Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Svar på några av era senaste kommentarer

Hej egoina :) Vad vill du göra när du är klar med din utbildning?

– Helst av allt vill jag jobba med kriskommunikation. Men jag hade kunnat tänka mig det mesta. Webb och varumärke tycker jag är kul. Och sociala medier såklart. 🙂

 

Jag tänkte på en sak när jag läste det där om att känna att personen man kysser ler. Alltså blundar du ju när du kysser personen?
Jag blundar alltid när jag kysser/hånglar men får ofta frågan av killen “varför blundar du?”….va? Gör inte alla det? Jag känner mig helt psyko om jag stirrar på personen jag hånglar med.

– Hahaha. Ja, jag blundar. Tycker det är sjukt creepy när man råkat titta och ser att den andra tittar. Varför gör man det? Tycker precis som du, man känner sig helt psyko. Så jag vet inte hur de flesta gör – men jag blundar i alla fall.

 

20140919-185108-67868186

 

Hejsan snygging! Har gått och grubblat på (läs mått dåligt över) en sak ganska länge nu och eftersom du verkar ha svaret på allt hoppas jag att du skulle vilja ta din tid och svara på detta i nästa “svars-inlägg”.

Jag är 17 år och är med i ett tjejgäng vars samtalsämnen är till 50 % om sex. Sex, sex, pojkvänner, relationer och mer sex. Grejen är den att jag själv aldrig haft ett förhållande och är oskuld, och jag känner mig alltid som världens utomjording när dessa saker kommer på tal. Jag har hånglat upp en del killar på fester och liknande (låter så töntigt att skriva så haha) men det har aldrig blivit något seriöst, och det har aldrig gått längre än ett fest-strul liksom. Jag mår verkligen dåligt över detta och känner mig oftast som ett litet barn som inte förstår när mina vänner pratar om sex, och nu har det gått så långt att jag nästan känner “men vafan jag tar första bästa på nästa fest och får det överstökat”, fast jag egentligen vill göra det med någon jag tycker om. Men med tanke på att jag inte haft en relation på 17 år så känns det inte som att jag kommer få det nu heller (även om jag verkligen vill) och jag vill inte bli någon 40 year old virgin.

Hjälp mig! Vad ska jag göra? Hur ska man tänka? Är jag extremt töntig som är oskuld nu haha? Varför har jag aldrig varit tillsammans med någon när alla andra har det? Extremt tacksam för svar på denna väldigt spretiga och osammanhängande kommentar. Puss.

– Okej, nu sitter jag inte med någon statistik framför mig, men jag kan lova dig att alla definitivt inte har haft sex eller förhållande vid sjutton års ålder. Du är verkligen inte onormal eller ”sen”. Det kanske känns så utifrån ditt umgänge, men jag tycker inte det är konstigt överhuvudtaget. Men nu till det viktiga: du ska aldrig, aldrig, aldrig göra något sånt för någon annans skull och vad de skulle tycka om dig. Vill du ha sex så har du sex, vill du inte så gör du inte det. Det är helt och hållet ditt beslut och bara ditt (ja, sen ska den andra personen också vara med på det, men det förstod du nog). Jag tycker hellre att du ska sitta som en utomjording när dina vänner pratar än att ha sex med någon random när du egentligen vill att det ska vara med någon du tycker om. Men som sagt, det här är ditt beslut. Oavsett hur du gör: lova mig att du gör det för din skull! Och jag lovar att ”din tid kommer”, du kommer inte vara någon 40 year old virgin 😉

 

Hej Egoina! Lite konstig fråga kanske, men på bilden på din säng vart kommer det där “volang lakanet” eller sängkappan ifrån? Det med volanger som hänger längst ner? Jättefint!

Kram

:)

– Tack! Det är ett tag sedan jag köpte den nu, men jag vill minnas att sängkappan är från H&M home. 🙂

 

DSC04198

 

Hej Egoina!

Jag har tänkt att jag skulle skriva detta till dig många gånger men det har aldrig blivit av. Jag har följt dig många år nu och jag ser dig lite som en storasyster. Du kommer alltid med bra hjälp till dom som har det lite svårt just nu. Faktiskt är det så att jag skulle behöva din hjälp jag med.

Jag gjorde för några månader sen slut med min pojkvän, vi hade då varit tillsammans i ett år och 6 månader ungefär. En av anledningarna till att jag gjorde slut med honom var för att han satte sig ner i soffan med mig en kväll och sa att om inte jag gick ner i vikt så ville inte han vara tillsammans med mig längre. Jag blev ytterst förvånad med tanke på att jag ansåg inte mig själv att vara så pass ”stor” och jag blev så jäkla ledsen. Även mitt ex var åt det mulliga hållet så just då tyckte jag inte att han hade någon rätt till att döma mig och min vikt. Jag blev arg, sårad och så förbannad att jag dumpade honom rakt av då, det var droppen. Många av problemen vi hade var för att han var väldigt kränkande och tog mig för givet.

Men nu till själva problemet. Det han sa sårade mig så pass djupt att jag nu är livrädd för att sätta en fot i dejting-världen igen. Jag är rädd att killarna jag kommer dejta kommer tycka som honom, att jag är tjock och måste banta. Jag går aldrig till krogen för jag är rädd för vad människor kommer tycka om mig och min kropp. Jag har börjat träna massor, räknar varje kalori och mäter min kropp varje vecka, livrädd för att gå upp i vikt.

Jag har alltid varit en charmig brud och festens mittpunkt. Men nu har jag blivit så pass trampad på och nerknuffad, så jag känner inte igen mig själv. Snälla, ge mig lite tips på hur man blir nöjd och harmonisk med sig själv och sin kropp. Jag vill bara vara lycklig, men det känns väldigt långt bort.

Jag hoppas du kan hjälpa mig på traven!
Kram

– Så starkt att du stod upp för dig själv och dumpade honom! Jag vill bara träffa dig och krama dig och ta bort allt det onda. Åh, vad jag önskar att jag kunde det 🙁 Jag kopierar in en läsares svar. Tyckte att det var så fint skrivet och håller verkligen med: ”Åååh! Blir så ledsen att läsa sånt här.. Det är HAN det är/var fel på som ens kan säga en sådan sak. Jag vet att ingen kan sopa igen de sår han gjort, men jag lovar dig att om du vågar börja dejta kommer du bara inse ännu mer hur jävla RÄTT det var att dumpa ditt ex! Och du kommer inse vilken jävla IDIOT han var. Men ännu mer, du kommer inse vilka underbara killar det finns där ute. Som inte definierar dig utifrån din storlek på kroppen. Killar du kommer kunna stå naken inför mitt på dagen och känna dig som den vackraste på jorden, oavsett hur kroppen ser ut. Med detta menar jag inte att det är killars sak att avgöra om du har en fin kropp eller inte, mer bara att de flesta killar gör inte så och jag blir så ledsen att du fick ett sådant kräk att göra detta mot dig. Tänk på vad din kropp gör för dig! Var stolt över den. Vårda den med kärlek.”

 

En sak som gör mig lite irriterad och förvirrad är Pearly. Jag köpte den efter du hade rekommenderat den och har använt den lite mer än en månad nu. Jag fick min mens, den visade grönt. Mensen tog slut och den visade fortfarande grönt. Men dagen efter blev det gult och idag rött. Jag trodde att den väl hade lärt sig min cykel när den började visa grönt, men så är det kanske inte? Vet du varför det blir så för? Fungerar den fortfarande bra för dig?
(Jag kollade i bruksanvisningen men hittade inget bra svar där, så då tänkte jag att du kanske har det) ;)

– Jag är som sagt ingen expert. Men jag tycker inte det är konstigt att den inte lärt sig din cykel om du bara haft den i en månad. Jag matade in data för flera månader när jag fick min + att jag använt den ett bra tag nu, och jag kan fortfarande få någon enstaka gul dag ibland. Man får gula dagar när den är osäker. Du kommer märka att de blir färre och färre. Hoppas jag i alla fall!

 

Får jag fråga hur går det med din stalker? Håller han fortfarande på och trakasserar dig eller har du äntligen blivit kvitt honom?

– Ja. Mindre, men fortfarande ja. Jag orkar inte ens prata om det. En annan gång.

 

Vilken fin halsduk, vart är den ifrån?

:)

– Köpte den på Cubus förra året. Världens bästa halsduk! Älskar färgen också. Mittemellan grå och beige liksom.

 

20141112-083640-31000954.jpg

 

Ååh! Hur kan ditt hår vara så platt och fint, utomhus, denna årstid?! Jag har fått för mig att du också har lite självlockigt hår, väl? Jag har, och alltså, jag måste anpassa frisyr efter väder, i princip. Haha. Denna luftfuktighet förstör minsta lilla platta hårslinga! Så jobbigt ;) #ilandsproblem

– Haha. Grejen är att jag alltid tar dessa selfies när jag precis gått hemifrån och är på väg till bussen, därför har inte håret hunnit kaosa än. Borde ta selfies på väg hem så ni får se the real deal istället. Men jag har samma problem! Vi får köra lockigt hela vintern 😉

 

Hej världens bästa Egoina!

du pratar ju alltid om att du är så grym på att skala clementiner, kan du inte starta en challenge? filma när du under 30 sek/1 minut ska skala så många som möjligt, där skalen inte går sönder såklart. sen utmanar du folk och så får vi, dina läsare, utmana dig! perfekta julleken eller? haha

Ha det bra, mjjjaaaou

– Haha jaaaa. Let’s do that!

 

Kan du inte ha en sån frågestund igen där du “måste” svara på de 10 första frågorna? Hade varit kul

:)

– Ja! Låter kul. Det gör vi. Ska försöka komma ihåg det i veckan.

 

I min familj försöker vi äta så mycket ekologiskt som möjligt. Men så har jag hört om detta; http://mobil.svd.se/opinion/ekologisk-odling-vagen-till-svalt_svd-4105533 idag.
Vad tycker du om det? Kommer det ändra dina inköp? Anser du detta som ett “stort problem”?

Nej, det kommer inte att ändra mina inköp. Jag tycker att de har dragit det till sitt extrema och struntat i vissa aspekter. Jag tänker ungefär SÅHÄR. Sen tror jag att det är viktigt att ändra vårt förhållningssätt och tankesätt kring mat. Precis som de nämner i artikeln löser inte ekologisk produktion allt.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (44)

  • alex

    |

    jag som jobbar i mataffär och ser hur mkt frukt/grönt och annat som faktiskt slängs för att det blivit dåligt, kan nog säga att även om det är så att ekologisk odling endast ger halva skörden, så tror jag att maten räcker ändå. då behöver man inte slänga nått!

    Svara

  • Evelina

    |

    Till tjejen som skrev om att vara 17 år och oskuld. Det hade kunnat vara jag som skrev den kommentaren för 1,5 år sen. Jag var verkligen övertygad om att jag skulle vara 40 year old virgin och aldrig aldrig aldrig träffa någon. Oseriösa hångel på fyllan, ja, men vad betydde dem.. nej just precis, inte speciellt mycket. Vill precis som Regina säga att du kommer inte bli 40 och vara den eviga oskulden och singeln. Det KOMMER hända, stressa inte. Själv blev jag från ingenstans såjävlamycketsåjagdör-kär i en kille jag känt i 3 år. Och honom var det så värt att vänta på, då jag precis som du kände att jag bara ville få det överstökat till slut. GÖR inte det om du inte verkligen är säker på att det är vad du vill, vill du vänta så vänta!!
    Och till sist så handlar det inte om att det är något fel på dig, du är säkert hur bra och fin som helst. I mitt fall handlade om att jag inte hittade någon som det kändes rätt med. Och ska jag vara ärlig så tror jag att många som är i ett förhållande är det för ”sakens skull” mer än att de är riktigt förälskade (fine by me, men inte min cup of tea). Och helt ärligt, är du inte tusen gånger hellre singel än tillsammans med någon som inte till 100 procent får ditt hjärta att slå volter trots att denna någon tar lite längre tid att hitta? Kram!

    Svara

  • Linnea

    |

    Då undrar jag vad kriskommunikation är? 🙂

    Svara

  • Isabell

    |

    Vill bara kommentera till hon tjejen som inte vill bli 40year virgin.
    Jag var lite i samma sits för några år sedan. Mina kompisar pratade om killar, fester, sex osv. Själv hade jag aldrig ens haft ett förhållande, inte ens ett sånt på lågstadiet så jag kände mig väldigt utanför. Men sen började jag prata med en kille på nätet som jag blev lite förtjust i. Vi träffades två gånger. Första gången sov jag hos honom och vi kysstes( min första kyss) och några månader senare träffades vi igen och hade sex. Innerst inne visste jag att han inte hade några känslor för mig, men trots detta villr jag ha sex med honom. Vilket jag ångrar idag. Säger inte att man första gången ska vara helt otrolig med någon man älskar.. men hellre med någon man har något lite mer med än ett one night stand som jag. Det är inget jag vill minnas och inget jag är stolt över, för min egen skull alltså. Så gör som Egoina sa och stressa inte, gör det för din skull. Behöver inte vaa med din framtida man eller liknande, men hellre det än bara för att få det gjort.

    Svara

  • Sofie

    |

    Till den 17-åriga oskulden (förlåt att du blev kallad så nu).
    Jag har varit i precis din sits. Jag var sist i mitt gäng med att förlora oskulden (de andra runt 15-16, jag var 18). Jobbigast var ju när man var på fester och frågan om hur många alla legat med kom upp. Man kände sig så udda och konstig när alla andra hade sex utan en själv. Ja, skit samma. Jag vill bara säga till dig: vill du vänta så vänta. Vill du ha sex med en random kille på en fest så får du såklart ha det (även om första gången absolut blir bäst med en du litar, känner dig bekväm med och kan slappna av med). Du ska göra precis som du vill.
    Jag hade mitt första förhållande när jag var 18, det tog några veckors dejtande tills vi hade sex. Det var inte bra för mig. Sexet blev aldrig bra för mig i det förhållandet (som höll i kanske ett halvår). När jag var 19 blev jag tillsammans med min nuvarande och nu njuter jag verkligen av sex. Jag är en sån som vill ha sex med den jag älskar, ingen annan. Ons hade inte varit bra sex för mig. Ibland ångrar jag lite att jag inte höll ut lite till tills jag träffade min man (ja, vi är gifta) men men.
    Du ska inte behöva ångra någonting. Du vet aldrig när du träffar den du verkligen vill ha sex med, det kan ta tid, det kan hända om ett par veckor. Men som 17-åring ska du inte börja få panik. Inte heller som 18-åring, eller som 19-åring osv. Du ska bara ha sex när det känns rätt för dig. (Bla bla, detta vet du om redan 😉 )
    Men, du är inte ensam, och när du sen är 25 år (som jag nu) så kanske du får sitta och skriva något liknande till en annan 17-åring som tycker detta är jobbigt och du kan säga att du är glad att du väntade si och så länge tills du träffade den killen då det bara kändes rätt och naturligt att ha sex för första gången.
    Angående att inte förstå när andra pratar om sex. Läs på. Alltid bra att göra. Finns hur mycket som helst på internet, bara att läsa. Så känner man sig mer förberedd sen också för vad som komma skall. Och under tiden du väntar på killen (som kommer komma!) ha roligt med dig själv. Ta reda på vad du gillar, så blir sexet bättre från början också 😉

    Svara

  • Ida

    |

    Hej du som är 17 och oskuld!
    Jag förlorade oskulden när jag var 19. Hade mitt första förhållande vid 22. Det kommer, hetsa inte! Hamnar du i den situationen och det känns rätt så gör det, men gör det aldrig för någon annans skull.
    Vill du ha nått att prata om med kompisarna som inte kan byta ämne så läs på! Läs allt du kommer över om sex, så kan du hänga med i diskussionerna på något plan iaf 🙂

    Svara

    • Katarina

      |

      Håller med om att det kan vara en bra ide att läsa på så man kan hänga med i diskussionen utan att ha haft sex själv 🙂 En tjejkompis till mig var oskuld fram tills efter gymnasiet och hon hade också dom tankarna att hon aldrig någonsin skulle bli av med oskulden eller ha en pojkvän. Men hon var fortfarande intresserad av killar och av sex, även om det inte var något hon ville stressa fram. Så när samtalsämnet handlade om sex och killar kunde hon prata på lika mycket som oss som inte var oskuld och hade pojkvän. Många gånger glömde jag faktiskt bort att hon var oskuld 🙂

      Svara

  • Nathalie

    |

    Och vad innebär kriskommunikation? Hehe

    Svara

  • Jennie

    |

    Till dig som är 17 och oskuld, jag vet precis hur du känner det. Kände mig alltid som en udda fågel som inte ens haft ett förhållande (inte ens hålla handen på mellanstadiet grejen du vet) när jag var 17 men det var inte min grej att bara få det gjort. Men så en dag hände det bara, jag träffade någon som jag har ett nästan två-årigt förhållande med och nu ett par år senare sitter jag här med en ring på mitt finger och ett helt fantastiskt förhållande men världens bästa tjej (det visade sig att jag var gay, där ser man!). Poängen är att det är ingen idé att stressa, det rätta tillfället kommer när det kommer och jag vet INGEN som har ångrat att de har väntat tills det känns helt rätt, snarare känner jag flera som ångrat att de inte väntat.
    Jag har läst någon gång att bra sex är sex som känns bra innan, under och efteråt. Och just det där efteråt känns himla viktigt för mig, att man ska kunna se tillbaka och faktiskt känna att det var en bra grej som man verkligen ville för sin egen skull. Det ska inte vara minsta tvekan efteråt om man gjorde det för sin skull eller för att något grupptryck har gjort att man gjorde något man inte var helt säker på.
    Lycka till och kom ihåg att i slutändan är det du som bestämmer, vill du bara få det gjort eller vänta är det upp till dig!

    Svara

  • Amanda

    |

    Till den 17-åriga oskulden.

    Var 19 första gången jag hade sex, hände med en kille jag dejtat ett tag och till sist hände det bara eftersom jag fick lust att göra det med honom. Ville också göra det med någon jag tyckte om och inte första bästa. Inte haft pojkvän förut och bara några enstaka hångel. Det handlar bara om att stå på dig själv och gör vad DU känner är rätt och ingen annan. Det kan vara svårt men det är värt det. Bättre att vänta och därmed slippa ångra att du gjorde det för tidigt. Några i min umgängeskrets har medgett de ångrat att de gjorde det vid 15-16 eftersom de mest gjorde det för att kunna säga att de hade förlorat oskulden. Lita på din magkänsla! För övrigt fick jag min första pojkvän strax innan jag blev 22 (vilket jag fyllde i år). Tro mig både sex och pojkvän kommer bara du har tålamod (ja det är förjävligt att se folk som har pojkvän eller höra om folks aktiva sexliv men du kommer också dit en dag!)

    Vet alltså precis hur du menar! I min umgängeskrets pratade alla om sex medan jag var totalt utanför ämnet och om jag försökte fråga om något de pratade om så vägrade de svara av den anledningen att jag var oskuld. Fick ALDRIG höra riktigt skvaller när jag var oskuld och de tyckte jag var konstig som ville vänta och såg det som något speciellt. Deras åsikt var att man ska bara göra det och få det överstökat. Liksom dig mådde jag dåligt över det och funderade ett tag på att ligga med första bästa kille som raggade på mig oavsett om den var attraktiv eller inte utan bara för att jag var desperat. Du är fortfarande ung och det finns många som är äldre än dig som inte ”gjort det”. En kompis till mig var tex 23 innan den förlorade oskuld på allt (varken kysst, smekt eller sex förut). Sluta helt enkelt att känna dig pressad. Utgå helt enkelt efter DIN MAGKÄNSLA och vad DU vill. Strunta i vad andra tycker, de har inget att göra med om du vill vänta eller inte!

    Svara

  • Karre

    |

    Du svarar jämt så himla bra!

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh tack! Det blir jag verkligen glad över att höra <3

      Svara

  • Matilda

    |

    Åh jag hade hoppats på att min fråga kom med, men förståligt att du inte kan svara på allt 🙂 Jag provar kommentera igen och bara kopierar in frågan.

    ”Hej egoina! Denna kommentaren har inget med detta inlägget o göra men jag undrar lite om högskolan och du studerar ju på högskolan nu.
    Jag går sista året på gymnasiet och har såklart mycket tankar om framtiden. Jag har funderar på högskolan och något jag skulle kunna tänka mig att läsa till är arbetaterapeut. Flera vuxna runt omkring mig, t.ex. min mamma tycker jag ska läsa direkt efter studenten för att inte blir bekväm med pengar och att jag fortfarande bor hemma och kan bo gratis. Men hur vet man att det verkligen är rätt “linje”? Är rädd för att jag ska ångra mig när jag väl har börjat och tänka “nä de här vill jag nog inte läsa”… Plus är man inte “för ung” för högskolan när man är 19? Tänker på att de andra i klassen kanske är mer runt 22-25? Eller är det vanligt med 19åringar på högskolan?
    Tack på förhand, och tack för en grym blogg! Kram”

    Svara

    • H.

      |

      Jag tar mig friheten att svara dig, även om Egoina kanske svarar sen också. Jag var 19 när jag började läsa på högskola och jag har upplevt det som väldigt positivt faktiskt, första året kände jag mig lite felplacerad med en massa 24-25 åringar men nu känns det faktiskt bara skönt, jag är inte 100 på att detta är något jag vill arbeta med för resten av mitt liv men det känns skönt att snart ha en utbildning i bagaget och bara vara 23 (som jag kommer vara när jag tar examen om inget oförutsägbart händer). Planerar redan vilken utbildning jag ska hoppa på efter min nuvarande, jag älskar att plugga på högskola och det har utvecklat mig så sjukt mycket. 🙂 Hoppas att det löser sig för dig, gör det som känns rätt i hjärtat. Jag ville bara ge mitt perspektiv.

      Svara

      • Matilda

        |

        Uppskattar verkligen ditt svar! 🙂

        Svara

    • Kattis

      |

      Det är kanske inte jättevanligt med nittonåringar på högskolan, men det är inte jätteovanligt heller. Det varierar säkert också beroende på vilken skola och ännu mer på vilket program, men baserat på min erfarenhet tror jag inte du skulle vara ensam nittonåring iaf även om ni kanske inte skulle vara i majoritet heller. Men sen tänker jag att åldern inte spelar någon roll heller, så himla stor skillnad är det väl inte på 19 och 20, 21, 22, 23?

      Det låter som att du ändå har en idé om vad du vill läsa, så testa! Man KAN byta inriktning om man känner att ”näää”. Du kommer spara enormt mycket pengar på att bo gratis hemma, det är något du ska ta vara på tycker jag.

      Jag kommer vara klar med min utbildning när jag är 29. Jag har klasskompisar som inte ens kommer vara lika gamla när dom är klara, som jag var när jag började. Den tanken känns jobbig för åldersnojiga mig 😛

      Men för att samla mina tankar: har du en känsla för vad du vill göra – kör! Du kan byta senare om det känns fel. Är du sjukt skoltrött så kanske det kan vara värt att ta en paus, men gör det inte enbart pga du är ung osv. Ålder har inte jättestor betydelse.. faktiskt. Och det är en stor vinst att kunna bo gratis. (mvh betalar mer än halva min inkomst i boendekostnad)

      Svara

      • Matilda

        |

        hmm, så himla svårt det här med framtiden… Kul att du svarar! 🙂

        Svara

    • Sofia

      |

      Vi har några stycken som började läsa när de var 19 i min klass. Den äldsta är 25 så vi har en väldigt jämn åldersfördelning och en ännu bättre sammanhållning. Nu läser inte jag till arbetsterapeut, utan till lärare. Jag har däremot anställt en del 19-åringar som läser till arbetsterapeut i ett projekt jag är delaktig i så känn absolut inte att du inte ska börja plugga för att du är ”för ung”. De flesta som läser på universitetet är tillräckligt gamla (eller vettiga) för att inte lägga någon värdering i din ålder! 🙂

      Svara

      • Matilda

        |

        Uppskattar att du svarar! 🙂

        Svara

  • Em

    |

    Även jag vill kommentera till 17år och oskuld.

    Även om det inte var någon press i mitt gäng på sex så kände jag också att ”fan det kommer aldrig hända” väldigt länge. Jag var 20 första gången jag kysste någon och 23 vid första sexet (en kompis kompis som jag ville ha sex med då, både pga kåt men även för att få det överstökat, var jättekul för övrigt ;-)). Vill du ha sex med någon så ha det! Men inte för att du känner att du måste,utan för att du vill!

    Samtidigt tycker jag att det här ”jag vill bara ha sex i ett förhållande” Kan vara något som en har som mantra utan att fundera så mkt över det. Men så länge du gör det du vill så är det bra! (Ljug på fest om du känner att du inte klarar att vara ärlig, det är ok!)

    Och det är inte ovanligt att inte haft förhållande när en är 17, känner många (som ändå fått ligga massa senare ändå :-))

    Lycka till!

    Svara

  • Alice

    |

    Känner att jag också måste säga några ord till den som var 17 år och oskuld. Det är ingen stor grej, även om jag själv vet att det känns som det i den åldern.

    Jag var 19 år och min pojkvän 21 år när vi förlorade våra oskulder tillsammans. Vi hade inte sex förrän vi insett och berättat att vi älskat varandra. Egentligen tyckte jag inte alls att det var så sent för det var inte förrän då som jag kände mig helt redo. Min lillesyrra förlorade sin före mig till någon random kille när hon var 13 år och har sen dess legat med flera stycken och till och med gjort en abort. Jag vet inte vad du tycker men för min del känns det inte lika speciellt, och framför allt tror jag inte man får samma möjlighet och upplevelse till att lära känna varandra och varandras kroppar. Jag tror i alla fall att jag aldrig hade fått en orgasm så pass tidigt in i mitt ”sexliv” om jag bara haft one night stands. Det här är såklart helt ditt eget val, men jag ville bara berätta om min erfarenhet 🙂

    Svara

  • Maria

    |

    Till tjejen vars kille kallat henne för tjock:

    Citat av en killkompis här om dagen, vi pratade om vad vi tycker är snyggt/sexigt hos det motstående könet: ”Jag tycker det är fint med lår som går ihop. Det ser lite mystiskt ut, som att det liksom döljer sig något där emellan.”

    Inte för att jag har den blekaste om hur din kropp ser ut, men även OM man skulle ha lite extra hull är det verkligen inte kört för det. Alla har olika smak, vissa gillar lite mindre, vissa gillar lite större.

    Ta hand om dig!

    Svara

  • Lisa

    |

    Till dig som är oskuld:

    Det är absolut ingenting att skämmas för eller vara ledsen över! Du ska inte ha sex bara för att eller bara för att dina kamrater pratar om det och du känner dig utanför. Du ska ha det när DU vill och inte när någon annan vill. Det är din kropp och det är du som bestämmer och låt ingen annan få dig att känna annorlunda. Jag har varit i en del förhållanden men jag har inte haft sex för det har inte känts rätt och jag är över 25 och fortfarande oskuld. Ingenting jag bryr mig om alls för jag väntar på den som är rätt för mig och struntar fullkomligt i vad andra tycker. Jag vet vem jag är och det är det som räknas.

    Sträck på dig och visa vem du är och låt ingen få dig att känna dig obekväm. Spela med eller fäll ihop öronen tills de har pratat klart och ha sex när DU vill.

    Kram!

    Svara

    • Emma

      |

      Jag har det ungefär likadant som dig, och det jag ville säga var även att det är viktigt att komma ihåg att det faktiskt inte är alla som vill ha sex, någonsin. Eller så vill man bara ha det någon enstaka gång ibland. Man kan vara nöjd och lycklig med att få kärlek och närhet på andra vis.

      Svara

  • Mika

    |

    Älskar dina svar (det märks att du tar dig tid att tänka efter) på kommentarer o kommentartipsen som kommer efteråt, är lite det bästa med din blogg <3

    Svara

  • nattugglan

    |

    vad brukar du göra när bokstavligt allt går åt helvete? känns som mitt liv brakar samman just nu och jag vet inte alls vart jag ska ta vägen längre, vet inte ens om jag orkar. vill bara lägga mig ner och dö på fläcken…

    Svara

  • Anna

    |

    Till dig som skrev frågan om att vara oskuld:

    Jag var 19 år när jag blev av med oskulden. Jag har flera kompisar som var i samma ålder, och flera som var betydligt yngre när de hade sex första gången. Det handlar om när man är trygg i sin egen sexualitet, när man vill ha sex och hur man vill att omständigheterna ska vara. För mig var det inte så viktigt med att det var den stora kärleken eller så, men jag var istället så otrygg i min kropp att jag inte var bekväm med tanken. Så då fick det gå så lång tid det behövdes. Den enda som är i ställning att avgöra om eller när du ska ha sex är du själv! Jag vet att man kan känna sig annorlunda i vårat ganska så sexfixerade samhälle, men du är absolut inte ensam!

    Svara

  • Svorskan

    |

    God morgon, jenta mi!

    Svara

  • M

    |

    Ååh, vet inte ens vad jag ska skriva. Blir bara så arg! Önskar att du kunde lägga ut uppgifterna på din stalker så vi kunde få höra av oss. Jag kan lätt offra 10 minuter om dagen med att smsa, ringa och skriva på hans sociala nätverk bara för att han ska få känna på samma sak som dig. Jag tvivlar på att jag är ensam om att vilja göra detta, så vi blir nog en del. Kanske skulle de hjälpa? Eller i alla fall så kanske han då skulle börja förstå att det inte är så roligt..

    (Nu menar jag givetvis inte att skriva eller säga saker som kategoriseras som olagliga! Men de kanske ni fattade 😉 )

    Svara

  • Linda

    |

    Som många andra skrivit, 17 år och oskuld gör dig inte onormal. Själv var jag 18 första gången jag hade sex och mitt första förhållande kom
    när jag var 19. (Även om jag inte var tillsammans med den jag förlorade oskulden till, var det fortfarande någon jag tyckte mycket om och någon jag litade på, alltså inte endast bara för att få det överstökat). Men visst, dom flesta i min umgängeskrets hade redan ”gjort det” och jag fick ofta höra saker som; vafan ska du inte bli av med oskulden snart eller? Och som någon som redan lider av dåligt självförtroende, var detta ren jävla pest. Jag mådde skitdåligt över det och nästan varenda fest jag gick på snurrande tankar som ”äh vafan jag super mig full och tar första bästa kille” runt i huvudet. So trust me, i know how you feel. När jag var 17 var jag helt säker på att jag skulle dö ensam och oskuld. Men sen träffade jag en kille, vi blev bästa vänner, blev mer än vänner och idag har jag vart tillsammans med den underbara pojken i två år. Och rätt ofta ger jag mig själv en fet jävla klapp på axeln för att jag inte föll för grupptryck, utan väntade tills jag var Redo och hittade någon jag verkligen litade på. Jag var inte först att bli av med oskulden i min umgängeskrets och jag var inte heller sist. Men ärligt talat, när du väl hittat någon du tycker om och du känner dig redo så spelar den skiten ingen roll.

    Svara

  • Ulrika

    |

    Hej!

    Jag blev så lättad när jag läste den 17åriga tjejens text som inte vill bli en 40 years old virgin. Jag är också 17 nu och tänker också så! Jätteskönt att veta att jag inte är ensam och det är guld värt att läsa i kommentarerna och se andra som är/har varit i samma situation. Tusen tack!

    Skillnaden är att mina vänner inte snackar om sex alls nästan. De flesta är singlar. Jag har hånglat upp en kille en gång på en fest men jag mådde nästan dåligt efter, det kändes inte rätt. Men grejen är att jag är rädd för att liksom aldrig ha ett seriöst förhållande. Det känns så himla långt bort nu. Jag är inte den som festar varje helg eller har sjukt stora kontaktnät och jag har väl fått en inbillning att det är det är de sakerna jag inte har som krävs för att träffa en kille.

    Jag har också fått en dum tanke att jag bara kommer ha en partner i hela mitt liv. Liksom att allt relationsrelaterat kommer jag ”bara” få uppleva med en person. Och det känns på något sätt inte så bra. Det känns bortskämt att tänka så men jag kan inte hjälpa det.

    Jag går med jämna mellanrum till en kurator (det är skitskönt!! fler borde gå till sådana :D) men detta är något jag inte kan ta upp med henne, det känns för personligt. In fact tror jag bara att jag hade kunnat snacka med en tjejkompis om sånt här. Jag tror det är vanligare än vad vi tror att man tänker på sånthär och oroar sig. Egentligen borde vi (läs: samhället) snacka mer om det.

    Om jag någon gång får en pojkvän, skulle förlora oskulden, eller kanske gifta mig någon gång kommer jag skratta åt denna oron och tänkandet på detta. Men det känns så himla långt bort.

    Tusen tack vem du än är ifall du läst alltihop. Det uppskattar jag även fast jag kanske aldrig kommer få reda på det 🙂 En stor kram!! 🙂

    Svara

    • Ebba

      |

      Hej! Jag tänkte att du skulle få veta att jag har läst din kommentar 😉
      Jag var i precis samma sits som du innan. 17, sen 18 och inget mer seriöst än något halväckligt hångel på fester. Några månader innan studenten började jag av en slump umgås med en kille i klassen som jag knappt hade pratat med innan. Det ena ledde till det andra och vi har snart varit tillsammans i sex år. Precis som du har jag haft tankar på att det känns märkligt att bara ha haft sex med en person. Men det spelar faktiskt ingen roll längre för han är helt fantastisk på alla sätt och jag kan inte tänka mig att vara med någon annan.
      Så min poäng är väl bara: håll ögonen öppna men sluta leta, någon kommer att dyka upp när du minst anar det!

      Svara

  • Katarina

    |

    Till tjejen vars kille kallat henne för tjock:

    Min tjejkompis var ilag med en kille som sa till henne att ”du hade varit perfekt om du hade vägt några kilo mindre.” Min kompis var vid den här tidpunkten långt ifrån tjock! Idag är hon ilag med en kille som älskar henne för den hon är. Hon har gått upp 20 kg sen sin förra kille, men hennes nuvarande tycker hon är minst lika bedårande trots att hon har rund mage.
    Så till alla tjejer där ute som har en pojkvän som trycker ner er för hur ni ser ut – det är han det är fel på, inte er!
    Jag dejtade en kille ett tag som sa att jag var finast i världen, för att sen kontra med ”ska du verkligen ha på dig den där?”. Han sa även att ingen kille nånsin ville vara kompis med mig, för det enda dom ville var att komma innanför byxorna på mig. Och killen jag är ihop med idag, var ”inte bra nog för mig”.
    Med andra ord, personer som dömer ut dig för hur du ser ut och inte för vem du är, kommer du aldrig bli lycklig med. Visst, sen ungdomens dagar har jag drömt om en lång, mörk, grov, snygg som fan osv, kille att leva mitt liv med. Har alltid trott att det bara är den typen jag kan gilla. Men sen stod han bara där, en kort smal liten kille som hade ljust hår. Han föll för mig direkt, och jag sa hela tiden att han inte var min typ. Men han gav sig aldrig, så efter att ha umgåtts mycket som kompisar så blev jag förtvivlad att jag inte var förälskad i honom. Sen, en dag, så fanns alla känslor där på en och samma gång. Jag har haft en hel del förhållanden i mitt liv, långa och korta, och alltid varit dödskär i varenda en. Nu i efterhand med facit i hand inser jag att jag var kär i kärleken, inte dom. Det jag känner för den här korta smala killen är långt ifrån vad jag någonsin känt för någon annan i mitt liv (och då är det värt att tillägga att första gången jag grinade och sa att jag aldrig skulle hitta en bra kille igen var när jag gick på dagis och min ”pojkvän” gjorde slut för att han skulle börja skolan). Vi har snart varit tillsammans i två år, och bott ihop 96% av tiden. Gått igenom mycket kämpigt både tillsammans och enskilt. Men trots det så kan jag fortfarande titta på honom och le.
    Haha blev visst ett långt inlägg. Men hoppas att det har gett något till nån av er 🙂 Det finns bra killar där ute, för alla. Man måste bara bestämma sig för vad man förtjänar och inte acceptera något annat.

    Svara

  • linnea

    |

    Hej jag har en fråga ang din P-dator, visar den grönt, rött och gult efter ett speciellt mönster? Ex första 5 dagarna i menscykeln visar den grönt, sen ex 5 dagar gult, efter det sju dagar rött, två dagar gult, nio dagar grönt. Eller är det mer random, typ en dag rött direkt efter en grön dag och sen helt plötsligt kommer en gul dag så att det inte blir något direkt mönster (alltså inte grönt-gult-rött-gult-grönt). Svårt att uttrycka min fråga men hoppas du förstår vad jag menar!

    Svara

  • joss

    |

    Till tjejen vars pojkvän tyckte att hon skulle gå ner i vikt: Jag vill bara lyfta fram att det här med att räkna kalorier och träna massor, kan vara riktigt farligt. Det är så många ätstörningar börjar. Och där vill du inte hamna, tro mig. Det är ett helvete. Det kan vara svårt att sluta när man har börjat, men för din egen skull – försök. Går det inte så sök professionell hjälp, ju tidigare desto bättre. Hoppas allt ordnar sig. Kram

    Svara

  • Sofia

    |

    Jag ser att många redan skrivit till den tjejen som är 17 och oskuld, men jag skriver ändå, kan vara gött att veta att du och alla andra verkligen inte är ensamma.

    Jag var aldrig ihop med någon på lågstadiet/mellanstadiet (ni vet när ”alla” hade fyra pojkvänner och gjorde slut tre dagar efter de blivit ihop? Inget sånt). Jag hade inte kysst någon kille eller knappt kramat nån innan jag var 16 år och 5 månader. Haha, ja jag räknade exakt. Förstås. Då träffade jag en kille. Det tog några veckor innan vi hade sex. Kände mig jättekonstig efteråt, men det viktigaste var att i samma sekund det var ”gjort” insåg jag hur oviktigt det är. Var så otroligt övertygad om att jag skulle dö oskuld. Det var inte roligt, men det var min fasta övertygelse.

    Hursomhelst. Stressa inte. Ligg runt hur mycket eller lite ni vill. Låt ingen annan säga något om det. Skydda er bara 🙂

    Svara

  • Sofia

    |

    Egoina, du borde förresten ha en typ ”chatt” i ditt kommentarsfält nångång. Verkar ju vara ganska många ungdomar som har många frågor & funderingar, och om jag inte misstar mig är vi några äldre som hänger här också? 🙂

    Svara

    • bell

      |

      men fan vad bra idé!! speciellt du som gillar ”””sociala medier””” egoinis??!?!? eh eh eh??? tejk it 2 the next level aka årgång typ 2002

      Svara

  • Linnea

    |

    Jag gillar verkligen hur du svarar på så många frågor och att du gör det så bra. Måste också säga att alla som ställer frågor verkar vara väldigt smarta och modiga tjejer! 🙂

    Jag skulle vilja fråga hur du tänkte när du började plugga. Alltså funderade du på många olika saker eller visste du säkert vad du vill på en gång? Jag funderar nämligen och har världens beslutsångest. Vad tycker du man ska tänka på när man väljer högskola?

    Tack för en fin blogg med kul läsning! 🙂

    Svara

  • linnea

    |

    Kom på att jag har en till fråga till dig! Plattar du ditt hår varje dag eller har du någon magisk duschprodukt som gör håret rakare att rekommendera? Jag har haft superrakt hår hela mitt liv men nu när jag blivit 23 har det plötsligt blivit jättevågit i underhåret, (jättekonstigt!) så nu behöver jag lite tips på hur man får det rakt! (dina läsare får jättegärna också komma med tips! 🙂 )

    Ps. Superkul att du börjat svara på så många frågor!

    Svara

  • Elina

    |

    Åhh, jag känner igen mig i 17-åringen och hade behövt höra exakt ditt svar när jag var i hennes ålder. Och jag kan inte understryka nog hur rätt Egoina har. Jag själv hade sex första gången med någon jag inte kände och när jag inte var nykter och det var verkligen verkligen inget jag rekommenderar! Jag var inte redo nånstans, trots att mina vänner redan haft sin debut. Nånstans kände jag en lättnad eftersom jag känt mig lite efter mina kompisar. Men såhär i efterhand hade jag väldigt gärna hoppat den erfarenheten… Killar är riktiga douchebags ibland. Det är bra om man känner sig själv och vet sina rättigheter och har god självkänsla innan man ger sig in i nånting. Hoppas du kan släppa att du känner dig annorlunda. Sex kan ju vara fantastiskt (antar jag, jag har ännu inte haft bra sex, fast jag är 26 nu) men det kan vara bajs också, om man inte är redo. Du kan ju säga till dina kompisar att du väntar med att ha sex tills du har lust! Lycka till!

    Svara

  • Matilda

    |

    Jag funderar lite kring den ”data” du förde in i din p-dator. Vad är det för uppgifter den vill ha? Jag vill fasa ut mina p-piller, tänkte om det är möjligt att börja föra anteckningar redan nu så att p-datorn kan bli så rätt som möjligt från början.

    Svara

    • Egoina

      |

      Det var när jag hade mens. Skriv upp när du har mens så kan du föra in det. Vet inte vad du menar med att fasa ut p-piller, men mens när du äter p-piller är inte ”riktig mens”. Så börja skriva upp så fort du slutat (den mensen som kommer EFTER den som kommer efter man slutar med piller). 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Arkiv