Follow my blog with Bloglovin

Fin lösning på det hela

Ytterst viktig diskussion på kontoret idag.

 

Jag: Men om ananas i plural heter ”ananas”, vad heter det i bestämd form i plural då?

Kollega 1: Ja, man kan väl inte säga: ”dom ananas”?

Jag: Dom ananaserna?

Kollega 1: Dom ananasarna?

Jag: Dom ananasfrukterna?

Jag: Fast nej, det är ju fusk. Men kan man säga: ”jag ska köpa dom ananaserna”?

Kollega 2: Köp äpple.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (32)

 • BEX BEAUTY

  |

  ”Köp äpple.” Hahaha! Men jag röstar på ananasfrukterna, i värsta fall ananaserna 🙂

  Svara

 • Linnea

  |

  Hahahah

  Svara

 • Sofie

  |

  En ananas – flera ananaser
  Den ananasen – de ananaserna

  Lösningen om man inte vill köpa äpplen 🙂

  Svara

 • Robert

  |

  Haha! Kanske var den enklaste lösningen. 😉

  Svara

 • Hanna

  |

  Haha, ”gå och köp några ananas”. Det heter ju flera ananaser. 😉 Men håller med om att äpple är att föredra, så fruktansvärt äckligt med ananas!

  Svara

 • Johanna

  |

  Hej Regina! Min dröm just nu är att i framtiden få skriva krönikor. Det är det jag vill jobba med. Just nu går jag sista året i gymnasiet och svenska är mitt favoritämne. Jag älskar att skriva! Hur går man tillväga för att få sina krönikor publicerade!

  Svara

 • Nina

  |

  Jag och min mamma har flera gånger haft diskussionen om hur man säger när det är fler ”taxibilar” vilket är tråkigt att säga. Jag hävdar bestämt att det heter ”fler taxisar”, hon ställer sig tveksam och säger att jag ska sluta vara så lat och säga taxibilar istället.
  Men vadå, ”en taxi, flera taxibilar” är ju jättekonstigt. Två helt olika ord ju

  Svara

  • Jess

   |

   Jag säger en taxi och flera taxin

   Svara

  • TP

   |

   Jag säger också taxisar! 😀

   Svara

 • Sara

  |

  ananas ananasen (el. ananaser ananaserna) subst.

  Svara

 • Emma

  |

  De där?

  Svara

 • Nina

  |

  Dessa ananaser?

  Svara

 • Helen

  |

  Jag och några vänner hade en liknande diskussion på en fest för ett par år sedan. Vi diskuterade taxi, kommer inte ihåg vad vi kom fram till..

  Dom taxisarna?

  Svara

 • Elin

  |

  Haha! Liknande diskussion hade jag häromdagen med min pojkvän angående satsumas. Eller det var snarare jag som tänkte högt: ”Dom där satsum…isarna…satsumerna…eh. Satsumarna?? Satsumisiserna?! Ah. Dom fanns inte här igår i alla fall.”

  Ganska jobbigt ord överlag. Enklare om dom hetat ”sur clementin” eller nåt.

  Svara

  • N

   |

   Satusimiserna! I die! xD

   Svara

  • l

   |

   Tänker vara tråkig här. Pluralformen av satsuma är satsumor och inte satsumas. Bestämd form plural blir således satsumorna 🙂

   The more you know..

   Svara

   • Sara

    |

    Precis! Det ska böjas efter svenska regler. Det heter även ”videor” och inte ”videos”. Det heter inte heller ”bikinis” eller ”bikinisar”, utan man kan säga ”bikini” även i plural, eller ”bikinier”, om jag minns rätt.

    Svara

 • Jess

  |

  Ananasen?

  Svara

 • Emma

  |

  Haha! Älskar tvisten! Köp äpple. Haha

  Svara

 • Emmy

  |

  Haha Ananaserna tror jag att jag säger.

  Säg: ”En rädd hare, en rädd katt, en rädd hund” Och säg nu samma sak med rådjur och lejon. 😀

  Svara

  • Sara

   |

   Hahaha men neeeej. I mitt huvud: ”en rädd hare. Ett rätt Rådjur…” Näää! Hahah

   Svara

 • Sofia

  |

  Inte ”dom”!! En annan försöker vänja sig vid att säga ”de” och ”dem” och det blir inte lättare när ens favoritbloggare ingjuter en att följa gamla spår

  Svara

  • Egoina

   |

   Skriver alltid ”de och dem”. Skulle aldrig få för mig något annat. Men uttalar det ”dom”, och då detta var en konversation skrev jag talspråk 🙂

   Svara

 • Alice

  |

  Haha! Jobbar på donken & är alltid lika förvirrande när folk beställer mcnuggets & jag frågar ”vill du ha meny på dem eller bara nuggets..eh, -erna?” Har nog böjt det på alla möjliga konstiga sätt. Ska börja säga nuggetsbitarna istället. Eller nuggetsen borde kanske funka? Tänker ”dem ananasen”?

  Svara

  • ab

   |

   Inte nuggetserna för nuggets är redan plural. Räcker nog att säga nuggets.

   Svara

 • felicia

  |

  Och nu låter inte ananas längre som ett riktigt ord… hahah 😀 vilket märkligt ord egentligen? ananananas?

  Svara

 • Sara

  |

  Tror att det heter en ananas, två ananaser, ananasen och ananaserna. Men är inte säker, någon får gärna kolla upp det!

  Svara

 • M

  |

  Visste du att (efter vad jag hört i alla fall 🙂 ananas heter just ananas för att när de var ’nya’ så kom de i banankartonger på samma båtar som bananer. På kartongerna står ju bananas. För att hålla reda på vill som var vilka så strök man över B på kartongerna med ananas i. Bananas-B=ananas. Annars borde ju ananas stavas annanas tycker man. Eller heta nåt helt annat. Pineapple är ju mer logiskt men ananas? Låter helt befängt. Förklaringen låter rimlig.

  Svara

  • Egoina

   |

   Kul om det är så! 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv