bara biter med skalet. Skalet innehåller massa vitaminer men är kiwin inte ekologisk är den däremot supergiftig då det är en frukt som ofta besprutas hårt precis som till exempel vindruvor!

  Svara

 • Lesthi

  |

  Jag skalar kiwin och skivar den sen, skivad frukt är godast! Ibland får den ligga i frysen en stund också, nom nom!

  Svara

 • Jackie

  |

  Jag fattar inte. Äta kiwiskalet? Gör folk det? Det var något nytt. Det är alltså gott? Grapefrukten äter jag med kniv. Skär loss bitar och spetsar köttet. Tror det vita mellan köttet är torrt och beskt.

  Svara

 • Elin

  |

  Detta är ett väldigt känsligt ämne haha, det finns endast ett rätt sätt och det är att dela på mitten och äta med sked! Detta gav mig flashbacks till när jag gick i låg- och mellanstadiet och det var en kille i min klass som först åt sin banan som ska ska och avslutade det hela med att förtära skalet. Drömmer fortfarande mardrömmar om det.

  Svara

 • Sofia

  |

  Äter kiwi hel utan att ens skära om ingen är i närheten och äter med sked om jag är iakttagen. Detta efter den gamla podduon Karin och Sara gjorde en video där de prövade att äta frukter med skal på och sa att kiwi var gott med skal. Provade och blev fast då det ju är SÅ JOBBIGT att äta kiwi med sked.

  Svara

 • Malin

  |

  Jag är en av alla som är skadade från sin barndom med meningen ”ät inte skalet på kiwin, det är giftigt”… thanks mom

  Svara

 • Ingela

  |

  ”Det håriga kiwiskalet (efter att ha tvättat det naturligtvis) innehåller tre gånger så mycket fibrer och antioxidanter som själva fruktköttet, visar forskning. Äter du skalet undviker du samtidigt att förlora de C-vitaminer som sitter precis under skalet”. (Från kurera.se)

  Jag äter med skal. Skär kiwin i bitar och gillar skalet 🙂

  Svara

 • Corinne

  |

  Haha jag äter också skalet på kiwin! Det är ju gott och vem har tid att skala den eller äta med sked liksom?

  Svara

 • Elin

  |

  Hola! Det finns speciella skedar som är taggig runt om, som en kniv, så man skär klyftor o sedan äter med sked! 😉 Då får man fina filéer av grapefrukten o inget skvätt 😀 Tips tips 😀

  Svara

 • kate

  |

  På INGET sätt. Har varit allergisk mot kiwi hela mitt liv…

  Svara

 • anna

  |

  det finns särskilda knivar för grapefrukter. alltså skär man först grapen på mitten o en tar man den lilla grapefruktkniven för att skära runt och ut fruktköttet men fruktköttet lämnar man sen kvar och äter med sked.. 😉

  Svara

 • Susanna

  |

  Jag delar kiwi i klyftor, alltså skär den som en potatis ungefär, då behöver man inte använda sked 🙂 Äter inte skalet, men jag har hört att det ska vara supernyttigt!

  Svara

 • Ebba

  |

  Åt också skalet på kiwi innan, supergott ju, sen fick jag berättat för mig att allt som kiwin har blivit besprutad med fastnar i skalet. Alltså kanske inte jättebra att äta det 🙁

  Svara

 • mariam

  |

  Nääeee hahah 🙁 Massa äckligt ”hår” i munnen, ryser bara av tanken. Å andra sidan äter jag inte persika heller pga känslig mot det ludna skalet.

  Svara

 • Lina

  |

  Gul kiwi äter jag mer skal! Eller om det är någon annan sorts kiwi.. Jag vet inte riktigt haha, men det är lite tunnare skal tror jag? Grapefrukt äter jag dock med sked! Eller det är en spännande process. Jag delar den på mitten, pressar ut lite saft i ett glas, tar en kniv och skär i alla klyftor (eller vad man säger), pressar ut väldigt mycket mer saft i glaset, äter fruktköttet och dricker saften! ÅH bästa jag vet! Mums! (OBS, röd grape!!)

  Svara

  • Malin Magdalena

   |

   Lina!! Jag trodde jag var den enda! Jag gör nämligen på EXAKT samma sätt ;D:D

   Svara

   • K

    |

    Haha jag gör likadant! Man måste ju pressa ur saften annars rinner det över när man äter med skeden sen 😛

    Svara

 • Rebequeline

  |

  Åh, vad sugen ja blev på kiwi nu! Har tyvärr inte kunnat äta just den frukten på flera år på grund av mina korsallergier, men vill mig minnas att jag brukade äta med sked. 🙂

  Svara

 • Emma

  |

  Alltså va??? Har aldrig hört talas om att man skulle äta skalet på en kiwi eller ens tänkt tanken att det skulle vara gott! Mind blown just nu att du gör det! Känns lika naturligt som att äta en clementin eller banan med skalet på! Vart har du fått det ifrån??

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha men neeej. Prova 🙂

   Svara

 • Danielas Dagbok

  |

  jag äter med sked, tanken att äta skalet har aldrig ens slagit mig 😀

  Svara

 • Angelique

  |

  Äta skalet? Jag hade ingen aning om att nån ens gjorde det 😮

  Svara

 • Sandra

  |

  Sked på båda! Dock äter jag sällan något av det.

  Svara

 • K

  |

  Haha! Har faktiskt testat att ära kiwi med skalet på men tyckte det var ofräsch, kiwisar är ofta rätt mycket hårigare än persikor!! Och jag äter min grapefrukt med sked och anledningen till att man gör det med grapefrukt men inte med apelsin är för att ”skinnet” runt varje bit är tjockare och jättebeskt på grapefrukten jämfört med apelsin där man inte märker av det typ alls.

  Svara

 • Hanna

  |

  Nej men alltså VA? Trodde knappt att det här var ett seriöst inlägg förrän jag läste kommentarerna? Tänk dig chocken om du skulle se någon äta en banan med skalet och allt? SÅ kände jag efter att ha läst detta, haha, crazy!! 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv