Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Svar på några av era senaste kommentarer

Hej Egoina! Tack för en superfin blogg, du äger! Jag har en liten fråga. Igår insåg jag att snart måste jag välja vad jag vill göra när jag blir “stor”. Jag är 17 år och folk har redan börjat prata om sina framtidsplaner och jag insåg att jag vill göra allt. Jag vill bli musikalartist, inredningsdesigner, PT, lärare, journalist, fotograf, jobba med it och programutveckling. Vad sjutton ska jag ta mig till? Mitt liv känns alldeles för kort, jag vill ju göra allt!
Kram Frida

– Haha åh, jag vet precis hur du känner. Jag hade också världens panik. Men grejen är att du måste inte bestämma dig nu och du måste inte välja bara en sak. Sluta panika och gör det som känns bäst just idag. Man kan tyvärr inte göra allt på en gång eftersom det är fysiskt omöjligt, men det är ingenting som säger att man inte får ångra sig eller byta bana. Prova dig fram! Se det som en positiv sak att du vet en massa saker du vill. Jag känner många (inklusive mig själv) som aldrig kommer på en enda sak de verkligen vill jobba med.

 

Hur gör du?? Liksom hur lär du dig det som du ska lära dig? Vad får dig att sitta ner och tänka på det du ska lära dig istället för på en massa annat?

Jag ligger här och läser din blogg istället även fast jag vet att jag borde plugga till mitt religionsprov på fredag så frågan är rätt passande haha. Jag har pluggat idag men får läsa om mina anteckningar flera gånger för jag tänker på rätt mycket annat… Tex min crush lol haha. Nä men det skulle vara kul att veta hur du gör för att få det att fungera! Inlämningsuppgifter är mycket mer min grej, jag älskar att skriva!

Stor kram!

– Jag är verkligen fel person att fråga eftersom jag har världens koncentrationssvårigheter. Jag gör allt annat än det jag borde. Men som tur är så lär jag mig fort, har aldrig haft svårt för något och har i princip klarat alla mina prov i högstadiet och gymnasiet utan att behöva plugga överhuvudtaget. Därför blev det rätt mycket jobbigare när jag började på universitetet och jag måste plugga. Men mina bästa tips är att skriva en sammanfattning där du tar med det allra viktigaste. Har du tenta på tio böcker så är det inte så att allt som står i böckerna är viktigt. Sortera ut det viktigaste och sen får du tvinga dig själv. Stäng av ditt internet och sätt larm på hur länge du ska plugga och när du får lov att pausa (typ 10 min plugg och 20 min paus). Det brukar fungera. Heja!

 

Sånt här kanske man inte frågar men jag blev så fundersam haha SOVER NI TVÅ I DEN LILLA SÄNGEN??? du och pojkvännen alltså. Är det en optisk illusion och den är större än den ser ut eller funkar det? Har en 120 själv och de gånger jag sovit med någon annan i den har jag fått panik haha :D

– Haha jaa. Mysigaste ever. Nej, men vi älskar att sova nära. Vi sover oftast ihopslingrade. Jag tror aldrig att jag sovit så bra med någon faktiskt. Men jag tycker ändå inte att 120 cm är så litet? Jag har till och med haft kompisar som sovit över och det har inte varit ett problem. Om vi skulle flytta ihop så hade vi nog fått köpa en större dock.

 

DSC04198

 

Du som haft cellförändringar, varför har du inte uppmanat dina läsare till att vaccinera sig mot livmodershalscancer?

– Jag har blivit tillfrågad om att skriva om det massor av gånger, även mot betalning. Men om jag ska vara ärlig så känns det inte helt rätt och jag känner inte att jag kan stå för det. Jag har läst massor om Gardasil och efter att jag gjort det tog jag beslutet att inte vaccinera mig. Det är svårt att veta vad man ska lita på och jag vet inte ens om det jag läst stämmer, men jag valde att inte ta det. Som jag har förstått är det såhär: Vaccinet skyddar endast mot 2 HPV-virus av 18, vilket betyder att även fast man är vaccinerad kan man fortfarande få cancer och måste gå på sina cellprovtagningar. Mer än 50 % av alla människor har HPV och oftast läker det ut av sig själv, det är någon kroppen ska kunna ta hand om. För att vaccinet ska vara effektivt ska man helst inte ha haft sex och om man redan har ett av virusen kan risken för cancer till och med öka.

Cellprovtagningarna som vi har i Sverige är nästan 100% effektiva för att förebygga (det tar cirka 20 år för livmoderhalscancer att utvecklas), så med tanke på det tycker jag att det känns överflödigt med vaccin och verkligen när det känns så osäkert. Dessutom tycker jag det är läskigt med nya vaccin. Gardasil är så nytt och man känner ännu inte riktigt till riskerna. Gå på era cellprovtagningar!! Det är så viktigt! Och om ni vill vaccinera er så snälla lova mig att läsa på innan, och läs i så fall också annat material än bara det från den vinstdrivande organisationen.

 

Hej Regina! Känns lite som att skriva ett brev till “bulle ” detta

;) Jag är lika gammal som dig, i en fast relation och vi vill ha barn om tidigast ett år.. Har käkat mini piller i 10 år och känner att mina biverkningar bara blir värre och värre.. Har släktgenen för ökat bröstcancer, cellförändringar på livmodern och de känns bara dummare och dummare att fortsätta med pillren och alla risker jag utsätter mig för.. Men samtidigt har jag för 4 år sen gjort en abort och det var de värsta jag behövt gå igenom i mitt liv, de psykiska.

Iaf min fråga, är jätte sugen på att sluta och skaffa en p-dator, MEN är rädd för att inte våga lita på den.. Jag är sjuksköterska och vet hur kroppen fungerar och att de inte är påhitt utan login.. Men rädslan för att bli gravid för tidigt finns där ändå :) Att sluta ta ett piller man slaviskt stoppat i sig dagligen i 10 år känns också absurt nog “onaturligt” om du förstår hur jag menar.. Känner du att du litar på den? Eller använder ni annat extra skydd ändå trots gröna dagar?

Tacksam för svar, se om du kan lugna min paranoia ;) Följt dig så länge och du upplevs så vettig och mer trygg än “främlingar” i trådar på familjeliv..

– Jag förstår din oro. Först och främst måste jag bara säga att om du mår dåligt av dina piller så sluta med dem! Det är det inte värt! Jag råder dig att sätta dig in hur cykeln fungerar. Googla Billingmetoden, hur du kan undersöka kroppen genom att förstå var du är i cykeln osv. Läs på om när man är fertil och inte och hur man märker det. När du förstår hur detta hänger ihop tror jag att du kommer känna dig tryggare. Då blir det att mäta temperaturen bara som en ”second opinion”. Annars så finns det ju faktiskt kliniska studier på att en p-dator är säker. Jag tror faktiskt att den till och med räknas som säkrare än minipiller. Hör av dig om det är något specifikt du undrar över så ska jag försöka hjälpa.

 

Hej Efterbliven95 här, men förstår inte. Vad menar du med bokföring? Vad bokför du? Varför måste du göra det? Borde jag börja göra det?

– Haha! Jag har ett eget företag och det är därför jag måste bokföra. Det betyder att jag bokför utbetalningar, inbetalningar, betalar skatt och allt annat jag måste göra. Såvida du inte har ett företag behöver du inte det.

 

Har du satt i extensions igen eller är det ditt egna hår som växt så mycket? Väldigt långt och fint i vilket fall!

:)

– Åh tack! Nej, det är bara mitt. Det kan vara fint, men jag kommer nog inte ha extensions igen. Jag tyckte att det var rätt jobbigt i och med att jag har så mycket hår av mig själv.

 

DSC04275

 

Åhhh var är klänningen ifrån? Så himla fin!

– Tack! Haha…..den är från H&Ms Mama-avdelning. Den var på rea och jag tyckte den var fin och tänkte skitsamma att det är ett mamma-plagg. Jag tycker inte det syns och dessutom kan man äta hur mycket man vill utan att något spänner över magen. Win!

 

Om du skulle upptäcka att du är gravid nu, skulle du bli glad eller livrädd? Med tanke på att du tycker bebisar är läskiga. ;)

– Livrädd!!! Inte för själva barnet eftersom det hade jag nog lärt mig handskas med. Men jag vill inte ha barn nu.

 

Men ååh, vill prova det märket men har aldrig sett det?! Vart köpte du?? Grymt tacksam för svar!

:D

– Jag köpte teet där jag storhandlar mat. Jag brukar gå i deras ekologiska avdelning och köpa lite olika saker jag är nyfiken på. Finns kanske på Ica eller Coop?

 

Hej Egoina! Tränar du något? :) )

– Jag springer till bussen ofta och mycket. Det borde faktiskt räknas.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (63)

  • Frida

    |

    Haha åh en säng på 120cm, jag och min pojkvän delar på en 90cm bred

    Svara

  • J

    |

    Åh vad glad jag blir av ditt svar om Gardasil! Tycker verkligen att det är superviktigt att alla lär sig att läsa på på egen hand också! Ta in flera perspektiv och fatta ett beslut därefter.

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack! Tycker också att det är så himla viktigt. Har sett bloggare som bara köper det rakt av och skriver om vaccinet utan något som helst kritiskt tänkande. Det känns läskigt. Det är ju något som ska sprutas in i kroppen liksom, inte typ en tröja. Hoppas att alla tar sina egna genomtänkta beslut utan någon ”push”. 🙂

      Svara

      • Fanny

        |

        Ja, jag kan ju säga att jag är livrädd för livmoderhalscancer trots att jag tagit det där jäkla vaccinet. Tydligen skulle man helst ta det före sexdebuden dessutom, och det gjorde ju inte jag..

        Mycket bättre att du peppar en till att göra cellproverna!!!

        Svara

  • Emelie

    |

    Låg och slösurfade på Instagram och ramlade över en tjej som jag tyckte var sjukt lik dig: _tiarni_ heter hon 😛

    Svara

  • Johanna

    |

    Haha! Jo för mig som varit gravid och använt mammakläder syns det väldigt tydligt att det är en mammaklänning. Snörningen under bysten och vidden nertill kombinerat med knäppningen för att underlätta amning i den. Haha, så tydligt men skitsnygg! 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha seriöst? Känner mig lite mindre pepp på att ha den nu…haha. MEN jag har faktiskt haft en nästan likadan (fast rutig) för några år sedan som inte var ett mammaplagg. 🙂

      Svara

  • Sofia

    |

    Heeej egoina! Awesome blogg. Tänkte bara säga att det visserligen finns 18 olika HPV, men att endast två av dem (de man vaccineras mot) är innebär en hög risk för livmoderhalscancer. Övrifa 16 är antingen lågrisk eller orsakar andra typer av infektioner, ex. hand- och fotvårtor, alltså inte cancer. Så på just den punkten kanske Gardasil vinner 😉
    Ha det bäst!

    Svara

    • Egoina

      |

      Ja, jag läste det. Där kanske vaccinet ”vinner”. Men det är inte på alla kvinnor det skyddar ändå har jag förstått och man måste alltså ändå gå på sina cellprov, så det känns lite överflödigt. Läste dessutom att 2,3 % av testpersonerna som tog vaccin utvecklade en autoimmun sjukdom inom fyra år. Tycker allt känns lite läskigt. Men man får väga för- och nackdelar 🙂 Detsamma!

      Svara

  • Rebecka

    |

    Hej!
    Åh herregud, blev riktigt rädd nu! Tog gardasil när jag var 14 år (19 nu) och är just nu livrädd, tänk om jag dör av detta?! Nu när jag tänker efter så har jag haft flera svimningar sedan jag tog vaccinet… 🙁 Ska kanske trösta mig med att jag aldrig tog svininfluensa vaccinet?

    Du är så klok, önskade att jag tänkte efter innan.
    Kram

    Svara

    • Egoina

      |

      Det är säkerligen ingen fara! Men du borde kanske kolla upp det här med svimningarna? Googlade lite snabbt nu och det är en vanlig biverkning. Kram!

      Svara

  • linda

    |

    Jag blir lite irriterad på snacket om p-piller och att det skulle vara så farligt! Faktiskt minskar det risken för de flesta typerna av cancer. Min mamma hade äggstockscancer och jag rekommenderas p-piller för att det minskar risken! (Mår man dåligt av det är det ju en annan sak) och det där med att inte vaccinera sig tycker jag är egoistiskt. Skulle alla vaccinera sig nu skulle man i stort sett utrota de farliga typerna av hpv.

    Svara

    • Egoina

      |

      P-piller har fler negativa effekter än att man ”mår dåligt” och att försvara p-piller med att det minskar risken för äggstockscancer (verkligen inte de flesta typerna av cancer? Var får du det från?) är att glorifiera det. Till exempel risken för bröstcancer är förhöjd om du äter p-piller. Jag förstår inte varför du blir irriterad då jag många gånger har påpekat att det finns de som upplever positiva effekter av sina p-piller. Men för oss som mår dåligt av konstgjorda hormoner så är det väl bra att det finns ett alternativ? Alla får välja att göra som de vill! Mår man bra och trivs med sina piller så tvingar jag absolut ingen att sluta, man ska bestämma själv över sin egen kropp och göra det man anser vara bäst.

      Du kan tycka vad du vill om att låta bli att vaccinera sig. Jag skrev vad jag tyckte om vaccinet i dagens läge (förhoppningsvis förbättras det under årens gång – men jag vill inte vara en av försökskaninerna). För att utrota HPV skulle dock också män behöva vaccineras då de också bär på HPV-viruset.

      Svara

    • Lisa m

      |

      Fast p piller ökar risken för annan form av cancer Linda. Bröstcancer till exempel och det ger även blodproppar och kan sänka ens blodtryck till en farligt låg nivå. Jag lider varenda månad och är sängliggandes tre dagar och trots att jag inte kan gå till vare sig arbetet eller skolan avråder min gynekolog mig att använda p piller eller något annat hormonbaserat preparat just för att det förvärrar min situation och ökar mina blödningar tredubbelt. Självklart hjälper p piller många människor och det är roligt att det fungerar för dig men det som fungerar för dig kanske inte fungerar för någon annan.

      Svara

    • Hanna

      |

      Som andra har skrivit: P-piller ökar risken för cancer, speciellt bröstcancer om man har haft någon i släkten som drabbats av det. Det har jag haft, och jag fick veta EFTER att jag ätit p-piller i tre år att risken för bröstcancer ökar, från att 2 kvinnor på 100 drabbas till att 4 kvinnor på 100 drabbas. Alltså dubbelt så stor risk att drabbas av bröstcancer med p-piller!
      Det är någonting som jag tycker att alla förtjänar att få veta innan de börjar.

      Svara

  • Cecilia

    |

    Intressant inlägg! Kan du utveckla din mening där det står att om man redan har ett av virusen kan risken för cancer till och med öka? Menar du efter eller innan vaccinationen? Skulle man vara smittad redan så skyddar vaccinet mot andra typer av hpv viruset såklart, men jag har aldrig hört att det skulle öka av vaccinationen. Vart har du läst det? Att man redan haft samlag och tar vaccinet efter behöver inte heller minska chansen att vaccinet fungerar eftersom du inte behövts smittats med den just typen av hpv som orsakar cancer. Sen skyddar vaccinet mot 90% av dom hpv typer dom orsakar komdylom också 🙂 men det är upp till en själv att bestämma sig om man vill ta vaccinet, dock bör man läsa på ordentligt eller prata med en läkare. Innan jag tog sprutan gick jag på seminarium om vaccinet och pratade med läkare/forskare och ingen var negativ till vaccinet som utvärderats i ca 10 års tid. Mest viktigast är såklart cellprov tagningarna, det får man inte glömma 😉 nu blev det långt inlägg hehe

    Svara

    • Egoina

      |

      Jag läste att en studie visat att HPV-vaccinering kan öka risken för livmoderhalscancer hos redan HPV-infekterade kvinnor. Och att vaccinet även kan ”bana väg” för andra HPV-stammar som inte ingår i Gardasil så att de blir mer virulenta i framtiden. Nej, det är klart att att det inte BEHÖVER minska att vaccinet fungerar, men det är ju bäst om det tas innan första samlaget.

      Jag håller med! Det är upp till var och en. Tycker det är bra att du läste på innan 🙂

      Svara

      • Cecilia

        |

        Har pratat med läkare angående denna teori men har man en infektion så ökar ju inte risken med cancer för att man tar vaccinet och har en pågående infektion. Annars skulle ju vaccinet inte godkännats och det finns inga studier som jag har läst som bevisar detta. (Bara läst om det på sidor där mycket myter förekommer). Vaccinet skyddar för risken mot den typen av virus som man hade tidigare som läkt ut att den ska uppstå igen 🙂 tycker det är bra att du informerar folk om vaccinet men bästa är att skaffa en egen bild av det, och man får såklart inte glömma kondom och cellprovtagningar 😉

        Svara

  • Clara

    |

    Hej Egoina! Lite konstig fråga kanske, men på bilden på din säng vart kommer det där ”volang lakanet” eller sängkappan ifrån? Det med volanger som hänger längst ner? Jättefint!

    Kram 🙂

    Svara

    • Helena

      |

      Har sett liknande, eller likadant, på H&M Home 🙂

      Svara

    • Emma

      |

      Jag köpte sängkappa från Ellos.se. Billigt, typ 199 kr tror jag och jättefin :3

      Svara

  • Patrik

    |

    All träning räknas, även att springa efter bussen 🙂

    Svara

  • RMCK - en skönhetsblogg

    |

    Älskar att du svarar på våra frågor så ofta! Jag menar, vi frågar ju för att vi vill veta 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha, hoppas ju det 😉

      Svara

  • Lina

    |

    Fantastiskt bra svar på frågan om Gardasil! Är oerhört förvånad att det marknadsförs som det görs i Sverige och att det är kostnadsfritt för tjejer upp till en viss ålder. Gardasil togs fram i rekordfart och finns fortfarande väldigt mycket oklarheter kring detta vaccin. I USA har det gjorts mycket fler studier kring detta då många kvinnor fått bestående men och flera har dött pga vaccinet. Så blir oerhört glad av att se att det finns flera som läser på kring detta 🙂

    Svara

    • Cecilia

      |

      Rekordfart? Det har funnits i över 10 år 🙂 alla har nog olika bilder av vaccinerat pga den information som finns och de studier som gjorts. Tyvärr tror många på det dom läser på en nyhetssida istället för att prata med läkare/forskare, bara en tanke 🙂

      Svara

      • Lina

        |

        Funnits ja, men det togs fram väldigt fort, och som sagt, finns fortfarande mycket oklarheter kring detta vaccin. Jag arbetar inom vården, så det är inget jag läst på en nyhetssida.

        Svara

    • ab

      |

      Jag är nyfiken på påståendet att Gardasil ”togs fram i rekordfart”. Harald zur Hausen skrev om kopplingen mellan HPV och cervixcancer på 70-talet och HPV16 och 18 identifierades på 80-talet. Forskare har förmodligen jobbat på detta sedan dess. Sedan finns det knappast någon standard på hur länge det ska ta att utveckla olika vaccin utan forskare kommer att möta olika utmaningar för olika sjukdomar.

      Svara

  • Helena

    |

    Sov med min pojkvän i en nittiosäng i fyra år innan vi flyttade ihop och fick varsin nittiosäng. Inte lika mysigt kanske, men nu vill jag ha mitt space 😀

    Svara

  • Nathalie

    |

    Jag slutade med p-piller då jag och min sambo började prata om barn. Personligen hade jag inga problem, men kände att efter tio år så fick det räcka. Ville ha ut all ”skit” i alla fall ett år innan jag ev skulle dela med mig av min kropp.
    En tanke bara…

    Svara

  • Frida

    |

    Åh, du svarade på min fråga! Du är bäst!

    Svara

    • Julia

      |

      It är jättekul!

      Svara

  • Saga

    |

    Hejsan snygging! Har gått och grubblat på (läs mått dåligt över) en sak ganska länge nu och eftersom du verkar ha svaret på allt hoppas jag att du skulle vilja ta din tid och svara på detta i nästa ”svars-inlägg”.

    Jag är 17 år och är med i ett tjejgäng vars samtalsämnen är till 50 % om sex. Sex, sex, pojkvänner, relationer och mer sex. Grejen är den att jag själv aldrig haft ett förhållande och är oskuld, och jag känner mig alltid som världens utomjording när dessa saker kommer på tal. Jag har hånglat upp en del killar på fester och liknande (låter så töntigt att skriva så haha) men det har aldrig blivit något seriöst, och det har aldrig gått längre än ett fest-strul liksom. Jag mår verkligen dåligt över detta och känner mig oftast som ett litet barn som inte förstår när mina vänner pratar om sex, och nu har det gått så långt att jag nästan känner ”men vafan jag tar första bästa på nästa fest och får det överstökat”, fast jag egentligen vill göra det med någon jag tycker om. Men med tanke på att jag inte haft en relation på 17 år så känns det inte som att jag kommer få det nu heller (även om jag verkligen vill) och jag vill inte bli någon 40 year old virgin.

    Hjälp mig! Vad ska jag göra? Hur ska man tänka? Är jag extremt töntig som är oskuld nu haha? Varför har jag aldrig varit tillsammans med någon när alla andra har det? Extremt tacksam för svar på denna väldigt spretiga och osammanhängande kommentar. Puss.

    Svara

    • Emma

      |

      Åh vad jag känner igen mig! Jag tröttnade på att vänta året jag skulle fylla 19 och hade ett one night stan. Det blev väldigt misslyckat och bara tre månader senare träffade jag mannen som jag fortfarande är tillsammans med 8 år senare. Så mitt råd: gör det DU känner för. Träffar du världens snygging på en fest som du vill ligga med? Do it! Men gör det inte bara för att du ”ska bli av med oskulden”. Helt plötsligt kommer rätt person dyka upp i ditt liv. Lycka till!

      Svara

    • Emma

      |

      Du ska absolut inte ha sex ”bara för att” och om du inte är redo. Om de verkligen är dina vänner förstår de om du säger till dem att ni väl kan prata om annat. Du ska aldrig känna dig tvungen till något!
      Jag var själv nästan 19 när jag miste oskulden. Hade då varit tillsammans med killen i över ett år innan vi tog det steget.
      Jag var helt enkelt inte redo förrän då.
      Kram

      Svara

    • L

      |

      Själv är jag 27 år och fortfarande oskuld och inte är jag töntig för det. Snarare är jag grym som håller på mig tills den rätta kommer min väg och jag struntar i vad människor säger. Jag har varit i många förhållanden men har sagt nej för att det inte har känts rätt och sedan har det inte varit mer än det. Som tonåring förstår jag att du känner dig stressad av alla påtryckningar men gör det du själv vill och inte det som alla andra vill. Hälften av de som konstant pratar om sex i din närhet har inte ens haft det och det lovar jag dig. Mestadels är skryt i den åldern. Men gå din egen väg och låt ingen bestämma över dig.

      Svara

    • l

      |

      Så kände jag också när jag var i din ålder. ”Alla” runt mig hade förhållanden och sex var allt de pratade om. Jag hade inte kysst någon ens och kände mig som en alien. Du är inte ensam och det är inget fel på dig! Det är din kropp och du gör som du vill! Vill du ligga runt? Gör det! Vill du vänta? Gör det!
      Och när sexdebuten kommer: respektera varandra, var snälla mot varandra och er själva, gör inget du inte vill och skydda er!

      Kram

      Svara

  • Ida

    |

    Hej Egoina!

    Jag har tänkt att jag skulle skriva detta till dig många gånger men det har aldrig blivit av. Jag har följt dig många år nu och jag ser dig lite som en storasyster. Du kommer alltid med bra hjälp till dom som har det lite svårt just nu. Faktiskt är det så att jag skulle behöva din hjälp jag med.

    Jag gjorde för några månader sen slut med min pojkvän, vi hade då varit tillsammans i ett år och 6 månader ungefär. En av anledningarna till att jag gjorde slut med honom var för att han satte sig ner i soffan med mig en kväll och sa att om inte jag gick ner i vikt så ville inte han vara tillsammans med mig längre. Jag blev ytterst förvånad med tanke på att jag ansåg inte mig själv att vara så pass ”stor” och jag blev så jäkla ledsen. Även mitt ex var åt det mulliga hållet så just då tyckte jag inte att han hade någon rätt till att döma mig och min vikt. Jag blev arg, sårad och så förbannad att jag dumpade honom rakt av då, det var droppen. Många av problemen vi hade var för att han var väldigt kränkande och tog mig för givet.

    Men nu till själva problemet. Det han sa sårade mig så pass djupt att jag nu är livrädd för att sätta en fot i dejting-världen igen. Jag är rädd att killarna jag kommer dejta kommer tycka som honom, att jag är tjock och måste banta. Jag går aldrig till krogen för jag är rädd för vad människor kommer tycka om mig och min kropp. Jag har börjat träna massor, räknar varje kalori och mäter min kropp varje vecka, livrädd för att gå upp i vikt.

    Jag har alltid varit en charmig brud och festens mittpunkt. Men nu har jag blivit så pass trampad på och nerknuffad, så jag känner inte igen mig själv. Snälla, ge mig lite tips på hur man blir nöjd och harmonisk med sig själv och sin kropp. Jag vill bara vara lycklig, men det känns väldigt långt bort.

    Jag hoppas du kan hjälpa mig på traven!
    Kram

    Svara

    • Sabina

      |

      Åååh! Blir så ledsen att läsa sånt här.. Det är HAN det är/var fel på som ens kan säga en sådan sak. Jag vet att ingen kan sopa igen de sår han gjort, men jag lovar dig att om du vågar börja dejta kommer du bara inse ännu mer hur jävla RÄTT det var att dumpa ditt ex! Och du kommer inse vilken jävla IDIOT han var. Men ännu mer, du kommer inse vilka underbara killar det finns där ute. Som inte definierar dig utifrån din storlek på kroppen. Killar du kommer kunna stå naken inför mitt på dagen och känna dig som den vackraste på jorden, oavsett hur kroppen ser ut. Med detta menar jag inte att det är killars sak att avgöra om du har en fin kropp eller inte, mer bara att de flesta killar gör inte så och jag blir så ledsen att du fick ett sådant kräk att göra detta mot dig. Tänk på vad din kropp gör för dig! Var stolt över den. Vårda den med kärlek.

      Svara

      • Egoina

        |

        Vilket fint svar. Tack för det <3

        Svara

  • Emma

    |

    Vad glad jag blir att du uppmärksammar gardasil!
    Jag tycker det är oerhört viktigt att läsa på om alla slags vaccin man själv funderar på att ta, eller kommer att ge sina barn.
    Vaccin har biverkningar och innehåller mer än viruset man vaccineras emot…

    Svara

  • Maria

    |

    All respekt till dig som vågar skriva vad du tycker om Gardasil och uppmanar dina läsare att läsa på innan. Du är så klok! Jag skulle ALDRIG ta vaccinet. Mer orkar jag inte gå in på- säger som du, läs om det från de som inte vinner på vaccinet. Det är galet, och farligt.

    Svara

  • Svorskan

    |

    God morgon, jenta mi!

    Svara

  • Jackie

    |

    Suveränt, Egoina, att uppmana folk att läsa båda sidor om vaccin, man ska verkligen inte stoppa i sig vad som helst bara för att staten säger så. Ha en bättre dag idag än gårdagen! 🙂

    Svara

  • Sara

    |

    Åh vad jag känner mig dum nu som faktiskt har vaccinerat mig Gardasil. Jag gjorde det när jag var 16 (och hade i alla fall inte haft sex då). Men inte tänkte väl jag på att det kanske inte var bra och varför skulle jag behöva läsa på om det själv liksom? Inte var det någon som informerade mig om riskerna heller. Känner mig nästan lurad! :/

    Svara

    • Katja

      |

      Åh gjorde exakt samma, men jag var typ 14-15 år. Som jag minns det var det inte någon som förklarade för mig precis vad det skyddar mot och vad det innebar… ung och dum ifrågasatte jag ju inte heller. Känns lite läskigt nu ju. Minns också att jag fick tacka ja eller nej till om mina framtida cellprover får användas för forskning också. Vafan, jag visste knappt vad ett cellprov var!? Lite info hade ju inte skadat…

      Rätt sjukt vad man kan bli ”lurad” när det kommer till så viktiga saker som påverkar kroppen! Typ som hetsen när svininfluensan kom, alla som inte vaccinerade sig var typ de ondaste människorna som fanns. Herregud…

      Svara

    • ab

      |

      Jag tycker inte att du ska känna dig dum alls.

      http://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/HPV/index.html
      Har nyligen läst om en svensk-dansk studie som tydde på att vaccinet var säkert.

      Om du fick vaccinet när den först började ges ut så behövde dina föräldrar kanske godkänna att du fick det och fick då information. Sedan ska sjukvården informera om kända/faktiska biverkningar, inte om biverkningar som det bara har spekulerats om. Att en viss sjukdom har debuterat hos en person en viss tid efter personen har vaccinerats tyder inte automatiskt på kausalitet/orsakssamband.

      Svara

  • Robert

    |

    Haha, åt sista svaret. 😀

    Svara

  • Cassy

    |

    Hej egoina 🙂 Vad vill du göra när du är klar med din utbildning?

    Kolla gärna in min blogg om Livet, relationer osv. http://growingsoul.blogg.se/

    Svara

  • Maria

    |

    Hej!
    Vart har du köpt din lutande hylla någonstans? Letat som en tok efter en sån fast vit! Praktiskt när man inte vill att det ska se så klumpigt ut! 🙂

    Svara

  • Alex

    |

    Alltså!!! Ditt svar om Gardasil. I love you even more now. Så imponerande och starkt att du skriver vad du tycker om det hela. Det ligger ett helt vinstdrivande företag bakom vaccin och den svenska vården är beroende av den. Därför ska man läsa på om både nackdelar och fördelar med egentligen _alla_ vaccin för att sedan ta ett ansvarsfullt beslut om att vaccinera sig eller inte. Lyssnar man bara på vårdpersonal hör man bara ena sidan av vaccin. Uppmanar alla (trots att du redan gjort det) till att LÄSA PÅ!! Det är viktigt.

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack! Håller verkligen med!! 🙂

      Svara

      • Alex

        |

        🙂

        Ja, man går ju inte till en präst och ber hen att ”snälla, övertyga mig om att Gud _inte_ finns!”.

        På samma sätt kan man inte be tex en läkare att berätta om nackdelar med vaccin eftersom det är deras jobb att förespråka det.

        Svara

        • jennifer

          |

          Uhm nej, det är inte mitt jobb att förespråka vaccin. Det är mitt jobb att ge mina patienter evidensbaserad vård och att i största möjliga mån bota det som botas kan, och i de fall det inte går att bota, förminska lidande. Ett stort del av mitt arbete är även att försöka förhindra sjukdomar, till exempel genom immunisering, genom blodtrycksbehandling osv, osv.
          Du kan absolut be en läkare att förklara nackdelarna med vaccin, det är vi absolut kapabla till. Problemet är att många vaccinmotståndare vill inte höra sanningen, att vaccinationer är det största medicinska uppfinningen som har räddat fler liv än något annat och att det inte finns fler nackdelar än fördelar.
          När det gäller detta vaccin, HPV, så finns det en del faktafel i Egoinas svar.
          Ett: Gardasil skyddar mot 4 HPV-typer: 6, 11 16 & 18. Det kan låtas ”lite” eftersom det är så många fler än 4, MEN typerna 16 och 18 står för dryga 70% av livmoderhalscancerfallen, och när man vaccineras får man en nästan 100%ig skydd mot dessa, om man inte har blivit smittad av dessa innan. Dock är det fel som Egoina skriver att det skulle ge en ökad risk för cancer om man vaccinerar sig och redan blivit utsatt. Typ 6 och typ 11, är virustyper som står för 90% av kondylomfallen, och vore det inte underart att kondylomfallen minskade?
          Två: Vaccin är inte som andra läkemedel. De regleras tuffare och uppföljningen är hårdare. De har getts över 75 milijoner doser sedan 2006. Det har studerats av oberoende institut, däribland karolinska institutet.
          Tre: Ja, det är läkemedelsföretag som utvecklar dessa. Och ja de vill tjäna pengar. MEN, de gör det genom att producera bra läkemedel, inte genom att försöka lura läkare och vårdgivare, även om jag inte säger att de alltid är etiska, nej det är de inte. Jag kan garantera att ingen läkare är ”köpt” eller ”pushar” saker de inte tror på. Det är bara konspirationsteorier.
          Läs gärna på, på vetenskapliga sidor. INTE på konspirationssidor och människor som inte förstår att korrelation inte är lika med kausation.
          tex: http://www.socialstyrelsen.se/fragorochsvar/vaccinationmothpv

          Svara

          • Egoina

            |

            Det är inte direkt faktafel att jag skrev att vaccinet skyddar mot 4 typer av HPV-virus, men det stämmer som du skriver att det är de mest aggressiva typerna, vilket jag borde skrivit. Precis som jag tycker att socialstyrelsen borde skriva hur många av dessa 450 drabbade personer som faktiskt gått på sina cellprov…

            Jag har fått uppfattningen om att det är vårdpersonalens jobb att förespråka vaccin med tanke på hur jag blivit bemött och reaktionen när jag frågat om nackdelar. Men hoppas att de flesta tänker som du! 🙂

  • Erica

    |

    Haha, jag måste bara inflika, jag och min pojkvän sover i en 90 säng, går alldeles utmärkt och är himla mysigt! 😉

    Svara

  • Ulrika

    |

    Hej igen och tusen tack för ditt svar! Det uppskattar jag verkligen 🙂

    Kram!

    Svara

  • Sarah

    |

    Hej! Var på praktik på HPV-labb för ett tag sedan ( studerar till biomedicinsk analytiker), och vill bara bemöta en sak du skrev här om vaccinet. ”Vaccinet skyddar endast mot 2 HPV-virus av 18, vilket betyder att även fast man är vaccinerad kan man fortfarande få cancer och måste gå på sina cellprovtagningar. ”
    Ja, det skyddar bara mot 2 typer av HPV-viruset, men det är bara 3 av dem som utgör risk för livmoderhalscancer och vaccinet skyddar alltså mot 2 av dessa 3. Ytterst sällsynt att de andra typerna av HPV ger livmoderhalscancer, men finns såklart enstaka undantagsfall som alltid. Självklart upp till var och en att ta ställning till vaccin men ville bara klargöra det. Kram ! 🙂

    Svara

  • Elin

    |

    Hej!
    Först och främst vill jag tacka för en underbar blogg som alltid får mig att le. Du är en så himla bra person! Men nu är det såhär att jag inte vet vad jag ska göra.
    Jag går andra året av teknikprogrammet på gymnasiet och har aldrig någonsin varit så opepp på att gå till skolan. Det är så mycket att göra och jag skulle behöva minst tre kopior av mig själv för att klara det. Imorgon har jag ett stort matteprov på sista halvan av 2c kursen och jag är så stressad och omotiverad och trött att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Det jag har kvar att göra är att läsa alla sidor och räkna 30 tal, men jag orkar inte. Vad jag än gör kommer tre nya saker in på listan och jag orkar bara inte ta tag i det. Tanken var att jag skulle ladda om på höstlovet, men det gick inget vidare då jag var tvungen att plugga då. Nästa lov är jullovet men de fyra veckorna mellan jullovet och sportlovet har jag ett stort prov varje vecka, vilket innebär att jag kommer spendera mitt jullov begravd i skoluppgifter. Jag har aldrig direkt haft svårt för mig i något ämne och i ettan gick jag ut med A i alla kurser som avslutades. Men jag mår så himla dåligt över det, för om jag får dåligt på ett prov kommer direkt flera som jämför och sedan säger ”yes, jag fick fler poäng än Elin!”. Jag vet att de inte menar något illa med det men det får mig att bli så himla stressad. Jag är så trött och kan inte minnas senaste gången jag kände mig pigg. Jag har ingen motivation till något och skulle helst krypa ner i ett hål de närmsta 700 åren eller så. Vet verkligen inte vad jag ska göra, är så nere.

    Svara

  • Sofia

    |

    Åh, vad glad jag blev av att läsa ditt svar om Gardasil!

    Jag fyller själv 23 i början av nästa år och är livrädd för att gå på såna där cellprovtagning. Jag har aldrig varit hos gynekologen förut så.. Ja, det känns jobbigt att behöva låta en främling gräva mig i fiffin (eller vad de nu gör?) helt enkelt.

    Alla säger att det är såååå viktigt och att man MÅSTE vaccinera sig, att jag borde passa på att göra det nu, det är ju gratis osv. Jag är inte den som stoppar i mig mediciner och grejer hur som helst så jag läste lite om Gardasil och kände direkt att det är något jag INTE vill ta. Precis som jag kände att jag inte ville vaccinera mig mot svininfluensan, och hur bra funkade inte min magkänsla då liksom? Jag känner precis som du att det verkar överflödigt och riskerna väger tyngre än nyttan eller vad man ska säga.

    Jag blev bara så glad att en, enligt mig, vettig person har valt att inte vaccinera sig. Då känns det lättare för mig att låta bli också. Tack! 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv