Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Munnen glad igen

När jag vaknade idag var svullnaden typ borta. Haha så typiskt! Det var dock lika bra att gå dit ändå, dessutom kunde jag inte avboka så sent. Men så pinsamt, nu tror säkert tandläkaren att jag är värsta gnällfisen för ingenting…

Passade på att limma fast min tandställningstråd som såklart har lossnat igen också när jag ändå var där. Det gjorde den typ dagen efter förra gången jag fixade den och jag har inte orkat ta tag i det, men nu sitter den fast igen och jag kan äta annat än mjuka saker utan problem. Woho! Mina tänder alltså… Känns som att det är något hela tiden? Förstår inte helt hur jag kan vara i den lägsta gruppen vad gäller försäkringen? Superbra för mig såklart, men ändå. Jag har förresten funderat på det här med tandvård. Det är ju helt sjukt att det inte fungerar som med sjukvården, att man måste betala ur egen ficka. Det är ju jättedyrt med tandvård om man inte har försäkring. Hur gör en människa som inte har råd om hen får akuta tandproblem? Jag undrar på riktigt? En utgift på 10.000 kronor bara sådär är det långt ifrån alla som klarar av. Får man det gratis om man är arbetslös? Blir det avbetalning, eller hur funkar det?

Jag diskuterade detta med en vän som sa att tandvården måste fungera så eftersom skötsel av tänderna är upp till var och en och att man kan påverka det mycket själv. Det finns väl en poäng där, men så är det ju med kroppen också. Ska vi tänka så kan vi inte hjälpa människor som röker, dricker och lever på skräp. Det är ju inte rimligt. Dessutom kan mycket vara genetiskt och otur även om man sköter sina tänder. Man kan vara exemplarisk, men ändå behöva hjälp med tänderna. Ska det verkligen vara en klassfråga att få ha hela och fungerande tänder? Om någon har en bra förklaring till varför är det så får ni gärna berätta.

 

image

Hade en halvtimme att slå ihjäl när jag väntade på tåget för att åka till jobbet vilket ju var jättejättesynd för då hade jag tid att fika.

 

image

Hade sovmorgon idag och kände mig sådär utvilad, snygg och *fräsch*. Men det är gaaaanska mycket snyggfiltret på Snapchats förtjänst också. Heh.

 

image

Köpte med mig sallad med rödbetor, äpple och lax bland annat och åt på lunchen. Jättegod!! Det var en ny smak. Kul, jag är så trött på de andra.

 

image

Vi säljer påskägg på jobbet och vissa godisbitar får inte vara med och ställs ut i lunchrummet, så då får man lov att ta dem (hehehe jag vet, synd va). Men tog bilden för att visa att jag nu kan bita som en normal människa. Lättnaden! På grund av tandställningstråden (den har varit lös och det har gått att rucka på den vilket har gjort att det har spänt om jag använt framtänderna, not så nice) så har jag inte kunnat bita av saker. Så kul när jag och min kille har köpt godis, så har jag inte kunnat bita av de stora bitarna så har han fått hjälpa mig och mata mig som en fågelunge. Nu slipper han det. Haha.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (54)

  • jazmine

    |

    Det är inte gratis om man är arbetslös osv. Man får på avbetalning istället eller så får man vänta tills man har pengar…

    Svara

  • Lin

    |

    Ja, din väns idé håller ju inte. Då måste vi ju tänka på alla de som äter ohälsosamma fetter, inte tränar 30 min/dag – bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar. Så då får de skylla sig själva? Och var ska man dra gränsen? Får man skylla sig själv om man missar träningen en dag?

    Ska man behöva betala sin egen vård om man får hjärnskakning när man spelar rugby/hockey? En medveten risk.

    Jag kan i stort sätt skita i mina tänder. Dricka läsk, äta godis och strunta i att borsta tänderna. Får inte hål eller övriga problem. Genetiskt. Min kompis däremot har väldigt sköra och ”porösa” tänder och får lätt problem – trots exemplarisk skötsel.

    Nä, men I’m with you på den här. Alternativet är i egentligen inte ett alternativ. 🙂

    Svara

  • D

    |

    Jag var med om en sportolycka och slog ut en tand för ett år sen. Tyvärr hade jag ingen tandvårdsförsäkring och trots att jag har ”extremsportstillägg” på min olycksfallsförsäkring så täckte den inte detta 🙁

    Min tandläkare berättade att om det hade varit en framtand så hade försäkringskassan täckt det mesta typ pga att det är så pass viktigt med framtänder kosmetiskt.
    I mitt fall var det den främsta kindtanden så gapet syntes verkligen när jag log/skrattade men inte när jag bara pratade, därför fick jag stå för i princip hela kalaset själv.
    Nu när alla implantatoperationer är klara så har det kostat mig drygt 35000! Som ”tur” var hade jag pengar undanlagda som jag tänkte renovera köket för men jag undrar också vad andra i liknande situationer gör?

    Jag antar att det går att få lån för det, antingen av banken eller av någon fristående kreditgivare, men då gäller det ju att du är någorlunda kreditvärdig. Kan du inte få lån så får du istället ta den billigaste utvägen (det kan soc täcka kostnaden för) vilket är att dra ut tanden.. Kul liv.

    Svara

  • Nina

    |

    Gött att du fick det fixat iaf 🙂 jag tillhör en av dem som får betala massor enbart p.g.a. gener och håller verkligen med dig 😛 sköter mig exemplariskt med tandtråd, tandborstning, fluorskölj, äta varierat, undvika sura och söta saker (ex. godis, frukt, dricka, kakor, juice ) (vilket jag äter en gång per månad), röker och snusar intr och har aldrig gjort det, dricker varken kaffe eller te osv osv. Tandläkarna har satt upp stenhårda regler som jag följer hehe, men får ändå hål hela tiden. De kollat mig och säger att det är de renaste tänder de sett. De noterar att mina tänder är väldigt djupa samt att mitt saliv innehåller väldigt lite fluor. Är sjukt irriterande att allt beror på kassa gener och då får jag ändå betala hur mycket som helst 😛

    Svara

  • Johanna

    |

    Har själv en genetisk tandsjukdom som gör att jag inte har något emalj. Tack och lov för gratis tandvård tills jag var 20 annars hade den räkningen blivit alldeles för dyr för mina föräldrar. Jag får dock ingen försäkring nu, men har för mig att det finns ett högkostnadsskyddnad om det skulle bli för dyrt med framtida behandlingar. Mycket får jag tyvärr stå för själv.

    Svara

  • Robert

    |

    Kanske därför det är så dyrt med tandläkaren alltså? Tycker ändå att det borde vara mycket billigare. 😛

    Smarrigt annars där. 😉

    Svara

  • Rebecka

    |

    Hej! Jag jobbar med ekonomiskt bistånd och är man berättigad till det (dvs praktiskt taget luspank) betalas akut och ”skälig” tandvård av kommunen.

    Svara

  • Linda

    |

    Gratis om man är arbetslös? Gud lyft på din sten och se samhället lite.
    Själv betalar jag av en stor tandläkarräkning nu, fick vänta en månad med att gå dit trots akut för att kunna börja betala. Har vanligtvis 4000:-/månad när räkningar och fasta kostnader är klara, nu betalar jag tandläkaren med 2k/månad i tre månader till.

    Fattiga får inget gratis, vi kämpar oss fram och det är ett slag i ansiktet att folk går runt och tror annat.

    Svara

    • Lisa

      |

      Håller med. Kom ur bubblan liksom.

      Svara

      • Egoina

        |

        Syftade såklart på om det fanns bidrag, något annat ställe att vända sig till, eller någon form av stöd, men formulerade dåligt. Ledsen för det. Tycker dock att denna attityden är tråkig. Jag är inte världsfrånvänd eller lever under en sten.

        Svara

    • Lina

      |

      Men herregud hon frågade ju bara? Är man världsfrånvänd nu helt plötsligt för att man inte vet hur allt funkar och använder sin blogg för att fråga?

      Svara

  • tandtroll

    |

    Jag kan förklara något förenklat hur tandvården fungerar:

    Angående tandvård fungerar det lite olika. Alla svenska medborgare får ett tandvårdsbidrag på några hundra varje år att använda för undersökning/behandling.

    Som svensk medborgare betalar du allt upp till 3000 kr, därefter ersätter försäkringskassan 50%. Efter du betalat 15 000 kr ur egen plånbok ersätter försäkringskassan 85% över denna summa.

    Som arbetslös kan du ansöka om bidrag för din behandling genom Socialen.

    Som asylsökande betalar du antingen ingenting eller 50 kr per besök men erhåller bara akut vård. Ett normal akutbesök ligger ungefär på 400-800 kr för en svensk medborgare, och då räknar jag inte med behandlingen som kan kosta flera tusen (detta betalar Sverige).

    Den grupp som har de svårast är Sveriges äldre som har eget boende, inte har pengar och inte kan få hjälp ifrån socialen.

    De som är sjuka och inte kan ta hand om sig själva (psykologiska sjukdomar, funktionsnedsättning, äldre på hem m.m.) har rätt till nödvändig tandvård, dessa besök kostar 100 kr, upp till frikort på 1100.

    Svara

  • R

    |

    Om någon vill nörda in sig på det där med tandvård kan man lyssna på https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/601146?programid=2519 – ett bra program faktiskt 🙂 Folktandvården i Sverige är rätt ung och var väldigt dyr att införa när det begav sig (50-talet typ) eftersom tandhälsan i Sverige var USEL. Alla hade karies och det var riktigt mariga hål, bara att dra ut tänderna allt som oftast. Då lyckades man ändå motivera att införa gratis tandvård för unga och man kan ju lugnt säga att det blivit bättre sedan dess. (Även om experimentet i fråga har gått till historien som ett av de mest oetiska någonsin.)

    Sedan dess har tandvården av någon anledning hängt ihop med estetisk tandvård, lite som om sjukvården skulle hänga ihop med plastikkirurgi liksom. Tandläkare har också haft betydligt lägre lön och status än vanliga läkare trots typ likvärdig utbildning. Men nu har ju frisktandvårdsförsäkringen kommit och man kan ju hoppas att det är ett steg på vägen på lång sikt att föra in tandvård i samma system som sjukvården. Många äldre som har jättedåliga tänder…

    Svara

  • Linnéa T

    |

    Inte vart hos tandläkaren på sex år, fräsch? Nä… Dyra hyror plus CSN har helt enkel sagt ifrån. Dock kikade en kompis som är tandhygienist nyss, och på rak arm tyckte hon att allt såg bra ut! Första lönen kommer helt klart läggas på ett tandläkarbesök.

    Svara

  • Manne

    |

    Hej! Jag jobbar som socialsekreterare med ekonomiskt bistånd. Som arbetslös är det inte gratis med tandvård, söker man ekonomiskt bistånd kan man dock ansöka om tandvård. Man lämnar då in kostnadsförslag som vi tar ställning till, tex är det nödvändig tandvård, akut mm. Vi pratar med tandläkaren och får deras bedömning. Kan säga att allra oftast så godtas tandvården om man inte förväntas få en egen inkomst inom en snar framtid (spec unga personer) och det är ju då skattepengar som betalar den. Går även att få avbetalning. Personer med genetiska eller andra funktionsvariationer som påverkar tandstatus (alltifrån att tänderna är sämre till att förmåga o sköta tänderna är sämre) kan få gratis tandvård.

    Svara

  • Joline

    |

    Ang tandvård. Det finns högkostnadsskydd i tandvården, du betalar till 3000 kr sen går försäkringskassan in och betalar en del. Sen är vi inte omöjliga utan är måna om våra patienter. Om det är en större behandling som att en patient ska göra en krona eller bro så besöker man oss ett par gånger och betalar lite varje gång. Sen kan man få besöket på faktura också, då har man 30 dagar på sig att betala. Sen finns det vissa som använder vår tjänst via remember card. Alltså ett kreditkort där de delar upp betalningen. Då sker all betalning via dom. Räntan är hög som ofta med kreditkort men vissa vill ha det. Inget jag rekommenderar i första taget. Sen finns det studentkliniker runt om i landet där man kan få besöket för 50% om man besöker student istället. Så det finns lite olika alternativ. Vi försöker alltid hitta en lösning för patienten.

    Svara

  • bea

    |

    Hej

    Jag är en av dem som inte har råd med tandläkare och ja det men gör är att gå med de onda finns tyvärr inga rabatter eller liknande om man är arbetslös eller har en väldigt låg inkomst. I mitt fall arbetslös sen plugga sen jobba som timvikarie så är nöjd om jag får allt att gå ihop så tandläkare är sista på min lista tyvärr. Så har vad jag själv kan räkna runt 8 hål och en del tandsten och har ont varje dag men ja finns inget att göra för jag har inte råd att gå till tandläkaren 🙁

    Svara

    • Fanny

      |

      Men Gud! Ja som tandhygienist mår dåligt när ja hör detta! Vart bor du? För bor du i en stad där tandläkarutbildning finns så gå till deras studentklinik så behöver man bara betala 50% av all behandling! Snälla gå! Blir hålen för stora så måste du rotfylla dem eller dra ut dem o om du redan nu kan säga att du har flera hål så har de gått långt!

      Svara

  • ellinor

    |

    Tjoho detta är mitt favoritigaste ämne att prata om! Praktiserade på folktandvården så kan en del om betalning och så, men inte om varför tyvärr.

    Dels kan man ju välja att betala en månadssumma, så som du verkar göra, och då får man komma när som och fixa sina tänder. DOCK kan man inte bli förflyttad till en högre nivå utan då sker det vid nästa förnyelse, så nästa gång kanske du hamnar i riskgruppen över tyvärr. Detta blir också svinaktigt dyrt för de med karies eftersom att vissa riskgrupper innebär att det kostar flera tusen i månaden.

    Sen kan man välja att inte göra så, och tro det eller ej men detta kan faktiskt vara gynnsamt för de med riktigt dåliga tänder, och då kan man dels dela upp summan eller ta hela på en gång. Sedan kan du även be om betalningsstöd från socialen och då slipper du betala.

    Men håller absolut med dig om att det är ett förfärligt system, särskilt som tandhälsan är så otroligt viktig. Och att man ibland måste gå till tandläkaren flertalet gånger innan de hittar felet – och du måste ändå betala för alla gånger du gick dit utan att de upptäckte något.

    Svara

  • Sandra

    |

    Jag kollade upp det där för ett tag sedan eftersom jag inte har försäkring, är fattig som bara den och inte varit hos tandläkaren på aslänge. Försäkringskassan täcker ändå rätt mycket. Minns inte exakta siffror just nu pga sämst minne men först och främst får man ett tandvårdsbidrag varje år på ca 300:-. Går man inte till tandläkaren det året läggs det på nästa årsbidrag, dock kan man som mest få två bidrag vid samma tillfälle, alltså Max 600:-. Sedan funkar det som en självrisk, så om kostnaden för tandvården överstiger, låt oss säga 1500:- (minns som sagt inte summan) så täcker försäkringskassan 50% av resterande belopp och 75% om beloppet överstiger 3000:- (tror jag). Så helt ruinerad blir man inte om man inte behöver göra enorma behandlingar på tänderna. 🙂

    Svara

  • Citrin

    |

    Har man verkligen inte råd (alltså arbetslös utan a-kassa osv) så är det socialbidrag (ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd) som gäller. Sedan finns det olika ”tak” även för tandvård. Typ kommer man upp i en viss summa, så blir det lite biligare, ungefär som högkostnadsskyddet för mediciner du vet? 🙂 Så det är ju alltid något… Men jag tänker som du, det är ju galet mycket pengar! Bara när jag går på ”kontroll” en gång vartannat år måste jag ju punga ut med typ 1500 kr för ingenting… Suck. Btw, vet bara detta om tänder då jag jobbat med socialbidrag (i din stad till och med Egoina haha), har aldrig själv lagat ett hål ens. 🙂

    Svara

  • Annie

    |

    Många som av många olika anledninga inte gar tillräckligt med pengar för att det ska få ihop det varje månad har ju hjälp av socialen med ekonomiskt bistånd. Och har man hjälp där ifrån kan man även ansöka om bistånd till tandvård.

    Sedan kan man hos de flesta tandläkare betala både mot faktura och avbetalning.

    Svara

  • Malin

    |

    Finns bidrag och även ett högkostnadsskydd så man inte behöver betala mer än 3000kr per år.

    Svara

    • Cha

      |

      Jag fick då betala mer än 3000 kr för min rotfyllning. Jag tror jag i runda slängar la ut över 10000 på tandläkarbesök det året.

      Svara

      • Malin

        |

        Tror man måste ansöka om det hos tandläkaren som reglerar hos försäkringskassa. Tror inte det görs per automatik, om man tex går till olika tandläkare osv. Kolla om du kan få hjälp retroaktivt!

        Svara

        • bea

          |

          Efter 3000 så får man en viss procent billigare finns inget högkostnadsskydd så att man får de gratis

          Svara

  • Linda

    |

    Jag frågade min tandläkare om prisskillnaden en gång, och hon sade att det är så dyrt för att utrustningen är dyr. Fast det borde väl läkarutrustning också vara? En magnetröntgen är ju svindyrt i andra länder, till exempel. Jag fattar inte 😛

    Svara

  • Felicia

    |

    På tal om tänder, när jag var typ 13 ramlade jag mot en trottoarkant och slog av två tänder. Båda lagades med något jävla leksaksmaterial så efter att ena halvan av tanden lossnat fem gånger på två månader så slipades den ner. Den andra har hållt bättre, men ändå inte riktigt. Måste varje år fylla på lagning på den och NU när jag inte är ett barn längre och alltså måste betala allt ur egen ficka, ja DÅ föreslår dom att jag borde gjort kronor av dessa defekta avslagna halv-tänder! Men dom är inte tillräckligt skadade för att få försäkringsbolaget att betala heller, så gå med två halva tänder i käften är ju JÄTTESUPER! 😀 Älskar min nuvarande tandläkare men skiter på systemet alltså.

    Svara

  • Fia

    |

    Jag har alltid haft många hål när jag har varit hos tandläkaren och alltid känt mig som en sämre människa när jag gått därifrån. Men sen några år är jag diagnostiserad med en reumatisk sjukdom som heter Sjögrens syndrom som också har som symtom att jag är torr i munnen. TADA! Det är alltså därför jag har så lätt att få hål – det kändes som en lättnad att liksom ha något att ”skylla på”. Nu borstar jag tänderna med en tandkräm med extra mycket fluor och går till tandläkare/tandhygienist flera gånger per år. Jag får dessutom 600 kronor per halvår i bidrag just på grund av sjukdomen.

    Svara

  • Camilla

    |

    Jag hamnade i nivå tre på min försäkring. Detta för att jag 1. tar astmamedicin och har större risk att få hål i tänderna (även om jag inte tar min medicin, men de kan se att jag har på recept), 2. har tandsten (vilket tandhygienisten som gjorde bedömningen sa att det var genetiskt då min fader som har samma tandhygienist har samma problem), samt 3. har visdomständer på gång. Kan alltså inte påverka min försäkring alls. Känns lite orättvist :/

    Svara

  • Frida

    |

    Det här är nog första gången jag ser dig skriva ordet hen, blir så himla glad av att se det!
    Förresten. Jag var en av de som vann hudvårdsprodukter i höstas från aco, och de är inte slut än och min hud är sedan i höstas on fleek. Tack för det Regina!

    Svara

    • Egoina

      |

      Tycker hen är ett väldigt bra ord! 🙂 Åhhh vad kul att höra!! Gillar också produkterna 🙂

      Svara

  • Rebecca

    |

    Har haft samma tankar kring glasögon och allt som hör till med nedsatt syn. Varför är det så dyrt?? Det är inget man kan rå för, ett handikapp för många men endå kostar det skjortan

    Svara

  • Emilia

    |

    Tyvärr så får man betala lika mycket oavsett om man har jobb eller ej.
    Jag tror att SOC kan hjälpa till lite i vissa enstaka fall dock.

    Svara

  • Jossan

    |

    Jag har jobbat på socialtjänsten/ekonomiskt bistånd. Om man har väldigt låg inkomst kan man söka om bistånd till tandvård av socialtjänsten. Då får man med sig ett kostnadsförslag från soc.tj som tandläkaren fyller i, tandläkaren skriver in vad som ska utföras och till vilket pris. Detta lämnas sedan åter till socialtjänsten. Är summan högre än 8000 kr skickas kostnadsförslaget till kommunens förtroendetandläkare som kollar att summan är rimlig i förhållande till det som ska utföras. Socialtjänsten gör en beräkning och om personen skulle kunna delbetala och betala av tandvården på 6 månader beviljas inte bistånd. Om kostnaden är så hög och personens inkomst är så låg att han/hon inte kan betala av kostnaden på 6 månader beviljas ekonomiskt bistånd 🙂

    Svara

  • Ellinor

    |

    Någonstans måste man ju dra gränsen för vad man ska ”få” och vad man ska stå för själv, och antar att det är en ganska rimligt att det är som det är då man iallafall i många fall kan göra något åt ”dåliga tänder” själv. Jag råkar dessutom sakna några tänder (genetiskt) och har fått sätta in implantat där, har inte behövt betala en krona pga den ”medfödda defekten” 🙂

    Svara

  • Paulina

    |

    Hej.
    Jag tillhär en av dem vars saliv inte ”hjälper” min emaljs att skydda tänderna vilket innebär att det inte egentligen spelar någon roll hur väl jag tar hand om mina tänder, jag kommer att få hål ändå pga så försvagad emalj.
    Jag har aldrig varit hos tandläkaren utan att jag haft hål och jag har bitit sönder 3 tänder. (en var en visdomstand som bröts itu.)
    Detta innebär också att jag inte blir erbjuden tandförsäkringen då jag (som tandläkarna säger) måste vara skadefri en viss period innan jag får täckna den.
    Detta gör det SVINDYRT att gå till tandläkaren.
    Jag har – precis som du, en tråd bakom tänderna från tandställningen. Var där och skulle limma tillbaka två limpluppar som lossnat och det gick på 800kr.
    för 4 minuters arbete. 400kr per limplupp. Tyvärr.
    Jag skulle verkligen behöva gå till tandläkaren, men jag känner verkligen inte att jag har råd just nu.
    Jag är student och har precis fått tömma en stor del av sparkontot på att renovera mitt kök pga en vattenskada.
    Det som jag tycker är mest tråkigt är just det att jag inte ens får ha en tandförsäkring. De tillåter inte att jag täcknar pga att jag haft så mycket problem med tänderna.

    Svara

    • Jessica

      |

      Är i typ samma sits! Har inte fått bekräftat om mitt saliv är dåligt eller ej men har aldrig varit hos tandläkaren utan att dom hittat något att åtgärda. Sköter också tänderna bra och har en specialtandkräm. För att teckna försäkringen måste man ju även fixa det som behöver göras innan och det skulle bli på tok för dyrt för mig som också är student. Skulle väl antagligen hamna på dyraste nivån också så jag vet inte hur värt det skulle vara. Har tappat en lagning från samma tand för typ femte gången nu och tandläkaren sa sist att dom inte tänker laga den igen utan kommer behöva sätta en krona om den släpper på nytt. 3000 kr kommer det kosta. Har gått med en halv tand i ett halvår nu, fml. Livet är verkligen inte rättvist 🙂

      Svara

    • Fanny

      |

      Va 😮 jag har lagat min tråd flera gånger men aldrig behövt betala för det.

      Svara

  • Jackie

    |

    Gjorde din ingefäracheesecake idag, hoppas den blir lika lyckad som sist! Glad påsk!

    Svara

    • Egoina

      |

      Hoppas jag med! Glad påsk 🙂

      Svara

  • :(

    |

    Var någon socialdemokrat för en herrans massa år sedan som bedömde att tänderna inte hör till kroppen. Sen har inget ändrat tillbaka. Gissningsvis för att lägga skattepengar på andra vettiga saker, som Harry Potter-kunskap på högskolor, och diverse bidrag till diverse världsfrånvända föreningar. Sverige, yay!

    Svara

  • Emma

    |

    Min kille har haft jättedåliga tänder och han har valt att strunta i att gå till tandläkaren nu och sparar till att byta ut hela käften sen istället. Han är 22 år.

    Svara

  • sara

    |

    Jag har jättedåliga tänder + tandläkarskräck. Hamnade i högsta försäkringsgruppen så valde bort för hade inte råd. Det SUGER verkligen. Tex mina visdomständer spricker innan dom kommit upp riktigt. Bara att operera/dra ut. Gick med sprucken tand i flera månader samtidigt som jag sparde pengar för att kunna dra ut den. Lagomt kul!

    Svara

  • ugglan

    |

    Min tråd bakom framtänderna sitter fast, men spänner som tusan om jag försöker bita av något så har tex inte kunnat äta äpple eller knäckebröd normalt på flera år nu. Äpplena måste jag skära i bitar och knäckebrödet får jag typ föra in snett i munnen och försöka bita av med baktänderna eller typ bryta av en bit med tungan/läpparna. Känns lite svårt att förklara vad jag menar haha… och det är jättejobbigt att inte kunna äta normalt längre 🙁

    Svara

  • a.

    |

    Finns ju mycket med tänderna man inte kan påverka själv.. Min visdomstand i underkäken växte helt åt helvete typ nedåt/inåt och fick operera bort den innan den kom upp, det gick på runt 3000-4000 kr, inte så kul när man är student precis. Min kompis har haft problem med ett par ”halvdöda” tänder och gjort undersökningar och rotfyllningar för hur mycket pengar som helst, hon fick dock delbetala.

    Svara

  • kate

    |

    Var salladen från EH??!

    Svara

  • Isabell

    |

    En av anledningarna till att tandvård inte ”betalas” av skatten som vanliga sjukvården är att det är SÅ otroligt många som inte går till tandvården som läget är idag & skulle det bara kosta typ 200 kr för alla att gå, då skulle ju nästintill alla ha råd att gå. Jämfört med nu. & då skulle antingen tandvården gå under (vi är väldigt underbetalda som det är redan) eller så skulle skatten behöva höjas rejält. Det har varit uppe på tapeten flera gånger men blir alltid nedröstat.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv