Follow my blog with Bloglovin

11% alkohol i bloggen

2

1

 

Fick denna fråga:

”Har du sett att du är med på topplistan över stora bloggare i Sverige som skriver mycket om alkohol? Vad säger du om det utifrån att det delvis är rätt unga läsare? Förstår att du vill visa livet “som det är” för dig men läste också Blondinbella tar avstånd från att visa för romantiserad bild av alkohol i sin blogg. Skulle vara intressant att höra dina tankar om alkoholromantisering relaterat till läsare i 11-12 årsåldern som ser upp till er. Anser du att man som bloggare har ett ansvar eller att man oavsett kändisskap har rätt att exponera sitt liv som man vill på bloggen? Tacksam för dina tankar! :)

 

Såhär gick undersökningen till, hämtat från ungdomens nykterhetsförbund (länk till undersökningen finns här):

”Motdrag valde ut åtta av Sveriges största (enligt olika bloggtopplistor) livsstilsbloggar som riktar sig till, eller har många, unga läsare. Vi läste genom alla inlägg under två månaders tid (augusti och september 2015), och noterade hur många inlägg som innehöll texter om eller bilder av alkohol eller festande.”

Så det är ganska missvisande att säga att jag finns med på ”topplistan” över bloggare i Sverige som skriver om alkohol. Av de åtta undersökta bloggarna ligger jag på plats nummer fem. Jag måste väl säga att det inte känns jättebra att se svart på vitt att min blogg, under den perioden, innehållit 11 procent alkohol. Men jag är ändå förvånad över att jag kom så pass långt ner. Jag menar i augusti och september hade jag nyss (okej nästan nyss) tagit examen, jag är singel och det var typ sommar. Vart tionde inlägg känns ändå inte så mycket.

Men om jag tänker närmare på det vill jag inte romantisera alkohol och jag vill egentligen inte uppmuntra någon till att dricka. Alkohol är fruktansvärt i så många sammanhang och fulla människor kommer högt upp på listan av saker jag inte klarar av (förutom när jag själv är full då). Det är dock svårt det här att driva en blogg och skriva om sitt liv. Det är klart jag utelämnar saker här, men om jag inte ska nämna att jag varit på fest exempelvis så känns det lite konstigt. Nu brukar jag inte direkt tipsa om alkohol, men när och om jag gör det tänker jag att ni förstår att det är viktigt att ha en sund relation till alkohol. Eller ja, drick för mycket någon gång om ni vill, men ta hand om er själva och låt aldrig, aldrig, aldrig det gå ut över någon annan.

Jag anser att man som bloggare har ett ansvar. Man är tyvärr en förebild. Men jag tycker däremot inte att man har en skyldighet att axla ansvaret. Kanske låter konstigt, men att vara en förebild är något man blir tilldelad, inte något som man nödvändigtvis vill vara och det är inte heller alltid något positivt att vara. Man vill kanske bara vara en himla människa, som dricker ibland och vill kunna skriva det utan ett nykterhetsförbund ska komma och peka finger och säga att man får sina läsare att dricka mer eller att man normaliserar alkohol. Så jag är kluven. Undersökningen fick mig helt klart att tänka till, vilket är en bra sak och säkert var hela poängen med den. Men jag vet inte om jag kommer agera annorlunda framöver.

 

Vad tycker ni?

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (34)

 • Sofia

  |

  Jag är själv 21, nykterist och har fruktansvärt svårt för alkohol, men jag har inte reagerat någonting speciellt på det när jag läst dina inlägg. Jag har ingenting emot att andra dricker egentligen, förutom när det blir för mycket och jag är med, men vad jag sett via din blogg är en sån slags relation till alkohol vilket jag kan tolerera 🙂

  Jag har sett värre, liksom!

  Det jag var med om en gång var att en underårig svensk youtuber la upp en video när hen öppet drack alkohol på en fest och jag skrev en kommentar om att hen inte borde ha lagt ut videon, eftersom hen faktiskt är underårig. Det slutade med att hen tog bort mina kommentarer, men gjorde en video där hen i princip skrattade åt vad min åsikt var, men jag tycker fortfarande att jag hade ”rätt”. Så länge du är över arton så får du göra vad du vill (typ), men om du är minderårig kan det bli väldigt väldigt fel.

  Först och främst att det är olagligt att få tag i alkohol, men även att den här personen har FRÄMST mycket yngre följare, som har flera flera år kvar tills de blir myndiga, och då ser de en person som verkar tycka att alkohol är skitnice! Ja… jag vet inte. Jag kan inte bestämma över någon annan egentligen, men det känns fortfarande som ett ansvar när man faktiskt valt att vara offentlig liksom? Det var ju bara det jag ville poängtera då.

  Svara

 • Amanda

  |

  Det är svårt med undersökningar, för beroende vad de undersöker så kan de få fram lite vad de vill. Jag vill skilja på fest och alkohol, Blondinbella kommenterade till exempel att hon gärna tar ett glas vin till maten. Jag tycker även att det känns som att Forni är på mycket event där det kan finnas alkohol, men vi vet inte om hon dricker för det. Paula la upp en bild på bubbel med förklaringen att hon tycker om att fota det, men jag tror vi kan utesluta att hon dricker alkohol för tillfället.

  Vad jag vill säga är att det går att dricka alkohol när som, och att jag är nyfiken på vad de menade att de egentligen undersökte. För du kan ju säga att du varit på fest utan att visa bild på/berätta att du drack, räknas det in då?

  Som du säger är det viktigaste att ha en sund relation till alkoholen och se till att den inte skadar en själv eller någon annan. Alla borde dricka med Måtta! Har hört att hen är rätt så trevlig ;D

  Svara

  • Lina Mattebo

   |

   Hej Amanda!
   Kul att du funderar kring undersökningen!
   Du har helt rätt i att det är svårt att göra en bra och rättvis avgränsning på en undersökning. Men som jag också skriver till Hanna så har jag försökt att räkna ”snällt”, dvs inte räkna med inlägg där en ölflaska syns i bakgrunden på en enda bild eller där det i förbifarten nämns att någon ska på fest. Däremot har jag som sagt räknat med när någon har skrivit att de har varit ute och festat eller står med ett vinglas i handen. Man kan såklart festa utan alkohol och det kan ju ha varit alkoholfritt vin, men eftersom alkoholnormen är så stark tror jag att de flesta kopplar festande och såna bilder till alkohol. Förstår du mer då hur jag har tänkt? Återkom gärna med fler frågor!
   Med vänlig hälsning / Lina Mattebo, redaktör för Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag som har gjort undersökningen

   Svara

 • Lovisa

  |

  Jag tror inte att man kan gömma verkligheten i en blogg genom att inte skriva om alkohol alls. Alkohol är någonting som alla kommer i kontakt med i vanliga livet oavsett om man vill eller inte. Det finns ingen anledning att dölja att man dricker eftersom en majoritet av alla vuxna ändå gör det. Det finns ju ofta äldre kompisar och syskon som också är ”förebilder” som dricker. Jag tror inte att man lär folk att ha en sund relation till alkohol genom att gömma det för dem. Men samtidigt ska man såklart inte visa upp en alltför romantiserande bild av alkohol, utan en ärlig bild av både för- och nackdelar.

  Svara

 • Hanna

  |

  Jag tycker att den där undersökningen verkar vara rätt missvisande. ”Skriver om alkohol” stämmer ju inte på de flesta inlägg, snarare att alkohol kanske finns med på bild eller liknande. Men det är ju sällan som ni bloggare skriver ”drick det här vinet” etc. Så, lite skuldbeläggande i onödan tycker jag att den är, när dom formulerar sig som dom gör.

  Svara

  • Lina Mattebo

   |

   Hej Hanna!
   Superbra att du tänker kring hur undersökningen är gjord! Som det står i den längre artikeln (och som Regina redovisar i inlägget) så har jag alltså räknat både de inlägg där alkohol eller festande finns med i skriven text och/eller på bild. Jag har försökt att räkna ”snällt”, dvs inte räkna med inlägg där en ölflaska syns i bakgrunden på en enda bild eller där det i förbifarten nämns att någon ska på fest. Däremot har jag som sagt räknat med när någon har skrivit att de har varit ute och festat eller står med drinkglas i handen. Man kan såklart festa utan alkohol och det kan ju ha varit en alkoholfri drink, men eftersom alkoholnormen är så stark tror jag att de flesta kopplar festande och såna bilder till alkohol. Undersökningen konstaterar främst hur det ser ut. Tanken är inte att peka ut enskilda bloggare, utan att lyfta fram hur stark alkoholnormen är. Men forskning visar tydligt att unga som ser alkoholreklam börjar dricka tidigare och dricker mer, vilket vi också skriver om i artikeln. Det finns ingen liknande forskning kring hur exempelvis blogginlägg påverkar. Men Magnus Jägerskog, vd för alkoholupplysningsföretaget IQ, säger i artikeln att privata bilder med alkohol kan påverka oss mer än renodlad alkoholreklam. Och det ville vi lyfta fram till en diskussion, vilket ju Regina tar upp här.
   Med vänlig hälsning / Lina Mattebo, redaktör för Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag som har gjort undersökningen

   Svara

   • frida

    |

    Hej Hanna. Jag bor på cypern, i Ayia Napa som är en semester stad känd för sitt vilda uteliv. Här behöver du Inte visa leg för att köpa alkohol eller gå in på klubbar. Men, bland alla icke myndiga som jag känner finns det inte en enda som går ut och super. Jag tror att det beror på att det inte är tabu. Det finns tillgängligt vilket gör att det inte alls är spännande att dricka sig full och gå ut och festa. Jag tror personligen att alla förbud i sverige skapar en mystik runt alkohol, det blir till något häftigt och spännande just eftersom det inte är tillåtet. Bara en tanke…

    Svara

    • frida

     |

     Hej lina skulle det stå. .. Men hej på dig Hanna ochså! : )

     Svara

 • Sofia

  |

  Men haha varför kollade dom under två sommarmånader? På sommaren är jag och typ alla jag känner halvalkoholister, på vintern kan det gå 1-2 månader mellan tillfällena. De borde såklart ha kollat ett helt år för en rättvis bild. Jag tycler verkligen inte att din blogg visar mer alkohol än någon annann! Kram

  Svara

  • Lina Mattebo

   |

   Hej Sofia!
   Bra att du reflekterar över undersökningen! Jag valde just augusti och september för att försöka få en så rättvis bild som möjligt. En sommarmånad och en höstmånad. För jag tänker inte att september kan räknas som en sommarmånad? Då har ju de flesta gått tillbaka till jobbet eller börjat plugga igen. Eller vad tänker du? Självklart hade det ändå varit mer rättvist att göra undersökningen över ett år, men att läsa igenom så många blogginlägg och föra statistik över dem tar väldigt lång tid, så jag valde att avgränsa mig till två månader. Självklart ger det inte hela bilden, men en tillräckligt bra för att kunna prata om det och reflektera över det, som ju Regina gör i det här inlägget.
   Med vänlig hälsning / Lina Mattebo, redaktör för Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag som har gjort undersökningen

   Svara

 • J

  |

  Jag tycker det är viktigt att ändå visa och ge en ”normal” bild av alkohol, annars blir det tabu. Tycker att man måste visa att det finns folk som kan använda det på ett bra sätt, det är inte bara fulla alkisar på en parkbänk. Sen självklart så ska man inge uppmuntra barn eller tonåringar till att dricka, men det tycker verkligen jag att du inte gör! Jag tycker du visar en sund bild av det, vore konstigt om du utelämnade det helt. Hoppas du förstår vad jag menar, svårt att formulera exakt vad man tänker i sådana här sammanhang utan att det kan tas på fel sätt.

  Svara

 • Svorskan

  |

  Jag tycker det är bra att inte alla förebilder låtsas vara något man inte är. Det hade känts omöjligt för andra att leva upp till sina ideal i så fall. De förebilder som inte är bra blir i slutändan avskräckande exempel ändå.

  God morgon, jenta mi!

  Svara

 • Anna

  |

  Glad jag blev över att se att du reflekterat över hur undersökningen var gjord, som akademiker blir man ju så nyfiken haha. Men i övrigt så kan man ju inte dra några generella slutsatser om denna undersökning som du säger. De har valt 8 bloggare slumpmässigt som riktar sig till barn (eller har yngre läsare), hur vet man att dessutom att bloggen riktar sig till barn? Och sen har de ju endast tittat på två månader varav en dessutom är en sommarmånad. Hur har man, som tidigare kommentarer redan nämnt, avgjort vilken typ utav inlägg som handlar om alkohol? Om det finns minsta utrymme för alkohol såsom att man sitter på ett café där alkohol rent tekniskt kan serveras eller endast om man står med ett glas vin i handen och ”bjuder” sina läsare till att provsmaka? Väldigt oklart och verkligen inte representativt nog att kunna dra generella slutsatser från.

  Men som du säger så är det ju alltid intressant med underlag som får en att reflektera. Även om du är en förebild för många så är du inte den enda ansvariga förebilden i deras liv. Att som vuxen människa välja att dricka alkohol då och då är lika okej som att välja att inte dricka det alls. Det är inte upp till dig att vara en ”extrastorasyster” till alla osäkra tonårstjejer där ute, det ansvaret blir alldeles för tungt för en person att bära. Så fortsätt som du gör, en av anledningarna till att jag så gärna läser din blogg är för att du på ett naturligt sätt skriv om ditten och datten och håller de moraliska pekpinnarna borta.

  Svara

  • Lina Mattebo

   |

   Hej Anna!
   Jag blir också glad för att ni reflekterar, det är sunt! Det är sant att undersökningen inte är akademisk – något vi aldrig heller utgett den att vara – utan journalistisk. Men det betyder inte att det inte går att dra slutsatser av den.
   För att svara på dina frågor: Bloggarna är inte valda slumpmässigt, utan de åtta största bloggarna enligt olika bloggtopplistor som antingen har unga bloggare eller många unga läsare. Detta kan ju anses vara något godtyckligt, men eftersom det inte finns någon officiell bloggstatistik så har jag fått gå på de siffror som finns – även om de inte är helt pålitliga. Gällande vilka som läser kan ju jag inte (eftersom det inte finns någon officiell information om detta heller) vara helt säker på om en blogg har många unga läsare eller inte, men eftersom jag läser ganska många bloggar själv och läser om bloggar så vet jag genom kommentarsfält och innehåll ganska bra vilken sorts personer som läser. Och om du läser artikeln ser du att jag aldrig skriver något om barn, utan om unga. Jag har redan svarat på andra kommentarer om hur jag valde ut inläggen, så läs gärna dem (så slipper den här kommentaren bli ännu längre ;)).
   Hör gärna av dig om du har fler frågor!
   Med vänlig hälsning / Lina Mattebo, redaktör för Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag som har gjort undersökningen

   Svara

   • Clara

    |

    Hej Lina!
    Men varför GÖR ni inte en akademisk undersökning undrar jag? Du nämner ju själv ett flertal allvarliga brister i undersökningen och kallar det för ”avgränsning”, trots att dessa i själva verket utgör en klar grund för att påstå att inga som helst slutsatser kan dras från denna ”undersökning”. Exempel ” jag läser mycket bloggar så genom kommentarsfälten ser jag vilken sorts personer det är som läser”.

    Det enda som kan konstateras är att ni velat visa att det finns en alkoholnorm och såldes samlat in material för att få det resultat ni vill ha. Bidrag? Absolut ingenting. Huruvida det finns tidsbrist eller ej är ju egentligen inte relevant. Det jag menar är att om slutsatser ska kunna dras måste arbetet göras ordentligt, annars kan det lika gärna vara. Precis som du säger sysslar ni med journalistik och inte vetenskapliga studier, presentera då inte material som om det vore tillförlitlig statistik. Mer lämpligt hade väl varit att skriva en artikel/krönika om ämnet där ni hänvisar till tidigare forskning inom ämnet (som jag ändå måste förutsätta att ni satt er in i?) och för en diskussion som baseras på mer än subjektiva åsikter?

    Missförstå mig rätt, det är ju ett väldigt viktigt och intressant ämne som bör uppmärksammas och diskuteras, men den här undersökningen gjorde mig rätt uppgiven, framförallt med tanke på det icke-slumpmässiga urvalet. Varför är det endast unga kvinnliga bloggare som har valts ut? Otroligt problematiskt att det ständigt målas upp en bild av hur kvinnor ska leva och vara för att vara ”rätt”. Nej, jag VET att du påstått att ni inte vill skuldbelägga enskilda bloggare, men det är exakt det ni gör genom denna så kallade undersökning. Varför är det ens relevant att skriva ut namnen på bloggarna om syftet är att diskutera alkoholnorm och inte enskilda personer? Funderar över varför ni inte vill lyfta hur det påverkar unga att Filip och Fredrik är fulla i direktsändning(?) eller att Alex och Sigge ständigt promotar sitt egen vin i diverse sociala medier?

    Tack för mig!

    Svara

 • Robert

  |

  Ofta får bara förbud och liknande en motsatt effekt så kanske att det bästa är att ha en avslappnad inställning till alkohol som i många andra länder. 🙂

  Det går inte att vara en perfekt människa ändå. Är man för perfekt så döljer man säkert en massa. 🙂

  Svara

 • Josefin

  |

  Jag tror inte att det hjälper att ”gömma” alkohol på bloggen.
  Personligen tycker jag att det är värre med bloggerskor som skriver att ”dem aldrig dricker alkohol” och sedan helt plötsligt kommer det upp bilder på dem med ölburkar eller vinglas i handen. Det är väl ändå bättre att vara ärlig och visa att Ja, jag dricker alkohol. Men på en sund nivå.

  Alla människor kommer någon gång komma till den punkten där hen kommer välja om hen vill, eller inte vill, dricka alkohol. Men hen måste ju också förstå att för att hen inte vill dricka – så kommer inte resten av världen att sluta med det.

  Att du skulle bli en dålig förebild är bara struntprat. Så länge du inte skriver att alla borde dricka, att det är bra att prova som minderårig eller att det skulle vara något fel med att vara nykterist. Men det gör du ju inte, så du behöver absolut inte fundera mer på det.

  Sist men inte minst – keep it going Egoina! Du är fantastisk, har följt dig i flera år och din blogg blir aldrig tråkig!

  Svara

 • Sarra

  |

  Jag tycker ni bloggare allt för ofta får pekpinnar riktade mot er att ni inte får göra si och inte göra så då unga läsare finns i publiken. Men allvarligt talat så kan man inte skydda alla mot allting. Vad hände med ansvaret föräldrar har att prata med sina ungdomar och lära dem vad som är rätt och fel?
  Myndig innebär att man FÅR dricka alkohol och icke myndig innebär att man INTE FÅR dricka alkohol.
  Tycker det är helt fel att lägga allt ansvar på dig som bloggare när du som jag ser det har en ytterst sund relation till både alkohol och livet i övrigt ! Som sagt starta med att vara en god förebild som förälder – det går inte skydda mot allt i samhället.

  Svara

  • Lina Mattebo

   |

   Hej!
   Syftet med undersökningen är inte att lägga allt ansvar på bloggerskor (var läser du det?). Men det går inte att undersöka allt på samma gång, så man måste avgränsa sig. Och eftersom väldigt många unga läser bloggar är det intressant att visa hur alkohol framställs där. Vi skriver om många andra aspekter på alkoholnormen (och om massa andra saker!) också, men allt får inte plats i en artikel eller i ett nummer 🙂
   Med vänlig hälsning / Lina Mattebo, redaktör för Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag som har gjort undersökningen

   Svara

  • Lina Mattebo

   |

   Hej Sarra!
   Syftet med undersökningen är inte att lägga allt ansvar på bloggerskor (var har du läst det?). Men eftersom väldigt många unga läser bloggar är det intressant att undersöka hur alkohol framställs där. Och man måste avgränsa en undersökning, det går inte att undersöka allt på en gång 🙂 Vi skriver om andra aspekter av alkoholnormen (och om massa andra saker) hela tiden, men allt får inte plats i en artikel eller ett nummer. Hoppas du förstår mer nu!
   Med vänlig hälsning / Lina Mattebo, redaktör för Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag som har gjort undersökningen

   Svara

 • Cherie

  |

  Tycker att det skulle vara osunt att inte skriva eller dölja biten med alkohol ur bloggen. Det är en del av livet men skulle det tex vara någon som lägger upp fyllebilder var och varannan dag skulle jag nog reagera. Men har man en sund inställning till alkohol så anser jag att det är en del av livet och det ska man kunna visa upp.

  Svara

 • Spinne

  |

  Alkohol stöter man på i vardagssammanhang ändå så jag förstår inte riktigt varför det i så fall skulle påverka bloggerskor. Nån vän som ska till systemet, nån som lägger upp en bild på en öl eller drink på Facebook eller Instagram osv. Visst att man kan vara en förebild för någon men i slutändan är det inte förebildens ansvar utan så många andra faktorer (skola, föräldrar, självkänsla osv) som spelar roll.

  Svara

 • :/

  |

  Tycker det känns lite krystat. Folk dricker alkohol, deal with it. Att försöka lägga skuld för att unga dricker på bloggare är helt fel, speciellt då de flesta som bloggar faktiskt är vuxna människor. Lägg skulden där den hör hemma istället – på barnens föräldrar.

  Svara

  • Lina Mattebo

   |

   Hej!
   Undersökningen i sig lägger inte skuld på någon, utan konstaterar bara ett resultat. Sedan har vi pratat med olika experter, som bland annat konstaterar att forskning tydligt visar att unga som ser alkoholreklam dricker mer och börjar dricka tidigare – därför tror många att även sociala medier påverkar ungas drickande likadant – eller ännu mer.
   I den här artikeln (http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3945843.ece) uttalar sig UNF:s ordförande om undersökningen och då understryker han att enskilda bloggare såklart har rätt att skriva om vad de vill, och att UNF inte går in på individnivå och ifrågasätter.”Men vi vill peka på den generella trenden som visar att det finns en stark alkoholnorm, vilket vi vill problematisera.”
   Hoppas det gör det hela lite mer tydligt!
   Med vänlig hälsning / Lina Mattebo, redaktör för Ungdomens nykterhetsförbunds medlemstidning Motdrag som har gjort undersökningen

   Svara

 • Jackie

  |

  Jag tycker du inte ska ändra dig, anpassa dig utan göra som du vill/brukar. Du bor i Sverige och de flesta brukar alkohol och det är kul och intressant att se festbilder, vackra paraplydrinkar, jag tycker du sköter det anständigt och förnuftigt! Du befinner dig i en sån period i livet då utelivet lockar, sen kommer det tillslut en tid i livet då en av få kontakter med uteliv och partydrinkar är via bloggare som bloggar om det.

  Svara

 • Rebequeline

  |

  Visst påverkar ju alkoholnormen varifrån den än förmedlas. Inte skulle jag påstå att bloggar är ett undantag.

  Dock anser jag att det är ditt beslut hur du vill gestalta ditt eget drickande, det här är ju din blogg och ingen annans. Det är dig den handlar om och dricker du alkohol är det ditt beslut om du ska ta upp det och på vilket sätt. Jag kan däremot hålla med om att det är möjligt att etiskt ifrågasätta att någon uttryckligen uppmuntrar andra till att dricka.

  Men nu är du mycket medveten om att du är en del av normen och har verktygen för att ta det beslut som känns rätt för dig. Så jag ser själv inget problematiskt i just detta sammanhang.

  Svara

 • Lisa

  |

  Jag såg också det här och skrev en fråga (inte den som nämns i inlägget) och har sedan dess funderat rätt mycket på det här.
  Jag gillar dig och din blogg, du verkar så sund och fördomsfri.

  Som redan nämnts ovan så jag, augusti och september är kanske inte bästa månaderna att kolla.

  Sen tänkte jag på det att man som bloggare kanske väljare att ofta skriva om mer speciella tillfällen än bara ordinära vardagssaker… Så det höjer ju %ten antar jag också.

  Och jag har aldrig känt att du förespråkar alkohol.

  Men när jag tänker efter så blir jag typ sugen på ett glas vin om jag ser det någonstans på bild, mer än när jag kollar tvreklam för just alkohol. Så ja det har ju en effekt.

  Sen tycker kan man diskuterar hur mycket ansvar du har, som ej självvald förebild. Du påverkar mig lika mycket som en vän som skulle slänga upp ett glas vin på instagram feeden. Och jag kan ju ogärna be alla mina vänner sluta lägga upp alkoholbilder.

  Men jag tror undersökningen är bra för att man börjar tänka och reflektera över det. Det har iaf gjort mig mer medveten om hur jag personligen påverkas. Och det tror jag är bra och sunt.

  Men sen tyvärr även om jag är heltsäker på att det inte var meningen blir det ju lite skuldbeläggande av er bloggar i den här undersökningen.

  Jag vet inte vad jag ville komma fram till men jag antar: ros för bra undersökning som väckte mina tankar, ris för att de bloggare som valdes skuldbeläggades?

  Heja Egoina förövrigt. Du är så bra. Orkat igenom plugget, slagit dig in i en svår arbetsmarknad.

  Svara

 • Tinis - en humorblogg (typ)

  |

  Är också kluven till det där (som läsare). Man får liksom svart på vitt hur mycket man läser om just alkohol och situationer där alkohol är med i bilden.

  Men samtidigt så är det ju så saker är, man tar ett glas vin då och då. Går ut ibland (om man vill). Det blir också konstigt om det blir att ”peka finger då” för det är ju en del av livet och många fungerar att dricka då och då utan att det påverkar ens liv negativt.

  Men samtidigt så är ju alkohol något som kan påverka en människas liv negativt etc, så jag tycker det är sjukt bra att det uppmärksammas för då kan man diskutera kring det!

  Bra inlägg!

  Pusshej!

  Svara

 • Emma

  |

  Jag tycker att även fast ni bloggare är förebilder så är det föräldern/vårdnadshavarens ansvar att hålla koll på sina minderåriga barn. Sen kan man framställa alkohol på olika sätt och uppmuntrar man yngre att dricka så är det såklart fel. Personligen så har jag inte märkt av något alkoholrelaterat på det sättet på din blogg, utan det har mer varit ”naturligt” som ett glas vin till maten eller någon utekväll. Hade varit skillnad ifall du hade skrutit om hur många shots du fått i dig och sen spytt ner väktarna (typ så haha). Du är en vuxen människa med vuxna handlingar. Tycker mer du visar att alkohol bör förtäras i rätt mängd ifall man har åldern inne.

  Sen är alkohol en viktig fråga att ta upp så jag tycker det är bra att undersökningar görs osv! Men så länge det inte blir ett farligt aktivitetsmönster i personens liv så ser jag inga problem med alkohol. Kan man hantera det så ska man inte stå till svars för dem som inte kan.:)

  Svara

 • L

  |

  Jag tycker det är bra att de lyfter upp diskussionen. Men då är jag också nykterist=) Alkohol är en så stor del i mångas vardag, vilket man kanske inte märker lika tydligt om man inte betraktar det ”utifrån”. Därför kan det vara bra att det någon gång granskas lite kritiskt.

  Jag blev nykterist under högstadiet. En tuff tid att vara nykterist då folk precis har börjat dricka. Jag tänkte att gymnasiet blir bättre då folk blivit äldre. Men gymnasiet var ju värre. Tänkte att universitet blir bättre, men där spårade det ju ut totalt med festande flera ggr i veckan. Tänkte då att det skulle bli bättre när jag kom ut i arbetslivet, men icke=) Personalfester med dricka som företaget betalar (vilket betyder myyyycket dricka!), afterwork, vinlotterier mm… Jag tycker att alkoholen tar alldeles för stor plats på många ställen!

  Har däremot inte upplevt att du Egoina skrivit osunt om alkoholen.

  Tack för bästa bloggen=)

  Svara

 • Lovisa

  |

  Jag tycker tyvärr att du skriver lite väl mkt om alkohol och får det att se väldigt positivt ut.

  Svara

 • Nelly

  |

  Du är också människa! Det ligger inte hos dig att lära dina yngre läsare ett sunt förhållningssätt till alkohol utan hos deras föräldrar. Din blogg är jäkligt bra som den är! 🙂

  Svara

 • eve

  |

  Varför har undersökningen gjorts? hur valdes bloggarna ut? Jag vet inte hur gamla läsarna är men om man dömer utifrån kommentarsfältet så verkar Egoina ha äldre läsare än flera av de andra bloggarna i undersökningen. Kan inte se meningen med att konstatera att bloggare dricker ibland, det är så det ser ut i samhället också

  I inlägget står det att Egoina bland annat har fått kommentaren: ” Skulle vara intressant att höra dina tankar om alkoholromantisering relaterat till läsare i 11-12 årsåldern som ser upp till er.”
  Utifrån kommentaren undrar jag i så fall vad de bakom undersökningen menar med en romantisering av alkohol. Eftersom antalet inlägg innehållande alkohol tycks vara det viktigaste i testet så antar jag att en del av synen på alkoholromantisering har att göra med hur ofta det dricks. Undrar därför hur inläggen har räknats och om det har gjorts någon skillnad på olika alkoholtillfällen, om fler inlägg nu berör samma dricktillfälle. Om man ser till statistik över alkoholkonsumtionen i Sverige så visar det att 47 procent dricker starksprit, vin eller öl minst någon gång i veckan.

  Siffrorna är från 2012 och finns här:
  ). Det finns säkert nyare siffror och även siffror som visar månad för månad, men detta är vad jag hittade efter en snabb googling.

  Det är dock svårt att göra någon jämförelse mellan alkoholkonsumtionen i Sverige och hur det visas på bloggar eftersom flera inlägg kan röra samma tillfälle. Men om inlägg för alkoholtillfällen inte överstiger siffrorna för resten av samhällets konsumtion så är det väl inte en romantisering av alkohol på bloggarna? Är det dessutom inte bättre att låta barn se hur verkligheten ser hur, att låta de se alkoholens för- och nackdelar och sedan utifrån det lära dem att få en hälsosam relation till alkohol?

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv