Follow my blog with Bloglovin

Fem klimatsmarta tips

Här kommer fem klimatsmarta tips i vardagen från mig:

– Diska inte med rinnande vatten.

– Använd eftervärmen i ugnen när du lagar mat.

– Gå kortare sträckor istället för att ta bilen och se det som motion.

– Duscha inte för länge ”bara för att”, ställ tiden på typ fem minuter (längre tid tar det inte om man bara ska duscha kroppen).

– Använd vattenkokaren och koka upp vattnet innan du häller det i kastrullen.

 

DSC03183

DSC03188

Här demonstrerar jag hur det går till.

 

DSC03200

Ni ser, det är kul att koka vatten. Snabbt går det också om man gör på detta sätt. Haha.

 

Varför pratar jag om klimatsmarta tips undrar ni kanske? Jo, för att jag har dragit igång ett samarbete med IKEA som går ut på att leva mer hållbart. Just nu söker IKEA 100 deltagare i åldern 20-30 år till en hållbarhetsutmaning som riktar sig till den som vill få hjälp med att leva mer hållbart hemma. Deltagarna får hembesök av inredare och energirådgivare som installerar produkter upp till ett värde av 5000 kronor som gör att du kan leva mer hållbart.

Ett jättekul initiativ tycker jag! Perfekt för den som vill få hjälp med att leva lite mer hållbart. Jag vet att jag själv skulle kunna göra så mycket mer egentligen och det vore inte fel med lite hjälp på traven. Såhär skriver IKEA:

”Vi söker dig mellan 20-30 år som vill leva mer hållbart. Bli en av 100 deltagare från Ystad till Haparanda som med hjälp av inredare, produkter och smarta lösningar från IKEA får möjligheten att leva mer hållbart. Utifrån din vardag, dina behov och önskemål tar vi tillsammans fram lösningar i vardagen som bidrar till en bättre planet.”

 

Ta chansen och sök! Här ansöker ni! Sista ansökningsdag är på söndag 7/2.

 

I samarbete med IKEA.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (58)

 • Anna

  |

  Fast alltså det där med att duscha kortare och inte diska under rinnande vatten är så himla, himla liten del när man tänker på att för samma antal liter vatten som det går åt att göra EN hamburgare (köttet) kan man duscha i två månader, i sträck!!
  Tipsar om att titta på dokumentären Cowspiracy, där de diskuterar hur mycket vår köttkonsumtion påverkar miljön.
  Det är liksom ingen mening med att duscha fem minuter kortare om man sen äter kött flera gånger om dagen. (Att ens äta kött mer än en gång i veckan är galet!)

  Svara

  • sandra

   |

   Tänkte precis samma sak

   Svara

   • sandra

    |

    Nu kom den där bilden på tjejen som jag inte vet vem det är igen hahah

    Svara

    • Egoina

     |

     Hahaha alltså det är så stört!

     Svara

  • Egoina

   |

   Jag tänker att det är bättre att göra det än inget. Tack för tipset om dokumentären!

   Svara

   • Anna

    |

    Fast att duscha lite kortare är ju typ att göra inget! Och då blir det ju ett problem när folk tror att de är så himla klimatsmarta, när de egentligen inte alls är det.

    Svara

    • Egoina

     |

     Förlåt, jag hade inte koll på det.

     Svara

    • tina

     |

     Va? Det är väl klart att det gör skillnad att dra ner på hur lång tid man duschar och inte slösa vatten. Kom till Australien så får du se att det gör skillnad.

     Toppenbra tips Egoina! Ta inte åt dig av de negativa kommentarerna. Du gör något BRA som belyser vad man kan göra!

     Svara

  • Lisa

   |

   Håller med till hundra procent. Såg ett program för några veckor sedan där de rekommenderade att varje person max ska äta 500 g kött i veckan och inte mer. Främst för klimatets skull men även för att för stor köttkonsumtion inte är nyttigt. Jag är köttätare och kommer aldrig någonsin komma upp i så hög dos av kött.

   Svara

   • Emma

    |

    Livsmedelsverket rekommenderar max 500 g rött kött och charkprodukter i veckan eftersom högre konsumtion än så ger en kraftigt förhöjd cancerrisk (framförallt tjock- och ändtarmscancer). Dessutom är det ju som nämnt väldigt mycket bättre för miljön att dra ner på köttätandet. De flesta som äter svensk husmanskost kommer upp i en ganska bra bit över 500 g/vecka, vilket många nog inte tänker på.

    Svara

  • Erik

   |

   Är det verkligen galet att äta kött mer än en gång i veckan? då är många galna.
   Mitt tips är att köpa ekologiskt kaffe. Det kostar typ 10kr mer men smakar godare och odlaren slipper använda massa gift.

   Svara

 • Robert

  |

  Bra tips! 🙂

  Svara

 • Frida

  |

  Håller med ovanstående. Visst ”alla bäckar små” men att ändra sina duschvanor hjälper så minimalt lite om man jämför med hur mycket man sparar in på miljön genom att sluta äta kött.
  Den enda chansen vi har att rädda klimatet är om folk slutar äta kött. Vi kommer inte rädda klimatet genom att bara duscha i 5 minuter/koka upp vatten/sluta diska i rinnande vatten.

  Svara

  • Mr. Jenize

   |

   Dock känns det lättare att få många människor att göra små saker till att börja med, duscha kortare osv. Långt ifrån många är villiga att ge upp kött, men självklart kan alla minska sin köttkonsumtion! Tycker det är lite tråkigt när folk vänder något positivt till negativt, finns så många som verkligen inte ens bryr sig ö.h.t. Så; bra tips!☺️

   Svara

   • Emma

    |

    Håller med dig om att det är tråkigt att vända saker till något negativt, men tror att det är många som inte vet om hur mycket köttindustrin faktiskt påverkar miljön. Tycker därför att man hade kunnat inkludera det som punkt på listan för att försöka få folk att förstå hur viktigt det är att dra ner på sin köttkonsumtion 🙂

    Svara

  • Fredrika

   |

   Jag tycker att var och en ska bidra med det man kan och har du möjlighet att sluta äta kött, go for it!
   Kanske finns fler som dig där ute?
   Det skulle i så fall innebära jag med gott samvete kan stilla mitt behov 🙂
   Personligen älskar jag kött och skulle aldrig kunna sluta äta det. DÅ hade jag hellre valt att sluta flyga och köra bil. Tills vidare… KÖTT FY FAN!!! 😀

   Svara

 • Emma

  |

  Men alltså, KÖTTET! Du glömde största miljöboven!

  Svara

 • Matilda

  |

  Som du säkert vet så är att sluta äta kött är ju bland det viktigaste och bästa man kan göra för klimatet. Varför har du inte tagit med den punkten? :/

  Svara

  • Karin

   |

   Kanske för att Regina, som många andra, inte vill tvinga folk att äta veganskt/vegetariskt.

   Svara

   • Ebba

    |

    Vem har sagt något om att tvinga? Det är väl bara bra att uppmärksamma att kött är den största miljöboven. Och du behöver inte bli vegan imorgon utan börja med en-två dagar vegetariskt i veckan och se hur det känns.

    Svara

 • Emma (igen)

  |

  Vill förresten förtydliga att jag inte vill anklaga dig för nånting utan snarare att det är tråkigt att IKEA (som jag antar har gett dig tipsen och riktlinjerna till inlägget?) har valt att inte uppmärksamma en så stor miljöbov som köttindustrin. Förstår att de andra tipsen lättare kan kopplas direkt till deras produkter men som sagt har en kortare dusch om dan inte så stor inverkan i jämförelse med att avstå från kött flera dagar i veckan!

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, Ikea har absolut ingenting med tipsen att göra. De ville att jag skulle tipsa om deras hållbarhetsprojekt där 100 deltagare får hjälp att leva mer hållbart och det tyckte jag var ett kul initiativ, så jag skrev ihop ett inlägg med små tips som alla skulle kunna ta till sig. Det var mina tips. Visste inte alls att det skulle uppröra.

   Svara

 • Karin

  |

  Woops..
  Jättebra tips det där med vattenkokaren ju – att jag aldrig har tänkt på det..

  Svara

 • Malin

  |

  Tycker det är tråkigt med alla ”du kan göra mer” kommentarer. Man måste ju börja nånstans! Bättre att peppa än att sänka.

  Du är grym och keep doin’ what you do!

  Svara

 • Jackie

  |

  Jag som käkar kött har lättare för att genomföra de lätta punkter Egoina rabblade upp än att ge upp köttet som för mig skulle vara svårt. Jag fattar ju att det är bättre för miljön att gå vego men för mig är det en stor omställning. Tror Egoina ville hålla det på en lätt nivå, vardagssaker liksom som alla i en handvändning kan genomföra från och med imorrn! Ha det bäst!

  Svara

  • Egoina

   |

   Precis, sånt som inte alla påverkar något egentligen 🙂

   Svara

  • J

   |

   att sluta äta kött gjorde jag från den ena dagen till den andra. det är tio år sen nu. visst saknar jag smaken av kött ibland och visst var det roligare att gå ut och äta när jag kunde välja på hela menyn. det var en uppoffring och jag gjorde den för miljöns skull och för djurens skull. inte svårare än så.

   jag är extremt less på att höra om hur den vegetariska dieten inte passar alla, för det är en extremt liten andel som inte får sina behov mättade utan kött. det bygger bara på okunskap, ovilja och rena latskaper. när vi har tillgång till så mycket forskning och studier som visar på hur köttindustrin förstör vår planet, hur djuren får lida samt hur ohälsosamt det är att äta kött varje dag (processat kött är enligt who en lika stor cancerrisk som rökning).

   jag tycker att det är ett rent hyckleri att påstå sig bry sig om miljön och klimatpåverkan och ändå fortsätta äta kött. de här små klimat-tipsen är bara provocerande i en tid där det enda som kommer att kunna hjälpa är radikala åtgärder, och det ligger hos alla att förändra. 2040 kommer våra hav vara döda. sluta ät kött för i helvete.

   Svara

   • Evelina

    |

    Bara för att du slutade äta kött från en dag till en annan betyder inte det att det är lika lätt för alla. Det är en stor omställning. Det är klart att det allra bästa hade varit om vi slutade äta kött, men det är väl ändå bättre att vi tar till oss detta egoina skrev än att vi inte gör något alls? Vill inte heller riktigt påstå att din kommentar ”sluta äta kött för i helvete” fick mig att bli jättesugen på att sluta..

    Svara

   • Johanna

    |

    PREACH

    Svara

   • Jackie

    |

    Du låter som en stolt vegetarian! Fortsätt så om det gör dig gott. Du lär väl ha lagt en hel del tid innan att tänka på ifall du skulle bli vego eller inte. Jag tänkte en stund ifall jag skulle äta vego alla dar i veckan men sen insåg jag att fetaost är så jäkla gott.

    Svara

 • agnes

  |

  Sluta äta kött är ju det mest klimatsmarta.

  Svara

 • R

  |

  Önskar verkligen att folk kunde ha bättre perspektiv på vad som är miljövänligt till vilken grad. Det blir så mycket att alla insatser anses som lika mycket värda, när vissa ger stor inverkan och andra extremt liten. Att sluta äta kött har ju nämnts mycket, eller om man ska äta kött, att välja kyckling hellre än nöt eftersom kycklingarna växer snabbare och därmed är mer effektiva energiomvandlare, man behöver alltså inte mata dem lika mycket per kött. (En tumregel är ju annars att ungefär 90 % av energiinnehållet går förlorat i varje ”uppväxling” i näringskedjan.)
  Sedan är ju allt som har med värme att göra stora energibovar, så tipsen här, som mycket handlar om att alstra mindre värme, är inte så fåniga. Men det ger mycket större effekt att säkna innetemperaturen 1-2 grader och klä sig varmare, samt att inte ha fönster lite småöppna när det är kallt ute. Och att inte föna håret utan låta det lufttorka – det drar faktiskt ganska mycket energi.
  Och så har vi transport, och framför allt flyg. Nu flyger många väldigt sällan, men man kan i alla fall tänka på att flyg släpper ut ungefär lika mycket som bil – per kilometer. Att flyga till Thailand släpper alltså ut ungefär lika mycket som det skulle göra att åka bil till Thailand, men det är lätt att förbise eftersom det går så snabbt…
  Självklart är det bättre att göra något än att göra inget, men jag får känslan av att många gör några banala grejer som har nästan ingen inverkan på miljön, och sedan nöjer sig, eftersom ingen pratar om vad som egentligen har någon effekt.

  Svara

 • Sandra

  |

  Jag tycker många av er här som uppmanar att man ska sluta äta kött gör lite mer folk en otjänst när ni gör det. Det som Egoina menar i sitt inlägg är att det är lättare för folk att hjälpa klimatet genom att göra något litet. Att sluta äta kött är inte litet. Det är att ändra livsstil och det är stort. Om ni uppmanar folk att göra det blir ju folk rädda och tänker att de aldrig skulle klara av det. Jag har varit vegetarian i snart två år, men det är inget som var lätt som en plätt. Mitt liv förändrades och jag fick lära mig mycket nytt. Det har varit en resa. Jag tycker också att alla bör tänka på hur mycket kött de äter, för det är en av de största miljöbovarna. Vi äter FÖR mycket kött. Men jag tror inte det går att uppmana alla att bli vegetarianer, i alla fall inte idag. Jag tycker att man kan börja med att dra ner på det, kanske inte äta kött varje dag? Jag vet att det behöver minska mer än så, men vi måste tänka realistiskt.

  Ha en eller flera vegodagar i veckan. Eller mer. Kanske unnar man sig lite kött på helgen som en lyx? Kanske försöker man köpa ekologiskt när man väl gör det? Kanske ska kött bli ännu dyrare än det är idag så att konsumtionen minskar? Kanske är det inte bara den eskilda människans ansvar utan matindustrin? Restaurangerna kan satsa mer på vegetarisk och få sina kunder att inse att det inte är jobbigt att välja ett vegetarisk alternativ? Kom igen, om alla hjälper till så kan vi komma långt!

  Svara

  • J

   |

   jag hoppas att du inte går runt och tror att ekologiskt kött skulle vara bättre för klimatet..

   men jag håller med dig om att för mycket ansvar ligger på individen. strukturella förändringar måste absolut ske. t.ex sluta servera kött i skolor och införa en väldigt hög kött-skatt.

   jag är less på det här daltandet med köttätare. läs en bok, se en film, ta del av lite forskning och studier. vill du fortfarande äta kött så kan du inte påstå att du vill göra något åt klimatförändringarna iallafall. man kan inte äta kakan och samtidigt ha den kvar liksom.

   Svara

   • Emma Svensson

    |

    Jag är rätt trött på klassföraktet som alltid uppstår i sådana här diskussioner.

    Svara

   • Michaela

    |

    Jag bryr mig om miljön men ändå äter jag kött. Det är sant, hur otroligt svårt det än verkar vara för folk att förstå. Varför? Hälsoproblem. Jag har förutom min ibs omfattande allergier. Tål inte tofu, inte soja, inte bönor, inte linser, de flesta grönsakerna går bort. De flesta frukterna med. Och helt plötsligt är det jävligt svårt att få i sig många av de ämnen min kropp behöver för att må bra. Jag har sett cowspiracy. Jag har läst och tänkt och försökt men jag klarar mig inte på veggo. Jag är provat. Fick näringsbrist. Så det är inte så jäkla bara. Sedan köper jag istället närproducerat och ekologiskt. Jag gör det jag kan. Och försöker tänka på att hjälpa miljön på andra sätt. Och då är tipsen här super!

    Svara

   • Sandra

    |

    Jag tycker inte din kommentar riktigt hör hemma som svar på min kommentar som försökte belysa att det kanske inte är så jäkla bra att alla skuldbelägger de som äter kött och ber dem SLUTA HELT – eftersom det inte är rimligt att be människor göra en sådan stor livvstillsförändring bara över en dag. Det är en lång väg att gå, tyvärr äter människan tok för mycket kött idag men eftersom vi är så djupt inrotade i det beteendemönstret får vi tänka på att det inte går snabbt att förändra det. Man får börja litet – genom att dra ner på konsumtionen, men be inte folk sluta helt, även om jag vet att det är vad som krävs eftersom det tyvärr har gått så långt, men det skrämmer ju bara upp folk. Blir skitförbannad när man skuldbelägger folk för att de äter kött! Som om de hade begått det största brottet i historien. Ta det lugnt.

    Sen du – jag är också medveten om att ekologiskt inte är bra för miljön, men jag sa att ska man dra ner på köttätandet och bestämma sig för att unna sig kött ibland kan man väl åtminstone köpa det som är lite bättre än allt annat skit? Eller?

    Svara

  • Jessica

   |

   Att kött ska bli ännu dyrare vore väl ingen smart lösning, då blir det istället en klass fråga. Ska bara rikt folk kunna äta kött?

   Nu är inte jag så insatt i varför kött är sån miljöbov, men man kan ju tycka att om folk ska äta kött så borde man ändå äta svenskt till och börja med, sen har man möjlighet vore det ju toppen med ifall man har någon lokal köttbonde som säljer kött som man kan köpa av.
   För att köpa kött som kommer ifrån tex Irland har en ganska så lång transport väg Vilket inte är så miljövänlig!

   Så vill man inte sluta äta kött helt så kan man tänka lite på vad för kött man köper

   Svara

   • Jessica

    |

    Hm ser nu att min kommentar hamnande helt fel

    Svara

 • Alice -+Doers+Magazine

  |

  Det bästa man kan göra för miljön är väl ändå att sluta äta eller åtminstone dra ner på sin köttkonsumtion. Ex sker 90 % av regnskogsavverkning pga att man ska odla spannmål där och mata kor med detta.

  Ofta slår folk bakut när det gäller köttet, men en vegomåndag varje vecka är en väldigt bra början! Sen kommer man lära sig alltfler recept, och så känns det naturligare. Ofta äter man kött av gammal vana tycker jag i alla fall.

  Svara

  • Sandra

   |

   Håller verkligen med dig om allt detta!!

   Svara

  • Frida

   |

   Jättebra skrivit för det är precis så det är! Köttindustrin står för de allra största utsläppen, och då menar jag inte bara transporten utan även tillverkningen/själva processen. /Vegetarian sedan 10 år 🙂

   Svara

 • Jessie

  |

  Ehhh du nämnde inte kött? Hahah..

  Svara

 • Anna

  |

  Du har tidigare skrivit att du inte har någon microvågsugn. Jag blev därför lite förvånad över ditt vattenkokartips. Har du funderat på vad elmängden som krävs för att driva en ugn i jämförelse med en micro i relation till att koka upp vatten i kastrullen?

  Svara

  • Fia

   |

   Jag använder inte heller micro och det är för att jag inte tror att det är särskilt hälsosamt.
   En bekants man är läkare och han gjorde ett eget test där han gjorde blodtester före och efter att han åt micrad mat. Efter intaget av micrad mat såg blodet ut som hos en leukemisjuk. Nej, det var så klart inget vetenskapligt test, men det räcker för mig.

   Däremot ska det ha kommit en ny variant av micro där det är en värmelampa som värmer maten, och det ska vara hälsosammare. De är dock väldigt dyra.

   Svara

 • Sara

  |

  Jättebra att så många förespråkar mindre köttkonsumtion! Men ni har inte funderat över att ha en trevligare ton när ni förespråkar en vegansk/vegetarisk livsstil? Det är nog få som känner sig tilltalade av er spydiga, besserwissiga ton.

  Om någon skulle säga ”köp den här produkten, annars kan du dra åt helvete för då är du en sämre människa”.. Skulle ni köpa den då? Inte?

  Svara

  • Nellie

   |

   Kan förstå hur du menar men det är trots allt djur, levande varelser med känslor som dödas för att just du ska äta upp det. Jag tycker iallafall att man är en sämre människa om man äter kött, och då äter jag ändå det själv. Man kan liksom inte rättfärdiga det på något sätt.

   Svara

  • Mona

   |

   Haha, plus 1 på den!

   Svara

 • Sandra

  |

  Haha alla icke köttätare lider brist av av minst ett viktigt näringsämne, förmodligen därav sura, ohövliga och dryga!! BLÄ!!!

  Svara

  • anna

   |

   Å nej. Inte det mest hjärndöda argumentet av de alla.

   Svara

 • Emelie

  |

  Jag kanske är dum men jag förstår inte vad man ska göra med eftervärmen i ugnen? Menar du att man stänger av mitt i processen och låter maten göras klart på eftervärme?

  Svara

 • Tina

  |

  Herregud va folk går igång asså. Gör det du kan, det är väl det enda du kan påverka? Du kan aldrig tvinga en vegetarian att äta kött och inte heller tvinga en köttätare att bli veg. När du lägger dig på kvällen så har du ändå gjort vad du kunde. Just idag. Imorgon kanske någon lyssnar på dig om hur en skräckslakt går till och vill prova vegmat. Eller inte. Vill du blir vegetarian Varsågod, vegan – inte mitt problem. Om jag vill fortsätta äta kött? Tack. Utan dina åsikter. Jag, personligen, köper grisen direkt från gården. En glad, ekologisk gris som man kan följa från kultingar till slakt om man nu är intresserad. Man kan om man vill välja bort att köpa en biff från Sydamerika och äta närproducerat istället.

  Hur man vet att någon är vegeterian/vegan? De säger det. Hela tiden.

  Svara

 • Emma

  |

  Jag är vegetarian och tyckte ändå att det var bra tips! De allra flesta vet ju faktiskt det här med köttet redan, Regina har dessutom nämnt det tidigare. Och eftersom det handlade om ett samarbete med IKEA är det ju inte så konstigt att tipsen var mer inriktade på hemmet?

  Svara

 • Amanda

  |

  Hej Egoina! Bra tips tycker jag. Jag tycker också att det är bra att det är tips som du faktiskt själv använder dig av. Det verkar som de flesta som klagar om dessa vill att du ska skriva om köttkonsumtion osv, och visst är det ett väldigt bra klimattips att sluta äta kött! Men när du inte själv kanske inte gör det (inte jag heller, även om jag dragit ner på det) så är det väl bra att du inte skriver ner det! Jag tycker det är bättre att du gjort som du gjort, skrivit ner tips som du själv lever efter 🙂

  Du behöver inte be någon om ursäkt när du endast försöker få folk mer klimatsmarta!

  Svara

 • :)

  |

  Förstår inte varför INGEN köttförespråkare här tipsar om vettiga saker att göra istället. Jag skulle gärna äta mindre kött, men jag vet inte vad jag ska laga för att inte behöva anstränga mig otroligt mycket mer eller gå hungrig.

  Ska ni säga åt folk att sluta äta kött är det mer hjälpsamt att t.ex. länka ett bra recept eller tipsa om en bra kokbok, inte komma med löjliga kommentarer som ”Sluta ät kött för i helvete!”

  Svara

  • Nina

   |

   Finns hur många recept som helst på nätet, tar 3 sek att googla. 🙂 Man kan göra bön/linsbiffar, chili sin carne, vegetariska grytor, panerad tofu, falafel, sen inte minst alla vegetariska färdigfileér och liknande om man inte har ork att laga nåt eget.

   Svara

  • Jackie

   |

   Jag käkar kött men har smugit in mer vegetariskt tack vare Linas Matkasse, där en av fem måltider är vego. Och, faktiskt, supergoda! De recept jag sparar från dem är de flesta vegetariska. Jag hade heller ingen aning om några bra vegorätter innan förutom en torr sallad typ.

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv