Follow my blog with Bloglovin

Frågor och svar om Pearly

Jag lovade att jag skulle svara på era frågor i förra inlägget. Jag älskar hur jag blivit expert på det här. Det är nästan så att jag överväger att strunta i min utbildning och istället ägna mig åt hormonfria preventivmedel på heltid. Jag tycker att det är så väldigt viktigt. Här kommer svaren på era frågor om Pearly. Tack för att ni engagerar er!

 

Åh vad intressant att du skriver om det här! Jag har ätit p-piller i flera år och har inte upplevt några biverkningar men kan ändå inte komma ifrån tanken på att det inte riktigt kan vara nyttigt att stoppa i sig en massa hormoner… Dock vet jag inte om jag verkligen skulle kunna känna att jag litar på en p-dator? Hur länge måste man kartlägga sin menscykel innan datorn börjar visa ett tillförlitligt resultat? Jag har ju haft regelbunden mens så länge tack vare p-pillerna men vet ju inte hur den blir om jag slutar med dem… Ser fram emot en utvärdering när du använt den längre :)

– Anledningen till att du har regelbunden mens när du äter p-piller är för att du får en ”konstgjord blödning” som framkallas av hormonerna. Det är alltså inte riktig mens eftersom du inte har ägglossning. Så det är svårt att veta om din cykel kommer att vara regelbunden eller inte om du slutar. P-datorn visar ett tillförlitligt resultat redan från början. Den kommer liksom inte ”gissa”, utan vet den inte så får du en gul dag. Innan p-datorn lärt sig just din individuella cykel och dina mätvärden får du en prognos utifrån en avancerad algoritm baserad på ett ”typiskt” cykelmönster, mer än 90 000 utvärderade cykelmönster och din temperatur för dagen. Som sagt, p-datorn chansar inte och tar alltid det säkra framför det osäkra, det kan ta lite tid innan den lär sig din menscykel och fram tills dess kan det bli en del gula/röda dagar. Men du kan lita på den från början. Du ska dock ha fått en ”riktig mens” efter du slutat med pillerna innan du börjar med p-datorn.

 

Kan man lita på den om man har feber också? Eller om man har någon liten förkylning i kroppen eller så?

– Ja, den tar hänsyn till feber eller om du har förhöjd temperatur för att du till exempel druckit dagen innan. Ett onormalt mätvärde kommer att räknas bort automatiskt. Är din temperatur över 37,8 C visas dessutom symbolen ”F” (för feber) tillsammans med mätvärdet. P-datorn visar rött eller gult om den är det minsta osäker.

 

Vet du hur det är när man glömmer ta tempen, vad blir konsekvenserna? Är det bara att man inte vet om man kan va säker eller måste man börja om på nått vis? Om jag ska välja nån så är det nog med temperatur, och ha den vid telefonen som du(bra tips!). Såg att hejblekk även skrev om det här för ett tag sen. Bra att ämnet kommer upp på bordet :)

– Helst ska man mäta varje dag, i alla fall i början eftersom p-datorn lär sig din cykel. Men det gör ingenting om du glömmer och du behöver inte börja om eller så. Det du gör är att ställa larm till nästa dag för att ”aktivera” mätningen igen. Glömmer du ofta blir det flera röda eller gula dagar.

 

Jag har aldrig tagit p-piller utan jag och min pojkvän kör med kondom. Dock känner båda att p-piller vore något att testa på. Men jag är så himla osäker på detta med att stoppa i sig massa hormoner då det inte är så bra för kroppen egentligen(?). Jag är rädd att jag ska bli en helt annan människa utan att ens märka av det, tappa min lust, bli deprimerad, få sämre hy och dylikt. Sämre hy är väl egentligen det jag är mest orolig över då jag förr, och än idag ibland, visade starka tecken på BDD. Men sedan försöker jag intala mig att många av de tjejer/kvinnor som går på p-piller gör ju det av en anledning, de trivs med det helt enkelt och mår inte dåligt av det eller så. Jag har kanske bara läst allt det negativa med p-piller och därför blivit avskräckt. Hur tycker du att jag ska tänka? Var du någonsin osäker? Ska jag testa och se hur det känns? Jag vet ju även att man kan byta sort om man inte trivs med den man har.

– Nu kommer jag svara endast utifrån mig själv och vad jag tycker. Jag såg att du fick några svar från andra läsare, läs dem också. Hade jag vetat vad jag vet idag hade jag inte börjat äta p-piller eller testat mig genom en massa sorter. Det låter väldigt enkelt att man ”testar” och sen byter om det inte känns bra och testar en annan sort. Men det är liksom ens kropp som påverkas. I mitt fall var det främst psykiskt. Grejen är också att det tar lång tid att vänja sig vid piller och också att vänja sig av med p-piller, man måste ge det minst några månader både om man börjar äta och om man slutar äta för att veta på riktigt ”hur man mår”. Det är alltså inte så att en som äter p-piller kan sluta en månad för att se om det blev bättre. Så jag känner spontant att ingen ska experimentera med sina kroppar om de inte måste.  Med det sagt så finns det såklart många som inte alls märker av p-piller eller till och med får positiva effekter av dem. Detta är ett beslut som måste helt och hållet vara upp till dig.

 

Vet du ungefär hur mycket pengar du satt på p-piller ända fram tills nu? skulle det löna sig att köpa en genast istället för att börja alls med p-piller?

– De p-pillerna jag åt kostade cirka 280 kronor för tre månader. Det blir 1120 kronor för ett år. Med tanke på att Pearly har en livslängd på 10 år och kostar 3700 kronor behöver man använda Pearly i knappt tre och ett halvt år innan det lönat sig kostnadsmässigt. Sen finns det ju såklart olika sorts preventivmedel som kostar olika mycket. Men det var såhär jag tänkte när jag övervägde att köpa den.

 

Åh vad bra, då kanske du kan förklara för mig något jag funderat på med denna metoden. Spermier kan ju överleva upp till 72 timmar i livmodern, hur vet den tre dagar innan man har ägglossning? Baserat på statistik från tidigare menscykler bara eller påverkas temperaturen också upp till tre dagar innan?

– Just det här funderade jag också mycket på. Man kan ju bara bli gravid under själva ägglossningen, men spermier kan vara aktiva under tre till fem dygn i äggledarna och vänta på att ägglossningen ska ske vilket innebär att man kan bli gravid även dagarna före ägglossning. P-datorn räknar förutom ägglossningsdagen även de fem dagarna före ägglossning och en dag efter ägglossning som fertila dagar, på så sätt får man en stor säkerhetsmarginal. När man använt p-datorn ett tag kommer den lära känna ens temperaturkurva och kommer veta i förväg när ägglossningen kommer att ske, därför kan den varna i förväg. Algoritmen sparar och analyserar alla temperaturvärden, till mönstret lägger den sedan fakta från medicinska grundprinciper för menscykeln tillsammans med samlade erfarenheter från över 900 000 temperaturkurvor. Som jag nämnt längre upp så kommer den aldrig att chansa.

 

Superbra ämne att ta upp! Jag själv använde mig av Billigmetoden när jag och sambon planerade barn, en väldigt bra metod enligt mig – i alla fall ur “göra barn”-synpunkt :-)

Gällande p-dator och andra liknande metoder så är jag väl till största del positivt inställd till detta. Enda är väl att de som är unga och fortfarande kanske inte har så stabil menscykel (vissa får ju mens först i övre tonåren) så kanske detta inte fungerar lika bra. Och att vara 16-17 år och råka bli gravid kanske inte är så optimalt.. Personligen skulle jag nog ha rekommenderat kondom (om man vill slippa hormonerna) om tjejen är under 18 år, och 18 år och äldre i så fall p-datorn.

Jag själv har både ätit p-piller och använt p-ring, tyckte det fungerade mycket bra för min del, inga biverkningar för min del. Kondom tycker jag faktiskt också är ett bra alternativ. Upplever inte att det tar tid eller förstör stämningen. Har bara positiva erfarenheter av det.

Nåja, vilken roman det här blev. :-D
Hoppas du, eller någon som läser detta, inte tar illa upp med mitt resonemang kring åldersgränser. Är som sagt positivt inställd till detta, men jag känner mig lite osäker på om detta är en så bra metod om man har oregelbunden cykel och är ung, vilket kanske innebär att man blir oönskat gravid.

Jag ska absolut fundera över denna metod själv. Och skulle jag, mot förmodan, råka bli gravid trots allt så är det inte hela världen (heh, min menscykel går som en klocka). Vi planerar för syskon, dock vill både jag och sambon att sonen ska vara aningen äldre innan vi börjar med det. Och om inte annat så får jag testa med Billigmetoden igen när “verkstaden” sätter igång :-) Tillsvidare kör jag vidare med p-ringen. Känns inte helt optimalt med hormonerna och miljöpåverkan, men försöker tänka att jag kompenserar det med att vi till säkert 70% köper ekologiskt.

(Japp, det blev en roman av det här… )

Kram fina Egoina! Tusen tack för dina viktiga och givande inlägg! :-)

– Tack! 🙂 Det som händer, om man har en oregelbunden cykel, är istället att man får fler röda eller gula dagar. Vad gäller att räkna dagar eller att köra billingmetoden håller jag verkligen med dig, det är INTE att rekommendera om man inte har en regelbunden cykel. Jag läser på naturafemme.se nu att man bör vara över 20 år för bästa resultat med p-datorn och att unga tonåringars hormonbalans och regelbundenhet i cykeln kan ge ostabila värden. Så du har nog rätt i det inte är att rekommendera om man är under 18 år och har en oregelbunden cykel. Men jag tycker inte att man ska stoppa i sig hormoner heller 🙁

 

Om man har fel på sköldkörteln då? (hypotyreos). Min kroppstemp ändras varje dag på grund av det och beroende på hur mycket medicin jag tar. (Men ligger oftast på 37,2). Är ändå fett nyfiken då jag inte heller tål hormoner för jag har ju redan fel på mina hormoner med sköldkörteln ;)

– Vilken bra fråga! Jag tänker att datorn skulle följa just din individuella temperatur även om den är lägre/högre än den normala. Men jag är inte säker och vet inte hur det fungerar när man tar medicin som påverkar kroppstemperaturen. Om du överväger att köpa en så hade jag mejlat och frågat först.

 

P-dator kanske är något att fundera på. Jag vägrar hormoner (och är dessutom ett ‘riskfall’ ur hälsosynpunkt) och kör personligen på kondom i nuläget. Med det sagt är p-piller super för dem som de fungerar för, likadant andra metoder, för man ska inte glömma att trots att de kan ifrågasättas gällande påverkan på hälsa och miljö så ger de kvinnan möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Vad man än väljer är helt upp till en själv och ska inte fördömas (nackdelar måste diskuteras, men skambelägg inte de som kör säkra metoder eller äter P-piller osv. You get my point). Vad gäller pris så kan man om man har en fast partner ju dela upp kostnaden om man tycker det är dyrt. Och göra research för att se om man hittar billigare alternativ.

– Jadå, alla metoder är bra så länge man mår bra, jag menar inte att skambelägga. Jag är helt med dig gällande det sistnämnda! Jag tycker att det är en självklarhet att man delar kostnaden med sin fasta partner. Oavsett om det är kondomer, p-piller, datorn eller vad det nu kan tänkas vara. Man är ju två, det är inte rättvist att bara ena parten ska stå för kostnaden.

 

Jag själv reagerade dåligt med p-piller men går sedan 5 år tillbaka på mini piller vilket fungerar bättre för mig. Min fundering är, vad händer de röda dagarna? Är det kondom som gäller då? För i så fall så blir det ju jobbigt för de som exempelvis har svårt på grund av att de är känsliga eller allergiska. I det läget är ju något annat preventivmedel bättre? Annars så håller jag väl med, hormoner är inget att leka med och kopparspiral verkar inte vara ett bra alternativ.

– När det är röda dagar låter man bli, använder kondom (om man kan), eller ägnar sig åt annat som inte involverar vaginal penetration. (Haha, om inte det sista lät gynekologigt så säg).

 

Tips på billigare alternativ: https://www.naturalcycles.com/?locale=sv#!ncprevention Man mäter temp. på samma sätt (men med en annan slags termometer), och sedan för man in temp. i en app. Fungerar superbra för mig, så ville bara dela med mig av tipset då kanske inte alla har råd med p-datorn! Tack för att du tar upp ett viktigt ämne i alla fall!!

Jag har använt min p-dator i nästan 6 år nu och är supernöjd. Jag kan inte ens föreställa mig livet fyllt med hormoner. Alla problem man stod ut med… Usch.

– Vad kul att du är nöjd 🙂 Jag fick en del tips om Natural Cycles som ska vara en billigare metod med samma princip. Jag hittade ingen information om kliniska studier eller garanti/livslängd och jag har inte själv testat Natural Cycles, så jag vet inte om jag kan rekommendera det. Jag postar här en kommentar från en annan läsare om Natural Cycles:

”Jag läste på väldigt noga innan och var noga med att det var en produkt som var testad och medicinskt godkänd som preventivmedel.
Har läst på om Natural Cycles som flera av er nämner. Men det är BARA en app och ett bra sätt att hålla koll på sin cykel. Dock skall man inte använda den som preventivmedel. För det första får de inte lov att marknadsföra den som preventivmedel eftersom de faktiskt inte har ett medicinsk godkännande i EU eller USA… Och dessutom bör säkerhetsmarginalen ifrågasättas starkt eftersom det saknas flera oberoende kliniska studier över tid som stärker detta.

Det var ju samma sak med den gamla p-datorn Persona som togs bort från marknaden för att för många blev ofriviilligt gravida.

Så kolla verkligen upp fakta och godkännande. SUPERVIKTIGT!
Ett billigare pris är inte alltid bättre. Då skulle jag hellre använda billingmetoden eller kopparspiral eller pessar.

http://www.hormonfri.nu samt den gröna barnmorskan http://www.gronabarnmorskan.se kan man läsa mer om hormonfria SÄKRA alternativ”.

 

àh vad roligt att du tar upp detta!! Har själv använt pearly i 1.5 àr. Inga bebisar här inte, även fast min gynekolog sa att jag skulle bli gravid inom 3 mànader “med en sàn osäker metod”
haha har minsann visat henne och alla andra som tvivlade :D
tusen kramar fràn din trognaste läsare i schweiz

– Haha härligt! Min gynekolog var precis lika negativ och hade inte ens hört om det, helt sjukt ju!

 

Så himla bra att du tar upp detta då jag blir ännu mer positiv till att skaffa en p-dator efter jag har läst det du har skrivit om den hittills! Jag funderar dock på hur det blir om jag jobbar natt, kan jag ändå ta tempen innan jag lägger mig vid ca 07.30? För man skulle väl inte vara aktiv innan man tog den? (kan ju även passa på och säga att din blogg krossar alla andra bloggar, du är grym!)

– Åh tack! Det viktiga är att du mäter när du vaknar, innan du stigit upp. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet detta är. Är det så att du måste mäta olika tider varje dag och inte inom tidsintervallet på 6 timmar (+-3) så får du antingen ställa larm så att du vaknar, mäter och somnar om eller så får du hoppa över de dagar du inte kan mäta och aktivera mätningen till nästa dag istället. Det blir nog väldigt jobbigt om man inte har någorlunda samma rutiner varje dag. Anledningen till att det finns ett tidsintervall är att Pearly visar ett resultat för 24 timmar framåt och därför kan det plötsligt inte gå till exempel 35 timmar mellan mätningarna.

 

För er som vill veta mer om Pearly eller Lady Comp kan ni läsa HÄR.

 

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (31)

 • Karro

  |

  Tycker Pearly verkar jättebra, funderar på att försöka övertala sambon att vi ska skaffa den.

  Har kopparspiral nu, har fungerat jättebra och tänkte även att man kan låta den sitta kvar i början. Vi har diskuterat barn inom närmsta åren och Pearly känns som ett bra preventivmedel även för att få bättre koll på sin ägglossning inför försök att bli gravid.

  Jättebra att du skriver om detta trots att du får en del otrevliga kommentarer. Jag tror många använder hormonella preventivmedel utan att ens tänka på deras effekt eller få ordentlig information om alternativen.

  Svara

 • Caroline

  |

  Kanske dum och sen fråga men var mäter man alltså tempen?

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är typ en antenngrej man drar ut och så mäter man i munnen, under tungan 🙂

   Svara

 • Emm

  |

  Så himla bra Egoina! Har också en liten fråga. Om man nu har ägglossning och den lägger till 5 dagar innan och en dag efter, då är man ju uppe i en vecka. Lägg till att man har mens i kanske 5-7 dagar och inte vill ha sex då. Då är det bara två veckor kvar av månaden som man kan ha roligt så att säga.. Det är detta som får mig att tveka lite, om det är värt det höga priset för endast två veckor. Är detta nåt du eller ni läsare funderat över och ser som ett problem? 😛

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, om man inte vill ha sex när man har mens och inte vill använda kondom eller liknande (t.ex femcap, pessar, annan typ av sex) så blir det väl bara strax över två veckor kvar. Jag ser inte det som ett problem att ha sex under mens och jag har hellre 5 ”jobbiga dagar” i månaden för att slippa hormoner. Så tänker jag 🙂

   Svara

   • Emm

    |

    Tack för era svar, låter ju faktiskt inte så jobbigt ändå.. Och kondom några dagar per månad kan jag gå med på!

    Svara

  • linnea

   |

   Man kan ju alltid använda kondom då eller testa en pessar. Med pessar (har jag uppfattat det som) kan man ha sex även när man har mens men inte gillar blod eftersom att koppen samlar upp blodet. Använder du pessar de dagar du har mens och p-dator de andra dagarna och så står du bara över de fem osäkra dagarna så har du ju till och med kanske vunnit en extra dag ”du kan ha roliga på!” och är du okej med att använda kondom de osäkra dagarna så kan ni ha kul varje dag!;) Pessar tror jag dock är något mindre säkert,därför jag tänkte att du bara kunde köra det på de röda dagarna 🙂

   Svara

 • mickys

  |

  Jag måste bara säga en sak, att om man nu tvunget ska börja ta någon form utav p-piller/minipiller så måste man verkligen vara försiktig och vara uppmärksam på hur man mår.
  Jag gick på minipiller i lite mer än tre månader och barnmorskan som gav mig dom försäkrade mig om att dom inte skulle påverka mig mer än att förhindra mens och graviditet.
  Men fyfan vad jag mådde dåligt, jag skojar inte om jag säger att jag grät och var hysterisk i tre hela månader varje dag, jag ringde och berättade hur det var och de enda dom sa var att jag skulle hålla ut i tre månader för efter den tiden skulle kroppen ha vant sig.
  Nu vet jag bättre, hade jag vetat vad jag vet idag så hade jag inte lyssnat på dom, det står i deras papper att jag har i flera år lidit av djup depression och att min Mamma och mormor haft bröstcancer och problem med blödningar som lett till att dom fått operera bort livmodern.
  Jag gick till en annan barnmorska som blev förskräckt över deras nonchalans och bad mig att genast sluta med piller just för att dom är något av de sämsta alternativet för mig. Det tog ett bra tag innan jag kom i balans igen och mitt förhållande fick ta mycket stryk.

  Babbelbabbel, till saken hör att det är individuellt vad som passar bäst men det finns så många olika anledningar till varför man inte ska ta minipiller/p-piller.

  Svara

  • Egoina

   |

   Usch då! <3 Så bra att du förstod att det var pillerna och tur att du hittade en bättre barnmorska!

   Svara

 • S.

  |

  Bra och informativt inlägg, tack för det. Tyvärr har ju bloggvärlden gjort en skeptisk till denna typ av inlägg så jag måste fråga: Är detta något du helt själv införskaffat, eller är det någon form av reklam och sponsring bakom? Du känns väldigt jordnära och klok så visserligen tror jag inte det, men vill fråga ändå. Är ju sjukt bra om man kan slippa hormoner och jag är intresserad av att testa detta, men när man knappt hört om detta förr och så är det en bloggare som skriver om det blir man osäker om du förstår min tanke 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Förstår dig! Jag bestämde mig för att köpa en efter att jag fick nys om den efter detta inlägg: https://egoinas.se/?p=37707. Men så fick jag ett mejl där de frågade om de kunde skicka en till mig. Haha, så lägligt 🙂 Det var inga krav på någonting, de ville att jag skulle recensera den ärligt och endast rekommendera den om jag var nöjd. Så i den mån är jag sponsrad, men jag får inte betalt för att skriva om den och jag skriver precis vad jag tycker – både negativt och positivt. Men så är det alltid i min blogg, jag skulle aldrig ljuga. Om jag tagit betalt för ett inlägg (t.ex. tävlingar och så) står det alltid i inlägget att det är ett samarbete. Jag tycker att det är viktigt att vara öppen om sånt 🙂

   Svara

 • Mona

  |

  Alla är vi olika från början och därför fungerar olika alternativ för oss. Jag skulle bara vilja tillägga till diskussionen att om man redan är väldigt påverkad (ex. pms, mensvärk etc) av ens ”vanliga hormoner” kan den reglerade hormoncykeln man får av preventivmedel vara räddningen snarare än boven. Så det kan gå åt båda håll liksom 😉

  Svara

 • Michelle

  |

  Hej!
  Har funderat på pearly länge nu, men något jag kom att fundera på hindrade mig lite!
  Du nämnde i det första inlägget att man måste ta tempen det första man gör när man vaknar. Jag har småbarn (ettåring) som vaknar i stort sett under hela natten – vilket leder till att jag aldrig sover en hel natt och är alltid uppe och går, vaggar osv någon timme under natten ibland morgonen också. då kan jag alltså inte använda mig utav denna metoden? För man måste vara i absolut ”viloläge” eller hur man ska säga.. Skulle vara jättetacksam för svar! Mvh trött mamma som inte vill ha fler bebisar 😉

  Svara

 • Fia

  |

  Läste nyss ditt inlägg och det låter himla intressant med P-dator. För oss funkade ”säkra” perioder bra ett tag, tills en internetkalender buggade och gav mig fel datum. Det slutade i en graviditet och tyvärr abort.

  Varför jag skriver detta är för att inför aborten googlade jag massor, flera timmar per dag, men fick bara upp skräckhistorier. Jag tänker att det kan vara bra att förmedla en ”bra” aborthistoria också, en utan katastrofblödningar, akuthelikoptrar till sjukhus och aborter som ledde till sterilisering och liknande (man borde i n t e googla).

  Det gör ont. Om du har haft kraftig mensvärk någon gång kan du typ dubbla det. Såklart jätteindividuellt. Det är ganska läskigt att ligga på sjukhuset i några timmar och bara blöda, men för mig var det inte så mycket blod, mer som kraftigt mens. De är jättesnälla på sjukhuset. Kan vara bra att ta med någon man litar på att hålla i handen. Man får macka och saft och en säng att ligga på. De har tjockare bindor men rekommenderar att man tar med några själv också. Jag rekommenderar att man åker bil/tar taxi. Vi åkte spårvagn hem eftersom det kändes ok när vi gick ut, men fick plötsligt ganska ont vilket var jobbigt på vagnen.

  Nästa dag slutade det göra ont. Efter drygt 3 v slutade jag blöda och sedan fungerade mensen som vanligt nästa månad.

  Svara

 • Emelie

  |

  Det går lika bra att köpa en termostat på apotektet med fler decimaler för ca 50kr om man inte känner för att kasta ut så mycket pengar, ja du får tänka lite själv men finns massor av appar idag som kan hjälpa dig. Kört med de i flera år och fungerar utmärkt.

  Svara

 • Sara

  |

  Jag tycker att det låter jättebra och skulle gärna pröva det, men tror att jag fortsätter med p-ring som jag använder nu ändå.. Jag använde kondom ganska länge, men hade så fruktansvärd mensvärk och mådde så illa så jag låg hemma och spydde första dagen (värkmedicin hjälpte inte). Så det är en fördel de hormonella preventivmedlen har gett mig, jag har fått en regelbunden menscykel och jag har mycket mindre ont. Sedan kanske det har en del negativa biverkningar också, men just nu är jag bara så glad att slippa ha så ont och må så illa. 🙂

  Svara

 • P

  |

  Tycker det är bra att du tar upp sånt här. Kör själv på kopparspiral eftersom jag inte får äta p-piller pga sjukdom. Inte för att jag skulle vilja det om jag kunde.

  Tycker dock det viktigaste är att det är så säkert som möjligt och vet inte om jag skulle våga chansa på en p-dator i framtiden. Har varit tvungen att genomgå en abort så är såklart extra försiktig. Inget fan av kondom heller men använder såklart om jag måste.

  Svara

 • olivia

  |

  Hej, SATAN att jag missade att fråga och hoppas innerligt att du hinner svara ändå.
  1. Har alla alltid mens precis innan ägglossning? Använder en app för att hålla koll på min mens och enligt den har jag alltid ägglossning 2 dagar efter mens, 14 dagar innan nästa. Är det så för alla? För då underlättar det ju att hålla sig borta de 5 dagar som är innan ägglossning.
  2. Övrig tid är alltså HELT HUNDRA säkra?? Eller? Du råkar inte ha en bra källa på det så man kan få en liten statesikkoll, det känns ju som att det är för bra för att vara sant. Sjukast av det alla är dock att varken jag eller mina vänner har någon koll på att det endast är 6 dagar man kan bli med barn.BORDE VARA EN SJÄLVKLARHET då det ändrar hela min bild av att stoppa i mig p-piller en hela månader när man ändå endast kan bli gravid 6 dagar. Sjukt och tack för en fantastisk blogg♡

  Svara

 • micael

  |

  Du vet att spermier kan leva upp till 4 dagar?

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, det skriver jag också. Därför räknas fem plus en dag bort.

   Svara

 • Jessi

  |

  Alltså man börjar ju äta p-piller för att slippa använda kondom, men med denna metod måste man ju använda kondom eller avstå från sex under ägglossning, PLUS att man pausar med sexet under mensen.. Man måste ju avstå från sex 2 gånger i månaden med denna metod, inte så kul 😉

  Svara

 • Lina

  |

  Är inte heller så jätteförtjust i att stoppa i mig p-piller. Men min acne har försvunnit nästan helt och hållet sen jag började med p-piller igen, så det är värt mer för mig. Massa finnar på ryggen och plitor i ansiktet när man är 31 är inte kul!

  Svara

 • Mathilda

  |

  Jag har haft p-piller i flera år men även känt att jag mått dåligt av dom, humöret dalade verkligen! Gick till mvc och bytte till p-ring, hur smidigt som helst. Hormonerna sprider inte ut sig i hela kroppen som p-piller gör utan mer centralt i området där p-ringen sitter! Har inte känt av några biverkningar alls. Man kan ladda ner ”Nuvaring” appen så påminner den dig när du ska ta ut ringen M.m. Man sätter in ringen och har den inne i 3veckor, 4:e veckan tas den ut precis som med p-piller!
  Kostar ungefär 300kr för 3månader! Tycker p-ring är prima! Ett + är att man kan ta ut ringen under samlag (om man vill el känner av den) och det skyddar fortfarande under 3h efter du tagit ut den! :))

  Svara

 • Ida

  |

  Jag hade p-piller i några år (provade 4-5 olika sorter) och hade alla möjliga reaktioner: första sorten tappade jag totalt lusten (och vad ska jag p-piller till om jag ändå inte vill ligga?), nästa sort svängde humöret på (gråta bråka gråta bråka), osv osv.

  Har nu hormonspiral vilket är toppen för mig. Säkraste metoden efter sterilisering, ingen mens (2 ggr på 2 år hittills), inga humörsvängningar, vanlig lust. Det bara stämmer för mig.

  Som någon tidigare sa så skiljer det sig ju en del på p-pillernas stora dos hormoner en gång om dagen och den otroligt lilla jämna dos som t ex spiral ger ifrån sig. Min spiral kostade ca 1000 kr och då kan jag ha den i fem år. Det är lite chansning att sätta in dock, funkar det inte så gör det tydligen rätt ont att ta ut igen… Sätta in känns ungefär som ett cellprov och sedan som mensvärk den dagen, sen ska den inte kännas alls (gör den det kan den sitta snett och då får man gå tillbaka och rätta till).

  Blev långt, men ville bara få fram att spiral-alternativet inte alltid är en kopparvariant.

  Svara

 • Silje Lyngdalen

  |

  Hei

  Veldig bra at du tar deg tid til a svare alle sammen. Mye god info her. Det liker jeg. Jeg er norsk og lurte paa om denne Pealy er den samme som man finner pa http://www.hormonfritt.no Bare at dette er den norske leverandoren av produktet?

  Takk for svar

  Silje

  Svara

 • Sars

  |

  Hej!
  Tycker detta är jätte intressant och bra att du tar upp och förklarar! Men vill ändå bidra med en annan sida..
  Jag har ätit p-piller i olika omgångar, olika sorter och med olika långt emellan.
  Så som det är för mig är för mig fungerar jag inte utan dom!
  Min PMS är extrem(pmsd) vilket betyder att jag under 10-5 dar/månad blir ett monster med otroliga humörsvängningar, depression till den grad att jag utan mina p-piller levde farligt.
  Sömnsvårigheter, tappad matlust, ångest osv.
  Vissa månader hjälper pillren ändå inte helt och mycket gör sig påminnt men att slippa ångesten som kom varje gång mensen närmade sig betyder så oerhört mycket och p-piller har räddat både mig och mitt förhållande (även om det krävdes att hitta rätt sort)
  ”Behövde” bara få det sagt..
  Tack!

  Svara

 • Emma

  |

  Hej Regina! Känns lite som att skriva ett brev till ”bulle ” detta 😉 Jag är lika gammal som dig, i en fast relation och vi vill ha barn om tidigast ett år.. Har käkat mini piller i 10 år och känner att mina biverkningar bara blir värre och värre.. Har släktgenen för ökat bröstcancer, cellförändringar på livmodern och de känns bara dummare och dummare att fortsätta med pillren och alla risker jag utsätter mig för.. Men samtidigt har jag för 4 år sen gjort en abort och det var de värsta jag behövt gå igenom i mitt liv, de psykiska.

  Iaf min fråga, är jätte sugen på att sluta och skaffa en p-dator, MEN är rädd för att inte våga lita på den.. Jag är sjuksköterska och vet hur kroppen fungerar och att de inte är påhitt utan login.. Men rädslan för att bli gravid för tidigt finns där ändå 🙂 Att sluta ta ett piller man slaviskt stoppat i sig dagligen i 10 år känns också absurt nog ”onaturligt” om du förstår hur jag menar.. Känner du att du litar på den? Eller använder ni annat extra skydd ändå trots gröna dagar?

  Tacksam för svar, se om du kan lugna min paranoia 😉 Följt dig så länge och du upplevs så vettig och mer trygg än ”främlingar” i trådar på familjeliv..

  Svara

 • Matilda

  |

  Hej! Jag skulle vilja veta hur mycket din temperatur pendlar? Jag vill köpa pearly men beslöt mig för att bara prova att ta min temp med 2 decimaler-termometer ett tag för att se. Man fick 2 månder gratis av natural cykles och jag ville bara se vad jag tyckte om det. Jag litar inte alls lika mycket på NC som jag tror jag skulle göra på pearly men kände ändå att det kan vara en ide att testa då pearly är relativt dyrare (hej student ekonomi!). För min temp verkar pendla en hel del och då förstår jag inte hur verken app eller pearly ska kunna fastställa den dagen jag har ägglossning. Min temp har på under en månad pendlar mellan 36,26-36,61 från dag till dag. Enligt NC ska ägglossningen i regel stegra tempen 0,2 och kan ja jag haft många ägglossningar!

  Svara

 • Nilla

  |

  Hej!

  Vet att jag skriver på ett gammalt inlägg men kändes konstigt att kasta ut frågan i något helt annat forum 😉

  Meeen – Jag har en fråga, du som är expert på allt kanske kan svara på den 😉 fjäsk fjäsk.

  Jag har funderat länge på att skaffa mig en p dator och om jag förstått det hela rätt så är det viktigt att mäta sin temp samma tid varje morgon (plus minus?) men jag som så jobbar sjukt oregelbundna tider, hur gör man då?

  Med oregelbundna tider menar jag att klockan kan ringa allt från 04.15 till 10 tiden..menar – jag har ju ingen vidare lust att vakna vid 04 varje dag för att ta min temp

  Svara

 • Nilla

  |

  Hej!

  Vet att jag skriver på ett gammalt inlägg men kändes konstigt att kasta ut frågan i något helt annat forum 😉

  Meeen – Jag har en fråga, du som är expert på allt kanske kan svara på den 😉 fjäsk fjäsk.

  Jag har funderat länge på att skaffa mig en p dator och om jag förstått det hela rätt så är det viktigt att mäta sin temp samma tid varje morgon (plus minus?) men jag som så jobbar sjukt oregelbundna tider, hur gör man då?

  Med oregelbundna tider menar jag att klockan kan ringa allt från 04.15 till 10 tiden..menar – jag har ju ingen vidare lust att vakna vid 04 varje dag för att ta min temp

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv