Tre saker jag tänker på

1) Jag säger “blabla” alldeles för ofta. Det började som ett underlättande uttryck. Ni vet när man ska förklara något och inte orkar utveckla och blabla. Ja, men ni ser?! Så himla awesome uttryck. Säger det kanske inte för ofta ändå? Fast det kanske är lite störigt och blabla.

 

2) Ögonkräm. Alltså vad är det för himla hittepåprodukt? Jag köpte dyra produkter till ansiktet och sen läser jag på ansiktskrämen att man inte får använda den till huden runt ögonen, utan där måste man ha någon speciell ögonkräm. Jag tänkte först att det var ett sätt att tjäna mer pengar, men tydligen är detta något jag borde känna till, något som alla verkar veta. “Huden runt ögonen är tunnare och blabla”. Jag har inte använt ögonkräm på tjugofyra år, så jag tror jag fortsätter på det spåret. Kanske blir blind eller så kanske ögonen trillar ut. Vet inte. Får leva på edgen.

 

3) Ordet omständligt. Heter det verkligen omständligt med L i ordet? Jag tycker det låter tusen gånger bättre att skriva och säga “omständigt” och har alltid gjort det. Både jag och Betty reagerade på att vår lärare skrivit “omständligt” i en uppgift och typ skrattade åt att hon råkat få med ett stavfel. Men sen av ett slump skriver jag det i word och det blir felstavat. Tydligen så heter det omständligt, med ett L. Nej alltså, det låter helt totalt fel och jag vägrar tro att det alltid varit så. Detta måste blivit ändrat nyligen? Vad sysslar de med där borta på nationalencyklopedin? Omständigt heter det ju. Hur omständigt kan det vara? Inte omständLigt. Sluta.

 

1 gillar

Trackback from your site.

Comments (64)

  • egoina

   |

   Alltså nej, det låter så fel! Usch.

   Reply

 • Nea

  |

  Omständigt, klart det måste vara omständigt… eller? Jag har då aldrig sagt eller skrivit omständligt.

  Reply

  • egoina

   |

   Ja, man tycker ju det! Omständligt låter så fel och barnsligt.

   Reply

 • Mallan

  |

  Det heter omständigt, fast nu fick jag iofs sånt rött under ordet.. Men det heter så, bara internet som ligger efter! 😛

  Reply

  • egoina

   |

   Eller hur!! Det måste heta så!!! Vägrar något annat.

   Reply

 • Lena

  |

  Det heter också öppenhjärtigt och inte öppenhjärtligt vilket jag har extremt svårt att acceptera 😉

  Reply

 • Stina

  |

  MEN VA? OmständLig?? Det var det dummaste jag hört idag. Trodde du försökte driva med oss så googlade.. till min stora förvåning och besvikelse. Vafan?!

  Reply

  • egoina

   |

   Eller hur?!? VAFAN? Det känns så fel!!!

   Reply

   • Stina

    |

    Den som bestämde att det skulle heta omständLig måste ha varit en jävligt omständig människa!!!

    Reply

 • moa

  |

  Men va?! Så heter det väl ändå inte? :O Det där måste jag fasiken kolla upp! Haha jag har också alltid trott att det heter “omständigt”, det skulle ju som sagt bli så mycket omstädigare att skriva med ett “L”. Nej, nu rubbades min tro lite ur balans. Vafan…

  Reply

 • Estelle

  |

  Omständigt (med rött under :@) ska det vara!

  Reply

  • egoina

   |

   Hahaha

   Reply

 • Robert

  |

  Fattar inte heller. Omständigt heter det ju. 🙂

  Reply

 • Sara

  |

  Känns ju så himla omständigt att hela plötsligt börja skriva omständLigt! 😉

  Reply

 • Marie

  |

  Vaaaaaaa? 🙁 L??????? 🙁 Jag ger upp det här med språk från och med nu.
  gakoka tkaklepl mm heådlå

  Reply

 • Josefin

  |

  Men att använda ordet awesome måste väl ändå vara det värsta. Så trött på det. :p

  Reply

 • Susanne Jönsson

  |

  Omständlig. Mind blown!!!!

  Reply

 • Susanna

  |

  Jag har hört att man inte ens ska ha ögonkrämen runt ögonen utan på benen, eller vad man ska säga, runt ögonen?

  Reply

 • Sofia

  |

  OMSTÄNDLIGT? REALLY? Alltså vägrar ta till mig det. Vägrar.

  Och angående det där med ögonen har jag aldrig hört det heller. Haha. Brakoll.nu.

  Reply

 • Felicia

  |

  Precis så kände jag fast med ordet åtminstone. Har i hela mitt liv både sagt och skrivit “åtminstonde”, det låter ju så rätt. Ahhh, blir galen, känns så fel att skriva “åtminstone”!

  Reply

 • Marica

  |

  Upptäckte också att det ska stavas omständligt för ett tag sen och kände mest att hela mitt liv är en lögn.

  Reply

 • matilda

  |

  Hrmmm, säger och skriver också “omständigt”
  Kanske är det något vi skåningar gör…

  Reply

 • Linnéa

  |

  Och med Nationalencyklopedin menar du Svenska Akademien, gissar jag? 😉 Aldrig heller sett det stavas så tidigare, heter det “omständligheter” också, då? :/

  Reply

 • Maria

  |

  Haha! när jag var runt 10-11 år och fick en prov på en ögonkräm blev jag väldigt förvånad. Visade mamma och frågade varför man ska stoppa kräm i ögonen.

  Reply

 • frida

  |

  detta säger sveriges radio!

  24 MAJ 2011
  Omständig med eller utan “l”?
  Publicerat: måndag 23 maj 2011 kl 10:24

  Omständigt är det att ta sig ner för de norska bergssluttningarna…
  En av våra lyssnare, Sally, hörde av sig till Ordkrångel för en tid sedan och frågade om orden omständig och omständlig.
  Vi vidarebefordrade förstås frågan till Jan Strid, som konstaterar att svaret blir just rätt långt och omständligt… Orden har en snarlik innebörd från början, berättar han. De kommer från tyskan och har sedan lång tid blandats ihop, men kan idag användas parallellt.
  Så när något är krångligt, långdraget och (alltför) detaljerat är det alltså både omständigt och omständligt!
  Men ursprungligen betyder omständig “det som står eller befinner sig runtomkring något”

  Reply

 • Sarah

  |

  OMSTÄNDLIGT? Nej, fasen vad omständigt att skriva och säga.

  Reply

 • Hannah

  |

  Haha ja, det är sjukt störigt. 🙂

  Får jag lov att också presentera vidarebefoRdra, ett ord som driver mig till vansinne, låter helt fel och som jag aldrig kommer ihåg hur man stavar. (GifteRmål och följaktligen ger mig också huvudbry men inte alls på samma nivå)

  Hittade den här länken också, vet inte hur intresserad du kan vara men dom avhandlar omständigt vs. omständligt, vad som är rätt och så. 🙂

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=442&grupp=19846&artikel=4518198

  Reply

 • Asamea

  |

  Haha inte heller vetat det

  Reply

 • Jennie

  |

  Jag kan hålla med om att det känns fånigt med en separat kräm för ögonen, och man märker inte så stor skillnad ännu i vår ålder. Men faktum är att smörjer du med samma kräm under ögonen som i resten av ansiktet, som oftast är för fet för ögonen, så kan det bl.a. Ge påsar under ögonen på sikt. Inte så hett eller hur? Hittar du en bra kräm för ögonen så märker man dock jättestor skillnad. Kan rekommendera en svalkande ögongel som piggar upp trött ögon när man är i vår ålder 🙂

  Reply

  • hm

   |

   Ja precis, vanlig kräm tynger ner den tunna huden så se upp!

   Reply

 • Anna

  |

  Omständlig är ett låneord från tyskans umständlich, och ändelsen -lich blir lika med -lig på svenska, dock används omständig i så pass stor skala att det också bör anses vara korrekt 🙂

  Reply

 • Jenny

  |

  Går igenom lite av en livskris nu känner jag. Omständligt, med l?

  Reply

 • Sofia

  |

  Tvärt om med ordet behändigt. Det heter ju behändligt!

  Reply

 • Jackie

  |

  1. Jag stör mig på att jag själv gör gesten “citationstecken” med två peacefingrar som rör sig vid mina öron, gör det alldeles för ofta och när jag gör det blir jag lite bitter på mig själv.

  2. Omständigt. Inget annat. Min mobil t.o.m. gav förslaget så som jag stavade det just. Inget annat. Fortsätt du att skratta åt din lärare.

  Reply

 • Lotta

  |

  Använder man för tjock kräm under ögonen kan man få små vita knölar där. Jag har själv aldrig tidigare använt ansiktskrämer men fick sedan i vuxen ålder atopiskt eksem och ville då inget annat än att lägga ett tjockt lager med rent fett på alla torra ställen, inklusive under ögonen. I längden funkar det inte så bra, med utslagen och kladdigheten. Nu har jag en tunnare kräm för runt ögonen istället och det funkar mycket bättre såhär 🙂

  Reply

 • Jessica

  |

  Haha, men NEJ. När jag läste satt jag och tänkte för mig själv “men lilla vän, nu har du fått ngt om bakfoten”. Men alltså VA?! Det heter alltså så? Snacka om att känna sig grundlurad. Hahaha. tack för infon! 🙂

  Reply

 • Emelie - Divine Magazine

  |

  det är riktigt konstigt det där, jag har ALDRIG skrivit eller sett någon skriva med L förrän för nåt år sedan? Sjukt fult! Omständigt ska det vara!

  Reply

 • Karro

  |

  Whaaat? Jag har också alltid sagt omständigt! Trodde folk stavade fel och hade sig, men nu när du skrev detta kollade jag upp det i SAOL och de säger minsann också omständLigt!!! Wtf! Min världsbild, förändrad, aagh!

  Reply

 • G

  |

  Vaaaaaa?? Nu blev jag nästan ledsen… Jag HATAR när man sagt något hela livet och sen får veta att det heter/stavas annorlunda. Eller när man sagt något hela livet och sen höjer folk på ögonbrynen för att ordvalet är “konstigt”. Jag har alltid sagt “kapuschong” men fick ändra till “luva” för att alla tyckte jag var konstig… 🙁

  Reply

 • Erica

  |

  Om man använder ansiktskräm under ögonen kan man få sånna här små svarta pluppar på huden där vilket kan göra att man ser konstant aptrött ut. Hahah. Bättre att inte använda kräm alls precis under ögonen än att använda ansiktskräm 🙂 🙂

  PS. Trodde verkligen du drev med omständligt haha!
  PS2. När jag skulle skriva pluppar autocorrectades det till “ockupationsmakten”…. Eehwhaaaaat??

  Kram på dig!

  Reply

 • Sara

  |

  Hahaha, asså älskar att du tar upp ditt överanvändande av “blabla” i första punkten. Och tre meningar in i andra punkten hittar vi… Ja men visst! Blabla! Haha

  Reply

  • egoina

   |

   Haha, jag vet. Jag har probleeeem och blabla 😉

   Reply

 • Cecilia

  |

  HAHA jag säger också blabla när jag inte orkar förklara, händer hela tiden.

  Omständigt får rött streck här, men det får alla ord så jag säger att omständigt är rätt :3 Det kan inte vara omständligt 🙁

  Reply

 • Ingrid

  |

  Min moster jobbade på NK i Göteborg när hon var ung, och träffade en galet fin gammal tant. När hon frågade var hemligheten var sa tanten: ögonkräm! Det är viktigast av allt! Resten av ansiktet kan du smörja med vanlig hudkräm, men ögonkräm är ett måste. Min moster följde rådet och är nu Göteborgs (enligt mig) snyggaste 55-åring, knappt en rynka runt ögonen! Jag måste ju såklart också följa rådet, efter sett sånt fint resultat, och köper min från aco. Prisvärd och galet bra!

  Reply

 • Lisa

  |

  My whole life is a lie..

  Reply

 • Hörni

  |

  Det var bara några år sedan jag fattade att jag alltid sagt fel. Kommer ändå fortsätta med omständig. 🙂

  Reply

 • louise

  |

  hahahahaha. omständigt! såklart. inget jäkla L

  Reply

 • Kattis

  |

  Har alltid hetat omständligt. Folk har bara varit förjävla lata för att uttala l:et så pass länge att Sverige har glömt vad det heter! 😀

  Reply

 • Rebecca

  |

  Det är ungefär som att “coollugn” i själva verket heter kolugn. Eller är det bara jag som inte förstått det förrän några månader sedan? Haha, hatar i vilket fall sånt där. Man blir helt snurrig ju.

  Reply

 • Linnea

  |

  har aldrig någonsin sett “omständlig” och då läser jag ganska mycket böcker. låter skitskumt ju. men när jag slår upp det finns både “omstädig” och “omständlig” med och verkar betyda ungefär samma sak? borde i alla fall inte bli rött under omständig, för det är ju ett ord..

  Reply

 • Sara

  |

  Nej Egoina NEJ! Nu gav du mig något att störa mig på.. omständ(l)iga person!

  Reply

 • Malin

  |

  Haha men vaaa! Vadå omständLigt… Världen är upp och ner.. Bara för ett tag sen trodde jag att ordet åtminstone stavades åtminstonDe, låter myyyycket bättre i mina öron! 🙂

  Reply

  • angelique

   |

   Håller SÅ med om det också!! trodde också det förut

   Reply

 • L I L I J A

  |

  Klart det heter OMSTÄNDIGT!
  Jag kan absolut inte gå med på något annat.. 😉

  Reply

 • angelique

  |

  Haha jag kommer ihåg att jag hade en diskussion med en kollega om det ordet för ett par år sedan och jag blev typ skyldig honom en öl för att vi slog vad. Jag var ju bombsäker på att ordet inte innehöll nåt L och kunde inte tro mina ögon när vi slog upp det, hur kan jag liksom ha sagt och stavat det fel i hela mitt liv? 😛 haha

  Reply

 • C

  |

  Haha, själv blir jag TOKIG när folk säger omständigt när det i själva verket heter omständligt.

  Reply

 • Nightingale

  |

  Va, nej, min ordnasistvärld raserades precis!!! Men med tanke på att majoriteten av alla som kommenterat är inne på att det heter omständigt utan det där hittepå-L:et så borde det ju vara tillräckliga skäl för att svenska akademien ska genomföra en språkändring! Just saying’

  Reply

 • Emilie

  |

  Det där med ögonkrämen är för att porerna är mindre runt ögonen och därför behöver man en ögonkräm som innehåller mindre molekyler än de vanliga ansiktskrämerna. Annars kan de där “stora molekylerna” i ansiktskrämen försöka pressa sig in i dina små porer kring ögonen och göra att du får små vita prickar där. För att få ut dem måste man gå till en hudterapeut som sedan får öppna upp porhålen med nål och trycka ut dessa små… ja.. vita prickar. Gjorde jag mig förstådd här nu? hahaha

  Reply

 • nitaaa

  |

  du är tydligen inte heeeeelt ensam om det… sen -05 har man diskuterat det på fb.. och jag som alltid trott det hetat omständigt jag med haah :(( https://www.flashback.org/t245157

  Reply

 • Linnéa

  |

  Anledningen till att man inte ska använda en dagcremé eller nattcremé runt ögonen är just för att de är för feta för huden kring ögonen vilket kan göra att man blir pluffsig eller svullen runt ögonen. Man kan också få små vita inkapslade prickar som kallas mili som är en pytteliten (asstörig) keratincysta. Jag kan inte säga till hundra procent att de kommer när man inte har ögoncremé men mina har uppkommit när jag slarvat med just det. Jag älskar min ögoncremé från Decléor (harmonie calm) då den känns svalkande och uppiggande (typ) kostar 300kr men är galet värt priset 🙂

  Reply

 • Likkan

  |

  Jag säger också omständigt och skriver det så. Det jag stör mig på är när mina kollegor säger att muntligt avtal är lika giltligt som ett skriftligt avtal, trots att det STÅR giltigt. Kanske en dialektal grej?

  Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv