Follow my blog with Bloglovin

Gå och rösta!

Vi hade en trevlig kväll igår. Det blev god mat, drinkar och en liten utgång = inte bakis idag. Perfekt.

20140525-135847.jpg

 

Idag har jag inte tänkt göra så mycket. Hade jag haft rösträtt hade jag gått och röstat i EU-valet, men jag har inte det (är norsk medborgare) (ja, jag vet att jag tjatar om det, men det är någon som frågar varför varje gång). Så jag litar på att ni röstar!

Det finns ingen ursäkt till att inte göra det. Vet ni inte vad ni vill rösta på så tänk tvärtom ”vilket parti vill jag MINST rösta på” och så rösta på vilket som helst förutom det. Gå och gör det bara. Seså!

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (51)

 • Jennie

  |

  Men du röstar väl för Norge då, hoppas jag?

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, jag gör inte det. Jag är inte insatt i politiken i Norge överhuvudtaget och dessutom så bor jag inte i landet och därför känns det fel att jag ska påverka. Hade jag bott i Norge hade jag självklart satt mig in i politiken och bidragit med min del i demokratiska samhället 🙂

   Svara

   • Johanna

    |

    Norge är inte med i EU så i det här valet kan du inte rösta för Norge heller 🙂

    Svara

    • Egoina

     |

     Haha sant, men tänkte på andra val 🙂

     Svara

   • Jennie

    |

    Nå, nu är det ju EU vi röstar till och inte Norges riksdag (eller vad nu deras motsvarighet heter), så du är ju inte med o påverkar vad som händer i Norge direkt, utan hela europa o således även Sverige.
    Men om du inte hittat nån kandidat från Norge som du vill rösta på men är mer insatt i svenska politiker så hade du faktiskt kunnat ansöka om att få rösta i Sverige istället där du är skriven. Så fick jag göra, om jag ville – och det ville jag – när jag som finsk medborgare bodde i Sverige. Lite meckigare, då jag behövde fylla i en extra ansökningsblankett, men hellre det än att lämna blankt tycker jag.

    Svara

   • Isa

    |

    Men varför är du då norsk medborgare om du inte bor där eller är insatt i landets politik??
    Förstår inte. Du bor i Sverige, använder dig av Sveriges resurser, jobbar i Sverige. Får du inte bli svensk medborgare? Hur kan du ens bo här då?

    Svara

    • jess

     |

     Permanent uppehållstillstånd antar jag. Min mamma har bott i Sverige i 33 år men är ännu inte medborgare. Till en början var det för att hon inte fick ha dubbelt, och ville behålla sitt amerikanska medborgarskap. Sen har det inte blivit av, olika anledningar. Men hon har permanent uppehållstillstånd. Hon betalar ju skatt osv precis som vem som helst. Enda skillnaden från medborgare är väl att hon inte får rösta mer än i kommun och landsting, vilket hon nu vill ändra på och bli medborgare för att få rösträtt till riksdagsvalet. Varför Regina inte är svensk medborgare vet jag inte, finns ofta nån förklaring. En vän till mig var schweizisk medborgare enbart, tills hon var 12, fast hon är född i Sverige. Det går ofta via modern, att man ”ärver” medborgarskap, och ansöker man då inte om nåt annat så. De hade helt enkelt inte ansökt om svenskt medborgarskap.

     Svara

   • Nadja

    |

    varför är du inte medborgare i sverige när du bor här? har inte du bott i sverige hela din uppväxt? är nyfiken, följt din blogg länge men aldrig läst varför 🙂 Ha de!

    Svara

  • l

   |

   Norge är inte med i EU, så det är liksom inget val där nu 🙂

   Svara

  • Josefine

   |

   Fast sen är ju inte Norge med i EU, så det finns inget att rösta på/för just nu. Fast du kanske menade i stora valet sen 🙂

   Svara

 • Donna

  |

  du ser ut o va brunett på den där bilden ju! 😉

  Svara

  • Egoina

   |

   Underhåret är ganska mörkt 🙂

   Svara

 • Ulrika

  |

  Rösta på allt förutom det? Om det nu var så det fungerade 😉 Däremot har jag sett en sida som slumpmässigt får fram ett parti och eller person att rösta på som inte är SD. Kan dock inte komma ihåg vad det var för hemsida tyvärr :/

  Svara

  • Egoina

   |

   Skrev fel, menade vilket parti som helst förutom det såklart. Okej, bra sida! 😉

   Svara

 • Dea

  |

  MEEEEN det söndag, jag orkar inte… Vill bara sitta framför tv:n och inte gör något.. ):

  Bra att vallokalen stänger 21.00 har tid att mental och fysisk förbereda mig på att lyfta röven.. ): *Hjärnstimulation*

  Svara

 • Cathrine

  |

  Som någorlunda ny läsare till bloggen har jag fattat att du är norsk, men funderar på om du är halvsvensk också? För isf kan man ha dubbla medbogarskap (I do.) Jag har dock haft det sen jag föddes, så är osäker på hur man ansöker om det.

  Svara

 • Robert

  |

  Jag har ju redan röstat! Kan ju inte gå och rösta en gång till fattar du väl? 😉

  Svara

 • Sanne

  |

  Får man fråga varför du inte söker svenskt medborgarskap? Så att du kan rösta här 😉

  Svara

 • Pelle

  |

  Hej! Gud så bra att du uppmanar folk till att rösta!

  Jag har en fråga, och jag hoppas den inte är för känslig eller så. För en tid sen fick mitt jobb ett nytt ärende där en liten bebis blivit omhändertagen eftersom hen föddes med sjukdomar och föräldrarna tillät alla åtgärder utom de där det krävdes blod eftersom de är Jehovas vittnen. Jag har tänkt så fruktansvärt mycket på det sen dess. Hur resonerar man? Jag har bara hört att man som Jehovas vittne inte tar emot blod, men jag vet inte varför. Hur troende är du? Hur strikt? Hur hade du själv resonerat om det var ditt barn och hen endast överlever med blodtillförsel. Eller om du själv behöver det? Din pojkvän? Din mamma? Hur tänker din mamma om det vore du? Jag förstår verkligen inte och är så oerhört nyfiken! Jag vill ju dessutom förstå det här barnets föräldrar som hellre låter hen dö än rädda hen, och vad som händer om hen omhändertas, får alla operationer osv, överlever, och sen ’ges tillbaka’ till föräldrarna. Hur tror du de ställer sig till det??

  Det är absolut inte anklagande, och jag lägger ingen värdering i något av det. Jag vill bara förstå, för som utomstående är det svårt.

  Svara

  • Egoina

   |

   Men va? Jag är inte ett jehovas vittne, var har du fått det från? Min familj på pappas sida är dock. Åter till din fråga; jag kan inte svara korrekt. Så sök information på nätet eller fråga någon. Till exempel kan du besöka Rikets Sal där du bor 🙂

   Svara

   • Pelle

    |

    Men jag var så säker på att du sagt att du var det också! Tusan också, trodde jag skulle få ett svar från nån jag ser upp till:) vet inte varför men är typ rädd för dem och vågar mig inte in. Får helt enkelt vänta ut ärendets gång och se vad som händer, var bara så nyfiken på resonemanget! Ska googla på!

    Svara

    • Egoina

     |

     Du behöver inte vara rädd för dem 🙂 Googla på, men var källkritisk. Finns många sidor som ”hatar Jehovas vittnen”. Kram!

     Svara

  • Josefine

   |

   Jehovas Vittnen tror på liv efter döden, att alla Vittnen kommer att mötas i Paradiset och där kan levande och döda återförenas. Det står i Bibeln att blod är heligt och representerar livet och att man ska avhålla sig blod. Vittnen tar inte emot blod för att visa respekt för Gud som livets skapare. Hoppas det här får dig att förstå lite bättre, kanske inte accepterar men iallafall förstår 🙂

   (Är inte ett Vittne själv men har nära vänner och släkt som är det och de har fått förklara detta för mig många gånger. Har även läst massor av texter och besökt Rikets Sal).

   Svara

 • Alison

  |

  Får du inte vara medborgare i båda länder? Det är jag, får rösta för sverige och usa. Eller hann du bli 18 innan de införde att man fick vara ”dual citizen”?

  Svara

  • Cathrine

   |

   Jag är 24 och norsk,och svensk och har alltid varit.. Så får får man ju. Dock föddes jag ju sån, så vet inte hur det funkar att ansöka

   Svara

 • Felicia

  |

  Men alltså får du inte rösta alls i EU-valet för att Norge inte är med i EU? Jag är finsk medborgare och jag fick välja vilket land jag ville rösta i. Alltså fick jag rösta i Sverige som vilken annan svensk medborgare som helst, trots att jag är finsk. Det är väl annorlunda beroende på vilket land man är medborgare i, men jag tycker ändå det låter lite konstigt…

  Svara

  • ab

   |

   Som medborgare av ett EU-land får du en röst som du kan lägga antingen i landet där du är medborgare eller i landet där du bor. Du bytte alltså ut din rösträtt i finska EU-valet mot rösträtt i svenska EU-valet.

   Svara

 • Cecilie

  |

  Åhh äntligen en till norska i Sverige som inte får rösta! Nu känner jag mig inte lika ensam 😉

  Svara

 • Myhrans

  |

  Får du inte? Min pappa är nämligen dansk medborgare men var och röstade idag. Borde inte du också få det då? 🙂

  Svara

  • Rasmus

   |

   Danmark är med i EU, klart han får rösta då.

   Svara

  • ab

   |

   Danmark är med i EU. Det är inte Norge.

   Svara

 • Felicia

  |

  Men hur fungerar det med medborgarskap egentligen? Tänkte på det förut. Antar att du är svensk medborgare också? Är det ditt norska medborgarskap som ”tar bort” din EU-rösträtt för Norge inte är med i EU? Undrar hur det funkar om en är medborgare i både Tyskland och Sverige t ex, man får ju såklart bara en röst ändå, bestäms det var en bor var den rösten ska räknas in?? 😛

  Svara

  • ebba

   |

   Eh? Hon är inte svensk medborgare, då skulle hon få rösta. Man får SJÄLVKLART rösta fast man har dubbelt medborgarskap, vilket egoina inte har utan endast norskt.

   Svara

  • Frida

   |

   Jag är svensk medborgare men bosatt i Storbritannien (inte medborgare här dock, vilket dock inte behövs då båda är med i EU och jag kan bo här fritt). Jag har automatiskt rösträtt för Sverige i EU-valet. Dock fick jag för några veckor sedan ett brev hem där jag kan ansöka om att rösta för UK istället. Jag kan alltså välja. Så det spelar ingen roll var man bor, utan vilket land man väljer att rösta för.

   Svara

 • Sanna

  |

  Bra att du tar upp valfrågan, det är viktigt att rösta!
  Därför är jag nyfiken på om det finns en anledning till att du inte har dubbla medborgarskap eftersom att du bor här i Sverige och lyfter fram hur viktigt det är att rösta och påverka hur vi vill ha det i vårat land. På det sättet har du ju fortfarande kvar dina rötter i Norge men ändå får du rösta i landet du bor i. 🙂

  Svara

 • ciccan

  |

  Eller rösta blankt 🙂

  Svara

 • Louise

  |

  Varför skaffar du inte svenskt medborgarskap? 🙂

  Svara

 • charlotta

  |

  Hej!

  Du behöver inte vara svensk medborgare för att få rösträtt i EU valet, det räcker med att är folkbokförd i Sverige och har varit det den senaste månaden (då vallängden trycktes)

  Dock kan det vara så att du inte står med denna gång om du inte i förväg har meddelat valnämden (eller så var det någon annan, kommer inte riktigt ihåg) att du vill rösta. Detta skulle ha gjorts minst tre månader innan det aktuella valet.

  Om du inte fått något röstkort hemskickat till dig så är det väl helt enkelt för att du inte sagt till att du vill vara med. Om du fått röstkort, VAD VÄNTAR DU PÅ!!!!

  Nu vet jag inte hur det fungerar inför riksdagsvalet, men det kan vara samma princip, at alla som är bokförda i Sverige får rösta. Du får kolla upp det till nästa val (eller så återkommer jag haha 😉

  puss och hej

  Svara

 • Lisa

  |

  I det här valet fick man rösta även om man inte är svensk medborgare. Man måste bo i Sverige och anmäla att man vill rösta och då går det. Kanske lite sent nu (dock var det bara till det här valet och inte till riksdagsvalet i september). Kram

  Svara

  • Rasmus

   |

   Man måste såklart vara EU-medborgare för att rösta i ett EU-val. Nu är Norge inte med i EU, så lite knepigt för en norsk att rösta om EU…

   Svara

  • ab

   |

   Man måste dock vara EU medborgare.

   Svara

 • Ylva

  |

  Hej! 🙂 Jag håller med dig, det finns ingen ursäkt till att inte göra det! Jag kan inte förstå att du inte röstar själv? Alltså, du lever ditt liv i Sverige, det är inte svårt för dig att skaffa dig svenskt medborgarskap. Jag ser bara möjligheterna, du kan ju påverka! Ännu en röst på ett sunt och mänskligt parti! Men nu har du inte medborgarskap så då förstår jag att du inte röstar… Med då förstår jag inte varför du inte röstar i valen i Norge. Ett av Norges största partier är ett främlingsfientligt parti som har tagit sig in i regeringen. Ett parti med rasistisk bakgrund som bland annat Breivik var engagerad i under många år.

  Du skrev att du inte är insatt, men samtidigt skrev du att man kan rösta utifrån vad man minst vill rösta på. Tänk inte att ”det inte känns rätt” att rösta i ett land du inte bor i, tänk istället att du faktiskt har en viktig röst!

  Svara

  • Heja Emma!

   |

   Blev faktiskt lite fundersam till detta också..

   Svara

 • Alexandra

  |

  Nog finns det en ursäkt allt, timvikarie som blev inringd och idag jobbade 08.00-21.15. Inte kunde jag rösta heller.

  Svara

 • Amanda

  |

  Fast man behöver ju inte vara svensk medborgare för att rösta för sverige i det här valet! Räcker med att man bor här 🙂 Synd att du inte visste det i tid!! Anyways ha en fin söndagskväll, kram!

  ”Får jag rösta i riksdagsvalet?
  Ja, om du är svensk medborgare och är – eller någon gång har varit – folkbokförd i Sverige. Du måste dessutom ha fyllt 18 år senast på valdagen.”
  http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/vanliga_fragor/#tema_1

  Svara

  • ab

   |

   I texten du citerade står det att man ska vara svensk medborgare OCH vara (eller ha varit) folkbokförd i Sverige.

   Svara

 • melina

  |

  Vill inte säga vad du ska göra osv. Men förstår inte ditt resonemang till att inte rösta i Norge heller? Norges främlingsfientliga parti Fremskrittspartiet fick 16 % i förra årets stortingsval. Förstår att du inte vill rösta för att du inte vill påverka eftersom du inte bor där, men ett litet ställningstagande MOT rasism för Norge kan du väl ge dom? Tycker inte man kan noncha bort sin rösträtt nu när främlingsfientligheten är så tydlig och finns överallt. Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti, SD, Gyllene Gryning, Jobbik, . Front National i Frankrike som nu har fler mandat än hela Sveriges totala mandat.

  Tänk om Norge skulle gå med i EU nångång. Då skulle Fremskrittspartiet förmodligen bildat grupp med högerextrema partier. Och dom är inte små dom partierna. I många länder är det största partiet ett främlingsfientligt parti.

  Tänk inte bara på din egen situation, att du inte vill påverka när du inte bor där. Tänk på dom som redan påverkas av främlingsfientligheten. Du behöver inte ha åsikter om Norges kollektivtrafik eller ekonomi, men vanliga mänskliga rättigheter vill du väl att Norge ska ha?

  Ah, förlåt för långt inlägg men är så förbannad, arg och ledsen över att det finns så mkt främlingsfientlighet överallt nu. Vill inte ens att Sverige ska va med i EU längre nu när högerextrema har så många mandat och kan påverka VÅRT land. Tänk, Sverige har mindre makt än ETT högerextremt parti i Frankrike. Så jävla otryggt.

  Svara

  • Egoina

   |

   Nej, jag håller med. Har jag möjlighet åker jag och röstar nästa gång <3

   Svara

 • Kattis

  |

  Bättre att rösta blankt om man inte kan hitta ett parti som har ens egna åsikter. Att rösta ”bara för att” kan göra att folk röstar åt helvete fel.
  Många SD-sympatisörer tycker som SD i EN fråga. Resten har de inte läst på öht. Det. blir. inte. bra. OAVSETT vilket parti det gäller.

  Svara

 • :-)

  |

  Samtidigt tycker jag inte att du har någon ursäkt att inte sökt om svenskt medborgarskap. Jag menar, du bor här sedan flera år och verkar ha planer på att stanna!

  Så sök svenskt medborgarskap och ha dubbla och rösta!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv